elsby 22.10.09, 15:41 Czy jest inny sposób na wściekłe zwierzęta za kółkiem?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winiary2 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 15:41 Taaaa, to takie polskie, że od razu wiem gdzie mieszkam. W kraju idiotów na drogach. Tak jak dzisiaj, jadę na autostradzie a tu młody durny starym VW - nie puszczę, bo JAAAA tu rządzę. Debilni ludzie którzy z normalnego kraju robią debilny. CB miało być dla bezpieczeństwa. A dziś jest dla ABS-ów. Absolutny Brak Szyi i kręgosłupa moralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Problem leży gdzie indziej 22.10.09, 19:53 Problem leży w tym że u nas białe tabliczki ( 50 km/h) stawia się zamiast zielonych tablic z oznaczeniem nazwy miejscowości. Dochodzi jeszcze problem rozwlekłych wsi np. potrafią się ciągnąć przez 13km (Tarnobrzeg - Mielec). Albo np. był wypadek za Gierka na trasie Sochaczew - Grójec, ciężarówka wjechała w przystanek, to od razu postawiono ograniczenie. I mimo że przebudowano drogę już ze dwa razy ograniczenie zostało, chociaż PGRowskie bloki stoją kilkaset metrów od drogi. Przez te wszystkie ograniczenia kierowca głupieje. Bo nie wie czy ograniczenie wynika z rzeczywistego zagrożenia, czy też sołtys wsi którego samotny dom stoi przy drodze wywalczył białą tabliczkę, bo co mu będą samochody hałasować. Na to nakłada się fatalne planowanie. Jak jest droga, to przy drodze powstają chałupy. Na to nakłada się zwyczaj honorowany nawet przez strażników którzy nastawiają prędkość na 70 km/h, bo wiedzą że jak jadą prywatnie to też przekraczają prędkość. Tyle rodaków jeżdzi po UK, po Niemczech. Nie można zatrudnić międzynarodowych zawodowych kierowców (często są to ludzi po wyższych studiach) zatrudnić w tych urzędach ds oznakowań. A tak to oznakowanie opiniuje policja która ma blade pojęcie o krajach z rozwiniętą motoryzacją. Zawsze będzie nadmiernie restrykcyjna, niż jest potrzeba. Ograniczenie jeśli wynika z faktycznych jakiś warunków drogowych jest wtedy przestrzegane. Nikt rozsądny nie jedzie w gęstej zabudowie 80km/h, Nikt rozsądny nie jedzie 50km/h jak stoją trzy chałupy czy nawet wiecej jak droga jest szeroka. Ograniczenia prędkości mają się nijak do faktycznych warunków drogowych. Podoba mi się w UK gdzie zamiast bzdurnych ograniczeń jest bardzo często stosowany napis SLOW i twoja sprawa z jaką prędkością jedziesz. Nikt nie przestrzega przepisów, tylko dla samych przepisów, jeśli nie wynikają one z przekonania osoby której dotyczą że są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Problem leży w tym że bezmózgim stworom wydaje 22.10.09, 21:58 się prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Problem leży w tym że bezmózgim stworom wydaj 22.10.09, 22:39 Przepisy są dla ludzi, a nie, że to ludzie mają się dostosować do przepisów, bo jak napisałem wcześniej 30 lat temu był tragiczny wypadek, zostało zabitych wtedy z 8 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Zaorać całą wiochę.... 23.10.09, 06:17 Z kasy za mandaty powinni kładki i przejścia podziemne wybudować, albo obwodnicę.... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Brak obwodnicy - średniowiecze. 23.10.09, 06:18 I tyle, fotoradarom stop. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Kierowcy głosują gazem... 23.10.09, 08:52 Jakoś szkoda, że za tym nie idzie powszechny ruch na rzecz urealnienia ograniczeń prędkości. Wtedy ograniczenie byłoby ograniczeniem. A tak jest jak jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: pewnego dnia ukonczysz 18 lat 23.10.09, 08:53 bedziesz mogl zalisac sie na prawo jazdy. A jak nie bedziesz przestrzegal przepisow to predko pozbedziesz sie tego wymarzonego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Ale jaja! 23.10.09, 09:03 Mam prawo jazdy od niepamiętam kiedy ale kilka dekad, zapłaciłem już w życiu parę mandatów a prędkość, do czasu założenia Cb średnio jeden czy dwa na rok, miałem zatrzymane prawo jazdy na pewien okres i co.. dalej mam. Życia pogromco nie znasz..... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Czsami, czemu nie... 23.10.09, 09:36 Mam przerwę w zarabianiu na następne mandaty.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 [...] 23.10.09, 06:25 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Jestem "mobilkiem" uważam ograniczenia za zawyżone 23.10.09, 08:50 Mniejsza o ten jeden kawałek i ten jeden fotoradar, na niego też są sposoby, ale stosowanie nierealistycznych ograniczeń zbyt często i zbyt gęsto - właśnie powoduje to, że dzieje się to co się dzieje. Specjalnie nie przekraczam w terenie zabudowanym, zwłaszcza jak w danej miejscowości zdarzają się jacyś piesi (a w 80 % wiosek nikt nie "chodzi", wszyscy czymś jednak "jadą"), ale za to gdzie można to stosuję "obywatelskie nieposłuszeństwo" i przekraczam. Jak sam prowadzisz auto, to wiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Co wy tam wiecie... 23.10.09, 09:37 Pluralis majestaticus, dyvagensis, czy kolejny bohater zbiorowy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
xwokinimod Re: Co wy tam wiecie... 23.10.09, 10:16 A gdyby tak Twoja matka szła przez wieś i byś ją rozp... ? I nie mów, że matka siedzi z tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
madissa Re: "dochodzi jeszcze problem (..) wsi" 22.10.09, 22:06 "Dochodzi jeszcze problem rozwlekłych wsi np. potrafią się ciągnąć przez 13km (Tarnobrzeg - Mielec)" Skrócić wsie. Stanowczo. Wywłaszczyć i wygonić ! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: "dochodzi jeszcze problem (..) wsi" 22.10.09, 22:33 wystarczy pobudować równoległą drogę, kilkaset metrów od zabudowań. Tak się robi np. w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: "dochodzi jeszcze problem 22.10.09, 22:37 Chyba że błąd popełniłem. Teraz się zastanawiam jak to odmienić w liczbie mnogiej. Na tej drodze jest chyba najdłuższa wieś w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 A oto skutki zaskakiwania kierowcy fotoradarem 22.10.09, 23:18 www.youtube.com/watch?v=ac02ValgNWg Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow .....duza czesc kierowcow to kretyni...... 23.10.09, 08:01 Wychowywanie ich to strata czasa, trzeba ich karac. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss To porażka pedagogiczna będzie... 23.10.09, 09:45 Zycie biegnie swoim torem. I tak jest nieźle jak na infrastrukturę dróg założoną na schemacie ideowym z XIII do XVIII wieku z nielicznymi współczesnymi modyfikacjami. Dawniej właśnie prowadzono drogę przez środek miejscowości dla rozkwitu ekonomicznego i pożytku mieszkańców..... Życie jednak zdecydowało inaczej.... Odpowiedz Link Zgłoś
testigo a tak całkiem niedawno Donalda Tusk opowiadał 22.10.09, 23:50 (cytat) Zauważyłem też fenomen. Drogi są coraz gorsze, ale na ulicach pojawiły się fotoradary. Polacy mają być kontrolowani w każdym miejscu. Utrudnić ludziom życie do maksimum, a na końcu ich skontrolować wszystkich bez wyjątku. To jest filozofia PiS. Tylko facet który nie ma prawa jazdy, może wydawać pieniądze na fotoradary, a nie na drogi - mówił Tusk. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4553494.html - i śmiechu było co nie miara LOL? Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: a tak całkiem niedawno Donalda Tusk opowiadał 23.10.09, 12:39 kłamstwo > Drogi są coraz gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
bakoy Re: Problem leży gdzie indziej 23.10.09, 09:30 Jesteś myślący i wcale nie taki szary.Zero koncentracji przy małych prędkościach to główna przyczyna kolizji drogowych.A oznakowaniem powinni się zająć ludzie myślący,a nie łapownicy i przygłupy. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Problem leży gdzie indziej 23.10.09, 18:20 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > Problem leży w tym że u nas białe tabliczki ( 50 km/h) stawia się zamiast > zielonych tablic z oznaczeniem nazwy miejscowości. Dochodzi jeszcze problem > rozwlekłych wsi np. potrafią się ciągnąć przez 13km (Tarnobrzeg - Mielec). > Albo np. był wypadek za Gierka na > trasie Sochaczew - Grójec, ciężarówka wjechała w przystanek, to od razu > postawiono ograniczenie. I mimo że przebudowano drogę już ze dwa razy > ograniczenie zostało, chociaż PGRowskie bloki stoją kilkaset metrów od drogi. > A tak to oznakowanie opiniuje policja która ma blade pojęcie o krajach z > rozwiniętą motoryzacją. Zawsze będzie nadmiernie restrykcyjna, niż jest > potrzeba. Ograniczenie jeśli wynika z faktycznych jakiś warunków drogowych jes > t > wtedy przestrzegane. Nikt rozsądny nie jedzie w gęstej zabudowie 80km/h, Nikt > rozsądny nie jedzie 50km/h jak stoją trzy chałupy czy nawet wiecej jak droga > jest szeroka. Ograniczenia prędkości mają się nijak do faktycznych warunków > drogowych. Podoba mi się w UK gdzie zamiast bzdurnych ograniczeń jest bardzo > często stosowany napis SLOW i twoja sprawa z jaką prędkością jedziesz. > Nikt nie przestrzega przepisów, tylko dla samych przepisów, jeśli nie wynikaj > ą > one z przekonania osoby której dotyczą że są potrzebne. Bardzo rozsądna, całościowo poruszająca problem wypowiedź myślącego człowieka. Ale nie chce mi się już pisać. Nie wierzę, że w moim własnym kraju coś w tej materii zmieni się na lepsze i że ktokolwiek wysłucha mego czy innych obywateli głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 Podoba mi się postawa kierowców 16.08.10, 05:56 Takim sku...synom złodziejom, trzeba po prostu maksymalnie obrzydzać życie, traktować gadów jak okupantów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 "Podatek" radarowy a bezpieczeństwo 23.10.09, 09:30 Tylko w Polsce (no, jeszcze w kilku krajach na wschodzie i na Słowacji - ale w mniejszym stopniu) podjeto próbę sparalizowania transportu drogowego. Bo w istocie dla jeżdżących zawodowo do tego się sprowadzają, często nonsensowne, ograniczenia prędkości. Budowe dróg zastąpiono ograniczeniami, a przez Polske nalezałoby jechać min. dwa dni. Nie stać na to ani firm transportowych, ani kraju Fotoradary (szczególnie te ukryte) słuzą bardziej sciaganiu "podatku" niz bezpieczeństwu, w praktyce na ogół bezpieczeństwo ruchu pogarszają. Ale to nieistotne. Wazna jest kasa. Kuriozalny projekt (w końcu nie przeszedł) opłat za przekroczenie szybkości (ale bez punktów i w konsekwencji bez odbierania praw jazdy) jest najlepszym dowodem intencji rozwoju sieci fotoradarów. Odpowiedz Link Zgłoś
fotodiagnoza Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:14 żeby tylko ten radar nie stał się ich obsesją?;)) fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2004727,2,1,ps.html Odpowiedz Link Zgłoś
thorunensis Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:20 pani Karolina ze Śląska to chyba powinna sama przeczytac to co mowi. ''...jechalam tylko 72km/h...'' - kobieto tam jest ograniczenie do 50km/h. jechalas 22km/h wiecej niz powinnas byla jechac i jeszcze masz pretensje? po prostu jezdzijcie zgodnie z przepisami to nie bedziecie mieli problemow z fotoradarami. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss 20 do 30 km/h więcej to norma 23.10.09, 10:14 I do tego doprowadziły te ograniczenia, że się z góry ustala, że bezpieczna granica to właśnie 20-30 więcej niż "znakodawca" ustalił na podstawie wyssanych z palca reguł.... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:24 Jest sposob, rodem z kraju o ciut podobnej mentalmosci: Najpierw stawia sie tabliczke: "Jesli nie zwolnicie, to bedziemy zmuszeni wybudowac w tym miejscu garb", a jesli to nie skutkuje buduje sie "lezacego policjanta", takiego nawet na pol metra w gore. Fakt cierpia wszyscy, ale pretkosci wiekszej po prostu nie sposob osiagnac. W Meksyku, bo o tym kraju mowa, garby mozna spotkac nawet na autostradach. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_pan [...] 22.10.09, 22:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Ja tam jadę i przez garby 23.10.09, 10:17 Trudno, wahacze wymienić od czasu do czasu to nie majątek, amortyzatory wcale na tym nie cierpią. Człowiek tylko bardziej nerwowy się przez te garby staje i bardziej skory do ryzyka i przekraczania innych przepisów. Ot - cały efekt garbów.... Odpowiedz Link Zgłoś
instytut_barana W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 16:33 "W Polsce w ciągu roku w wypadkach drogowych ginie ponad 5 tysięcy osób. Dziesięciokrotnie więcej jest rannych [...] Głównymi przyczynami wypadków na polskich drogach są: nadmierna prędkość [...]" Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wypadek_drogowy Choć to cytat z Wikipedii, łatwo sprawdzić w źródłach GUSu. Można jeszcze dodać, że często giną piesi, rowerzyści, dzieci... Moja skromna wskazówka dla ekspolratorów radaru: - przestawić radar na >51 km/h i kasować z kierowców bez litości - kasować używanie klaksona bez powodów Może wtedy polscy kierowcy nauczą się respektu wobec innych. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 18:02 instytut_barana napisał: > Choć to cytat z Wikipedii, łatwo sprawdzić w źródłach GUSu. ************************* Jest małe kłamstwo, duże kłamstwo i wreszcie statystyka. Przecież policja kontroluje tylko dwa parametry: prędkość i zawartość. Inne przyczyny, jakby nawet były, są marginalne. Ustawienie radaru na 51 kmh spowoduje więcej wypadków, bo kierowcy zamiast na drogę zaczną patrzeć na licznik. Odpowiedz Link Zgłoś
instytut_barana Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 20:49 No dobra, przesadziłem. Nie trzeba koniecznie na 51km/h. W Niemczech n.p. jest tolerancja do 10 procent limitu prędkości, czyli na terenie zabudowanym za 55 nie zapłacisz nic, za 56 już 10 Euro. Za 70 zabulisz sporo kasy (200 EUR) i masz punkty. To mi się wydaję sensowne. 70 w mieście jest sporym przegięciem. Wybiegnie ci dzieciak czy ktokolwiek na drogę, to szansa na wyhamowanie jest dramatycznie mniejsza, niż przy 50ce. Ale co do patrzenia na licznik: jeździsz samochodem? Ja bez patrzenia na licznik potrafię stwierdzić, jak szybko jadę z dokładnością do 5 km/h (może dlatego n.p. w Reichu jest taka zasada tolerancji). I jestem pewien, że większość kierowców też. Tym bardziej, że nie należę do najbystrzejszych w sprawach orientacji przestrzennej i szybkościowej. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 22:04 instytut_barana napisał: > No dobra, przesadziłem. Nie trzeba koniecznie na 51km/h. W Niemczech n.p. jest > tolerancja do 10 procent limitu prędkości, czyli na terenie zabudowanym za 55 > nie zapłacisz nic, za 56 już 10 Euro. Za 70 zabulisz sporo kasy (200 EUR) i mas > z > punkty. To mi się wydaję sensowne. Jasne, że jest sensowne. Bezsensowna jest liczba ograniczeń w Polsce, ich wielkość i umiejscowienie. > 70 w mieście jest sporym przegięciem. Nie, nie jest. W miastach są uliczki osiedlowe i duże trasy. Niekiedy o parametrach autostrady ...i nadal z 50-tką. > Wybiegnie ci dzieciak czy ktokolwiek na drogę, to szansa na wyhamowanie jest > dramatycznie mniejsza, niż przy 50ce. Ale oczywiście nie zbudujemy płotka i kładki, tylko postawimy znak i będziemy jęczeć, że kierowcy go olewają. > Ale co do patrzenia na licznik: jeździsz > samochodem? Ja bez patrzenia na licznik potrafię stwierdzić, jak szybko jadę z > dokładnością do 5 km/h (może dlatego n.p. w Reichu jest taka zasada tolerancji) To masz nadludzkie zdolności. > . > I jestem pewien, że większość kierowców też. Tym bardziej, że nie należę do > najbystrzejszych w sprawach orientacji przestrzennej i szybkościowej. Skąd ta pewność? Takie sobie wydawanie się? Znam to... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Jest całkiem przyzwoicie... 23.10.09, 09:48 Już kierowcy w niektórych okolicach mnie znają i jak jadę z daleka ustępują drogi przy wyprzedzaniu... niektórzy nawet po imieniu, a niektórzy z nazwiska.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitanmo Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 22.10.09, 23:33 w niemczech sa autostrady, totez przejezdzajac przez kraj ok 500 km, 480km zrobisz autostrada. pozostale 20km poswiecisz na wyjazd i wjazd do miasta. wiec tam ta podroz zajmie najwyzej 5h. u nas sam wiesz jak jest i sie nie dziwie, ze ludzie przekraczaja przepisy, zeby nie jechac 500km w 10h. Odpowiedz Link Zgłoś
0x0001 Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 07:16 Nie raz zdarzylo mi sie jechac 500 km przez Niemcy w 10 godzin - korki bywaja kolosalne, a duza czesc autostrad jest w permanentnej przebudowie. Mimo tego nikt na widok korka nie zjezdza robic objazdu przez okoliczne wsie. Jest limit do 50, to jedzie sie 50. Mozna pojechac wiecej, ale trzeba zdawac sobie sprawe z ryzyka. Rozwalilo mnie zlozeczenie kobity ktora dostala mandat za 72 na 50-tce. Mozliwe tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
london13 Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 09:34 kapitanmo napisał: > w niemczech sa autostrady, totez przejezdzajac przez kraj ok 500 km, 480km zrob > isz autostrada. pozostale 20km poswiecisz na wyjazd i wjazd do miasta. wiec tam > ta podroz zajmie najwyzej 5h. > u nas sam wiesz jak jest i sie nie dziwie, ze ludzie przekraczaja przepisy, zeb > y nie jechac 500km w 10h. ja pie... ale kogo to obchodzi? kogo obchodzi ze masz 500 km do przejechania? Ciebie? A kim ze ty jestes? Obchodzi to dzieci wracajace ze szkoly, babcie na przejsciu, rodzine, ktora mija cie na drodze? Obchodzi cie moje przedwczorajsze 550km? Cos ci powiem kolego. Niemcy maja takie autostrady bo szanuja prawo jak nikt inny. Prawo jest dla nich swiete. Ty wykazujesz calkowity brak poszanowania prawa. Pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 09:57 london13 napisał: > kapitanmo napisał: > > w niemczech sa autostrady, totez przejezdzajac przez kraj ok 500 km, 480k > m zrob > > isz autostrada. pozostale 20km poswiecisz na wyjazd i wjazd do miasta. wi > ec tam > > ta podroz zajmie najwyzej 5h. > > u nas sam wiesz jak jest i sie nie dziwie, ze ludzie przekraczaja przepis > y, zeb > > y nie jechac 500km w 10h. > > ja pie... ale kogo to obchodzi? kogo obchodzi ze masz 500 km do przejechania? > Ciebie? A kim ze ty jestes? Obchodzi to dzieci wracajace ze szkoly, babcie na > przejsciu, rodzine, ktora mija cie na drodze? Obchodzi cie moje przedwczorajsze > 550km? > Cos ci powiem kolego. Niemcy maja takie autostrady bo szanuja prawo jak nikt > inny. Prawo jest dla nich swiete. > Ty wykazujesz calkowity brak poszanowania prawa. Pomysl. No dobra, skusiłeś mnie. Dziś po robocie jade do rodziny na weekend. 300 km w jedną stronę. Jako że jade sam, bede jechał w 100% zgodnie z przepisami. - prędkość tylko taka jaką wolno (trąbcie se hu*e za mną), wyraźne hamowanie przed każdym ograniczeniem macie gwarantowane - środeczkiem swojego (prawego) pasa - nie wiem jak mnie wyprzedzicie ale urwijcie se wora, jak ktoś pójdzie z przeciwka na trzeciego to się przeliczy - nie pójdę na żadnym żółtym - to jest nagminne, że jak ktoś widzi żółte światło to daje gaz, żeby zdążyć - ja dam hamulec, najwyżej ktośmi w dupe wjedzie bo nie tego sie bedzie spodziewał Słowem pojade jak ostatnia ciota, żeby wszyscy miłośnicy prawa, tacy jak ty, mogli sobie ponarzekać na mnie. Może dotrze do ich pustych łbów że to prawo ma być dla ludzi a nie ludzie dla prawa. To że jest ograniczenie, to wcale nie oznacza, że nie można dyskutować o jego słuszności. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitanmo Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 11:04 > ja pie... ale kogo to obchodzi? zgadza sie, w tym kraju nikogo (zwlaszcza tych u gory) nie obchodzi zycie szaraka. szarak jest wazny zeby zrobil krzyzyk na karcie do glosowania, a pozniej szarak jest tylko dobry do golenia. po co inwestowac w rozwoj drog, lepiej w siec fotoradarow- bedzie wiecej pieniedzy do przepierdzielenia. a im bardziej absurdalne i niedorzeczne ograniczenia i zakazy, tym wieksza szansa ze beda lamane, wiec wpadnie wiecej pieniazkow. ile nie wpadnie i tak wszystkie przepierdziela bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 No i bardzo dobrze że zaczna patrzec na licznik, 22.10.09, 22:03 bo jak na razie patrzą tylko na drogę i gadają przez CB, więc to patrzenie też nie jest zbyt intensywne. A poza tym trochę więcej grosza na remonty dróg też się przyda, skoro jeżdżą po nich barany chętne do płacenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: jak kretyni nie przestrzegaja przepisow 23.10.09, 08:57 to niech placa. A potem...zegnaj prawo jazdy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Ograniczenia i utrudnienia - powodują zagrożenie 23.10.09, 10:19 Nadmiar informacji, zwężenia, garby, fotoradary i tłok - powoduje zwiększenie agresji i skłonności do ryzyka, efekt wręcz odwrotny, tylko czy ktoś się tym przejmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
shadowofthebeast Re: W Polsce całkowity brak kultury na drogach 23.10.09, 16:15 W Polsce Policja wpisuje jako przyczynę wypadku nadmierną szybkość, gdy przyczyny tej nie może ustalić. Brytyjskie statystyki dają niecałe 10% wypadków, jakie spowodowane przez nadmierną szybkość. Główna przyczyna wypadków (poza alkoholem w Polsce) to tumiwisizm kierowców i pieszych, bo jedni dojeżdżając do skrzyżowania poprawiają makijaż, inni wchodząc na pasy nie patrzą, a pozostali wyprzedzają na czwartego olewając podwójną ciągłą. Stawianie fotoradarów niezależnie od ilości nie zmieni tej sytuacji, przebudowa dróg, zmiana systemu edukacji kierowców (na taki z próbnym prawej jazdy do jeżdżenia tylko z kierowcą towarzyszącym) oraz przymusowe wyjeżdżenie iluś tam godzin (szczególnie nocą i w trudnych warunkach) przez wszystkich uczniów sytuację poprawią. Dlaczego wszyscy powinni trochę pojeździć? Bo wielu ludziom się wydaje, że np w nocy w centrum Warszawy na oświetlonej ulicy są doskonale widoczni w swoim ciemnym ubranku, z odległości 500 metrów. Nie są, ale to dopiero człowiek rozumie, jak siądzie za kierownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
lysy_kaaark Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:37 Debili ci u nas dostatek. I to nie tylko na piłkarskim stadionie np Lechii. Odpowiedz Link Zgłoś
n30n Niemcy znalezli na to sposob 22.10.09, 16:38 Przydaloby sie cos takiego. www.joemonster.org/filmy/5992/_Lezacy_policjant_domowej_produkcji Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 16:47 A czy gdzies (nie wiem w necie, albo w komisariatach) dostepna jest lista miejsc, gdzie drogowka ustawila fotoradary? Zdaje sie ze to powinna byc jawna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:04 rpq napisał: > A czy gdzies (nie wiem w necie, albo w komisariatach) dostepna jest > lista miejsc, gdzie drogowka ustawila fotoradary? Zdaje sie ze to > powinna byc jawna informacja. ***************************** Można ściągnąć dodatek do Automapy, który informuje o: fotoradarach, suszarkach i wideorejestratorach. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:40 Chodzilo mi o to czy Policja publikuje gdzies taka liste. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 To ci się tylko zdaje, więc lepiej nie baw się w 22.10.09, 22:07 Kubicę z Kłobucka. Odpowiedz Link Zgłoś
kabalarz Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 17:02 Nasuwa się pytanie, czy to prawo jest do ... luftu, czy jego egzekutorzy? Skoro prawo określa dopuszczalną prędkość w terenie zabudowanym do 50 km., to jakim prawem jakiś urzędas dopuszcza ściganie bandytów drogowych dopiero po przekroczeniu tej prędkości aż o 42 procent? Nie rozumiem również, czemu nie podnosi się w sposób wręcz drastyczny wysokości mandatów dla notorycznych piratów, jakby zapłacił parę tysięcy, to jeździłby zgodnie z kodeksem nawet bez fotoradarów. nie rozumiem również protestu tirowców i zmowy na represjonowanie kogokolwiek. za sam fakt groźby powinni zostać postawienie przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
janfranciszek Prezydent skierował do TK ustawę prędkościową 22.10.09, 18:44 Prezydent tzw. prawa i sprawiedliwości (?) skierował do TK ustawę dot. fotoradarów i automatycznego karania kierowców. Stwierdził, że proponowane kary są za wysokie !!! prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/bat;na;piratow;w;trybunale;konstytucyjnym,174,0,449710.html www.dziennik.pl/polityka/article369745/Kaczynski_nie_chce_zaostrzyc_kar_kierowcom.html Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Przecież nie od dzis wiadomo że mamy bezmózgiego 22.10.09, 22:11 prezydenta - t.zn. jakiś tam kaczy móżdżek to on ma, ale duzo mniejszy niż ustawa przewiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: co to jest ustawa prędkościowa? 23.10.09, 08:59 janfranciszek napisał: > Prezydent tzw. prawa i sprawiedliwości (?) skierował do TK ustawę > dot. fotoradarów i automatycznego karania kierowców. Stwierdził, że > proponowane kary są za wysokie !!! Skad wytrzasnales to stwierdzenie? Moja uwaga, kary za przekroczenie predkosci dpouszczalnej w obszarze zabudowanym sa zdecydowanie za niskie. > prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/bat;na;piratow;w;trybunale;konstytucyjnym,174,0,449710.html > www.dziennik.pl/polityka/article369745/Kaczynski_nie_chce_zaostrzyc_kar_kierowcom.html Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 19:06 kabalarz napisał: > jakim prawem jakiś urzędas dopuszcza ściganie bandytów drogowych dopiero po > przekroczeniu tej prędkości aż o 42 procent? Prawem zdrowego rozsądku. "W ciągu doby przez Jaronowice w Świętokrzyskiem przejeżdża 10 tys. samochodów" W mojej ocenie prędkość 50km/h przekracza jakieś 8 tys. kierowców na dobę. Wątpię aby zdolność "przerobu" zebranych informacji była większa niż 100-200 dziennie. Karanie wszystkich jest niemożliwe. Urzędnik musiał wybrać czy karać tylko tych 200 pierwszych a pozostałym 7.200 darować czy też karać tych 200 "najgorszych" i darować tym, których wykroczenie było "mniejsze". Moim zdaniem wybrał słusznie - w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Mylisz się, przy użyciu filmowej wideorejestracji 22.10.09, 22:13 można ścigać wszystkich przekraczających prędkość, ale komuś musi się chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_pan [...] 22.10.09, 22:59 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Złap takiego "pirata", gadać to kazdy potrafi 23.10.09, 10:24 Prawo jest do luftu i ograniczenia prędkości na lata 50-te, brak kładek i przejść podziemnych dla pieszych też, a tak na marginesie połykam wiele km i jakoś masy dzieci na drodze nie widzę - one maja gimbusy, więc nie płaczcie. A jak widzi się dzieciaka na drodze to z daleka się zwalnia, nie bo znak tak każe, tylko ludzka przyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowofthebeast Re: Fotoradar jak czarna wołga 23.10.09, 16:20 Ponieważ fotoradary służą do zarabiania pieniędzy. Ustawienie ich na 50 i rzetelne wystawianie mandatów (szczególnie droższych, jak piszesz) spowodowałoby załamania gospodarki w bardzo krótkim czasie (wydłużenie czasu i kosztu transportu), a to z kolei spowodowałoby natychmiastową zmianę prawa i usankcjonowanie normalnych szybkości (typu 80 zamiast 50, np 120 na Alejach Jerozolimskich w Warszawie - aktualnie 80, 4 pasy w każdą stronę, rozdzielone barierką). A to z kolei zabiłoby złotą kurę znoszącą dla samorządów złote jajka. Na myślenie o bezpieczeństwie pieszych i kierowców nie ma w tym systemie miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Naprawdę się nie da jeździć zgodnie z przepisami? 22.10.09, 17:36 Po prostu jestem legalistą i nie łamię przepisów. Uważam, że mniej czasu i i nerwów kosztuje ich uczciwe przestrzeganie. A najgorzej się boję mojego odruchowego przepuszczania pieszych na pasach - jadący za mną po prostu się tego ...nie spodziewa. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Naprawdę się nie da jeździć zgodnie z przepis 22.10.09, 18:07 ethebor napisał: A najgorzej się boję mojego > odruchowego przepuszczania pieszych na pasach - jadący za mną po prostu się > tego ...nie spodziewa. ***************************** Wystawiasz pieszych? Prawo jest dla ludzi rozsądnych. Zawsze warto przewidzieć, co może spowodować nasz nawet najbardziej legalny manewr - jeżeli za nami jedzie wariat, to jednak lepiej przytrzymać pieszego przed przejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: Naprawdę się nie da jeździć zgodnie z przepis 22.10.09, 19:17 Kiedyś zatrzymałem się przed pasami bo widziałem, że na przejście czeka człowiek o kulach. Wszyscy za mną zatrzymali się bez problemu. Jedynie facet jadący z przeciwka nie dał rady zahamować i uderzył w mój przód. Zaznaczam, że w momencie uderzenia pieszy właśnie wchodził na krawężnik po przejściu ulicy, które zajęło mu jakieś 20- 30 sekund. Nie mam zielonego pojęcia gdzie patrzył ten kierowca przez ten czas. Fakt, że była mżawka. Mimo tego zdarzenia nadal zatrzymuję się przed pasami ale również dokładnie sprawdzam co sie dzieje za mną i ... przede mną! Odpowiedz Link Zgłoś
trawozerca Fotoradary - swietny pomysl policji 22.10.09, 17:49 fotoradary to jeden z mądrzejszych pomysłów policji. Oby tylko policja się nie dala zastraszyć. Wielu by tego chciało. Fotoradary to jedyny sposób, aby w Polsce jeździło się bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
old_pj Re: Fotoradary - swietny pomysl policji 22.10.09, 17:57 drogowym prostakom mówimy stanowcze NIE :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pko-00 Re: Fotoradary - swietny pomysl policji 23.10.09, 13:34 trawozerca napisał: > fotoradary to jeden z mądrzejszych pomysłów policji. > Oby tylko policja się nie dala zastraszyć. Wielu by tego chciało. > Fotoradary to jedyny sposób, aby w Polsce jeździło się bezpieczniej. dobry tekst:) ciekawe czy to napisał syn policjanta hehe Odpowiedz Link Zgłoś
lacymon Dużo jeżdżę samochodem i moim zdaniem.... 22.10.09, 18:12 jesteście w błędzie. Wystarczy że postawi się normalny fotoradar, z tabliczką informacyjną i sprawa jest załatwiona. Faktem jest jednak że kierowcy ..nawet tirów (ja tirem nie jeżdżę)...dostosowują prędkość do aktualnych warunków. Nikt przecież o 23.00 w nocy nie bedzie jechał przez teren zabudowany 50 km/h. Poza tym wydaje mi się że tekst w artykule jest ciut naciągany. Robię miesięcznie ok 6 000 km autem osobowym, od 2 lat mam CB, jeżdżę na ciągłym nasłuchu i stwierdzam że gdyby nie kierowcy tirów, w dużej mierze, przyczyniają się do płynności ruchu na polskich drogach. Więć dla mnie takie akcje z trąbieniem to po prostu dziennikarska ściema! Odpowiedz Link Zgłoś
syn_jana Re: Dużo jeżdżę samochodem i moim zdaniem.... 22.10.09, 18:24 Postawi się radar z tabliczką, i wszyscy będą bezpośrednio przed nim hamować ze 120 do 50. Świetnie. Popełniasz też błąd braku wyobraźni - ja właśnie późnym wieczorem i w nocy staram się jeździć jeszcze ostrożniej, bo widoczność jest mniejsza, a pijanych pieszych i kierowców jednak więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: Dużo jeżdżę samochodem i moim zdaniem.... 23.10.09, 09:01 lacymon napisał: > jesteście w błędzie. Wystarczy że postawi się normalny fotoradar, z tabliczką i > nformacyjną i sprawa jest załatwiona. Faktem jest jednak że kierowcy ..nawet ti > rów (ja tirem nie jeżdżę)...dostosowują prędkość do aktualnych warunków. Nikt p > rzecież o 23.00 w nocy nie bedzie jechał przez teren zabudowany 50 km/h. O tej porze predkosc dopuszczalna w obszarze zabudowanym wynosi do 60km/h. Nie wiesz tego? Poza t > ym wydaje mi się że tekst w artykule jest ciut naciągany. Robię miesięcznie ok > 6 000 km autem osobowym, od 2 lat mam CB, jeżdżę na ciągłym nasłuchu i stwierdz > am że gdyby nie kierowcy tirów, w dużej mierze, przyczyniają się do płynności r > uchu na polskich drogach. ???? Plynnosc jazdy nie polega na jezdzie z szalencza predkoscia w obszarze zabudowanym. Więć dla mnie takie akcje z trąbieniem to po prostu d > ziennikarska ściema! Odpowiedz Link Zgłoś
the_rest bezmózgi 22.10.09, 18:15 kierowcy opisani w tym artykule to jacyś imbecyle. Szczegolnie smakowity jest ten fragment: "Jarek, nasz fotoreporter, chce zrobić zdjęcie tej słynnej anteny internetowej, o której krążą legendy. Widzimy, jak kierowcy tirów zwalniają, przyglądają się, opuszczają szyby. A za chwilę przez CB ktoś nadaje komunikat: - Mobile, uważajcie, widziałem przed chwilą, jak montują fotoradar, na balkonie, na czwartym słupku, na 176. kilometrze..." pier.... bydło.. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_w Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:22 Teraz wystawić dodatkowy radar gdzies poza Jaronowicami a do tego nagrywac i kasować za nieuzasadnione uzywanie klaksonu i do sądu za naruszanie ciszy nocnej. Odpowiedz Link Zgłoś
xtc3 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:38 niesmiało zauważę, że jeszcze mniej ludzi by tam zginęło gdyby ta droga (kielce - katowice) tam nie przebiegała. tylko wokół. co najwyżej zanotowalibyśmy kilka zejść w porachunkach międzysąsiedzkich tudzież zamarznięć poalkoholowych i tyle. zaś strażaków miejskich z nagłowic serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w poprawianiu bezpieczeństwa mieszkańców całej gminy. oczywiście w zakresie walki ze straszliwą mafią kierowców samochodów. podpowiadam jeszcze bardziej skuteczne rozwiązanie niż nowa, lśniąca multanowa - zamknąć tę obrzydliwą drogę z obu stron. będzie można wreszcie odpocząć i pójść na zasłużony urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 No to zamnknijmy wszustki drogi przechodzące 22.10.09, 22:23 przez jakiekolwiek miejscowości a ci za kierownicą niech sobie przyprawią skrzydła. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif to normalna reakcja 22.10.09, 18:45 to normalna reakcja kierowców. Pamiętam jak 10 lat temu zaczęto w Anglii stawiać te pomarańczowe skrzynki przy każdym skrzyżowaniu - to pierwszą reakcją kierowców było obrzucanie kamieniami, ale potem zaczęto montować dodatkowe kamery, które "pilnowały" żeby nikt się nie zbliżał do pomarańczowych skrzynek. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Przecież u nas nie Anglia. U nas kulturalny, 22.10.09, 22:25 katolicki naród. Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 18:48 Jak czytam te posty to mam wrażenie, że piszą je ludzie, którzy właśnie spadli z kosmosu albo stać ich tylko na buty ze sztucznej skóry do pieszych spacerów. Jeżdżę codziennie samochodem i praktycznie nie widuję samochodów jeżdżących 50 km/h na takim ograniczeniu, jeżeli droga jest pusta. I wcale się temu nie dziwię. Wyobraźcie sobie TIR-a, który ma przejechać Polskę od granicy do granicy i pęta się z obowiązującą prędkością przez wszystkie wiochy. Jeżeli jest rzeczywiste zagrożenie na drodze - zgoda, trzeba dostosować prędkość, ale jeżeli nie ma - trzeba jechać. Nie jest winą kierowców, że tranzytowe trasy są w Polsce prowadzone przez środek miast i wsi, a obwodnice są zjawiskiem egzotycznym jak mamuty. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Korporacja grabarzy dziękuje takim jak ty za 22.10.09, 22:28 wyprawianie na drugi świat kilku tysięcu ludzi rocznie. Dzięki wam obroty nam rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 A gdzie zdjęcia z palącą się oponą na radarze? 22.10.09, 19:10 Może link Odpowiedz Link Zgłoś
smokpz CB - zabawa dla postarzałych chłopców i ich lasek 22.10.09, 19:35 Choć sam jestem inż. radiokomunikacji (magisterka z fal krótkich), to widząc pomontowane na samochodach anteny CB ogrania mnie pusty śmiech. Po co to komu? Słuchać tych półprawd, bluzgów i niezwykle "cennych" uwag. Rozumiem że część panów w średnim wieku czuje się za sterami swojego bolidu jakby to był co najmniej Air Force One 11 września 2001 z prezydentem USA na pokładzie, a mikrofon dzierżony w dłoni budzi proste skojarzenia z trzymającymi w napięciu filmami akcji rodem również z tego kraju. Ale prawdziwe słowa kluczowe tej przygody są inne: 15-letni passat, TDI, agencja towarzyska, środek na potencję... Odpowiedz Link Zgłoś
smokpz Na końcu mialo być viag(ra) ale nie przechodzi 22.10.09, 19:36 przez filtr. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Gdybyś był magistrem od ruchu drogowego 23.10.09, 10:28 To może miałbyś coś do powiedzenia, a tak co ma radiokomunikacja do CB, fajne jest, wiesz o wypadkach, utrudnieniach, a i pogadać sobie można o głupotach, jak ci się nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cameleon185 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 19:42 to ma byc radar to na zdieciach to antena kierunkowa przewarznie uzywana do przesylania internetu od odbiornikow nadawczych wiem bo sam takie montowaem Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Brawo tak trzymac: na to nasze bydlo na drogach 22.10.09, 19:45 nie ma innej metody jak tylko czeste kontrole i wysokie mandaty. Jest ograniczenie do 50 jechac 50 i basta i ani kilometra/godz wiecej. Sam zreszta czesto ostrzegam przez CB wszystkich o radarch nie tam gdzie rzeczywiscie sa, ale tam gdzie jest zagrozenie bezpieczenstwa albo wtedy kiedy mam taki kaprys. Fotoradar jak czarna wołga Odpowiedz Link Zgłoś
burisleif73 Re: Brawo tak trzymac: na to nasze bydlo na droga 22.10.09, 20:00 Chowanie radarów po krzakach, śmietnikach uważam za idiotyzm. Wystarczyłoby postawić tablicę fotoradar i skrzynkę na stałe i po problemie. A tak przegięcie w jedną ( tir jadący 120km/h) i drugą (fotoradar w śmietniku) stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ra Re: Brawo tak trzymac: na to nasze bydlo na droga 22.10.09, 21:21 piperzony niedzielny kierowca Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 20:03 W zamierzeniu fotoradary miały dbać o bezpieczeństwo na drogach, a dbają chyba tylko o pełną kasę. Mandaty z fotoradarów to JEST PODATEK, i to w dodatku pod przykrywką "moralnej racji". BO gdyby chodziło o bezpieczeństwo we wsi, to ustawiliby tablicę "fotoradar, działa 24h na dobę" i 99% kierowców(w tym mobilki) jeździłoby 50km/h. Proste, skuteczne, ale nie napędza kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 20:09 Dokladnie to samo mam na mysli. Fotoradar jezeli ma ratowac zycie, nie moze zaskakiwac kierowcow, ale powinnien byc doskonale oznakowany i widoczny z daleka. Lista fotoradarow winna byc publikowana przez policje i czesto odswiezana. Inaczej fotoradary kreuja jeszcze wiecej zagrozen, a dodatkowo system naraza sie na zarzut zwyczajnego czyhania na kase kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Fotoradar jak czarna wołga 22.10.09, 20:27 "Tadeusz Gawron z Alter Ego wątpi, czy to coś pomoże: - Myślę, że im większa będzie eskalacja konfliktu, tym głośniej będą trąbić. Ja bym nie wchodził raczej w konflikt z tirowcami, bo oni traktują to jako zabawę i będą robić na przekór." To można zrobić tirowcom na przekór i fotoradar ustawić równo na 50. Albo ograniczyć prędkość przez miejscowość do 30 km/h i stosownie do tego rada. Można też co 100m przejście dla pieszych sprzężone ze światłami: Jeśli kierowca będzie jechał szybciej niż wynosi ograniczenie - włącza czerwone światło i musi odstać dwie minuty. Jak go ubiją inni kierowcy za przymus stania na światłach przez spieszącego się barana, to na drugi raz będzie jechać zgodnie z przepisami. Wystarczy tylko przenieść odpowiedzialność na sprawcę. "Jarek, nasz fotoreporter, chce zrobić zdjęcie tej słynnej anteny internetowej, o której krążą legendy. Widzimy, jak kierowcy tirów zwalniają, przyglądają się, opuszczają szyby. A za chwilę przez CB ktoś nadaje komunikat: - Mobile, uważajcie, widziałem przed chwilą, jak montują fotoradar, na balkonie, na czwartym słupku, na 176. kilometrze..." No tak... dlatego sa tylko tirowcami. Nie wymagajmy może zbyt wiele. Może te kilka znaków z kodeksu drogowego to i tak dla nich za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitanmo Re: Fotoradar jak czarna wołga 23.10.09, 11:28 > iczyć prędkość przez miejscowość do 30 km/h ograniczyc do 3km/h! i tak ustawic fotoradar, zeby pstrykal od predkosci 3,001km/h! a czemu mamy sobie zalowac... dowalic dziadom! Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Czy sąsiednie gminy też wynajmą fotoradar? 22.10.09, 20:48 Często odwiedzam sąsiednią wieś leżącą w tej samej parafii, ale już w innej gminie i powiecie, ale przy tej samej drodze. Od czasu kiedy w Jaronowicach zamontowano fotoradar zauważyłem, że samochody od strony Kielc jakby przyspieszyły i szaleją jadąc ponad 70 km/h mimo, że w odróżnieniu od Jaronowic nie ma tu nawet chodnika, a piesi zmuszeni są iść poboczem. Dlatego z niecierpliwością oczekuję aż gmina Moskorzew powoła straż gminną i sprowadzi fotoradar także na swój teren. Odpowiedz Link Zgłoś