Dodaj do ulubionych

sa wyniki CAST 27 FG IV

14.02.08, 11:12
Obserwuj wątek
    • Gość: Kazik Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.oami.europa.eu 14.02.08, 18:25
      no sa. jestem na liscie. i co teraz?

z tego co widac z tabelek to lepsze warunki od contractual agents
      maja temporary (przynajmniej finansowo). chwilowo jeszcze jestem
      tempem, ale tylko do konca roku, potem fora ze dwora. czy ma zatem
      sens staranie sie o stanowisko tempa z dodatkowym argumentem, ze
      jestem tak wybitna i europejska ze nawet CASTA zdalam? czy
      probowac na contractual? chwilowo zamierzam pozostac w
      branzy 'europejskiej'.

na ile sa kontrakty contractuali? przedluzalnosc? ubezpieczenie
      zdrowotne? moze ktos, kto pracuje jako contractual, moglby sie
      wypowiedziec na temat plusow i minusow takiej sytuacji?

poza tym, wazna jest chyba jeszcze lista CAST 25 i sa tam chetni
      (podobno). czy ktos wie jakie specjalnosci sa poszukiwane a ktorych
      jest za duzo? Bruksela czy prowincja? warto pisac w ciemno czy
      przeprowadzic dokladny wywiad gdzie moze byc zapotrzebowanie? czy
      jak juz raz sie wejdzie w jedno miejsce to mozna sie potem
      przeniesc? czy w ogole Brux zatrudnia duzo contractuali? ktore
      instytucje wiecej ktore mniej?

z rubiezy Europy pyta zielony jak szczypiorek i zdezorientowany
      Kazik

• Gość: Jadzia Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.cec.eu.int 15.02.08, 16:46
        Jesli uda ci sie miec kolejna umowe na tempa to sie nie zastanawiaj.
        Kontraktowy dostanie polowe tych pieniedzy co ty a kontrakt moze
        trwac tylko kilka miesiecy. A poza tym nie oszukujmy sie ten konkurs
        wszyscy prawie zdali bo to byl latwy konkurs i nie bylo wysokich
        progow, zeby sie dostac na liste wiec na listach jest bardzo duzo
        ludzi.
        • Gość: Milena Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: 217.17.40.* 04.03.08, 10:52
          Co do plusow i minusow - bylam TA teraz jestem CA - faktycznie
          pensja mniejsza (w moim przypadku o jakies 30%), reszta warunkow w
          zasadzie podobna, ubezpieczenie jest takie samo, kontrakt mam na 3
          lata z mozliwoscia przedluzenia o kolejne 3 (wiec dluzszy niz TA),
          wiem ze nizszy jest zasilek dla bezrobotnych. To tak w skrocie od
          strony praktycznej, polecam tez lekture Staff Regulation.
          • Gość: Jadzia Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.cec.eu.int 04.03.08, 11:43
            TA tez ma kontrakt 3 lata z mozliwoscia przedluzenia o kolejne 3.
            Jest zasada, ktora mowi, ze na kontrakatch nie mozna byc wiecej niz
            6 lat, obojetnie czy to CA czy TA czy najpierw jeden potem drugi.
            Jak pracowalas juz na kontrakcie to po 3 latach na kolejne 3 ci nie
            przedluza tylko natyle ile w sumie da te 6 lat. Na CA nie naleza sie
            chyba tez wszystkie dodatki na zagospodarowanie, diety wyplacane
            przez okres probny + 1 miesiac, koszty podrozy urlopowej do kraju i
            pewnie jeszcze cos. Roznica jest bardzo duza tez na pensji (w moim
            przypadku jakies 45%).
            • Gość: Kontrakt Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.cec.eu.int 04.03.08, 11:49
              TA "moze" miec kontrakt na 3 lata, a nie "ma" kontrakt na 3 lata, bo
              jest masa TA, ktorzy maja kontrakt na 6 miesiecy, z przedluzeniem o
              nastepne 6 miesiecy i koniec.
              Wiec lepszy CA na 3 lata z mniejsza pensja niz TA na 6 miesiecy z
              wyzsza, wszystko zalezy od przypadku indywidualnego
              • Gość: Jadzia Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.cec.eu.int 04.03.08, 13:48
                Tym bardziej CA moze miec kontrakt na pare miesiecy bo czesto Ca
                jest do latania dziur urlopowych 9urlopy macierzynskie etc).
                Jestem ta szczesiara co ma TA na 3 lata.
                • Gość: Milena Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: 217.17.40.* 04.03.08, 15:12
                  Co do porownania kontraktow TA i CA to pisalam na swoim przykladzie,
                  moj kontrakt TA byl krotszy (3+2). Sa dwa rodzaje kontraktow na CA -
                  jeden na "zastepstwo" a drugi "normalny". Dlugosc kontraktow jest
                  opisana w Staff Regulation Art. 85 (nie krocej niz 3 miesiace, max 5
                  lat z mozliwoscia przedluzenia o max 5 lat). Przy grupie IV kontrakt
                  nie moze byc krotszy niz 9 miesiecy. Dodatki sa dokladnie takie same
                  jak dla TA - po raz kolejny polecam lekture Staff Regulation, tam
                  jest wszystko bardzo dokladnie opisane.
                  • Gość: anbxl Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.access.telenet.be 04.03.08, 15:36
                    Chodza sluchy,ze Komisja bedzie "odchodzic" od kontraktow TA na
                    rzecz kontraktow CA, gdzie podstawa beda zdane egzaminy CAST...Dzis
                    slyszalam w Adminie,ze bedzie tworzona nowa agencja lub dokladka do
                    obecnej (nie wiem ktorej)zajmujaca sie archiwizacja i informacja,
                    skad przyjda ludzie z INFSO,ENTR,TREN i RTD na CA,ktore w
                    przyszlosci po 3 latach maja byc CA bezterminowymi.To napewno nie sa
                    plotki,bo mowil to sam HoU,o ktorym niedawno byla mowa w innym watku
                  • Gość: Jadzia Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.cec.eu.int 04.03.08, 15:39
                    "En outre, la durée totale cumulée de prestation de services d’un
                    agent non permanent, tous types de contrats (agent auxiliaire, agent
                    contractuel, agent temporaire, intérimaire, prestataire de service,
                    expert national détaché) ou d’affectations confondus, est limitée à
                    six années décomptées sur une période de 12 ans."

Nie wiem czy jestes francuskojezyczna ale tu jest napisane to co
                    mowilam, ze maksimum 6 lat mozna byc.
                    Sa 2 rodzaje CA i jest owszem taki rodzaj CA co moze byc 5 lat + 5
                    lat ale z reguly proponuja go swoim wieloletnim kontraktowcom,
                    ktorzy sa w Komisji od 20 lat a ich sytuacja nie jest uregulowana i
                    to dla nich te Casty glownie zorganizoano. Jak Ci taki kontrakt
                    zaproponowali to gratuluje.
                    • Gość: Milena Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: 217.17.40.* 04.03.08, 16:03
                      CAST nawet nie zdawalam, dostalam sie z ogloszenia. Co do tych 6 lat
                      to nie wiem skad jest ten tekst (nie znalazlam takiego artykulu w
                      Staff Regulation, pytalam w HR tez o tym nie slyszeli) ale
                      przepracowalam juz 5 lat jako TA, teraz mam 3 letni kontrakt na CA
                      (z mozliwoscia przedluzenia o kolejne 3) i nikt nie mowil ze po roku
                      go zakoncza :-). Zreszta pracuja ze mna osoby ktore od kilkunastu
                      lat sa na roznego rodzaju kontraktach czasowych i nigdy nie
                      slyszalam o ograniczeniu trwania tych kontraktow. Dla wyjasnienia -
                      zmiana typu kontraktu wiazala sie w moim przypadku ze zmiana pracy -
                      to jest inne stanowisko.
                      • Gość: anbxl Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.access.telenet.be 04.03.08, 17:44
                        Milena chyba masz duzo szczescia jezeli dostalas ostatnio CA bez
                        zdanego Cast...A zmiany widac...zobacz ilu jest obecnie chetnych do
                        pracy w OIB czy PMO gdzie sa CAST po 3 latach bezterminowe...Kiedys
                        bylam sluzbowo na takim "castingu" panelu. Co jeden to madrzejszy,bo
                        legitymowal sie wieloletnim stazem w komisji,ale nawet nie zdal
                        wewnetrznego egzaminu (podobno super latwego)ktory byl przed
                        wejsciem 10 NMP do UE.A teraz panika,bo po x latach pracy traca ja i
                        nawet bez zadnych szans probuja odwolywac sie do B2.Raczej nie
                        jestem zyciowa pesymistka,ale sluchajac starszych i doswiadczonych
                        mysle,ze jest coraz trudniej....Ale po to sa egzaminy,zeby nie
                        pracowaly cale zastepy niekompetentnych "pociotkow" z tej samej
                        hiszpanskiej czy wloskiej wioski.Oczywiscie to tylko moje zdanie...
                      • Gość: Jadzia Re: sa wyniki CAST 27 FG IV IP: *.access.telenet.be 04.03.08, 20:08
                        Wejdz to Intranetu, do informacji administracja i ja czy cos
                        takiego, zrob sobie liste alfabetyczna i znajdz na niej agent
                        temporaire, agent conratctuel i regle de non cumulation czy regle de
                        6 ans juz dobrze nie pamietam. Pisza o tym w wielu miejscach bardzo
                        wyraznie. Mojemu koledze tez sie wydawalo, ze jego umowa TA zostanie
                        przedluzona dopoki nie poszedl do HR i sie nie dowiedzial, ze nie.
                        • Gość: Jadzia Re: post scriptum IP: *.access.telenet.be 04.03.08, 20:12
                          Te zasady, o ktorych pisze nie dotycza agencji tylko Komisji wiec
                          jak pracujesz w agencji to wtedy dluzszy kontrakt jest mozliwy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka