dio62 14.09.09, 08:06 jaki jest szczyt kariery,który może osiągnąć kobieta w kk? Upranie gaci papieżowi.Oto całe podejście kk do kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enlightened Wiara odwrotnie proporcjonalna do wyksztalcenia 14.09.09, 08:13 Przyczyna jest prosta. Juz dawno zostalo udowodnione, ze im bardziej wyksztalcona jednostka, tym mniejsze prawdopodobienstwo ze bedzie wiezyc w bajki. Coraz wiecej kobiet sie ksztalci - coraz mniej wiezy w chrzescijanska mitologie... Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 08:42 Aby się na jakiś temat wypowiadać, to najpierw trzeba się na nim znać, a ponadto należy wykonać badania. Te artykuł jest ilustracją mitów środowiska GW. Profesorka wypowiada się o tym, czego nie badała, a zatem zgaduje. Czy tak robi naukowiec? KK nie jest za mało kobiecy, ani za dużo kobiecy, bo to nie jest sklep odzieżowy. Skoro spada liczebność chodzących do kościoła, to spada liczebność obu płci, tyle wie każdy człowiek który myśli, a z tego wynika że profesorka socjolożka nie mysli. O redaktorce litościwie nie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
jelon_p Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 09:06 Szybciej spada uczestnictwo kobiet. Jakbyś przeczytał uważnie wywiad to byś zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 09:17 Za dużo wymagasz. Po co półgłówek ma czytać tekst (taki długi!), jak przeczyta tytuł i już wie? I może przenieść się do innegho wątku, pleść swoje objawione głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
gazaj Sam tytuł jest ketyński 15.09.09, 12:01 Co to znaczy "Kościół mniej kobiecy?" Takie cudo to tylko w GW. Co do zmiany dysproporcji: nie można nic na jej temat powiedzieć, jeżeli nie zapytało się tych kobiet, które zaniechały chodzenia do kościoła, co jest przyczyną tej rezygnacji. Z pewnością część z nich po prostu już nie żyje, a ich córki i wnuczki nie chodzą po prostu do kościoła i już. Tak, jak zmniejszają się różnice w zachowaniu między osobami różnej płci, tak zmniejszają się dysproporcje uczestników mszy św. Ale to tylko zgadywanie. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Od kiedy potrzebne badania aby stwierdzić 14.09.09, 09:12 że głupiego łatwiej oszukać i wykorzystać niż mądrego? Wszelkie te bogistyczne mitologie żerują na naiwności ludzkiej i braku wiedzy o świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazaj megasceptyk ciebie łatwiej oszukać 15.09.09, 12:03 ateistyczne mitologie żerują na naiwności ludzkiej i braku wiedzy o świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Od kiedy potrzebne badania aby stwierdzić 15.09.09, 23:12 a gdzie się nabywa tej 'wiedzy o świecie'? kiedyś był wuml od tego, a teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Od kiedy potrzebne badania aby stwierdzić 16.09.09, 14:06 Ano nie ma gdzie. Nie dla psa kiełbasa. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Od kiedy potrzebne badania aby stwierdzić 18.09.09, 09:42 istotnie, do pzpr nie należałem. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 10:29 jazmig napisał: > Aby się na jakiś temat wypowiadać, to najpierw trzeba się na nim znać, a ponadto należy wykonać badania. Ja bym to ujął inaczej: <Aby się na jakiś temat wypowiadać, to najpierw trzeba rozumieć co jest napisane>, czyli kłopoty ze zrozumieniem tekstu pisanego? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 15:02 japico napisał: > Ja bym to ujął inaczej: <Aby się na jakiś temat wypowiadać, to najpierw > trzeba rozumieć co jest napisane>, czyli kłopoty ze zrozumieniem tekstu > pisanego? ***************************** W szkółce parafialnej raczej tego nie uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 16:49 W jednych uczą w innych nie. Więc może bez generalizowania :). Mnie akurat to "w szkółce parafialnej" uczono czytania tekstu ze zrozumieniem. Nawet bardziej sensownie niż w szkole. No ale nie wszyscy mają to szczęście. Wszysto zalezy od księdza i... jednak parafian. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 17:42 Znowu 'robisz za katolika', maaca? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 17:45 Oooooo znów "specjalista od Kościoła" landverde. Cóż znów głupiego nam chcesz napisać? Jakimi kłamstwami uraczyć? Co znów chcesz zamotać? Jakie słowa wyrywać z kontekstu by zakłamać czyjąś wypowiedź? Rola sługi szatana jeszcze Ci się nie znudziła? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 17:53 Nie chrzań maaca, lepiej opowiedz w końcu jak wyglądała ta twoja pierwsza komunia... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 18:12 I co pokazać ci jeszcze czy jestem obrzezany czy nie? Przyznaj się tęsknisz za tymi czasami gdy można było tak ludzi na ulicach sprawdzac? I wtedy nikt nie mógł nikogo udawać bo od razu po znakach na rękawach można było "obcych" poznac? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 14.09.09, 21:21 Nie przypisuj mi tu maaca swojej mentalności. Ja tęsknię jedynie za uczciwością, z którą ty jesteś notorycznie na bakier. To ty pisałeś (tutaj), że miałeś pierwszą komunię, ale nie w kościele katolickim... Więc w jakiej to 'parafii' i u jakiego 'księdza' cię "uczono czytania tekstu ze zrozumieniem"? Może i gdzieś cię uczono, ale, jak to wielokrotnie zademonstrowałeś, bez rezultatu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 15.09.09, 06:24 > Nie przypisuj mi tu maaca swojej mentalności. Ja tęsknię jedynie za > uczciwością, z którą ty jesteś notorycznie na bakier. Uczciwością rozumianą jako notoryczne kłamanie? Fajnie, że przytoczyłeś cytat poniżej. > To ty pisałeś ( href="https://forum.gazeta.pl/forum/w,902,89830718,90540231,Re_Inne_ciekawostki_na_temat_tej_informacji_.html" target="_blank">tutaj), > że miałeś pierwszą komunię, ale nie w kościele katolickim... No i właśnie. Każdy może sobie przeczytać że nic podobnego NIE pisałem. Pisałem jedynie że NIE deklarowałem czy ta pierwsza komunia była w kościele katolickim czy nie, że mogła być w kościele katolickim, ale nie musiała. Zero deklaracji - kłamczuchu. Dzięki linkowi można to przeczytać i sprawdzić. > jakiej to 'parafii' i u jakiego 'księdza' cię > "uczono czytania tekstu ze zrozumieniem"? No i tradycyjnie. Najpierw się od tych zwyczajów odżegnałeś, by pod koniec do nich wrócić. No więc co chcesz bym ci pokazał czy jestem obrzezany? Bez tego żyć nie możesz? Chcesz by każdy chodził wyraźnie zaznaczony kim jest? > Może i gdzieś cię uczono, ale, jak to wielokrotnie > zademonstrowałeś, bez rezultatu. Hehe. Bez rezultatu. Bo jedyny rezultat jaki dopuszczasz to interpretowanie tekstów na Twój sposób? A tak na marginesie. Ot wyłazi jaki naprawdę z Ciebie obrońca Kościoła. Ja tu chcę bronić księży, że nie wszyscy wciskają ciemnotę tak jak to niektórzy twierdzą, a Ty się za to na mnie rzucasz. Widać Kościół jako "oblężona twierdza" to najlepsze dla Ciebie środowisko. Kościół przyjazny i otwarty na ludzi z jakiegoś powodu stanowi dla Ciebie zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 15.09.09, 22:17 maaac napisał: > Ja tu chcę bronić księży, że nie wszyscy wciskają ciemnotę ... Odpuść sobie. Ja cię oskarżam o kłamstwo i manipulację (vide: znowu 'robisz za katolika'), a twoja na to reakcja 'to przesądy światło ćmiące', czyli zwyczajne pierdoły. Wijesz się w swoich unikach i wykrętach jak robak w gó...e - i po co? Przecież prawda broni się sama. Pisałeś wyżej: "Mnie akurat to "w szkółce parafialnej" uczono czytania tekstu ze zrozumieniem. (...) Wszysto zalezy od księdza i... jednak parafian." A uprzednio: "nie rozmawialiśmy landaverde na temat tego czy jestem katolikiem czy nie tylko czy miałem pierwszą komunię. Ano miałem. Tyle że jakoś do głowy ci nie przyszło że nie jest to wcale tożsame z byciem katolikiem wyznania rzymskiego." Jeśli 'nie jest to wcale tożsame z byciem katolikiem wyznania rzymskiego' to skąd deklaracja powyżej? I w jakim to niby kościele, jeśli nie w rzymskokatolickim, obchodzi się pierwszą komunię świętą? Możesz na to odpowiedzieć? Masz Internet, googlować już umiesz, więc możesz się douczyć i próbować. Miej tylko na uwadze, że kłamca musi mieć dobrą pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 16.09.09, 09:48 Landaverde odpowiedz na proste pytania: 1. Czy księża są tylko w Kościele rzymsko-katolickim? 2. Czy "szkółki parafialne" (uwaga cudzysłów więc pewna przenośnia) dotyczą tylko Kościoła rzymsko-katolickiego? 3. Czy pierwszej komunii udziela się w sposób uroczysty tylko w Kościele rzymsko-katolickim? A teraz trudniejsze 4. Dla czego nie chcesz się przyznać że jesteś antysemitą tylko "Wijesz się w swoich unikach i wykrętach jak robak w gó...e - i po co? Przecież prawda broni się sama."? 5. Pokaż mi choć jedno miejsce gdzie napisałem, że jestem lub nie jestem katolikiem. Nie miejsca które według ciebie to sugerują - bo ja w nich piszę o pierwszej komunii czy nauce w kościele, a nie o przynalezności lub nie przynalezności. Naprawdę nie potrafisz odróżnić twoich wniosków od faktów? A fakty sa takie że jedynie deklarowałem uczestnictwo w pierwszej komunii czy w naukach przy parafii. A co do twojego pytania i googla to kolejny raz potwierdzasz swoją indolencję w sprawie wiedzy o innych wyznaniach niż tylko rzymsko katolickie. Już raz się ośmieszyłeś nazywając księży protestanckich "ministrami" tutaj Co do zaś pierwszej komuni oczywiście, że jest. We wszystkich kościołach "starokatolickich" - może kiedyś o nich przypadkiem usłyszałeś? Jest również w kościołach protestanckich - tylko, że połączona z bierzmowaniem udzielana w uroczystości zwanej konfirmacja. Tylko odpuść sobie manipulacje słowami - nie chodzi o nazwę "stricte" ale o uroczystość i jej znaczenie. Poczytaj, poczytaj landaverde, zanim po raz kolejny się ośmieszysz swoim brakiem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 17.09.09, 02:15 To jest zarazem śmieszne i żałosne jak brnąc w uniki podkreślasz swoją manipulację. maaac napisał: > 1. Czy księża są tylko w Kościele rzymsko-katolickim? A wcześniej: "A tak na marginesie. Ot wyłazi jaki naprawdę z Ciebie obrońca Kościoła. Ja tu chcę bronić księży, że nie wszyscy wciskają ciemnotę tak jak to niektórzy twierdzą, a Ty się za to na mnie rzucasz. Widać Kościół jako "oblężona twierdza" to najlepsze dla Ciebie środowisko." Więc o jakim kościele tu piszesz, i jakich księży tu niby bronisz, pisząc o 'szkółce parafialnej', 'księdzu' i 'parafianach'? Z kontekstu twoich własnych wypowiedzi wynika wyraźnie, że piszesz o moim Kościele, czyli Kościele rzymskokatolickim. A uprzedzałem, że musisz mieć dobrą pamięć, kłamco. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 17.09.09, 10:36 Dziękuję za odpowiedź. Już chyba nikt nie ma wątpliwości KTO jest kłamcą i KTO nie odpowiada na pytania tylko się wije i kręci. Widać też jakie są czyje intencje. Mam jedną nadzieję, że tak samo jak z "ministrami" czegoś się nauczyłeś. Z wyrazami dośc wątpliwego szacunku. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Dobrali się eksperci, ha ha ha 18.09.09, 16:53 Z pewnością nikt nie ma wątpliwości, że jesteś śmierdzącym przebierańcem. W jednym wątku (o maturach), wypowiadasz się wprost przeciwko katolikom, w innym (o pierwszej komunii), udajesz zatroskanego rodzica, tutaj znowu 'bronisz księży'. Skonfrontowany, plączesz się w zeznaniach, podkreślając "zero deklaracji". Dlaczego zero? Wstydzisz się swojej wiary, maaca? Człowiek wierzący nie kryje swojej wiary i nie kombinuje, jak koń pod górę. "Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi." [Mt 5.37] "Ano miałem" to jednak wyraźna deklaracja, "Ja tu chcę bronić księży" również i nie da się tego inaczej zinterpretować niż 'księży katolickich'. Kontekst artykułu i twoich wypowiedzi jest jednoznaczny, podobnie jak kontekst artykułu o pierwszej komunii św i twoich tam wypowiedzi. I po co zadajesz mi pytania, które ja ci zadałem? Widać twoje poszukiwnia na Google nie przyniosły jednoznacznych rezultatów. Chcesz więć wykręcić się sianem przerzucając je na mnie. Tani chwyt, a ja poza wytknięciem ci oszustwa, nie mam żadnego interesu w tym, by takich jak ty przebierańców doszkalać. Przy okazji - minister (łac. sługa) to powszechnie przyjete określenie duchownych protestanckich, używane już od czasów reformacji, ignorancie, podobnie jak pastor (łać. pasterz). Na każdym kroku widać, że nie wiesz co piszesz, a piszesz co wiesz, i co więcej głupio swoją ignorancję podkreślasz. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Poiedz mi maaca co to jest antysemityzm? 17.09.09, 09:38 maaac napisał: > 4. Dla czego nie chcesz się przyznać że jesteś antysemitą A co to znaczy? Nie rozumiem oskarżenia, więc jak mam się do tego przyznać? Równie dobrze mógłbym przyznać, że jestem Papą Smurfem. Co to jest ten antysemityzm? Pytałem na tym forum wielokrotnie, ale nikt mi nie chce wyjaśnić. Skoro zaś ty chcesz żebym 'się przyznał', to chyba wiesz do czego i potrafisz mi to wyłożyć, co maaca? Z moich obserwacji wynika, że określenie 'antysemita' to taka pałka na 'nieprawomyślnych', taki orwelowski 'zbrodnioszlaban' używany do blokowania 'myślozbrodni' definiowanej jako wszelka krytyka Żydów. A dlaczegóż to można krytykować każdy inny naród, tylko nie żydowski? Czy to jakieś święte krowy? Ja uważam, że to taki sam naród jak wszystkie inne, a ty maaca, jak uważasz? Niedawno, na jednym z forów anglojęzycznych, znalazłem następującą definicję: Anti-Semitism is characherized by 4D + 1F = Demonization, Double Standards, Discrimination, Delegitimization and False Accusations. Ale przecież media w Polsce, zwłaszcza "Gazeta Wyborcza", właśnie w ten sposób traktują Radio Maryja i fundację O. Rydzyka. Jakże więc w polskich warunkach mógłby to być antysemityzm? Pozostaje mi więc jedynie definicja sformułowana przez Janusza Korwina-Mikke: "Antysemita to ktoś, kogo nie lubi żydokomuna". To akurat by się zgadzało, bo w zdecydowanej większości przypadków oskarżenia o 'antysemityzm' padają ze strony tzw. 'środowiska "Gazety Wyborczej"'. A skoro ty, czciciel Adama Michnika i apologeta 'człowieków honoru', który najwyraźniej się z tym środowiskiem utożsamiasz, zarzucasz mi antysemityzm, to być może jestem antysemitą według definicji JKM, to znaczy "bez własnej wiedzy i zgody". ;-) PS Swoją drogą to ciekawe, że akurat Jaruzelski, który ponoć przeprowadzał czystki antysemickie w WP, dostał od GW dyspensę i za antysemitę uznawany nie jest. Możesz mi to wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Jeszcze jedno 16.09.09, 09:50 Och zapomniałem: Pewnie parafia i parafianie to też według Ciebie nazwa specyficzna wyłącznie dla Kościoła rzymsko-katolickiego? Masz więcej takich "genialnych" odkryć? Może zanim zaczniesz je głosić sięgniesz do tego Googla? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Wiara odwrotnie proporcjonalna do wyksztalcen 14.09.09, 15:42 enlightened napisał: > im bardziej wyksztalcona jednostka, tym mniejsze prawdopodobienstwo > ze bedzie wiezyc w bajki. wg tej teorii ty jako półanalfabeta powinieneś wierzyć w smurfy :F Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio Zdrowy seksualnie (hetero) facet nie przysięga 14.09.09, 08:18 wstrzemięźliwości, natomiast jeżeli jest gejem to nie będzie go ciągło do kobiety, to chyba oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Zdrowy seksualnie (hetero) facet nie przysięg 14.09.09, 15:03 czarny-misio napisał: > wstrzemięźliwości, natomiast jeżeli jest gejem to nie będzie go ciągło do > kobiety, to chyba oczywiste ******************************* Więc księża kłamią. To oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
4752434g Kościół mało kobiecy 14.09.09, 08:35 ale zato pazerny ,upodobał sobie pieniążki z budżetu POLAKÓW Odpowiedz Link Zgłoś
cocolinko Re: Kościół mało kobiecy, mało pedalski, mało ... 14.09.09, 08:48 Najlepiej gdyby Kościół był odpowiedzią na moją wyobraźnię czyli nie był Kościołem... No bo czymże jest Kościół?? Oczywiście tylko zewnętrzną instytucją, oczywiście ma aspekt tylko czysto ludzki, i wszystko mi się w nim należy! I nic Kościół nie daje tylko zabiera. Idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Po co komu pazerni pośrednicy 14.09.09, 09:14 którzy na dodatek swoje własne prawo utworzyli, jest to tak zwany katechizm oraz przykazania kościelne a także wprowadzenie opłat i pieczątek certyfikujących. Oni napisali dogmaty, oni wynaleźli sakrament kapłaństwa aby się wywyższyć. Oni mają rogi i ogony. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 08:56 Poniedziałek rano. Gazeta z red. Wiśniewską zaczyna tydzień - ergo: atakowanie kościoła. Rzygać się chce tą kawą, ale dobra. Tym czasem Kościoł ma 2000 lat i 1,5 miliarda wiernych. Gazeta ma 20 lat i 380 tysięcy czytelników. Więc niech się Gazeta nie kompromituje :) Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 09:01 Ale nic nie trwa wiecznie. Czym są 2000 lat wobec wiecznośći? Mam cieraz większą nadzieje ze właśnie dzięki emancypacji kobiet KK wreszcie zostanie zmarginalizowany jako instytucja i przestanie jak ten kleszcz ciagnąć z nas pieniądze a sączyć trujący jad. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 20:33 Zamiast tego zapanuje Światły Ateizm, w którym będziesz wszystko oddawał państwu. Już to przerabialiśmy w historii (ZSRR, PRL, jeszcze Korea Płn.). Odpowiedz Link Zgłoś
dleifrag Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 23:05 W ateistycznych Czechach radzą sobie lepiej od katolickiej Polski. > Zamiast tego zapanuje Światły Ateizm, w którym będziesz wszystko > oddawał państwu. ??? Porównywanie ateizmu do komunizmu jest co najmniej kretyńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
jelon_p Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 09:07 Kapłani w starożytnym Egipcie też pewnie tak się pocieszali. :) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 09:17 Po pierwsze Miliard a po drugie to w większości ciemnych bambusów. Wystarczy stu, żeby nimi wszystkimi rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 20:34 Ooo... wykształcony, światły ateista z forum GW mówi o "ciemnych bambusch". Łot, tolerancja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
milothatch Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 09:46 A ilu wiernych miał Kościół po pierwszych 20 latach swego istnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 12:32 ilu miał, tylu miał, ale trzeba jasno stwierdzić, że wymagał od swoich Wiernych trochę więcej niż gruczoł jadowy i 2,50 w portfelu ;D Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 10:32 ksiaze_olsztyn napisał: > Poniedziałek rano. Gazeta z red. Wiśniewską zaczyna tydzień - ergo: > atakowanie kościoła. Rzygać się chce tą kawą, ale dobra. > > Tym czasem Kościoł ma 2000 lat i 1,5 miliarda wiernych. > Gazeta ma 20 lat i 380 tysięcy czytelników. > > Więc niech się Gazeta nie kompromituje :) > Jeszcze jeden nawiedzony, a może proboszczulo? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 20:38 :) Ale co Cię to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 15:07 ksiaze_olsztyn napisał: > Poniedziałek rano. Gazeta z red. Wiśniewską zaczyna tydzień - ergo: > atakowanie kościoła. Rzygać się chce tą kawą, ale dobra. > > Tym czasem Kościoł ma 2000 lat i 1,5 miliarda wiernych. > Gazeta ma 20 lat i 380 tysięcy czytelników. > > Więc niech się Gazeta nie kompromituje :) > ****************************** Po pierwsze: tekst ukazał się wczoraj. Po drugie Cesarstwo Rzymskie też uchodziło swego czasu za wieczne i niezwyciężone. Po trzecie: kompromitujesz się. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 20:38 Ciekawe czym ja się kompromituję. Bardzo ciekawe :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Kościół mało kobiecy 14.09.09, 09:22 Kobiety były zawsze mocniej indoktrynowane i ogłupiane, zarówno przez społeczeństwo, jak i przez KK. Od parunastu lat zaczęły wychodzić spod kontroli i myśleć - efekty widać natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 09:40 Kobiety są bardziej empatyczne i mają zmysł społeczny dlatego są wyczulone na kłamstwo i manipulację. Dlatego Kościół Grubych Panów ich nienawidził, niszczył i niszczy na każdym kroku i przy każdej okazji. Nakazuje rozród i służenie mężowi. Zdemenciałe dewotki obdziera z resztek pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Kościół mało kobiecy 16.09.09, 01:48 megasceptyk napisał: > Kobiety są bardziej empatyczne > i mają zmysł społeczny > dlatego są wyczulone na kłamstwo > i manipulację. Aha, to dlatego mnie mama wysyłała na wakacje do dziadka, który opowiadał mi o wojnie i jak wprowadzano w Polsce ten 'najlepszy z ustrojów'. Pewnie dlatego też wysyłała mnie co niedzielę na mszę św. > Dlatego Kościół Grubych Panów ich nienawidził, > niszczył i niszczy na każdym kroku > i przy każdej okazji. Poważnie? jakiś przykład? > Nakazuje rozród i służenie mężowi. A mężom służenie żonom... Jak ten Kosciół ich gnębi, małżonkowie powinni przecież sobie nawzajem podsrywać i absolutnie się nie rozmnażać, prawda? > Zdemenciałe dewotki obdziera z resztek pieniędzy. Ba, dobrze, że napisałeś "resztek", bo większość ich pieniędzy zabiera im 'wrażliwe społecznie' państwo. Chciałbym być świadkiem takiego "obdzierania z resztek", ciekawe jak to wygląda? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Kościół anty kobiecy 14.09.09, 09:38 bo wymyśliła go zgraja rozwydrzonych samców :) To że teraz kosciół usiłuje pokazywać tak zwaną "ludzką twarz" o niczym nie świadczy, ponieważ dalej są tacy sami. Władza i kasa a kobiety akceptujemy tylko wtedy gdy są gosposiami na plebani i są uległe. Jak długo garstka facetów w czerni rządzić będzie milionami? Tak długo jak te miliony się na to zgadzają ... Odpowiedz Link Zgłoś
somekindofhope Re: Kościół anty kobiecy 14.09.09, 09:47 Kościół to wspólnota, czyli ludzie. A jacy to "ludzcy" są katolicy, to się można przekonać na co dzień. Ujmując rzecz krótko acz dosadnie, ludzie gó... z tego mają, że chodzą do kościoła. Większość wyciera sobie te nienawistne gęby coniedzielnym opłatkiem, by za chwilę kogoś oszukać, coś ukraść albo inaczej się zeszmacić. I dlatego właśnie Polska - kraj na wskroś katolicki, słynie na Zachodzie z ogromnego złodziejstwa, korupcji czy pijaństwa połączonego w ogromnej skali z prowadzeniem pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Sumienie wypiorę! Tanio! 14.09.09, 15:11 somekindofhope napisał: Ujmując rzecz krótko acz dosadnie, ludzie gó... z tego > mają, że chodzą do kościoła. Większość wyciera sobie te nienawistne gęby > coniedzielnym opłatkiem, by za chwilę kogoś oszukać, coś ukraść albo inaczej si > ę > zeszmacić. **************************** I tu znajdziesz powód istnienia kościoła: ludzie potrzebują instytucji, która za niewielką opłatą wybaczy im to i owo bez konieczności naprawienia krzywd tym, którym je wyrządzili. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta sprzedaz GW też spada 14.09.09, 09:39 czy to świadczy o większym wyedukowaniu społeczeństwa? :) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: sprzedaz GW też spada 14.09.09, 09:41 Świadczy o przejściu w erę informacji elektroniczne. Najwcześniej najbardziej wykształceni i obyci, po nich reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: sprzedaz GW też spada 14.09.09, 13:21 wykształcenie i obycie sprawia, że ma sie swoje zdanie, a nie czyta GW po to, żeby wiedzieć, co myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: sprzedaz GW też spada 14.09.09, 16:21 Dlaczego tak ci się wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: sprzedaz GW też spada 14.09.09, 17:08 nie wydaje mi się, lecz jestem tego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: sprzedaz GW też spada 15.09.09, 09:46 aby posiadać jakieś zdanie, trzeba mieć wiedzę, do wydawania się wystarczy czytać bełkot GW Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: sprzedaz GW też spada 15.09.09, 10:03 Odruch jusz masz, teraz turlaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek_2 Parytet - to jest to ! 14.09.09, 09:41 W KK powinien też obowiązywać parytet. 50% księży powinno być kobietami i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Parytet - to jest to ! 14.09.09, 11:17 W kosciele przede wszystkim nie powinno być celibatu dla księzy, powinien on obowiazywac tylko formacje zakonne. Ksiądz, który jak pop czy pastor ma zonę, wie w ogole o czym mówi w ramach nauki społecznej i nie bredzi w kiólko o embrionach, dzieciach poczetych, szkodliwosci wszelkiej antykoncepcji, cywilizacji miłoci, ofiarach in vitro i otwieraniu sie na zycie z gwałtu - bo sam jest tez ojcem i ma doswiadczenie praktyczne, jak trudnym i odpowiedzialnym zadaniem jest swiadome rodzicielstwo i rodzina. Poza tym, celibat generuje niesamowitą hipokryzję i podwójną moralnosc - jak oficjalne nieoficjalne wieloletnie kochanki,dzieci, które do ojca mówią wujku i wizyty w burdelach po wieczornej mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
unknown80 Kościół mało kobiecy 14.09.09, 11:17 A może szanowne panie z miasta mają teraz innego boga i inną religię - karierę i mamonę? Po co dorabiać do tego jakieś naciągane teorie, nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 11:38 unknown80 napisała: > A może szanowne panie z miasta mają teraz innego boga i inną > religię - karierę i mamonę? Po co dorabiać do tego jakieś naciągane > teorie, nie rozumiem... > - Odpowiedz Link Zgłoś
uknown Dziś mamy kościół głównie ginekologiczny ... 14.09.09, 11:31 proboszczowie troszczą się głównie o damskie narządy płciowe i właściwie tylko o tym mówią wiernym na mszach, gdyby mogli toby zaglądali do cipek swoich parafianek coby stwierdzić czy aby nie działo się tam coś nagannego: aborcji, in vitro, antykoncepcji, czy aby seks przedmałżeński, pozamałżeński czy też homoseksualny nie był stosowany ... ile można słuchać o tym seksie? Jak ktoś chce duchowości, pocieszenia, mistycyzmu i modlitwy to na pewno nie szuka tego w kościele, tam teraz można kupić telefon jedynie słusznej sieci albo podpisać akcje protestacyjną jedynie słusznej partii, więc kto by tam miał czas na Boga i inne takie duperele? Odpowiedz Link Zgłoś
ewolucja3 Re: Dziś mamy kościół głównie ginekologiczny ... 14.09.09, 11:48 uknown napisał: > proboszczowie gdyby mogli toby zaglądali do cipek swoich > parafianek coby stwierdzić czy aby nie działo się tam coś nagannego [...] > seks analny też jest ZŁYYYYYY Odpowiedz Link Zgłoś
geehee Re: Dziś mamy kościół głównie ginekologiczny ... 14.09.09, 11:53 Dokładnie takie samo wrażenie odnoszę, ostatnio na ślubie, w którym zdarzyło mi się uczestniczyć, ksiądz wygłosił kazanie o tym jakie metody antykoncepcji mogą a jakich nie mogą stosować małżonkowie używając bardzo dosadnego języka, większość słuchających była po prostu zażenowana i zniesmaczona wysłuchiwaniem o menstruacji, termometrze w pochwie czy obserwacji cyklu owulacyjnego ... a ksiądz z lubością wgłębiał się w temat! Odpowiedz Link Zgłoś
ewolucja3 Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 11:31 Kiedy oficiele KK zrozumieją, że 2 chromosomy X - to nie piętno od Boga? Kiedy będę mogła wyspowaidać się u kobiety kapłanki? Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_wunder Re: Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 11:34 a chciałabyś żeby kobieta np. w czasie mentruacji swoimi "nieczytymi" łapami dotykała komunii? Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 11:37 tomasz_wunder napisał: > a chciałabyś żeby kobieta np. w czasie mentruacji > swoimi "nieczytymi" łapami dotykała komunii? ... a ty kpisz czy o drogę pytasz? - Odpowiedz Link Zgłoś
ewolucja3 Re: Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 11:37 tomasz_wunder napisał: > a chciałabyś żeby kobieta np. w czasie mentruacji > swoimi "nieczytymi" łapami dotykała komunii? Tak, wróćmy do dyskusji pt. "Czy kobieta ma duszę?"... Odpowiedz Link Zgłoś
sternocleidomastoideus Re: Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 11:41 no jasne wszystko co kobiece jest nieczyste! alboś prowokator albo matołek Pozdrawiam (prowokatora) Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_wunder Nie boicie się, że np. taka baba-ksiądz 14.09.09, 11:44 może przecież zajść w ciążę, albo mieć humory przed okresem i na kazaniu tupać nogą? Nie wspominając o tym, że może opacznie interpretowac Pismo Święte? Wysokie obcasy spod sutanny - dajcie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Nie boicie się, że np. taka baba-ksiądz 14.09.09, 12:24 >Nie boicie się, że np. taka baba-ksiądz może przecież zajść w ciążę Albo mi coś umkneło, albo KSIEZA ZYJA SAMOTNIE i MAJA NIE UpRAWIAC SEKSU. Nie boisz sie, ze taki chłop-ksiądz mogł własnie zostać ojcem? albo mieć humory przed okresem i na > kazaniu tupać nogą? Albo miec nadmiar testosteronu w wieku 27 lat, niepochamowaną ządze władzy i problem z wyładowaniem tego testosteronu przez seks, wiec na kazaniu grzmi, wrzeszczy i sądzi ? > Wysokie obcasy spod sutanny - dajcie spokój! Ksiadz rozwodzacy sie na temat mierzenia temperatury w pochwie - dajcie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 11:52 "Kiedy oficiele KK zrozumieją, że 2 chromosomy X - to nie piętno od Boga? Kiedy będę mogła wyspowaiadać się u kobiety kapłanki?" Ktoś Ci broni? Zdaje się, że są kościoły, które dopuszczają kobiety do kapłaństwa... Kto Ci broni iść tam i się wyspowiadać? Tak bardzo Cię boli, że istnieją jeszcze kościoły i wyznania, które mają własne zasady i chcą się ich trzymać, nieważne jak bardzo owe zasady mogą się wydawać... niemodne? Odpowiedz Link Zgłoś
ewolucja3 Co ma moda do tego? 14.09.09, 12:02 O jakich "modnych" zasadach Ty piszesz? Co ma moda do tego? Zasady których bronisz są niesprawiedliwe i sprzeczne z Pismem Świętym: "I stworzył Bóg ludzi na obraz swój, na obraz Boga stworzył ich: stworzył mężczyznę i kobietę." Rdz 1,27-28 Wg Ciebie Bóg stworzył kobietę do garów a mężczyznę by był Jego kapłanem (to ta Twoja moda???)/ "Zresztą w Panu zarówno kobieta zależy od mężczyzny, jak i mężczyzna od kobiety. Kobieta bowiem pochodzi wprawdzie od mężczyzny, ale z kolei mężczyzna rodzi się z kobiety. Wszystko zaś pochodzi od Boga" (1 Kor 11,11-12). Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 12:12 Jedyną zasadą, jakiej bronię w swoim poście jest prawo do własnych zasad. KK ma takie zasady, jakie ma. Jak Tobie się nie podobają - idź do innego Kościoła, jeśli w ogóle jesteś wierząca. Ktoś Ci broni? Trzymają Cię na łańcuchu w kruchcie jakiegoś katolickiego przybytku? Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 12:28 Jak Tobie się nie podobają - idź do innego Kościoła, jeśli w ogóle jesteś wierząca. Ktoś Ci broni? Trzymają Cię na łańcuchu w kruchcie jakiegoś katolickiego przybytku? problem chyba w tym, że osoby tego typu _same_ trzymają się na dosyć dziwnym łańcuchu okołokościelnej orbity... Może chcą się czuć obrońcami 'uciśnionych' w ich mniemaniu wiernych, a może nie mogą znaleźć mniej rychliwie reagującego chłopca do bicia, a w końcu przeciw czemuś trzeba być ;). Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 12:28 >Jak Tobie się nie podobają - idź do innego Kościoła No i własnie o tym jest ten artykuł - ludziom w Polsce, w tym głównie kobietom, te zasady coraz mniej sie podobaja i uznają je za opresyjne wobec własnej intymnosci. Dlatego odchodzą, tak wiec powinieneś sie cieszyć, z e tylu ludzi idzie za twoją radą i odchodzi z koscioła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 12:38 no... jakby tylko ktoś się jeszcze pofatygował by zrobić wiarygodne badania, czy odchodzą z powodu bzdurnych kazań o antykoncepcji, czy z powodu leniwej niechęci do codziennego stosowania takich niewygodnych rzeczy jak np. dekalog choćby w najprostszym jego rozumieniu - to dopiero wtedy sobie możemy pogadać o odchodzeniu i różnicy pomiędzy kondycją Kościoła a kondycją już-nie-wiernych :) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 12:53 jakby tylko ktoś się jeszcze pofatygował by zrobić wiarygodne badania, cz > y > odchodzą z powodu bzdurnych kazań o antykoncepcji, czy z powodu leniwej niechęc > i > do codziennego stosowania takich niewygodnych rzeczy jak np. dekalog choćby w > najprostszym jego rozumieniu Zatem nalezy poczekać aż ktoś zrobi takie badania motywacji i konsekwencji społecznych, bo na pewno wczesniej czy pózniej socjolodzy sie tym zajmą. Moge tu tylko wypowiedzieć osobistą refleksje- ja odeszłam z koscioła ze względu na naruszanie sfery mojej intymnosci kobiecej oraz dogmatyczne naruszanie przestrzeni światopoglądowej ( mam inne poglądy dotyczące antykoncepcji, in vitro itp ) niz KK. Dekalog jako reprezentacja etyki jest mi nadal bliski i sądze, ze nic nie zmieniło się w tej dziedzinie - opieram swoją etykę na empatii czyli wspołodczuwaniu - nie robie innym tego, czego sama nie chciałabym , aby mi zrobiono, a wrecz przeciwnie. Nie potrzebuję też w tym celu reprezentacji bóstwa , które etyczne wskazówki uwiarygadnia - zyjemy w czasie, kiedy ludzie potzrebują pzrede wszystkim DIALOGU, nie nakazów i zakazów. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 13:07 powiedziałabym tak - określenia typu 'naruszanie' są zdecydowanie nieadekwatne, chyba że znalazłaś się w bardzo dziwnej sytuacji - ogółem nikt nikogo do niczego w Kościele nie zmusza: nie odpowiada komuś światopogląd, to odchodzi, co też i sama zrobiłaś; gdzie tu naruszenie, gdzie opresja? niekompatybilność jedynie. a DIALOG nie wyklucza ustanawiania norm - chyba że chcemy uznać, że wszystko można zakwestionować i wszelkie zasady można wyrzucić do śmieci (nie poruszam kwestii 'jakości' tych zasad). tyle tylko, że to chyba nie zadziała. swoją drogą od kwestionowania współczesnych poglądów Kościoła na niektóre nowe sytuacje (in vitro) do kwestionowania istnienia bóstwa daleka droga... taka mi się refleksja nasuwa (nie traktuj tego jako żaden atak ani nic w tym guście), że albo od tamtego czasu bardzo 'przemieliłaś' swoje podejście do duchowości, albo już przed rozejściem się z KK w kwestii światopoglądu było ono specyficznie skonstruowane, za co czasem trudno KK winić i w Twoim przypadku, i zapewne w wielu innych... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 13:30 >powiedziałabym tak - określenia typu 'naruszanie' są zdecydowanie nieadekwatne, > chyba że znalazłaś się w bardzo dziwnej sytuacji - ogółem nikt nikogo do niczeg > o > w Kościele nie zmusza: Owszem, zmusza, o ile chcę pozostawać we wspólnocie. Nie podejmuje się dialogu, nie dostrzega róznic między antykoncepcją, a aborcją, stawia kobietę w sytuacji fizycznie niemozliwej, twierdząc, ze NPR to optymalna metoda dla wszystkich kobiet, co jest oczywistym nonsensem , gdyż zadna metoda nie jest dla wszystkich kobiet, łacznie z hormonami. Ponieważ nie ma przestrzeni dialogu, nie ma też wysłuchania MOICH racji, a co za tym idzie społeczna nauka koscioła NARUSZA MOJA INTYMNOSC, sugerujac rozwiazania teoretycznie optymlne, praktycznie nie działające. I dopiero WTEDY, kiedy nikt nie podejmuje ze mną dialogu, mówiąc nie bo nie, czyli nie zmuszajac, a jedynie wykluczajac - JA podejmuje decyzję o odejsciu. Najpierw jednak zajsc musi pewien ciąg przyczynowo-skutkowy -------> Nakaz motywowany grzechem - poczucie winy - brak dialogu - wykluczenie emocjonalne - decyzja o odejsciu. To wszystko mozna robić w pozornie białych rekawiczkach , problem jednak, z e jesli robi sie to 15 latce, to mozna narobić mnóstwo szkód w sferze intymnej. >swoją drogą od kwestionowania współczesnych poglądów Kościoła na niektóre nowe >sytuacje (in vitro) do kwestionowania istnienia bóstwa daleka droga... Nie przypominam sobie, abym zakwestipnowała istnienei bóstwa. Napisałm JEDYNIE TYLE, z e nie potrzebuję jego reprezentacji w ramach etyki - czy Bóg istnieje czy nie istnieje nie ma dla mnei zadnego znaczenia - emocjonalne ranienie człowieka, zabójstwo, kradzież, oszustwo ZAWSZE są etycznie złe. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 13:55 > Ponieważ nie ma przestrzeni dialogu, nie ma też wysłuchania MOICH > racji, a co za tym idzie społeczna nauka koscioła NARUSZA MOJA > INTYMNOSC, sugerujac rozwiazania teoretycznie optymlne, > praktycznie nie działające. > Najpierw jednak zajsc musi pewien ciąg przyczynowo-skutkowy ---> > Nakaz motywowany grzechem - poczucie winy - brak dialogu - > wykluczenie emocjonalne - decyzja o odejsciu. NIE twierdzę, że w przypadku antykoncepcji etc. Kościół nie popełnia błędu. mówię tylko, że Kościół to jest pewna wspólnota, która (uznając za podstawę przykazy nadane 'z góry') stworzyła system określonych zasad i wymaga, by tych zasad się trzymać - to nie jest religijna forma demokracji w ustanawianiu praw. Nie można twierdzić, że - pardonez moi - konieczność posiadania biletu w jakimś MPK jest naruszeniem czyjejś wolności. i nie jest prawdą, że dialogu nie ma - ale ja w postawie Kościoła widzę najpierw zasady, dopiero potem dialog. bo zasad się nie negocjuje w przypadku chęci przystąpienia, to chyba nie ten typ instytucji ;). a że zasady wielokrotnie bywały błędne - TO jest problem Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 14:16 > mówię tylko, że Kościół to jest pewna wspólnota, która (uznając za podstawę > przykazy nadane 'z góry') stworzyła system określonych zasad i wymaga, by tych > zasad się trzymać - Ok, dobrze, problem jednak w tym, ze te rzekome przykazy nadane z góry sa nadane przez hierachię koscielną, bowiem w Pismie Swietym w ogole nie rozwaza się kwestii antykoncepcji, sztucznych poronień, roli kobiety TYLKO JAKO ZONY ( vide prorokinie w Starym Testamencie!) itp - choc istniały one na długo wczesniej niz 2000 lat temu w Palestynie. Zatem jesli chemy mówić o wspólnocie, musimy pamietac o jednym - aby wspólnota zaistniała musi występować w niej komunikacja i dialog, a nie - monolog narzucajacy z góry zasady - tak , bo tak. >Nie można twierdzić, że - pardonez moi - konieczność posiadania biletu w > jakimś MPK jest naruszeniem czyjejś wolności. I nikt tego nie twierdzi. Nie trzeba jeżdzić MPK, a jesli sie nim jedzie to zawiera się obustornna umowę - ja kupując i kasując bilet płacę przewoznikowi za usługe - usługa obustronna. Z czyms zupełnie innym spotykamy sie w KK - chrzcimy dzieci, do komunii posyłamy dzieci - one NIE MAJA WYBORU, bo nie są jeszcze samoświadome. Dostają pewien przekaz dotyczący zasad KK, ale NIKT nie kwapi sie odpowiedzieć 15 latce na jej pytanie - dlaczego aborcja po gwałcie miałaby pociagać za sobą ekskomunike, skoro ONA sie z tym nie zgadza i jej traumy psycho-fizycznej nikt nie przezyje za nia, zwłaszcza katolicki ksiądz, który te zasady propaguje. Dostaje przekaz- bo takie sa zasady- a problem w tym, ze te zasady są przeciw niej psychicznie skonstruowane. Nie ma sie co dziwić ludziom, a zwłaszcza kobietom, ze SWIADOMIE odchodzą z organizacji, która w ramach etyki podsuwa im rozwiazanei wiecznego poswiecania sie i cierpienia , skoro wszyscy wiemy JEDNO - Jezus nie mówił cierp, a będziesz zbawiony, mówił CZYŃ DOBRO i KOCHAJ INNYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 14:51 > I nikt tego nie twierdzi. Nie trzeba jeżdzić MPK, a jesli sie nim > jedzie to zawiera się obustornna umowę - ja kupując i kasującbilet > płacę przewoznikowi za usługe - usługa obustronna. Ale jakiej 'usługi' oczekujesz od Kościoła w czasie rzeczywistym? termin otrzymania religijnego 'zwrotu' za ludzkie wysiłki jest przecież zasadniczo nienatychmiastowy, a nawet dosyć odsunięty w czasie... > NIKT nie kwapi sie odpowiedzieć 15 latce na jej pytanie - dlaczego > aborcja po gwałcie miałaby pociagać za sobą ekskomunike, skoro ONA > sie z tym nie zgadza i jej traumy psycho-fizycznej nikt nie > przezyje za nia, zwłaszcza katolicki ksiądz, który te zasady > propaguje. > (...)Nie ma sie co dziwić > ludziom, a zwłaszcza kobietom, ze SWIADOMIE odchodzą z > rganizacji, która w ramach etyki podsuwa im rozwiazanei wiecznego > poswiecania sie i cierpienia , skoro wszyscy wiemy JEDNO - Jezus > nie mówił cierp, a będziesz zbawiony, mówił CZYŃ DOBRO i KOCHAJ > INNYCH. to dobro trzeba jakoś definiować, zaś naiwnością jest sądzić, że jakakolwiek definicja będzie na tyle elastyczna i jednoznaczna zarazem, by dało się za jej pomocą ogarnąć wszystkie sytuacje. przywołujesz drastyczne przykłady, ja tymczasem wątpię, by odejścia i niezgoda na normy wynikała właśnie z oburzenia nieprzystawalnością zasad to sytuacji najtrudniejszych. Myślę, że w większości chodzi o sprawy o wiele mniejszego kalibru, nie o dramaty zbyt młodych dziewczyn czy zbyt cierpiących chorych, tylko o to, że w codziennym życiu nam jakieś normy nie pasują, wymagają poświęceń, które uważamy - z jakichś tam przyczyn - za niecelowe, zbyt duże. koniec końców KK nie jest ostateczną instancją, tylko drogą do niej. decyzja odnośnie każdej sprawy jest osobista i na bazie własnych doświadczeń podejmuje się decyzję, ile z własnego życia dla jakichśtam zasad chce się poświęcić. Nie można bzdurnym i sztywnym egzekwowaniem tych reguł w momentach trudnych tłumaczyć zupełnego, ogólnego ich odrzucenia w zupełnie innych sytuacjach - bo idealizm podparty cudzym cierpieniem może być równie fałszywy jak ten na cudze cierpienie nieczuły. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Dekalog jest żydowski i ma kilka tysięcy lat 14.09.09, 13:09 wyznają go również muzułmanie. Zasady te nie różnią się niczym szczególnym od zasad propagowanych przez wszystkich ludzi na całym świecie tysiące lat temu. Wystarczy poczytać. Także katolicy nie mają monopolu ani na chrześcijaństwo ani na przykazania. Ot zła korporacja podszywająca się pod zasady ogólne. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Dekalog jest żydowski i ma kilka tysięcy lat 14.09.09, 13:18 ależ sam też się 'podszywasz' pod ogólnoludzkie wartości (które, nb, wcale 'zawsze' przestrzegane nie były i nadal nie są)? każdy wydaje swoją wersję zasad, i jako jednostka, i - w przypadku Kościoła - jako zbiorowość. jeśli stosowanie zasad jest równie marne na całym świecie, bez zróżnicowania na wyznanie, to mam wrażenie, że trudno oskarżać 'korporacje', które ich minimalnego przestrzegania starają się pilnować... Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Dekalog jest żydowski i ma kilka tysięcy lat 14.09.09, 16:25 Ja się podszywam? Dlaczego tak ci się wydaje? Co do poszanowania innych to więcej wiary w człowieka. A co do korporacji bogistycznych to niech przestaną pić maszą krew bo się ich za chwilę poleje. Wiesz jaki los spotyka pijawkę. Największym nieludzkim złem jest odebrać człowiekowi rozum i wolną wolę i to siłą. To robi podstępna sekta katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Dekalog jest żydowski i ma kilka tysięcy lat 14.09.09, 18:23 bo piszesz, że robi to KK, a sam - jak mniemam - też miewasz jakieś zasady. słowa działają w dwie strony ;). kto Ci odbiera rozum? i to siłą? wiara nie zwalnia z myślenia, w dodatku jest dobrowolna, więc jeśli ktoś traci rozum, to znaczy że głupieje z własnej woli (lub własnego wygodnictwa). Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Dekalog jest żydowski i ma kilka tysięcy lat 14.09.09, 22:33 "Dogmat, to nic innego jak wyraźny zakaz myślenia" I takich właśnie leniwców zagospodarowuje KK jako swoich niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Co ma moda do tego? 14.09.09, 12:40 Ich decyzja, ich sprawa. Ani mnie to ziębi, ani grzeje... Odpowiedz Link Zgłoś
jola-dywity Re: Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 12:06 zdzicho błysnął - on wie co modne! Co tam mu będą mówić o równości wszystkich ludzi jak on wie lepiej! przypuszczam, że prawo jazdy też bys kobietom odebrał - bo to przejaw takiej tymczasowej mody Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Kiedy kobiety kapłankami? 14.09.09, 12:13 Pomyliłaś dziedziny. Mówimy o religii i jej dogmatach. Nie o dogmatach politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Kiedy kobiety kapłankami? 16.09.09, 01:17 ewolucja3 napisał: > Kiedy będę mogła wyspowaidać się u kobiety kapłanki? A który z apostołów była kobietą? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Bo frekwencja w Kościele jest dla GW jak... 14.09.09, 11:57 poczytnośc ich gazetki. Lub oglądalność tokszoł z Kubą Wojewódzkim... Spada? Trzeba zmienić treść lub prowadzącego... A najśmieszniejsze jest to, że najwięcej "dobrych rad" dla KK mają akurat ci, którzy i tak na msze nie chodzą, a sam KK najchętniej utopiliby w łyżce wody... Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Kościół mało kobiecy 14.09.09, 12:22 zabawne, że większość antykościelnych wypowiedzi pod tą rozmową to tak idiotyczne komunały (których piszący chyba nigdy nie pofatygowali się przemyśleć), że aż zęby bolą. strasznie Was ten Kościół kłuje i uwiera, choć z nim najwyraźniej nic wspólnego nie macie. wszystko, czego się nie da przemeblować do kolorowo-gazetowej 'normy', taką wściekliznę u Was wywołuje? :D Odpowiedz Link Zgłoś
chirurg_szczekowy Zanim się uniesiesz 14.09.09, 12:38 przypominam, że "De revolutionibus orbium coelestium" Kopernika zadedykowania ówczesnemu papieżowi została umieszczona przez kościół katolicki w 1616 r. w indeksie ksiąg zakazanych!!! Myśl mój Panie, myśl, a potem pisz na forach... Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Zanim się uniesiesz 14.09.09, 12:54 ja? a tu się toczy 'dyskusja' o odchodzeniu z Kościoła dzisiaj z powodu zacofania XVII-wiecznego świata, bo teraz to kogoś bardzo ubodło, czy o sytuacji dzisiejszej? do Włoch też na wakacje nie jeździsz, bo - barbarzyńcy! - rzucali w Koloseum ludzi lwom na pożarcie? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Zanim się uniesiesz 14.09.09, 13:16 "Giordano Bruno zapoznał się z teoriami Kopernika i wierzył, że Ziemia krąży dookoła Słońca, wirując jednocześnie dookoła własnej osi. Poszedł jednak dalej niż Kopernik, zakładając, iż gwiazdy widoczne na nieboskłonie stanowią inne, odległe słońca rozrzucone w przestrzeni nieskończonego wszechświata. Słońca, dookoła których krążą ich własne planety, zamieszkane przez inne istoty rozumne." To było w roku 15xx którymś tam. No i go szefowie sekty katolickiej spalili. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Zanim się uniesiesz 14.09.09, 13:20 przeczytaj ostatni akapit mojego postu. może nawet przeczytaj dwa razy, a może nawet cały post, jeśli nie będzie to dużo większy wysiłek niż rzucenie mi jeszcze jednym nieadekwatnym kawałkiem historii :). Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Zanim się uniesiesz 14.09.09, 13:23 A nie mówiłem, że będzie Giordano? Jacyż ci antyklerykałowie przewidywalni... Pewnie dlatego, że tak leniwi - nie chce im się czytać, więc znają tylko tych kilka przykładów, na dodatek całkowicie wyrwanych z kontekstu... Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Zanim się uniesiesz 14.09.09, 15:08 megasceptyk napisał: >Słońca, dookoła których krążą ich własne planety, zamieszkane przez >inne istoty rozumne Jak widać, na prostej ekstrapolacji mozna się przejechać i Bruno jak wiemy mylił się z tymi istotami rozumnymi powszechnie zasiedlającym inne systemy planetarne. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Zanim się uniesiesz 14.09.09, 16:28 Ile to według ciebie jest powszechnie i ile planet jesteśmy w stanie zobaczyć na obecnym poziomie technologicznym? Wiemy za to ile ekstrapolacyjnie ich jest :). Nie jesteś sobie w stanie wyobrazić nawet takiej liczby. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Widzimy obecnie 390 planet pozasłonecznych 14.09.09, 16:31 A słońc w naszym wszechświecie?? "Szacuje się, że we Wszechświecie dostępnym naszym obserwacjom jest około 100 miliardów galaktyk. Galaktyka zawiera typowo od 1 do 100 miliardów gwiazd" Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Widzimy obecnie 390 planet pozasłonecznych 14.09.09, 21:41 megasceptyk napisał: > A słońc w naszym wszechświecie?? >"Szacuje się, że we Wszechświecie dostępnym naszym obserwacjom jest >około 100 miliardów galaktyk. No i ilu tych prostych sygnałów radiowych świadczących, że pochodzą od rozumnej istoty się dosłuchałeś w tym Wszechświecie ? Niechby tylko od jednej na miliard gwiazdy. Co mi tam - niechby od jednej gwiazdy z jednej na miliard galaktyk. No, o ilu syngałach istot rozumnych słyszałeś ? A przecież w losowym rozwoju życia jeden układ planetarny miałby tak rozwinięte życie, że zdolność wysyłania sygnałów radiowych byłaby dopiero po 4mld lat tego układu i po 14 mld od Początku, a inny już 4 czy 10 mld lat temu z drugiego końca Wszechświata wysyłałby silne impulsy. W mld gwiazd z naszej galaktyki jedni wysyłaliby setki mln lat temu a inni mld lat temu a jeszcze inni dopiero 1000 lat temu. A tu bida w nasłuchu. Ciszzzaaaaa .... w bezładnym szumie elektromagnetycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Widzimy obecnie 390 planet pozasłonecznych 15.09.09, 10:01 O, witam wielkiego łopatologa, specjalistę od komunikacji międzygwiezdnej. No to łopatkologicznie, "Widzialny" wszechświat ma promień 14mld lat świetlnych. Fale radiowe można sobie w kieseń wsadzić. Przy takim rozmiarze musielibyśmy czekać miliardy lat na sygnał, o ile w ogóle miałby szansę przedostać się przez gwiezdne sito. Najbliższe planety są w odległości tysięcy lat świetlnych. Najdalesze po drugiej stronie i jeśli je zobaczymy to i tak już nie będa istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Widzimy obecnie 390 planet pozasłonecznych 15.09.09, 12:19 megasceptyk napisał: > No to łopatkologicznie, > "Widzialny" wszechświat ma promień 14mld lat świetlnych. > Fale radiowe można sobie w kieseń wsadzić. > Przy takim rozmiarze > musielibyśmy czekać miliardy lat na sygnał, > o ile w ogóle miałby szansę przedostać się przez gwiezdne sito. Ty potrafisz czytać czy tylko potrafisz pisać ? Bo ja tą "problematykę" zawarłem w swoim komentarzu wyżej. O "przedostawanie się fal przez gwiezdne sito" się nie martw - promieniowanie elektromagnetyczne z powodzeniem się "przedziera" jak do tej pory i dzięki temu widzimy Wszechświat. W moim komentarzu nie mozna wykluczać innego rozumnego życia z szansą jeden do miliarda miliardów (i może dlatego sygnał rozumnych ginie, bo rzadkie to zjawisko i choćby nadawali od miliarda lat to drudzy rozumni mogą przeoczyć). Ja tylko jasno stwierdziłem, że Bruno bujał w obłokach fantastyki wyobrażając sobie życie wokół każdej gwiazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Widzimy obecnie 390 planet pozasłonecznych 15.09.09, 17:20 Ja zatrzymuję promieniowanie ręką. Możesz sobie tylko wyobrażać co się dzieje z falą elektromagnetyczną w polach grawitacyjnych i elektrycznych gwiazd nie mówiąc o pochłanianiu. Coś o tej problematyce wiem. Pomyśl jak mocno świcą gwiazdy a i tak ich nie widzimy z powodu wynmienionych przeze mnie sił. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Zanim się uniesiesz 16.09.09, 01:31 megasceptyk napisał: ... taki skrót myślowy, że niby Giordano Bruno wierzył w układ heliocentryczny, i w ogóle w gwiazdy - słońca, więc go spalili. Zweryfikuj fakty człowieku, bo piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Co, twoje fakty są inne? 16.09.09, 14:12 Jakie fakty mam weryfikować? Skrót myślowy jest jak najbardziej prawidłowy. Sekta boi się gdy jej się fundamenty chwieją. Nawet ślepy widzi, że cała ta katolicka bzdura to jedno, wielki oszystwo grubymi nićmi szyte i w końcu się rozlezie jak bankowa spekulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Co, twoje fakty są inne? 16.09.09, 20:46 Człowieku, masz Internet - poczytaj, to naprawdę nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Co, twoje fakty są inne? 16.09.09, 22:07 Ach, więc internet jest źródłem twojej wiedzy. Brawo. A teraz pisz czego nie rozumiesz i z którym faktem sie nie zgadzasz bo w internecie znalazłeś, że czarne jest białe. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Co, twoje fakty są inne? 16.09.09, 22:23 Internet pozwoli ci zweryfikować twoje brednie cretinusie. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk No tak, Watykan jak Microsoft, wszystko mają inne 17.09.09, 15:37 fakty też. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: No tak, Watykan jak Microsoft, wszystko mają 18.09.09, 07:17 Watykan? A kto ci kretynie każe korzystać z jednego źródła? Zadziwiające jakimi głupcami i ignorantami są ludzie, którym wydaje się, że atakują Kościół z wyżyn autorytetu 'nauki' i 'postępu'. Tymczasem sami prezentyją to, o co go oskarżają - ciasnotę umysłową, fanatyzm i wiarę w dogmaty. Prawdziwa nauka to dociekanie prawdy i weryfikowanie faktów. Może byś więc raz w życiu tego soróbował, bo na razie ciemnota i intelektualne lenistwo wyłazi z ciebie koleś wszystkimi porami. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Nie panujesz nad sobą biedaku, żyła ci pęknie. 18.09.09, 11:04 Podaj jakiś konkret zamiast się gorączkować i rzucać jak wesz na grzebieniu. Na razie coś mętnie insynuujesz i krążysz wokół mnie jak pijawka. O co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak No, Ty juz się uniosłeś... 14.09.09, 13:07 Możesz jeszcze przypomnieć Giordano Bruno, Galileusza, hiszpańską Inkwizycję, której nikt się nie spodziewa i diabli wiedzą, co jeszcze... A możesz przypomnieć także narzucanie cenzury i jedynie słusznych idei znacznie bardziej współczesne... Tylko, że to już nie KK, a raczej ci "oświeceni", dla których KK był wrogiem... I co z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: No, Ty juz się uniosłeś... 14.09.09, 16:32 Stalina i Hitlera wychowali Jezuici. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Acha, to wcześniej było lepiej? Cofnijmy się! 14.09.09, 16:33 Chesz powiedzieć, że to właśnie Watykan Corp. chce zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Acha, to wcześniej było lepiej? Cofnijmy się! 14.09.09, 16:45 Nie synku, nie to... Ale lepiej już nie główkuj, bo ci żyła pójdzie... Zrób siusiu, zjedz kolacyjkę i idź lulu... Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Acha, to wcześniej było lepiej? Cofnijmy się! 14.09.09, 22:36 I po co zaraz odkrywac swoje prostactwo. Jeszcze na dobre nie zaczęliśy a tu koń padł w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Zanim się uniesiesz 16.09.09, 00:32 chirurg_szczekowy napisał: > przypominam, że "De revolutionibus orbium coelestium" Kopernika > zadedykowania ówczesnemu papieżowi została umieszczona przez > kościół katolicki w 1616 r. w indeksie ksiąg zakazanych!!! A uprzenio była przez tenże kościół katolicki sponsorowana. Dzieło to Kopernik stworzył za namową kilku biskupów, wsród których był też ów przyszły papież. A dlaczego znalazło się na indeksie ksiąg zakazanych? Ówczesne środowisko naukowe stwierdziło, że model Ptolemeusza daje dokładniejsze rezultaty w obliczeniach pozycji planet. Ponadto teorie Kopernika były powszechnie i ostro krytykowane przez protestantów (np Luter kazał spalić kukłę Kopernika jako "przeklętego Polaka-astronoma"). Zapewne te czynniki przyczyniły się do ostrożności kilku kleryków w głoszeniu nowych teorii i umieszczenia tej księgi w rejestrze. Myśl mój Panie, myśl, a zanim coś napiszesz zweryfikuj fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Zanim się uniesiesz 16.09.09, 14:13 Ha, wkurzyli się za atomizm. Spoonsorowali bo nie wiedzieli nad czym pracował, robił to dyskretnie. W końcu mu się npoga powinęła i pijawki go pożarły. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Zanim się uniesiesz 16.09.09, 20:45 Przytaczam za Wikipedią: en.wikipedia.org/wiki/Nikolaus_von_Sch%C3%B6nberg "Nicholas Schönberg, Cardinal of Capua, to Nicholas Copernicus, Greetings. Some years ago word reached me concerning your proficiency, of which everybody constantly spoke. At that time I began to have a very high regard for you, and also to congratulate our contemporaries among whom you enjoyed such great prestige. For I had learned that you had not merely mastered the discoveries of the ancient astronomers uncommonly well but had also formulated a new cosmology. In it you maintain that the earth moves; that the sun occupies the lowest, and thus the central, place in the universe; that the eighth heaven remain perpetually motionless and fixed; and that, together with the elements included in its sphere, the moon, situated between the heavens of Mars and Venus, revolves around the sun in the period of a year. I have also learned that you have written an exposition of this whole system of astronomy, and have computed the planetary motions and set them down in tables, to the greatest admiration of all. Therefore with the utmost earnestness I entreat you, most learned sir, unless I inconvenience you, to communicate this discovery of yours to scholars, and at the earliest possible moment to send me your writings on the sphere of the universe together with the tables and whatever else you have that is relevant to this subject. Moreover, I have instructed Theodoric of Reden to have everything copied in your quarters at my expense and dispatched to me. If you gratify my desire in this matter, you will see that you are dealing with a man who is zealous for your reputation and eager to do justice to so fine a talent. Farewell. Rome, 1 November 1536" Powyższy list Kopernik umieścił w "De revolutionibus orbium coelestium". To własnie biskupi, m.in. kardynał Schönberg, biskup chełmiński Giese, przyjaciel Kopernika, czy właśnie papież Paweł III namówili go do napisania "O obrotach sfer niebieskich". Namówili go po zapoznaniu sie z jego pomniejszą pracą astronomiczną 'Commentariolus', w której po raz pierwszy zaproponował kosmologię heliocentyryczną. Dokładnie więc wiedzieli co sponsorowali, antykatolicki ignorancie. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Zanim się uniesiesz 16.09.09, 22:12 Ty naprawdę jesteś kołek i to zmielony. Dokładnie tak samo jak ty proponujes można stwierdzić, że Polacy przyczynili się do Holokaustu. Zaprzeczasz, że sekta Watykan zagroziła Kopernikowi śmiercią jeśli nie powstrzyma się od wygłaszania swoich herezji. Możesz zaprzeczać i wmawiać sobie, że było wręcz przeciwnie. Dokładnie tak samo mogę wysłać list pochwalny do japońskich badaczy, żeby mi przysłali wyniki swoich najnowszych bdań. Panowie, podziwiam was, czy mógłbym sobie skopiować waszą pracę, obiecuję że docenię wasze starania. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Zanim się uniesiesz 16.09.09, 22:30 megasceptyk napisał: > Zaprzeczasz, że sekta Watykan zagroziła Kopernikowi śmiercią > jeśli nie powstrzyma się od wygłaszania swoich herezji. Poważnie? Kiedy? Takich rewelacji jeszcze w życiu nie słyszałem. Możesz rozwinąć temat, podać jakieś szczegóły? Człowieku, ty pieprzysz jakieś antykatolickie dogmaty. Jesteś żywym przykładem twojej własnej tezy, że głupcowi można wszystko łatwiej wmówić. Rozumiem, ze za PRLu komuna obsrywała Kościół, ale jaki masz cel by to nadal powtarzac, skoro wiele rzeczy można dzis łatwo zweryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
jelon_p Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 22:46 Kościół jako taki mnie nie kłuje i nie uwiera. Kłują i uwierają mnie próby przeforsowania ustaw napisanych na podstawie katolickiej doktryny. Uwiera mnie przyssanie się Kościoła do szkół. Drażni mnie uzurpowanie sobie prawa do dyktowania wszystkim jak mają żyć, z kim i w jakiej konfiguracji się ryćkać. Wkurza mnie ta banda besserwisserów, zawsze mających coś do powiedzenia w kwestiach które ich nie dotyczą. Teraz już wiadomo skąd się bierze ta wścieklizna? Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Kościół mało kobiecy 14.09.09, 13:23 Kościoły w Polsce będą za 20-30 lat puste. Polska powoli normalnieje i nie zmieni tego nic. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek LEWE "ekstrapolacje" 14.09.09, 15:34 glemp1 napisała: > Kościoły w Polsce będą za 20-30 lat puste. Polska powoli > normalnieje i nie zmieni tego nic. Amen. Biorąc pod uwagę, że za parę dekad w takiej Holandii i nie tylko młodziez muzułmańska będzie stanowiła 80% młodziezy ogółem i biorąc pod uwagę parcie muzułmanów na przejmowanie władzy, to za parę dekad ta młodzież zrobi w takich krajach Europy Zach. zamach stanu (milion emerytów ma milion głosów w d***kracji, ale nie ma żadnych szans tysiącem młodych gniewnych z kałachami) i ... wprowadzi tam prawo szariatu. A wtedy spadną zasłonki politycznej poprawności z muzułmańskich "sojuszników" lewicy. Nie będzie ani politycznej poprawności ani nie będzie lewicy. Będzie wojna a w czasie wojny jest trwoga. A jak trwoga to do Boga i w Polsce i paru innych krajach jak najbardziej zapełnią się kościoły. Oczywiście, w Holandii już kościołów nie będzie, ale meczety z pewnością będą zapełnione tak jak ciągle są zapełnione i w Europie i poza Europą. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Muzułmanie wyznają dziesięc przykazań żydowskich 18.09.09, 11:37 zupełnie tak samo je przyjęli Chrześcijanie z religii matki czyli Judaizmu. Sekta katolicka tez wyznaje żydowskie zasady ale dodała do tego katechizm czyli stworzone na własne potrzeby prawo zarządców tej całej owczarni. Nie widzę różnicy między katotalibańskimi fundamentalistami oraz zbrojnego ramienia sekty Octopus Dei a fundamentalistami islamskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek przejrzy na oczy, gdy ... obetną głowę 20.09.09, 21:42 megasceptyk napisał: > Nie widzę różnicy między katotalibańskimi fundamentalistami > oraz zbrojnego ramienia sekty Octopus Dei > a fundamentalistami islamskimi. Ty jesteś z tych średniorozgarniętych, którzy nie widzą różnicy, gdy islamiści podrzynają gardło pierwszemu lepszemu chrześcijaninowi, jakiego udało im się złapać na swoich ziemiach. Jednak zapewniam cię, że i ty i inni średniorozgarnięci dostrzegą różnicę, gdy to tobie lub tobie podobnym będą obrzynać głowę za to, że bądź należysz do chrześcijan bądź do ateistów. Ja wiem, ty pewnie łudzisz się, że w ostatniej minucie przed oberżnięciem głowy oświadczysz, że nawróciłeś się na islam i będziesz miał nadzieję na walenie łbem w posadzkę przez miesiąc by się uwiarygodnić. Próżne nadzieje ! Było już wiele takich wizytujących ziemie muslimów, którym się "sztuczka" nie udała. P.S. jak tam, nadal wierzysz, że promieniowanie elektromagnetyczne nie rozchodzi się na duże odległości :) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: przejrzy na oczy, gdy ... obetną głowę 22.09.09, 14:26 Ech biedaku, to ty wierzysz, że fala rozchodzi się prostoliniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Ludzkości potrzebna jest wiedza, nie dogmaty 14.09.09, 13:47 Toksyczna sekta traci na znaczeniu i na to zasługuje. Kapłaństwo kobiet tudzież inne potencjalne reformy wewnątrz tej skompromitowanej instytucji nie uchronią jej przed upadkiem. Nic nie może trwać wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bessar Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 14:27 zgadzam się. jak kobieta uważająca się za pełnoprawnego oywatela ma uczestniczyć w życiu Kościoła skoro traktowana jest jako istota "należąca do innego porządku", jak ostatnio powiedział Glemp. Dopóki wierzące kobiety nie będą mogły na takich samych prawach jak mężczyźni "robić kariery" w jego strukturach: prowadzić mszy, zajmować wszystkie możliwe stanowiska i tworzyć myśl KOścioła, dopóty nie jestem w stanie szanować i traktować jako uczciwą tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 17:48 bessar napisała: > Dopóki wierzące kobiety nie będą mogły na takich samych prawach > jak mężczyźni "robić kariery" Kariery? To w Kościele chodzi o robienie kariery? Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 21:48 bessar napisała: > Dopóki wierzące kobiety nie będą mogły na takich samych prawach jak > mężczyźni "robić kariery" Dopóki kobiety nie będą mogły na takich samych prawach ścigać się z mężczyznami w sprincie ... dopóty nie będziesz szanować lekkoatletyki. Dopóki kobiety nie będą mogły na takich samych prawach skakać na skoczniach z mężczyznami ... dopóty nie będziesz szanować skoków narciarskich. Dopóki kobiety nie będą mogły na takich samych prawach ścigać się z mężczyznami w formule 1 ... dopóty nie będziesz szanować sportów motorowych. Dopóki kobiety nie będą mogły na takich samych prawach grać wśród setki najlepszych szachistów ... dopóty nie będziesz szanować szachów. itd.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Kościół mało kobiecy 14.09.09, 21:51 Dodaj jeszcze fedrowanie na przodku, odlewanie surówki w hucie czy opróżnianie dołów kloacznych ... Kobiety na traktorach już były, więc z pewnością rolnictwo przedmówczyni 'pasi'. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Co może kobieta osiągnąć w Judaiźmie? 14.09.09, 17:16 Maksymalnie może prać gacie Rabinowi, rodzić mu dzieci i być na jego usługi a wczasie menstruacji spać razem z psem w korytarzu. Ale super przechodźcie katoliczki na Judaizm! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Cieszę się z głosu przedstawiciela mniejszości 14.09.09, 17:23 żydowskiej. jak widac u nich wcale nie lepiej. Zdradź mi goyahkla jak to przyjmują wasze kobiety? Buntują się jak katoliczki czy przyjmują to z pokorą? Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 14.09.09, 17:28 mniejszości? Mże i mniejszości. U nas normalnie,jest nas dużo! Kobieta ma słuchać swego Pana i robić to co ma nakazane! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 14.09.09, 17:47 >Kobieta ma słuchać swego Pana i robić to co ma n > akazane! Ortodoksyjnych Zydów jest b. malo, a w nurtach reformowanych kobiety są rabinami :) Taki drobiazg:) Mie mówiąc juz o tym, z e trudno nazkazywac cos babie, która PRZYMUSOWO idzie do wojska... Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 14.09.09, 18:01 Witam brata w wierze! Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 14.09.09, 18:05 > >Kobieta ma słuchać swego Pana i robić to co ma n > > akazane! W istocie historycznie to właśnie kościół chrystusowy zapoczątkował równouprawnienie: "W znanym dziele Régine Pernaud „Kobieta w czasach katedr” czytamy: Właśnie kobiety, i to bardzo wcześnie, już od pierwszych dni głoszenia Ewangelii zrozumiały, że zostaje im przyznana wolność wyboru. Ewangelia ofiarowywała im to, czego nigdy dotąd nie posiadały, czego nie brała pod uwagę żadna z ustaw okazałego prawodawstwa republiki i cesarstwa. Otrzymywały prawo dokonania wyboru sposobu życia. I pojęły natychmiast, że ta wolność musi stać się ich zdobyczą, chociażby za cenę życia. Nowa wiara nie tylko przynosiła przesłanie miłości: coś, czego kobiety doświadczały częściej niż mężczyźni, dzięki macierzyństwu. Pozwalała im także na oddalenie kandydata na męża, jeśli chciały się oddać służbie Bogu. Ze statusu półniewolnicy – stała się osobą." Źródło: Piotr Skórzyński - Ideologiczny kaganiec homoseksualny Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 14.09.09, 18:35 www.lutownica.dominikanie.pl/_/index.php?option=com_content&task=view&id=460&Itemid=34 www.lutownica.dominikanie.pl/_/index.php?option=com_content&task=view&id=462&Itemid=34 www.lutownica.dominikanie.pl/_/index.php?option=com_content&task=view&id=463&Itemid=34 www.lutownica.dominikanie.pl/_/index.php?option=com_content&task=view&id=464&Itemid=34 :)))) Znalazłem pod hasłem "kobieta w Kościele" na Google. No ale niektórzy musza się posługiwać literaturą o homoseksualistach. Ot widac kto po jakiej literaturze grzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 14.09.09, 19:50 „Kobieta w czasach katedr” Régine Pernauda to 'literatutra o homoseksualistach'? No więc pochwaliłeś się, że umiesz googlować. No i? Czy z tych artykułów wynika jakaś teza, którą chcesz tu przedstawić? Przeczytałeś je chociaż maaaciołku? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 14.09.09, 21:05 Ha, ha - zero odpowiedzi. Albo maaca tak długo czyta te artykuły i kombinuje o co w nich chodzi, albo dodpowiedzi nie będzie, bo maaaciołek za głupi żeby je zrozumieć, albo nawet zbyt leniwy by je przeczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster też mam dla ciebie ciekawy artykuł 14.09.09, 21:09 przeczytaj uważnie: forum.gazeta.pl/forum/w,904,100194014,100194014,Bierz_cukierek_i_milcz.html Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster sorry, tu link do artykułu 14.09.09, 21:12 wyborcza.pl/1,76842,7015924,Bierz_cukierek_i_milcz.html Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: sorry, tu link do artykułu 14.09.09, 21:27 Czy "żydowska gazeta dla Polaków", nie powinna się raczej zająć analogicznymi sprawami w diasporze? Jako taka jest bowiem niewiarygodna w kwestiach dotyczących kościoła kaltolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: czy ty umiesz czytać 14.09.09, 21:34 Antysemito? A co to jest antysemityzm, mógłbyś mi wyjaśnić? Czy to coś analogicznego do plucia GW na katolików? Czytuać oczywiście umiem, no i? Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster spójrz w lustro 14.09.09, 21:43 palancie, to zobaczysz antysemityzm, antysemito czytać nie umiesz, ale czego się spodziewać po rydzyjnym antysemicie Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: spójrz w lustro 14.09.09, 21:58 A merytorycznie potrafisz? I nie nazywaj mnie palantem, palancie, bo ludzie gotowi pomyśleć, że mamy ze sobą coś wspólnego i jak to wtedy, durniu, przeżyjesz? A co do 'antysemityzmu' to wystarczy wziąć dowolną jego definicję i zamienić rolami 'Żydów' z dajmy na to 'moherami', czy katolikami w ogóle, by mieć definicję stosunku Wyborczej do RM, 'moherów', czy katolicyzmu w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster mamy coś wspólnego, chodzący stereotypie 14.09.09, 22:10 chyba, że masz trzy ręce i oko na czole a członek wyrasta ci z brzucha Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: mamy coś wspólnego, chodzący stereotypie 14.09.09, 22:15 Aha, więc z twoich słów wynika, że jak ty patrzysz w lustro to widzisz antysemitę... No chyba, że masz trzy ręce i oko na czole, a członek wyrasta ci z brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster no, przyznałeś się do antysemityzmu 14.09.09, 22:24 ale czytać dalej nie umiesz Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: no, przyznałeś się do antysemityzmu 14.09.09, 22:27 Oczywiście że nie, czyta żona. A skąd wiedziałeś? Przenikliwość twego wnioskowania aż zbija z nóg... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster gratuluję żony! 14.09.09, 22:30 ale żeby kobieta umiała czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: gratuluję żony! 14.09.09, 22:34 Widzę, że jednak nie załapałeś - dałem do zrozumienia, że to ty widzisz w sobie abntysemitę, bystrzaku. Przypisujesz mi więc to co widzisz w sobie. Psychiatrzy nazywają to projekcją. Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster idziesz na moim pasku, człowieku 14.09.09, 22:44 skaczesz, jak ci zagram nieudolnie odwracasz moje argumenty, których w ogóle nie pojmujesz trwaj w samozadowoleniu skąd możesz wiedzieć, czy nie jestem psychiatrą? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: idziesz na moim pasku, człowieku 14.09.09, 23:58 Wmawiaj to sobie nadal. Ja mam zwyczajnie w dupie oskarżenia o antysemityzm, bo one nic nie znaczą. Zwłaszcza, że przeważnie rzucane są przez ludzi, którzy sami zioną nienawiscią, rasizmem i ksenofobią (spojrzyj jeszcze raz w lustro), albo ewentualnie przez idiotów wytresowanych w politycznej poprawności. Tacy np syjoniści to przypadek kliniczny - uzurpują sobie prawo do zwalczenia wszelkich objawów nacjonalizmu u innych, podczas gdy sami są skrajnymi nacjonalistami. Natomiast Wyborcza, czyli środowisko byłej(?) stalinowskiej żydokomuny nienawidzi Kościół katolicki niejako podwójnie - bo raz: 'żydo-', a dwa: 'komuna'. Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster no proszę, kto tu pisze o przypadku klinicznym 15.09.09, 08:54 przypadek kliniczny we własnej osobie! to naprawdę przemiłe, że nie jesteś idiotą wytresowanym w politycznej poprawności, naprawdę fajnie, że tak sobie wykoncypowałeś o tej żydokomunie, z pewnością myślisz samodzielnie i jesteś z tego dumny! żadna GW ci oczu nie zamydli ani nierządnica Unia, wy wszyscy u Rydzyka myślicie samodzielnie i niepoprawnie, tak samo jak wasz idol i przywódca Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: no proszę, kto tu pisze o przypadku kliniczny 15.09.09, 22:49 full_kit_monster napisał: > to naprawdę przemiłe, że nie jesteś idiotą wytresowanym w > politycznej poprawności Prawda? Tobie też polecam. > naprawdę fajnie, że tak sobie wykoncypowałeś o tej żydokomunie, z > pewnością myślisz samodzielnie i jesteś z tego dumny! Ależ skąd, jakże bym śmiał. Wszak to sam Adam Michnik deklarował: "Środowiskiem, z którego pochodzę, jest liberalna żydokomuna. To jest żydokomuna w sensie ścisłym" Co prawda 'liberalna żydokomuna' to pojecie wewnętrznie sprzeczne, coś jak 'trabant limuzyna', czyli oksymoron, ale nie wymagajmy zbyt wiele od 'byłych stalinowców'. Natomiast naprawdę miło i fajnie, że zechciałeś mi zademonstrować na czym twoim zdaniem polega 'samodzielne myślenie' i merytoryczna dyskusja. Jak widać z zaprezentowanych przez ciebie wyżej przykładów polega to na pisaniu nie na temat, wyzwaniu oponenta od antysemitów, obrzuceniu epitetami, drwinie i przyklejeniu łatki rydzykowca. Szczerze pisząc mam mały niedosyt, bo spodziewałem się, że zapiszesz mnie jeszcze do PiSu. Ale wiem, wiem, to już niemodne. Teraz na fali jest zwyzywanie od 'byłych neonazistów' i oczywiście 'antysemitów' - to jest zawsze w modzie, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: też mam dla ciebie ciekawy artykuł 14.09.09, 22:24 przeczytaj uważnie: Nowy Jork: Aresztowanie rabina pod zarzutem pedofilii Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster widać zawód duchownego coś takiego w sobie ma 14.09.09, 22:27 a teraz mam dla ciebie dużo do poczytania, o ile znasz angielski, oczywiście tu masz link do raportu Ryana w całości, GW naprawdę łagodnie się z irlandzkim kościołem obeszła www.childabusecommission.com/rpt/ Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: widać zawód duchownego coś takiego w sobie ma 14.09.09, 22:40 full_kit_monster napisał: > a teraz mam dla ciebie dużo do poczytania, o ile znasz angielski, Ależ ja umiem tylko pisac po angielsku... > tu masz link do raportu Ryana w całości, No i? W każdej grupie społecznej jest ok 5-7% dewiantów. A co do samych księzy, którzy się tego dopuścili, to, mówiąc słowami Jezusa, 'lepiej by było dla nich, żeby się nie narodzili'. Winni zgorszenia ponoszą większą odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster generalnie umiesz tylko pisać 14.09.09, 23:28 niezależnie od języka Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: generalnie umiesz tylko pisać 15.09.09, 00:00 Ba, a i tak mi zazdrościsz. Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster to teraz nam opowiedz 15.09.09, 08:41 czego ci zazdroszczę coś mówiłeś o projekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: też mam dla ciebie ciekawy artykuł 15.09.09, 06:29 landaverde napisał: > przeczytaj uważnie: > Nowy Jork: Aresztowanie rabina pod zarzutem pedofilii No i? Co to ma do sprawy "rola kobiety w życiu Kościoła"? Czy to tylko wyraz Twoich dwóch obsesji seksem i Żydami? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: też mam dla ciebie ciekawy artykuł 15.09.09, 20:26 Jak to co? Nic. Podobnie jak wypowiedź przedmówcy nie miała z tym nic wsólnego - odpowiadałem full_kit_monster, nie tobie maaaciołku. Kolejny przykład twojej niezdolności czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: też mam dla ciebie ciekawy artykuł 16.09.09, 10:23 Przyznam się uczciwie, że nie zauważyłem, że wynika to z drzewka wypowiedzi ale..... Wypowiedź kolegi full_kit_monster pokazująca inne wady Kościoła, o którym rozmawiamy, inne miejsca do poprawy. Ma więc jednak więcej wspólnego niż twoje czepianie się zboczenia pojedyńczego rabina. No właśnie dlaczego rabina, a nie np zieloświątkowca, Świadka Jehowy, czy jakiegoś duchownego muzułmańskiego?. Kościół co pewnie sam wiesz jest strukturą hierarchiczną więc za błędy "na dole" odpowiada w pełni zwierzchnictwo, co najmniej w zakresie braku nadzoru. Odpowiada zarówno w sprawie nie rozwiązania problemu kobiet (wiem wiem, dla Ciebie jest to problem wyssany z palca przez antykatolicka gazetę) jak i w sprawie nie ukarania odpowiedniego osób odpowiedzialnych za te zwyrodnienia w Irlandii (oczywiście dla Ciebie to też kłamstwo, bo zapewne sprawę rozdmuchały media niechętne Kościołowi?). Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: też mam dla ciebie ciekawy artykuł 16.09.09, 19:39 maaac napisał: > Wypowiedź kolegi full_kit_monster pokazująca inne wady Kościoła, o > którym rozmawiamy, inne miejsca do poprawy. Nie wady Kościoła, bo Kościół to wszyscy wierni maaaciołku (chyba masz na myśli 'kościół'), tylko konkretnych duchownych, i nie tylko duchownych. Do tego się już zresztą odniosłem, poczytaj sobie. Najwyraźniej ty się z Kościołem nie utożsamiasz, co maaca? > Ma więc jednak więcej wspólnego niż twoje czepianie się zboczenia pojedyńczego rabina... Czepiam się? Czyżbyś objawiał tu jakieś osobiste zaangażowanie emojonalne? Nie czepiam się, tylko daję przykład. Przykładów można zresztą znaleźć więcej. > No właśnie dlaczego rabina, a nie np zieloświątkowca, Świadka > Jehowy, czy jakiegoś duchownego muzułmańskiego?. Dlatego, że full_kit_monster przytoczył artykuł w gazecie reprezentującej punkt widzenia pewnego lobby żydowskiego w Polsce. Gazeta ta przytacza i akcentuje jedne rzeczy, a pomija, lub bagatelizuje inne, czyli jest po prostu tendencyjna. > Kościół co pewnie sam wiesz jest strukturą hierarchiczną więc za > błędy "na dole" odpowiada w pełni zwierzchnictwo, co najmniej w > zakresie braku nadzoru. Znaczy - odpowiedzialność zbiorowa? Już ci tłumaczyłem, maaaciołku, do czego stworzono sądy. Odpowiedzialność jest zawsze indywidualna, także za 'nadzór'. Wyłazi z ciebie ta totalitarna mentalność stalinowca, jak nie przymierzając z twego guru Michnika. > Odpowiada zarówno w sprawie nie rozwiązania problemu kobiet Bez sensu. Mógłbyś zdefiniować na czym niby ten "problem kobiet" polega? I jaka niby wynika z tego "odpowiedzialność Kościoła"? > jak i w sprawie nie ukarania odpowiedniego osób odpowiedzialnych > za te zwyrodnienia w Irlandii... Patrz wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 15.09.09, 06:27 Ty czytujesz czasami swoje własne posty? Bo chyba nawet nie zauważyłeś na jakie się źródło powołałeś. Więc nie ośmieszaj się po raz n-ty. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 15.09.09, 17:43 Cytat zaczerpnąłem ze świetnego zresztą artykułu śp. Piotra Skórzyńskiego. No i co z tego? Tylko tak potrafisz argumentować? Za cienki jesteś by odnieść się do samej treści wypowiedzi, maaaciołku? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 16.09.09, 10:11 Nie no Ty naprawdę jesteś mistrzem w rżnięciu głupa: Cytat o kobietach czerpiesz z artykułu o homoseksualistach i jego podajesz jako odnośnik zamiast z pierwotnego źródła (czy Ty wiesz wogóle jak się podaje źródła?), a pod linkiem dajesz filmik z YouTube nie mający nic wspólnego z treścią. I dalej nie wiesz o co mam pretensje? Dlaczego się z Ciebie śmieję? A co mam odnosić się do cytatu? A cytat? No fajnie - "wzrost" wolności. Dotąd kobiety mogły być tylko zonami, odtąd mogły być jeszcze zakonnicami. :). I w dodatku nieprawdziwy. Możliwość drogi "duchowej" zamiast małżeńskiej do wyboru dla kobiety zwykle był w kazdej społeczności ludzkiej. Prawdziwa wolność pojawiła się dopiero w momencie gdy kobieta mogła sama swobodnie decydować o wyborze tego, a nie innego męża lub pozostać w stanie bezżennym wybierając różne metody aktywności zawodowej/życiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 16.09.09, 17:02 Podobno umiesz korzystać z google, maaaciołku. Czy znalezienie artykułu mając tytuł i nazwisko autora naprawdę sprawia ci aż tak wielką trudność? Czepiaj się dalej pierdół, inaczej widocznie dyskutować nie potrafisz. Może zaczniesz mi teraz wytykać literówki? Artykuł Skórzyńskiego to dla ciebie oczywiście "artykuł o homoseksualistach". O czym jest konkretnie tego nie wiesz, wiesz tylko, że masz okazję się do czegoś przyczepić - niemerytorycznie, ale co z tego, dobra psu i mucha, co maaca? maaac napisał: > Możliwość drogi "duchowej" zamiast małżeńskiej do wyboru dla > kobiety zwykle był w kazdej społeczności ludzkiej. Wybór? W każdej? Tak powszechnie jak w chrześcijaństwie? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Cieszę się z głosu przedstawiciela 18.09.09, 13:39 >Wybór? W każdej? Tak powszechnie jak w chrześcijaństwie? Jesli chodzi o kulty przedchrzescijańskie, to tak , w kazdej i nie wiem czy nie o wiele wiekszy niz w chrzescijaństwie- kulty Isztar, Astarte, Ateny, Westy , Izydy itp . to kulty bogiń kobiecych , aranzujące liczne stado kapłanek. Nie zakonnic , ale kapłanek własnie. Moze trudno ci w to uwierzyc, ale chocby takie klaryski - zdajesz sobie sprawe jak pózno ten zakon powstal i z jakimi utrudnieniami? Pierwotnie miał mieć taką formację jak franciszkanie, w rezultacie stał się zakonem kontemplacyjnym, całkowicie zamkniętym - nie bez przycyzny - taka miała być ta funkcja kobiety w chrzesciajństwie, kiedy juz okrzepło co neico i zaczęły się rzady meskeigo kleru z papiezem jako swięta krowa. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Jak to malo?! A kreacje i bizuteria ksiezy :?) 14.09.09, 22:27 to pieprz?! Odpowiedz Link Zgłoś
mejlek Przede wszyskim kobiety są lepiej wykształcone! 14.09.09, 23:08 Na całym świecie istnieje taka tendencja. Kobiety z prowincji do boju, tez dacie rade sie wyzwolić ;) Odpowiedz Link Zgłoś