Dodaj do ulubionych

EPSO/AD/168/09-PL Public Administration

09.06.09, 18:04
To chyba największy odsiew będzie właśnie na EPA. Skoro każdy z każdym
wykształceniem tam może zdawać...
Obserwuj wątek
    • Gość: nie EPA Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 193.178.209.* 10.06.09, 09:39
      ale po co nowy temat... nie mozna w poporzednim watku tej dyskusji
      ciagnac....
      • Gość: wyluzuj Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 10.06.09, 09:54
        domodraszka, bo podniecanie sie tematem ci nie pomoze
        • Gość: domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 95.160.182.* 10.06.09, 11:02
          Dobrze Wam mowić, pisać... Wy juz macie prace w UE, ja jeszcze nie :(
    • Gość: modraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 95.160.182.* 15.06.09, 13:10
      Na EPA są 52 osoby na 1 miejsce?
      • Gość: zdajaca od 4 lat Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 14:43
        Tak 52. Nie przejmuj sie, tak bywa. Ja kiedys startowalam na Media
        AD5 dla EU25 i bylo 40 miejsca, ale za to kandydatow.... 15000. No,
        to wtedy bylo 375 osob na jedno miejsce :)
    • Gość: domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.slubice.vectranet.pl 07.07.09, 08:07
      Witam! I są już tu pierwsi, którzy zdawali ten egz.? Jak było? Mam pietra przed
      tym testem, jak nigdy...
      • Gość: domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.slubice.vectranet.pl 07.07.09, 08:48
        Tzn. dziś zdają :)
      • Gość: ciekawa Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.winn.cable.ntl.com 19.07.09, 17:19
        domodraszka, czy Ty studiujesz albo studiowalas na Viadrinie?
        • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 04.09.09, 20:24
          tak
          • Gość: pewnysiebie Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 21:47
            Co "tak"?
    • Gość: domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.slubice.vectranet.pl 08.07.09, 11:55
      hej, nie tylko ja sie boję pytań...
      • Gość: realista Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 08.07.09, 13:22
        Badz realista. Pytania sie powtarzaja, wiec mozliwe, ze dostanie sie
        pytania, ktorymi ktos sie podzieli. A kto by sie dzielil pytaniami,
        jesli bedzie to oznaczac zmniejszenie swoich szans? Poza tym,
        powinna byc rownosc, wiec troche nie w porzadku, jesli sie
        dopytujesz o wczesniejsze pytania.
    • watermelon_woman Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 08.07.09, 19:42
      Ja zdaje 23, czyli dokladnie za 2 tygodnie.

No coz... pytaniami sie nie podziele, az taka dobra nie jestem ;)
      Moge za to powiedziec, ze praca tak mnie wykancza, ze za duzo uczyc sie nie
      moge, wiec nie jestem zbyt trudnym konkurentem ;)

Powodzenia dla wszystkich zdajacych.
      • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 91.177.137.* 08.07.09, 20:44
        A ja zdaje 30-go, wiec moje dzielenie sie pytaniami i tak niewiele sie
        przyda. A co do nauki, to podobnie jak u poprzedniczki - w pracy
        harowa, wiec czas na nauke prawie nie istnieje.
      • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 08.07.09, 20:45
        Ja tez zdaję 23 :):) i tez ie idie mi nauka :(((ehh, co bedzie to będzie.
        • Gość: zdawacz Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 13.07.09, 11:39
          Pytania z wiedzy o Unii sa dosyc szczegolowe. Verbal taki sobie,
          numerical tez.
          • watermelon_woman Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 13.07.09, 18:53
            Zdawacz, dzieki za relacje.

Jestes zadowolony po egzaminie?
    • Gość: diego relacja z egzaminu EPSO/AD/168/09-PL PA IP: *.232-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.07.09, 22:46
      Ja juz jestem po egzaminie. Co do uni to pytania i latwe i trudne .
      Z tego co pamietam to

Ilu bylo Komisarzy 1 stycznia 2009 ? No ilu ?
      Jak wybierany jest Dyrektor Generalny OLAFU czy przez RAde czy przez
      kogos tam
      Pytanie o Bologna process
      NUmerical i verbal srednio trudny widzialem gorszy (tzn komputer
      wylosowal)na AD
      Moja rada jest taka ze po odpowiedzeniu na pyt o uni zrobcie sobie
      koniecznie ta 5 minutowa przerwe ! JA zdawalem w Brukseli w sali
      testowej goraco oczy mi wyschly i bez przerwy to by mi ze zmeczenia
      wzrok siadl. Odejdzcie ok komutera naijcie sie szklanke wody
      przejdzcie do toalety cokolwiek. Pomaga.

Powodzenia wszystkim . Domodraszka nie przejmuj sie tak tym
      egzaminem traktuj to jako jedna z wielu mozliwosci w zyciu a nie
      jako jedyna mozliwosc czy deske ratunku.

• watermelon_woman Re: relacja z egzaminu EPSO/AD/168/09-PL PA 14.07.09, 15:04
        Diego, dzieki za szczegolowa relacje.

Nie wiem, czy podczas pieciu minut zdaze wyjsc z sali. Chyba bede sie za bardzo
        stresowac, ze nie zdaze wrocic ;)

Pytanie o komisarzy, ktore podales jest dla mnie swietnym przykladem na tricki,
        ktorych nie lubie -tzn. pytaja mnie o zupelnie banalna rzecz, a ja sie
        zastanawiam, czy to rzeczywiscie pytanie jest proste, czy tylko mi sie tak
        wydaje, a w rzeczywistosci jest w tym jakis ukryty sens? o_O
        • Gość: diego Re: relacja z egzaminu EPSO/AD/168/09-PL PA IP: *.cec.eu.int 14.07.09, 15:54
          Nie wiem Pani arbuz czy jest jakis trick w tym pytaniu czy nie.
          Ktorys z Komisarzy zrezygnowal kiedys czy byl odrazu zastapiony nie
          wiem.

Zdazysz wyjsc z sali nawet mnie zdziwilo ze nie musze sie nigdzie
          podpisywac ze wychodzie i wchodze.
          Diego
          • watermelon_woman Re: relacja z egzaminu EPSO/AD/168/09-PL PA 14.07.09, 17:19
            No wlasnie wydaje mi sie, ze jak ktorys z komisarzy rezygnuje, to jeszcze przed
            rezygnacja wyznacza sie jego zastepce. Tak bylo np. z Mandelsonem (handel), ale
            czy to mozliwe, ze pytanie jest AZ TAK proste?
            • Gość: diego Re: relacja z egzaminu EPSO/AD/168/09-PL PA IP: *.232-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.07.09, 18:01
              Proponuje wyslac email i zadzwonic do Europe Direct :-)))
              • watermelon_woman Re: relacja z egzaminu EPSO/AD/168/09-PL PA 14.07.09, 18:58
                Koniecznie ;) Juz lece ;)
            • Gość: wgo Re: relacja z egzaminu EPSO/AD/168/09-PL PA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 23:33
              Ja tez mialam to pytanie i nie podejrzewalam zadnego tricku. Uwazam,
              ze przed styczniem brzmialo ono: ilu bedzie komisarzy w 01.2009 -
              nie chodzi tu o Traktat Lisbonski, ktory mial wejsc w zycie od
              stycznia 2009?
    • Gość: bibi Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.adsl.wanadoo.nl 14.07.09, 16:39
      ja pisze jutro w Brukseli :-ooo i już ogarnia mnie ta przyjemna
      adrenalina ;) powodzenia wszystkim zdającym!
      • Gość: eppa Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.229-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.09, 19:36
        ja tez dzisiaj zdawalam. pytania o EU takie sobie, ani strasznie trudne ani
        strasznie proste. werbal mi sie trafil bardzo nieprzyjazny, a dodatkowo za
        bardzo sie wdalam w rozmyslania nad odpowiedziami i tak sobie zmarnowalam
        wiekszosc czasu. na numerical zostalo mi 10 minut, wiec 90% strzelalam ;)ogolnie
        klania sie time management.
    • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 15.07.09, 12:52
      Witam,prosze o opinie na temat warszawskiego centrum , w którym pisze sie testy
      EPSO. Nigdy tam nie pisalam, nie wiem czego oczekiwac. Dobrze sie tam pisze?
      Duza sala? Sprzet dobry? Prosze o info.
      • Gość: Greg Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 15:14
        Sala taka sobie... trochę gorąco, minimalnie przeszkadzają wchodzący do sali i
        markery do notatek słabe,

...ale za to bardzo ładna dziewczyna wchodziła do sali tuż po moim wyjściu ^^
        • Gość: hipoliciak Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.elartnet.pl 16.07.09, 23:36
          sala jak sala, wszystko dziala dobrze, choc rzeczywiscie moze byc za cieplo -
          zwlaszcza biorac pod uwage aktualna pogode...

zreszta nie ma co marudzic, w sobote po poludniu sie okaze jak bedzie ;)
          • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.acn.waw.pl 19.07.09, 16:23
            Moim zdaniem sala jest ok, nikt i nic mi nie przeszkadzalo, zreszta w razie co
            mozna poprosic o zatyczki do uszu. Obsluga bardzo mila, nie musialam nawet
            czekac na swoja godzine rozpoczecia testu i w rezultacie zaczelam pol godziny
            wczesniej co nie bylo zadnym problemem bo czas jest liczony indywidualnie dla
            kazdego. Test o UE nie byl trudny, a 2 pytania typu o 3 filary UE, czy o 4
            swobody to naprawde podstawy. Verbal ok ale numerical jak dla mnie przynajmniej
            trudny. Ale to tylko wrazenia, wynki moga od nich odbegac :) Generalnie mialam
            wrazenie, ze chyba czesc osob zrezygnowala w ogole z przyjscia na CBT bo
            naprawde bylo malo osob w sali i przed nia. Powodzenia dla tych, ktorzy test
            maja jeszcze przed soba!
            • Gość: hipoliciak Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.elartnet.pl 19.07.09, 22:55
              ja mialem juz ktorys raz w tescie o UE, ze pytania dzielily sie na absolutnie
              banalne i absolutnie nie do rozwiazania :) verbal i numerical byl w normie, choc
              bywaly latwiejsze - tym razem trafilem na sporo kawalkow z jakimis medycznymi
              wyrazeniami...
              a co do liczby osob zdajacych to tylko sie tak wydaje ze ludzie zrezygnowali...
              jesli kandydatow jest 349, dni na zdawanie 23, to dziennie musi zdawac raptem po
              15 osob. a biorac pod uwage ze czesc zdaje za granica to jeszcze mniej.
              • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 88.255.14.* 19.07.09, 23:09
                349 kandydatow to jest tylko z prawa, ogolnie na wszystkie ostatnie AD5 dla
                Polakow jest 2264 kandydatow. I zawsze jest jakis odsetek ludzi ktorzy sie
                zapisali a na egzaminy nie przychodza (ja juz znam 4 bo wolaly wyjechac na
                wakacje :)
                • Gość: nonshow Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 20.07.09, 11:47
                  na kazdym konkursie jest tak, ze nie pojawia sie ok. 20% kandydatow,
                  ktorzy sie zapisali.
                  Ale czy to cos zmieni w przypadku EPA, gdzie jest ponad 50
                  kandydatow na miejsce na liscie rezerwowej, ktora - o czym wiele
                  osob z zewnatrz nie zdaje sobie sprawy - wcale nie gwarantuje
                  zatrudnienia
                  • Gość: aaa Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.186-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.07.09, 12:43
                    a czasami zdazaja sie takie niewypaly ze prawie 40% nie
                    przychodzi.....

a co do zatrudnienia...to obecnie ponad 2000 osob wisi na listach
                    • Gość: hipoliciak Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.elartnet.pl 20.07.09, 18:33
                      no wlasnie, ten temat sie przewija w roznych watkach od pewnego czasu - jak to
                      jest z zatrudnieniem po dostaniu sie na liste rezerwowa? czesto zdarza sie tak
                      ze nie zatrudniaja wszystkich z listy? i jesli tak, to ktore branze/kierunki
                      maja wieksze szanse na zatrudnienie a ktore mniejsze?
                      • Gość: maciek Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 18:45
                        Moze zaczniemy sie zastanawiac jak juz na tych listach znajdziemy?
                        • Gość: bibi Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.adsl.wanadoo.nl 20.07.09, 19:24
                          a dlaczego nie teraz? przecież każdy może sobie ambitnie zakładać,
                          że się na listę dostanie, więc chce wiedzieć "co będzie dalej".
                          A poza tym: to, w jaki sposób przebiega dalej 'kariera' osób która
                          dostały się na listę pewnie w jakimś stopniu determinuje motywację
                          kandydatów i ich wysiłki, które poprzedzają podejście do testów.
                          Jeżeli np. wiem, że mam realne szanse dostania zatrudnienia w kilka
                          miesięcy po wciągnięciu na listę, to automatycznie nabieram więcej
                          motywacji do przygotowywania się do konkursu, niż gdy wiem, że
                          istnieje praktycznie minimalna szansa na jakąkolwiek
                          posadę...kiedykolwiek.
                          PS. Rozważanie czysto teoretyczne ;]
                          • Gość: xxx Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.186-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.07.09, 20:38
                            jak cie to pocieszy to sa listy z 2003 roku ktore do dzisiaj maja
                            ponad polowe ludzi 'wiszacych' i raczej nie zostana juz przedluzone.

najtrudniej jest sie teraz przebic ludzia ktorzy maja malo
                            specjalistycznego doswiadczenia i maja albo bardzo typowe dyplomy
                            albo takie ze nie wiadomo co by mogli robic.

generalnie specjalista z kilkuletnim doswiadczeniem w zawodzie
                            bedzie mial duze szanse. ale musi byc to 'cos' bo inaczej mozna
                            zawsze CA zatrudnic z wiekszym doswiadczeniem i ciekawszym
                            zyciorysem.
                            • martasz1977 Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 20.07.09, 21:18
                              kto zdaje pierwszy raz, z kto kolejny?
                              • martasz1977 Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 20.07.09, 21:19
                                kto zdaje pierwszy raz, a kto kolejny?
                            • Gość: MR Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 21:23
                              To właściwie po co organizowany jest konkurs na AD5 gdzie nie ma postawionych
                              wymogów związanych z doświadczeniem zawodowym?
                              • martasz1977 Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 20.07.09, 21:29
                                mnie też to dziwi ale chwilowo się nad tym nie zastanawiam
                            • Gość: hipoliciak Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.elartnet.pl 21.07.09, 18:08
                              > najtrudniej jest sie teraz przebic ludzia ktorzy maja malo
                              > specjalistycznego doswiadczenia i maja albo bardzo typowe dyplomy
                              > albo takie ze nie wiadomo co by mogli robic.

hmm... a czy prawo (tzn. ew. dostanie sie na liste dla prawnikow) to jest typowy
                              czy nietypowy kierunek? ;> i czy wiadomo co mozna po nim robic? dla instytucji
                              unijnych of kors :)
                              • Gość: xxx Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.229-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.07.09, 18:57
                                prawnikow i ekonomistow rozniej masci jest jak mrowkow z NMS
                                golownie tacy sa na listach

jak jestes prawnikime to ...mozesz byc prawnikiem, albo
                                administratrem jak ci nie pasuje. ale co konkretnie to z fusow nikt
                                nie wyczyta;-) jak bedziesz na liscie to zobaczysz jakie stanowiska
                                sa dostepne i moznesz wtedy aplikowac
                            • esmeralda_pl Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 24.07.09, 15:12
                              Ja dziś zdawałam - załamka... Do tego ta liczba kondydatów... Moja
                              przyjaciółka z Czech zdawała na mikroekonomię i miała tylko 54
                              kandydatów, z czego chyba 14 przechodzi dalej...
                              Ja byłam na stażu w KE i przynajmniej raz w tygodniu dostaję maila
                              od mojego Head of Unit, czy zdałam już egzamin, bo robota czeka... A
                              z przycyzn finansowych nie mogą mnie zatrudnić na CA lub TA... Poza
                              tym kasy miałabym wtedy mniej, niż w Polsce...
                              A kiedy wyniki?
                              • Gość: bibi Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.access.telenet.be 24.07.09, 15:49
                                no, tylko pogratulować takiej sytuacji :) jak HoU jest skłonny
                                zaczekać +/-rok na Ciebie, to jesteś wielką szczęściarą. Życzę
                                powodzenia w takim razie! A wyniki z pisemnego pewnie jakoś we
                                wrześniu...
                                Pozdrawiam!
            • Gość: Barabasz Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 167.202.221.* 21.07.09, 11:20
              Witam,
              zdawalem dzisiaj i moge powiedziec, ze ... odpadl Wam na pewno jeden
              konkurent. Poleglem straszliwie. Pytania trafily idealnie w luki w
              moim przygotowaniu - m. in. nie skojarzylem cóż to Konwencja z
              Prune.
              Numerical za to (ocena subiektywna) trafil mi sie wrecz banalny, ale
              nie pomoze mi to w zakwalifikowaniu sie.
              Powodzenia!
              • Gość: to pieknie... Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 91.177.21.* 21.07.09, 12:48
                Konwencja Prune? No to rzeczywiscie dowalili. Wlasnie to zgooglowalem
                i nic. A jakie byly odpowiedzi?
                • Gość: Barabasz Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 167.202.221.* 21.07.09, 13:58
                  ...nawet kiedys o tym czytałem, ale przy tym pytaniu miałem juz
                  totalny metlik w głowie. Poszukaj pod hasłem tzw. Schengen III,
                  chodzi m. in. o wymiane baz o DNA osób itd.
              • Gość: gość Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 195.85.196.* 21.07.09, 13:39
                to ciekawe - pytanie o tą właśnie konferencję miałam na
                preselekcji na AST w zeszłym roku.
    • Gość: cierpliwy Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.aster.pl 20.07.09, 09:46
      Witajcie EPSOwicze. Mam pytanie, ile jest werbali a ile numericali?
      Czego jest mniej a czego wecej? Dzieki!
      • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.ms.gov.pl 20.07.09, 10:01
        Najpierw sa pytania z verbali-20, a potem numericale-10.
        • Gość: kasimila Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.chello.pl 20.07.09, 21:58
          Kiedy będą wyniki z testów? Czy pojawią się na koncie epso? Czy
          pojawią się tylko wtedy gdy zdam test? Trzy pytania za jednym
          razem;) z góry dziękuję za odpowiedź!
          • Gość: kaja Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.chello.pl 20.07.09, 22:04
            wszytskie odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz na stronach EPSO oraz w opisie
            konkursu
            tak - wyniki dostaje sie na profil epso, nie wazne czy zdasz czy tez nie
            wyniki beda okolo pazdziernika/listopada
            • Gość: MR Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 22:18
              Tak późno?! Ja widziałem gdzieś na stronie, że w sierpniu...
              • Gość: cierpliwy Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.aster.pl 20.07.09, 22:43
                Na jakiej stronie? Genealnie sierpien to czsec urlopow...
                • Gość: MR Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 22:55
                  w dokumentach, które zostały rozesłane na konta EPSO jest wspomniane, że wyniki
                  będą najprawdopodobniej w sierpniu. Zachęcam to uważniejszego czytania :).
                  • Gość: niecierpliwy Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.aster.pl 21.07.09, 08:42
                    Zwykle wyniki sa po dwoch, trzech yg., ale jak tym razem ma to sie
                    stac w sierpniu, to trudno powiedziec, bo naprawde oni tam sa juz
                    jedna noga na wakacjach...
                    • Gość: wyjadacz Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 21.07.09, 10:42
                      w epsim jezyku "sierpien" to znaczy najpredzej poczatek wrzesnia
                      • Gość: elo Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.mofnet.gov.pl 21.07.09, 13:42
                        ale przecież to jest ORGAN więc on nie ma wakacji, mówię wam że
                        wyniki będą szybko - szczuję że około 1 sierpnia br. :)
                        • Gość: k-th Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 136.173.62.* 21.07.09, 15:29
                          Pomylka, wyniki testu (dostepne sekunde po zakonczeniu ostatniego
                          testu) musi zatwierdzic komisja. Tak, komisja to organ, a byty
                          administracyjne nie maja wakacji. Za to ich czlonkowie maja. Komisja
                          nie moze obradowac w tej sprawie w niepelnym skladzie.
                          • Gość: bibi Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.adsl.wanadoo.nl 21.07.09, 21:29
                            wg info na stronie EPSO, wyniki testów kwalifikacyjnych będą znane
                            od 4 do 6 tyg, licząc od ostatniego dnia testów (mimo, iż w liście
                            dot. testów otrzymaliśmy info, że wyniki będą znane w sierpniu).
                            Generalnie więc chyba nie będzie wcześniej jak we wrześniu...
                            • Gość: Barabasz Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 167.202.221.* 23.07.09, 08:31
                              A ja mam pytanie do Domodraszki i "napisz do mnie szybko" :) - już
                              zdawałyście? Jakie refleksje?
                              • Gość: hi Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.208-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.07.09, 08:45
                                te dwie "osoby", ktore wymieniles, to prawdopodobnie ta sama panna.
                                ona chce "szybko" wejsc do unii i juz tam sobie wygodnie siedziec za biureczkiem.
                              • Gość: wyczulem? Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.fbx.proxad.net 24.07.09, 15:28

chca wiedziec (przed zdawaniem aby miec wiecej szans ) i nic nie powiedziec (aby
                                inni mieli miej szans)...............
                                • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 24.07.09, 17:23
                                  Nie wyczułeś. Muszę Cie rozczarować. Niestety domodraszka to nie jest napisz do
                                  mnie szybko i domodraszka jeszcze nie zdawała egzaminu. Dziękuję i pozdrawiam.
                                  • Gość: 3 Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.208-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.07.09, 18:03
                                    to tylko twoje stwierdzenie, a jaka jest prawda... wiedza tylko te dwie postacie...
                                    wiedza, nie znaczy, ze powiedza.
                                    i jeszcze dochodzi ta watermelon...
                                    moze to tylko rozstrojenie jazni?
                                    • watermelon_woman Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 24.07.09, 20:10
                                      A watermelon prosze w to nie mieszac.

Do rozdwojenia jazni sie nie poczuwam, loguje sie.. nie rozumiem, czego sie tu czepiac.

Je tez mam wrazenie lekkiej desperacji ze strony domodraszki, ale coz, kazdy ma prawo do wlasnych stresow.

Jak pisalam, jestem juz po egzaminie i nawet nie wiecie, jaka to ulga. Nawet wyniki sa mniej wazne, jak sie ma przed soba perspektywe wakacji :)

• Gość: kasimila Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.chello.pl 26.07.09, 23:44
                    ;)
    • watermelon_woman Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 23.07.09, 17:32
      Juz po egzaminie.

Zdawalam dzisiaj i nie bylo tak zle. Najbardziej balam sie zbyt krotkiego czasu,
      a okazalo sie, ze zupelnie spokojnie odpowiedzialam na wszystkie pytania i w
      czesci nt. polityk UE moglam przejrzec zaznaczone te, ktorych nie bylam pewna.

W czesci unijnej 2/3 pytan byly proste i 1/3 dosc trudna, oczywiscie dla mnie,
      byc moze ktos z was uznalby je za banalne. Juz wiem, ze mam kilka bledow, w tym
      jeden wyjatkowo glupi, bo w dacie traktatu :/

Verbal dla mnie tez byl latwy, chociaz sporo bylo pytan naprawde podchwytliwych.
      Za to numerical chyba polozylam zupelnie. Jesli bede miec 2 poprawne na 10 to
      bedzie niezle.

Wydaje mi sie, ze mam ponad 50%, ale sama jestem ciekawa rzeczywistego wyniku,
      bo zupelnie nie potrafie ocenic ilosci dobrych odpowiedzi.

Niesamowite jest to, ze z tego zdenerwowania wychodzi sie po egzaminie i prawie
      natychmiast zapomina pytania. W kazdym razie pamietam, ze nie mialam ani jednego
      o agencjach unijnych i ani jednego o budzecie. Pytania, ktore tutaj
      wymienialiscie nie padly. Bylo jedno o date jednego z traktatow, jedno o
      trybunal obrachunkowy, o porozumienia handlowe. Ogolnie - standard. Utrzymane w
      stylu typowych podrecznikow do testow. I poziom podobny.

Powodzenia dla tych co zdaja. Do zobaczenia w drugiej rundzie - mam nadzieje :)
      • Gość: mycha Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cable.ubr15.dals.blueyonder.co.uk 29.07.09, 17:43
        Ja tez dzis pisalam. wiedza o EU raczej podchwytliwa podobnie
        werbale. Zdaje sie polozylam troche numericale. Sluchajcie czy ktos
        WIE JAK oni oceniaja ten verbal-numericla test - czy to jakas
        srednia wazona czy po prostu ile w sumie dobrych odpowiedzi? W OJ
        mowia ze trzeba miec 10 dobrych na 20 pkt ale przeciez pytan bylo 30?
        DZIEKI za jakies uwagi!!
        • Gość: hipoliciak Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.elartnet.pl 29.07.09, 17:58
          kazde pytanie jest warte 0,666666 pkt.
          inaczej mowiac sumujesz poprawne odpowiedzi i mnozysz przez 2/3.
        • Gość: rennes Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cust.tele2.lu 29.07.09, 21:15
          wiedza o UE: 30 pytan - do zdobycia 10 punktow, czyli kazde pytanie warte 0,33
          punkta;
          verbal-numerical: 20+10=30 pytan - do zdobycia 20 punktow, czyli kazde pytanie
          warte 0,66 punkta
        • watermelon_woman Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 30.07.09, 07:59
          Ja tez mam wrazenie, ze numerical poszedl mi beznadziejnie, ale reszty zupelnie
          nie potrafie ocenic. Przy rozwiazywaniu przykladowych testow przed egzaminem
          czasami latwe pytania okazywaly sie podchwytliwe...

Nie ma wyjscia, trzeba czekac cierpliwie na wyniki :)

Dzieki za podanie systemu punktacji!
          • Gość: Barabasz Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 167.202.221.* 30.07.09, 11:16
            Ciekawe jakie będą najwyższe wyniki np. czy mając minimum z wiedzy o
            UE oraz minimum z numericali i verbali jest szansa na przejście do
            kolejnego etapu.
            • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 30.07.09, 11:32
              z minimum wiedzy? zapomnij, przy takiej ilosci kandydatow to
              niemozliwe, pewnie trzeba bedzie miec przynajmniej 80% poprawnie
              • Gość: tezgosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 30.07.09, 11:55
                Wiedza o unii sie liczy mniej niz numericale i verbale. Nie
                wykluczam, ze z minimalna wiedza o Unii a maksymalnym wynkiem z
                verbala i numericala mozna przejsc do nastepnego etapu.

Duza ilosc kandydatow nie jest az taka decydujaca, bowiem wiele
                osob najwyrazniej ma znaczne problemy z verbalem, przeceniajac
                wlasna zdolnosc szybkiego i precyzyjnego rozumienia w obcym jezyku.
                Wydaje mi sie ze maks. 70% wystarczy, mimo duzej liczby kandydatow.
                • watermelon_woman Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 30.07.09, 12:09
                  Rzeczywiście, nie liczyłabym na przejście do kolejnego etapu z
                  minimalnym wynikiem z całości. Jednak konkurencja jest zbyt duża.

Podobno jednak bardzo wiele osób zapisuje się i nawet zdaje egzamin
                  bez większego przygotowania. Ja jednak najbardziej obawiam się
                  konkurencji z małą liczbą dobrze przygotowanych kandydatów - w
                  takiej sytuacji czasami wygrywa osoba, która zdobywa jeden punkt
                  więcej. Tak pewnie będzie w kolejnych etapach.
                  • Gość: Barabasz Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 167.202.221.* 30.07.09, 12:51
                    Pożyjemy zobaczymy. Tak czy siak - ciekawe będzie od ilu punktów
                    (przy osiągnięciu minimum z każdej części) nastąpi kwalifikacja do
                    kolejnego etapu. A to już zalezy od poziomu wszystkich kandydatów.
                    • Gość: idealista Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 30.07.09, 14:51
                      A ja mam pytanie idealistyczno-przyszlosciowe. Zakladajac, ze
                      wszytscy pieknie przejdziemy do kolejnego etapu, czy punkty z
                      poszczegolnych etapow sie sumuja czy sa liczone od nowa - czy
                      przejscie z drugiego etapu do ustnego jest decydowane na podstawie
                      punktow tylko z drugiego etapu czy sumy punktow pierwszego i
                      drugiego?
                      • Gość: praktyk Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 30.07.09, 15:52
                        Punkty z preselekcji nie licza sie do niczego, sluza tylko do
                        dopuszczenia do dalszych etapow.
                        Na wynik koncowy sklada sie suma punktow z fachowego egzaminu
                        pisemnego i z ustnego, bez punktow z preselekcji
                        • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 91.176.41.* 30.07.09, 20:33
                          A czy ktos wie, ile w takim konkursie na AD trzeba miec zazwyczaj
                          punktow w preselekacji, zeby byc zaproszonym do przeslania dokumentow?
                          Gdzies czytalam, ze srednio jest to 75%.
                          • Gość: eppa Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.87-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.07.09, 20:40
                            roznie bywa, to zalezy od sredniego poziomu wiedzy kandydatow. ja
                            kiedys w jednym z konkursow dla EU27 mialam ok. 80% i to nie
                            wystarczylo do przejscia dalej.
                            • Gość: wujas Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 62.189.127.* 31.07.09, 09:38
                              W naszym konkursie nie bedzie tak wysokiego progu. Przy konkursach
                              dla EU27 zglasza sie ogromna liczba kandydatow i stad poziom jest
                              tak (statystycznie) wysoki. W naszych konkursach poziom bedzie
                              naturalnie nizszy - i nie jest to sprawa naszych zdolnosci a
                              mniejszej liczby kandydatow.
                              • Gość: staraepa Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 31.07.09, 10:22
                                na ostatniej EPie z 2006 (tylko dla Polakow, ale bylo znacznie mniej
                                kandydatow na miejsce) trzeba bylo miec ok. 41 punktow z 60
                                mozliwych na preselekcji, zeby grac dalej
                                • Gość: MR Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 10:49
                                  Na mojego czuja i obserwując rynek, który zwykle w wycenach się nie myli próg
                                  będzie na poziomie 75-77%.
                                  • Gość: k-th Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 136.173.62.* 31.07.09, 12:20
                                    jedna uwaga: Ostateczny wynik, w tym konkursie, po raz pierwszy, to
                                    ustny+pisemny+TEST WIEDZY SPECJALISTYCZNEJ(dotychczas nie brany pod
                                    uwage, ten test pisze sie wraz z pisemnym, wczesniej wyznaczal tylko
                                    czyje wypracowania beda sprawdzane)
                                    • Gość: xx Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 136.173.62.* 31.07.09, 12:21
                                      to kiedy beda ogloszone wyniki?? bo dostac rezultaty to tylko
                                      kliknac myszka..
                                      • Gość: xxx Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 31.07.09, 17:25
                                        czlowieku wiesz ile ludzi sie musi pod tym podpisac...a wszyscy na
                                        urlopie od polowy wrzesnia do konca wrzesnia jest
                                        najoptymistyczniejsza wersja
                                        • Gość: MR Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 19:15
                                          ...a skąd xxx czerpie te mądrości?
                                          • Gość: bibi Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.access.telenet.be 31.07.09, 21:33
                                            Sądząc po IP, pewnie z tzw. własnego doświadczenia w strukturach :) więc może
                                            coś w tym jednak jest... :)
                                            • isarrakb Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 03.08.09, 21:20
                                              a ja miałam pytanie - kto skomponował muzykę do Ody do radości;) tak
                                              na wesoły początek;)
                                              • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 08.08.09, 09:25
                                                A ja z jakimi krajami graniczy Słowacja :) Zdawałam w ostatni dzień.Spotkałam
                                                wiele osób, które juz podchodziły do tego testu w 2006 i mówiły, że wtedy był on
                                                łatwiejszy :( No cóż czasy się zmieniaja i testy EPSO też:) Powodzenia!!!
          • Gość: bruksel Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.etuc.org 12.08.09, 16:14
            A odnośnie testu wiedzy specjalistycznej dla kandydatów zdających na EPA, czy
            ktoś może powiedzieć z czego sie przygotowywać? Czy wystarczy odwiedzić
            księgarnię europejską i coś się znajdzie na ten temat, czy warto szukać jakichś
            specjalnych pozycji? Ciekawe, czy ktoś w ogóle podpowie, bo w sumie to jak
            doradzanie konkurentom...
            • Gość: MR Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 00:04
              Wnioskując po ilości odwiedzających to forum i tak najkorzystniej byłoby gdyby
              wszyscy sobie podpowiadali...

Wiedza nie jest bardzo specjalistyczna. Trzeba mieć ogólne pojęcie na temat
              każdego sektora UE, tego co dzieje się na bieżąco i ogólnej erudycji
              historyczno-geograficznej. Przygotowując się do konkursu trzeba otrzaskać się w
              datach, osobach i pewnych liczbach (np. mieszkańców krajów ue).

Najlepiej zacząć od ogólnej książki na temat integracji europejskiej. Potem
              wałkować np wikipedię zapisując sobie co nieco, i wreszcie poćwiczyć testy.

Powodzenia!
              • Gość: ixik Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 136.173.62.* 14.08.09, 11:53
                no i jak wykujesz na blache EU testbook z objasnieniami na koncu to
                tez powinno wystarczyc (poprzednim razem mi wystarczylo)
                • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 11:02
                  Zdawalam w ostatni dzien i rozstrzal pytan byl ogromy - od banalnych
                  (w stylu co robi PE, kiedy wszedl w zycie Traktat Paryski, kto
                  mianuje Ombudsmana) do mega trudnych (np. o cel jakiegos wskaznika w
                  jakims indeksie wynku wew albo kiedy weszla w zycie rewizja (!!!)
                  jakiejs tam dyrektywy). Ogolnie na 5 pytan w ogole nie bylam w
                  stanie skojarzyc odp, wiec strzelalam i strzelilam zle, wiec
                  konkurecja Wam slabnie :). A werbale-numericale jak zwykle ciezko
                  cokolwiek jest powiedziec, mozna miec wszystko dobrze albo zle :). Z
                  pytan, ktore wczesniej padaly na tym forum przy okazji innych
                  konkursow niestety mi sie nie trafily :(. Pozdrawiam i zycze
                  powodzenia!
                  • Gość: bruksel Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.etuc.org 18.08.09, 13:06
                    Ale nie wiem czy dobrze zadałem pytanie, czy też pytanie źle zrozumiano: mnie
                    nie chodziło o test CBT o unii, tylko o egzamin z wiedzy specjalistycznej na EPA
                    (to chyba nie to samo, no chyba, że się mylę). Co do przygotowań do CBT to mam
                    je już dawno za sobą.

Jeśli natomiast jest tak, jak piszecie, że do testu wiedzy specjalist. na EPA
                    wystarczy ogólne dobre otrzaskanie o UE to ok.
                    • Gość: Gordon Northcott Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 167.202.221.* 18.08.09, 14:40
                      A to już wiesz, ze zdałeś czy chcesz tak czy siak sie pouczyć?

• Gość: carramba Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 18.08.09, 14:43
                        Nikt jeszcze nie wyskoczyl z teoria spiskowa, ze konkurs byl z gory
                        ukartowany pod tempow/castow itd. z gabinetow/znajomych krolika itp?
                        Slaby ten sezon ogorkowy w tym roku...
                        • Gość: gosciowa Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 14:50
                          Spokojnie - zacznie sie, jak oglosza wyniki i wszyscy, ktorzy nie
                          przeszli beda tworzyc teorie o niesprawiedliwosci swiata i epso.
                          • Gość: j Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 136.173.62.* 18.08.09, 15:56
                            Test z EPA oznacza duzo wiekszy poziom szczegolowosci pytan o UE niz
                            EU knowledge test plus bdb znajomosc staff regulations. Tak bylo
                            ostatnio
                          • Gość: kasimila Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 80.50.201.* 19.08.09, 09:08
                            czekam z niecierpliwością na wyniki...
                          • Gość: kasimila Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.chello.pl 22.08.09, 15:15
                            Results of the admission tests are not given to candidates in the
                            test centres. EPSO will
                            inform you of your marks at a later stage (probably during the month
                            of August 2009).
                        • Gość: Ja Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 15:20
                          Ten wewnetrzny ktory sie odbywa teraz na ad 5 wlasnie taki jest.
                          • Gość: ciotka barroso Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 18.08.09, 15:34
                            Jaki?
                            • Gość: carramba Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 18.08.09, 15:39
                              no taki, ze pozdawaly tylko dziewczyny, ktore maja mocne dwa
                              fakultety do zaoferowania (ze wzgledu na equal opportunities do tej
                              kategorii zaliczono kilku kolesi z nadwaga i obwislymi piersiami....
    • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 04.09.09, 20:07
      hello!
      • Gość: jajaja Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.fbx.proxad.net 04.09.09, 21:44
        i jak Ci poszlo, Domodraszka?
    • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 04.09.09, 21:49
      Hejka, wiecie moze ile osób sie zapisało na EPA? Jak sie konkurencja
      kształtowała, ile osób na miejsce? A poza tym to: tyle stresu, tyle tygodni, a
      nadchodzi dzień wyników i czlowiek przez chwilę czuje, że życie ma ten smak,
      co?Pozdrowienia!
      • Gość: to w koncu Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.acn.waw.pl 04.09.09, 23:27
        czyli ze kupa?
      • Gość: Feeria Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.fbx.proxad.net 05.09.09, 18:16
        Domodraszka, w Twoim pierwszym poscie otwierajacym to forum piszesz
        ze zapisanych na EPA jest tak duzo ze bedzie tam najwieksza
        konkurencja. A w dniu ogloszenia wynikow pytasz sie ilu bylo
        zapisanych? Kobieto NIE CHRZAN!! Powiedz ile dostalas punktow, tak
        jak wszyscy na tym forum. Ja mialam 19.334 a ty?
        • domodraszka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 05.09.09, 19:12
          ciut wiecej. Nie ma na forum juz anbxl i tuhanki? Fajne byly dziewczyny...
          • Gość: mirek Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.foeeurope.org 08.09.09, 13:02
            ja mam 20 pkt czy to wystarczy do nastepnego etapu? Jak inni?
            • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 08.09.09, 14:10
              raczej nie
              • Gość: zuza Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.218-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.09.09, 20:31
                to co, ja ze swoimi 18toma to juz wogole mam zapomniec, dajcie
                nadzieje..;-)
                • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.227-246-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.09.09, 22:24
                  ja z 22ma sobie juz odpuscilam, odciecie bedzie gdzies w granicach
                  24 albo i 25-ciu
                  • Gość: ula Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 136.173.62.* 14.09.09, 10:51
                    a ile osob w w ogole przeszlo
                    • Gość: czekajaca Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 194.181.0.* 14.09.09, 11:35
                      z zasady przejsc na 135. ale jak widac epso nie spieszy sie by podac kto
                      przeszedl dalej a podało poki co tylko wyniki. Swoja droga co ma za sens podanie
                      samych wyników bez podania kto idzie dalej??
                  • Gość: Wytrwala Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.09, 10:38
                    Niekoniecznie, z 22 punktami moze byc ok. Ja mam 21 i tez sie jeszcze
                    ludze:)
                    • Gość: gosc Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: 194.181.0.* 24.09.09, 11:42
                      swoja droga to czy ktos wie kiedy nam powiedza kto przeszedl dalej?? bo to juz
                      jakas przesada jest. chyba zrobienie listy nie jest az tak trudno co??
                      • Gość: xxx Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration IP: *.cec.eu.int 24.09.09, 12:24
                        nie denerwuj sie ci z sanco maja jeszcze gorzej;-) nie dosc ze
                        dopuscili prawnikow w ostatniej chwili, to w pazdzierniku maja
                        egzamin i do dzisiaj nie ma listy 140...wiec musze to zrobic
                        najpierw. z nami maja czas do grudnia
          • tuhanka Re: EPSO/AD/168/09-PL Public Administration 14.09.09, 14:46
            Jestem, jestem, ino ciut zajęta, to i nie piszę :) Też jestem
            ciekawa, kiedy będą wyniki. Raczej nie obawiam się o moją punktację
            (jestem zadowolona z wyniku), tylko czy znów nie zaczną cudować z
            dyplomami, tak jak to śledzę przy konkursie asystenckim (co mnie
            zdumiewa, bo przy moim własnym konkursie nie wymyślali tak bardzo z
            tym wykształceniem "non-relevant". Nie mam wykształcenia
            sekretarskiego i w cv nie było udokumentowanego stażu jako
            sekretarka (owszem, praca administracyjno-biurowa tak), a jednak
            wszystko było "relevant". Mam czasami wrażenie, że w EPSO odchodzi
            radosna twórczość i zmienianie wymogów z konkursu na konkurs.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka