Dodaj do ulubionych

interview i medical

10.12.06, 14:33
czy przy interview zawsze standardowo jest medical?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 19:06
      Chyba nie poświęciłaś dużo czasu na szukanie - medical to standard przy
      oficjalnym zaproszeniu. Jest to raczej pozytywny sygnał jeśli chodzi o Twoje
      szanse. Pewnie na początku stycznia?
      • junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 09:18
        a właśnie że poświęciłam i właśnie dlatego mnie niepokoi, że w moim zaproszeniu
        ani słowa o medicalu. A jadę tuż przed świętami :)
        • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:33
          A to faktycznie dziwne, może wyglądasz tak zdrowo ? ;) Czyżby w ETO najpierw
          podejmowali decyzję, a potem dopiero kierowali na medicala? W sumie tak raczej
          przyjęte poza instytucjami...
          • byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 09:35
            medical nie ma generalnie wplywu na sam fakt przyjecia do pracy, tylko na pewne
            kwestie ubezpieczeniowe. Dlatego mozna go zrobic post factum. Niektorzy z moich
            kolegow tempow robili medicala 2 tygodnie po rozpoczeciu pracy.
            • junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:06
              już się przestraszyłam, że coś nie w porządku, ale odpisali, że mieli zbyt mało
              było czasu na "appointment", więc badanie bedzie po ewentualnym zatrudnieniu.
              Ale jakoś się nie przejęli, że ja mam za mało czasu na zgoromadzenie tych
              wszystkich dokumentów, których wymagają (zaświadczenie o niekaralności,
              poświadczenie obywatelstwa itd) zwłaszcza, że nie mieszkam w miejscu zameldowania.
              • byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:10
                zaswiadczenie o niekaralnosci mozesz dostac w kazdym sadzie, nie musi to byc
                miejsce zamieszkania.
                Formalne zaswiadczenie o obywatelstwie nie jest chyba wymagane, bo takowe jest
                wydawane tylko przez urzedy wojewodzkie i to troche skomplikowana procedura.
                Kopia polskiego paszportu i okazanie oryginalu przy zatrudnieniu wystarczy.
                • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:17
                  Mnie także się wydaje, że wystarczy paszport, a zaświadczenie z KRS-u dostaniesz
                  w dzień lub dwa. Zameldowanie wydają na miejscu w "gminie".
                  • byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:20
                    zaswiadczenie z KRS mozna dostac w zaleznosci od widzimisie urzedniczki i
                    lokalnych zwyczajow nawet w 30 minut. Jest na ten temat watek na forum
                    Luksemburg.
                • junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:20
                  no a kazali mi przynieść "certificate declaring that you are a national of one
                  of the Member States of the European Communities", to nie brzmi jak paszport
                  chyba? jeszcze zaświadczenie o zameldowaniu (po co??) które już mogę dostać
                  tylko w swoim mieście, ale na szczęście od ręki. Tak czy owak urlop trzeba brać
                  i jechać
                  • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:23
                    Ja bym na Twoim miejscu poszedł z paszportem i aktualną mapką z broszury
                    Komisji. Byłem kiedyś świadkiem rozmowy między Niemką i Irlandką - ta pierwsza
                    pytała się, kiedy Irlandia wstąpi do UE.
                    • junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:30
                      :) może to i racja, po co im takie zaświadczenie - gdybym nie miała
                      obywatelstwa, to skąd mam paszport? Chyba że podejrzewają że podrobiony...
                  • byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:28
                    junie, nie panikuj, instytucje unijne do nie polski ZUS, nie odesla Cie z
                    kwitkiem, bo nie masz tam czegos.
                    W polskim paszporcie jest formulka "posiadacz niniejszego paszportu jest
                    obywatelem polskim". Wiec to wystarczy, przynajmniej na poczatek.
                    Zaswiadczenie o zameldowaniu tez nie jest koniecznie potrzebne. Poczytaj na
                    forum. Chodzi o to, ze administracja musi ustalic gdziec jest twoj "center of
                    interests". Z reguly jest on tozsamy z miejscem zameldewania, ale tak nie musi
                    byc. Ten center of interest jest dosyc istotny, bo od odleglosci do domu
                    dostajesz dodatkowe dni urlopu. Granica lezy - o ile pamietam - przy 1400 km.
                    Wiec jest istodne, czy jestes z Poznania czy z Lublina, ale tylko do obliczania
                    urlopu a nie do przyjmowania do pracy.
                    Paszport i zaswiadczenie o niekaralnosci sa najwazniejsze, cala reszte mozna od
                    biedy dostarczyc pozniej.
                    • junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 10:35
                      no to już wszystko wiem :) dzięki za wyjaśnienia. Wiesz, moja "panika" się
                      bierze stąd, że pierwszy raz w życiu mam do czynienia z tymi procedurami, a
                      forum tez od niedawna czytam i jeszcze się nie zorientowałam dokładnie o czym
                      było, a o czym nie. Dzięki w każdym razie, już mi lepiej :)
                      • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: interview i medical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:36
                        Ciesz się, że ominęła Cię wizyta w WKU :) (swoją drogą mamy tu ładny przykład
                        dyskryminacji).
                        • byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 10:46
                          a ja musze powiedziec, ze WKU bylo u mnie bezstresowe. Panie z Urzedu Miasta
                          zadzwonily w moim imieniu do WKU, zeby przygotowali zaswiadczenie o
                          uregulowanym stosunku do sluzby wojskowej, pojechalem, odebralem i koniec.
    • ppersymonka Re: interview i medical 11.12.06, 10:51
      Zaswiadczenie o niekaralanosci dostajesz od reki w sadzie. Musisz kupic znaczek
      za 50 zl, wypelnic formularz i to wszystko.
      • byly_eurokrata Re: interview i medical 11.12.06, 11:06
        persymonka, w niektorych sadach, nie we wszystkich, ja zalatwialem w dwoch
        roznych i byly dwa zupolnie rozne podejscia do sprawy.
        W pierwszym generalnie robia na drugi dzien,
        w drugi czekasz w kolejce, albo przychodzisz po poludniu.
        To jest naprawde roznie
    • ppersymonka Do Bylego 11.12.06, 11:17
      To mi moze dali na piekne oczy ;)
      • byly_eurokrata Do persymonki 11.12.06, 11:22
        Jedni probuja na piekne oczy, drudzy na solidarnosc urzednicza. Ja do kobitki
        zagadalem, ze chyba nie bedzie mnie jako dlugoletniego urzednika traktowac tak
        samo jak za przeproszeniem zwyklego petenta z ulicy i dostalem tez od reki ;-)
        • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Do persymonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 11:42
          A więc to jest ta "szara sieć", o której wspominał nasz wspaniały premier....
          Pewnie poszedłeś jeszcze z "Gazetą" w ręce ? ;)
          • byly_eurokrata Re: Do persymonki 11.12.06, 11:47
            szara siec byla w WKU i nie potrzebowalem gazety: pani sama z siebie mi
            powiedziala "Panu to dobrze, wyrwal sie Pan z tego bur...lu, a my sie z tymi
            kaczorami musimy meczyc".
    • epsotek Re: interview i medical 11.12.06, 12:07
      No to ja jeszcze podsumuje :

1. Mnie tez nie zdazyli zorganizowac badan I jechalem na rozmowe bez badan a
      potem drugi raz na badania lekarskie. To zaden problem. Ale sadze, ze tak czy
      inaczej badania zrobisz przed zatrudnieniem (wiem, ze u auxi zdarzaly sie
      badania po zatrudnieniu czy w dniu zatrudnienia, ale po naszym konkursie
      takiego zwyczaju juz chyba nie ma)

2. Zaswiadczenie o niekaralnosci wydaja w KRS (Krajowy Rejestr Sadowy) wiec
      oczewiscie nie w kazdym sadzie. W Warszawie dostaje sie go od reki (o ile jest
      sie niekaranym). Trzeba jedynie odstac kolejke (do 30 min.) I zaplacic 50 zl.

3. Obywatelstwo mozna poswiadczyc paszportem lub dowodem osobistym. Osoba w
      Adminie zrobi sobie ksero, zanotuje, ze to byl passport I OK.

4. Cala reszte mozna dostarczyc w pozniejszym czasie. Mozna to zrobic
      osobiscie, faksem albo przeslac skan mailem (sprawdzilem). Nikomu w Adminie to
      nie bedzie przeszkadzac.

Pozdr

Epsotek
      • junie77 Re: interview i medical 11.12.06, 12:26
        Dzięki wielkie. Hm, wygląda na to, że niepotrzebnie jadę do domu, ale
        przynajmniej do roboty nie muszę iść :). Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka