Gość: maxxx IP: 80.51.91.* 21.06.07, 18:32 Dostałem się do grupy merit 2!!! Cieszę się, chociaż nie wiem za bardzo, co to oznacza! Czy ktoś także już dostał wyniki? Niech żyje Euroland!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aggy80 Re: Wyniki AST/23/06 ! Dostałem się!!! 21.06.07, 20:19 gratulacje i udanego lobbowania! polecam sg w komisji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc :) Re: Wyniki AST/23/06 ! Dostałem się!!! IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 21.06.07, 20:48 czy mozesz powiedzesc kiedy zdawles egzamin w Brukselii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Wyniki AST/23/06 ! Dostałem się!!! IP: *.chello.pl 21.06.07, 22:13 Hej Maxx, ja tez sie dostalam do grupy merit 2. Z tego co słyszalam, to najlepsi sa w merit 1, a grup jest ok 4. Ale sie ciesze!!!!!!!!!!! Nie sadzialam, ze urzedasy tak szybko podadza wyniki! Teraz trzeba wziac sie do pracy, tylko jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszly pracownik kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 21.06.07, 22:25 Czesc, tak dla informacji, czy mozecie napisac ktorego dnia zdawaliscie ustny.Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 22:37 Ja zdawałem 24 kwietnia. Skoro grup zaszeregowania ma być 4 to chyba nie jest tak źle być w drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.226-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.06.07, 22:49 Hej, Ja też się dostałam do grupy drugiej :-) A zdawałam 18/04. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijka Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.122-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.06.07, 23:07 Zdalam!!!!!!!!i jestem w merit group 1:) Jeszcze w to nie wierze...zdawalam 17/04. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.access.telenet.be 21.06.07, 23:10 Unijka,gratulacje,bo wychodzi na to,ze wiekszosc jest w drugiej.......:-) Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? 22.06.07, 00:23 Jestem w merit 3, ale i tak sie ciesze :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzedniczka Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.cor.europa.eu 22.06.07, 08:45 Zdalam ! An, czy ty rowniez jestes w drugiej merit ? Myslalam, ze tobie sie chociaz poszczeszci i trafisz do pierwszej ! Jest w ogole ktos w pierwszej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.fbx.proxad.net 24.06.07, 11:17 Gratuluje! Szczesliwcy z Was :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lalli Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? 25.06.07, 09:19 ja też zdałam!!!! też jestem w merit 1... do zobaczenia wkrótce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkee Re: kiedy mieliscie ustny w brukseli? IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.07, 07:41 Witam Rowniez zdawalem 18/04 z wynikiem MG2. Jeszcze nie wiem czy sie ciesze, ale chyba tak. Zawsze jakis maly sukces:) Majkee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxxx Napiszta lepiej co to takiego te Merity! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 08:49 Ktoś jest w pierszej, ktoś w drugiej, a jeszcze ktoś w trzeciej, ale po co to? Z czym to sie je? Wiem, że chodzi o to jak dobrze komus poszlo, ale czy to oznacza cokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzednicz Re: Napiszta lepiej co to takiego te Merity! IP: *.eesc.europa.eu 22.06.07, 08:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzedniczka Re: Napiszta lepiej co to takiego te Merity! IP: *.eesc.europa.eu 22.06.07, 08:54 Chyba niekoniecznie, bo ostatecznie najbardziej chyba licza sie kombinacje jezykowe i doswiadczenie... Hou woli chyba miec kogos z drugiej czy trzeciej merti grup kto zna francuski i ma doswiadczenie na stanowisku sekretarskim, niz kogos z pierwszej kto zdal super ale ma kiepska kombinacje jezykowa i jest prosto po studiach... Tak mysle. Z drugiej strony podobno jest takie zapotrzebowanie na sekretarki, ze wszystkich gdzies wcisna ale wiadomo, ze te z francuskim beda mialy najwieksze powodzenie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 09:14 Ja po francusku to umiem Peugot, Renault i Brigitte Bardot. Jak sie skupie, to może jeszcze z dwa słówka sobie przypomne. Mimo to nie ustaje w nadziei, że mnie gdzieś wepchną. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Francuski? 22.06.07, 09:20 nie przejmuj sie, urzedniczka pisze z EKESu, ktory jest silnie zromanizowany i gdzie polowa urzednikow starej daty poza francuskim nie zna zadnego ludzkiego jezyka. Sa inne instytcuje (np Rada) i unity, gdzie francuski sie malo liczy, na pewno idealna kombinacja jest 1 jezyk EN i znajomosc francuskiego dodatkowo. Ale przyjmowano juz bez problemow tez sekretarki tylko ze znajomoscia niemieckiego i zadnego innego jezyka (sam przy tym bylem, jak takowa zatrudniono): na interview musisz tylko potakiwac, ze zawsze juz chcialas sie uczyc innych jezykow, m.in, francuskiego, tylko nie mialas dotychczas okazji i takie tam duperele ;-) Bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Francuski? 22.06.07, 11:00 Ja jestem w Radzie i w moim dziale mowi sie glownie po francusku a pisze po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: Francuski? 24.06.07, 20:29 Skoro potrafisz te kilka dosyc trudnych slow napisac poprawnie to juz spelniasz kryteria minimalne;) Tu nie wszyscy znaja francuski na starcie. Zawsze mozna sie nauczyc (to bardzo przydatne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sgs Re: Francuski? IP: 136.173.62.* 22.06.07, 10:11 a co to takiego "Peugot"? W tej sytuacji jedynym wyjsciem pozostaje rzeczywiscie "nie ustawanie w nadziei"... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 10:20 Ty sie Francuz literówek się nie czepiaj! Mówiłem, ze z tego języka jestem zielony. Wieża Ajfla do do dzis nie wiem jak się poprawnie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Francuski? IP: *.cec.eu.int 22.06.07, 11:00 Moim zdaniem tu najwazniejsza jest znajomosc angielskiego,a francuski-po to sa kursy w GUIM...(pozdrawiam zdajacych teraz exam)i po paru miesiacach bedzie znajomosc francuskiego...Moim pierwszym jezykiem jest francuski,a potwierdze,ze ANGIELSKI jest tu gora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 11:36 Dziekuje za slowa otuchy! Jestes dobrym duchem tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Francuski? IP: *.cec.eu.int 22.06.07, 12:15 Tak,tak,napewno........:-))) Ale na powaznie unijne kursy jezykowe chyba maja (bez uogolnien)najlepszych z najlepszych nauczycieli np z CLL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijka Re: Francuski? IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.06.07, 13:51 Nieprawda...albo ja mialam szczegolnego pecha i trafilam na beznadziejnego nauczyciela...pol roku straconego.. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Francuski? 22.06.07, 13:54 to ja tez mialam pecha i beznadziejnego nauczyciela niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Francuski? IP: *.cec.eu.int 22.06.07, 14:14 ja nie uczylam sie ani jednego,ani drugiego,ale czasem mam doczynienia z rachunkami za kursy jezykowe i jak to moj szef mowi-macie wielka szanse miec najlepszych z najlepszych nauczycieli...A wiec czy to tylko ceny o tym swiadcza...????Jak myslicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracujaca mama Re: Francuski? IP: *.cor.europa.eu 22.06.07, 14:33 Ceny o niczym nie swiadcza, cll wygral przetarg i ma na kursy monopol... A jakbys troche dluzej pochodzila na kursy, to zobaczylabys ze nauczyciele i poziom roznisty... czasami naprawde wiecej skorzystasz zapisujac sie gdzies odplatnie na miescie, zreszta sporo osob tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Francuski? IP: *.access.telenet.be 23.06.07, 09:49 Nie chodzilam na kursy...bo inni chodza i szef uwaza,ze nie ma na to czasu...Ale oczywiscie pewnie tak jest jak mowicie...cena nie swiadczy o towarze Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: Napiszta lepiej co to takiego te Merity! 24.06.07, 20:34 Merity maja niewielki wplyw na procedure zatrudniania. Pokazuja kto mial ile punktow z egzaminu ale punkty to nie wszystko. Fajkt, ze ktos dostal np. dwa punkty mniej nie oznacza, ze sie mniej nadaje. W koncu wszyscy, ktorzy zdali udowodnili swoje kwalifikacje. Wiec przy zatrudnianiu bardziej sie licza jezyki, i troche szczescia. W koncu gdy ktorys Unit chce zatrudnic z listy rezerwowej to przeszukuje baze danych po kluczowych slowach. Czasem chodzi o wczesniejsze doswiadczenie, czasem wyksztalcenie, czasem jezyki a czasem po prostu osoba wyzej w alfabecie moze wczesniej wpasc pod oczy szefowi (albo na oidwrot jesli wydrukowane CV zostaly odwrotnie ulozone). A poza tym AST tutaj brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Merit Group IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.06.07, 20:04 Ja jestem w grupie 1, i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? IP: *.access.telenet.be 22.06.07, 22:49 zdalam,ale ja tu nie jestem sama i teraz mam inne wazne i przykre prywatne sprawy na glowie...A ciekawa jestem jak poszlo owej Malenie czy Milenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malena888 Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? IP: *.lublin.mm.pl 22.06.07, 23:12 Hej, Malena z tej strony. Niestety, nie udało się, zabrakło 3 punktów. Ale jestem bardzo dumna z ustnego 46/50. Na pewno spróbuję następnym razem, jeżeli będzie taka okazja, chociaż chyba tych okazji będzie coraz mniej, a raczej ilości znikome. Anbxl, w której grupie de merite byłaś? Czy jeżeli wpisują na grupę de merite podają też liczbę uzyskanych punktów? Gratuluję w każdym razie, wiedziałam, że zdasz, jesteś w Bruxie od tak dawna, pracujesz w instytucjach unijnych, znasz wymagania i realia. Pozdrawiam, Malena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? IP: *.access.telenet.be 22.06.07, 23:18 Przestannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn bo znowu wyleja mi na glowe kubel zimnej wody lub pomyje...........merde,przestancie wszyscy interesowac sie mna,bo znowu temat osiagnie super wynik-STOP,nie chce...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? IP: 80.51.245.* 23.06.07, 02:39 hej zdawalam 23/04 merit 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezka Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? IP: *.35-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.06.07, 18:32 Hej An, nie badz taka skromna, zdradzdz w ktorej jestes grupie ...? i jesli zdalas to teraz twoj szef szykuje pewnie dla ciebie kontrakt na stalego? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? 23.06.07, 19:39 kolezko, bez wzgledu, co sadzisz o Anbxl i w jakiej merit group ona sie znalazla, powiem ci z doswiadczenia jedno: WSZYSCY temporary agents, contract agents czy jak ich zwac zostaja AUTOMATYCZNIE przejmowani na stanowiska "funkcjonariuszy", moze niekoniecznie w tym samym unicie, i to jest nieistotne, ale Anbxl pracuje w Komisji, wiec tam sie znajdzie dla niej etat, w tym czy w innym unicie. Nawet jesli jest w merit group IV i jej glownym jezykiem bylby finski, to i tak dostanie predzej staly etat niz ktos inny z zewnatrz, z glownym angielskim i drugim francuskim, z merit group I, takie sa bowiem wewnetrzne zwyczaje instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijka do bylego IP: *.151-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.06.07, 23:54 Byly, to dla mnie swietne newsy!jestem wlasnie TEMPEM..wiec teraz powinnam isc do szefa i z nim to omowic?i starac sie o przyjecie na obecne stanowisko jako Fonctionnaire?teraz, pozniej,czy kiedy?czy sa jakies reguly postepowania?mam sie zglosic do HR czy szef to zalatwi? dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: do bylego 24.06.07, 00:21 jak masz dobre kontakty z szefem, to szef ci zalatwi, jak nie, to po prostu podaj info do HR, ze zdalas, chociaz oni powinni sami wiedziec, Poczytajcie sobie tutaj troche, to co prawda nie calkiem na temat, ale mimo wszystko www.europa.eu./epso/documents/manuel_erl.doc Oczywiscie z tym automatycznym przejmowaniem tempow to zaden obowiazujacy przepis, ale po prostu uzus Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata tekst zrodlowy 24.06.07, 00:24 At the meeting, Institutions will have the opportunity to "earmark" laureates for initial considerations. Such "earmarking" will be within the limits of the "share" of each Institution. Wherever possible, Institutions will be able to "earmark" individuals who have current work experience within the Institution concerned. Once "earmarked", laureates will be identified on the database as being under consideration by the Institution concerned, and will remain so for a specified period, or until the Institution takes a firm decision as to whether they intend to recruit the individual. During that period, no other Institution will seek to recruit the laureate. Likewise, laureates with current employment in an EU-Institution will be marked. No Institution may approach an individual who is employed in another Institution, without first gaining the agreement of the latter. In case of dispute, the matter will be referred to the inter-institutional meeting. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijka Re: do bylego IP: *.151-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.06.07, 21:34 Dzieki wielkie!jestes jak zwykle kopalnia wiedzy i praktycznych,waznych info! Kontakty z szefem b.dobre, w tym tygodniu z nim porozmawiam. pozdrawiam z CHAR ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala uwaga Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? IP: *.21-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.06.07, 19:54 Zdanie egzaminow nie jest jeszcze rownoznaczne ze znalezieniem sie na liscie laureatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do bylego IP: *.access.telenet.be 23.06.07, 20:26 No wlasnie te wewnetrzne unijne regulaminy.........nie cierpie tego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc nie rozumiem IP: *.cec.eu.int 25.06.07, 12:14 jesli mi pisza ze zdalam egzaminy i ze jestem II merit group itp itd to nie jestem laureatem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 16:10 Ja także nie nadążam... Zdało się egzamin, dostało się do jakiejś Merit Goup, to chyba jest się laureatem. Po co mącić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do anbxl - jak ci poszedl egzamin? IP: *.access.telenet.be 23.06.07, 20:24 juz napisalam wyzej...2,a szef moze szykowac...dwie strony musza chciec... I jeszcze raz w tej chwili mam inne sprawy...wazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankos Re: Wyniki AST/23/06 ! Dostałem się!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 11:15 ja tez! merit group 2. Egzamin 10 maja. Czy ktos cos wie o lobbowaniu? Podobno listy beda oficjalnie wyslane do instytucji dopiero we wrzesniu - czyli dopiero wtedy zaczac lobbowac? i jak? jak nie trafic do Luksemburga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiunia Re: Wyniki AST/23/06 ! Dostałem się!!! IP: 88.207.145.* 24.06.07, 19:23 Gość portalu: ankos napisał(a): > jak nie trafic do Luksemburga? Najprosciej i najskuteczniej-> odmawiac wszystkie oferty jakie beda nadchodzic z Luxa:) Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: Wyniki AST/23/06 ! Dostałem się!!! 24.06.07, 21:44 Nie przejmuj sie tym kiedy opublikuja listy. CV mozna wysylac juz teraz. Jeslki szefowi sie ono spodoba to bedzie zadowolony, ze juz teraz ma wybrana osobe. Jak lobbowac? Do Dzialow ktore Cie interesuja wysylac maila z CV i informacja na jakiej jestes liscie. Pozdr Epsotek Ps. Lux jest fajny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Dyskryminacja poegzaminowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 17:07 Wkurzam się, bo jak czytam powyższe posty, to się dowiaduje, ze ja z moją znajomością angielskiego i jako takim niemieckim mogę być na szarym końcu zainteresowania instytucji. Nie mam też żadnego doświadczenia. I bądź tu człowieku optymistą! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Dyskryminacja poegzaminowa 24.06.07, 17:26 e tam maxxx, co znaczy nie masz szans?? Jest szereg unitow angielskojezycznych. Rola francuskiego spada z roku na rok. Laueraci AST, ktorzy znaja francuski, sa w mniejszosci, bo francuski w Polsce jest od dawna jezykiem cp najwyzej niszowym. Generalnie o stanowiska AST jest o wiele latwiej niz o stanowiska AD, wiec nie frustruj sie z gory niepotrzebnie. Poswiec lepiej energie na zapoznanie sie ze stronami internetwowymi poszczegolnym dyrekcji, wybierz sobie 2-3, ktore cie najbardziej interesuja, poszperaj w commissions directory po nazwiskach, gdzie na czele unitow sa skandynawowie, niemcy albo anglicy i pisz tam, ze jestes zainteresowany praca, bo juz zawsze np. pasjonowales sie regulacja rynku owocow miekkich ;-) I bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Dyskryminacja poegzaminowa IP: *.access.telenet.be 24.06.07, 18:03 Byly moim zdaniem dajesz zle info....bo wsrod nowych panstw przewaza angielski,a wsrod Belgow (ich jest duzooooooo)jednak francuski.Z moich obserwacji wynika,ze angielski jest najwazniejszy,ale sa unity...typowo francuskojezyczne...Ale i spotyka sie gdzie na pierwszym miejscu chca kogos z niemieckim (np ostatnio w DG Entreprise)Mysle,ze na to nie ma reguly i tak jak wyzej wkleilam info z mailem ktory dostalam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Octi Re: Dyskryminacja poegzaminowa IP: *.195-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.06.07, 20:41 A ja mowie ze FR nie jest potrzebny do zatrudnienia. W moich oczach moj Unit sie zrobil z FR jezycznego EN jezyczny. Wlasnie Ci Belgowie z FR odchodza petit ? petit ;) i na ich miejsca przychodza ludzie z NMS (chodzi o tych Belgow ktorzy nie sa urzednikami po konkursie, tylko sa inaczej zatrudnieni np na kontrakt), a ludzie z NSM nie mowia po FR tylko po EN. A wiec tak czy inaczej, summa summarum, instytucje maja wybor miedzy laureatami nie mowiacymi EN+FR tylko EN+0 albo EN+Inny niz FR. A jak juz Was tu zlapia to zawsze sie znajdzie jakis frankofil zeby was wyslac na darmowa nauke FR w godzinach pracy. P-am, Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: Dyskryminacja poegzaminowa 24.06.07, 21:47 No i DG INFSO jest w stu procentach angielskojezyczne. A poza tym to nie ma zadnej dyskryminacji. Ludzi z francuskim jest tak niewiele, ze brakuje ich nawet dla najbardziej frankofonskich dyrekcji. Musza wiec brac ludzi z angielskim i wysylac na kurs francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dyskryminacja poegzaminowa IP: *.223-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.06.07, 18:49 Potwierdzam ze DG INFSO jest angielskojezyczne. W sasiednim unicie - INFSO C1 sa 2 wakaty na stanowisko AST z NMS. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Dyskryminacja poegzaminowa IP: *.upc.chello.be 02.07.07, 00:58 Potwierdzam - Unit C1 w DG INFSO poszukuje na stanowisko AST. Ludzie sa bardzo fajni i atmosfera jest przyjemna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Wyniki AST/23/06 ! Dostałem się!!! IP: *.cec.eu.int 03.07.07, 09:18 Odpowiedz Link Zgłoś