jugger 22.10.09, 07:06 czy dzisiaj jest prima aprilis, czy to Polska właśnie ??? I pomyśleć, że my za to wszystko płacimy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polaryzacja Proces o wiadro 22.10.09, 07:07 Ależ ludzie mają fantazję :) a co trzeba zrobić, żeby zostać takim biegłym? Opinia o wiadrze 229 zł... na tym można zrobić majątek! Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Proces o wiadro 22.10.09, 07:34 fakt - za 10zł można było - zamiast analizować teoretycznie i rozmawiać z producentem - przeprowadzić ekspertyzę eksperymentalną :) A co do sprawy: niech się sądzą, byle koszty sądowe i ekspertyz pokrył przegrany Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Kiedy komisja sejmowa sie tym zajmie ? 22.10.09, 09:38 Komisja d/s wiadra, 9 czlonkow i 6 miesiecy przesluchan swiadkow. To takie polskie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
awm10 Re: Kiedy komisja sejmowa sie tym zajmie ? 22.10.09, 12:53 Oczywiście, że trzeba powołać komisję sejmową. Afera jest oczywista, porażająca,a Tusk znów w kręgu podejrzeń. Jego dziadek (wiecie który) znał się z teściem dziadka producenta wiader. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Proces o wiadro 22.10.09, 11:17 kosztami proecesow obarczyc sedziego Odpowiedz Link Zgłoś
john2010 Proces o wiadro 22.10.09, 07:39 Taki proces to nic nadzwyczajnego. Niemcy to dopiero są pieniacze. Śledziłem kiedy losy procesu o ....szczote do czyszczenia kibli, któa wynajmujacy mieszkanie wywalil na śmietnik bez zgody wynajmującego.... Odpowiedz Link Zgłoś
tw.ubek Re: wiadro albo bezrobocie 22.10.09, 07:41 Policja, prawnicy, biegli, urzędnicy w obawie przed utratą pracy tworzą fikcyjne zatrudnienie. Inflacja prawa. Komuna powraca. Ile jest podobnych spraw kończonych umorzeniem na koszt podatnika?! Podatnicy wszystkich krajów - łączcie się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman oczywiście, umorzyć sprawę 22.10.09, 12:32 solidarnie obciążyć kosztami procesów, ukarać grzywną za zawracanie głowy wymiarowi sprawiedliwości, następnym razem będą wiedzieć że takie problemy rozwiązuje się samemu, zawsze można napuścić krewniaków na sąsiada, porysować karoserię samochodu albo nawet przebić opony, a w ramach retorsji wybić wszystkie szyby sąsiadce, otruć ulubionego kota, albo wypróżniać się pod jej drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Proces o wiadro 22.10.09, 07:44 Następny proces będzie o blokowanie drogi p. poż. Mandat 200 zł dla kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Proces o wiadro 22.10.09, 08:11 Drogę p.poż. wolno blokować, chyba że akurat się pali. Tak przynajmniej uważa warszawska Straż Miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman strażnicy - rzeczoznawcy 22.10.09, 12:33 gdzie jest ta ich wiekopomna i prawotwórcza ekspertyza Odpowiedz Link Zgłoś
offal Polactwo 22.10.09, 07:44 Oboje trzeba wypchać słomą i postawić w muzeum jako wzór polskiego chłopa-sąsiada. Ciekawe czy "poszkodowana" ma prawnika i ile ją to będzie kosztowało + zrobienie z siebie pośmiewiska. Odpowiedz Link Zgłoś
irekur Proces o wiadro 22.10.09, 07:50 tylko dlaczego sąd zwolnił sprawcę z kosztów procesu? Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Być sędzią , ale to fucha 22.10.09, 07:57 Taka sprawa to sama przyjemność. Pensyjka leci a i pośmiać się można. Odpowiedz Link Zgłoś
ton_y Kto jeszcze pluje sobie w brodę że nie poszedł na 22.10.09, 08:44 że nie poszedłem na prawo, zamiast przykładać sie obecnie do pracy miziałbym się w tym błocku Odpowiedz Link Zgłoś
badababum dzięki za to wiadro, uśmiałem się jak nigdy 22.10.09, 09:13 dzięki za to wiadro, uśmiałem się jak nigdy nie ma to jak mała, poranna porcja śmiechu, od razu humor lepszy na cały dzień :) Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Pani od wiadra powinna dostać grzywnę 22.10.09, 09:20 za zajmowanie wymiarowi sprawiedliwości i służbom porządkowym głowy z byle powodu... powinna również zostać pouczona, że nie zostawia się rzeczy swobodnie i bez nadzoru w miejscach gdzie z różnych przyczyn mogą ulec zniszczeniu...jeśli to robi to na swoje ryzyko... Odpowiedz Link Zgłoś
dagafra Sprawa o wykroczenie czy proces o wiadro 22.10.09, 09:46 Ten artykuł nie jest rzetelny, bo zawiera treści między wierszami, których nie odczyta laik, a ponadto manipuluje opinią publiczną przeciw wartością, na których zasadza się nasze państwo. Czy ta sprawa to przypadkiem nie odmowa przyjęcia mandatu przez pana, który rzekomo kopnął wiadro? Skoro pojawiła się policja to najprawdopodobniej wymierzyła mandat i ten mandat jest przedmiotem procesu! A gdyby to była sprawa cywilna to koszt całego procesu czyli opłaty sądowe, koszty biegłych i świadków oraz koszty strony wygrywającej pponiósłby przegrywający. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik pytam z ciekawości 22.10.09, 12:06 czy Sądy Grodzkie też rozpatrują sprawy cywilne? a jeśli sprawa jest wynikiem odmowy przyjęcia mandatu to spartoliła to policja dając mandat nie mając pewności że koleś był winny (np. na podstawie pomówienia) Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman cywilne i karne z oskarżenia prywatnego 22.10.09, 12:41 Art.13 Ustawy z dnia 27.O7. 2001 r., Prawo o ustroju sądów powszechnych, Sądom grodzkim powierza się rozpoznawanie spraw: 1) o wykroczenia w pierwszej instancji- odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5.000 złotych lub nagany. Nie popełnia wykroczenia sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu, 2) o wykroczenia skarbowe i przestępstwa skarbowe zagrożone karą grzywny do 360 stawek dziennych lub zagrożone karą ograniczenia wolności albo karą pozbawienia wolności do lat 2, 3) o przestępstwa ścigane z oskarżenia prywatnego, z wyjątkiem spraw podlegających rozpoznaniu z udziałem ławników, 4) o pozostałe przestępstwa, podlegające rozpoznaniu w postępowaniu uproszczonym, 5) cywilnych podlegających rozpoznaniu w postępowaniu uproszczonym oraz dotyczących depozytów sądowych i przepadku rzeczy do tego trybu należą np. sprawy o roszczenia wynikające z umów oraz roszczenia z tytułu rękojmi i gwarancji - gdy wartość przedmiotu sporu nie przekracza 5 tys. zł, a także sprawy o zapłatę czynszu najmu lokali mieszkalnych i opłat obciążających najemcę art. 505 k.p.c. Odpowiedz Link Zgłoś
kot789 Proces o wiadro 22.10.09, 09:54 chyba sie Ci panstwo specjalnie dogadali i robia sobie zarty z nas wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
hapet Proces o wiadro 22.10.09, 10:19 A ja uważam, że tak powinno być w państwie prawa! Śmiejecie się z wiadra, a ja się pytam ilu z was przerysowano samochód na parkingu, urwano lusterko, czy wyjęto radio? Ilu narzeka na pomalowane klatki schodowe, czy śmieci, bądź psie kupy na chodniku. Większość macha ręką nawet na większe uprzykrzenia twierdząc, że policja nic nie zrobi, a sprawa w sądzie potrwa zbyt długo. A właśnie, że nie! Sąd jest od orzekania o winie i karania nawet niewielkich przejawów wandalizmu (jeśli policja sobie z tym za pomocą mandatów nie radzi) i nieważne czy to jest wiaderko za 10 zł, czy radio samochodowe za 300 zł, czy wiata przystankowa za 5000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
rybjan1 Proces o wiadro 22.10.09, 10:20 Bardzo podoba mi sie praca biegłego sądowego od spraw możliwości uszkodzenia wiadra plastikowego jednym kopnięciem. Skasował prawie 230 złotych za wiedzę ,którą mógł on albo wysoki sąd uzyskać za 10 złotych, robiąc eksperyment sądowy,czyli kopiąc nowe plastikowe wiadro własną nóżką. Ale po to mamy w Polsce sądy i prawo, by pieniądze podatnika były mądrze wydatkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
awm10 Re: Proces o wiadro 22.10.09, 13:06 Tak, biegli do każdej sprawy, jakby sędzia nie miał własnego rozumu. To choroba naszego sądownictwa. Np w sprawach o nie płacenie czynszu. Zawsze jest biegły i kasuje jak za zboże. A każdy uczeń szkoły podstawowej znajdzie w necie w 5 minut informacje jakie są czynsze w danej okolicy. Sędziowie specjalnej troski, czy gorset prawny zabraniający sędziemu myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Proces o wiadro 22.10.09, 10:32 Oboje zainteresowanych sąd powinien skazać na roczne wizyty u psychiatry i przez rok cotygodniowe godzinne sesje u psychologa. Obowiązkowo, pod karą finansową np. 3000 zł. Jest to zwykła nienawiść sąsiedzka. Jedno robi na złość drugiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kukos1 Proces o wiadro 22.10.09, 10:41 Parnoja!!! Niestety takich sytuacji jest znacznie więcej, mało tego dochodzi do absurdów typu wysyłanie listu z opłatą pocztową ok 3 pln z żądaniem zadopłaty np. 60 gr, czy takiż list z fakturą 0 pln. Niestety płacimy za to wszyscy ze swojej kieszeni, w formie podatków. Tak było jest i (chyba) będzie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
carl1212 Dawno się tak nie uśmiałem 22.10.09, 10:51 Woody Allen to cienki Bolek przy tej twórczości. Chyba napiję się piwa -mam dziś wolne. Acha do browara polecam suszoną wołowinę wild west jerky - mięsień piwny po niej nie rosnie Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Dziwne - jak mi ukradli szyld 22.10.09, 11:05 to policja powiedziala ze jest to niska szkodliwosc spoleczna i nie zajela sie sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
animation_life Ale się uśmiałam 22.10.09, 11:22 Normalnie to jest lepsze niż Sami Swoi... Szkoda tylko, że to my za ten cyrk płacimy... Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman w 2001 roku był taki śmieszny proces o dowcipy 22.10.09, 12:54 Sąd oddalił pozew niejakiego F, protestowały tuzy polskiego mainstreamu; Bartoszewski, Jedlicki i inni oskarżenie było z grubej rury o rasizm i ksenofobię jak to w Polsce, a u innych też bywa śmiesznie; w procesie przeciwko rzemieślnikowi nielegalnie wykorzystującemu postaci z kreskówek Disneya sąd w Neapolu powołał na świadków Myszkę Miki i jego towarzyszy Odpowiedz Link Zgłoś