Dodaj do ulubionych

EPSO/AST/23/06 - egzamin

IP: *.lublin.mm.pl 21.04.07, 18:59
Dzień dobry,
Zaczęły się już egzaminy w Brukseli i na pewno jest na tym forum kilka osób,
które już zdawały.
Byłabym wdzięczna za podzielenie się wrażeniami dotyczącymi egzaminu
pisemnego w jęz. polskim. Co to jest? Jaką ma formę? Czy jest to esej,
rozprawkka, notatka.
Jeżeli nikt się nie odezwie, zrozumiem, konkurencja, jeżeli dowiemy się
będziemi mieli łatwiej, niż wy, którzy poszliście na pierwszy ogień.
Niestety, pierwsi mają najgorzej, mało czasu do nauki i dużo stresu.

Pozdrawiam i powodzenia,

Malena888
Obserwuj wątek
    • Gość: 3sity Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.gdynia.mm.pl 21.04.07, 21:49
      Jasne..
      moze mieli i malo czasu, ale na pewno nie beda mieli szansy przeczytac wpisow na
      forum przed egazminem wiec:
      - cwicz worda (tak jak bylo w oglosznieniu o konkursie)
      - cwicz pisanie esejow j.w., tematy rozne.
      - ustny nie powinien Ci sprawic klopotow jezeli wlasciwe wladasz jezykiem obcym
      (tudzez Polskim). Coz moge dodac, bylo dokladnie tak jak w ogloszeniu w OJ

Powodzenia.
      i przeklinam ta maszyne losujaca, ktora sprawila, ze juz jestem PO egzaminie
      • Gość: malena888 Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.lublin.mm.pl 21.04.07, 23:11
        Dziekuję za odzew. Ja dziękuję maszynie losującej, bo to ona podobno
        zadecydowała, że zdaję dopiero 31 maja. Na szczęscie będzie długi week-end,
        który przeznaczę na naukę. Postaram się przygotować jak najlepiej, a co będzie,
        zobaczymy. Tak wiele zależy od przypadku, uśmiechu losu, dobrej passy i wielu
        innych czynników. Jeżeli ma być dobrze, tak będzie.

Przynajmniej zwiedzę Brukselę, jadę wcześniej i wyjeżdzam później. I wreszcie
        kupię figurkę Manneken Pisa, której nie kupiłam poprzednio, kiedy byłam w
        Bruxie przed 3 godziny w drodze powrotnej z Paryża.

Pozdraiam i mam nadzieję,

Malena888
        • Gość: malena888 Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.lublin.mm.pl 28.04.07, 18:00
          Dziwne, takie małe zainteresowanie tym tematem.

Pozdrawiam,

Milana888
    • tuhanka Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin 06.05.07, 17:20
      Coz, ja dopiero zdaje w przyszly piatek, wiec nie mam na razie czym sie
      podzielic. Ale moze dla wspolprzygotowujacych sie do egzaminu wrzuce taki maly
      link - swietnie opracowane cwiczenia z Worda 2003 po angielsku - moze sie komus
      przyda :) Ja wlasnie nad tym siedze.

www.oneil.com.au/pc/word.html
    • Gość: malena888 Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.lublin.mm.pl 06.05.07, 18:42

www.polymorphe.org/index.php?rub=cours&matiere=10&sujet=Cours_Bureautique
      W ramach pomocy przedegzaminacyjnej, dla kandydatów z francuskim, świetny link
      z dokumentami dotyczącymi worda, excela do telecharger gratuitement.

Niech moc będzie z Wami,

Malena888
      • Gość: anbxl Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.access.telenet.be 06.05.07, 20:18
        Wlasnie spogladnelam na ta strone i tam masz Word 2000,a na egzaminie 2003-sa
        roznice...
        • Gość: malena888 Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.lublin.mm.pl 06.05.07, 21:01
          Niestety, nie mam dostępu do Worda 2003 po francusku, a mam nadzieję, że
          różnice nie będą tak duże, żeby nie poradzić sobie.
          Podstawy są takie same, można nadrobić na ustnym.

Niech moc będzie z Wami,
          Pozdrawiam,
          Malena888
    • tuhanka jeszcze fajna stronke znalazlam 08.05.07, 01:03
      www.eutests.eu
    • Gość: Maxxx Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:20
      Ja też jestem już po. Było miło, sympatycznie, ale generalnie jedna wielka
      niewiadoma. Sam test z worda nie był trudny, ale było zabójczo mało czasu. Esej
      łatwiutki z pytaniami na zasadzie: "A co myślisz o...", więc nie wymaga żadnej
      szerokiej wiedzy. No cóż, pożyjemy, zobaczymy.
      • Gość: gosciowa Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.07, 13:59
        Hej Maxxx,

dzieki za info, jestes jedna z nielicznych osob, ktore chcialy sie podzielic
        wiedza na ten temat ... a jak bylo na czesci ustnej (tak pokrotce)?
        pozdrawiam
        gosciowa
        • Gość: Maxxx Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:56
          Dość niespodziewanie na części ustnej problemy sprawiły mi pytania
          psychologiczne. Prawdę mówiąc długo gubiłem się głowiąc, co bym zrobił, gdybym
          nagle znalazł się np. w sytuacji kontaktu z ważnym, ale aroganckim urzędnikiem.
          Nie wiem, czy powiedziałem to co chcieli usłyszeć. Większych problemów nie
          sprawiły mi pytania o instytucje - były mało szczegółowe, np. kompetencje Rady UE.
          Na plus zaliczyć należy SUPER atmosferę i ogólne ciepłe przyjęcie każdego
          następnego "petenta".
          • tuhanka Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin 15.05.07, 22:35
            Zgadzam sie do atmosfery :) A co do egzaminu: rano mialam egzamin praktyczny -
            45 minut z Worda i esej. Co do Worda, warto zwrocic uwage na formatowanie:
            tabele, przypisy, znaczniki w tekscie, marginesy itp. Mnie najwiecej problemu
            zrobila "end note", bo mnie komputer za zadne skarby nie chcial sluchac, mimo,
            ze wstawialam to kilkanascie razy. Esej prosty, z wiedzy ogolnej (typu wazne
            wydarzenia w historii integracji europejskiej czy korzysci z otwarcia granic).
            Po poludniu czesc ustna - czesciowo po polsku (ponad polowa komisji to
            Polacy), czesc w wybranym jezyku. Pytania z UE banalne, wlasciwie nie trzeba nic
            potwarzac, - dosc ogolne, z wiedzy, ktora nie powinna stanowic najmniejszego
            problemu dla osoby, ktora przeszla pomyslnie preselekcje (tam bylo to
            trudniejsze).Wazne sa pytania z sekretariatu - czyli obowiazki osoby prowadzacej
            sekretariat, rozwiazywanie konfliktowych sytuacji w pracy, odnajdywanie sie w
            srodowisku miedzynarodowym. U mnie pytan sporo bylo w oparciu o cv, wiec to na
            pewno u kazdego troche inaczej wyglada. Generalnie egzaminatorzy sa bardzo
            zyczliwi, nie poganiaja, proponuja wode mineralna. Inna sprawa, ze tak naprawde
            az do oficjalnego ogloszenia nie mozna byc pewnym do konca wyniku... Trzeba
            cierpliwie czekac.
      • lalli Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin 14.05.07, 14:31
        hej - ja też już po (Maxx - czy zdawałeś w piątek? bo ja tak, ustny do
        południa)... no i: na ustnym ogólnie było miło, zasypali mie pytaniami, jedno
        po drugim, ogromne tempo... Word - bardzo łatwy, ale czasu rzeczywiście "na
        styk", esej - tematy dość dowolne - każdy znajdzie coś dla siebie... życzę
        powodzenia
        • tuhanka Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin 15.05.07, 08:41
          Ja dopiero co wrocilam z bxl, mialam ograniczony dostep do kompa, a teraz biegne
          do pracy, ale postaram sie cos napisac wieczorem :)
    • Gość: kasia Re: EPSO/AST/23/06 - egzamin IP: *.fbx.proxad.net 17.05.07, 01:10
      niedlugo zdaje egzamin o obawiam sie zwlaszcza pytan 'psychologicznych' i eseju.
      czy kto moze napisac jakie pytanai zadawali na usntym i jakie pytanie mial na
      eseju. z gory dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka