Dodaj do ulubionych

okulary do pracy przy komputerze

IP: *.upc.chello.be 18.04.07, 20:13
czy ktos korzystal z dofinansowania do zakupu okularow do pracy przy
komputerze, jesli tak to intersowalo by mnie dokladnie wszystko w tej
materii. Na intranecie znalazlem jedynie szczatkowa i chyba nie do konca
aktuala informacje tylko po francusku niestety.
Obserwuj wątek
    • Gość: okularnica Re: okulary do pracy przy komputerze IP: *.access.telenet.be 18.04.07, 20:43
      Prawda, ja tez kiedys szukalam i sie nie doszukalam. Ale ktos tu na pewno wie!
      • byly_eurokrata Re: okulary do pracy przy komputerze 18.04.07, 20:55
        ja tez jestem okularnik, ale moze ktos mnie oswieci, co to sa "okulary do
        komputera"
        Z tego co wiem, osoby, ktore musza nosic okulary bez wzgledu na to, czy pracuja
        przy komputerze, czy nie, nie maja prawa do zadnych sluzbowych okularow.

Natomiast na moj chlopski rozum, jak ktos potrzebuje okulary tylko po to, zeby
        moc przeczytac literki na komputerze, jest dalekowidzem, a to tez normalna wada
        wzroku, bo jak nie potrafi czytac literek na komputerze, to chyba tez nie
        potrafi w gazecie, ksiazce itd.

Moze jakis okulista nas uswiadomi ;-)
        • w67 Re: okulary do pracy przy komputerze 18.04.07, 21:12
          Wiem jak to jest w Polsce. Dofinansowanie jest do okularów dla osób które
          spędzają > 6 godz. dziennie przy komputerze. Trzeba mieć skierowanie do
          okulisty od pracodawcy, okulista bada wzrok i przepisuje szkła antyrefleksyjne.
          Chodzi o zmniejszenie odbić od monitora, które przeszkadzają w pracy. Jak ktoś
          w ogóle nie nosi okularów to nie ma sensu aby miał zerówki antyrefleksyjne do
          komputera, bo samo to że sa szkła, to powstają odblaski. Tak mi powiedział
          okulista. Jak ktoś nosi okulary to dostaje szkła antyrefleksyjne do nich (o ile
          juz nie ma) i pracodawca zwraca mu cześć kosztów ich zakupu - zależy od
          zakładu. U mnie było to 200zł, teraz jest mniej, bo dziura budżetowa większa.
          • byly_eurokrata Re: okulary do pracy przy komputerze 18.04.07, 21:16
            a dzieki! To brzmi nawet logicznie.

to jak mi sie kiedys uda do tej Lunii dostac, to musze sobie fundnac szkla z
            trzywarstwowa powloka antyrefleksyjna, bo one sa dosyc drogie ;-)
    • Gość: Filtre Re: okulary do pracy przy komputerze IP: *.228-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.04.07, 21:25
      Trzeba prosic w Help desk Informatique w Komisji o "filtre antireflet"
      lub "écran spécial"
      tzn.

FILTRES ECRANS POUR MONITEURS D'ORDINATEURS ECRANS PLATS LCD OU PLASMA

Ces filtres en verre ont 3 fonctions.
      - Protection contre les chocs :
      Le filtre en verre de 4 mm protège la surface fragile de vos écrans plats
      contre les chocs, les rayures, les pointage et les pressions de doigts.
      - Disparition des reflets :
      Certains écrans plats sont très brillants. Le filtre élimine 90% des reflets
      gênants.
      - Elimination des E.M.I. :
      Les émissions électromagnétiques (EMI) sont arrêtées par le filtre qui est
      traité sur chacune de ses faces avec des métaux rares.
      C'est un aspect important puisqu'on regarde un écran d'ordinateur à moins de 50
      cm.

• byly_eurokrata Re: okulary do pracy przy komputerze 18.04.07, 21:34
        Le filtre élimine 90% des reflets gênants

jak wiadomo slabo znam francuski, czy to znaczy, ze te filtry elimunuja 90%
        efektow zazenowania, jak sie czyta komisyjny intranet??? ;-)

Ale na serio: te ekrany maja podobno tez wady, przytlumiaja kontrast i
        sciemniaja obraz, przez co oczy tez sie mecza

jak nie zazenowanie to sciema
    • kapitan_ameryka Re: okulary do pracy przy komputerze 18.04.07, 22:44
      Idz do okulisty, kup okulary i wysli rachunek do Admina. Noramlnie dostaniesz
      zwrot i nie patrza ile to kosztowalo. Ja wydalem ponad 600 eur na to i nie bylo
      zadnego problemu.
    • asiunia.lux Re: okulary do pracy przy komputerze 18.04.07, 23:50
      Napisze w skrocie jak to wyglada w PE, bo jak wiadomo, w niektorych kwestiach,
      poszczegolne instytucje rzadza sie wedlog wlasych zasad, wiec nie wiem czy
      wszedzie tak jest.

Normalnie, zwrot kosztow za `zwykle okulary` pokrywa unijna kasa chorych
      (+/- 80%). Natomiast na wydatki typu "okulary do pracy przy komputerze"
      (les lunettes pour travailler sur écran), PE ma wlasny budzet i pokrywa to
      w 100%, pod warunkiem, ze..... nie przekroczy sie odgornego limitu.
      Nie mam teraz w glowie dokladnych limitow, ale mniej wiecej wyglada to tak:
      160 euro za oprawki co 36 miesiec i ok. 360 euro za szkla co 18 miesiecy.

Jesli ktos wymiena oprawki/szkla wedle tego co napisalam wyzej, to koszt tego
      wydatku jest pokrywany w 100% przez instytucje (PE). Jesli natomiast szkla lub
      oprawki nalezaloby wymienic czesciej niz te 18 wzglednie 36 miesiecy i/lub
      kosztuje to wiecej niz odgorny limit - to sprawe nalezy skierowac do kasy
      chorych. A co oni z tym robia, to juz nie wiem... ;)
      • Gość: pracujaca mama Re: okulary do pracy przy komputerze IP: *.cor.europa.eu 19.04.07, 10:04
        U nas jest dodatkowo tak, ze przy okazji rocznych badan okresowych okulista
        wydaje zaswiadczenie czy okulary sa ci potrzebne do pracy na kompie czy nie.
        Jesli tak to ze specjalnego funduszu instytucji dostajesz zwrot 100proc pod
        warunkiem, ze nie przekroczy sie okreslonego pulapu. Jesli nie, to wtedy
        wniosek o zwrot kieruje sie do komisyjnej kasy chorych i dostajesz normalny
        zwrot jak zwykle, znowu pod warunkiem nie przekroczenia pewnych pulapow za
        szkla i osobno za oprawki. Oczywiscie wraz z wnioskiem trzeba zlozyc recepte od
        okulisty na nowe okulary.
    • asiunia.lux A teraz troche konkretniej 19.04.07, 09:20
      WORKING ON SCREEN

The full cost of corrective spectacle lenses is reimbursable up to a maximum of:
       € 173.53 for a pair of simple corrective lenses
       € 396.63 for a pair of graded focal length lenses.
      Frame costs are reimbursable up to a maximum of € 63.46.

The following reimbursement intervals apply to replacement spectacles and
      lenses:
       corrective lens costs are reimbursable once every 18 months;
       frame costs are reimbursable once every 3 years.
      • Gość: krotkowidz szkla kontaktowe i okulary IP: *.brutele.be 19.04.07, 19:33
        A czy mozna kupic jednoczesnie okulary i szkla kontaktowe, czy zwrot kosztow
        przysluguje tylko na jedno z powyzszych?
        • sil.bi Re: szkla kontaktowe i okulary 19.04.07, 20:07
          Tylko na okulary lub tylko na soczewki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka