Dodaj do ulubionych

Fotoradar jak czarna wołga

22.10.09, 15:41
Czy jest inny sposób na wściekłe zwierzęta za kółkiem??
Obserwuj wątek
    • winiary2 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 15:41
      Taaaa, to takie polskie, że od razu wiem gdzie mieszkam. W kraju idiotów na
      drogach.
      Tak jak dzisiaj, jadę na autostradzie a tu młody durny starym VW - nie
      puszczę, bo JAAAA tu rządzę. Debilni ludzie którzy z normalnego kraju robią
      debilny.
      CB miało być dla bezpieczeństwa. A dziś jest dla ABS-ów. Absolutny Brak Szyi i
      kręgosłupa moralnego.
      • myslacyszaryczlowiek1 Problem leży gdzie indziej 22.10.09, 19:53
        Problem leży w tym że u nas białe tabliczki ( 50 km/h) stawia się zamiast
        zielonych tablic z oznaczeniem nazwy miejscowości. Dochodzi jeszcze problem
        rozwlekłych wsi np. potrafią się ciągnąć przez 13km (Tarnobrzeg - Mielec).
        Albo np. był wypadek za Gierka na
        trasie Sochaczew - Grójec, ciężarówka wjechała w przystanek, to od razu
        postawiono ograniczenie. I mimo że przebudowano drogę już ze dwa razy
        ograniczenie zostało, chociaż PGRowskie bloki stoją kilkaset metrów od drogi.
        Przez te wszystkie ograniczenia kierowca głupieje. Bo nie wie czy ograniczenie
        wynika z rzeczywistego zagrożenia, czy też sołtys wsi którego samotny dom stoi
        przy drodze wywalczył białą tabliczkę, bo co mu będą samochody hałasować. Na to
        nakłada się fatalne planowanie. Jak jest droga, to przy drodze powstają chałupy.
        Na to nakłada się zwyczaj honorowany nawet przez strażników którzy nastawiają
        prędkość na 70 km/h, bo wiedzą że jak jadą prywatnie to też przekraczają
        prędkość. Tyle rodaków jeżdzi po UK, po Niemczech. Nie można zatrudnić
        międzynarodowych zawodowych kierowców (często są to ludzi po wyższych studiach)
        zatrudnić w tych urzędach ds oznakowań.
        A tak to oznakowanie opiniuje policja która ma blade pojęcie o krajach z
        rozwiniętą motoryzacją. Zawsze będzie nadmiernie restrykcyjna, niż jest
        potrzeba. Ograniczenie jeśli wynika z faktycznych jakiś warunków drogowych jest
        wtedy przestrzegane. Nikt rozsądny nie jedzie w gęstej zabudowie 80km/h, Nikt
        rozsądny nie jedzie 50km/h jak stoją trzy chałupy czy nawet wiecej jak droga
        jest szeroka. Ograniczenia prędkości mają się nijak do faktycznych warunków
        drogowych. Podoba mi się w UK gdzie zamiast bzdurnych ograniczeń jest bardzo
        często stosowany napis SLOW i twoja sprawa z jaką prędkością jedziesz.
        Nikt nie przestrzega przepisów, tylko dla samych przepisów, jeśli nie wynikają
        one z przekonania osoby której dotyczą że są potrzebne.
        • guru133 Problem leży w tym że bezmózgim stworom wydaje 22.10.09, 21:58
          się prawo jazdy.
          • myslacyszaryczlowiek1 Re: Problem leży w tym że bezmózgim stworom wydaj 22.10.09, 22:39
            Przepisy są dla ludzi, a nie, że to ludzie mają się dostosować do przepisów, bo
            jak napisałem wcześniej 30 lat temu był tragiczny wypadek, zostało zabitych
            wtedy z 8 osób.
            • jaro_ss Zaorać całą wiochę.... 23.10.09, 06:17
              Z kasy za mandaty powinni kładki i przejścia podziemne wybudować, albo obwodnicę....
              • jaro_ss Brak obwodnicy - średniowiecze. 23.10.09, 06:18
                I tyle, fotoradarom stop.
                • jaro_ss Kierowcy głosują gazem... 23.10.09, 08:52
                  Jakoś szkoda, że za tym nie idzie powszechny ruch na rzecz urealnienia
                  ograniczeń prędkości. Wtedy ograniczenie byłoby ograniczeniem. A tak jest jak
                  jest....
                • pogromca_kretynow Re: pewnego dnia ukonczysz 18 lat 23.10.09, 08:53
                  bedziesz mogl zalisac sie na prawo jazdy. A jak nie bedziesz
                  przestrzegal przepisow to predko pozbedziesz sie tego wymarzonego
                  dokumentu.
                  • jaro_ss Ale jaja! 23.10.09, 09:03
                    Mam prawo jazdy od niepamiętam kiedy ale kilka dekad, zapłaciłem już w życiu
                    parę mandatów a prędkość, do czasu założenia Cb średnio jeden czy dwa na rok,
                    miałem zatrzymane prawo jazdy na pewien okres i co.. dalej mam. Życia pogromco
                    nie znasz.....
                    • pogromca_kretynow Re: jaro marzyciel :-) 23.10.09, 09:07
                      A Ty co, na wagarach?
                      • jaro_ss Czsami, czemu nie... 23.10.09, 09:36
                        Mam przerwę w zarabianiu na następne mandaty....

;)
              • stasieczek5 [...] 23.10.09, 06:25
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • jaro_ss Jestem "mobilkiem" uważam ograniczenia za zawyżone 23.10.09, 08:50
                  Mniejsza o ten jeden kawałek i ten jeden fotoradar, na niego też są sposoby, ale
                  stosowanie nierealistycznych ograniczeń zbyt często i zbyt gęsto - właśnie
                  powoduje to, że dzieje się to co się dzieje.

Specjalnie nie przekraczam w terenie zabudowanym, zwłaszcza jak w danej
                  miejscowości zdarzają się jacyś piesi (a w 80 % wiosek nikt nie "chodzi",
                  wszyscy czymś jednak "jadą"), ale za to gdzie można to stosuję "obywatelskie
                  nieposłuszeństwo" i przekraczam.

Jak sam prowadzisz auto, to wiesz....
                  • pogromca_kretynow Re: Jestes "matolkiem"? Alez wiemy o tym :-) 23.10.09, 09:08
                    • jaro_ss Co wy tam wiecie... 23.10.09, 09:37
                      Pluralis majestaticus, dyvagensis, czy kolejny bohater zbiorowy?

:)
                      • xwokinimod Re: Co wy tam wiecie... 23.10.09, 10:16
                        A gdyby tak Twoja matka szła przez wieś i byś ją rozp... ?
                        I nie mów, że matka siedzi z tyłu.
        • madissa Re: "dochodzi jeszcze problem (..) wsi" 22.10.09, 22:06
          "Dochodzi jeszcze problem rozwlekłych wsi np. potrafią się ciągnąć
          przez 13km (Tarnobrzeg - Mielec)"

Skrócić wsie. Stanowczo. Wywłaszczyć i wygonić !
          • myslacyszaryczlowiek1 Re: "dochodzi jeszcze problem (..) wsi" 22.10.09, 22:33
            wystarczy pobudować równoległą drogę, kilkaset metrów od zabudowań. Tak się robi
            np. w Niemczech.
          • myslacyszaryczlowiek1 Re: "dochodzi jeszcze problem 22.10.09, 22:37
            Chyba że błąd popełniłem. Teraz się zastanawiam jak to odmienić w liczbie
            mnogiej. Na tej drodze jest chyba najdłuższa wieś w Europie.
            • myslacyszaryczlowiek1 A oto skutki zaskakiwania kierowcy fotoradarem 22.10.09, 23:18
              www.youtube.com/watch?v=ac02ValgNWg
              • pogromca_kretynow .....duza czesc kierowcow to kretyni...... 23.10.09, 08:01
                Wychowywanie ich to strata czasa, trzeba ich karac.
                • jaro_ss To porażka pedagogiczna będzie... 23.10.09, 09:45
                  Zycie biegnie swoim torem. I tak jest nieźle jak na infrastrukturę dróg założoną
                  na schemacie ideowym z XIII do XVIII wieku z nielicznymi współczesnymi
                  modyfikacjami.

Dawniej właśnie prowadzono drogę przez środek miejscowości dla rozkwitu
                  ekonomicznego i pożytku mieszkańców.....

Życie jednak zdecydowało inaczej....
          • testigo a tak całkiem niedawno Donalda Tusk opowiadał 22.10.09, 23:50
            (cytat)
            Zauważyłem też fenomen. Drogi są coraz gorsze, ale na ulicach pojawiły się
            fotoradary. Polacy mają być kontrolowani w każdym miejscu. Utrudnić ludziom
            życie do maksimum, a na końcu ich skontrolować wszystkich bez wyjątku. To jest
            filozofia PiS. Tylko facet który nie ma prawa jazdy, może wydawać pieniądze na
            fotoradary, a nie na drogi - mówił Tusk.
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4553494.html
            - i śmiechu było co nie miara LOL?
            • wujaszek_joe Re: a tak całkiem niedawno Donalda Tusk opowiadał 23.10.09, 12:39
              kłamstwo
              > Drogi są coraz gorsze
        • bakoy Re: Problem leży gdzie indziej 23.10.09, 09:30
          Jesteś myślący i wcale nie taki szary.Zero koncentracji przy małych prędkościach
          to główna przyczyna kolizji drogowych.A oznakowaniem powinni się zająć ludzie
          myślący,a nie łapownicy i przygłupy.
        • jaro_ss Popieram przedmówcę... 23.10.09, 09:52
          W 100%
        • indywidualismus Re: Problem leży gdzie indziej 23.10.09, 18:20
          myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Problem leży w tym że u nas białe tabliczki ( 50 km/h) stawia się zamiast
          > zielonych tablic z oznaczeniem nazwy miejscowości. Dochodzi jeszcze problem
          > rozwlekłych wsi np. potrafią się ciągnąć przez 13km (Tarnobrzeg - Mielec).
          > Albo np. był wypadek za Gierka na
          > trasie Sochaczew - Grójec, ciężarówka wjechała w przystanek, to od razu
          > postawiono ograniczenie. I mimo że przebudowano drogę już ze dwa razy
          > ograniczenie zostało, chociaż PGRowskie bloki stoją kilkaset metrów od drogi.

> A tak to oznakowanie opiniuje policja która ma blade pojęcie o krajach z
          > rozwiniętą motoryzacją. Zawsze będzie nadmiernie restrykcyjna, niż jest
          > potrzeba. Ograniczenie jeśli wynika z faktycznych jakiś warunków drogowych jes
          > t
          > wtedy przestrzegane. Nikt rozsądny nie jedzie w gęstej zabudowie 80km/h, Nikt
          > rozsądny nie jedzie 50km/h jak stoją trzy chałupy czy nawet wiecej jak droga
          > jest szeroka. Ograniczenia prędkości mają się nijak do faktycznych warunków
          > drogowych. Podoba mi się w UK gdzie zamiast bzdurnych ograniczeń jest bardzo
          > często stosowany napis SLOW i twoja sprawa z jaką prędkością jedziesz.
          > Nikt nie przestrzega przepisów, tylko dla samych przepisów, jeśli nie wynikaj
          > ą
          > one z przekonania osoby której dotyczą że są potrzebne.

Bardzo rozsądna, całościowo poruszająca problem wypowiedź myślącego człowieka.
          Ale nie chce mi się już pisać. Nie wierzę, że w moim własnym kraju coś w tej
          materii zmieni się na lepsze i że ktokolwiek wysłucha mego czy innych obywateli
          głosu.
          • czerwony.poll74 Podoba mi się postawa kierowców 16.08.10, 05:56
            Takim sku...synom złodziejom, trzeba po prostu maksymalnie obrzydzać życie, traktować gadów jak okupantów i tyle.
      • men_53 "Podatek" radarowy a bezpieczeństwo 23.10.09, 09:30
        Tylko w Polsce (no, jeszcze w kilku krajach na wschodzie i na
        Słowacji - ale w mniejszym stopniu) podjeto próbę sparalizowania
        transportu drogowego. Bo w istocie dla jeżdżących zawodowo do tego
        się sprowadzają, często nonsensowne, ograniczenia prędkości.
        Budowe dróg zastąpiono ograniczeniami, a przez Polske nalezałoby
        jechać min. dwa dni.
        Nie stać na to ani firm transportowych, ani kraju
        Fotoradary (szczególnie te ukryte) słuzą bardziej
        sciaganiu "podatku" niz bezpieczeństwu, w praktyce na ogół
        bezpieczeństwo ruchu pogarszają. Ale to nieistotne. Wazna jest kasa.
        Kuriozalny projekt (w końcu nie przeszedł) opłat za przekroczenie
        szybkości (ale bez punktów i w konsekwencji bez odbierania praw
        jazdy) jest najlepszym dowodem intencji rozwoju sieci fotoradarów.
    • fotodiagnoza Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:14
      żeby tylko ten radar nie stał się ich obsesją?;))

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2004727,2,1,ps.html
    • thorunensis Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:20
      pani Karolina ze Śląska to chyba powinna sama przeczytac to co
      mowi. ''...jechalam tylko 72km/h...'' - kobieto tam jest
      ograniczenie do 50km/h. jechalas 22km/h wiecej niz powinnas byla
      jechac i jeszcze masz pretensje? po prostu jezdzijcie zgodnie z
      przepisami to nie bedziecie mieli problemow z fotoradarami.
      • jaro_ss 20 do 30 km/h więcej to norma 23.10.09, 10:14
        I do tego doprowadziły te ograniczenia, że się z góry ustala, że bezpieczna
        granica to właśnie 20-30 więcej niż "znakodawca" ustalił na podstawie wyssanych
        z palca reguł....
    • titta Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:24
      Jest sposob, rodem z kraju o ciut podobnej mentalmosci: Najpierw
      stawia sie tabliczke: "Jesli nie zwolnicie, to bedziemy zmuszeni
      wybudowac w tym miejscu garb", a jesli to nie skutkuje buduje
      sie "lezacego policjanta", takiego nawet na pol metra w gore. Fakt
      cierpia wszyscy, ale pretkosci wiekszej po prostu nie sposob
      osiagnac. W Meksyku, bo o tym kraju mowa, garby mozna spotkac nawet
      na autostradach.
      • prezes_pan [...] 22.10.09, 22:57
      • jaro_ss Ja tam jadę i przez garby 23.10.09, 10:17
        Trudno, wahacze wymienić od czasu do czasu to nie majątek, amortyzatory wcale na
        tym nie cierpią. Człowiek tylko bardziej nerwowy się przez te garby staje i
        bardziej skory do ryzyka i przekraczania innych przepisów. Ot - cały efekt
        garbów....
    • instytut_barana W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 16:33
      "W Polsce w ciągu roku w wypadkach drogowych ginie ponad 5 tysięcy osób.
      Dziesięciokrotnie więcej jest rannych [...] Głównymi przyczynami wypadków na
      polskich drogach są: nadmierna prędkość [...]" Źródło:
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Wypadek_drogowy
      Choć to cytat z Wikipedii, łatwo sprawdzić w źródłach GUSu. Można jeszcze
      dodać, że często giną piesi, rowerzyści, dzieci...
      Moja skromna wskazówka dla ekspolratorów radaru:
      - przestawić radar na >51 km/h i kasować z kierowców bez litości
      - kasować używanie klaksona bez powodów
      Może wtedy polscy kierowcy nauczą się respektu wobec innych.
      • maruda.r Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 18:02
        instytut_barana napisał:

> Choć to cytat z Wikipedii, łatwo sprawdzić w źródłach GUSu.

Jest małe kłamstwo, duże kłamstwo i wreszcie statystyka. Przecież policja
        kontroluje tylko dwa parametry: prędkość i zawartość. Inne przyczyny, jakby
        nawet były, są marginalne.

Ustawienie radaru na 51 kmh spowoduje więcej wypadków, bo kierowcy zamiast na
        drogę zaczną patrzeć na licznik.

• instytut_barana Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 20:49
          No dobra, przesadziłem. Nie trzeba koniecznie na 51km/h. W Niemczech n.p. jest
          tolerancja do 10 procent limitu prędkości, czyli na terenie zabudowanym za 55
          nie zapłacisz nic, za 56 już 10 Euro. Za 70 zabulisz sporo kasy (200 EUR) i masz
          punkty. To mi się wydaję sensowne. 70 w mieście jest sporym przegięciem.
          Wybiegnie ci dzieciak czy ktokolwiek na drogę, to szansa na wyhamowanie jest
          dramatycznie mniejsza, niż przy 50ce. Ale co do patrzenia na licznik: jeździsz
          samochodem? Ja bez patrzenia na licznik potrafię stwierdzić, jak szybko jadę z
          dokładnością do 5 km/h (może dlatego n.p. w Reichu jest taka zasada tolerancji).
          I jestem pewien, że większość kierowców też. Tym bardziej, że nie należę do
          najbystrzejszych w sprawach orientacji przestrzennej i szybkościowej.
          • babaqba Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 22:04
            instytut_barana napisał:

> No dobra, przesadziłem. Nie trzeba koniecznie na 51km/h. W Niemczech
            n.p. jest
            > tolerancja do 10 procent limitu prędkości, czyli na terenie
            zabudowanym za 55
            > nie zapłacisz nic, za 56 już 10 Euro. Za 70 zabulisz sporo kasy (200
            EUR) i mas
            > z
            > punkty. To mi się wydaję sensowne.

Jasne, że jest sensowne. Bezsensowna jest liczba ograniczeń w Polsce,
            ich wielkość i umiejscowienie.

> 70 w mieście jest sporym przegięciem.

Nie, nie jest. W miastach są uliczki osiedlowe i duże trasy. Niekiedy
            o parametrach autostrady ...i nadal z 50-tką.

> Wybiegnie ci dzieciak czy ktokolwiek na drogę, to szansa na
            wyhamowanie jest
            > dramatycznie mniejsza, niż przy 50ce.

Ale oczywiście nie zbudujemy płotka i kładki, tylko postawimy znak i
            będziemy jęczeć, że kierowcy go olewają.

> Ale co do patrzenia na licznik: jeździsz
            > samochodem? Ja bez patrzenia na licznik potrafię stwierdzić, jak
            szybko jadę z
            > dokładnością do 5 km/h (może dlatego n.p. w Reichu jest taka zasada
            tolerancji)

To masz nadludzkie zdolności.

> .
            > I jestem pewien, że większość kierowców też. Tym bardziej, że nie
            należę do
            > najbystrzejszych w sprawach orientacji przestrzennej i
            szybkościowej.

Skąd ta pewność? Takie sobie wydawanie się? Znam to...
            • jaro_ss Jest całkiem przyzwoicie... 23.10.09, 09:48
              Już kierowcy w niektórych okolicach mnie znają i jak jadę z daleka ustępują
              drogi przy wyprzedzaniu... niektórzy nawet po imieniu, a niektórzy z nazwiska....

:)
          • kapitanmo Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 23:33
            w niemczech sa autostrady, totez przejezdzajac przez kraj ok 500 km, 480km zrobisz autostrada. pozostale 20km poswiecisz na wyjazd i wjazd do miasta. wiec tam ta podroz zajmie najwyzej 5h.
            u nas sam wiesz jak jest i sie nie dziwie, ze ludzie przekraczaja przepisy, zeby nie jechac 500km w 10h.
            • 0x0001 Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 07:16
              Nie raz zdarzylo mi sie jechac 500 km przez Niemcy w 10 godzin - korki bywaja kolosalne, a duza czesc autostrad jest w permanentnej przebudowie.

Mimo tego nikt na widok korka nie zjezdza robic objazdu przez okoliczne wsie. Jest limit do 50, to jedzie sie 50. Mozna pojechac wiecej, ale trzeba zdawac sobie sprawe z ryzyka.

Rozwalilo mnie zlozeczenie kobity ktora dostala mandat za 72 na 50-tce. Mozliwe tylko w Polsce.
            • london13 Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 09:34
              kapitanmo napisał:
              > w niemczech sa autostrady, totez przejezdzajac przez kraj ok 500 km, 480km zrob
              > isz autostrada. pozostale 20km poswiecisz na wyjazd i wjazd do miasta. wiec tam
              > ta podroz zajmie najwyzej 5h.
              > u nas sam wiesz jak jest i sie nie dziwie, ze ludzie przekraczaja przepisy, zeb
              > y nie jechac 500km w 10h.

ja pie... ale kogo to obchodzi? kogo obchodzi ze masz 500 km do przejechania?
              Ciebie? A kim ze ty jestes? Obchodzi to dzieci wracajace ze szkoly, babcie na
              przejsciu, rodzine, ktora mija cie na drodze? Obchodzi cie moje przedwczorajsze
              550km?
              Cos ci powiem kolego. Niemcy maja takie autostrady bo szanuja prawo jak nikt
              inny. Prawo jest dla nich swiete.
              Ty wykazujesz calkowity brak poszanowania prawa. Pomysl.
              • xezaq Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 09:57
                london13 napisał:

> kapitanmo napisał:
                > > w niemczech sa autostrady, totez przejezdzajac przez kraj ok 500
                km, 480k
                > m zrob
                > > isz autostrada. pozostale 20km poswiecisz na wyjazd i wjazd do
                miasta. wi
                > ec tam
                > > ta podroz zajmie najwyzej 5h.
                > > u nas sam wiesz jak jest i sie nie dziwie, ze ludzie
                przekraczaja przepis
                > y, zeb
                > > y nie jechac 500km w 10h.
                >
                > ja pie... ale kogo to obchodzi? kogo obchodzi ze masz 500 km do
                przejechania?
                > Ciebie? A kim ze ty jestes? Obchodzi to dzieci wracajace ze
                szkoly, babcie na
                > przejsciu, rodzine, ktora mija cie na drodze? Obchodzi cie moje
                przedwczorajsze
                > 550km?
                > Cos ci powiem kolego. Niemcy maja takie autostrady bo szanuja
                prawo jak nikt
                > inny. Prawo jest dla nich swiete.
                > Ty wykazujesz calkowity brak poszanowania prawa. Pomysl.

No dobra, skusiłeś mnie. Dziś po robocie jade do rodziny na weekend.
                300 km w jedną stronę. Jako że jade sam, bede jechał w 100% zgodnie
                z przepisami.
                - prędkość tylko taka jaką wolno (trąbcie se hu*e za mną), wyraźne
                hamowanie przed każdym ograniczeniem macie gwarantowane
                - środeczkiem swojego (prawego) pasa - nie wiem jak mnie
                wyprzedzicie ale urwijcie se wora, jak ktoś pójdzie z przeciwka na
                trzeciego to się przeliczy
                - nie pójdę na żadnym żółtym - to jest nagminne, że jak ktoś widzi
                żółte światło to daje gaz, żeby zdążyć - ja dam hamulec, najwyżej
                ktośmi w dupe wjedzie bo nie tego sie bedzie spodziewał
                Słowem pojade jak ostatnia ciota, żeby wszyscy miłośnicy prawa, tacy
                jak ty, mogli sobie ponarzekać na mnie. Może dotrze do ich pustych
                łbów że to prawo ma być dla ludzi a nie ludzie dla prawa.
                To że jest ograniczenie, to wcale nie oznacza, że nie można
                dyskutować o jego słuszności.
              • kapitanmo Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 11:04
                > ja pie... ale kogo to obchodzi?

zgadza sie, w tym kraju nikogo (zwlaszcza tych u gory) nie obchodzi zycie
                szaraka. szarak jest wazny zeby zrobil krzyzyk na karcie do glosowania, a
                pozniej szarak jest tylko dobry do golenia. po co inwestowac w rozwoj drog,
                lepiej w siec fotoradarow- bedzie wiecej pieniedzy do przepierdzielenia. a im
                bardziej absurdalne i niedorzeczne ograniczenia i zakazy, tym wieksza szansa ze
                beda lamane, wiec wpadnie wiecej pieniazkow. ile nie wpadnie i tak wszystkie
                przepierdziela bez sensu.
        • guru133 No i bardzo dobrze że zaczna patrzec na licznik, 22.10.09, 22:03
          bo jak na razie patrzą tylko na drogę i gadają przez CB, więc to patrzenie też
          nie jest zbyt intensywne. A poza tym trochę więcej grosza na remonty dróg też
          się przyda, skoro jeżdżą po nich barany chętne do płacenia:)
          • pogromca_kretynow Re: jak kretyni nie przestrzegaja przepisow 23.10.09, 08:57
            to niech placa. A potem...zegnaj prawo jazdy :-)
        • jaro_ss Ograniczenia i utrudnienia - powodują zagrożenie 23.10.09, 10:19
          Nadmiar informacji, zwężenia, garby, fotoradary i tłok - powoduje zwiększenie
          agresji i skłonności do ryzyka, efekt wręcz odwrotny, tylko czy ktoś się tym
          przejmuje?
      • shadowofthebeast Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 16:15
        W Polsce Policja wpisuje jako przyczynę wypadku nadmierną szybkość, gdy przyczyny tej nie może ustalić.

Brytyjskie statystyki dają niecałe 10% wypadków, jakie spowodowane przez nadmierną szybkość. Główna przyczyna wypadków (poza alkoholem w Polsce) to tumiwisizm kierowców i pieszych, bo jedni dojeżdżając do skrzyżowania poprawiają makijaż, inni wchodząc na pasy nie patrzą, a pozostali wyprzedzają na czwartego olewając podwójną ciągłą. Stawianie fotoradarów niezależnie od ilości nie zmieni tej sytuacji, przebudowa dróg, zmiana systemu edukacji kierowców (na taki z próbnym prawej jazdy do jeżdżenia tylko z kierowcą towarzyszącym) oraz przymusowe wyjeżdżenie iluś tam godzin (szczególnie nocą i w trudnych warunkach) przez wszystkich uczniów sytuację poprawią. Dlaczego wszyscy powinni trochę pojeździć? Bo wielu ludziom się wydaje, że np w nocy w centrum Warszawy na oświetlonej ulicy są doskonale widoczni w swoim ciemnym ubranku, z odległości 500 metrów. Nie są, ale to dopiero człowiek rozumie, jak siądzie za kierownicą.
    • lysy_kaaark Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:37
      Debili ci u nas dostatek. I to nie tylko na piłkarskim stadionie np
      Lechii.
    • n30n Niemcy znalezli na to sposob 22.10.09, 16:38
      Przydaloby sie cos takiego.
      www.joemonster.org/filmy/5992/_Lezacy_policjant_domowej_produkcji
      • az100 Super !!! 22.10.09, 18:06
    • rpq Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:47
      A czy gdzies (nie wiem w necie, albo w komisariatach) dostepna jest
      lista miejsc, gdzie drogowka ustawila fotoradary? Zdaje sie ze to
      powinna byc jawna informacja.
      • maruda.r Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:04
        rpq napisał:

> A czy gdzies (nie wiem w necie, albo w komisariatach) dostepna jest
        > lista miejsc, gdzie drogowka ustawila fotoradary? Zdaje sie ze to
        > powinna byc jawna informacja.

Można ściągnąć dodatek do Automapy, który informuje o: fotoradarach, suszarkach
        i wideorejestratorach.

• rpq Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:40
          Chodzilo mi o to czy Policja publikuje gdzies taka liste.
      • guru133 To ci się tylko zdaje, więc lepiej nie baw się w 22.10.09, 22:07
        Kubicę z Kłobucka.
    • kabalarz Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 17:02
      Nasuwa się pytanie, czy to prawo jest do ... luftu, czy jego egzekutorzy?
      Skoro prawo określa dopuszczalną prędkość w terenie zabudowanym do 50 km., to
      jakim prawem jakiś urzędas dopuszcza ściganie bandytów drogowych dopiero po
      przekroczeniu tej prędkości aż o 42 procent? Nie rozumiem również, czemu nie
      podnosi się w sposób wręcz drastyczny wysokości mandatów dla notorycznych
      piratów, jakby zapłacił parę tysięcy, to jeździłby zgodnie z kodeksem nawet
      bez fotoradarów. nie rozumiem również protestu tirowców i zmowy na
      represjonowanie kogokolwiek. za sam fakt groźby powinni zostać postawienie
      przed sądem.
      • janfranciszek Prezydent skierował do TK ustawę prędkościową 22.10.09, 18:44
        Prezydent tzw. prawa i sprawiedliwości (?) skierował do TK ustawę
        dot. fotoradarów i automatycznego karania kierowców. Stwierdził, że
        proponowane kary są za wysokie !!!
        prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/bat;na;piratow;w;trybunale;konstytucyjnym,174,0,449710.html
        www.dziennik.pl/polityka/article369745/Kaczynski_nie_chce_zaostrzyc_kar_kierowcom.html
        • guru133 Przecież nie od dzis wiadomo że mamy bezmózgiego 22.10.09, 22:11
          prezydenta - t.zn. jakiś tam kaczy móżdżek to on ma, ale duzo mniejszy niż
          ustawa przewiduje.
        • pogromca_kretynow Re: co to jest ustawa prędkościowa? 23.10.09, 08:59
          janfranciszek napisał:

> Prezydent tzw. prawa i sprawiedliwości (?) skierował do TK ustawę
          > dot. fotoradarów i automatycznego karania kierowców. Stwierdził,
          że
          > proponowane kary są za wysokie !!!

Skad wytrzasnales to stwierdzenie? Moja uwaga, kary za przekroczenie
          predkosci dpouszczalnej w obszarze zabudowanym sa zdecydowanie za
          niskie.

> prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/bat;na;piratow;w;trybunale;konstytucyjnym,174,0,449710.html
          > www.dziennik.pl/polityka/article369745/Kaczynski_nie_chce_zaostrzyc_kar_kierowcom.html
      • az100 Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 19:06
        kabalarz napisał:

> jakim prawem jakiś urzędas dopuszcza ściganie bandytów drogowych
        dopiero po
        > przekroczeniu tej prędkości aż o 42 procent?

Prawem zdrowego rozsądku.
        "W ciągu doby przez Jaronowice w Świętokrzyskiem przejeżdża 10 tys.
        samochodów"
        W mojej ocenie prędkość 50km/h przekracza jakieś 8 tys. kierowców na
        dobę. Wątpię aby zdolność "przerobu" zebranych informacji była
        większa niż 100-200 dziennie. Karanie wszystkich jest niemożliwe.
        Urzędnik musiał wybrać czy karać tylko tych 200 pierwszych a
        pozostałym 7.200 darować czy też karać tych 200 "najgorszych" i
        darować tym, których wykroczenie było "mniejsze".
        Moim zdaniem wybrał słusznie - w takiej sytuacji.
        • guru133 Mylisz się, przy użyciu filmowej wideorejestracji 22.10.09, 22:13
          można ścigać wszystkich przekraczających prędkość, ale komuś musi się chcieć.
      • prezes_pan [...] 22.10.09, 22:59
      • jaro_ss Złap takiego "pirata", gadać to kazdy potrafi 23.10.09, 10:24
        Prawo jest do luftu i ograniczenia prędkości na lata 50-te, brak kładek i
        przejść podziemnych dla pieszych też, a tak na marginesie połykam wiele km i
        jakoś masy dzieci na drodze nie widzę - one maja gimbusy, więc nie płaczcie. A
        jak widzi się dzieciaka na drodze to z daleka się zwalnia, nie bo znak tak każe,
        tylko ludzka przyzwoitość.
      • shadowofthebeast Re: Fotoradar jak czarna wołga 23.10.09, 16:20
        Ponieważ fotoradary służą do zarabiania pieniędzy. Ustawienie ich na 50 i rzetelne wystawianie mandatów (szczególnie droższych, jak piszesz) spowodowałoby załamania gospodarki w bardzo krótkim czasie (wydłużenie czasu i kosztu transportu), a to z kolei spowodowałoby natychmiastową zmianę prawa i usankcjonowanie normalnych szybkości (typu 80 zamiast 50, np 120 na Alejach Jerozolimskich w Warszawie - aktualnie 80, 4 pasy w każdą stronę, rozdzielone barierką). A to z kolei zabiłoby złotą kurę znoszącą dla samorządów złote jajka.

Na myślenie o bezpieczeństwie pieszych i kierowców nie ma w tym systemie miejsca.
    • ethebor Naprawdę się nie da jeździć zgodnie z przepisami? 22.10.09, 17:36
      Po prostu jestem legalistą i nie łamię przepisów. Uważam, że mniej czasu i i
      nerwów kosztuje ich uczciwe przestrzeganie. A najgorzej się boję mojego
      odruchowego przepuszczania pieszych na pasach - jadący za mną po prostu się
      tego ...nie spodziewa.
      • maruda.r Re: Naprawdę się nie da jeździć zgodnie z przepis 22.10.09, 18:07
        ethebor napisał:

A najgorzej się boję mojego
        > odruchowego przepuszczania pieszych na pasach - jadący za mną po prostu się
        > tego ...nie spodziewa.

Wystawiasz pieszych? Prawo jest dla ludzi rozsądnych. Zawsze warto przewidzieć,
        co może spowodować nasz nawet najbardziej legalny manewr - jeżeli za nami jedzie
        wariat, to jednak lepiej przytrzymać pieszego przed przejściem.

• az100 Re: Naprawdę się nie da jeździć zgodnie z przepis 22.10.09, 19:17
          Kiedyś zatrzymałem się przed pasami bo widziałem, że na przejście
          czeka człowiek o kulach. Wszyscy za mną zatrzymali się bez problemu.
          Jedynie facet jadący z przeciwka nie dał rady zahamować i uderzył w
          mój przód. Zaznaczam, że w momencie uderzenia pieszy właśnie
          wchodził na krawężnik po przejściu ulicy, które zajęło mu jakieś 20-
          30 sekund. Nie mam zielonego pojęcia gdzie patrzył ten kierowca
          przez ten czas. Fakt, że była mżawka.
          Mimo tego zdarzenia nadal zatrzymuję się przed pasami ale również
          dokładnie sprawdzam co sie dzieje za mną i ... przede mną!
    • trawozerca Fotoradary - swietny pomysl policji 22.10.09, 17:49
      fotoradary to jeden z mądrzejszych pomysłów policji.
      Oby tylko policja się nie dala zastraszyć. Wielu by tego chciało.
      Fotoradary to jedyny sposób, aby w Polsce jeździło się bezpieczniej.
      • old_pj Re: Fotoradary - swietny pomysl policji 22.10.09, 17:57
        drogowym prostakom mówimy stanowcze NIE :-)
      • pko-00 Re: Fotoradary - swietny pomysl policji 23.10.09, 13:34
        trawozerca napisał:

> fotoradary to jeden z mądrzejszych pomysłów policji.
        > Oby tylko policja się nie dala zastraszyć. Wielu by tego chciało.
        > Fotoradary to jedyny sposób, aby w Polsce jeździło się
        bezpieczniej.
        dobry tekst:) ciekawe czy to napisał syn policjanta hehe
    • lacymon Dużo jeżdżę samochodem i moim zdaniem.... 22.10.09, 18:12
      jesteście w błędzie. Wystarczy że postawi się normalny fotoradar, z tabliczką informacyjną i sprawa jest załatwiona. Faktem jest jednak że kierowcy ..nawet tirów (ja tirem nie jeżdżę)...dostosowują prędkość do aktualnych warunków. Nikt przecież o 23.00 w nocy nie bedzie jechał przez teren zabudowany 50 km/h. Poza tym wydaje mi się że tekst w artykule jest ciut naciągany. Robię miesięcznie ok 6 000 km autem osobowym, od 2 lat mam CB, jeżdżę na ciągłym nasłuchu i stwierdzam że gdyby nie kierowcy tirów, w dużej mierze, przyczyniają się do płynności ruchu na polskich drogach. Więć dla mnie takie akcje z trąbieniem to po prostu dziennikarska ściema!
      • syn_jana Re: Dużo jeżdżę samochodem i moim zdaniem.... 22.10.09, 18:24
        Postawi się radar z tabliczką, i wszyscy będą bezpośrednio przed nim hamować ze
        120 do 50. Świetnie.
        Popełniasz też błąd braku wyobraźni - ja właśnie późnym wieczorem i w nocy
        staram się jeździć jeszcze ostrożniej, bo widoczność jest mniejsza, a pijanych
        pieszych i kierowców jednak więcej.
      • pogromca_kretynow Re: Dużo jeżdżę samochodem i moim zdaniem.... 23.10.09, 09:01
        lacymon napisał:

> jesteście w błędzie. Wystarczy że postawi się normalny fotoradar,
        z tabliczką i
        > nformacyjną i sprawa jest załatwiona. Faktem jest jednak że
        kierowcy ..nawet ti
        > rów (ja tirem nie jeżdżę)...dostosowują prędkość do aktualnych
        warunków. Nikt p
        > rzecież o 23.00 w nocy nie bedzie jechał przez teren zabudowany 50
        km/h.

O tej porze predkosc dopuszczalna w obszarze zabudowanym wynosi do
        60km/h. Nie wiesz tego?

Poza t
        > ym wydaje mi się że tekst w artykule jest ciut naciągany. Robię
        miesięcznie ok
        > 6 000 km autem osobowym, od 2 lat mam CB, jeżdżę na ciągłym
        nasłuchu i stwierdz
        > am że gdyby nie kierowcy tirów, w dużej mierze, przyczyniają się
        do płynności r
        > uchu na polskich drogach.

???? Plynnosc jazdy nie polega na jezdzie z szalencza predkoscia w
        obszarze zabudowanym.

Więć dla mnie takie akcje z trąbieniem to po prostu d
        > ziennikarska ściema!
    • the_rest bezmózgi 22.10.09, 18:15
      kierowcy opisani w tym artykule to jacyś imbecyle.
      Szczegolnie smakowity jest ten fragment:
      "Jarek, nasz fotoreporter, chce zrobić zdjęcie tej słynnej anteny
      internetowej, o której krążą legendy. Widzimy, jak kierowcy tirów zwalniają,
      przyglądają się, opuszczają szyby.
      A za chwilę przez CB ktoś nadaje komunikat: - Mobile, uważajcie, widziałem
      przed chwilą, jak montują fotoradar, na balkonie, na czwartym słupku, na 176.
      kilometrze..."
      pier.... bydło..
    • cover_w Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:22
      Teraz wystawić dodatkowy radar gdzies poza Jaronowicami a do tego
      nagrywac i kasować za nieuzasadnione uzywanie klaksonu i do sądu za
      naruszanie ciszy nocnej.
    • xtc3 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:38
      niesmiało zauważę, że jeszcze mniej ludzi by tam zginęło gdyby ta
      droga (kielce - katowice) tam nie przebiegała. tylko wokół. co
      najwyżej zanotowalibyśmy kilka zejść w porachunkach międzysąsiedzkich
      tudzież zamarznięć poalkoholowych i tyle.
      zaś strażaków miejskich z nagłowic serdecznie pozdrawiam i życzę
      dalszych sukcesów w poprawianiu bezpieczeństwa mieszkańców całej
      gminy. oczywiście w zakresie walki ze straszliwą mafią kierowców
      samochodów. podpowiadam jeszcze bardziej skuteczne rozwiązanie niż
      nowa, lśniąca multanowa - zamknąć tę obrzydliwą drogę z obu stron.
      będzie można wreszcie odpocząć i pójść na zasłużony urlop.
      • guru133 No to zamnknijmy wszustki drogi przechodzące 22.10.09, 22:23
        przez jakiekolwiek miejscowości a ci za kierownicą niech sobie przyprawią skrzydła.
    • sportif to normalna reakcja 22.10.09, 18:45
      to normalna reakcja kierowców. Pamiętam jak 10 lat temu zaczęto w Anglii
      stawiać te pomarańczowe skrzynki przy każdym skrzyżowaniu - to pierwszą
      reakcją kierowców było obrzucanie kamieniami, ale potem zaczęto montować
      dodatkowe kamery, które "pilnowały" żeby nikt się nie zbliżał do
      pomarańczowych skrzynek.
      • guru133 Przecież u nas nie Anglia. U nas kulturalny, 22.10.09, 22:25
        katolicki naród.
    • jbed Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:48
      Jak czytam te posty to mam wrażenie, że piszą je ludzie, którzy
      właśnie spadli z kosmosu albo stać ich tylko na buty ze sztucznej
      skóry do pieszych spacerów. Jeżdżę codziennie samochodem i
      praktycznie nie widuję samochodów jeżdżących 50 km/h na takim
      ograniczeniu, jeżeli droga jest pusta. I wcale się temu nie dziwię.
      Wyobraźcie sobie TIR-a, który ma przejechać Polskę od granicy do
      granicy i pęta się z obowiązującą prędkością przez wszystkie wiochy.
      Jeżeli jest rzeczywiste zagrożenie na drodze - zgoda, trzeba
      dostosować prędkość, ale jeżeli nie ma - trzeba jechać. Nie jest
      winą kierowców, że tranzytowe trasy są w Polsce prowadzone przez
      środek miast i wsi, a obwodnice są zjawiskiem egzotycznym jak mamuty.
      • guru133 Korporacja grabarzy dziękuje takim jak ty za 22.10.09, 22:28
        wyprawianie na drugi świat kilku tysięcu ludzi rocznie. Dzięki wam obroty nam rosną.
    • myslacyszaryczlowiek1 A gdzie zdjęcia z palącą się oponą na radarze? 22.10.09, 19:10
      Może link
    • smokpz CB - zabawa dla postarzałych chłopców i ich lasek 22.10.09, 19:35
      Choć sam jestem inż. radiokomunikacji (magisterka z fal krótkich),
      to widząc pomontowane na samochodach anteny CB ogrania mnie pusty
      śmiech. Po co to komu? Słuchać tych półprawd, bluzgów i
      niezwykle "cennych" uwag. Rozumiem że część panów w średnim wieku
      czuje się za sterami swojego bolidu jakby to był co najmniej Air
      Force One 11 września 2001 z prezydentem USA na pokładzie, a
      mikrofon dzierżony w dłoni budzi proste skojarzenia z trzymającymi w
      napięciu filmami akcji rodem również z tego kraju. Ale prawdziwe
      słowa kluczowe tej przygody są inne: 15-letni passat, TDI, agencja
      towarzyska, środek na potencję...
      • smokpz Na końcu mialo być viag(ra) ale nie przechodzi 22.10.09, 19:36
        przez filtr.
      • jaro_ss Gdybyś był magistrem od ruchu drogowego 23.10.09, 10:28
        To może miałbyś coś do powiedzenia, a tak co ma radiokomunikacja do CB, fajne
        jest, wiesz o wypadkach, utrudnieniach, a i pogadać sobie można o głupotach, jak
        ci się nudzi.
    • cameleon185 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 19:42
      to ma byc radar to na zdieciach to antena kierunkowa przewarznie
      uzywana do przesylania internetu od odbiornikow nadawczych wiem bo
      sam takie montowaem
    • 1stanczyk Brawo tak trzymac: na to nasze bydlo na drogach 22.10.09, 19:45
      nie ma innej metody jak tylko czeste kontrole i wysokie mandaty.
      Jest ograniczenie do 50 jechac 50 i basta i ani kilometra/godz wiecej.
      Sam zreszta czesto ostrzegam przez CB wszystkich o radarch nie tam gdzie
      rzeczywiscie sa, ale tam gdzie jest zagrozenie bezpieczenstwa albo wtedy kiedy
      mam taki kaprys.

Fotoradar jak czarna wołga
      • burisleif73 Re: Brawo tak trzymac: na to nasze bydlo na droga 22.10.09, 20:00
        Chowanie radarów po krzakach, śmietnikach uważam za idiotyzm. Wystarczyłoby postawić tablicę fotoradar i skrzynkę na stałe i po problemie. A tak przegięcie w jedną ( tir jadący 120km/h) i drugą (fotoradar w śmietniku) stronę.
      • sylwia.ra Re: Brawo tak trzymac: na to nasze bydlo na droga 22.10.09, 21:21
        piperzony niedzielny kierowca
    • g.r.a.f.z.e.r.o Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 20:03
      W zamierzeniu fotoradary miały dbać o bezpieczeństwo na drogach, a dbają chyba
      tylko o pełną kasę. Mandaty z fotoradarów to JEST PODATEK, i to w dodatku pod
      przykrywką "moralnej racji".

BO gdyby chodziło o bezpieczeństwo we wsi, to ustawiliby tablicę "fotoradar,
      działa 24h na dobę" i 99% kierowców(w tym mobilki) jeździłoby 50km/h.
      Proste, skuteczne, ale nie napędza kasy...
      • rpq Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 20:09
        Dokladnie to samo mam na mysli. Fotoradar jezeli ma ratowac zycie, nie moze
        zaskakiwac kierowcow, ale powinnien byc doskonale oznakowany i widoczny z
        daleka. Lista fotoradarow winna byc publikowana przez policje i czesto
        odswiezana. Inaczej fotoradary kreuja jeszcze wiecej zagrozen, a dodatkowo
        system naraza sie na zarzut zwyczajnego czyhania na kase kierowcow.
    • shroeder1970 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 20:27
      "Tadeusz Gawron z Alter Ego wątpi, czy to coś pomoże: - Myślę, że im większa będzie eskalacja konfliktu, tym głośniej będą trąbić. Ja bym nie wchodził raczej w konflikt z tirowcami, bo oni traktują to jako zabawę i będą robić na przekór."
      To można zrobić tirowcom na przekór i fotoradar ustawić równo na 50. Albo ograniczyć prędkość przez miejscowość do 30 km/h i stosownie do tego rada. Można też co 100m przejście dla pieszych sprzężone ze światłami: Jeśli kierowca będzie jechał szybciej niż wynosi ograniczenie - włącza czerwone światło i musi odstać dwie minuty. Jak go ubiją inni kierowcy za przymus stania na światłach przez spieszącego się barana, to na drugi raz będzie jechać zgodnie z przepisami. Wystarczy tylko przenieść odpowiedzialność na sprawcę.

"Jarek, nasz fotoreporter, chce zrobić zdjęcie tej słynnej anteny internetowej, o której krążą legendy. Widzimy, jak kierowcy tirów zwalniają, przyglądają się, opuszczają szyby.
      A za chwilę przez CB ktoś nadaje komunikat: - Mobile, uważajcie, widziałem przed chwilą, jak montują fotoradar, na balkonie, na czwartym słupku, na 176. kilometrze..."

No tak... dlatego sa tylko tirowcami. Nie wymagajmy może zbyt wiele.
      Może te kilka znaków z kodeksu drogowego to i tak dla nich za dużo?
      • kapitanmo Re: Fotoradar jak czarna wołga 23.10.09, 11:28
        > iczyć prędkość przez miejscowość do 30 km/h

ograniczyc do 3km/h! i tak ustawic fotoradar, zeby pstrykal od predkosci
        3,001km/h! a czemu mamy sobie zalowac... dowalic dziadom!
    • michaelus Czy sąsiednie gminy też wynajmą fotoradar? 22.10.09, 20:48
      Często odwiedzam sąsiednią wieś leżącą w tej samej parafii, ale już w innej
      gminie i powiecie, ale przy tej samej drodze. Od czasu kiedy w Jaronowicach
      zamontowano fotoradar zauważyłem, że samochody od strony Kielc jakby
      przyspieszyły i szaleją jadąc ponad 70 km/h mimo, że w odróżnieniu od Jaronowic
      nie ma tu nawet chodnika, a piesi zmuszeni są iść poboczem. Dlatego z
      niecierpliwością oczekuję aż gmina Moskorzew powoła straż gminną i sprowadzi
      fotoradar także na swój teren.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka