greentea2 25.08.09, 10:45 Prosze, podajcie mi namiary, strony internetowe dobrych sklepow, ktore sprzedaja kuchnie-meble. Znalazlam tylko kilka firm: Bruynzeel, Dovy, cos tam jeszcze i utknelam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ela Re: Sklepy z kuchniami IP: 91.180.141.* 27.08.09, 18:05 A jaki styl Cie interesuje? Mamy kuchnie z Kvik. To dunska firma. Srednia polka. Jakosc bardzo dobra, jak za ta cene. Montaz mebli i AGD nawet nie kupionych u nich w cenie zakupu mebli. Nie licz na jakies ogromne upusty, bo oni tych chwytow po prostu nie stosuja. Nie wygrasz wakacji za kupienie kuchni, nie daja znizki 5 tysiecy euro za zakup kuchni za 15 tysiecy;-). Ale sa solidni. I uczciwi. Mowia tu, ze Kvik z racji nie doliczania za transport, magazynowanie za darmo jesli masz poslizg z remontem, montaz za darmo kuchni i AGD jest w efekcie tanszy od Ikea, a obsluga bez porownania. Sprawdz, jesli podoba Ci sie styl ich kuchni. Jesli chcesz cos z drozszych, to masz jszcze: www.poggenpohl.de/nl/ www.siematic.com/INT/en/home/home.html i www.bulthaup.nl/ I poogladaj magazyny wnetrzarskie, wtedy bedziesz miala przekroj roznych stylow. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 07:39 Dzieki za linki, zaraz przejrze:) Interesuje mnie styl klasyczno- rustykalny. Co do magazynow, znalazlam az dwa belgijskie, jeden byl beznadziejny, drugi lepszy, ale oczywiscie wszystkie adresy sklepow we Francji:) Scavolini maja kuchnie w moim stylu, jade w sobote je obejrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 09:50 polecem - i to nie tylko w sprawie kuchni - bardzo duzy sklep meblowy Wohnwelt Pallen w Würselen (k. Aachen), oni sa tam przyzwyczajeni do klientow z Belgii i dowoza meble wraz z montazem rowniez do Brukseli. www.pallen-wohnwelt.de Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 10:00 Dzieki, wyglada ciekawie, nie tylko kuchni potrzebuje, w zasadzie wszystkiego:) Chetnie sie przejade, szkoda, ze nie sa otwarci w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 10:31 W Niemczech wszystkie sklepy sa zamnkiete w niedziele. Ja sam kupowalem u nich kuchnie kiedys z bezplatnym dowozem do Kolonii, a to jakby nie bylo prawie 100 km. Jesli interesuje cie bezstresowy zakup kuchni, to raczej nie jedz tam w sobote, bo beda tlumy, albo zarezerwuj sobie telefonicznie termin z fachowcem od kuchni, bo inaczej bedziesz czychac na wolnego sprzedawce jak w Mediamarkcie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 11:31 Najpierw pojade sprawdzic czy maja cos co mi sie podoba, jesli tak to sie umowie. Na stronie malo pokazuja niestety. Jak bede musiala czyhac, trudno:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bruxellka Re: Sklepy z kuchniami 02.09.09, 00:04 Hej, Co ci tam potrzeba to zapraszam buziaki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Sklepy z kuchniami IP: *.110-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.08.09, 14:23 Wroc jeszcze raz do kiosku z gazetami, a moze nawet cos wiekszego, jak FNAC. Chociaz ja u siebie na prowincji w malym sklepiku mam dosc spory wybor, wiec w stolicy wybor powinien byc jeszcze wiekszy. Z magazynow, jakie ja znam i na bierzaco ogladam jak narkoman, to tutejsza edycja Elle Decoration, Renovatie Gids (traktuje tematyke komplksowo,ale zawsze w kazdym domu jest omowiona kuchnia, plan, wlacznie z cena), Decors, feeling Wonen, VT Wonen. Ale to wszystko raczej w malo rustykalnym stylu. Jednak magazynow o stylach wnetrz rustykalno - wiejsko - willowych klasycznych jest tutaj zdezydowana wiekszosc. Popatrz na flamandzkie tytuly. Mam w domu jedn magazyn o kuchniach tylko: "welke Keukens", dycja 2008/2009. Jest tam dosc duzo ze stylu jaki szukasz. Flamandowie uwielbiaja ten styl, jakiego szukasz. Ja osobiscie nie zamawialabym kuchni w innym kraju. Mieszkajac w Brukselii wybor macie powalajacy. Wlacznie z tym, ze wszedzie mozna tu bardzo prosto kupic stare podlogi, a z takimi kuchnia rustykalna doskonale wspolgra. Idz tez tropem, jaki planujesz juz - Wlosi maja dosc duzo rustykalnych kuchni. Ich styl nico rozni sie od kuchni rustykalnych z beneluksu, ale zawsze warto poogladac. Zycz ci udanych poszukiwan. Nie poddawaj sie i nie spiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 15:06 ela, czy ty bylas kiedys w jakims ponadmilionowym miescie niemieckim, iz twierdzisz, ze wybor mebli w brukseli jest "powalajacy"???? Moim zdaniem, jest powalajaco ubogi. Ja bym wrecz pokusil sie o twierdzienie, ze w samej Kolonii jest wiecej sklepow z meblami niz w calej Belgii, i to we wszystkich stylach, Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 16:17 Zgadzam sie, wybor tutaj jest wyjatkowo ubogi. Ostatnio przez przypadek znalazlam fajny sklep z meblami, ladne i w niezlych cenach. Ogladam angielskie magazyny i skreca mnie ze zlosci jak widze tyle pieknych rzeczy w naprawde nieporownywalnych do Belgii cenach, ogromny wybor, mnostwo kontaktow, sklepow, a tu nawet stron internetowych nie moge znalezc. A jak juz cos sie znajdzie to strach kupic, bo wiadomo, ze zawsze pojawi sie jakis problem, a nie daj boze trzeba bedzie cos zareklamowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: Sklepy z kuchniami IP: *.cec.eu.int 28.08.09, 16:22 Zaraz, zaraz, czy ja dobrze zrozumialem? Ty jeszcze nie bylas w zadnym z tych sklepow? Na razie porownujesz "ofery" na podstawie gazetek i "stron internetowych"? Haha! To najlepsze jeszcze przed toba, moja droga! Gwozdziem programu bedzie oswiadczenie sprzedawcy dotyczace tego ILE BEDZIESZ CZEKAC na zamowiony towar, heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 16:40 Oczywiscie, ze bylam w kilku i doskonale wiem jak to tu wszystko wyglada, nie od dzis tu mieszkam i nie od dzis kupuje i doskonale zdaje sobie sprawe jak dlugo trzeba czekac. To chyba normalne, ze przed pojsciem do sklepow najpierw trzeba je znalezc, zerknac na oferte i do tego sluzy miedzy innymi internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: Sklepy z kuchniami IP: *.cec.eu.int 28.08.09, 16:48 Jasne, ze normalne! Spoko, luz! Tylko myslalem, ze zyjesz jeszcze w blogiej nieswiadomosci co do belgijskiego podejscia do biznesu i chcialem cie przygotowac na ten szok, heheheh To nie mialo byc w zaden sposob uzczypliwe. Powaznie! Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 17:22 A ja sie powtorzylam z "doskonale" dwa razy, moze dlatego, ze juz troche doswiadzczylam niestety:) Pewnie osiwieje po remoncie... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sklepy z kuchniami 29.08.09, 11:08 to nie ma nic wspolnego z belgijskim podejsciem do biznesu. W Niemczech w sklepach meblowych z troche wyzszej polki, gdzie kupujesz meble na zamowieni, czeka sie zawsze minimum 2 miesiace, bo oni zamawiaja u producenta jakso partiami a nie dla pojedynczych klientow. Sa sklepy, ktore maja jakas game towarow na skladzie, ale to sa sklepy typu Ikea albo discounty meblowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: Sklepy z kuchniami IP: *.cec.eu.int 04.09.09, 15:55 Naprawde????????????? Dzieki stary, ze pojasniles mi, ze na meble trzeba czekac! Nawet w Niemczech tak jest????? Niemozliwe!!!!!! Koniec swiata! Gdyby trzeba bylo czekac +/- 2 miesiace to zlego slowa nie powiedzialbym, bo wiem ze zamowiony mebel trzeba najpierw zrobic. Ale w Belgii nie czeka sie +/- 2 miesiace. Przyklad: Sofa. Produkcji wloskiej, kupiona w Belgii. Od zamowienia do dostarczenia troche wiecej niz 2 miesiace, moze 2,5. Spoko. Normalny czas. Stol i komoda. Wchodze do sklepu i pytam: ile czasu? 3 - 4 miesiace. A na stole wielka kartka z napisem "made in Belgium". Nosz kurde, ja sie tam na produkcji mebli nie znam, ale wydaje mi sie ze stol to duzo mniej zlozony (w sensie zlozonosci i dlugosci procesu produkcji) mebel niz sofa! A do tego nie trzeba go wiezc z kraju oddalenego o 2k km dalej! Krzesla. Czekalem 6 miesiecy. To JEST belgijskie podejscie do biznesu! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sklepy z kuchniami 04.09.09, 17:14 kupilem ostatnio sofe produkcji niemieckiej, z wyzszej polki cenowej, w niemieckim sklepie meblowym, czekalem na dostarczenie ponad 2,5 miesiaca, wiec nie wiem czym sie bulwersujesz, takie sa niestety (bezsensowne) procedury w sklepach meblowych, bez wzgledu na to, skad te meble faktycznie sa. Poniewaz miedzy linijkami czytamy, ze w Polsce wszystko byloby predzej, sprawniej i przyjazniej dla klienta: pracujac w niemieckiej placowce w Polsce bylem raz z kolega z pracy w duzym polskim sklepie meblowym. Zamowil 6 krzesel stolowych produkcji polskiej, 3 miesiace przed powrotem z placowki do NIemiec. Zaplacil z gory, zeby wszystko bylo latwiejsze. Jaki byl koniec tej historii: 3 razy (slownie "trzy") przesuwali mu ten termin dostawy, ktory mial byc "od reki". Kolega zdazyl sie przeprowadzic do Niemiec, a sprzedawcy w sklepie kombinowali jak lyse konie pod gore. Podobnych historii moge opowiedziec o Polsce bez liku: o hydraulikach, ktorzy nie przychodzili na umowiony termin, bo im cos wypadlo. O stolarzach, ktorzy nie dostarczali na czas rzeczy. O slusarzach, ktorzy potrafili przez 2 godziny stac przy zepsutym zamkiem do ogrodka i snuc filozoficzne rozwazania, czy lepiej naprawiac czy kupic nowy zamek, itd itp. Albo o osiedlowej sieci internetowej, ktora funkcjonowala moze przez polowe dni miesieca, bo jej operatorzy wydawali zebrana kase na cos innego i notorycznie nie oplacali rachunkow w telekomunikacji Mam kontynuowac o tym polskim raju uslugowym, czy wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: Sklepy z kuchniami IP: *.202-67-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.09.09, 14:54 Przeciez napisalem, ze 2,5 miesieczny okres oczekiwania na sofe uznaje za (calkowicie) akceptowalny. Zwlaszcza, ze bral w tym udzial producent z innego kraju. Pokazalem to jako przyklad kontrastujacy z tym ile ci debile kazali mi czekac na stol i krzesla robione NA MIEJSCU a nie w innym kraju. Co do Polski: zamawialem tam jedynie kuchnie (przywieziono i zamontowano bez zadnego problemu), wiec nie mam na tyle duzego doswiadczenia by o tym dyskutowac. Ale bardzo czesto zamawiam w Polsce rozne rzeczy przez internet. Na przyklad ostatnio bedac w kraju zamowilem rzecz nalezaca do szero pojetej elektroniki. Sprawdzilem ceny na ceneo.pl, po przyjezdzie do Polski tel do sklepu o godzinie 15:00, pytanie czy towar jest dostepny, wysylka. Zgadnij kiedy zamowienie mialem w rekach? Na drugi dzien o 13:00!!!! W deBelgii niemozliwe. Do tego ile razy cos zamawiam (a zamawiam dosc czesto), kurier ZAWSZE dzwoni do mnie z pytaniem czy jestem (bede) w domu. Totaj NIGDY. Tutaj musze dzwonic do debilnego belgijskiego UPSu i blagac ich by pan szanowny zadzwonil 30 min przed wizyta, dzieki czemu nie musze brac urlopu by odebrac idiotyczna paczke!!! Razu pewnego zadzwonilem do nic z taka prosba i co uslyszalem? Uwaga: ze kurierzy nie MOGA dzwonic do klientow z tel sluzbowych. No przeciez to jest jakas kraina kompletnych niezyciowych przyglupow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa w paczkach Re: Sklepy z kuchniami IP: *.access.telenet.be 05.09.09, 17:25 Podzielam opinię belgofana w sprawie odbioru przesyłek kurierskich lub pocztowych. W jednym przypadku czekałem na dostarczenie cały miesiąc licząc od momentu otrzymania pierwszego awizo. Paczki dostarczano do domów tylko "w godzinach urzędowania" i nie było sposobu, żeby ustalić z kurierem ściślejszy termin dostawy niż "rano" lub "po południu". Cud, że dostarczali również w soboty, dzięki temu już po czterech tygodniach oczekiwania przesyłka znalazła się u mnie... Miałem przy tej okazji zabawną rozmowę z pracownikiem firmy kurierskiej: "Panie, ja wiem, że te zasady są bez sensu. Na szczęście już niedługo odchodzę z tej firmy." Komentarz zbyteczny. O tym jak działa poczta wiemy - czynna do 17.00. Nadawców z PL proszę zwykle, żeby nie wysyłali przesyłek poleconych. Oszczędza mi to konieczności zwalniania się z pracy, żebym mógł zdążyć na pocztę. (Zwykle podczas lunchu). Czasopisma i przesyłki (małe paczki i listy) z PL zazwyczaj dochodzą dość szybko - są wysyłane niemal niezwłocznie po złożeniu zamówienia. Życie w BE naprawdę uczy cierpliwości i jakoś tak fajnie relaksuje... ;-) Człowiek przestaje się przejmować głupotą innych. A Belgowie, których znam (większość z FL) są sympatyczni i skromni - bez nadmiaru wody sodowej, występującego czasem w obfitości u innych nacji... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sklepy z kuchniami 05.09.09, 17:43 Z serii "Mity o jakosci uslug w Polsce" dzis odcinek pt. "Przesylki kurierskie. Cudze ganicie, swego nie znacie": "Jedną z usług Poczty Polskiej jest dostarczanie przesyłek kurierskich. Nazywa się po zachodniemu, niby nowocześnie - "Pocztex". Niestety, nazwa to jedyny powiew Zachodu; usługa świadczona jest absolutnie po polsku. Wyobraźcie sobie Państwo sytuację: nadajecie przesyłkę "do rąk własnych" adresata. Płacicie, jak za zboże. W odpowiedniej rubryce wpisujecie numer telefonu odbiorcy, bo skoro do rąk własnych, to kurier umówi się na godzinę. Tyle teorii, bo w praktyce wygląda to tak: kurier nie ma służbowego telefonu komórkowego. Przybywa więc pod wskazany adres, kiedy chce, zakładając najwyraźniej, że adresat siedzi grzecznie w domu i w napięciu czeka na paczkę. Efekt: przesyłka jest awizowana i do "rąk własnych" trafi, jeśli pofatygujemy się osobiście do urzędu pocztowego. Jest jeszcze jedno wyjście: można zadzwonić na pocztę i próbować przekonać panią z okienka, która służbowy telefon ma (stacjonarny!), aby nas umówiła z kurierem. Drugie wyjście też ma feler, bo nie każda pani taka uprzejma jest. A już zupełnie mnie załamało tłumaczenie rzecznika prasowego Poczty Polskiej: "Mamy kryzys, trzeba oszczędzać, komórek nie będzie". www.mmkoszalin.eu/artykul/absurdalne-oszczednosci-pocztowe-14513.html artykuol aktualny, z tego roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: Sklepy z kuchniami IP: 91.180.108.* 05.09.09, 19:14 Ty sie chyba na lby pozamieniales z jakims belgiem. O czym ty w ogole piszesz, czlowieku??!!! Napisalem chyba dosc obszernie o swoich doswiadczeniach z polskimi firmami kurierskimi? Napisalem. To o co ci chodzi z tym '...swego nie znacie' i o jaki 'mit' ci chodzi? Poza tym, wybrales naprawde zajebisty przyklad.... Poczta polska to tylko jedna z firm realizujaca w Polsce takie uslugi. Skoro, jak sam napisales, dziadowski pocztex kosztuje slono, czemu nie poszedles do normalnej firmy kurierskiej i zobacz (tak jak ja) ze to moze dzialac sprawnie i szybko? Koszt ten sam albo i nizszy. Kozystalem z uslug chyba z tuzina polskich firm kurierskich i z ZADNA nie bylo takich cyrkow jak z belgijskimi. Zrszta takie licytowanie sie przykladami nie ma zadnego sensu. Wszedzie sa uslugi realizowane lepiej lub gorzej. Z ta roznica, ze w Polsce ogolnie jest spoko (co pokazuje przyklad moj) ale zdazaja sie wtopy (twoj przyklad). W belgii jest odwrotnie. Chrzania wszystko jak leci, a jesli uda sie im cos zrobic dobrze to jest to wypadek przy pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: Sklepy z kuchniami IP: *.cec.eu.int 15.09.09, 15:09 Czytales liste wewnetrzna? Masz cos jeszcze do dodania? Czy dalej chcesz nas raczyc swoimi urojeniami z serii "Mity o jakosci uslug w Polsce - Przesylki kurierskie. Cudze ganicie, swego nie znacie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Sklepy z kuchniami IP: *.110-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.08.09, 17:18 Moje sofy i fotele przyjechaly z Niemiec. Kupowane byly w Belgii, ale produkuje je firma niemiecka, w Niemczech. I? Opoznienie czasowe - 2 miesiace. Taki mamy kryzys finansowy;-) Ale dzis tez bym zamowila ta marke. Nie dlatego, ze tutaj nie ma belgijskich firm produkujacych sofy, ot po prostu mi odpowiadalo: wzornictwo i wielkosc. Ale belgijski sklep rodzinny je przywiozl, zorganizowal pozwolenie na zamkniecie jednokierunkowej, winda zewnetrzna na pierwsze pietro wwiozl. Co do wygladu mebli kuchennych angielskich -tak, wygladaja swietnie. Ale jakosc jest bardzo kiepska. Kamien na blaty z Chin. Zauwaz tez,ze w tamtejszych magazynach z kuchniami malo gdzie jest blat kamienny czy kompozytowy szerszy niz 3 cm. A przciez kuchnia rustykalna, to szroki blat 5-6 centymetrow. Jednak na tamtejszych meblach nie mozna czegos takiego zamontowac, bo blat znajdzi sie na podlodze;-) I ceny atrakcyjne, oj tak, bo Anglicy lubia jak jest tanio. Ale wygladac musi bogato, dostojnie. Tak, zeby podwyzszalo wartosc posiadlosci;-) Mieszkalam kilka lat, zawsze w pieknych domach, swietnie sie prezentowaly - na zdjeciach;-) Uwielbiam "niemieckie" kuchnie. Zreszta w pierwszym poscie nawet takie wskazalam. Ale ja mialam budzet maks 25 tysiecu euro na moja kuchnie z AGD i 3 taboretami wysokimi. Tej powierzchni z firmami niemieckimi za te pieniadze bym nie zrobila. Musialabym dolozyc 10 tysiecy euro lekko. Kupowac kuchnie gdzies w Kolonii, sprowadzac ja tu - nie na moje nerwy i umiejetnosci jezykowe. Poza tym, nie wierze, ze zrobiliny mi to co mam w cenie Kvik. Tutaj transport, montaz mam wliczone w cene. I jeszcze magazynowanie za darmo na ich odpowiedzialnosc. Ale niemcy lubie,szczegolnie Berlin i Monachium:-) Moje dotychczasowe doswiadczenie jest pozytywne - jestem zadowolona z tutejszych ekip. Doskonali fachowcy, sprawdzaja sie w zakresie renowacji, ratuja to co Polacy by spalili na polu za chalupa. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 17:26 Powiedz mi czy to prawda, ze belgijskie firmy remontowe sa tak strasznie drogie, czy to tylko jakis wymysl o 38euro za godzine? Niby juz zatrudnilam ekipe z Polski, osobe, ktora znam osobiscie i prawdopodobnie moge ufac, ale mozliwe, ze poprosze inne firmy o wycene, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Sklepy z kuchniami IP: *.110-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.08.09, 18:06 Greentea2, nie wiem czy sa strasznie drogie. Tak, cena 38 - 45 euro za godzine. Ale ja z nikim jeszcze sie nie umawialam na tzw. godzine. Zwykle na wykonanie robot wysylany jest plan ze szczegolowym opisem od architekta do kilku firm. I wracaja do nas oferty. Mam wiec cene za wykonanie, plus materialy. Np. okna jakie ja tu musialam miec, sa tansze w Belgii niz w Polsce. Tutaj w miasteczku kazdy ma takie, a w Polsce nazywa sie to luksus. I jakosc - bez porownania. Tutaj nawet te najtansze kuchnie z plyt MTBF i plastikowymi blatami sa lepiej wykonane niz w Polsce i na urzadzaniu kuchni sie znaja, bo duzo i dobrze gotuja, to dla nich jest wazne. Polska ekipa i ich wycena - chyba dodali ciut na zasadzie - jest ich stac, to nich doplaca. I od razu jakies kombinacje typu - wpiszemy w umowe mniej, rszta do kieszeni.... To bylo moje jednorazowe doswiadczenie. Ja tak nie lubie. Ktos daje mi godny zarobek, ja daje komus. Ale bardzo mozliwe, ze jest mi prosciej, bo miasto jest male. Kazda z firm wystawajacych oferte od razu mowi gdzie i co robila (dzwonia sami do osoby ktora tam mieszka i pytaja,czy zgodza sie na wizyte osoby zainteresowanej robotami jakie u nich robili), gdzie aktualnie cos robi, wiec wsiadam na rower i jade ogladac. I nie sa to tylko domy, ale i sklepy, galerie, i itp. A referencje, ktore trzeba sprawdzic to wazna rzecz. Wiec popros ta firme, gdzie kogos znasz o referencje i je zweryfikuj. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 28.08.09, 18:25 Tez nie zatrudnilabym nikogo na godziny, ale o takiej stawce slyszalam wiec w jakis sposob musi sie to przekladac na calosc. Zaciekawilas mnie z oknami, bo te bede raczej wymieniac, a slyszalam, ze w Polsce jest taniej i lepiej:) Dobrze, ze mam czas na decyzje, nie musze tego robic w panice wiec moge sprawdzic kilka firm. Te kontakty, ktore mam to Polacy, ale z referencjami od znajomych. Jesli thlmo cos bedzie nie tak to moge zmienic, zaliczek zadnych w ciemno placic nie bede:) Jak mozesz to polec mi jeszcze firmy okienne, mozesz napisac na priva zeby tu juz nie zasmiecac forum, chyba ze komus tez sie przyda:) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sklepy z kuchniami 29.08.09, 11:13 jesli hie znasz niemieckiego, to kupowanie kuchni w Niemczech rzeczywiscie nie ma sensu, bo przy projektowaniu kuchni trzeba uzgadniac wiele niunasow. Jesli chodzi o "nerwy", to nie za bardzo rozumiem. Sklepy w rejonie Aachen sa od dziesiecioleci przyzwyczajone do dowozu mebli do panstw osciennych. A montaz jest oczywiscie w cenie mebli. Tylko Ikea sprzedaje kuchnie bez montazu, nie znam innego sklepu, ktory by praktykowal cos takiego. Potem ludzie z horda znajomych-majsterkowiczow tygodniami skladaja taka kuchnie...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Sklepy z kuchniami IP: *.110-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.08.09, 19:41 Byly eurokrato, wiesz ile godzin spedzilam w sklepie z kuchnia zanim podjelam ta decyzje? 15. 2 razy do sklepu udawal sie nasz architekt. Kiedy dostalam probki podlogi, koloru jaki nam zmieszano poliuretan i zywica, to tez do sklepu podjechalam z architektem, sprawdzic czy to jest to. Wlasciciel sklepu byl w domu, zeby obejrzec gdzie co i jak, zanim zaczal sie remont. Do sklepu tego podjezdzam na rowerku w ciagu 15 minut. Mam dwojke malych dzieci. Czas dla mnie jest na wage zlota. Do Niemiec jade na ferie do Szwardzaldu, ale nie po zakup kuchni;-) Nawet gdyby mialo byc taniej, to ile? A kto mi zaplaci za stracony czas i za jazde tam. Ja juz sie stalam bardzo flamandzka, na weekend na farme jade na rowerze, w supermarkecie wieki cale nie bylam, ;-) Ja wiem, ze ludzie poswiecaja 4 godziny dziennie na dojazd do pracy, ale my zyjemy w innym swiecie. Do pracy na nogach lub na rowerku. Dla mnie po ta kuchnie do Aachen jest straaaasznie daaaaleko;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Sklepy z kuchniami 06.09.09, 12:37 Greentea, Jesli masz troche czasu pred soba to polecam wybrac sie na dwie wystawy w Brussels EXPO, znajdziesz tam wielu producentow i firm z meblami kuchennymi: Pierwsza to COCOON od 14-11-09 do 22-11-09 a druga to BATIBOUW od 25-02-10 do 08-03-10 W tych okresach, wszyscy robia tez wiele promocji ... Nie wiem gdzie mieszkasz ale w Bruxeli na Placu Sablon jest sklep Flamant, ceny dosc wysokie ale napewno duzo inspiracji styli jakiego szukasz.... www.flamant.com Zobacz tez : www.cuisines-schmidt.com Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 06.09.09, 13:28 Dzieki, znam oba sklepy. Flamant to nie do konca to, uwazam rowniez, ze ich jakosc nie jest adekwatna do ceny. W Shmidt tym razem nie bylam. Na targi troche pozno jak dla mnie, moze te w listopadzie odwiedze. W zasadzie juz wybralam kuchnie i zostawilam plan w sklepie, teraz czekam na projekt i cene:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Sklepy z kuchniami 09.09.09, 20:20 Zobacz tez tu : www.woodfashion.com/catalogue.php?section=cuisines sklep w Waterloo Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 09.09.09, 20:26 Dzieki, znam ten sklep, byc moze bede zamawiala szafy u nich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Sklepy z kuchniami IP: *.cec.eu.int 10.09.09, 09:45 Ja korzystalam z Siematic. Nie wiem czy moge polecic . Kuchnia Ok (z tych drogich) ale juz obsluga belgijska...niestety. Siematic ma byc trwaly wiec pewnie pytanie trzeba zadac za pare lat... szkic projektu robia za darmo i maja pojecie o projektowaniu...Chociaz to. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Sklepy z kuchniami 10.09.09, 10:00 Wyslalam do nich mejla tydzien temu z pytaniem gdzie moge kupic ich kuchnie, oczywiscie odpowiedzi brak. Szukalam na ich stronie i nie moglam znalezc punktow sprzedazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcingazeta123 Re: Sklepy z kuchniami IP: *.greenlan.pl 23.09.09, 06:55 pracowałem w firmie flamant, firma bardzo kiepska, coś w stylu ikea, tylko ze bardziej potrafia sie wystawic i lepiej zaprezentować, wszstko to co oferuja jest z chin, czyli tandetne! główną siedzibę maja w gerardsbergen! nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siematic Re: Sklepy z kuchniami IP: *.cec.eu.int 23.09.09, 16:17 www.siematic.be my korzystalismy ze sklepu w StPetersleeuw (czy jakos tak) na poczatku bylismy b zadowoleni ale potem okazalo sie, ze personel sie nie komunikuje, no i okap jest za wysoko (nie moge do niego siegnac) wiec nie wiem. Ale kuchnia jest fajna choc droga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Sklepy z kuchniami IP: *.cor.europa.eu 25.09.09, 11:53 www.next125.de www.nxline.de w stylu "minimal", troche tansza od Siematica, natomiast wysoka niemiecka jakosc sprzedaja je na cala Belgie w Keukenontwerpers (Antwerpia): Autolei 348- Wommelgem - 03/354.45.75 Odpowiedz Link Zgłoś