Gość: Wojownik IP: *.upc.chello.be 04.06.07, 11:07 Wyniki juz sa EPA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Epso AD/60/06 IP: 213.154.88.* 04.06.07, 11:18 Ufffff... do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotkowlosa Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 04.06.07, 11:19 Ciekawe ile czasu zabierze im teraz sprawdzenie dwoch pozostalych czesci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy schuman Re: Epso AD/60/06 IP: 195.207.126.* 04.06.07, 11:21 jesli proporcjonalnie do trudnosci sprawdzania to conajmniej 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 04.06.07, 11:34 do przodu ale teraz najgorsze - esej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona ekonomia juz jest tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 11:34 ja przeszlam dalej, ale rozprawka troche obok tematu napisana, wiec lepiej nie miec zludzen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gala Re: ekonomia juz jest tez IP: *.cor.europa.eu 04.06.07, 11:40 tez do przodu.. ale esej to porazka.. nie podali nawet przyblizonej daty, kiedy sprawdza eseje.. A widzieliscie ze ten sam konkurs dla Rumunow i Bulgarow jest juz na etapie ustnych? a pisemny mieli tylko 2 tygodnie wczesnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: ekonomia juz jest tez IP: 80.246.106.* 04.06.07, 11:47 > A widzieliscie ze ten sam konkurs dla Rumunow i Bulgarow jest juz na etapie > ustnych? a pisemny mieli tylko 2 tygodnie wczesnie.. kwestia priorytetow, list RO/BG (AD5) nie ma zadnych. ja tam sie w sumie ciesze, ze idzie z nimi tak szybko. to udowadnia, ze epso jak chce to moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: ekonomia esej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 12:12 ja wybralam temat o wskaznikach konkurencyjnosci, ale sie w nim pogubilam, cenowe/placowe, stopy walutowe efektywne... ' moze lepiej byloby 'polac wode o energii' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 04.06.07, 12:00 jest ktos kto nie przeszedl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikrus Re: Epso AD/60/06 IP: *.consilium.eu.int 04.06.07, 12:06 A czy ktos ma juz wyniki w fieldzie Microeconomics/BA? Odpowiedz Link Zgłoś
jvdb Re: Epso AD/60/06 04.06.07, 12:11 Gość portalu: Mikrus napisał(a): > A czy ktos ma juz wyniki w fieldzie Microeconomics/BA? ja nadal czekam, na razie NIC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a2 Re: Epso AD/60/06 IP: *.range81-159.btcentralplus.com 04.06.07, 12:13 Nie martwcie sie. Z prawa tez jeszcze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy schu Re: Epso AD/60/06 IP: 195.207.126.* 04.06.07, 12:22 zwykle inne specjalizacje sa dzien po dniu? Kiedy moze byc prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a2 Re: Epso AD/60/06 IP: *.range81-159.btcentralplus.com 04.06.07, 12:26 Nie mam pojecia jakie sa reguly, ale wydaje mi sie, ze wszystkie wyniki powinny byc dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
dziamdzia Re: Epso AD/60/06 04.06.07, 16:43 Ja też!!! Jak się okazuje można było zrobić ok. 10 błędów i przejść dalej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotkowlosa Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 04.06.07, 17:21 A ja mialam tylko 5 bledow ale i tak sie martwilam czy przejde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Epso AD/60/06 IP: *.cor.europa.eu 04.06.07, 17:28 a ja okola 10 i jakos sie udalo.. bardziej sie martwie o esej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotkowlosa Re: Epso AD/60/06 IP: *.238-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.06.07, 19:02 A czy ktos NIE MARTWI SIE o esej? Kto wie, ze napisal bardzo cos bardzo porywczego, przemyslanego i dobrze skonstruowanego, pelnego przykladow....? Ja sie tez boje o streszczenie, bo od lat nie mieszkam w Polsce i chwilami brakowalo mi slow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a2 Re: Epso AD/60/06 IP: *.range81-159.btcentralplus.com 04.06.07, 20:29 Ja mialam dokladnie taki sam problem ze streszczeniem po polsku. Nie mam pojecia jak oni beda to oceniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Re: Epso AD/60/06 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 04.06.07, 20:44 streszczenie to formalnosc. Ma na celu wykazanie, ze majac obywatelstwo polskie potrafisz mowic, pisac w tym jezyku. W ten sposob moga byc eliminowani emigranci ktorzy uzykali polskie obywatelstwo, dla ktorych j. polski nie jest pierwszym jezykiem.... dlatego punktacja jest 8/10 - tzn albo znasz j. polski b.dobrze (kazdy rdzenny Polak nie powinien miec problemow) albo znasz slaboo i nie zdasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a2 Re: Epso AD/60/06 IP: *.range81-159.btcentralplus.com 04.06.07, 22:08 Dziekuje za to. Jesli rzeczywiscie tak jest, to nie ma sie czym przejmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Epso AD/60/06 IP: *.cor.europa.eu 05.06.07, 10:24 bez przesady! jakos nie moge uwierzyc w te skromnosc i brak wiary w swoje mozliwosci u wiekszosci osob na tym forum.. mam wrazenie, ze to taka troche flaszywa skromnosc. Przyklad: u mnie w DG pare osob twierdzi, ze teraz to juz NA PEWNO nie przejda, ale jednoczesnie zawziecie sie ucza do ustnego, planuja poswiecic czesc urlopu na to nawet. Ja od poczatku twierdze, ze poszlo mi niezle i do tej pory to sie potwierdzilo. Jak odpadne, to trudno, ale i tak uwazam swoj esej za niezly. Wiecej wiary w siebie, to jeszcze nikomu nie zaszkodzilo! Powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 05.06.07, 10:33 u mnie to nie jest falszywa skromnosc tylko na obecnym etapie konkuruje juz naprawde ze switenie przygotowanymi i zdolnymi (zeby nie powiedziec wybitnie) ludzmi wiec strach i stres sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotkowlosa Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 05.06.07, 11:20 Kontraktowcu, moge do Ciebie napisac na priva? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 05.06.07, 17:19 alez pisz!!! kontraktowiec@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec krotkowlosa pisz! :) IP: *.cec.eu.int 05.06.07, 17:22 Krotkowlosa to do Ciebie ! nie krepuj sie !!! > alez pisz!!! > kontraktowiec@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotkowlosa Re: Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 05.06.07, 11:16 No to nie wierz. Takie sady mozesz wypowiadac na temat ludzi, ktorych znasz, ktorzy, tak jak piszesz, zakuwaja do ustnego opowiadajac pewnie, ze nie wierza we wlasne mozliwosci. W moim przypadku, to jest moj pierwszy konkurs, nie mam wrazenia, ze napisalam super inteligentny esej, przy pisaniu streszczenia brakowalo mi slow i dlatego sie boje i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anias6 praca w DG a Epso AD/60/06 IP: *.iue.it 05.06.07, 12:20 Klaudia, wspominals o osobach z twojego DG bioracych udzla w AD/60/06, czy to oznacza ze osoby juz pracujace w instytucjach europejskich podchodza do tego konkursu? Wybacz moja ignorancje, ale na jAkich zasadach (kontraktowiec????) pracuja w DG jezeli nie maja zdanego konkursu? Wydawalo mi sie ze dla osob juz pracujacych w instytucjach jest tzw wewnetrzny konkurs a ludzie z zewnatrz biora udzial w publicznie ogloszonym na stronach EPSO. Moze sie myle, wiec prosilabym o wyjasnienie tej sytuacji. jakie szanse maja w takim razie zwykli smiertelnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak73 Re: praca w DG a Epso AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 05.06.07, 12:26 ja na przyklad pracuje po konkursie na AST3 i zdaje teraz na AD5 wiec nie ma w tym zadnej tajemnicy ani ukladow Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: praca w DG a Epso AD/60/06 05.06.07, 12:30 Mają normalne szanse, takie jak każdy. W konkursie biorą udział np. ci, którzy mają AST, a chcą być AD. Poza tym w instytucjach pracują też temporary agents i contractual agents, którzy wciąż mają prawo do wzięcia udziału w każdym konkursie, jaki im się spodoba, nawet jeśli nie mają stosownego wyskształcenia. Jest to nagminne wręcz, że bierze się udział w preselekcji bez względu na swój profil, dla zwykłej wprawy. Oczywiście, to pociaga za sobą konsekwencje - po pierwsze takie osoby odpadną na etapie weryfikacji dokumentów. Po drugie, sprawiają, że konkurencja w preselekcji jest większa i "zabierają" miejsca tym, którzy mają odpowiednie wykształcenie, ale np. zdobędą o,1 punkta mniej. Trudno, takie jest życie i zasady konkursów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: praca w DG a Epso AD/60/06 IP: 62.121.128.* 05.06.07, 12:46 >w instytucjach pracują też temporary agents i contractual agents, którzy wciąż mają prawo do wzięcia udziału w każdym konkursie, jaki im się spodoba, nawet jeśli nie mają stosownego wyskształcenia. Jest to nagminne wręcz, że bierze się udział w preselekcji bez względu na swój profil, dla zwykłej wprawy. Oczywiście, to pociaga za sobą konsekwencje - po pierwsze takie osoby odpadną na etapie weryfikacji dokumentów.< Tak z ciekawości spytam - w wyżej opisanej sytuacji osoba bez wymaganego w warunkach konkursu wykształcenia musi rejestrując się on-line podać w profilu EPSO, że takowe wykształcenie ma. Jeśli przejdzie preselekcję, weryfikacja dokumentów wykaże, że jednak go nie ma. I tu moje pytanie - czy w przypadku osoby już zatrudnionej w instytucjach złożenie takiego, bądź co bądź fałszywego, oświadczenia nie rodzi żadnych negatywnych konsekwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: praca w DG a Epso AD/60/06 05.06.07, 14:38 To nie jest fałszywe oświadczenie. Wymagane jest wykształcenie WYŻSZE i o takim zaświadczasz przy rejestracji. Dopiero potem sprawdzane jest wykształcenie KIERUNKOWE (tzn. np. prawnik, ekonomista czy inne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: praca w DG a Epso AD/60/06 IP: 62.121.128.* 05.06.07, 15:06 No niezupełnie jest tak jak piszesz, chyba że to ja się mylę. W warunkach każdego konkursu wymagania co do wykształcenia określone są szczegółowo, tzn. albo np. wymagane jest konkretne wykształcenie (ekonomiczne, prawnicze, itp.), albo nie, czyli każde wykształcenie wyższe jest dobre, a nawet może średnie wystarczać, jeśli to nie konkurs AD. Zapisując się na konkurs na stronie EPSO w dziale "studies" trzeba podać "title of your diploma and of the body which awarded it". Jeśli konkurs wymaga konkretnego typu wykształcenia, a ktoś go nie ma i tylko chce sobie poćwiczyć na testach, to w tym punkcie musi podać fikcyjne dane. Po przejściu preselekcji weryfikacji podlega to, czy dane podane przy rejestracji elektronicznej są zgodne z prawdą, wymaganiami konkursu oraz czy są odpowiednio udokumentowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: praca w DG a Epso AD/60/06 05.06.07, 15:16 We wszystkich konkursach, w jakich brałam udział (aczkolwiek nie było ich wiele), podawałam rodzaj dyplomu (czyli magister czy licencjat) i kto go wydał, czyli nazwę uniwersytetu. Zawsze działało, ale też nigdy nie startowałam w konkursie, którego warunków nie spełniałabym od A do Z. Natomiast jeśli to ja się mylę, a Ty masz rację, to oczywiście wycofuję się ze stwierdzenia, że "takie są zasady EPSO konkursów" i zasadniczo podzielam Twoje wątpliwości natury prawnej i moralnej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: praca w DG a Epso AD/60/06 05.06.07, 15:20 ludzie nie przesadzajcie z ta odpowiedzialnoscia prawna: takowa nie jest przewidziana w zadnym miejscu w ogloszeniu konkursu: jedyna sankcja jest wykluczenie z postepowania rekrutacyjnego. A skoro nie ma odpowiedzialnosci karnej typu "skladanie falszywego zeznania" lub "celowe wprowadzanie w blad", nie moze byc odpowiedzialnosci sluzbowej, bo za co? Poza tym mozna w odpowiedniej rubryce napisac tylko "magister" i przypuszczam ze w fazie preselekcji nikogo nie bedzie interesowalo magister czego. Na temat watpliwosci natury moralnej mozna dyskutowac, ale to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: praca w DG a Epso AD/60/06 IP: 62.121.128.* 05.06.07, 15:46 Ja też startowałem w konkursach, których warunki spełniałem, dlatego byłem ciekaw czy osoby nie spełniające warunków, a już zatrudnione w instytucjach, nie odczuwają pewnego dyskomfortu podając, powiedzmy, "nieprecyzyjne" ;) dane. To są wątpliwości raczej praktyczne, niż moralne czy prawne, nie chcę od razu walić z grubej rury, ani żadnego śledztwa też nie prowadzę. Taka ciekawość po prostu, bo ja z natury ciekawy jestem ;) Pozdrawiam, byłego też. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: praca w DG a Epso AD/60/06 05.06.07, 16:14 dzieki za pozdrowienia. Ja startowalem w kilku konkursach, ale w kazdym z nich spelnialem warunki formalne, podobnie bylo u moich kolegow tempow. Przypuszczam, ze sytuacja, w ktorej ktos kompletnie nie spelnia warunkow i musi podawac fikcyjne dyplomy, a startuje, jest raczej wyjatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: praca w DG a Epso AD/60/06 IP: 62.121.128.* 05.06.07, 16:28 kiniox pisała, że "jest to nagminne wręcz, że bierze się udział w preselekcji bez względu na swój profil, dla zwykłej wprawy". Jeśli tak, to EPSO sporo testów sprawdza na darmo - z punktu widzenia potrzeb konkursu, oczywiście. Nie twierdzę, że tych, co tak robią, trzeba od razu piętnować rozpalonym żelazem, ale trochę racji jest w tym co napisał niżej kazik, chociaż ja bym tego tak radykalnie nie ujął. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: praca w DG a Epso AD/60/06 05.06.07, 17:08 tu chyba jednak chodzo o cos innego. Np. swego czasu byl konkurs na korektora publikacji w OPOCE. Miedzy Bogiem a prawda, do takiej pracy nadaja sie tylko osoby, ktore pracowaly w jakichs drukarniach i znaja sie na tym calym zecerstwie itd. Ale wymogu formalnego az takiego nie bylo, tylko doswiadczenie na "relevant field". A kto nie korygowal w biurze jakichs tekstow na brudno? Wiec ludzie sie gremialnie zglosili na ten konkurs, wiedzac, ze nigdy w zyciu go nie zdadza, bo na pisemnych trzeba bylo uzywac tych specjalnych znakow korektorskich, ktorych zadny normalny czlowiek nie zna. Ale do pocowiczenia prelesekcji taki egzamin sie nadaje. Ja w koncu nie poszedlem, bo preselekcja byla w sobote rano a ja w piatek za bardzo poimprezowalem. Konkurs to konkurs, jak totolotek, tam tez kazdy gra ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: praca w DG a Epso AD/60/06 IP: 62.121.128.* 05.06.07, 17:12 ok, nie bądźmy za bardzo formalistami, bo to niezdrowo ;) miłego wieczoru, i odmeldowuję się do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: praca w DG a Epso AD/60/06 05.06.07, 18:31 Tak, dlatego ekonomiści i prawnicy zapisują się teraz na konkurs dla bibliotekarzy. Niech zgadnę - to pewnie dlatego, że z książki każdy umie zdmuchnąć kurz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Potwierdzam IP: 136.173.62.* 05.06.07, 13:42 w 2003 zdawalem na AST-udalo sie. Rok pozniej zrobilem mgr, wiec teraz zdaje na ad5. Poza tym, dla wprawy, podchodze do wszystkiego jak leci. Nawet gdy nie mam wykszt. kierunkowego. Dwa lata temu odpadlem na eseju dla audytorow. o oaudycie nie mialem pojecia-nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super karolina Praktyka powszechna jak z taśmy Beger IP: 136.173.62.* 05.06.07, 14:32 Co nie znaczy, że godna pochwały. Mówię o podawaniu fikcyjnych kwalifikacji. Reszta jak najbardziej chwalebna, nawet można dostać dodatkowe wolne na egzamin EPSO. W instytucjach panuje pewien rodzaj psychozy zarówno wśród kontraktowców, jak i niższych stopniem. Sezon konkursowy wzbudza niezdrowe podniecenie i przypomina atmosferę w 4 klasie LO w marcu-kwietniu przed maturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Praktyka powszechna IP: 136.173.62.* 05.06.07, 15:07 e, z tasmami to przesada. a co kwalifikacji - to na tym etapie pytaja tylko o dyplom - wiec jest bez naciagania i podawania falszywych info. wpisuje swoj i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Praktyka powszechna IP: *.oami.europa.eu 05.06.07, 15:17 podajesz nieprawdziwe dane bo deklarujesz ze spelniasz warunki podane w vacancy notice a ich ewidentnie nie spelniasz. moim zdaniem EPSO powinno dyskwalifikowac takie osoby i eliminowac z wszystkich przyszlych konkursow. obciachowa praktyka. dla sportu to sobie mozna cykac do upojenia wszystkie online testy i 'przerabiac' wszystkie dostepne ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc12346 Re: Praktyka powszechna 05.06.07, 15:28 Kazik, mosz recht chopie. rowny z ciebie gosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super karolina Bruksela pozdrawia Allicante IP: 136.173.62.* 05.06.07, 16:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Bruksela pozdrawia Allicante IP: *.Red-83-54-42.dynamicIP.rima-tde.net 05.06.07, 20:00 i nawzajem. nadmorski kurort w sluzbie unii pozdrawia stolice europy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Bruksela pozdrawia Allicante IP: *.merinet.pl 06.06.07, 20:16 Kazik, A masz moze jakies informacje dotyczace rekrutacji osob z ubieglorocznego konkursu na stanowiska pomocnicze do OHIM? Lista rezerwowa zostala stworzona juz ponad rok temu, a nadal cisza. Pozdrowienia Michal Odpowiedz Link Zgłoś
xenia28 Czy sa wyniki dla prawnikow? 07.06.07, 09:59 Ja jeszcze nic nie mam. Prawnicy odezwijcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś