Dodaj do ulubionych

do elve lub coralin

IP: *.widzew.net / *.widzew.net 21.10.03, 20:19
Z tego co czytałam na forum widzę,że świat pefrum jest Wam dobrze znany i
mam prośbę: bardzo lubię dość mocne, korzenne zapachy np.Kenzo Jungle
Elephant , czy mogłabym prosić o podanie nazw innych perfum tego typu,
dodam ,że nie bardzo lubię słodkie np. Angel.Oczywiście jeśli inne osoby
znają takie zapachy to równiez proszę o pomoc.Z góry dziękuję i
pozdrawiam :))
Obserwuj wątek
    • coralin Re: do elve lub coralin 21.10.03, 20:25
      Myślę że Elve lepiej doradzi bo ona jest wielbicielką i znawczynią orientalnych
      woni. Ja podrzucę Ci mocno korzenne Organza Indecence (czarne) i Roma Laury
      Biagiotti. Możesz też przetestować klasyki korzenne Opium, Shalimar, Youth Dew
      EL, Coco, Fendi.
      • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 21.10.03, 20:36
        Bardzo Ci dziękuję, na pewno sprawdzę bo nie każdy z nich znam(coco i opium
        raczej mi się nie podobają) :)
        • Gość: Mikka Re: do elve lub coralin IP: 80.48.129.* 21.10.03, 20:40
          Fendi Theorema - piekny cięki zapach. Niestety to nie nowość i dlatego trudno
          trafić tester.
          • Gość: S Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 21.10.03, 20:52
            Ostatnio widziałam w gazecie reklamę Fendi(też korzenny) i jest to raklamowane
            jako nowość, czy to jest jakas nowa wersja tego starszego? :)
            • elve Re: do elve lub coralin 21.10.03, 23:03
              nie, to nowy zapach, jak dla mnie mocno kwiatowy, z nutą której nie lubię
              (obecna w happy i miracle, taka kwaśna)
              a co do orientalnych: Coralin jako pierwsze wymieniła te, które ja też bym
              podała jako pierwsze, więc to nie przypadek: organza idecence, perfumy bez ani
              jednego kwiatu i owocu (z wyjątkiem bergamotki), bardzo mocne, wytrawne. Cała
              reszta, która podała Coralin jest w zasadzie wyczerpująca, nie bardzo wiem co
              więcej podać... może jeśli zalezy Ci na nie bardzo słodkich, to uderz w
              kadzidło: nowa Donna Karan Black Cashmere, bardzo zrównoważony... NU YSL, na
              mnie woda perfumowana za mocno jedzie świerkiem i trutką na mole, ale u Ciebie
              może zakwitnąć przepięknie, a jak nie to srobuj EDT tej woni- delikatny,
              gorzkawy, wyróżniający się zapach. Co jeszcze.... Estee Lauder Cinnabar,
              bardzo mocny zapach dymu, palonych liści i orientalnych wonności. A Poison?
              Trochę inna bajka, ale warto potestować.
              • Gość: S Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 21.10.03, 23:17
                Bardzo Ci dziękuję za listę perfum i ich jak zawsze super opis:) Serdecznie
                pozdrawiam
                • Gość: fanny Re: do elve lub coralin IP: *.chello.pl 21.10.03, 23:45
                  To moze ja sie podlacze do watku skierowanego do forumowych ekspertek.

Od lat jestem wierna jednemu zapachowi, jest to Dune. Nie wacham nawet niczego
                  w perfumeriach, bo jest tych zapachow tyle, ze czuje sie w nich kompletnie
                  zagubiona. Ale chetnie "wachnelabym" sobie cos, co wedlug Was mogloby mi
                  podpasowac. Dla ulatwienia powiem jeszcze, ze drugim zapachem, ktory do mnie
                  przemawia jest Shalimar. Ale on mocno mi sie kojarzy z podstarzalymi
                  paryzankami, wiec na razie! go sobie odpuscilam.

Czy moge liczyc na jakies podpowiedzi?
                  • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.10.03, 00:17
                    Dune podobał mi się kiedyś, teraz wolę (zwłaszcza na zimę) bardziej korzenne
                    zapachy:) Z lżejszych podoba mi się też Sensi Armaniego(zresztą często
                    wymieniane na forum),jest to delikatny, ciepły zapach .Może nasze ekspertki
                    cos Ci jeszcze doradzą.:) Pozdrawiam
                    • monia.i Re: do elve lub coralin 22.10.03, 10:25
                      Cały czas podoba mi sie Samsara - piękny i trwały zapach. I bardzo żałuję, że
                      tak obiektywnie to średnio do mnie pasuje. Jestem takim raczej "sportowym"
                      typem a to jest zapach bardzo kobiecy. Ale baaardzo go lubię - choćby za jego
                      charakterystyczność - rozpoznam go w sekundę :-)
                      • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.10.03, 10:28
                        Dzięki za odpowiedź.Samsary nie znam tak jak pare innych wcześniej poleconych,
                        nie pozostaje mi nic innego jak zacząć testować:)
                        • monia.i Re: do elve lub coralin 22.10.03, 11:07
                          To sprawdź koniecznie - moim uczuciem do Samsary "zaraziłam" ze dwie osoby - do
                          nich, niestety, pasuje ona bardziej - stwierdziłam to ze szczerą zawiścią.
                  • coralin Re: do Fanny 22.10.03, 14:56
                    Gość portalu: fanny napisał(a):

> > Od lat jestem wierna jednemu zapachowi, jest to Dune. Nie wacham nawet
                    niczego
                    > w perfumeriach, bo jest tych zapachow tyle, ze czuje sie w nich kompletnie
                    > zagubiona. Ale chetnie "wachnelabym" sobie cos, co wedlug Was mogloby mi
                    > podpasowac. Dla ulatwienia powiem jeszcze, ze drugim zapachem, ktory do mnie
                    > przemawia jest Shalimar. Ale on mocno mi sie kojarzy z podstarzalymi
                    > paryzankami, wiec na razie! go sobie odpuscilam.

Cristobal Balenciaga. Jeśli kusi Cię orient Shalimara które wydają się za
                    poważne, a lubisz Dune ten zapach moze być Twój.
    • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.10.03, 11:17
      No właśnie sobie teraz sprawdziłam na stronach z perfumami zapachy
      m.in.Guerlaina:Samsarę i Shalimar ,opis jest zachęcajacy,na pewno je sprawdzę:)
      • coralin Re: do elve lub coralin 22.10.03, 15:25
        Jeśli zapach ma spełniać kryteria które podałaś (korzenność dominująca bez
        nieznośnej słodyczy) to jednak bardziej Shalimar, bo Samsara (mam:) jest owszem
        piękna, ale dosć słodka i kadzidlana. I potrafi zmęczyć. Orientalne zapachy są
        najtrudniejsze w komponowaniu , bo w nich najbardziej wyczuwa sie tandetę i
        słabego "nosa" który robił zapach. Większosć z nich nie ma wyważonych
        proporcji są słodkie, bez wyrazu, duszące, nijakie. Mimo tego że znam duuużo
        zapachów trudno mi znależć ten mój zimowy, a w naszym klimacie taki orientalny
        zapach na zimę to niezbędnik:) Ostatnio uwielbiam 24 Faubourg, bo łączy
        wszystko to co uwielbiam w perfumach: orient, nuty szyprowe, kwiaty, ambrę.
        • fanny Re: Dzieki coralin :-) n/txt 22.10.03, 16:25
    • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.10.03, 22:55
      Dzięki raz jeszcze Coralin :)Jeszcze nie sprawdzałam tych zapachów(z tego co
      pamiętam to Poison nie bardzo mi sie podobał), jeżeli chodzi o Samsarę to
      chyba faktycznie nie bardzo mi przypadnie do gustu skoro jest jak piszesz
      słodka. Pozdrawiam :))
      • coralin Re: do elve lub coralin 22.10.03, 23:20
        Gość portalu: S. napisał(a):

> Jeszcze nie sprawdzałam tych zapachów(z tego co
        > pamiętam to Poison nie bardzo mi sie podobał),

Nie, nie Poison to owszem orient ale zupełnie nie w tym stylu o jaki Ci
        chodzi:) Nie polecam:)To zapach który był w swoim czasie szlagierem ,ale jednak
        nie jest zbyt doceniany przez znawców. Coś w nim nie tak, zalatuje tandetą i
        łatwo go podrobić:) Orientalnych grup jest dużo. Jeśli lubisz Jungle Kenzo może
        spodobać Ci się Organza Indecence lub wspomniane przez Elve Cinnabar EL(lub
        Youth Dew-jest mocno korzenno-ambrowy i leży świetnie na wielu skórach). Szukaj
        takich perfum które mają dominujące nuty korzeni i przypraw (kolendra, cynamon,
        kardamon...)
        • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 31.10.03, 16:30
          Sprawdzałam w dwóch narazie perfumeriach i nie ma Organzy Indecence(i narazie
          podobno nie będzie),pokazano mi tą delikatniejszą i jak dla mnie za
          mdła.Natomiast pani w perfumeri zaproponowała mi (według niej lekko korzenny
          zapach)nowe perfumy Gucciego( nie pamiętam nazwy), wcale nie przypadły mi do
          gustu,takie pudrowe, duszące.Z nowości polecała mi jeszcze Sicily D&G(mimo, że
          mówiłam o korzennych:)a te mimo,że latem używam delikatniejszych od Kenzo to w
          tym zapachu coś mi nie pasuje nie wiem moze ten jaśmin? Po tych wszystkich
          zapachach już więcej nie sprawdzałam:)Muszę sprawdzić koniecznie polecone
          przez Ciebie i Elve Cinnabar i Youth Dew. Pozdrawiam :))
          • coralin Re: do elve lub coralin 31.10.03, 17:02

> Sprawdzałam w dwóch narazie perfumeriach i nie ma Organzy Indecence(i narazie
            > podobno nie będzie),pokazano mi tą delikatniejszą i jak dla mnie za
            > mdła.

Bo ta delikatniejsza to Organza klasyczna i to zupełnie inny zapach niż
            Indecence który jest wyjatkowo korzenny , bo nie zawiera żadnego kwiatu. Kiedy
            ktoś pisze o uwielbieniu Jungle Kenzo to wydaje mi się pierwsza propozycja do
            sprawdzenia dla niego. Jest to zapach mocno korzenny a przy tym nowoczesny bo
            jednak o Cinnabar czy Youth Dew chyba nie można tego powiedzieć. Pora na
            testowanie , kupowanie i używanie mocnych perfum jest znakomita. Ja chyba nie
            będę juz teraz nawet testować kwiatowych, lżejszych perfum bo wydaje mi się że
            nawet testowanie takich zapachów może być mylące przy takich temperaturach
            (spodobał mi sie zapach Elle Paco Rabanne ale z gruntonym poznawaniem poczekam
            do marca, kwietnia). A w nos ekspedientek nie warto wierzyć . Na ogół polecają
            nowości. Kiedy jest czas i
            okazja samemu poznawać stopniowo wszystkie zapachy (teraz w Polsce to bardzo
            łatwe:)), nie ograniczać pola poszukiwań. Życzę odnalezienia pięknego
            korzennego zapachu. I daj znać co wybrałaś. Pozdrawiam:)

• Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 31.10.03, 17:22
              Będę szukać dalej i dam znać.Przeważnie sama sprawdzam sobie zapaszki w
              perfumerii, tu akurat pani podeszła, zapytałam tylko o Organzę a później ona
              sama szybciej niz cokolwiek zdążyłam powiedzieć pokazywała jedno po drugim :)
              Tylko w jednej perfumerii powiedziano mi , że tej Organzy juz nie będzie:(
              , zobaczę jeszcze w innych. Serdecznie pozdrawiam:)
    • Gość: S Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 23.10.03, 11:43
      Dzięki Coralin ! :)
      • mar_ciocha Re: do elve lub coralin 23.10.03, 12:23
        Elve, Coralin .... a co sądzicie o Winter Delice Guerlain? Miałyście okazję
        powąchać? Jak ostatnio zauważyłam najbardziej lubię zapachy z grupy orientalnej
        lub kwiatowej (m.in. She Armani, Lolita Lempicka, Contadiction i Truth CK i
        Baby Doll YSL), czy jest szansa, ze ten by mi podpasowal? Dla porównania
        odrzuca mnie m.in. Opium, Black Cashmere, Eau de Gucci, Theorema, Fragile. Z
        góry dziękuje i pozdrawiam:)
        • Gość: Marta Ja też mam pytanie do elve lub coralin ! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 23.10.03, 12:26
          A jakich nowych zapachów szukać jeśli lubię Noa Cacharela, Light Blue D&G,
          Sensi Armaniego , Truth CK, Pierre Cardin nowy.
          • Gość: Szarada ja też IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.10.03, 14:21
            Do Elve i Coralin - wąchałyście juz może to nowe czerwone Emporio Armaniego ?
            Co sądzicie ?
            • elve Armani Night 23.10.03, 14:47
              Wąchałam (a właściwie nosiłam na nadgarstku) wczoraj i jestem potężnie
              zawiedziona. Moim zdaniem Armaniemu skończyły się pomysły na zapachy - ten jest
              ewidentnym klonem Emporio (złotego), zmieniono troche nuty początkowe (pierwsze
              dwie godziny to moim zdaniem pomieszanie Nicos Sculpture DLA MĘŻCZYZN - taka
              ostra nuta - z poison hypnotic diora - jakiś karmel, czekolada... i pod tym
              wszystkim słodkie, kwiatowe, lekko mdłe i znane emporio. Banał jakich mało, w
              dodatku męczący. Nie polecam.
        • elve Re: do elve lub coralin 23.10.03, 14:42
          niesety nie miałam przyjemności wąchać :( nic więc ciekawego nie powiem ;)
        • coralin Re: do elve lub coralin 23.10.03, 17:08
          Winter delice nie polecam. To ciekawy zapach ale taki aromat nadaje się do
          świeczek zapachowych które pali sie w czasie świąt Bożego Narodzenia a nie jako
          perfumy na ciało:) Na skórze (mojej:) rozwinął sie w sposób przedziwny.
          Skoro lubisz słodkości(Lempicka, Baby Doll) wypróbuj może Hot Couture Givenchy
          EDP, Desnuda Ungaro. To ciepłe, słodkie zapachy ale nieskomplikowane jak te z
          listy:)
          • mar_ciocha Re: do elve lub coralin 23.10.03, 17:50
            Dziekuje za odpowiedz:) Hmm.. Hot Couture juz kiedyś próbowałam.. niestety też
            mnie zadusił, Desnudy nie wąchałam - spróbuje:) Jakiś czas temu przejrzałam
            opisy zapachów na osmoz.com - kierując sie skladnikami moich ulubionych szukałam
            podobnych, zrobiłam sobie nawet liste do sprawdzenia - i co z tego, skoro w
            polskich prefumeriach ciezko je znalezc? Nowosci wypierają z półek starsze
            zapachy, a z nowości nic mnie nie urzekło:(
            • Gość: Szarada do elve IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.10.03, 10:31
              Dzieki za opinię. Też miałam podobne odczucia, że to banał :)
    • Gość: FA Re: do elve lub coralin- Dune-podobne IP: 62.148.95.* 24.10.03, 13:12
      Dla mnie też nie ma życia bez Dune. Podobne jest Kingdom - ale upiornie drogie.
      Za to piękne ! Cristobal nie znam. Czy któraś z Was mogłaby opisać?
      I, Coralin, czy mogłabyć coś więcej o 24 Fabourg ?
      Z góry dziękuję...
      • Gość: Fa Re: do elve lub coralin- Dune-podobne IP: 62.148.95.* 24.10.03, 16:52
        A co wy sądzicie o Kingdom, jak oceniacie ?
        • coralin Re: do elve lub coralin- Dune-podobne 24.10.03, 17:00
          Ja Kingdom w ogóle nie znam, nie wąchałam. Pytałaś też o Cristobal. Jest ciut
          podobny do Dune(kiedy już się uleży na skórze), ale jako że nie przepadam za
          Dune nie mogę się z entuzjazmem wypowiedzieć. Oba sie dla mnie dosć meczące.
          Cristobal bardziej korzenny i podoba mi się o wiele bardziej od Dune. 24
          Faubourg Hermesa to szykowny, elegancki trochę dystyngowany zapach. Bardzo
          ciepły ale w żadnym razie słodki, mdły. Ma świetne, wyrażnie wyczuwalne nutki
          drzewne które współgrają cudnie z moją skórą.
          • Gość: FA Re: do elve lub coralin- Dune-podobne IP: 62.148.95.* 27.10.03, 10:34
            Wielkie dzięki za cudowne opisy ! To wręcz poezja ...
            Szukałam w Sephorze Cristobala i " 24 F. " - ale bez skutku.
            Czy nie wiesz gdzie można je znależć ? Będę Ci bardzo wdzięczna za podpowiedż.
            Ja w weekend za to odkryłam Fendi ( nie Theoremę ale po prostu Fendi ) -
            korzenne, ciepłe, trwałe. Bardzo miłe w "noszeniu ".
            • Gość: elve Re: do elve lub coralin- Dune-podobne IP: 195.116.62.* 27.10.03, 11:52
              24, F. widzialam tylko w sephorze. Ale w Gdansku.
    • Gość: Fa Re: do elve lub coralin IP: 62.148.95.* 28.10.03, 13:27
      Szukałam też w Inie - bez efektów. Proszę slicznie o pomoc - gdzie można trafić
      na Cristobala i 24 "F" Hermesa ?
      • Gość: elve Re: do elve lub coralin IP: 195.116.62.* 28.10.03, 14:40
        a gdzie mieszkasz? jeśli w 3mieście to moge podać namiary, jeśli poza - to
        nie :)
        • Gość: FA Re: do elve lub coralin IP: 62.148.95.* 28.10.03, 14:43
          W Warszawie, niestety. Ale może są w tych samych sieciach sklepów ?
    • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.widzew.net / *.widzew.net 10.11.03, 22:01
      Witam! Pomału zaczęłam testowanie zapachów , niestety nie wszystkie są.Youth
      Dew i Cinnabar nie ma.Jeżeli chodzi o Organzę Indecence jest troszeczkę jak
      dla mnie za mdła(oczywiście jest to moje odczucie i inni może sadzą inaczej),
      Samsara rzeczywiście trochę za słodka, Shalimar na poczatku wydawał mi się za
      cięzki ale tylko na początku bo później przekonałam się do tego zapachu:)
      Jeżeli chodzi o Black Cashmere to nastawiłam się na niezłe kadzidło(zwłaszcza
      po rozmowach na forum o tym zapachu)a po sprawdzeniu nie jest tak źle:))O
      wiele bardziej "udusił"mnie polecony mi przez sprzedawcę Gucci(nowy, nie
      pamietam nazwy , pamietam tylko,że czarny).Ostatnio sprawdzałam wymnieniony NU
      YSL delikatniejszy ale spodobał mi się, nie jest cięzki, ale ma w sobie
      to "coś".Szkoda że nie ma tych dwóch zapachów Estee Lauder.A czy ten zapach 24
      Faubourg tez należy do korzennych?Dzięki jeszcze raz za Wasze porady i
      serdecznie pozdrawiam :)
      • madllen Re: do elve lub coralin 11.11.03, 09:48
        Z wielką przyjemnością donoszę, iż w Sephorze w Sadybie Best Mall można
        przetestować 24 Faubourg Hermesa:)Zaś oba wspomniane zapachy Estee Lauder(Youth
        Dew i Cinnabar), można skosztować w salonie firmowym EL w Galerii Mokotów- ten
        pierwszy kosztuje ok.98zł/28ml; 166/60ml.
        Pozdrawiam.
        • madllen Re: a Cristobal... 11.11.03, 09:50
          ...jest dostępny w Sephorze i Douglasie w Galerii Mokotów:)
          • Gość: S Re: a Cristobal... IP: *.widzew.net / *.widzew.net 11.11.03, 11:17
            Dzięki !
    • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.11.03, 11:29
      Powyżej napisałam(10.11.03)o tych zapachach,które sprawdziłam i mam jeszcze
      takie pytanie :czy np. perfumy Cristobal, 24 Faubourg należą do korzennych,
      czy są to ciężkie zapachy?Im więcej sprawdzam to dochodzę do wniosku,że np.
      Shalimar jednak jest chyba dla mnie za ciężki.Kenzo Elephant na pewno nie
      należą do lekkich ale nie są chyba takie ciężkie i są jakby
      bardziej "wyraźne", w porównaniu do perfum Shalimar.Chcę sprawdzic jeszcze te
      perfumy Estee Lauder(jak pisałam wczesniej nie było ich).Dziękuję i
      pozdrawiam :)
      • coralin Re: do elve lub coralin 12.11.03, 17:45

> Im więcej sprawdzam to dochodzę do wniosku,że np.
        > Shalimar jednak jest chyba dla mnie za ciężki.Kenzo Elephant na pewno nie
        > należą do lekkich ale nie są chyba takie ciężkie i są jakby
        > bardziej "wyraźne", w porównaniu do perfum Shalimar.

Chyba rozumiem o co Ci chodzi. Kenzo mimo że Jungle jest mocne, korzenne to
        jednak zrewolucjonizował perfumiarstwo bo zrobił typowo orientalne perfumy dla
        młodych dziewczyn. Elephant i Tigre są takie jak młoda dziewczyna : już
        zmysłowe, śmiałe, ale brak im wyrafinowania. To wyrafinowanie powoduje że inne
        (też nie wszystkie bo z kolei część orientalnych to "wulgarne duchoty" i nic
        wiecej) orientalne perfumy są ciężkie, poważne. Chyba nie spodoba Ci się zatem
        Youth Dew i Cinnabar. 24 Faubourg są wyrafinowane właśnie i nieco bardziej
        powściagliwe od klasyków orientalnych bo zmysłowosć jest trzymana w ryzach
        przez nuty chypre zatem nie są mdłe czy duszne. A Roma? Nie lubię tego zapachu
        na sobie, nie mogłabym go nosić ale na mojej koleżance która lubiła Elephanta
        ładnie leżał. I "nie postarza";) Fajnie że szukasz cierpliwie. Trzeba wybadać
        wszystkie dostępne. Na pewno wtedy trafisz na ten który będzie pasował do
        Ciebie szczególnie. Życzę Ci tego. Testuj wszystko co pod ręką. Trudno wybrać
        orientalne perfumy. Jedne wydaja się za poważne, inne za mało wyrafinowane a
        jeszcze inne wulgarne i tandetne. Pozdrawiam:)
        • Gość: S. Re: do elve lub coralin IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.11.03, 18:30
          Coralin , dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!Rzeczywiście niektóre z nich są
          bardzo duszące,raz akurat był ze mną mój mąż i testowałam właśnie te cięższe
          np. Shalimar ale się biedny umęczył jak mu dałam do sprawdzenia :)Jeżeli
          chodzi o perfumy Roma to muszę do nich wrócić i raz jeszcze sprawdzić (wiem,że
          kiedyś je testowałam ale dawno).Tak jak napisłaś , korzenny zapach nie jest
          łatwo wybrać.Pamiętam,że gdy sprawdzałam Kenzo Elephant odrazu
          wiedziałam ,że "to jest to". Szukam więc dalej.Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka