Dodaj do ulubionych

promotion tresholds

IP: *.cust.tele2.be 05.12.06, 21:18
Zwiazki opublikowaly niedawno promotion tresholds dla AST.1 = 24,5 pkt. Mam
pytanie, czy jezeli mam teraz skumulowane 12 pkt z poprzedniego CDR i po
nastepnym CDR dostane kolo 15 pkt to bede promowana? Jezeli tak, to kiedy
dokladnie? CDR jest w marcu, a kiedy sa promocje?
Drugie pytanie, jezeli od lutego bede juz AST 1.2 i wtedy bylabym promowana,
to przejde na AST 2.1 czy AST 2.2?
Dzieki za pomoc wszystkim zorientowanym.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiabru Re: promotion tresholds IP: *.upc.chello.be 05.12.06, 22:05
      punkty to nie wszystko; musisz tez miec seniority in grade, czyli przy najmniej
      2 lata w danym przedziale (czyli na AST1/1).
      Poza tym liczy sie tez liczba osob w twoim dg, ktore zbieraja juz punkty od
      ilus tam lat i tez chca byc promowane. Jezeli bedzie duzo ludzi spelniajacych
      kryteria promocji to przejda tylko ci, ktorzy spelniaja te kryteria jak
      najpelniej (najwiecej punktow i najdluzszy czas w danych echelon).
      • caryca1 Re: promotion tresholds 05.12.06, 22:47
        a czy musicie juz miec 3 jezyk zdany? jesli tak to na ktorym poziomie?
        • kasiabru Re: promotion tresholds 06.12.06, 12:54
          kiedys podobno byl to poziom 4 a potem miano wprowadzic 6. Nie wiem w koncu na
          czym stanelo.
          • Gość: kasiabru co do jezykow IP: *.upc.chello.be 06.12.06, 13:45
            nadal obowiazuje znajomosc 3 jezyka na poziomie 4 (A2) ale od 1 stycznia 2008
            trzeba bedzie znac na poziomie 6 (B3).
      • Gość: AST 1.1 Re: promotion tresholds IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 12:03
        W lutym bede miala 2 lata w gradzie. Nie wiem jaka jest sytuacja w DG. Czyli,
        jezeli bedzie duzo osob w moim gradzie, to nawet majac te 24,5 pkt nici z
        promocji? W jakim miesiacu sa promocje?
        • caryca1 Re: promotion tresholds 06.12.06, 12:08
          generalnie promocje sa po swietach i w lipcu;-)

a tak na serio to lista jest robiona raz w roku na dany rok i jesli bedziesz w
          danym roku miala 2 lata pracy to bedziesz mogla dostac awans- od dnia kiedy
          bedziesz miala 2 lata stazu - lista jest chyba oglaszana w czerwcu? jesli sie
          nie myle i dziala wstecz.
          jak nie w tym roku to za rok bedziesz miala wiecej pkt. i bedziesz wyzej w
          tabelce. Generalnie srednio co 4 lata dostaje sie awans, chyba ze ktos jest
          super dobry w zdobywaniu pkt-ow to co 2 lata a jak cienki to co 8
          • Gość: KIKA Re: promotion tresholds IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 12:25
            powiem szczerze, ze choc bylam na szkoleniu z CDR, to do tej pory jakos nie
            wiem, na czym te awanse polegaja.
            Na przyklad, jesli jestem AST 1.2 i mam 2 lata i mam punkty, to jesli mnie
            awansuja, to gdzie sie znajde w tej tabelce grade'ow?

• kasiabru Re: promotion tresholds 06.12.06, 12:47
              to bedziesz AST/1/3. Chyba, ze szef da Ci awans. Ale nie wiem jak to dziala
              dokladnie, bo jeszcze nie bylam promowana. Ale licze na przyszly rok. Tylko ze
              znow tu wchodzi w gre liczba osob, ktore spelniaja kryteria do awansu i sa
              przede mna.
              Generalnie po pierwszych 2 latach nie ma wiekszych szans na promocje, ale juz w
              trzecim roku tak (bo i punkty i seniority sie juz uzbieraly). Dobrze tez jest
              zapisac sie do zwiazkow i robic rzeczy uzyteczne dla dg. Ja np. jestem w grupie
              roboczej dot. rownouprawnienia w mojej dyrekcji.
              • byly_eurokrata Re: promotion tresholds 06.12.06, 12:53
                przejscie ze stepu (echelonu) 1 na 2 itd, jest automatyczne, pod pojeciem "promocji" rozumiemy tutaj chyba raczej przejscie z grade´u AST 1 na AST 2, albo AD5 na AD 6.

I tutaj chyba pytajacym glownie chodzi o to, czy przechodzac np. z AST 1 step 2 na wyzszy grade zachowuja step 2 czy znow zaczynaja od 1? Ja dostalem promocje z AD5*2 na AD6*2 a nie AD6*1, ale to bylo na jakichs dziwacznych zasadach przejsciowych, wiec nie wiem, jak jest normalnie, a tez by mnie ciekawilo.
                • kasiabru to kiedy to bylo? 06.12.06, 12:56
                  czy to oznacza, ze nie jestes juz byly, w koncu ;-)
                  Popytam w zwiazkach, ale dopiero w przyszlym roku, jak sie bede sama starala o
                  promocje. A na dzien dzisiejszy siedze jeszcze na maciezynskim :-)
                  • byly_eurokrata Re: to kiedy to bylo? 06.12.06, 13:29
                    nie, ja jestem nadal byly, bo moja lista rezerowa jest na zasadzie 3/4 to rezerwa, 1/4 ma widok na etaty.
                    Ja bylem wtedy temporary agent i nas traktowali troche innaczej, np. daily allowance dla singli przyslugiwal o wiele dluzej niz dla urzednikow, no i ten moj awans z A5*2 na A6*2, do dzis nie wiem do konca, na jakich zasadach.
              • Gość: maruda Re: promotion tresholds IP: 212.190.74.* 07.12.06, 10:00
                > robic rzeczy uzyteczne dla dg. Ja np. jestem w grupie
                > roboczej dot. rownouprawnienia w mojej dyrekcji.

no dobrze, ale co uzytecznego robisz?
              • Gość: spryciara Re: promotion tresholds IP: 212.190.74.* 07.12.06, 16:32
                kasiabru, szef nie da ci awansu, no bo jak? Ale szef moze sie za Toba wstawic u
                kogo trzeba. To wszystko zalezy od tego jakiego masz szefa i jakie z nim
                uklady. Bo jesli to ciapa jakas ostatnia to nic nie wskora, a jesli przebiegly
                lisek i jeszcze cie lubi (wcale nie musisz byc ponadprzecietnie dobra,
                pracowita i takie tam) to postara sie o szybki awans.

A propos promocji i jak to sie odbywa to tez sie w tym nie lapie, ale ja juz
                jestem po jedne promocji z AD5*3 na AD6*1 a mialo to miejsce po przepracowanych
                2 latach i 7 miesiacach. Zostalam promowana szybciej niz moje kolezanki, ktore
                pracuja w unicie troche dluzej niz ja, nie dlatego ze jestem lepsza od nich,
                ale pewnie dlatego, ze mam 'nietypowe' uklady z szefem;-))

Powodzenia!
          • Gość: AST.1.1 Re: promotion tresholds IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 14:56
            Dlaczego mialabym dostac awans dopiero po 4 latach. Mysle ze te 24,5 pkt mozna
            zebrac w 2 lata (a raczej 2 CDR).
            Dziekuje za info. Nie wiedzialam, ze lista oglaszana jest w czerwcu.
            • Gość: kasiabru Re: promotion tresholds IP: *.upc.chello.be 06.12.06, 15:59
              dlatego, ze takich jak Ty jest wiecej a kasy jest tylko dla niewielu. I dlatego
              mowia, ze system promocyjny w instytucjach nie jest sprawiedliwy. Bo Ty sie np
              narobisz w danym roku i chcesz sie wykazac i dostac swoj awans a tu przed Toba
              jest jakis stary wyga, co kumulowal punkty przez 3 lata i to ON dostanie sie
              szczebelek wyzej, nawet jak nic specjalnego w danym roku nie robil.
              Mnie sie tak przytrafilo. Kolezanka zostala 'wyrzucona' z unitu a potem
              zobaczylam jej nazwisko na liscie osob z promocja.
              • byly_eurokrata Re: promotion tresholds 06.12.06, 16:03
                oj dzieci dzieci, ciagle jeszcze macie to wobrazenie, ze kto sie wiecej stara, ten wiecej zyska? W sluzbie publicznej "kariera" to wypadkowa sprytnych zagran a nie wysilku, z reguly....
                • Gość: kasiabru do AST IP: *.upc.chello.be 06.12.06, 17:38
                  no to widzisz teraz jak to wyglada.
                  Nasza sekretarka HoU jakims dziwnym trafem co 2 lata przeskakuje a inni to
                  jakby nieco dluzej musza czekac.

Moze potwierdzi sie zdanie bylego, ze trzeba "sprytnie" sie starac.
          • Gość: TRANS Re: promotion tresholds IP: *.160-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.12.06, 23:29
            Nie do konca kumam. W przyszlym roku stuka mi 2 lata, ale dopiero we wrzesniu.
            Czy z tego wynika, ze mam (przynajmniej teoretyczne) szanse na awans w czerwcu -
            skoro to ten sam roku kalendarzowy? Oczywiscie pod warunkiem zebrania punktow.

Natomiast moge odpowiedziec komus, kto pytal: wg mnie po awansie zaczyna sie
            znowu od 1-szej "grupy zaszeregowania" (moje robocze tlumaczenie "stepu"). Byly
            raczej stanowil wyjatek - w przeciwnym razie mozna by raz dojsc do grupy n-tej
            i potem juz zawsze od niej zaczynac przy kolejnych awansach, co wydaje mi sie
            nielogiczne.
            • caryca1 Re: promotion tresholds 07.12.06, 23:38
              nie w czerwcu ale we wrzesniu, awans dopiero nastepuje jak spelnisz warunek 2
              lat, ale list jest oglaszana raz w roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka