Dodaj do ulubionych

Wazny dinner- co przygotowac???

IP: 136.173.62.* 25.01.07, 14:54
Ucieszylabym sie gdyby ktos mi kilka fajnych pomyslow podrzucil. Moze jakies
recepty na smaczne jedzonko? Glownie chodzi mi o danie glowne, bo nie moge
sie zdecydowac, na przystawki i deser mam juz pewien pomysl:-))
Obserwuj wątek
    • Gość: kttosia na chwile bigos i schabowy? IP: 80.51.167.* 25.01.07, 15:33
      moze przejrzyj sobie dział qchnia na gazecie? jest tam troche fajnych
      przepisów. Albo zrób jakieś wielokrotnie juz wypróbowane danie (w ważne dni
      lepiej nie experymentować) ;-)_
    • marekggg Re: Wazny dinner- co przygotowac??? 25.01.07, 15:39
      zalezy od tego jakie masz wyposazenie kuchni, ile czasu chcesz zainwestowac no i
      od umiejetnosci, chociaz - to akurat jest proste.
      no i - co twoji goscie lubia i czego nie lubia.
      • Gość: eps kaczka IP: *.cec.eu.int 25.01.07, 15:59
        a najlepiej dwie
        pieczone, wypatroszone, dobrze ugotowane, najlepiej zywcem
        bo piekarnik to miejsce w ktorym to zwierze powinno przebywc
        • Gość: Emilia2006 Re: kaczka IP: *.cec.eu.int 25.01.07, 17:06
          Jak to wazny obiad to napewno bym nie eksperymetowala tylko ugotowala cos co
          jestem pewna ze wyjdzie dobrze.

• marekggg Re: kaczka 25.01.07, 18:49
            najlatwiej wyjdzie makaron z pesto i parmezanem :)) ewentualne mozna do tego
            dorzucic kurczaka pokrojonego w kostke i podsmazonego, moze suszone pomidory
            krojone itp.
            ale latwy jest tez filet zlososia z sosem beszamelowy, brokulami gotowanymi i
            ziemniakami - cos podobnego bywalo w ikei w polsce
            albo upiecc nogi z kurczaka na cebulce i podlac czerwonym winem, do tego
            ziemniaki lub ryz, tzatziki
            albo jakas chinszczyzna - to juz jest zupelnie proste i smaczne, bo kupujesz w
            sumie tylko warzywa pokrojone w worku, do tego troche grzybow mum, mieso -
            wiprzewina w kostke podsmazana lub kurczak (najlepiej mieso marynowac naprzyklad
            w sosie sojowym z czymsz - czosnek, miod, ziola - cokolwiek) do tego ryz, lub
            stylowo makaron ryzowy
            pieczen z jagnieciny z kluskami.... jest tego duzo i w sumie proste

jak nic innego, zawsze mozna wrzucic mule do garnka ze slona woda i winem i juz.
            • Gość: aw co do muli IP: *.upc.chello.be 25.01.07, 19:02
              > jak nic innego, zawsze mozna wrzucic mule do garnka ze slona woda i winem i juz
              > .

to sie nigdy nie daje wody.....grech...

oliwa lub maslo, cebula, seler, pory, biale wino lub piwo, sol, pieprz...
              • marekggg Re: co do muli 25.01.07, 20:02
                mea culpa

• Gość: anbxl Re: IP: *.79-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.01.07, 20:37
                  A ja czasem ide ,,na latwizne,,-schittt wyda sie :-)))
                  Kupuje 2-3 paczki paela -tak gotowca i to z...lidl (bo moim zdaniem jest
                  najlepsza,a tych kupnych probowalam sporo..)do tego dorzucam pare krewetek i
                  kawalkow kurczaka,jak mam to i kilka muli....i jak dla mnie to pycha...
              • Gość: dorota Re: co do muli IP: *.cec.eu.int 26.01.07, 12:53
                oliwy ani masla tez sie nie dodaje :-)co do piwa to bym sie mocno zastanowila...
                • Gość: aw Re: co do muli IP: *.upc.chello.be 26.01.07, 13:30
                  ja jakos uwazam ze ta cebula i te jarzyny daja lepszy smak jak sie je podsmarzy na oleju ale jak
                  ty wolisz sama zupe...
                  • Gość: anbxl Re: co do muli IP: *.147-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.01.07, 23:09
                    jak mule to tylko jak aw pisze....
    • zmorka76 Re: Wazny dinner- co przygotowac??? 25.01.07, 20:37
      ja bym zrobila kluski slaskie (no z mroznki tez dobre) i jakies fajne miesko w
      sosie

do tego zasmazana kapusta

(+ skwarki oczywiscie)
    • Gość: otay eparepray inn Important kolacja how to prepare by paw IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.01.07, 23:17
      polska jezyk trudna jezyk, Jak eps poza Bulanda 2 miesonce to poslak jezyk
      zanikac.

W ramach omocy jezykowej masz slownieczek w inna cyntynowa sila trudna jezyk:

www.websters-online-dictionary.org/definition/english/to/to+prepare+dinner.html

• Gość: Eneko (wersja Lux) Re: Wazny dinner- co przygotowac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:31
      Jeśli chcesz zrobić wrażenie, a przy okazji pozbyć się nieco gotówki, to proszę
      poniżej (zrobiłem niedawno, ciekawe, choć w zasadzie trochę za duża mieszanina
      smaków):

Kupić steki z tuńczyka (mogą być mrożone, 1 na łebka) i przed usmażeniem ich na
      średnio krwisto zostawić na 2-3 godziny w tej marynacie:

¼ szklanki rumu
      ¼ szklanki sosu sojowego
      ¼ szklanki zielonej koledry (może być suszona lub z przetworu)
      pół laski wanilii
      pół laski cynamonu (lub pół łyżeczki cynamonu w proszku)

Jak to z tuńczykiem bywa, nie musi on być podany na ciepło.
      Kiedy tuńczyk będzie się marynował, przygotować poniższy sos (salsę), który
      podaje się na zimno:

Na patelni obsmażyć ze wszystkich stron ananasa, mango i papaję (może być z
      puszki), aż skarmelizują się na złoto, następnie pokroić w sporą kostkę. Owoce
      wymieszać ze szklanką czarnej fasoli (może być z puszki), 1/3 szklanki zielonej
      koledry, pół ostrej papryczki (jeżeli z puszki, to należy wybrać taką w wodzie,
      a nie w occie lub zastapić ją mielonym chili), ¼ szklanki siekanej czerwonej
      cebuli oraz sokami z 1 limonki, 1 cytryny i 1 pomarańczy - do smaku.

Na półmisku steki z tuńczyka wyglądają pięknie obok salsy (fakt).
      • Gość: Kasia Re: Wazny dinner- co przygotowac??? IP: 136.173.62.* 26.01.07, 13:07
        Dzieki! :-)
        • Gość: kasiabru a moze stek? IP: *.upc.chello.be 26.01.07, 14:18
          to latwe do zrobienia. Tylko musisz kupic prawdziwy chateaubriand. a do tego
          frytki i jakas salatka (salata, pomidory i sos); mozesz tez zrobic sos do tego
          steka, np. pieczarkowy albo pieprzny. Albo kupic jak nie umiesz robic tych
          sosow.
          Tunczyk albo losos to tez dobry pomysl (à la stek). Mule raczej nie, bo to
          trzeba wprawy. I nie kazdy lubi.
          • Gość: aw Re: a moze stek? IP: *.upc.chello.be 26.01.07, 14:38
            >tylko musisz kupic prawdziwy chateaubriand

lepszy filet pur

>to latwe do zrobienia.

no to poprose o twoja wersje zeby to latwo zrobic mieso i sos pieprzny
            • Gość: kasiabru Re: a moze stek? IP: *.upc.chello.be 26.01.07, 17:52
              to do mojego meza :-)
              • Gość: aw Re: a moze stek? IP: *.upc.chello.be 26.01.07, 18:19
                hahaha no teraz rozumie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka