twilight.pl Były wyborca PO. 02.10.09, 12:25 Choć byłem gorącym zwolennikiem PO, po 2 latach rządów oraz obecnej aferze oświadczam iż ani Pan Tusk ani jego ekipa nie mogą już liczyć na mój głos. Okazuje sie iż przy górnolotnych hasłach okazali się po prostu tacy sami jak inny którzy do tej pory rządzili czyli zwykymi złodziejami. Próba sprzeniewierzenia kilkuset milionów publicznych pieniedzy, próba wpłynięcia na ustawę i nieudolne próby zaatakowania szefa CBA(cóz za dziwny zbieg okoliczności)po prostu kompromituja tych ludzi. Nie mam już na kogo głosować. Na najblizsze wybory się nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
kwant27 Re: Były wyborca PO. 02.10.09, 13:57 Ja się jednak wybieram, bo cały czas PO to mniejsze zło. Drugi raz PISu przy władzy nie zniosę. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Były wyborca PO. 02.10.09, 14:27 kwant27 napisała: > Ja się jednak wybieram, bo cały czas PO to mniejsze zło. Drugi raz PISu przy > władzy nie zniosę. Mniejsze zło? Tyle afer co teraz nie było nawet za SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: Były wyborca PO. 02.10.09, 16:53 twilight.pl napisał: > Choć byłem gorącym zwolennikiem PO, po 2 latach rządów oraz obecnej aferze oświ > adczam iż ani Pan Tusk ani jego ekipa nie mogą już liczyć na mój głos. Okazuje > sie iż przy górnolotnych hasłach okazali się po prostu tacy sami jak inny którz > y do tej pory rządzili czyli zwykymi złodziejami. > Próba sprzeniewierzenia kilkuset milionów publicznych pieniedzy, próba wpłynięc > ia na ustawę i nieudolne próby zaatakowania szefa CBA(cóz za dziwny zbieg okoli > czności)po prostu kompromituja tych ludzi. > Nie mam już na kogo głosować. Na najblizsze wybory się nie wybieram. I bardzo dobrze, bo przygłupów potrzebuje talibat katobolszewicki z namaszczeniem sromotnika z Torunia. Gdzie podziało się 100 mil. na stocznie, i co CBA o tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy p.Tusk broń pan kolegów.To piękna cecha. 02.10.09, 12:29 Jak się ogląda TVN24 i czyta GW można zobaczyć aureolę nad pańską głową. Odpowiedz Link Zgłoś
john2010 I wszytsko jasne. WINA PiSu 02.10.09, 12:30 Za moment okaże się, że Chlebowski rozmawiał przez komórę z bYznesmanami z lufą przystawioną do skroni, a pistolet trzymał agent CBA!!! Skandal. Rozwiązać CBA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konigin Re: I wszytsko jasne. WINA PiSu 02.10.09, 12:36 Za to jedynie czysci i nieskalanie uczciwi sa towarzyzsze z pisu. RUCH, FOZZ, tasmy Begerowej...Takie sprawy sie przedawniaja ? Wiec tu sie z toba zgadzam. Rozwiazac CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
ubik_wawa Re: I wszytsko jasne. WINA PiSu 02.10.09, 14:27 Będzie jeszcze śmieszniej. Podobno Chlebowski został uwiedziony przez złego agenta CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.do Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:32 Portal Pardon ujawnia przechwyconą instrukcję bosów PO do swoich hunwejbinów z modzieżowki PO. Aktywiści, medialni bojówkarze partyjni, mają trollować na głownych portalach informacyjnych na rzecz jedynie słusznej PO: Drodzy Młodzi Demokraci, Sekretarz generalny PO Grzegorz Schetyna zwrócił się do nas z prośbą o utworzenie grupy ds. monitoringu sieci. Nie muszę chyba tłumaczyć jak wiele dla Stowarzyszenia znaczy prośba z tej strony. To również kolejny gest zestrony Platformy Obywatelskiej, który ma na zadaniu sprawdzić naszą lojalność i faktyczną siłę organizacyjną. Wszystkie ręce na pokład! ;-) Praca grupy ds. monitoringu sieci miałaby polegać na dodawaniu na kilkunastu największych polskich portalach (WP, Onet, Gazeta, Dziennik, Interia) komentarzy życzliwych Platformie Obywatelskiej. (...) Cała praca polega na tym, żeby kilka razy dziennie odwiedzić portal i dodać do kilku topowych artykułów swój komentarz (...) 20, 30 minut nawet co drugi dzień przy pracy dużej grupy osób sprawia, że efekt będzie naprawdę zauważalny! Odpowiedz Link Zgłoś
nowo.mowa Tusk ma problem 02.10.09, 12:33 Kluskę Tuska można było poświecić, ale co zrobić z Grzesiem Schetyną ?! A Ryszard Sobiesiak to WŁAŚNIE jego kolega towarzyski i biznesowy (współudziałowiec klubu Śląsk Wrocław). I jakoś żaden z redaktorów GW tego nie widzi i o tym nie pisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 To nie jest wstep do kampanii 02.10.09, 12:33 To jest próba demontarzu Polski,para bliżniacza postanowila grać va banque aż do wyborów, va banque w wyobrażeniu niskich nie tylko wzrostem oznacza nie mniej nie więcej jak tylko po trupach do celu.Wniosek, aresztowanie obu panów,przebadanie psychiatryczne tychże delikwentów.Wprowadzenie w Polsce na okres pól roku stanu wyjatkowego, bo to jest jedyny sposób na opanowanie syndromu zdrady narodowej,pis jst partią zdrady!!!!!Andrzej Gerlicz Odpowiedz Link Zgłoś
nowo.mowa Re: To nie jest wstep do kampanii 02.10.09, 12:50 Nie pij tak wcześnie, bo widać, że masz słabą głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:33 Dupa a nie wstęp do kampanii. Miro, Grzechu i Zbynio chcieli ukręcić lody i kręcili dopóki CBA nie przyszło do Tuska. Tusk im kazał zbastować no i zbastowali, ale mleko się wylało. Popatrzcie na chronologię wydarzeń dokładnie. Gadali, rzucali K-u-R-wami i nic się nie bali dopóki Kamiński nie przekazał informacji do kancelarii Tuska. Od razu córka biznesmana nie idzie na rozmowę o pracę chociaż miała nagraną u Drzewieckiego i miała zajmować się noclegami sportowymi czy czymś tam. A sam biznesman mówi, żeby nie dzwonić i zmienić komórki z abo na karty. Był wyciek, Tusk chciał bronić złodzieji z rządu i dlatego teraz jest taki wściekły. Ale wyznawcy PO od razu powiedzą, że to spisek. He he. To może Miro i Zbyniu w tajemnicy są kretami-członkami PiS i na rozkaz JarKacza pod przykryciem ryli w PO? Odpowiedz Link Zgłoś
doldama Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:33 Karzełek Pałacowy znowy przesadza. Sam powinien Pałąc w trybie nagłym opuścić i już tam się nigdy nie powinien postawić nogi. Mariuszek to przecięż lojalny PiSorczyk Jarusia i Lecha. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Łapaj złodzieja 02.10.09, 12:34 Nic mnie nie obchodzą motywy tego, czy innego Kaczyńskiego. Obchodzi mnie za to, czy PO zachowa się przynajmniej na tyle przyzwoicie, żebym mógł na nich głosować. Zbyt dużo pytań pozostaje bez odpowiedzi, a wczorajsze bredzenie Chlebowskiego i milczenie Drzewieckiego dają do myślenia. Jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
konigin Re: Łapaj złodzieja 02.10.09, 12:41 Istnieje cos takiego jak spokoj i zaufanie. Ten hurajazgot to typowy objaw w pisuarze, wiec ja osobiscie nie lamentuje w nieboglosy, nie rwe wlosow z glowy ni szat na sobie tylko spokojnie czekam, bo wiem, ze wszystko sie w normalny sposob wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Łapaj złodzieja 02.10.09, 13:01 To, czego się dowiedziałaś Ci nie wystarcza? Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: Łapaj złodzieja 02.10.09, 21:55 anwad napisała: > To, czego się dowiedziałaś Ci nie wystarcza? A niby czego? Że Gmyz, sługus pisuarów, wraz z CBA dokonali korupcji politycznej na zamówienie braci mniejszych. Jestem ciekaw jak pan M.K. wytłumaczy przeciek do pismaka j.w. Po tej akcji nawet bracia mniejsi i cały chlew pisuarów go nie uratują, bo za całą dotychczasową działalność niezawisły sąd R.P. pokaże mu gdzie jego miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia Re: Łapaj złodzieja a złodziej: to ręka PiS-u 02.10.09, 12:42 POlitycy sięgają dna. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk444 Fajnie być agentem CBA 02.10.09, 13:42 jeździć porsche, mieszkać luksusowo, rozbijać się po lokalach i ... łapać kogoś za 100 tyś. złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:37 Pamiętam pamiętne spotkanie u prezydenta Kaczyńśkiego po ujawnieniu afery gruntowej. Wtedy też był zagrożony interes państwo bo w aferę zamieszany był wicepremier rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:40 czas budować szubienice , ścinana głów-a nie rozbić wodę z mozdu - zaniedługo zaśpiewany międzynarodówkę hihihihhihi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zb1k Re: Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 13:08 nie wiem czy ktos zwrocil uwage, ze te stenogramy chlebowskiego sa z 08.2008, ja mam pytanie dlaczego ktos nie siedzi skoro to taka afera i ciagnie sie juz ponad rok?? jedynie nie wiem po co rozmawial z takim typem Odpowiedz Link Zgłoś
danwrc1 Hej Tusku twoj czas nadzszedł koniec PO i twoj jes 02.10.09, 12:41 PO Partia Oszustów? 1 Min sprawiedliwości z długami w USA 2 Minister sportu bije żone tez w USA 3Przewodniczacy PO, szef MSW oraz wspomniany wyżej Miaruś D.Podejrzani o to że sprzedają tzn po polsku lobbują:) ustawy.... 4. Donku znów bedziesz zarabiał malując kominy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Hej Tusku twoj czas nadzszedł koniec PO i two 02.10.09, 12:42 danwrc1 napisał: > PO Partia Oszustów? > 1 Min sprawiedliwości z długami w USA > 2 Minister sportu bije żone tez w USA > 3Przewodniczacy PO, szef MSW oraz wspomniany wyżej Miaruś D.Podejrzani o to > że sprzedają tzn po polsku lobbują:) ustawy.... > 4. Donku znów bedziesz zarabiał malując kominy hehe PO = PiS = solidarusza patologia Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec to prawdziwy koniec Pisu 02.10.09, 12:42 po0czekamy tylko jak Kamiński zostanie odwołany za przekrety i koruupcje a potem zacznie sypać Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: to prawdziwy koniec Pisu 02.10.09, 22:04 pakulec napisał: > po0czekamy tylko jak Kamiński zostanie odwołany za przekrety i > koruupcje a potem zacznie sypać TO BĘDZIE KONIEC PISUARÓW. JESTEM CIEKAW JAKĄ ROLĘ ODEGRAŁ W TYM L.K. Odpowiedz Link Zgłoś
zpkw Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:42 Wygląda na to, że kolejna kampania wyborcza również będzie się opierać na hakach, aferach i dziadkach w Wehrmachcie a chciałoby się by skupiła się na tym co w Polsce trzeba zrobić i jak lepiej pracować by nam wszystkim żyło się lepiej. jeśli tak kampania się potoczy, chyba pierwszy raz w życiu oleję te wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 zgłupło ci się? praca jest dobra dla jeleni... 02.10.09, 14:16 My młodzi demokraci PO jesteśmy zawsze w równym szeregu za naszymi przywódcami -niech slońce mu świeci po wsze czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
pyffello114 Stasiak mówi to,co mu każe Bochenkowa 02.10.09, 12:47 Stasiak zawsze mówi to,co mu każe jego Pani,Bochenkowa. Nie jest to człowiek o osobowści Kownackiego. Postępuje według zasady,że "pokorne ciele dwie matki ssie". Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Stasiak mówi to,co mu każe Bochenkowa 02.10.09, 12:52 I co? I już oba Kaczyńskie są cudne a Tusk be? Jeden numer wystarczy, żeby nasz najcudnieszy pan prezydent poszybował w górę? Nie rozumiem, czemu jeszcze nikt w Polsce nie handluje perkalem i koralikami, tu nad Wisłą wszystko można ludziom wcisnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 PełO = lodziarnia - podłego gatunku ;-) 02.10.09, 12:52 Tusk i szemrana ferajna do dymisji! Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: PełO = lodziarnia - podłego gatunku ;-) 02.10.09, 12:54 giuseppe53 napisał: > Tusk i szemrana ferajna do dymisji! Postawa prokuratora generalnego zaskakuje. W Radiu Zet oświadczył, że dla niego Chlebowski i Drzewiecki są niewinni. Powtórzył to na konferencji prasowej. Stwierdził, że zawiadomienie Kamińskiego budzi wątpliwości i ma niedostatki dowodowe. Przekazał je jednak prokuratorowi krajowemu Edwardowi Zalewskiemu, a ten skierował do warszawskiej Prokuratury Okręgowej. CBA twierdzi, że przesłane zawiadomienie jest wystarczające dla wszczęcia śledztwa, ale zgodnie z wnioskiem prokuratury materiały uzupełni. Zachowanie Czumy, który przesądza o niewinności kolegów zanim jeszcze formalnie wszczęto śledztwo, jest złamaniem wszelkich standardów ! Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: PełO = lodziarnia - podłego gatunku ;-) 02.10.09, 16:19 lech.niedzielski napisał: > ...Zachowanie Czumy, który przesądza o niewinności kolegów zanim > jeszcze formalnie wszczęto śledztwo, jest złamaniem wszelkich > standardów ! Skąd Tusk wytrzasnął tego leśnego dziadka? Odpowiedz Link Zgłoś
fresh_active Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:53 echhh ten Chlebowski. A już miałem nadzieje, że nie powróci władza hołoty z PIS. Taką bedziemy mieć władzę na jaką zasługujemy. Jest nam tak dobrze, że dobrze nam tak. Szkoda, że PO tak dała ciała z tym Chlebowskim. Dwa bliźniacze buraki na pewno to wykorzystają i w wyborach PiS zyska kilkanaście punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Tusku, fajnych masz ludzi! Samych przekrętasów! 02.10.09, 12:55 I to Twoi najbliżsi współpracownicy! A Ty próbujesz sprawę bagatelizować! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Tusku, fajnych masz ludzi! Samych przekrętasó 02.10.09, 13:03 Tusk ma członka rodziny na 3 etatach w państwowych spółkach i permanentnych zwolnieniach lekarskich. A ty anwad jak wspominasz identyczne spotkanie u prezydenta Kaczyńskiego po wybuchu afery gruntowej? Odpowiedz Link Zgłoś
okulele99 wstęp do kampanii 02.10.09, 12:55 tak oto swiety i czysty PIS prowadzi kampanie. a co ma prezydent do tej afery ? on nie ma uprawnien zeby zwolywac takie psotkania, to wyjatkowy brak szacunku do stanowiska prezydenta wynikajacy z niewiedzy a propo tego co prezydent moze a co powinien. niestety elektorat PISu jest tak glupi ze wystarczy mu ze kaczor wskaze palcem i wedle PISowskiego PRAWA I SPRAWIEDLIWOSCI, ktore oczywista oczywiscot jest tylko JEDNO, wszyscy warcza i szczekaja. trzeba isc na wybory utopic PIS do konca i doglebnie. moze jak drugi raz spoleczenstwo im pokaze fakolca to pojda po rozum do glowy. -- "Czym, aż tak bardzo mógł zaimponować władzy ludowej żołnierz AK Rajmund Kaczyński, że władza otoczyła jego samego, jego żonę z AK i dzieci szczególną troską? Dostał apartament na Żoliborzu, zostaje zatrudniony na Politechnice Warszawskiej. Dzieci akowca biorą udział w filmie. Syn Jarosław Kaczyński nie zostaje internowany mimo, że był w kręgu doradców Lecha Wałęsy, a po odmowie podpisania lojalki zostaje zwolniony do domu" Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 WSTYD panie Tusk! Tak się nie robi. Zawiodłem się. 02.10.09, 12:56 Jestem rozczarowany panem i pańskim rządem. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Jego bezczelność zdumiewa! 02.10.09, 13:04 Tuskowi pewnie przypomniały się identyczne spotkania u prezydenta Kaczyńskiego po wybuchu afery gruntowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec tak, Kamiński jest bardzo bezczelny 02.10.09, 13:06 ale już niedługo spanie ze stołka. Popdobno dzisiaj Lechu błagał premiera by mu Mariuszka zostawić, nawet się zobowiązywał, że nie weźmie więcej kieliszka do ust Odpowiedz Link Zgłoś
koballt Re: Jego bezczelność zdumiewa! 02.10.09, 13:15 "Premier nie wytrzymał ciśnienia" - Widać, że nerwy puszczają premierowi, a nie prezydentowi. Premier nie wytrzymał ciśnienia - to komentarz Jerzego Szmajdzińskiego do spotkania w Belwederze dotyczącego afery hazardowej. Zdaniem wicemarszałka Sejmu, o zdenerwowaniu premiera świadczyły "sposób zachowania, nagła potrzeba wyjścia ze spotkania, które i tak się miało zaraz skończyć". - Szybko zrezygnował z odpowiadania na jakiekolwiek pytania Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Jego bezczelność zdumiewa! 02.10.09, 15:01 Jurek Szmajdziński już trafił do grona autorytetów na które zamierza się powoływać koalicja PiS i SLD? Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec gamoniu- przeciez ty nigdy go nie popierałeś 02.10.09, 13:04 więc nie ściemniaj nam że sie zawiodłeś Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 popierałem... dopóki się nie zawiodłem 02.10.09, 13:12 ale nie mogłem już wybaczyć, że kłamał i się wyparł swojego własnego dziadka smutne :( Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec to chyba było jak służyłeś w whermachcie 02.10.09, 13:19 razem z dziadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 12:59 "prezydent potraktowal sprawe emocjonalnie...". Kaczynscy na mysl o slowie "zaaresztowac" dostaja orgazmu.Bo oni juz od dziecka podkladali nogi i chcieli zostac prokuratorami rezimu PRL. Oni najchetniej pozamykaliby wszystkich.Taki ich juz los. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 13:03 charakterystyczne dla PiS: natychmiast, niech się dzieje, konferencje, a za tydzień nowe... ale Donaldu, ty kampanię zacząłeś w styczniu, jest takie przysłowie z belką... Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 co wazeliniarzom PO, ekipa Tuska musi 02.10.09, 13:06 na "wywijać" żeby ci uznali, że to jest be, zrobione wbrew interesowi społecznemu. Każdy widzi, że dziewczyna się puszcza a ten opowiada wszystkim o jej cnocie. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec najlepsze jest to że nie ma żadnej afery 02.10.09, 13:07 i tylko Pisdzielstwo bije pianę Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: co wazeliniarzom PO, ekipa Tuska musi 02.10.09, 15:20 enedue3 napisał: > na "wywijać" żeby ci uznali, że to jest be, zrobione wbrew > interesowi społecznemu. Każdy widzi, że dziewczyna się puszcza a ten > opowiada wszystkim o jej cnocie. Drogi enedue, rozumiem Twój ból i rozczarowanie ale powiedz sobie, że nie ona jedna jest na świecie. Wokół jest całe mnóstwo porzadnych, uczciwych dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy-0 Tusk: To spotkanie to wstęp do kampanii 02.10.09, 13:06 Jedynym prestepstwem ktore wykryto jest ujawnienie scisle tajnych materialow operacyjnych CBA w prasie. Skarb Panstwa nie poniosl zadnych strat bo nie ma jeszcze zadnego projektu ustawy. A od kiedy to prezydent decyduje na zebraniach o aresztowaniach? Prezydent ktory nielegalnie wykorzystuje do celow prywatnych rezydencje rzadowe, kochanke ktora zrobil czlonkiem Rady nadzorczej spolki skarbu panstwa odwiedza pod ochrona Boru i obficie korzysta z pieniedzy zagarnietych Warszawie po sprzedazy "Fundacji prasowej Solidarnosci". To prawdziwa zgnilizna. Odpowiedz Link Zgłoś
jojo148 Co Prezydent ma do aresztowania? 02.10.09, 13:09 Prezydentowi nic do tego. Cała sprawa jest w gestii aparatu sprawiedliwości i aparatu ścigania. Prezydentowi pomyliły się role. Myśli,że zyje w PRL i jest Pioerwszym Sekretarzem! Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Co Prezydent ma do aresztowania? 02.10.09, 13:15 Brat mu kazał. Prezydent dotychczas nie wyjaśnił po co posłał Kaczmarka do Krauzego do Mariota. Poczekamy jeszcze rok i aresztujemy Lecha K. z konszachty z Krauzem w sprawie afery Lepera. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Co Prezydent ma do aresztowania? 02.10.09, 16:26 jojo148 napisała: > Prezydentowi nic do tego. Cała sprawa jest w gestii aparatu > sprawiedliwości i aparatu ścigania. Prezydentowi pomyliły się role. > Myśli,że zyje w PRL i jest Pioerwszym Sekretarzem! Jak to: "nic do tego?" "...Jam prezydent, czyli władza. A jak komu nie dogadza, Niechaj zbiera się i zmiata, Jeśli nie chce wąchać bata!" (Jan Brzechwa, "Szelmostwa Lisa Witalisa") Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ...Tusk prosi-wytrzymajcie jeszcze kilka miesiecy. 02.10.09, 13:11 Dajcie sie nam nachapac. Odpowiedz Link Zgłoś
eba_k Re: ...Tusk prosi-wytrzymajcie jeszcze kilka mies 02.10.09, 15:02 Bredzisz człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś