Dodaj do ulubionych

AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym?

IP: *.urbizone.be 19.05.09, 13:37
Mam pytanie do tych szczegolnie do tych kolegow i kolezanke, ktorzy pomyslnie
zdali poprzedni konkurs dla sekretarek/sekretarzy:

Jezeli przejdzie sie do wlasciwego konkursu, czego nalezy sie spodziewac na
egzaminie pisemnym? Czy to bedzie konkurs na papierze, czy na komputerze?

Prosze o wskazowki i porady, jak sie przygotowac!

Obserwuj wątek
    • Gość: K Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.urbizone.be 19.05.09, 13:40
      Tresc (po korekcie) ma byc nastepujaca:

Mam pytanie szczegolnie do tych kolegow i kolezanek, ktorzy pomyslnie zdali
      poprzedni konkurs dla sekretarek/sekretarzy:

Jezeli przejdzie sie do wlasciwego konkursu, czego nalezy sie spodziewac na
      egzaminie pisemnym? Czy to bedzie konkurs na papierze, czy na komputerze?

Prosze o wskazowki i porady, jak sie przygotowac!
    • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 13:45
      Poczekaj z tym przygotowaniem az cie zaprosza na ta czesc pisemna.
      Tylko 170 osob ma byc zaprozonych wiec chyba nie masz sie co
      wyrywac. Jestes pewna, ze wszystko dobrze zrobilas bo trzeba bedzie
      pewnie z 80% testu dobrze miec, zeby przejsc do czesci pisemnej o 3-
      letnim doswiadczeniu w sekretariacie nie wspomne.
      • Gość: K Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.urbizone.be 19.05.09, 14:00
        A jezeli dobrze mi poszlo, to co, mam wedlug ciebie czekac, az mnie zaprosza? A
        wiesz jak bylo ostatnio? Niektorzy dostali zaproszenie na pisemny na dwa
        tygodnie przed. Gdybym tak pozno zadala pytanie, jak sie przygotowac, bys mi
        pewnie odpisala, ze teraz to juz wszyscy dawno obryci i ze zaspalam.

No wiec prosze o konkretne rady merytoryczne, a nie jakies tam drugorzedne
        uwagi, ze sie wyrywam.
        • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 14:17
          No wiec porada merytoryczna jest taka, ze nie trzeba sie wcale
          przygotowywac bo zadnej wiedzy merytorycznej nie trzeba posiadac.
          Trzeba napisac note, list, mail, program ... opierajac sie na
          dostarczonych przez komisje elementach.
          • Gość: anbxl Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.unknown.uunet.be 19.05.09, 14:21
            Zenobia chyba podajesz zle info...dostajesz 2 strony tekstu z
            przypisami (typu znaki uzywane w dactylo i polecenia z
            worda,przypisy,numeracje,dokonczenia tekstu,zmiana
            polisy,tabelka,spis tresci etc) i musisz ten tekst
            formatowac.Poszukaj przykladu na stronie epso-przyklad dla
            sekretarek francuskich
          • Gość: K Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.urbizone.be 19.05.09, 14:24
            No wlasnie, Zenobia, wygladasz mi na taka, co ma za soba AST-dla-sekretarek, ale
            chyba nie za bardzo chcesz cokolwiek powiedziec, wiec przynajmniej nie mydl mi oczu.
            Chyba jednak warto cos tam zrobic przed tym egzaminem, zeby jakos poszlo...
            • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 14:26
              Pytalas o czesc pisemna a nie czesc praktyczna, ktora faktycznie
              spradza znajomosc Worda. Oj anbxl widze, ze nigdy do czesci pisemnej
              nie dotarlas niestety.
              • Gość: K Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.urbizone.be 19.05.09, 14:39
                No to co jest na tej czesci praktycznej, Zenobio?
                Prosze ladnie o kilka sensownych zdan, jakbys miala napisac na egzaminie!
                Przeciez to ma byc dla mnie wskazowka, wiec prosze takim normalnym jezykiem,
                zebym mogla cos z tego wyniesc. Prosze tez na temat bez przytykania anbxl, ktora
                wlasnie cos sensownego wtracila
                • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 14:42
                  Na czesci praktycznej bedzie wlasnie to o czym pisala anbxl, sadzaja
                  przed komputerem i kaza sformatowac tekst a na czesci pisemnej to co
                  pisalam wczesniej.
                  • tuhanka Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? 19.05.09, 17:58
                    Droga Zenobio,

o ile mnie pamiec nie myli z moich egzaminow, to egzamin praktyczny
                    i pisemny mialam polaczone razem tego samego dnia/ a wlasciwie
                    poranka, nie odchodzac od komputera. Z kolei ustny mialam tego
                    samego dnia, tylko po przerwie obiadowej. Jak widac, szanownemu EPSO
                    zdarza sie laczyc cos, co wydaje sie odrebnym etapem.
              • Gość: anbxl Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.unknown.uunet.be 19.05.09, 14:42
                Zenobia to masz bardzo zle wiadomosci i zle widzisz (a jak to jest
                widziec czytajac???Bez zlosliwosci(obu stron Zenobia i pytajaca)
                potrzebne info jak np przyklad testu PISEMNEGO-PRAKTYKA (o to
                chodzilo pytajacej)
                europa.eu/epso/discover/prepa_test/sample_test/pdf/c-fr_fr.pdf
                • Gość: K Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.urbizone.be 19.05.09, 14:45
                  Ok, dzieki.
                  Jak cwiczyc? Co radzisz?
                  Na co polozylabys nacisk, biorac pod uwage swoje doswiadczenie?
                  K
                  • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 14:51
                    Pocwicz Worda, wstawianie tabelek, numerowanie stron, przypisy,
                    style rozne zkladki otwieraj i patrz co mozesz dzieki nim zrobic.
                    Sprawdz najpierw w ogloszeniu o tym konkursie czy bedzie taka czesc
                    z Worda, raczej powinna byc ale lepiej sprawdzic czy bedzie czesc
                    praktyczna.
                  • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - do K IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 15:01
                    Nie wiem jaki jezyk znasz ale w JO przy tym konkursie masz
                    awszystkie szczegoly a czesc praktyczna bedzie taka :

1. Épreuves pratiques — Notation
                    L'épreuve pratique a) se déroulera sur ordinateur, en allemand, en
                    anglais ou en français (langue 2).
                    Des claviers standard (3) tels qu'utilisés sur le marché européen du
                    travail seront mis à la disposition
                    des candidats.
                    a) Épreuve pratique visant à la préparation et/ou au traitement d'un
                    document en MS Word.
                    Cette épreuve est notée de 0 à 40 points (minimum requis: 20).
                    b) Épreuve pratique, dans la langue principale du candidat, visant à
                    évaluer ses capacités d'expression écrite
                    (notamment l'orthographe, la syntaxe et la grammaire) et consistant
                    en une rédaction sur la base
                    d'éléments qui lui sont fournis.
                    Cette épreuve est notée de 0 à 20 points (minimum requis: 15).
                    Si le candidat n'a pas obtenu le minimum requis à l'une des deux
                    épreuves, l'autre ne sera pas corrigée.
                    2.
                • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 14:46
                  Tylko, ze ja w przeciwienstwie do ciebie zdawalam czesc pisemna i
                  wygladala ona tak jak pisalam.To co zalaczasz to test kompetencyjny
                  dla sekretarek, czasem robia taki test ale tym razem chyba nie, nie
                  wiem, nie wczytywalam sie dokladnie w JO.
                  • Gość: anbxl Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.unknown.uunet.be 19.05.09, 14:50
                    to pamietasz,ze obie czesci sa w tym samym czasie...dniu plus ustny
                    (przed/po poludniu)
                    Nie mam specjalnych rad,najwazniejsze to znac w PRAKTYCE BARDZO
                    DOBRZE WORD
                    • Gość: Zenobia Re: AST1-PL-Secretaries - co bedzie na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 19.05.09, 14:52
                      No tak ten praktyczny bedzie pewnie z ustnym a pisemny duzo
                      wczesniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka