Dodaj do ulubionych

co z dodatkiem za rozlake?

IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 26.01.07, 19:36
Witajcie!
Przez 1,5 roku pracowalam na kontrakcie czasowym (sekretarka), zdalam konkurs
i dostalam oferte pracy w innej instytucji. Nie chca mi jednak przyznac
dodatku za rozlake ("expatriation allowance"). Czy jest jakas szansa, zeby
przyznali dodatek? Czy ktos juz przez to przechodzil? Dodam, ze moj maz przez
caly ten okres pracowal w Polsce, nie przeprowadzal sie tutaj. Czy mozna
uznac, ze Luks nie jest moim zwyczajowym miejscem pobytu, ale tymczasowym?
Regulamin przegladalam, ale sformulowania sa tak ogolne, ze mozna je dowolnie
interpretowac.
Przegladalam stare watki, ale niestety szczegolowej odpowiedzi nie znalazlam.
Z gory dziekuje za pomoc,
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: Trian Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: *.217.140.205.coditel.net 26.01.07, 20:15
      Tu chyba mąż niewiele ma do rzeczy. Ty chyba niestety podpadasz pod osobę,
      która w ciągu ostatnich 5 lat mieszkała na terenie kraju w którym jesteś teraz
      zatrudniona :-(.
      Ale może przynajmniej to z punktu 2?

1. An expatriation allowance shall be paid, equal to 16% of the total
      amount of the basic salary
      plus household allowance and the dependent child allowance paid to the official:
      (a) to officials:
      - who are not and have never been nationals of the State in whose
      territory the place where they
      are employed is situated, and
      - who during the five years ending six months before they entered the
      service did not habitually
      reside or carry on their main occupation within the European territory of that
      State. For the
      purposes of this provision, circumstances arising from work done for another
      State or for an
      international organisation shall not be taken into account;
      (b) to officials who are or have been nationals of the State in whose
      territory the place where they
      are employed is situated but who during the 10 years ending at the date of
      their entering the
      service habitually resided outside the European territory of that State for
      reasons other than
      the performance of duties in the service of a State or of an international
      organisation.
      The expatriation allowance shall not be less than EUR 445,88 per month.
      2. An official who is not and has never been a national of the State in
      whose territory he is
      employed and who does not fulfil the conditions laid down in paragraph 1 shall
      be entitled to a
      foreign residence allowance equal to one quarter of the expatriation allowance.
      • Gość: Ania Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 28.01.07, 23:35
        Dzieki, regulamin znam juz na pamiec, niestety drugi pkt mnie nie dotyczy.
        Przejrzalam jeszcze raz stare posty i wyglada na to, ze niektorym udalo sie to
        obejsc. Uchylcie rabka tajemnicy :-)
        • byly_eurokrata Re: co z dodatkiem za rozlake? 29.01.07, 07:30
          piszesz, ze dostalas oferte w "innej instytucji", to moze byc ten problem. Cos
          mi sie ciemno przypomina, ze kolezanka z HR mowila nam swego czasu, ze jak sie
          zmienia instytucje, to traktuja czlowieka prawie jak obcego. Czyli potraktowali
          cie jakbys przyszla "z ulicy", a poniewaz to byla ulica miejscowa
          (luksemburska/brukselska), to sie teraz czepiaja.

Ale tak tylko sobie gdybam, bo na 100% nie wiem. Faktem jest, ze tempom, ktorzy
          zostali w swoich instytucjach, placa nadal expatration
          • Gość: pav Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: *.181-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.01.07, 00:20
            a jak sie to ma do dyskusji o naszych interesahc w ciachu 2 lat? moze masz
            szanse?

Serdecznosci
            PD
    • Gość: gość Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 11:35
      a słyszałem o takim przypadku (zdaje się że to było na tym forum, ale nie
      mogłem znaleźć). Mąż dostał pracę. Sprowadził żonę, która sie zameldowała w
      Brux. Po jakimś czasie żona też dostała pracę (oboje po konkursach) i okazało
      się że mąż traktowany był jako przyjezdny a żona jako miejsowa (bo była
      zatrudniona jak mieszkała w Brux) i miała krótszy urlop o 5 dni !!! paranoja,
      czy ktoś może to potwierdzić ???
    • Gość: olo Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: 80.246.106.* 29.01.07, 12:00
      a powiedz, na jakim kontrakcie bylas. Agent temporaire czy agent contractuel?
    • Gość: Kasia Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: 136.173.62.* 29.01.07, 12:46
      A to nie jest tak, ze dodatek za rozlake dostaje sie za rozlake przez te kilka
      miesiecy, a skoro ty juz jestes przynajmniej poltorej roku to jest to dluzej
      niz te kilka miesiecy wiec juz jestes tu miejscowa i dlatego nie ma tego
      dodatku?
      • byly_eurokrata chaos terminologiczny 29.01.07, 14:45
        juz w czerwcu 2004 r. ostrzegalem wszystkich kolegow, by nie podchodzili zbyt
        lekkomyslnie do tlumaczenia tych allowancow wszystich, bo potem sie konczy tak,
        ze jeden mowiac "rozlakowe" ma na mysli "expatriation allowance" a inny "daily
        substistence allowance"

expatriation to nie tyle rozlakowe co dodatek/rekompenstata za prace za granica
        daily substistence allowance mozna od biedy nazwac rozlakowycm w
        znaczeniu "rekompensata ze wzgledu na przejsciowa koniecznosc prowadzenia dwoch
        gospodarstw domowych", ale nie w znaczeniu "rekompensata za prace z dala od
        rodziny"
    • Gość: kasiabru Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: *.upc.chello.be 29.01.07, 17:49
      moim zdaniem powinnas go dostawac. Ja tez pracowalam jako aux a potem po
      konkursie i nadal mam 16%. Wykloc sie, bo normalnie nie przyskuguje Ci ten
      dodatek jak pracujesz ponad 5 lat w kraju zatrudnienia. A przeciez Ty
      pracowalas tylko 1,5 roku.
      • Gość: ania Re: co z dodatkiem za rozlake? IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 29.01.07, 19:24
        Dzieki za pomoc, bede sie wyklocac :-) zobaczymy, czy cos ugram

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka