Dodaj do ulubionych

Polska dywizja przekazała Irakijczykom odpowied...

26.01.06, 14:49
"Obecnie Wielonarodowa Dywizja Centrum-Południe ma już tylko wspierać
działania sił irackich na ich wyraźną prośbę i kontynuować proces szkolenia
wojsk, policji i straży granicznej"

No czyli bez zmian, dalej ma stabilizować, jak od początku tej awantury
wojennej zwanej wprowadzaniem demokracji.
Obserwuj wątek
    • tppiotr Re: Polska dywizja przekazała Irakijczykom odpowi 26.01.06, 14:55
      Czyli sami swoich mają wziąźć za mordę. :((
      • eva15 Re: Polska dywizja przekazała Irakijczykom odpowi 26.01.06, 15:01
        Właśnie, że nie. Polska nadal "na wyraźną prośbę" będzie pomagać.
        • bogdantadus Re: Polska dywizja przekazała Irakijczykom odpowi 26.01.06, 17:29
          eva15 napisała:

> Właśnie, że nie. Polska nadal "na wyraźną prośbę" będzie pomagać.

Stolowka w latach 80-ych:

Krzyk z kuchni:
          - Kto prosil ruskie?
          Krzyk z sali
          - Nikt! Same przyszli!
        • czlowiek_ksiazka evo - wytłumacz mi 26.01.06, 22:19
          Ja rozumiem wszystko oprócz tego szkolenia. Bez rozważania racji moralnych i
          strategicznych - czego nasi żołnierze, mniej zaprawieni w bojach (ostatnie
          dośw. bojowe - II wojna i ew. 1968 r. w Czechosłowacji), mogą nauczyć
          Irakijczyków - którzy walczą regularnie przez ostatnie naście-dziesiąt lat
          (remis w arcytrudnej wojnie z b. mocnym Iranem - całe praktycznie lata 80-te,
          Kuwejt, I wojna w Zatoce, druga) i są, zdaje się, muszą być!, realnie lepiej
          wyszkoleni! Bułgarzy (sic!) równiez byli w Iraku. Wiesz po co? Tak, głównie
          szkolić ... Irakijczyków! :) To jest chyba groteska - czegóż to nauczą Bułgarzy
          (ostatnio uczestniczyli w II wojnie światowej - sromotna klęska faszystów
          bułgarskich, no i ew. 1968 r.) Irakijczyków? Tego, za Chiny Ludowe, nie
          rozumiem! Można by był jakieś inne powody wyłuszczyć - nie wiem, wsparcie,
          pomoc, etc.
          • eva15 Re: evo - wytłumacz mi 27.01.06, 14:42
            Swietne i logiczne
            • czlowiek_ksiazka Re: evo - wytłumacz mi 27.01.06, 22:41
              ok, dzięki, ale ja się wciąż zastanawiam. Przecież to dorośli, powazni, nie
              głupi jak sądzę, ludzie o szkoleniach mówią - CAŁY czas. Może np. 5 lat bycia
              członkiem w nato upoważnia kraj do nauczania innych sztuki wojennej, może to
              członkostwo ma jakieś, że tak powiem, właściwosci "magiczne" - super-hiper
              taktycznie-strategicznie wzmacniające?? No ok, ale Bułgaria na Boga w Nato jest
              od kiedy? Od 2004 r. zdaje się! I już może szkolić innych??? To po prostu dla
              mnie fizycznie niepojęte.
    • bigos666 co ty gadasz ? 26.01.06, 16:51
      Jakie wraki ? Przeciez wiekszosc strat to wypadki. Sam czytalem ze ostatnio
      jeden lecial i zderzyl sie z sindbadem zeglarzem, a drugi tak nieszczesliwie
      jadl snadanie ze wbil sobie noz w plecy przy goleniu...
      • bigos666 chyba pomylilem temat... 26.01.06, 16:52
      • eva15 Re: co ty gadasz ? 26.01.06, 16:53
        bigos666 napisał:

> Jakie wraki ?

Gorączka, czy już maligna?
        • bigos666 no pomylilem temat. 26.01.06, 16:54
    • buszek2 Yankees i inni okupanci do domu ! 26.01.06, 17:08
      wiecej w "Rogue State" W.Bluma, ksiazce ktora poszybowala na liste bestsellerow
      w tym tygodniu..W Polsce dostepna na www.panstwozla.pl
    • stopdlasyjonizmu Re: Polska dywizja przekazała Irakijczykom odpowi 27.01.06, 13:05
      byle szybciej panowie polacy zakończyc to przekazywanie bo irakijczycy wyakzuja
      anielska cierpliwość do nieproszonych gości (okupantów)
      chyba nie chcecie mieć pieczątki na czole : "pieski syjonizmu"
      a właściwie używając terminologi z komiksu syjonistycznego polacy to świnie ,
      niemcy koty , zydzi myszy powinno być
      "swinie syjonizmu"

ola
    • justys.f Re: Polska dywizja przekazała Irakijczykom odpowi 01.02.06, 13:28
      To jakaś paranoja co wy tu wypisujecie!
      NIech mi któreś powie, że było na szkole oficerskiej przeżyło unitarkę,
      poligony w mrozach poniżej 10 stopni lub w powyżej +25, spróbuje podowodzic
      setką ludzi, itp. A POTEM SIĘ WYPOWIE NA TEM CZEGO WOJSKO POLSKIE MOŻE NAUCZYC
      WOJSKA IRACKIE.
      człowiek ksiązka powinien lub powinna poczytac troche na temat działań
      taktycznych wojsk, budowy pojazdów wojskowych i użytkowania uzbrojenia (którego
      troche irakijczycy mają od nas,...., POczytaj Kochana o obronie terytorialnej
      topografi o obronie przeciwlotniczej, i wiele innych zagadnień, wypełniających
      głowy naszych Polskich Oficerów i Podoficerów. Za mało wiesz na ten temat aby
      się wypowiadac. Widzisz teraz wojna i obronnośc kraju nie polega na tym żeby
      złapac w dłoń kalasznikowa czy ckm-u i pędzic przed siebie strzelając... teraz
      jest to troszeczkę bardziej skomplikowanie. A od II wojny Swiatowej mineło już
      bardzo dużo czasu i jednak wojsko i techniki wojskowe oraz sprzęt poruszają się
      w rozwoju do przodu. NIie stoja w miejscu. Natomiast Irak pod dyktaturą Saddama
      był ograniczany i nie jest krajem rozwiniętym. To że biega paru facetów z
      bombami przywiązanymi do siebie nie oznacza że naród irakisjki jest w stanie
      sam sobie zapewnic bezpieczeństwo wewnętrzne. Nasi chłopcy są szkoleni i
      ukończyli wyższe uczelni, tam ludzie nie mieli takich możliwości. Nasi chłopcy
      mają sporą wiedze, którą pojechali przekazac innych ŻOŁNIERZOM. NIe mam pojęcia
      jak możecie się wypowiadac na tematy o których nie macie pojęcia. Ciesze się że
      żaden z Żołnierzy nie czyta tych bzdur, bo by mu ręce opadły. A z drugiej
      strony to jest oznaką ze nie mają oni casu czytac takich wypocin, BO PRACUJĄ, w
      przeciwieństwie do innych. Powinniście lepiej przyjżec sie zagadnieniu na jaki
      temat chcecie się wypowiedziec, żeby nie narobic sobie wstydu, TAK JAK TO
      ZROBILISCIE POWYŻEJ>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka