oliwia.anna.majewska 09.10.09, 15:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chris30 Re: Dla Marka 09.10.09, 15:38 Tak Herbert, jak i Edelman byli ludźmi i zdarzało in się mówić rzeczy nieprzemyślane. Ale przeciw stosowaniu cytatu do Edelmana Herbert nie miałby z pewnością żadnych obiekcji. A kto to stosuje, to już naprawdę nieistotne. Odpowiedz Link Zgłoś
bgabka Re: Dla Marka 09.10.09, 15:49 Człowiek, który tak doskonale operował słowem i który miał wręcz technicznie precyzyjny umysł raczej nie mówiłby publicznie rzeczy nieprzemyślanych na temat kogoś, kogo kiedyś uważał za najserdeczniejszego przyjaciela. Za to Michnik dużo wysiłku włożył w to, żeby przedstawić ostatnie wypowiedzi mistrza jako brednie schorowanego frustrata. Ale to nie takie proste. Herbert stał się chyba dla Michnika wyrzutem sumienia, boleśnie przypominającym mu, co zrobił z ideałami, za które kiedyś w więzieniu siedział. I może to bezrefleksyjne cytowanie ma ten wyrzut zagłuszyć Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Re: czy naprawde musicie sie klocic na pogrzebie? 09.10.09, 17:36 Polak nie potrafi... Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Dla Marka 09.10.09, 16:19 Bardzo celne pytanie. jeśli Michnik honorował takim mianem sowieckich generałów w polskich mundurach, ewidentne kanalie to nie wiem jak traktować te peany na cześć Edelmana. Odpowiedz Link Zgłoś
fjmurau Re: Dla Markai 09.10.09, 17:17 gdybys mial choc minimum wiedzy na temat kontekstu w jakim padly slowa o 'ludziach honoru' lub troche dobrej woli, to nie musialbys snuc tych rozwazan(wtedy pewnie napisalbys tu cos innego) Michnik powiedzial tak, bo uznal, ze w pewnej chwili 'przekroczyli horyzonty swoich biografii(czyli mimo tego, kim byli i co robili wczesniej potrafili dostrzec w drugiej stronie adwersarza - tak przynajmniej sadzil Michnik i w takim znaczeniu uzywal tego sformulowania.) Powtorzmy: nie byli ludzmi honoru za stan wojenny, Wujka, Grzegorza Przemyka, ks. Popieluszke, tylko dlatego, ze w pewnej chwili wybrali dialog(kiedy wcale nie bylo to takie oczywiste) Moze byl naiwny, nie mnie to rozsadzac Pisze to, bo to chyba najczesciej powtarzana pod adresem Michnika brednia A Marek Edelman - dla mnie wzor mestwa, ale tez po prostu wzor faceta, dowod na to, jakim gigantem mozna sie stac, i jak pieknie zyc Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head [...] 09.10.09, 19:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bikej5 Re: Dla Marka 09.10.09, 19:09 talking_head napisał: > Bardzo celne pytanie. jeśli Michnik honorował takim mianem > sowieckich generałów w polskich mundurach, ewidentne kanalie to nie > wiem jak traktować te peany na cześć Edelmana. zadumał byś się raczej nad słowami tam wypowiedzianymi,a nie jątrzył... Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Dziwna sprawa. W Izraelu pan Edelman był 09.10.09, 16:24 traktowany jako osoba wysoce kontrowersyjna. Nie dostał nigdy żadnego medalu ani innego wyróżnienia. Taki wielki bohater i nie dostał nawet głupiego medalu, a przecież dobrze wiemy, jak Izrael czci swoich bohaterów z czasów Holocaustu. O co tu chodzi, panie Michnik? Odpowiedz Link Zgłoś
kpix o to czlowieku, ze to jest mowa nad grobem. 09.10.09, 16:44 nigdy nie slyszales mowy pogrzebowej? co za smietnik, ludzie nawet nad grobem ludzie nie potrafia sie przymknac. Odpowiedz Link Zgłoś
panijedna1 Re: Dziwna sprawa. W Izraelu pan Edelman był 09.10.09, 19:28 trombozuh napisał: > traktowany jako osoba wysoce kontrowersyjna. Nie dostał nigdy > żadnego medalu ani innego wyróżnienia. Taki wielki bohater i nie > dostał nawet głupiego medalu, a przecież dobrze wiemy, jak Izrael > czci swoich bohaterów z czasów Holocaustu. > O co tu chodzi, panie Michnik? może o to, przepraszam, że odpowiadam za Michnika, że marek Edelman nie był tak wielkim bohaterem Izraelskim jak Polskim. Dlatego do Izraela nie wyjechał, dlatego się tam na niego obrazili znajomi. Bo był żydowskim Polakiem. A nie Żydem z Polski w Izraelu. Polakiem Żydem, tak jak są Polacy katolicy, prawosławni, ewangelicy i pewnie muzułmanie albo ateiści. Odpowiedz Link Zgłoś
fanzwloch Dla Marka 09.10.09, 17:03 Bohaterstwo Marka Edelmana i innych bojowników z Getta było bezprzykładne i cześć Im za to. Uratowali honor mieskańcow Getta a ich postawa kontrastowała z godnymi potępienia postawami kolaborantów - na czele z osławioną bezwzględną żydowską policją. Niemniej: - Edelman wspominał, że zawiódł się na Stalinie, gdy ten stał się antysemitą. Nie, gdy stał się atypolakiem czy wogóle komunistycznym krawym satrapą. - Znamienna jest też ta wypowiedź na temat KOR - że był spadkobiercą Bundu. Fakt - decydująca grupa korowców (a wcześniej jeszcze bardziej aktywiści marca 68) wywodziła się z rodzin żydowskich o przekonanaich lewicowych. Gdy do Edelmana przyszła jedna z działaczek opozycyjnych (kilka dni temu o tym wspominaław GW), by podpisał jakiś opozycyjny apel, spytał się, (jak w szmocesie) jak to się ma do sprawy żydowskiej. Marek Edelman nie był polskim patriotą - był lewicowym nacjonalistą żydowskim, ktoremu przyszło żyć w Polsce. O paradoksie - nie był lubiany ani ceniony w Izraelu, bo był bundowcem, a oni uznawali, że miejsce Żydów jest w Polsce i tu należy walczyć o poprawę ich położenia a byli przeciwni tworzeniu państwa Izrael (co różniło ich od syjonistów). To, że Michnik także i przy okazji tego pogrzebu obsesyjnie piętnował przeciwników politycznych i jak zwykle straszył antysemityzmem, totalitaryzmem i czym tam jeszcze, to oczywiste. On też jest spadkobiercą Bundu. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Panie Michnik, 09.10.09, 17:51 fanzwloch napisał: > Bohaterstwo Marka Edelmana i innych bojowników z Getta było > bezprzykładne i cześć Im za to. > Uratowali honor mieskańcow Getta a ich postawa kontrastowała z > godnymi potępienia postawami kolaborantów - na czele z osławioną > bezwzględną żydowską policją... ..................... > To, że Michnik także i przy okazji tego pogrzebu obsesyjnie > piętnował przeciwników politycznych i jak zwykle straszył > antysemityzmem, totalitaryzmem i czym tam jeszcze, to oczywiste. On > też jest spadkobiercą Bundu. > Czy spadkobiercą Bundu może być wyłącznie Żyd? Bo ja bym się chętnie zgłosił po taki spadek... Pan to wie doskonale, że odwaga i heroizm pozbawione sarkazmu i melancholii żydowskiej stają się polską brawurą i głupotą. Tacy ludzie jak On zdarzają się od czasu do czasu. Raz na sto lat. Wartość diamentu to nie tylko twardość i promieniejące z jego wnętrza światło, lecz w równej mierze rzadkość tego kamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fanzwloch Re: Panie Michnik, 09.10.09, 20:29 Czy spadkobiercą Bundu może być tylko Żyd? Tego nie wiem, wiem za to, że tak się właśnie stało, co zresztą nie może dziwić. Jeśli Pan wybiera taką tradycję, to Pański wybór. Ja odwołuję się do innej tradycji - po prostu nie jestem Żydem ani lewicowcem. Tradycja Bundu - lewicowa, Żydowska i internacjonalistyczna była i jest (!) w zdecydowanej opozycji do tradycji i wyzwań dnia dzisiejszego mojej OJCZYZNY. Bo ja chcę mieć moją Ojczyznę a ludzie hołdujący tradycji Bundu za Ojczyznę mają liberalną lewicową Europę (to pokazują bez specjalnego krygowania się) oraz Izrael (co jest skrzętniej skrywane ale niemnniej widoczne). A Polska? Siłą rzeczy to nie jest ich tradycja - i temu też nie można się dziwić, tak jak nie dziwi to, że np. dla mnie żydowska tradycja jest obca, choć mam do niej szacunek i interesuje mnie a nawet pewną słabość jak wielu Polaków. Dla postbundowców i postkkpowców Polska to kraj antysemicki, zacofany, katolicki itp. więc nie ma czego żałować, że anektowany zostanie przez UE. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok umarł wielki człowiek, Polak, żydowskiego pochodze 09.10.09, 20:50 nia, bohater. Więc pytam sie panie fanzwloch - po pierona te radiomaryjne pienia? O ojczyznie, ojczyznie, ojczyznie? Pan nie rozumie tego sensu słowa, a Marek Edelman rozumiał je doskonale, ponieważ w swojej ojczyźnie pozostał! I po co ta degrengolada radiomaryjna o "aneksji przez UE". Przecież cała ta radiomaryjna ferajna, to kryptokomunisci, ba, słudzy FSB, dawni zetempowcy i zetemesowycy i zetempówki oraz zetemesówki. Jednym słowem, budowniczy prl, którzy aktualnie przerzucili sie na inne wartości, bo czas umyka, a emerytura mała i coś robić trzeba........ Jednak internacjonalizm proletariacki z was ciągle wypływa. Trochę ciszy na tym grobem, więc. Przemawiajcie nad grobami waszych zmarłych........... Odpowiedz Link Zgłoś
psiorgan Dla mnie będzie On wiecznie żywy. Szok... 09.10.09, 21:28 widziałem dziś milionowe rzesze ludzi, prostych obywateli, którzy oddali cześć temu, który kulom Polskich nazistów z endecji w gettcie się nie kłaniał. Chwała!! Odpowiedz Link Zgłoś
fanzwloch Re: umarł wielki człowiek, Polak, żydowskiego poc 10.10.09, 00:50 Szanowny Panie, w życiu nie słuchałem radia Maryja. Za to pilnie czytam GazWyb - więc wiem co piszę na temat poglądów tego środowiska na temat tradycji, Ojczyzny, UE itp. Marek Edelman, co sam mówił, był strażnikiem pamięci zaginionej kultury żydowskiej. Ja to rozumiem a wręcz podziwiam ale czy to można zakwalifikować jako patriotyzm polski? A co schedy po zmp, zms, i internacjonaliźmie to nie wiem jak jest w radiu Maryja. Wiem jak jest w środowisku GW czy szerzej posbundowskim. Zdecydowana wiekszość z nich ma przeszłość zmpewsko- zmsowską (począwszy od Michnika) czy wręcz PZPR-owską. Wielu starszych (często już nieżyjących to byli b. żarwliwi staliniści) - Geremek, Kołakowski itd. Rodzice środowiska Michnika to byli stalinowcy, którzy przejrzeli na oczy, dopiero jak komuniści okazali się antsemitami (sam Edelman o tym mówił!). I nagle w Izraelu odnaleźli swoją ojczyznę a przynajmniej schronienie przed odpowiedzialnością za okres stalinizmu (przykład: Morel). Inni uciekli na Zachód (przykład: Wolińska). I wszyscy zgodnie - tu czy za zagranicą oskarżają Polaków o antysemityzm. Niemniej Edelman i bojownicy z Getta budzą mój ogromny szacunek, nawet gdy nie byli polskimi patriotami. Ja po prostu nie jestem szowinistą. Z wyrazmi szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
fanzwloch Re: umarł wielki człowiek, Polak, żydowskiego poc 10.10.09, 00:56 Suplement. To nie ja (ani inni podobni internauci) złamali zasadę uszanowania ciszy nad trumną Zmarłego - zrobił to na pogrzebie Michnik, nawet przy tej okazji ujawniając swoje antypolskie obsesje. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok wielce szanowny panie Fanzwloch, 10.10.09, 14:26 problem leży w tym, że kiedy w latach przed 1989 rokiem, ci bundowcy, jako jedynie walczyli z komuną,cała reszta była zainteresowana czymś zupełnie innym (np. marcowi docenci..........). Tak sie brutalnie składa, że jestem z pokolenia, które pamięta, co wówczas sie działo. Cała masa aktualnych erzpatrioten, w owym czasie siedziała w filcowych kapciach i popijała Wyborową w różnych kółkach zainteresowań, raczej niepatriotycznych. A jeżeli dodamy jeszcze, że niektóry z obecnych sztandarowych postaci establishemtu erzpatriotycznego miały przekonania, conajmnie zabawne (niejaki Macierewicz był MAOISTą i protestował z tego powodu przeciw wizycie Nixona w Polsce!), to ubaw jest po pachy. Cóż zrobić, taki jest problem, że z komuny walczyli jedynie Michnik, Kuron, Modzelewski i jeszcze paru innych, a cała reszta organizowała sobie tzw. małą stabilizację. Erzpatrioci chwalą się stocznią, więc ośmiele sobie przypomnieć słynne hasło stoczniowców (tych od 21 postulatów): SOCJALIZM TAK, WYPACZENIA NIE! Możnaby tak dalej i tak dalej....... A 17 republikę to z nas chciał zrobić niejaki Bierut. Stalin jednak był łaskaw nieskorzystać. Bandyta i morderca milionów, a jednak przewidujący człowiek............ Im dalej od wydarzeń, tym łacniej można wmawiać w zdrowego chorobę lub odwracać kota ogonem! PS. W świetle ustaw normyberskich, jestem czystej krwi aryjczykiem, na co w rodzinie są papiery od kilkuset lat. Ale wie Szanowny Pan: JENO PRAWDA WAS UWOLNI lub Kocham Cezara, lecz prawdę kocham jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
fanzwloch Re: umarł wielki człowiek, Polak, żydowskiego poc 10.10.09, 01:17 To działacze Polskiego Komitetu Narodowego (nazwanego tak chyba dla żartu) składającego się (za wyjątkiem W. Wasilewskiej) z samych lewicowych Żydów prosił Stalina, by po wojnie wcielił Polskę do ZSRR! Już nie mówię o KPP. Sam Bund nazywał się partią Polsko- Litewsko-Rosyjską. To była partia internacjonalistyczna aczkolwiek przywiazana do jednego narodu - żydowskiego. Tyle na temat patriotyzmu tych środowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi.2 Re: umarł wielki człowiek, Polak, żydowskiego poc 10.10.09, 04:34 Wanda Wasilewska była ochrzczoną katoliczką, podawał ją w Krakowie do chrztu sam Józef Piłsudski.Ojciec W.Wasilewskiej - Leon Wasilewski był przyjacielem i bliskim współpracownikiem J.Piłsudskiego.-Władysław Wierszko-Niemcy,10.10.2009r. Odpowiedz Link Zgłoś
jasio_glupi Markowi Edelmanowi na pożegnanie 09.10.09, 18:28 Jestem katolikiem i chrzescijaninem i dlatego zmowilem za niego Kadisz. Zegnaj Glupi Jasio - ten z piosenki Jacka Kaczmarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
demokratus Łzy w mych oczach rozmywają rzeczywistość, 09.10.09, 18:54 która stała się pusta i nijaka po Jego śmierci. Żyć bez busoli postępowania to jak niesprzątać kotu kufety. Żegnaj Marku! Odpowiedz Link Zgłoś
panijedna1 Re: Dla Marka 09.10.09, 19:20 bgabka napisał: > Cześć pamięci M. Edelmana. A do p. Michnika prośba, żeby Herberta nie cytował z > taką łatwością. Bo śp. Herbert wystarczająco dosadnie się w filmie "Obywatel > Poetan" na temat p. Michnika wypowiedział i nie sądzę, żeby uważał, że > przesłanie pana Cogito jest przez p. Michnika realizowane przecież Michnik nie cytuje tego o sobie, tylko o Marku Edelmanie!!!! a to, że Herbert nie umiał docenić i poprawnie ocenić Michnika, nie znaczy, że Michnik nie potrafi docenić Herberta! Dlaczego Herbert ma być nieomylnym w swoich ocenach???? Dlaczego Michnik ma się obrażać za błędne oceny, nawet osób takich jak Herbert??? jest ogólnie dozwolone cytowanie osób innych, z podaniem źródła cytatu... Odpowiedz Link Zgłoś
bgabka Re: Dla Marka 09.10.09, 21:26 Po pierwsze, Herbert Michnika ocenił bardzo trafnie. I to zdumiewająco szybko trafnie go ocenił. Przyznaję, że mi dojście do podobnych wniosków zajęło kilka lat więcej. Po drugie, jak już cytuje to niech cytuje do końca, a nie wyrywkowo. A w wierszu tym padają też słowa: niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę a kornik napisze twój uładzony życiorys i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie. W kontekście tych właśnie słów obrzydliwe jest to, że Michnik po raz kolejny wykorzystał pogrzeb dla prowadzenia swojej dziwacznej kampanii. Kampanii w obronie szpiclów, katów i tchórzy, co ustawili się w życiu poprzez donosicielstwo i łamanie życiorysów przyzwoitym ludziom. Notabene do przebaczania w imieniu tych, którym życie przez donosicielstwo zniszczono, też pan redaktor jest pierwszy. Obejrzyj Obywatela poetę i Trzech kumpli, to naprawde dobre i przełomowe dokumenty. Chyba, że się boisz bo czujesz, że twoja filozofia na kruchych fundamentach została zbudowana Odpowiedz Link Zgłoś
panijedna1 Re: Dla Marka 09.10.09, 21:36 > Po pierwsze, Herbert Michnika ocenił bardzo trafnie. I to zdumiewająco szybko > trafnie go ocenił. Przyznaję, że mi dojście do podobnych wniosków zajęło kilka > lat więcej. Po drugie, jak już cytuje to niech cytuje do końca, a nie wyrywkowo jak Ciebie poproszą o cytowanie, to będziesz cytował, ile chcesz. a jak Michnik cytyje na mowie pogrzebowej, to może sobie taki wybrać cytat, jaki mu pasuje. on nie Ciebie reprezentuje, tylko własne poglądy. > W kontekście tych właśnie słów obrzydliwe jest to, że Michnik po raz kolejny > wykorzystał pogrzeb dla prowadzenia swojej dziwacznej kampanii. Kampanii w > obronie szpiclów, katów i tchórzy, co ustawili się w życiu poprzez > donosicielstwo i łamanie życiorysów przyzwoitym ludziom. a kogo on dzisiaj bronił???? w jakiej kampanii???? dzisiaj było tylko o Marku Edelmanie. zacytuj, kogo Michnik niby dziś bronił w swoim przemówieniu? a co ty woesz o życiu Michnika i jego zniszczonym życiu??? może on ma prawo przebaczać, bo ucierpiał, jak mało kto. ale się tym nie chwali na każdym rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
bgabka Re: Dla Marka 09.10.09, 21:49 Kampanii przeciwko lustracji i ujawnianiu prawdy o donosicielach oczywiście. Michnik nie pierwszy raz poruszył ten wątek nad grobem człowieka. Czy tobie wszystko trzeba łopata do głowy ładować? Odpowiedz Link Zgłoś
panijedna1 Re: Dla Marka 09.10.09, 21:52 to zacytuj Michnika, gdzie on poruszył dzisiaj temat lustracji...??? Odpowiedz Link Zgłoś
kpix bgabka, błagam Cię, idź stąd. 09.10.09, 21:39 idź stąd po prostu i przenieś swoje wynurzenia na tysiące innych forów, na których możesz pisać dosłownie co chcesz, ale nie wykorzystuj na miłość Boską czyjegoś pogrzebu do dywagacji na temat własnych poglądów politycznych. Rozumiesz? To jest pogrzeb, a nie klub polityczny. dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bgabka Re: bgabka, błagam Cię, idź stąd. 09.10.09, 21:53 Prosze bardzo. Ale niestety zasmucę Cię. Ja właśnie chcę wyrazić swoją dezaprobatę przeciwko temu, że Michnik wykorzystuje pogrzeb dla celów, o których wspomniałeś. I bardzo niesmaczne wydało mi się, że użył w tym celu największego poety naszych czasów, który do tego miał o Michniku jasno sprecyzowany pogląd. Nie kumasz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
panijedna1 Re: bgabka, błagam Cię, idź stąd. 09.10.09, 21:58 A może Marek Edelman Michnika właśnie o taką mowę prosił? Przecież to przyjaciele, ludzie o identycznych poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Re: bgabka, błagam Cię, idź stąd. 09.10.09, 23:40 Edelman to postać mocno kontrowersyjna (w Izraelu, mimo że to taki bohater, nie dano mu nawet najmniejszego wyróżnienia). Ale jednak przy Michniku to aniołek i na pewno nie można mówić, że to ludzie o identycznych poglądach. Zresztą, panijedna1, uważaj - bo jeżeli mówisz o kimś, że ma poglądy identyczne jak Michnik, to jest to wielka obelga. Adam Michnik bezwstydnie i wielokrotnie bronił pospolitych szpicli (np. Maleszki), zdrajców i ludzi mających krew na rękach (jak Jaruzelski czy Kiszczak, przemawiał w Sejmie i głosował przeciwko jakimkolwiek sankcjom dla SB-ków (w tym głosował przeciwko odebraniu im wysokich emerytur). Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Jejku Bgabka... 10.10.09, 00:31 przecież Adam Michnik przytaczał, jakie zdanie miał Marek Edelman na temat polowań na czarownice, jakim w połowie ostatniej dekady stała się lustracja - bo się tak właśnie stało. Przecież tak było - o co tu kruszyć kopie? Takie miał zdanie Edelman, który właśnie umarł i nad grobem osoby która umarła mówiący mowę Michnik przytacza zdanie umarłego. Nie wiem, czy nie da się tego bardziej łopatologicznie. I co z tego że pan H miał o panu A sprecyzowany pogląd? A może pan Iks miał na temat poglądu pana H z kolei sprecyzowany pogląd? Czy Herbert jest Bogiem? Czy wolno przytaczać czyjś celny cytat tylko i wyłącznie, gdy jeden z drugim się kochają? I po kiego grzyba mamy się teraz zajmować osobistymi różnicami zdań na temat tego czy śmego, co popierał Edelman a co kajtusiowi BGabce czy zyziowi Kpixowi nagle się spodobało bądź nie i koniecznie musi uwypuklić i skomentować? To jest pogrzeb. Każdy powiedział coś od siebie i po swojemu, a jednocześnie odnosząc się do realnych opinii Marka Edelmana w danej sprawie. Po co to wysupływanie w ogóle? Po co te kłótnie? Marek Edelman już nigdy tobie nie nazwie lustracji per polowanie na czarownice - możesz więc zasnąć spokojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pit_mroz Markowi Edelmanowi na pożegnanie 09.10.09, 21:51 biję czołem przed bohaterem Odpowiedz Link Zgłoś
tdulinicz Markowi Edelmanowi na pożegnanie 09.10.09, 23:45 Dzis przed poludniem, na pogrzebie Marka Edelmana widzialem ludzi, z ktorymi chcialbym zyc pod jednym dachem. W Warszawie, w Polsce, na Swiecie. I to byla kolejna rzecz, ktora Marek Edelman mi podarowal. I rynsztok internetu tego nie zmiania, a nawet jeszcze bardziej uwziosla te chwile z pogrzebu. Dziekuje. Tomasz Dulinicz Odpowiedz Link Zgłoś
dijkman Markowi Edelmanowi na pożegnanie 10.10.09, 00:03 Marek Edelman mówił to co myśli, a nie tak jak należy mówić. To nie jest łatwe, nawet kiedy nic nie grozi. Jego odwaga wynikała z uczciwości, szczerości i współczucia dla innych. Był prawdziwym autorytetem moralnym. I dla tych, którzy poznają Jego biografię, zapewne będzie nim na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jael1410 Markowi Edelmanowi na pożegnanie 10.10.09, 00:17 klaniam sie markowi - jednemu z najwiekszych polakow. byl swiatlem, byl zarzewiem. zapalam znicz na jego grobie i chyle nisko glowe. czesc jego pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi.2 Markowi Edelmanowi na pożegnanie 10.10.09, 03:59 Ja nie rozumiem dlaczego na pana redaktora Adama Michnika ludzie cisną takie obelgi? Za PRL-u red. Jerzy Urban też pisał że Michnik przebrał się w ornat i "do mszy ogonem dzwoni", (obecnie ci dwaj panowie razem konsumują napoje alkoholowe).Dzisiejszy adwersarze redaktora naczelnego Gazety Wyborczej wogóle już nie przebierają w słowach i w starym endeckim stylu "walą po mordzie parcha ile wlezie".Wolność słowa i wypowiedzi niesłychana!Podejrzewam że pan Michnik świetnie się bawi, jak stary fabrykant Bucholz z "Ziemi obiecanej" przy lekturze pisanych do niego listów ("czytaj pan,czytaj ja to lubię jak ludzie na mnie plują, bo piszą prawdę"). Oczywiście tamte listy do Bucholza i obecne wypowiedzi pod adresem pana Adama Michnika mają wspólny mianownik,-są niepodpisane - imieniem i nazwiskiem.Niestety, tak było i jest najłatwiej.Anonimowe śmiecenie jest wygodne i przeważnie bezkarne.I proszę zauważyć pewną prawidłowość,- obojętnie w jakiejkolwiek sprawie pan red.Michnik by nie zabrał głosu, to ludzie nie odnoszą się do meritum sprawy tylko tylko rzucają w Niego niesłychanymi wyzwiskami i obelżywymi wypowiedziami.Internet jest dzisiaj bardzo potężny, ale też niebezpieczny jak broń nuklearna.Może niedługo zniszczyć naszą cywilizację! Oby tak się nigdy nie stało.A panu doktorowi MARKOWI EDELMANOWI niech chociaż polska ziemia lekką będzie.- Władysław Wierszko-Niemcy,10.10.2009r. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Markowi Edelmanowi na pożegnanie 10.10.09, 18:36 Piękna mowa. Piękny pogrzeb bardzo pięknego człowieka. Bardzo żałuję, że nie zdołałam tam być. I dziękuję wszystkim, którzy pokazali klasę w tym wątku. Kiedy pada nazwisko Edelman brak klasy wyjątkowo razi. Nawet w internetowej dżungli. Odpowiedz Link Zgłoś