Dodaj do ulubionych

palenie w biurze

IP: *.233-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 11:29
Gdzie mozna zglosic, ze pomimo zakazu, pracownicy wciaz pala papierosy w
biurze? Jak mowie w biurze, to przed komputerem np. a nie w wyznaczonym
pokoju.
I jakie to daje rezultaty?

Dziekuje za powazne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.233-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 12:11
      naprawde nikt nie umie odpowiedziec?
      • Gość: olo Re: palenie w biurze IP: 80.246.106.* 30.05.07, 12:19
        cierpliwosci...

a z szefem rozmawialas?
    • Gość: Zadimio. numer 2 Palenie w parlamencie IP: *.254-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 12:23
      Moj szef (polski posel) i jego rodzina wciaz pala papierosy w moim biurze.
      Napisalem juz do dzialu "bien-être au travail" i dostalem odpowiedz ze nie moga
      walcic z poslem.
      Zostalo mi szukac inna prace !
      • Gość: zadymiona Re: Palenie w parlamencie IP: *.233-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 12:42
        2 szefow tez pali!!!!
        Z obserwacji ich charakterkow, nawet nie zaryzykuje rozmowy. To zupelnie jak
        rzucanie grochem o sciane!!!

A mnie palenie przeszkadza, zwlaszcza, ze jestem alergikiem i najglupszy
        zapaszek drazni mnie i b.przeszkadza.

moze jakies inne pomysly?
    • Gość: Do zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.254-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 12:53
      Nawet bylem w "medical service". Szok, lekarz palil papierosy. Rozmawialem
      w "comité du personnel", to mysla ze jestem "emmerdeur".
      Powiedzono mi ze szef to szef !!
      Niestety, zdaleka z takim szefem !!!
      Wlasnie, ja kaszle i nie wiem czy to nie od papierosow ?
      Napisalem w "rapport de notation : environnement du travail".
      • Gość: zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.233-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 13:17
        tutaj mi nie chodzi o placowki europejskie.
        To zwykle boiuro, gdzie na 1-wszym pietrze pala 2 osoby, a na dole, gdzie ja
        akurat teraz jestem 1-dna.
        Te z gory czuc do samych drzwi w korytrzu. A ta obok u mnie, bo nie chcialo sie
        jej zamknac drzwi.

Domyslam sie, ze mozna zglosic to do jakiejs inspekcji, czy cos takiego, skoro
        jest ustawa o niepaleniu. Ale jakiej? Minister zdrowia????
        Wiem, ze sa wysokie kary za to.

• Gość: Do zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.254-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 13:22
          Belgijski Minister zdrowia odpowiedzial mi ze w budynku UE, on nie moze nic
          zrobic. Territoire international...
          Napisz do unitu "sécurité et hygiène" i do "medical service".
          • Gość: mczapl Re: palenie w biurze IP: 136.173.162.* 30.05.07, 14:33
            Zgodnie z decyzja Prezydium Parlamentu z 2005 roku (o ile mnie pamiec nie
            myli), Parlament ustalil sobie dwuletni okres przejsciowy podczas ktorego mozna
            bylo palic w wyznaczonych miejscach PE, jak rowniez we wlasnym biurze pod
            warunkiem, ze zamknie sie drzwi oraz nikogo poza palaczem (ew. palaczami) w
            biurze nie ma.
            Pod koniec 2006 roku Prezydium potwierdzilo swoja wole, by od 1 stycznia 2007
            Parlament byl miejscem bez dymu. Okazalo sie jednak, ze calkowity zakaz palenia
            spowodowal totalny balagan, poniewaz czesc osob pracujacych na terenie
            Parlamentu (przede wszystkim poslowie oraz dziennikarze, w mniejszym stopniu
            asystenci i administracja) straciwszy miejsca, gdzie mogli wczesniej palic,
            zaczela palic wszedzie.
            Prezydium widzac ten chaos samo uleklo sie swojej decyzji i postanowilo
            spowrotem wydzielic strefy dla palaczy (np. w barze Mickey Mouse). Ochrona,
            ktora jest odpowiedzialna za pilnowanie zakazu palenia skarzyla sie, ze po
            zwroceniu uwagi poslowi, ze tu nie mozna palic, najczesciej slyszy odpowiedz "a
            co mi zrobicie? moze naskarzycie do mojego przelozonego?".

Tak wiec obecnie jest sytuacja niezbyt komfortowa i o ile moglabys wymoc na
            swoich wspolpracownikach zakaz palenia w biurze, to wypersfadowanie tego
            poslowi bedzie dosc trudne i ryzykowne...
            • Gość: zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.233-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 14:38
              no nie ciekawa sprawa.
              Ale jak juz mowilam, to nie jest zadna instytucja UE.
              Wiec skoro minister nie moze nic zrobic z instytucjami, to moze z belgijska
              moze?
              Juz sama nie wiem.
              Problem jest jeszcze wiekszy, ze ja tutaj jestem "przejsciowo" bo na
              stazu......ale przeszkadza mi to niemilosiernie.
            • jakubsky Re: palenie w biurze 31.05.07, 09:47
              > co mi zrobicie? moze naskarzycie do mojego przelozonego?".

nie
              po prostu zgasze Panu, Panie Osle fajka na czole
      • Gość: - X - Re: palenie w biurze IP: *.215-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 16:05
        Nic prostszego porozmawiac grzecznie zwrocic uwaga a jak niepomoze do przejsc do czynow... Chesz mu narobic problemow jest to bardzo latwo , jak zostawi paczke fajek na biurku podzuc z dwa "straszaki" jak se przypali grzyweczke albo warkocze w nosie to bedzie mial cekawie, a pozniej to juz mozn aisc dalej ukryta kamera nagrac go podeslac do tvn telexpres a co demokracja jest ...

• Gość: zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.233-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.07, 16:11
          :))

• Gość: anbxl Re: palenie w biurze IP: *.access.telenet.be 30.05.07, 23:15
            DO zadymionej-tu to gdzie w BXL,VL czy Walonii-jak podasz czesc to podam ci
            konkretny namiar-telefon do dzialu inspekcji pracy-w kazdej chwili moga wejsc
            na kontrol
            co do UE to pozwalam sobie podac namiary za jej osobista zgoda na osobe ktora
            zawsze wam pomoze-jak nie sama osobiscie to skieruje was do odpowiedniej
            osoby.Ona jest wlasnie w comite du personnel et vi-ce SFE
            Dominique KEMPENERS (dg admin)a co do PE to wystarczy chocby wyslac maila do
            jakiej kolwiek tutejszej gazety-media zrobia swoje...........Posel to tez
            czlowiek ......
            • Gość: zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.253-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.05.07, 09:37
              a co chodzi ci o konkretna dzielnice, czy co?
              To sie dzieje w Bxl
              • Gość: zadymiona Re: palenie w biurze IP: *.253-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.05.07, 11:31
                nie chce byc nachalna, ale dzisiaj naprawde jest tutaj jak w koksowni, wiec
                moze podasz jakis nr. kontaktowy, please?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka