lockerzpol 05.10.09, 08:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miguell Pokolenie 05.10.09, 08:42 Dzięki wzrostowi PKB stopa bezrobocia jest u nas już niższa niż w EU Więc nie siej paniki, chyba że na tym Ci zależy Odpowiedz Link Zgłoś
asenizator1 Re: Pokolenie 05.10.09, 11:11 makova_panenka napisała: > Stary wyskakuj z kasy. Głupiś i durnyś. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Pokolenie 05.10.09, 12:43 Zapewne. Nie napisałem, że dziś młodzi chodzą nadstawiać tyłki do galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
radar1 Re: Pokolenie 05.10.09, 12:20 Najpierw kradli dowód teraz będą kradli rentę :D Odpowiedz Link Zgłoś
monster_truck "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 08:16 Taka nasza polska rzeczywistość że nauka w szkołach nie jest dopasowana do rynku pracy. Nie ma pracy, nie ma miejsca do życia bo Rodzina na Swoim (AKA Deweloper na Moim) utrzymuje wysokie ceny nieruchomości. Jak tu żyć w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 08:51 Zmienić prawo gospodarcze i wszystkie przepisy prowadzące do osiągnięcia poniższego celu: Każdy 18-latek, wraz z otrzymaniem dowodu osobistego (Dokumentu Tożsamości), jednocześnie otrzyma prawo do: 1) decydowania o sobie jako osoba dorosła; 2) prawo do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej bez uzyskiwania dodatkowych dokumentów. ad. 2 - Do czego to potrzebne? Otóż jedynym dokumentem, aby móc zarabiać pieniądze, powinien być dokument tożsamości - posiada on niepowtarzalny identyfikator (PESEL), który powinien służyć do jednoznacznej identyfikacji osoby. Do tego powinna zostać zmieniona ustawa podatkowa: Jeden powszechny podatek bez żadnych zwolnień ani ograniczeń kwotowych - tzw. Dziesięcina - 10% podatku od każdej złotówki wypłaconej w postaci zapłaty za wykonaną pracę - niezależnie czy dostaliśmy 1 złotówkę za przeniesienie walizki na dworcu czy miliard złotych za otrzymany przez nas zysk na giełdzie. Każdy obywatel Polski powinien móc wystawiać rachunki na każdą kwotę wynikającą z prawa gospodarczego ze swego działania, gdy pobiera za nie jakiekolwiek opłaty. Taki rachunek będzie jedynym dokumentem do rozliczenia się z Fiskusem. Uważam, że powyższy projekt zlikwiduje wszelkie inne dotychczasowe dokumenty: 1) fiskalne - dotyczące rozliczenia z Urzędem Podatkowym od dochodów osobistych; 2) podatkowe - uprości system podatkowy - brak zwolnień i jednocześnie podatek jest rozliczany od każdej kwoty, bez jakichkolwiek progów; 3) uproszczenie wszelkich procedur zatrudniania i zezwoleń do pracy - obecnie nikt nie sprawdza kwalifikacji pracowniczych - sprawdzane są jedynie rzeczywiste umiejętności i umiejętność radzenia sobie z nałożonymi zadaniami. 4) likwidacja "szarej strefy" - część obywateli Polski pracuje na czarno, ponieważ w innym przypadku nie zostaliby w ogóle zatrudnieni i nie otrzymaliby jakiegokolwiek dochodu - wyeliminowanoby w ten sposób ludzi zmuszonych ekonomicznie do oszukiwania fiskusa. 5) każdy by wiedział ile idzie pieniędzy na fundusz emerytalny - i otrzymywałby na konto emerytalne rzeczywistą część zależną tylko i wyłącznie od jego rzeczywistych zarobków - przecież aktualnie z naszych pieniędzy idzie na nasze konto emerytalne ok. 1,7 procenta z kwoty ograniczonej między Minimum socjalne a jakimś ograniczonym pułapem. Ludzie wysoko zarabiający, mieliby wówczas odpowiednio wysoką emeryturę, ludzie najniżej zarabiający przez całe życie lub nie pracujący nie otrzymywaliby z emerytury własnej - nic. Wszyscy na tym byśmy zyskali, i zmniejszyłaby się liczba osób zmuszana przepisami do oszukiwania państwa - pozostaliby tylko ludzie z zasady nieuczciwi - którzy, albo ukrywają się przed organami ścigania, albo nie poddający się dobrowolnie rygorom prawa. Tacy normalnie powinni być karani - chodzi o przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 08:52 Przyjąć zasadę: emeryci albo biorą emeryturę, albo pracują. W mojej firmie 1/3 to emeryci, w tym większość byłych wojskowych lub tych którzy poszli na wcześniejszą emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 10:26 Chciałeś napisać "pracują na posadzie", bo nie ma żadnych przeciwwskazań by prowadzili własną działalność gospodarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek20 Re: _A ja nadal spokojnie popieram PO 05.10.09, 11:21 Ale po co wtrąciłeś tu ten komentarz - do czego on jest tutaj komu potrzebny? Artykuł był o bezrobociu młodych ludzi w Polsce a nie PO. Władza nie ma tu nic do rzeczy czy panują tacy czy inni to nie ma znaczenia a konkretnych zmian w Polsce nie zobaczysz. Na koniec pomyśl baranie zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lintur "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 10:24 No i jeszcze wydłużyć lata pracy do emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
klarysa1111 "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 10:34 Przecież oni dopiero skończyli studia, w czerwcu i mieli wakacje, albo we wrześniu. Nawet nie zaczęli szukać pracy. Nie przesadzajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 bo pracują emeryci, którzy mają układy z dyrekcją 05.10.09, 11:07 Chory system! Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: bo pracują emeryci, którzy mają układy z dyre 05.10.09, 12:46 Muszą pracować, bo młodzi nic nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
kwant0 "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 11:11 Bo taki młody to naoglądał się filmów z USA i od razu chciałby być pezesem dużej firmy, mieć jeszcze młodszą sekretarkę a pracę wyobraża sobie głównie jako podejmowanie decyzji o której pójdzie na luch... Jak studia ukończył to zarządzanie, marketing albo coś równie bezużytecznego. Pokażcie mi bezrobotnego inżyniera z dobrej technicznej uczleni to uwierzę w krysys.. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 12:47 Na bezrobociu to go nie zobaczysz, ale żeby miał sezam to zwyczajne bajanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gtpress "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 11:14 dodizm XXI zbiera zniwo......... pozostaje tanczyc z gwiazdami, lub na lodzie....... Odpowiedz Link Zgłoś
waldek20 "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 11:16 W Małopolsce nie lepiej a nie wiem gdzie ci ludzie niby mają szukać pracy wchodzisz na gummetre, info praca, gazetapraca, jobrapido czy kupujesz normalna gazetę i co widzisz.Poszukuje się osób uczących się(studentów , ulotkarze= wymagana legitymacja studencka) na wszelkiego typu stanowiska pracy. A jeśli nie są to oferty dla ,,osób uczących się" to oferta skierowana jest dla ludzi na wpół myślących lub niepoważnych. Najgorsza praca typu doradcy finansowi,doradcy czegoś tam tego syfu jest pełno, akwizytorzy a i oczywiście sprzedasz kosmetyków.Nie brakuje też naciągaczy żerujących na ludzkiej naiwności. Pozdrawiam bezrobotny z małopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
xorock Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 16:37 O, dokładnie. Też szukam pracy i już mi bokiem wychodzą ogłoszenia doradca, konsultant, inne g...a które okazują się być akwizycją. A jeśli nawet jest w miarę sensowne ogłoszenie to oczywiście 1276 brutto i to ostatnio coraz lepsze wymagania (ogłoszenie z warunkiem - min. 5 lat praktyki na podobnym stanowisku). Poza tym zaczynam się zastanawiać czy w CV nie skłamać nt. wykształcenia po tym jak miałem rozmowę: "jakie jest Pańskie wykształcenie", "wyższe", "o nie,nie, proszę Pana. Nie potrzebuję takich ludzi". Mimo kilkumiesięcznej praktyki na podobnym stanowisku. Dyskryminacja ze względu na płeć to już norma. Gdybym był piękną dziewczyną, z dużymi atrybutami już dawno dostałbym pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
owrank ale o kawalerki po 250 tys beda sie zabijac .... 05.10.09, 11:19 ale o kawalerki po 250 tys w Poznaniu beda sie zabijac bo przecież ceny nieruchomości będa tylko rosnąc... Odpowiedz Link Zgłoś
rty99 Nie za trzydziesci lat ale TERAZ 05.10.09, 11:46 ma byc dobrobyt (minely juz dwa). Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 Poczucie zalu i zlosci 05.10.09, 11:59 rok temu wrocilem z emigracji do kraju. oczywiscie prace w Polsce znazlem sam bo urzedy pracy to instytucje tragikomiczno-groteskowe. Po 6 miesiacach uczciwej pracy. Gdzie dawalem z siebie wszystko zostalem zmuszony do odejscia. Od miesisiaca szukam nowej pracy. Czuje sie rozgoryczony i wku...ony na wlasny kraj, gdzie bez ukladow i kretacwa uczciwie pieniedzy nie zarobisz. efekt jest taki ze nastepnym roku wracam juz z cala rodzina do Anglii. wspolczuje mlodym, bo bez pracy nie maja sznas na zalozenie rodziny. Przykre to , ale w Polsce nie mysli sie o przyszlosci narodu. Polityka prorodzinna to fikcja. Mamy najwieksza liczbe emerytow i ludzi nieaktywnych zawodowo po 50-tce. a potem bedzie placz, ze nie ma kto na emerytury pracowac. Zreszta juz Zus przyznal, ze mozemy liczyc na jakies 30% tego co zarobilismy, jak bedziemy na emeryturze. Szkolinctwo wyzsze jest juz parodia. Ni ma zadnych dalakowzrocznych strukturalnych rozwiazan. Wazne by wybory prezydneckie wygrac i bedzie okej. No i jeszcze euro 2012. Beda igryzyska to ludzia sie poprawi. Zalosne to wszystko. rozzalony Odpowiedz Link Zgłoś
mafjmafj polityka prorodzinna 05.10.09, 13:37 Trafne spostrzerzenie. Polityka prorodzinna to powinno byc przede wszystkim dbanie o to zeby ludzie mieli prace. Ja bym dodal jeszcze infrastrukture. W koncu jak sie spedza mniej czasu na dojazdy to ma sie wiecej czasu na rozmnazanie i wychowywanie. Socjal i ulgi dla rodzin to tylko mamienie wyborcow i kombinowanie jakby tu zamataczyc aby uszczknac procent z kasy pracujacych, a niech im sie wszystkiego odechciewa. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: polityka prorodzinna 05.10.09, 13:53 Praktyka europejska wykazuje, że najlepszym sposobem na podniesienie dzietności jest brutalne przekupstwo. Działa niezależnie od tego czy jest praca czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
crnejski E, tam, biadolenie 05.10.09, 12:30 Bezrobotne sa ofiary losu, ktore albo obijaly sie na studiach, albo powybieraly idiotyczne kierunki dla polglowkow myslac , ze beda robic kase. Specjalistow, inzynierow, a nawet mlodych ludzi do przyuczenia w zawodach uslugowych ciagle brakuje i bedzie brakowac. Jest pare niszowych rozwijajacych sie kierunkow ( jak chociazby grafika 3D na potrzeby gier, tv i interentu - rzucam bo blisko tematu jestem ) gdzie jest wrecz dziura zawodowa. Roboty od cholery a ludzi malo, niedlugo trzeba bedzie sciagac chinczykow. Robota jest. Nie znam tez nikogo, kto by sie uczyl zgodnie ze swoimi zainteresowaniami i pasja kto bylby bezrobotny. Kto chce robic i ma dryg to ma robote. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: E, tam, biadolenie 05.10.09, 12:49 Robota to sobie może być. Pytanie tylko czy dostaniesz za to zapłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 12:35 pewnie koles. ulotki przeciez moge roznosic. no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 19:51 Wiadomo, pewnie jesteś jakaś lepsza wiara po elitarnym kierunku w rodzaju socjologii. Roznoszenie ulotek urągałoby Twojej dumie inteligęta i chómanisty. Lepiej uskuteczniać sprawiedliwość społeczną i ciągnąć zasiłek, co? Jak ktoś nie umie znaleźć żadnej pracy w Wielkopolsce, to jest żałosny. Jak nie chce takiej, jaką może mieć, to niech nie ma pretensyj do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kap0 "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 12:52 trzeba bylo wybrac ludzi ktorzy umieja rzadzic, teraz pretensje do swioch aferalow ktorzy dbaja tylko o siebie Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 13:22 Aferały były przystojne i miały fajne gajerki Odpowiedz Link Zgłoś
mafjmafj Zalezy sie rozumie pod umiejetnascia rzadzenia 05.10.09, 13:31 Bo takich co rozumieja to jako utrzymanie sie przy wladzy jest pelno. A ci drudzy szybko zostaja odsunieci jak tylko wspominaja o redukcji przywilejow czy obnizkach socjalu. Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Powiem tak: sama młodzież sobie winna 05.10.09, 13:20 Powiem tak: sama młodzież sobie winna. Młodzież dla jaj zrywem wybrała PO, bo chłopcy ładne gajerki mieli. A tera proszę na spokojnie popatrzeć Afera hazardowna media i ludzie gadają o przekrętach. Ale nikt nie ciągnie wątku do którego się urzędnicy przyznali: "załatwianie pracy córeczce biznesmena - zarząd Totalizatora" dla wszystkich to normalne i akceptowalne bo tak być musi i za tym młódź głosowała że wielcy załatwiają dzieciom robotę "w zarządzie" a reszta.... do noszenia ulotek. W kolejnych wyborach znów młódź wybierze co ładniejsze odzienia..... Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:29 Niedawno nasza spółka szukała bezrobotnej osoby do pracy w biurze w Krakowie (na 6-miesięczny staż płacony z PUP, potem etat). Efekt? Zdarzały się dziewczyny, które na rozmowę kwalifikacyjną przychodziły w rozciągniętym swetrze i z rozczochranymi włosami. Sprawiały wręcz wrażenie, że pomyliły drzwi i wpadły tu z ulicy przez pomyłkę. Jedna nie miała nawet z sobą CV. Inna studentka stwierdziła z kolei, że na 9-rano to ona nie przyjedzie, bo "najpierw muszę jakoś dojechać" (była z miejscowości o jakieś 40 km od Krakowa). Więc może i bezrobocie rośnie, ale mentalność niektórych osób jest... jak by to ująć? nieżyciowa? Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:44 rozmowa z kandydatką do pracy - umawianie spotkania: My: To zapraszamy Panią na spotkanie... ONA: Ja mogę we wtorek o 10.30, potem nie mam czasu i se pogadaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:55 To przykre, że kandydaci do pracy muszą uczyć pracodawców szacunku do ich czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:58 bardzo przykre że system wypuszcza takich głupoli Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 14:00 Oj tak. Pracodawcy muszą się jeszcze wiele, wiele nauczyć. Bazarowe maniery już nie wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 14:03 i tu się mylisz przy słowie "muszą" jak jest 50 aplikacji spełniających warunki na 1 miejsce to nic nie muszą ja np wybieram wg koloru oczu i stylu bo takie mam widzimisię i naprawdę nic nie "muszę" Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:50 a ty sie pewnie spodziewałeś, że za połowę płacy minimalnej przyjdzie pracować super wystrzałowa laska z trzema językami perfect, kilkuletnim doświadczeniem i obyciem w branży. i zaproponuje, że ona 20 godzin dla firmy na dobę może harować. biedny... Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:56 i to najlepiej oddaje myślenie "młodych" za minimum to mi się czesać nie opłaca i sweter może być brudny. Jak zapłacą to się umyje i uczeszę... Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:59 Ale przede wszystkim nie dam się oszukać. Czasy w których firmy mogą robić z potencjalnymi pracownikami się skończyły. To już nie jest gra tylko do jednej bramki. Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 14:00 a kto tu o oszukiwaniu coś mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 14:05 Może to i paranoja, ale domyślnie zakłada się nieuczciwość pracodawcy. Zwłaszcza dziś gdy w świetle przepisów można przeciągać okres próbny w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 14:07 Bo to paranoja: pracodawca=zły Sama załóż firmę i bądź dobrym pracodawcą kto Ci broni? Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 13:59 Można mieć i takie podejście. :o) Ale pamiętam, jak sam szukałem pracy parę lat temu (2001): To było w Poznaniu. Nikt się mnie nie pytał, czy mam czymś dojechać i na kiedy. Termin był o 9.00 rano. Więc jechało się nocnym Kraków-Poznań (2 kl oczywiście, bo pieniążków nie było), potem szybkie golenie w dworcowych "toaletach", garniturek na grzbiet i tup, tup z bucika na dziewiątą. Rozumiem, że dzisiejsze pokolenie jest na wspaniałą i niesamowicie wyedukowaną młodzieżą, ale chyba nie powinni się czuć poniżeni przez wymóg czystego i schludnego wyglądu oraz na przykład posiadania CV... (?) :o) Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 05.10.09, 16:04 no popatrz, a mój pracodawca mnie szanuje i zaproponował mi kilka terminów do wyboru. tak, tak, to naprawdę się zdarza. wstrząsające, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
xorock Re: Niedawno dałem ogłoszenie dla bezrobotnych 06.10.09, 07:46 A wiesz jaki jest problem z pracodawcą od strony potencjalnego pracownika? Samo podejście do tematu. Pracodawca ma nie wiadomo jakie wymagania a sam podstawowych zasad nie potrafi przestrzegać. Przykładowe ogłoszenie jakich wiele: Oferujemy: * pracę w młodym, dynamicznym zespole * gwarancję ciągłego rozwoju * dobre warunki pracy Co mnie to naprawdę obchodzi jako osoby szukającej pracy? Zwłaszcza ten powtarzany do znudzenia frazes młody, dynamiczny zespół. Przykładowe ogłoszenie z USA: ...offers a competitive salary and excellent benefits package, including flexible and alternative work schedules, medical, dental, and disability insurance, TIAA-CREF retirement plan, 10 paid holidays and 14+ vacation days, stock option... Więc może najpierw pracodawca niech nauczy się trzymać choć trochę poziom zamiast tylko oczekiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
sikoramodra "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 13:48 Córka skończyła 2 fakultety, szuka w Poznaniu pracy od czerwca tego roku... opowiada mi jakie kretyńskie pytania zadają potencjalni pracodawcy, przykładowe: 1. "jak Pani zainteresowania wpłyną na rozwój stanowiska" - stanowisko sekreteraki... bez komentarza... 2. "dlaczego akurat nasza Firma? " co u licha można odpowiedzieć na takie pytanie? bo skończyłam studia i szukam pracy? bo muszę pracować, żeby mieć pensję i mieć z czego żyć? czy klepać banał: bo marzyłam przez całe studia, żeby u Was pracować... przykłady można mnożyć! w głowach się tym "Firmowym" poprzewracało !!! Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 13:53 córka ma 2 fakultety a co potrafi ? Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 13:57 Dwa fakultety? Przecież to wyrok bezrobocia bez sądu. Pytania wskazują, że rekrutujący rozpaczliwie szukali sposobu na spławienie przemądrzałej. Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 13:59 2 fakultety od startu zazwyczaj wskazują że człowiek jest niezdecydowany, nie wie co ma robić, nieodpowiedzialny i "przestudiowany" Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 14:03 To też, ale przede wszystkim co ma powiedzieć pracodawca skoro zjawiają się dwie osoby w jednej a płaca jest przewidziana tylko jedną. Uczciwość nakazuje nie przeciąganie zabawy w kotka i myszkę, tylko wskazanie gdzie są drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
deaarts Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 14:05 nie rozumiesz, nie zjawiają się 2 osoby, zjawia się 17 (ostatnio) z każdą należy porozmawiać i potem się podejmuje decyzje. Co do debilnych pytań to winne są poradniki typu "jak rekrutowali szefa Linii lotniczych XXX" Odpowiedz Link Zgłoś
kapelan_rady_nadzorczej Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 17:51 po pierwsze: nawet sekretarka moze robic dobra lub zla robote i miec dobry luz zly wplyw na firme po drugie: nie ma nic dziwnego w tym, ze czlowiek oferujacy miejsce pracy chce wiedziec, dlaczego potencjalny kandydat wybral jego firme...jezeli z czystej desperacji, to znaczy ze bedzie z niego kiepski pracownik, przychodzacy do pracy z przymusu, zeby "odwalic" swoje 8 godzin i zapomniec... jezeli corka nie potrafi nic powiedziec o stanowisku pracy, jakie ma zajmowac i nie potrafi powidziec, dlaczego chcialaby pracowac akurat w tej, a nie innej firmie, to niech sie nie dziwi, ze nikt jej nie przyjmuje...a to, ze ma 2 fakultety? ja juz mialem do czynienia z takimi, co mieli 2 fakultety, a nie potrafili prostego profesjonalnego e-maila sensownie napisac...o kulturze osobistej tych z fakultetami z prywatnych "uczelni" nie bede nawet wspominal Odpowiedz Link Zgłoś
sikoramodra Re: "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielko 05.10.09, 21:17 dlaczego zakładasz, że nie potrafi nic powiedzieć? dlaczego zakładasz, że są to prywatne uczelnie? dlaczego zakładasz, że nie potrafi napisać prostego profesjonalnego maila? dlaczego zakładasz, że brak jej kultury osobistej? czy przypadkiem za bardzo nie uogólniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Polski rynek pracy 05.10.09, 15:22 Od wielu lat media bombardują nas coraz to nowymi receptami na uszczęśliwienie młodych ludzi wchodzących na rynek pracy. Czytam te bzdury i oczom nie wierzę. Zacznijmy od kwestii wykształcenia. W pewnej książce przeczytałem, że w USA w 2010 roku 20% miejsc pracy wymagać będzie wykształcenia na poziomie Colleage'u, czyli dwuletniej szkoły policealnej. Mówimy o wiodącej gospodarce światowej z PKB na mieszkańca przekraczającym 45 tys. dolarów, największym na świecie sektorem R&D i siedzibami transnarodowych korporacji. Problem polega na tym, że aż 50% młodych Amerykanów wchodzących na rynek pracy będzie w tym czasie absolwentami tychże Colleage'ów. Sprawa jest o tyle interesująca, że w Polsce studia wyższe również kończy ok 50% młodzieży. Pytanie brzmi: ile wykwalifikowanych miejsc pracy jest w stanie wygenerować nasza postbalcerowiczowska gospodarka oparta na montowniach, taniej, niezorganizowanej sile roboczej i imporcie know-how? Pięć procent ? Gdybym napisał, że dziesięć, to pewnie byłaby to gruba przesada. Wszyscy pamietamy lata dziewięćdziesiąte i utyskiwania naszych pseudoelit na temat szkół zawodowych. Ukończenie takowej było przedstawiane przez balcerowiczowskich tłuków jako pewna droga pod most. Dzisiaj zbieramy żniwa ciężkiej pracy "mędrców". W Niemczech mających jedną z najpotężniejszych i najbardziej zaawansowanych technicznie gospodarek na świecie studia wyższe kończy zaledwie nieco ponad 20% młodzieży a zawodówki mają się dobrze. Ale gdzie tam Szwabom do polskiej supernowoczesnej ekonomii od Balcerka. My potrzebujemy tylko wykształconych, a "ludzi pracy" sobie sprowadzimy jako "gastarbeiterów" - z Niemiec, Wielkiej Brytanii i USA. Społeczeństwo dało się ponieść nakręconej przez liberałów histerii i gremialnie posłało dzieci na studia wierząc, że to zapewnie im lepszą przyszłość. Dziś mija dziesięć lat od głupkowatej reformy edukacji autorstwa nierządu klęski narodowej pod kierownictwem J. Buzka, likwidującej szkolnictwo zawodowe. Dyplomy są a pracy nie ma, bo i być nie może z przyczyn obiektywnych (bananowa struktura gospodarki). Balcerowiczowskie pseudoelity próbują uniknąć odpowiedzialnosci za kolejną kompromitację wmawiajac nam, że studiować należy kierunki techniczne a nie społeczne. Dowodem na to mają być przeważnie wyższe zarobki wśród inzynierów, niż w innych branżach. Nikt jednak nie przedstawi społeczeństwu prawdziwych powodów tego stanu rzeczy. Inzynierownie zarabiają lepiej właśnie dlatego, że są towarem deficytowym. W momencie, gdy armia ludzi opusci studia z dyplomem inżyniera w kieszeni (a prędzej czy później to nastąpi, gdyż ludzie chcą do czegoś dojść słuchając głosu elit) rynek nasyci się i płace polecą na pysk. Szacuje się, że w gospodarce brakuje ok. 40 tys. inzynierów, gdy tymczasem tylko w tym roku na rynek pracy wejdzie niemal 800 tys. absolwentów. Będziemy mieli akwizytorów- biotechnologów i telemarketerów po budowie maszyn. Pewni swego mogą być tylko naprawdę wysokiej klasy specjaliści wykonujacy kreatywną prace, ale takich w naszej bananowej gospodarce potrzeba bardzo niewielu. Ciekawe, co wtedy wymyślą nasze pseudoelity? Stawiam na pakiecik "doktorat z telekomunikacji +studia MBA" dla każdego absolwenta i jak absolwent tego nie wyrobi, to niech nie myśli o uposażeniu większym, niż 1200 brutto. Dane OECD mówią, że zaledwie po 20 latach kapitalizmu Polska zajmuje dziś trzecie miejsce w UE pod względem nierówności społecznych. "Wyprzedzają" nas jedynie (o czubek paznokcia) Włochy i Portugalia. Inne b. demoludy, jak Czechy, Węgry czy Słowacja pozostają daleko z tyłu. Średnia pansja wynosi co prawda ponad 3 tys. złotych brutto, ale niemal 70% pracowników zarabia poniżej tego poziomu, co tylko pokazuje skalę nierówności. Polska powoli zmienia się w typowy kraj trzeciego świata, gdzie skupione w stolicy i ewentulanie kilku innych metropoliach elity żyją na wysokim poziomie a otacza je morze biedy. Na razie aż tak dramatycznie u nas nie jest, ale trend jest jednoznaczny. Dane statystyczne, uzupełnione np. o wiadomości GUS-u o tym, że co czwarte dziecko nie dojada dają nam obraz naszego kraju, który zdaniem krętaczy z Warszawki jest "socjalistyczny". Prawda jest taka, że zyjemy w brutalnym klanowo-mafijnym kapitaliźmie - nieco ugrzecznionej wersji tego, co jest w Rosji czy na Ukrainie. Bogacze mają śmiesznie niski 19% CIT i 32% PIT z masą ulg i odliczeń - rzeczy niespotykane w cywilizowanych krajach. Nie przeszkadza im to jednak twierdzić, że są bezdusznie wysysani przez państwo. Ponoć mamy "socjalistyczny" kodeks pracy. To też mnie zdumiewa, kiedy widzę, jak cyklicznie, co kilka lat bezrobocie skacze do ponad 15%, choć nie ma żadnej recesji a jedynie czasowe spowolnienie gospodarki. "Analitycy" twierdzą, że w przyszłym roku znowu skoczy do 15%. Wierzę im, jak rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
michelange75 "PB" : Epidemia młodych bezrobotnych w Wielkopo... 05.10.09, 15:31 Poniewaz Wielkopolanie mniej niz mieszkancy tamtych regionow wyjezdzaja do pracy za granica.Mlodziez z innych regionow od dawna pracuje,takze na wakacjach u swoich rodzin,w roznych miejscach Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 wychodzi,że najlepiej wiedzie się emerytom 05.10.09, 15:41 stałe wpływy na konto, brak kredytów i dzieci na utrzymaniu wesołe jest życie staruszka obecni młodzi wieku staruszków ani emerytur nie dożyją Odpowiedz Link Zgłoś