Dodaj do ulubionych

lkw walter - Transport Manager

20.10.07, 18:20
Pytałam już o to na forum praca, ale może tutaj też się Ktoś
znajdzie i zainteresuje moim pytaniem:
Rozpoczęłam ten wątek, żeby się dowiedzieć czegoś o firmie LKW
Wlater. Dostałam ofertę pracy w Tirolu (Kufstein) i zastanawiam się
co zrobić.
Czytałam różne opinie o tej firmie i pracy na tym stanowisku
(głównie pisali je Niemcy i Austriacy - po niem., oczywiście).

Z minusów doczytałam się: dyskryminacja kobiet, mieszkanie w małym
mieście, praca w stresie...klauzula o pracy przynajmniej przez rok i
zakazie konkurencji po odejściu z firmy.
A z pozytywów: wysokie (w porównaniu z polskimi) pewnsje. Dobrze,
wiem może te 1200 euro netto to nie jest dużo.
Ale wysłałam już masę CV do polskich pracodawców z zaznaczeniem ile
bym chciała zarabiać (żadne kokosy, żeby zapłacić za mieszkanie w
Krakowie i się utrzymać), ale widać to za dużo jak na polskie
warunki....
Więc zostaje mi emigracja. Może powinnam wybrać Irlandię albo
Angilę, ale rozważam też pracę w Austrii. Chcę zacząć gdzieś żyć i
godziwie zarabiać.
Więc będę wdzięczna za wszelkie opinie i komentarze. Może Wy, albo
Wssi znajomi tam pracowali lub pracują??
Czekam na odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kal-a2 Re: lkw walter - Transport Manager 07.11.07, 21:26
      czesc korikor, powiedz kiedy tam zaczynasz prace bo ja juz niedługo. To może
      jakoś byśmy się zgadały.
      Ja na to samo stanowisko i mam te same wątpliwości
      • whizzkid Re: lkw walter - Transport Manager 08.11.07, 19:41
        Witam serdecznie:)

Jak wyglada proces rekrutacyjny w tej firmie? Zastanawiam sie, czy nie wyslac do
        nich swojej aplikacji (wyslalyscie Bewerbungsmappe czy tylko Anschreiben +
        Lebenslauf?). W jakim stopniu znacie niemiecki? Macie jakies certyfikaty,
        mieszkacie/mieszkalyscie w Niemczech? Posiadacie juz doswiadczenie w branzy
        logistycznej? Za wszelkie odpowiedzi (szczere) bylbym bardzo wdzieczny.

Co do Waszych watpliwosci: podobnie jak Wy przeczytalem na jednym z niemieckich
        forum opinie dot. tej firmy - ale jak to z opiniami - pewnie duza czesc z nich
        to wypowiedzi sfrustrowanych osob, ktore albo zostaly zwolnione albo nie
        przeszly rekrutacji. Mysle, ze nie ma sie czym przejmowac. Aha...lojalka w tej
        branzy tez jest raczej norma. A co do zarobkow - aplikowalyscie sie na
        stanowisko Transport Manager czy na Traineeprogramm, po ktorym zostaje sie
        Transport Managerem? To duza roznica, szczegolnie jesli chodzi o zarobki :)

Serdecznie pozdrawiam
        Senkrechtstarter
        • kal-a2 Re: lkw walter - Transport Manager 08.11.07, 20:35
          hej
          jesli chodzi o rekrutacje to wysłałam tylko Lebenslauf i Anschreiben jeśli
          uznają to za wystarczająco ciekawe to napiszą lub zadzwonią do Ciebie i umówią
          się na rozmowę telefoniczną a po tej rozmowie na spotkanie do Kuftein lub
          Wiednia w zależności gdzie aplikujesz. Sama rozmowa była bardzo miła.
          Spodziewałam się czegoś gorszego a było bardzo sympatycznie.
          Wszelkie zaświadczenia czy certyfikaty będą potrzebne dopiero później.
          Co do niemieckiego to wystarczy żeby był komunikatywny, trudno określić jaki to
          powinien być poziom. Po prostu musisz się z nimi dogadać bo w firmie używa się
          tylko niemieckiego. Oczywiście nie musisz mówić perfekcyjnie bo do nawiązywania
          kontaktów i właściwej pracy będzie potrzebny Twój polski, więc niemiecki można
          troszkę kaleczyć.
          Ja aplikowałam na Transport Manager i tam zaczynasz od Traineeprogram. To znaczy
          oni wszystkiego Cię uczą przez pierwsze dwa miesiące. Dopiero po tym terminie
          dostajesz swoją działkę i przejmujesz odpowiedzialność za jakiś konkretny obszar.
          Przynajmniej tak wygląda to w teorii, jak w praktyce to się okaże jeśli dostanę
          Beschäftigungsbewilligung :).
          Pozdrawiam
          • whizzkid Re: lkw walter - Transport Manager 09.11.07, 19:52
            Hej :)

Wielkie dzieki za odpowiedz! W takim razie wysle im tylko Anschreiben i LL.
            Rozmow kwalifikacyjnych po niemiecku sie nie obawiam, pracy w tym jezyku tez nie
            - studiowalem tu (tzn. w Niemczech) i mieszkam juz od jakiegos czasu. Problemow
            z komunikacją tez nie mam, wiec powinno byc ok;) Ale bardzo dziekuje za info -
            teraz przynajmniej wiem na co sie nastawiac.

PS - Nie wiedzialem, ze potrzebujemy pozwolenia na prace w Austrii :) Jak
            przebiega jego zalatwianie? Czy jest podobnie jak w przypadku Arbeitsgenehmigung
            w Niemczech, ze lezy to po stronie aplikujacego a nie firmy? Zalatwia sie to
            przed aplikowaniem, czy musisz najpierw znalezc firme, ktora chce Cie zatrudnic
            i podpisac odpowiednie dokumenty?

Pozdrawiam :)
            • kal-a2 Re: lkw walter - Transport Manager 10.11.07, 00:14
              nie wiem jak to jest ogólnie w Austrii, ale w LKW to oni załatwiają wszystko po
              podpisaniu z Tobą umowy
              • whizzkid Re: lkw walter - Transport Manager 10.11.07, 01:02
                Dzieki za info :) Zycze powodzenia w nowej pracy !
              • katarzynarz Re: lkw walter - Transport Manager 18.08.08, 13:56
                a wiecie co mnie spotkała ciekawa historia związana z tą firmą i wsumie poczułam
                sie trochę niepoważnie potraktowana, więc tak wysłałam aplikację do tejże firmy
                na stanowisko transport managera Kufstein, po jakimś tygodniu odpisali mi, że
                moja aplikacja im się bardzo podoba, następnie po jakims czasie zadzowniła do
                mnie pani z rekrutacji celem krótkiej rozmowy, niemiecki znam bardzo dobrze,
                jednym z kierunków, który studiowałam była filologia germańska, więc mówię
                płynnie, ogólnie pomyslałam że ok, a za 3 dni otrzymałam odpowiedż, że otrzymali
                sporo aplikacji, które posiadały dodatkowe kwalifikacje, a moja mimo, że im się
                bardzo podoba nie może zostać zaproszona do dalszego etapu, super poczułam się
                ciut oszukana , fakt może nie posiadam prawa jazdy ( może to była to dodatkowa
                umiejętność ) bezsensu ale w ten sposób wyrobiłam sobie opinie o LKW Walter ...
    • adamoh Re: lkw walter - Transport Manager 26.11.07, 22:13
      hmmm...to jak wyglada sytuacja z zarobkami? na start 1200 euro netto? przez jaki
      okres? co z zakwaterowaniem? z gory dzieki za odp.

pozdr
    • adamoh Re: lkw walter - Transport Manager 02.12.07, 22:26
      up
    • annajustyna Re: lkw walter - Transport Manager 18.08.08, 20:08
      W Wiedniu placa ok. 2 tys. brutto na miesiac, straszna harowa.
      • petroniusz22 Re: lkw walter - Transport Manager 06.06.09, 16:39
        Witam,
        W przyszłym tygodniu jadę na rozmowę do Wiednia. Bardzo prosze o opinię jak taka
        rozmowa wygląda, jakie są szanse na zatrudnienie. Jak w ogóle pracuje się w
        walterze? Jesteście zadowoleni?
        Bedę wdzięczna za wszelkie opinie.
        Pozdrawiam
        • annajustyna Re: lkw walter - Transport Manager 06.06.09, 18:36
          Wszyscy moi znajomi, ktorzy pracowali w Wiedniu w Walterze odeszli z tej firmy
          przy pierwszej okazji.
          • petroniusz22 Re: lkw walter - Transport Manager 06.06.09, 22:13
            annajustyna, mozesz napisać cos więcej? Czemu odeszli? Możesz też napisać coś
            więcej o rozmowie w Austrii? Z góry dzięki :)
            • annajustyna Re: lkw walter - Transport Manager 07.06.09, 09:24
              Niestety, szczegolow rozmowy nie znam. Podobno powodem odejscia byl straszny
              zapieprz i lepsze mozliwosci pracy gdzie indziej.
              • kolezanka_krakowianka2009 Re: lkw walter - Transport Manager 26.07.09, 21:29
                Hej, zastanawiam się nad podjęciem pracy w Kufstein. Czy wiesz coś bliżej na
                temat samej pracy, jakie obowiązki, jak wygląda życie w Kufstein? Za jakiekolwie
                info, będę wdzięczna.
            • oldtouareg Re: lkw walter - Transport Manager 19.01.16, 18:15
              Potwierdzam
    • anka21478 Re: lkw walter - Transport Manager 23.03.18, 18:16
      witam

Oglądam na youtubie Emi1717 wiem, że mieszka w Austrii właśnie w Kufstein i pracuje albo pracowała w logistyce, wiec myślę, że może wam rozjaśnić trochę sprawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka