Dodaj do ulubionych

Pomoc w Belgii dla samotnej matki?

25.11.06, 13:17
Czy w Belgii jest mozliwosc pomocy panstwa dla samotnej matki, np. jakis
zasilek porodowy, pomoc finansowa na utrzymanie siebie i dziecka itd? Gdzie
ewentualnie mozna sie dowiedziec o formach i warunkach takiej pomocy?
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: Pomoc w Belgii dla samotnej matki? IP: *.193-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.11.06, 16:25
      To nie odpowiednie forum na to pytanie...ale napisz do mnie na^priva.W Belgii
      sprawy socjalne sa bardzo dobrze dopracowane,ale oczywiscie musisz miec do nich
      prawo tzn spelniac odpowiednie kryteria-najwazniejsze to legalny tu pobyt i
      wowczas jezeli twoje najblizsze otoczenie nie moze na ciebie lozyc to dostajesz
      tzw socjal-z dzieckiem jestes juz liczona jako rodzina czyli cos ponad 700
      euro,zasilek porodowy na pierwsze dziecko to cos ok 1000 euro,na drugie ok 800
      euro i potem co miesieczne rodzinne,dodatkowo co miesiac rodzinne.W Belgii sa
      rowniez organizacje charytatywne-pozarzadowe i rzadowe ktore pomagaja np
      kobietom pokrzywdzonym np tlumaczac na pl-organizacja do walki z przemoca w
      rodzinie-moze zapewnic ci lokum,pomoc w znalezieniu mieszkania i pracy,pomoc
      finansowa i psychologiczna...Jezeli chcesz wiecej info lub pomocy to napisz na
      priva,ale warunkiem jest tu legalny pobyt,ale jezeli takiego nie masz to tez
      nie zostawia ciebie bez pomocy,napisz na priva....swego czasu pomagalam w
      wolnych chwilach na poziomie prowincji w takich sprawach
      • Gość: marta Re: Pomoc w Belgii dla samotnej matki? IP: *.81-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.01.14, 17:05
        witam widze ze pani jest w temacie jesli chodzi o samotne matki czy moge liczyc na pomoc z pani strony z gory dziekuje
    • Gość: XXX Re: Pomoc w Belgii dla samotnej matki? IP: *.upc.chello.be 25.11.06, 22:03
      bez pobtu legalnego pomaga w takich sprawach CPAS
      • Gość: anbxl Re: Pomoc w Belgii dla samotnej matki? IP: *.73-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.11.06, 08:58
        Oj nie zawsze-juz dawno to sie zmienilo....CPAS (OCMW)juz nawet nie chce
        pomagac swoim,ze tak nazwe klientom,a nawet wszedl nowy plan-dyrektywa (od
        stycznia),ze kazdy,kto jest dluzej niz 6 miesiecy z tzw levloon musi zostac
        zatrudniony przez organizacje pozarzadowe na min 9 mies praktycznie za te same
        pieniadze.Kiedys to jak Polki bedace tu bez papierow rodzily np w szpitalu CPAS
        (St Pieters)to nie tylko dostawaly wozki,wyprawki,ale rowniez min pomoc
        finansowa-to juz przeszlosc.....A wiec nie jest tak wesolo,obecnie jest wiele
        rodzin,ktore byly kandydatami na azylantow i po ostatnim recour (conseil d'etat)
        nie dostaly dokumentow,zostaly bez srodkow do zycia i im pomagaja specjalne
        asbl,ale PL jest w UE a wiec Polacy nie lapia sie na ta pomoc.Tu tylko mozna
        zglosic sie do organizacji walczacych z przemoca w rodzinie (w Belgii
        statystycznie 1 na 5 rodzin ma problemy)Troche ,,siedze,,w temacie
        hobbystycznie...
        • Gość: Rybka Re: Pomoc w Belgii dla samotnej matki? IP: *.access.telenet.be 07.10.13, 20:47
          Ann,a w ktorym temacie ty nie siedzisz???
    • Gość: karola Re: Pomoc w Belgii dla samotnej matki? IP: *.109-180-91.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.10.13, 17:05
      witam jestem samotna matka jestem oficjalnie w belgii pracuje ale wynagrodzenie moje jest bardzo male i nie starcza nawet na oplate mieszkania a nie wiem gdzie mam sie skierowac bardzo prosze o pomoc
      • Gość: anbxl Re: Pomoc w Belgii dla samotnej matki? IP: 193.41.42.* 07.10.13, 17:11
        Trzeba wynajac tansze mieszkanie. Jezeli jestes legalnie to mozesz zapisac sie na mieszkanie socjalne-oplaty wg zarobkow,ale czeka sie latami,a po stronie VL musisz znac jezyk-miec certyfikat. Zawsze mozesz udac sie do swojego OCMW/CPAS i przedstawic swoja sytuacje asystentce socjalnej
    • Gość: karola re IP: *.246-176-91.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.10.13, 19:09
      bylam w ocmw i kazali mi przyniesc mnostwo dokumentow teraz czekam na decyzje czy mi pomoga czy nie teraz zalezy od socjalnej.Ale jest mala szansa dlatego ze mam karte E a jest taki przepis ze moga dowod zabrac i zjechadz do polski.poczekam i zobacze co bedzie .dzieki za odpisanie
      • Gość: anbxl do karola IP: *.access.telenet.be 23.10.13, 21:07
        Od ast socjalnej to zalezy w +-50% bo ona tylko przygotowuje dossier i ja referuje. Reszta-czesto od kondycji (finansowej) danego OCMW i ludzi zasiadajacych w radzie OCMW (sa to czlonkowie partii z danego terenu ktorzy zostali wybrani w wyborach).To oni dyskutuja i glosuja komu pomoc a komu nie.Moze zaproponuj ze chetnie uczestniczylabys np w pracach interwencyjnych organizowanych przez OCMW za odplatnoscia
    • Gość: maja samotna matka w Belgi IP: *.27-177-91.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.04.14, 19:57
      Witam moj facet wyrzucil mnie z domu z dwojka dzieci 6mies i 17 lat , czy moge liczyc na jakas pomoc od panstwa? jestem teraz na wychowawczym ,,,prosze o pomoc
      • Gość: anbxl Re: samotna matka w Belgii IP: 193.41.42.* 07.04.14, 17:07
        OCMW i doma dla samotnej matki.Ale chyba ty juz do mnie pisalas na priva i ci odpowiedzialam
        • maryinthemorning Re: samotna matka w Belgii 20.05.14, 16:48
          anbxl... proszę cię jak się tu z tobą skontaktować na priv? Potrzebuję rady w tym temacie, założyłam tu konto, ale jako początkująca, nie bardzo się tu orientuję.
          • Gość: anbxl Re: samotna matka w Belgii IP: 193.41.42.* 21.05.14, 09:03
            napisalam na twoje konto,a jak nie umiesz go otworzyc to ty pisz anbxl@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka