junie77 10.12.06, 14:33 czy przy interview zawsze standardowo jest medical? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 19:06 Chyba nie poświęciłaś dużo czasu na szukanie - medical to standard przy oficjalnym zaproszeniu. Jest to raczej pozytywny sygnał jeśli chodzi o Twoje szanse. Pewnie na początku stycznia? Odpowiedz Link Zgłoś
junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 09:18 a właśnie że poświęciłam i właśnie dlatego mnie niepokoi, że w moim zaproszeniu ani słowa o medicalu. A jadę tuż przed świętami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:33 A to faktycznie dziwne, może wyglądasz tak zdrowo ? ;) Czyżby w ETO najpierw podejmowali decyzję, a potem dopiero kierowali na medicala? W sumie tak raczej przyjęte poza instytucjami... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 09:35 medical nie ma generalnie wplywu na sam fakt przyjecia do pracy, tylko na pewne kwestie ubezpieczeniowe. Dlatego mozna go zrobic post factum. Niektorzy z moich kolegow tempow robili medicala 2 tygodnie po rozpoczeciu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:06 już się przestraszyłam, że coś nie w porządku, ale odpisali, że mieli zbyt mało było czasu na "appointment", więc badanie bedzie po ewentualnym zatrudnieniu. Ale jakoś się nie przejęli, że ja mam za mało czasu na zgoromadzenie tych wszystkich dokumentów, których wymagają (zaświadczenie o niekaralności, poświadczenie obywatelstwa itd) zwłaszcza, że nie mieszkam w miejscu zameldowania. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:10 zaswiadczenie o niekaralnosci mozesz dostac w kazdym sadzie, nie musi to byc miejsce zamieszkania. Formalne zaswiadczenie o obywatelstwie nie jest chyba wymagane, bo takowe jest wydawane tylko przez urzedy wojewodzkie i to troche skomplikowana procedura. Kopia polskiego paszportu i okazanie oryginalu przy zatrudnieniu wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:17 Mnie także się wydaje, że wystarczy paszport, a zaświadczenie z KRS-u dostaniesz w dzień lub dwa. Zameldowanie wydają na miejscu w "gminie". Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:20 zaswiadczenie z KRS mozna dostac w zaleznosci od widzimisie urzedniczki i lokalnych zwyczajow nawet w 30 minut. Jest na ten temat watek na forum Luksemburg. Odpowiedz Link Zgłoś
junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:20 no a kazali mi przynieść "certificate declaring that you are a national of one of the Member States of the European Communities", to nie brzmi jak paszport chyba? jeszcze zaświadczenie o zameldowaniu (po co??) które już mogę dostać tylko w swoim mieście, ale na szczęście od ręki. Tak czy owak urlop trzeba brać i jechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:23 Ja bym na Twoim miejscu poszedł z paszportem i aktualną mapką z broszury Komisji. Byłem kiedyś świadkiem rozmowy między Niemką i Irlandką - ta pierwsza pytała się, kiedy Irlandia wstąpi do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:30 :) może to i racja, po co im takie zaświadczenie - gdybym nie miała obywatelstwa, to skąd mam paszport? Chyba że podejrzewają że podrobiony... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:28 junie, nie panikuj, instytucje unijne do nie polski ZUS, nie odesla Cie z kwitkiem, bo nie masz tam czegos. W polskim paszporcie jest formulka "posiadacz niniejszego paszportu jest obywatelem polskim". Wiec to wystarczy, przynajmniej na poczatek. Zaswiadczenie o zameldowaniu tez nie jest koniecznie potrzebne. Poczytaj na forum. Chodzi o to, ze administracja musi ustalic gdziec jest twoj "center of interests". Z reguly jest on tozsamy z miejscem zameldewania, ale tak nie musi byc. Ten center of interest jest dosyc istotny, bo od odleglosci do domu dostajesz dodatkowe dni urlopu. Granica lezy - o ile pamietam - przy 1400 km. Wiec jest istodne, czy jestes z Poznania czy z Lublina, ale tylko do obliczania urlopu a nie do przyjmowania do pracy. Paszport i zaswiadczenie o niekaralnosci sa najwazniejsze, cala reszte mozna od biedy dostarczyc pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:35 no to już wszystko wiem :) dzięki za wyjaśnienia. Wiesz, moja "panika" się bierze stąd, że pierwszy raz w życiu mam do czynienia z tymi procedurami, a forum tez od niedawna czytam i jeszcze się nie zorientowałam dokładnie o czym było, a o czym nie. Dzięki w każdym razie, już mi lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:36 Ciesz się, że ominęła Cię wizyta w WKU :) (swoją drogą mamy tu ładny przykład dyskryminacji). Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:46 a ja musze powiedziec, ze WKU bylo u mnie bezstresowe. Panie z Urzedu Miasta zadzwonily w moim imieniu do WKU, zeby przygotowali zaswiadczenie o uregulowanym stosunku do sluzby wojskowej, pojechalem, odebralem i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ppersymonka Re: interview i medical 11.12.06, 10:51 Zaswiadczenie o niekaralanosci dostajesz od reki w sadzie. Musisz kupic znaczek za 50 zl, wypelnic formularz i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 11:06 persymonka, w niektorych sadach, nie we wszystkich, ja zalatwialem w dwoch roznych i byly dwa zupolnie rozne podejscia do sprawy. W pierwszym generalnie robia na drugi dzien, w drugi czekasz w kolejce, albo przychodzisz po poludniu. To jest naprawde roznie Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Do persymonki 11.12.06, 11:22 Jedni probuja na piekne oczy, drudzy na solidarnosc urzednicza. Ja do kobitki zagadalem, ze chyba nie bedzie mnie jako dlugoletniego urzednika traktowac tak samo jak za przeproszeniem zwyklego petenta z ulicy i dostalem tez od reki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Do persymonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 11:42 A więc to jest ta "szara sieć", o której wspominał nasz wspaniały premier.... Pewnie poszedłeś jeszcze z "Gazetą" w ręce ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Do persymonki 11.12.06, 11:47 szara siec byla w WKU i nie potrzebowalem gazety: pani sama z siebie mi powiedziala "Panu to dobrze, wyrwal sie Pan z tego bur...lu, a my sie z tymi kaczorami musimy meczyc". Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: interview i medical 11.12.06, 12:07 No to ja jeszcze podsumuje : 1. Mnie tez nie zdazyli zorganizowac badan I jechalem na rozmowe bez badan a potem drugi raz na badania lekarskie. To zaden problem. Ale sadze, ze tak czy inaczej badania zrobisz przed zatrudnieniem (wiem, ze u auxi zdarzaly sie badania po zatrudnieniu czy w dniu zatrudnienia, ale po naszym konkursie takiego zwyczaju juz chyba nie ma) 2. Zaswiadczenie o niekaralnosci wydaja w KRS (Krajowy Rejestr Sadowy) wiec oczewiscie nie w kazdym sadzie. W Warszawie dostaje sie go od reki (o ile jest sie niekaranym). Trzeba jedynie odstac kolejke (do 30 min.) I zaplacic 50 zl. 3. Obywatelstwo mozna poswiadczyc paszportem lub dowodem osobistym. Osoba w Adminie zrobi sobie ksero, zanotuje, ze to byl passport I OK. 4. Cala reszte mozna dostarczyc w pozniejszym czasie. Mozna to zrobic osobiscie, faksem albo przeslac skan mailem (sprawdzilem). Nikomu w Adminie to nie bedzie przeszkadzac. Pozdr Epsotek Odpowiedz Link Zgłoś
junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 12:26 Dzięki wielkie. Hm, wygląda na to, że niepotrzebnie jadę do domu, ale przynajmniej do roboty nie muszę iść :). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś