Dodaj do ulubionych

USG bioder gdzie najlepiej zrobic?

30.06.07, 10:05
witam

mam pytanie do Mam lub Dokiego gdzie i u ktorego dobrego specjalisty zrobie
usg bioderek 15 miesiecznemu dziecku. czy tu w Brukseli jest praktykowane
tylko RTG? bede wdzieczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • cannella Re: USG bioder gdzie najlepiej zrobic? 01.07.07, 10:55
      Moje dziecko miało badane bioderka w szpitalu dziecięcym i jak najbardziej było
      to USG, a nie RTG.
      Wszelkie dziecięce sprawy zdrowotne chyba najlepiej tam załatwiać, bo
      zauważyłam, że nawet jak się "prowadzi" dziecko gdzie indziej to w przypadku
      jakichś problemów i tak odsyłają do HUDERF.

www.huderf.be/fr/consult/consult.asp?CatID=83
    • do.ki Re: USG bioder gdzie najlepiej zrobic? 01.07.07, 10:57
      Nie ma co kombinowac, tylko walic do szpitala dzieciecego- link juz podano powyzej.
      • dyzurna Re: USG bioder gdzie najlepiej zrobic? 01.07.07, 21:46
        hmmm to dziwne, ponad miesiac temu bylam w tym szpitalu wlasnie u ortopedy
        prof. LAMOUREUX ktory od razy wyslal nas na RTG a o USG nie bylo mowy :(
        Kto Wam robil USG? czy mozesz mi polecic tego lekarza?
        wizyta u tego profesora trwala 2 minuty, Mała nie dala sie zbadac to wyslal
        nas na zdjecie po czym stwierdzil ze jest ok i dowidzenia.
        a ja nadal zostalam ze swoim niepokojem. :((
        • do.ki Re: USG bioder gdzie najlepiej zrobic? 02.07.07, 11:17
          Rozne badania zleca sie w roznych celach. Jesli chodzi o badanie przesiewowe (stwierdzenie, czy jest nieprawidlowosc w budowie stawu), ktore ma byc proste, latwe i niobciazajace, to usg jest badaniem z wyboru. Jednak za pomoca usg trudniej jest zmierzyc dokladnie topografie stawu, czyli wzajemne ustawienie glowki i panewki, kat nachylenia panewki itp. Za pomoca zdjecia rtg obu bioder mozna tez sprawdzic symetrie stawow, co tez pomaga w diagnozie. Nie jest tak, ze usg jest lepsze od rtg.

> a ja nadal zostalam ze swoim niepokojem. :((

a co konkretnie cie niepokoi? Ze nie chodzi/utyka/cos inego?
        • cannella Re: USG bioder gdzie najlepiej zrobic? 02.07.07, 12:03
          Wiele nie pomogę, bo te badania były robione przy okazji pobytu w szpitalu, więc
          nie musiałam umawiać wizyt, tylko mi mówili "dziś to i to". Na rachunku ze
          szpitala jest tylko nazwisko szefa oddziału, a badanie wykonywał ktoś z zespołu.
          Wizytę u ortopedy mamy w przyszłym tygodniu i też będzie to prof. Lamoureux.
          Pediatra poleciła nam dwa nazwiska - prof. Lamoureux właśnie i dr Bellemans.
    • Gość: :) Re: USG bioder gdzie najlepiej zrobic? IP: *.cec.eu.int 03.07.07, 09:17
      • dyzurna doki napisalam na prv 03.07.07, 14:53

• cannella Po wizycie 10.07.07, 11:16
          No więc odbyliśmy wizytę u ortopedy. Faktycznie wszystko trwało jakieś 5 min, z
          czego 1,5 prof. rozmawiał przez telefon. Widocznie problem nie jest wielki (o
          ile w ogóle jest problemem), bo w ramach tej konsultacji zalecił jedynie
          łaskotanie dziecka w piętę :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka