Dodaj do ulubionych

Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo

30.08.05, 07:50
Łatwo głośno oskarżać duchownego! Nawet jeśli słusznie! Dlaczego tak samo
głośno nie wypowiada innych współpracowników SB tych z pierwszych stron, ale
nie bezbronnych tak jak zakonnik? Jeśli to zrobi to przyzna ze ma dobre
intencje!
Obserwuj wątek
    • eofek grymas Polski i syndrom oblężonej twierdzy 30.08.05, 07:55
      "Wykładu i dyskusji z udziałem dr. Grajewskiego nie wysłuchał prymas Polski kardynał Józef Glemp.
      Tuż przed tym, gdy historyk wszedł na trybunę, opuścił salę. - Trudno o bardziej wymowny wyraz
      dezaprobaty dla dr. Grajewskiego - komentuje jeden z duchownych. "

raczej trudno o bardziej wymowny wyraz tradycyjnego w Polskim Kościele chowania głowy w piasek
      w obliczu problemu. szkoda.
    • t-800 Re: Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo 30.08.05, 07:56
      No właśnie! Dlaczego ujawniono tylko teczkę Hejmy a innych nie?
    • anime123 Re: Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo 30.08.05, 08:16
      NIe podoba mi się postawa prymasa. Najchętniej episkopat zatuszował by sprawę i
      tak aby ślepy lud o niczym się nie dowiedział. Tak działa sięprzez większą
      część historii KOścioła. TO mnie przeraża. Jako katolik czujęsię okłamywany.
    • krakowiak47 Moralność kleru? 30.08.05, 08:22
      Andrzej Grajewski oświadczył: "[...] na forum publicznym powinienem powstrzymać
      się od wygłaszania ocen moralnych". A poszło o takie proste zdanie: "O. Konrad
      Hejmo zdradził Kościół i mu szkodził, nawet jeśli przyjąć, że sądził, iż
      informuje wywiad RFN." Z czego wynika, że potępienie współpracy z obcym
      wywiadem jest naganne! Ot, i cała moralność (???) kleru.
    • techneg A ja nie chcę czytać raportów. Chcę źródła. 30.08.05, 08:32
      A ja nie chcę czytać raportów. Nie chcę być znowu skazany na czyjąć
      interpretację. Ze wszystkich stron nie prezentują mi faktów, tylko czyjąś
      opinię. Dlaczego nie ujawniane są źróda? Mam swój rozum i sam potrafię wyciągać
      wnioski. Nie interesuje mnie zdanie zapatrzonego w siebie bufona, któremu nawet
      trudno zadać pytanie.
      • anime123 Re: A ja nie chcę czytać raportów. Chcę źródła. 30.08.05, 08:43
        Też bym wolał zaznajomić sięz źródłowymi wiadomościami, ale wtedy trudno można
        byłoby manipulować społeczeństwem. Sądzę więc że długo poczekamy na źródłowe
        informacje nie tylko w sprawie teczek. :(
        • zambro Re: A ja nie chcę czytać raportów. Chcę źródła. 30.08.05, 08:56
          Słyszałem tą wypowiedź Grajewskiego. Pomyślałem sobie wtedy, iż odesłałbym tego
          człowieka z powrotem do szkoły średniej. A on ma doktorat? Za co? Bierze człek
          pieniądze z moich podatków a zachowuje się jak skończony osioł.
    • behemot68 Re: Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo 30.08.05, 08:53
      jolkak11 napisała:

> Łatwo głośno oskarżać duchownego! Nawet jeśli słusznie! Dlaczego tak samo
      > głośno nie wypowiada innych współpracowników SB tych z pierwszych stron, ale
      > nie bezbronnych tak jak zakonnik? Jeśli to zrobi to przyzna ze ma dobre
      > intencje!
      Nie rozśmieszaj mnie, bezbronny zakonnik buhahahahahahaha, jak się wydało, to w Radiu MaTwarz i innych katomediach bez przerwy jęczał, jak to go skrzywdzono, ale szczyt osiągnął (chyba, bo pewny nie jestem) w Panoramie, gdy oświadczył, że wszystko to stało się dlatego, ze to Niemiec został papieżem, zawsze jesteście chętni do "teczkowania" i grzebania się w esbeckich brudach, ale nagle budzą się opory moralne, gdy trzeba dotknąc kogoś z czarnej gromadki.
      To chyba Glemp powiedział, że agentura to wewnętrzna sprawa kościoła. Jasne, my musimy byc doskonali, a jeśli fakty świadczą przeciw nam, to tym gorzej dla faktów
    • piotr7777 Re: Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo 30.08.05, 08:59
      To jest pewien dylemat kiedy jest się jednocześni funkcjonariuszem państwowym i
      publicystą katolicim (w wypadku Grajewskiego chodzi o wydawanego w
      Katowicach "Gościa Niedzielnego").
    • sarmata Skad ten nagly zwrot w ocenie sprawy o Hejmo? 30.08.05, 09:01
      I to ze strony historyka pracujacego na KULu i majacego bliski zwiazek z
      duchowienstwem. Czyzby jakies naciski ze strony wysoko postawionych
      funkcjonariuszy Kosciola? Podziwiam czlowieka za okazana pokore, ale niestety
      nie do konca wyjasnil dlaczego zmienil ocene postawy o. Hejmo i nie uwaza go
      dluzej za zdrajce Kosciola. Czy pozastali autorzy raportu o dzialalnosci
      dominikanina podzielaja opinie wyrazone przez tego pana? Niestety fakty
      przedstawione w raporcie mowia same za siebie. Sa porazajace i szokujace. Nie
      da sie juz zaprzeczyc prawdzie i zlagodzic jej wymowe. O. Hejmo byl
      donosicielem SB szkodzac konkretnym ludziom i instytucji KOsciola. Nic juz nie
      zdola odwrocic skandalu do jakiego doprowadzilo ujawnienie prawdy. Po co ta
      nerwowosc i fochy okazywane przez prymasa: Nie lekajcie sie, PRAWDA was wyzwoli.
      • czeslawpoznan Re: ujawnianie sprawy o. Hejmo było wielkim błędem 30.08.05, 09:27
        Publiczne rozpętanie tej afery nikomu niczego dobrego nie przyniosło.
        Wydano wyrok na czlowieka bez sądu a więc był to SAMOSĄD I LINCZ PRZED KAMERAMI
        TELEWIZJI a więc było to prawdziwe barbarzyństwo.
        Efektem jest dalsze osłabienie zaufania do kościoła i duchowieństwa.
        To bardzo źle. Polacy potrzebują odniesienia do autorytetu. Przez lata był nim
        kościół. Gdy komuna upadła a częściowo się przemalowała - autorytet kościoła
        słabnie, Polacy tracą duchowy ster. To smutne i osłabiające naród polski.
        • m.kozmat Re: ujawnianie sprawy o. Hejmo było wielkim błęde 30.08.05, 10:21
          Za taki autorytet, to ja podziękuję...
        • sekwana2005 samosądy 30.08.05, 11:40
          Przecież w ramach budowania nowej Rzeczypospolitej codziennie w tv, radiu,
          gazeta, w Parlamencie odbywają się bez sądu i wyroku lincze i samosądy.
          Krytykowane, gdy dotyczą "naszych" a chwalone, gdy dotyczą "ich".
          Nie ma dobrych linczów i samosądów, czy dotyczą ksiedza, naukowca, polityka,
          działacza zwiazkowego, biznesmena...
          Szczególnie ohydne są gdy ich autorzy mają świadomość, iż kłamią, ale uważają
          się za usprawiedliwionych, bo robią to ponoć "w wyższych celach".
          Czy teraz solidarycą nalezy pisać SAMOSĄDNOŚĆ ???
        • frankyy Re: ujawnianie sprawy o. Hejmo było wielkim błęde 30.08.05, 11:51
          Nie było sądu bo Hejmo bał sie przyjechać do Polski, a w Rzymie jest bezkarny
          bo robi co chce i gwizda na IPN. Srebrniki wziął za sprzedaną wiedzę, ale
          odpowiedzialności unika. W kręgach bliskich Hejmy, wiadomo że SB miało na niego
          haka z kategorii towarzysko-obyczajowej.
          Polacy nie potrzebują autorytetu w postaci zakłamanej kościelnej hierarchii,
          wystarczy że dla nich autorytetem będzie Jezus Chrystus i Pismo Św. Kto buduje
          swoją wiarę na ludzkich autorytetach, daleko nie zajdzie.
    • czeslawpoznan Re: prymasowi należy się szacunek 30.08.05, 09:18
      zachowuje się powściągliwie i to jego wielka zaleta
      • jjr44 Re: prymasowi należy się szacunek 30.08.05, 10:00
        Tu sie nie zgodzę: za różne rzeczy które robił i mówił szacunek mu się nie
        należy. Hipokryzja mojego szacunku nie budzi. Chowanie głowy w piasek w
        sytuacji gdy pojawiają się problemy też nie jest najlepsze dla polskiego
        kościoła.
    • jakarta Re: Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo 30.08.05, 09:19
      Ojciec Hejmo nie donosił, tylko spełniał swój obywatelski obowiązek Polaka.
      Naganne i najgorsze jest natomiast to, że myślał iz donosi Niemcom.
    • feliks-50 Jak oszolomy dojada do wladzy to Hejmo zostanie 30.08.05, 09:58
      meczennikiem, a moze i swietym !! he,he
      I dostanie odszkodowanie za straty moralne, bo jakzeby inaczej.
    • rm429 Re: Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo 30.08.05, 10:53
      IPN po raz kolejny ma wpadkę. Ta instytucja kierowana przez takiego miernotę
      jakim jest pan Kieres absolutnie nie realizuje zadań do jakich została
      powołana. Tam z kazdym działaniem oglądają się na polityków jak zostaną
      przyjęci i podejmują działania koniukturalne i nieprzemyślane, w dodatku robią
      to za pieniądze podatników.
    • sekwana2005 wióry ze współpracownika niemieckiego wywiadu... 30.08.05, 11:31
      Cóż - gdy Widstein ogłosił w internecie nazwiska osób z listy ukradzionej w
      IPN, pewien "książę kościoła" pytany o sytuację ludzi niewinnych, będących na
      liście, lekceważąco powiedział "gdzie drwa rąbią, wióry lecą".
      A zdaje się, iż do "służbowych" obowiazków polskich ksieży i zakonników nie
      należy raportowanie tajnym służbom, czy krajowym, czy zagranicznym.
      Dla mnie dziwny jest "dowód niewinności" ojca Hejmo, iż myslał, że
      donosi "dobremu" wywiadowi niemeickiemu, nie zaś "złemu" polskiemu.
    • planitnyk Odbija komus ! 30.08.05, 12:04
      Wlasnie czytam ksiazke o NRD i aktach Stasi. Ladnie tam jest opisane co czuja ludzie z takich instytucji jak IPN. wiedza to wladza a tajna wiedza to jeszcze wieksza wladza. nic dziwnego ze pan kieres inni nie wytrzymuja nerwowo i musza okazywac ile oni znacza i co oni wiedza o ludziach.
    • stachu44 Ali ukrasc koza OK! Alemu ukrasc - grzech! 30.08.05, 14:12
      Czy oni mysla, ze ten narod jest glupi?
    • zasaniak Re: Grajewski przeprasza w sprawie Hejmo 30.08.05, 17:19
      Dlaczego Polska została opuszczona przez ludzi i Boga.
      Jak można inaczej wytłumaczyć istnienie takich psychopatycznych imbecyli jak
      Grajewski, Giertych, Wassermann,Miodowicz czy ostatnio podnóżek i kundel u nogi
      powyzej wymienionych: Grzesik.
      Kto ma tę Polskę ratować przed nimi?
      O Boże jak mi strasznie smutno !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka