Dodaj do ulubionych

Planowane konkursy na HoU

IP: *.bulldogdsl.com 07.11.06, 23:42
Na pierwsza polowe 2007 planowane sa konkursy na HoU- czy ktos z Was zdawal
taki? Czy sama preselekcja jest 'o niebo' trudniejsza, czy roznice sa tylko w
merytorcznej czesci? I ile lat doswiadczenia zawodowego jest wymagane?

A co, spytac zawsze mozna :)
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.28.102.5.coditel.net 07.11.06, 23:45
      dzieki za info
      ide sie uczyc
      wole konkurs niz 8 lat CDR zeby do A9 dojsc
    • puks01 Re: Planowane konkursy na HoU 08.11.06, 08:29
      Preselekcja nie jest trudniejsza, roznice pojawiaja sie przy egzaminie ustnym -
      w tzw assessment center zewnetrzna firma bada kompetencje managerskie. Na nich
      tez koncentruje sie ustny choc pytania o UE oczywiscie tez sa. Przy poprzednich
      konkursach wymagano 10-letniego doswiadczenia po skonczeniu studiow, w tym
      kilku lat na stanowisku kierowniczym. Konkursy dla 'starych' krajow mialy dla
      tych gradow poprzeczke bodaj 15-letnia, w kazdym razie wyzsza.
      • Gość: a9 Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.eca.eu.int 08.11.06, 09:39
        preselekcja jest nawet latwiejsza w tym sensie ze jest mniej kandydatow wiec
        poprzeczka jest sila rzeczy nizej !
        • byly_eurokrata Re: Planowane konkursy na HoU 08.11.06, 09:51
          trzeba najpierw udowodnic minimum 5 lat doswiadczenia zawodowego na stanowisku
          KIEROWNICZYM a to juz samo w sobie nie jest proste.
          Poza tym wakatow A9 jest malo, konkursy dla Polakow juz mialy miejsce i na
          razie nie kazdy jeszcze dostal prace, o przepraszam Paw, etat. Wiec proponuje
          sie nie podniecac, bo skonczy sie jak z konkursem AD 05/05, lista rezerwowa
          bedzie imponujaca, ale faktycznych mijesc pracy bedzie tylko do 25-30%
          laueratow.
          • Gość: Arwydd Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.bulldogdsl.com 08.11.06, 21:52
            Czyli formalnie wymagania spelniam, dobrze wiedziec. Podniecanie sie tym
            konkursem to mi zupelnie nie w glowie, bardziej myslalam o tym, zeby po prostu
            pojsc na niego 'z marszu', skoro i tak sie teraz ucze do preselekcji...

ps. Byly, mam nadzieje, ze sie pochwalisz na forum, jak juz dostaniesz prace
            (ups etat!)- trzymam kciuki :)
            • byly_eurokrata Re: Planowane konkursy na HoU 09.11.06, 00:06
              chetnie napisze, jak dostane prace albo etat (wszystko jedno co ;-), ale jakos
              jak na razie wybitnie w to nie wierze.

Co do spelniania kryteriow na A9, to trzeba odczekac na publikacje, poza 3-5
              letnim doswiadczeniem na stanowisku kierowniczym wymagano ostatnio o ile
              pamietam minimum 10-letniego doswiadczenia zawodowego w ogole. I to na CALY
              ETAT, o czym wiele osob tutaj zapomina, a potem w praktyce wyglada to tak, ze
              HR mowi: "praca 3x w tygodniu w firmie X to nie jest praca na caly etat" i 10
              lat robia sie tylko 2-3 lata tzw. ekwiwalentu zatrudnienia w pelnym wymiarze
              godzin. Pare osob sie na tym przejechowalo przy uznawaniu doswiadczenia
              zawodowego na drugiego stepa
              • Gość: pav byly dorosnij IP: *.2-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.11.06, 00:11
                > chetnie napisze, jak dostane prace albo etat (wszystko jedno co ;-), ale
                jakos jak na razie wybitnie w to nie wierze.
                >

nie birze PRACY tylko etat, inteligentny jestes to po co masz pracowac ;)
                • byly_eurokrata Re: byly dorosnij 09.11.06, 00:14
                  paw, toz ja scenicznym szeptem od lat mowie, ze za A6 to ja moge caly dzien
                  znaczki do kopert przyklejac, ale jakos mi nikt nie proponuje ;-)
                  • Gość: pav Re: byly dorosnij IP: *.2-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.11.06, 01:03
                    nobo przyklejanie znaczkow to znaczaca pozycja - mysle ze to powyzej A6.

Moze A8 skoro juz o audicach mowimy?
              • Gość: Arwydd do Bylego IP: *.bulldogdsl.com 09.11.06, 23:29
                Mysle, ze zgodnie z przyslowiem 'cierpliwy i kamien ugotuje' masz duze
                szanse :)

A co do spelniania kryteriow to jednak bede miala problem (wczoraj pisalam juz
                chyba w polsnie), bo chociaz wlasnie mi stuknelo 10 lat na pelnym 5-dniowym
                etacie to jednak pierwsze 1,5 roku zazebilo mi sie ze studiami, wiec niestety.

Z tego wniosek, ze takie A7 byloby idealne, na ktore konkurs pewnie sie trafi
                za jakies 3 lata w wersji optymistycznej, ech....
        • Gość: A9 Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.11.06, 12:26
          I tutaj się mylisz. Brałem udział w poprzedniej edycji A19/A12, preselekcja
          była na podobnym poziomie co w innych konkursach (mieliśmy te samy testy co
          audytorzy – jak pamiętam). Za to etap ustny był dziwny. Z perspektywy czasu
          uważam iż najważniejsze jest Assessment Center i prawdopodobnie tutaj poległem
          bo już sam ustny poszedł mi rewelacyjnie (przynajmniej w/g mojej subiektywnej
          opinii ) albo po prostu już znając wyniki AC mi odpuścili z trudnością pytań.

AC to jest to czego można się bać – dla mnie była to nowość a zwłaszcza iż mam
          braki jeżeli chodzi o wymagane procedury.

Na 20 miejsc zdało 11 osób.

PS Już pracujesz na A9? Może się spotkaliśmy na ustnych w Brukseli?
          • Gość: a9 Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.eca.eu.int 08.11.06, 15:00
            moze spotkalismy sie w AC - ja bylam w poniedzialek ktoregos kwietnia (3 czy 4)
            po poludniu a na ustnym nast dnia po pol.

nie sadze ze sie myle bo zdawalam a9 dla audytorow i testy preselekcyjne byly
            identyczne dla a9 i a5, natomiast by przejsc do pisemnego a5 trzeba bylo miec
            ponad 90%, natomiast dla a9 - nie wiem ile, ale mniej, bo ja mialam troche
            ponad 80% i przeszlam.

tak pracuje ale jako audytor a9
            • Gość: A9 Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.11.06, 17:15
              Ja byłem 17 maja z samego rana. Co do testów preselekcyjnych miałem też lekko
              ponad 80% i to wystarczyło by być zaproszonym na ustne.
              Pozdrawiam,
              • Gość: Emilia9 Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.cec.eu.int 09.11.06, 11:55
                A moze byscie mogli napisac czego sie nalezy bac na tym assessment centre?
                Czy to robia w stylu wielkiej 4?

I wogole jak ten unijny assessment centre wyglada?
                • Gość: a9 Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.eca.eu.int 09.11.06, 12:06
                  to nie jest unijny assessment centre, tylko uzywani przez epso prywatni head-
                  hunterzy.
                  jest test psychol, rozmowa gdzie cie pytaja o szereg mozliwych sytuacji z zycia
                  zawodowego - czy ci sie przydarzyly i co wtedy zrobilas, oraz case study gdzie
                  nalezy opracowac swoj scenariusz i nastepnie go zaprezentowac przed 'board of
                  directors' (sytuacja business'owa, nic wspolnego z admin publ). dla kogos kto
                  mial w zyciu z head-hunterami do czynienia nie powinno to byc duzym
                  zaskoczeniem.
                  • Gość: A9 Re: Planowane konkursy na HoU IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.11.06, 08:29
                    AC to normalne testy, co mnie zaskoczyło to to iż zabrali i oceniali mój
                    brudnopis oraz format dokumentów do przygotowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka