Dodaj do ulubionych

Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta...

• ecicha-3 Kopacz: Firmy "nieprzypadkowo" utajniły informa... 04.11.09, 10:46
      Na ogol jestem przeciwniczka Pani Kopacz,ale tym razem przyznaje jej
      racje.
      • jkredman to jakie mamy zapasy leku to podstawowy atut 04.11.09, 11:40
        w negocjacjach, Olejnik starająca się wyciągnąć tą informację od Kopaczowej
        działała /może i nieświadomie/ na korzyść dostawców leku tamiflu
    • jkredman Polacy nie szczepią się przeciw sezonowej grypie 04.11.09, 10:47
      o histerii z tego powodu nie ma, grypa kalifornijska występująca śladowo
      wywołuje u niektórych dziennikarzy i polityków histerię

prof. Lidia Brydak, kierownik krajowego ośrodka ds. pandemii grypy, po
      ostatnim posiedzeniu komitetu pandemicznego zaapelowała do społeczeństwa, by
      się szczepić ogólnie dostępnymi szczepionkami, podkreśliła, że zaszczepiono
      tylko 1% dzieci, i 5,2% dorosłych,

jeszcze parę lat temu wielkie firmy fundowały swoim pracownikom bezpłatne
      szczepienia - miały ograniczyć ilość zwolnień, chyba jednak efekty były
      mizerne - ludzie pomimo szczepień pracownicy jednak się przeziębiali,

to z tego powodu powinni bić na alarm dziennikarze, politycy i specjaliści,

mamy pandemię, ale grypy sezonowej i to co roku /szczyt
      zachorowań na grypę sezonową w Polsce /2009-2010/ jest przewidywany na przełom
      grudnia - stycznia/
    • tojabogdan w Szwecji, gdzie szczepią od 12.10. br 04.11.09, 10:48
      w Szwecji, gdzie szczepią od 12.10. br, zanotowanop pięć zgonów czasowo zbiegających się ze szczepieniem (12-72 godziny po szczepieniu), ale u osób po 60-tym roku życia. W Düsseldorfie 30-letni męczyzna doznał szoku anafilaktycznego po szczepieniu, z objawami śmierci klinicznej włącznie. Corocznie na zwykłą grypę umiera około miliona osób, a na świńska zmarło kilka tysięcy.
      • michalcolo Re: w Szwecji, gdzie szczepią od 12.10. br 04.11.09, 12:57
        To prawda lecz nic nie wskazuje ze smierc nastapila na skutek szczepienia
        .Wiekszosc z tych osob chorowala wczesniej i byla w podeszlym wieku . A czlowiek
        po szoku wyszedl z tego podobie jak w szwecji.Jak ktos jest uczulony na cos to
        kazde lekarstwo moze zaszkodzic.
    • neospasmin Nieudolnosc 04.11.09, 10:51

Jesli pani minister ma watpliwosci co do skutecznosci/skutkow
      ubocznych danego leku to JEJ OBOWIAZKIEM jest wystapic o zakaz
      dystrybucji danego specyfiku na terytorium RP.
      Zaplacic za ogloszenia by z tych lekow nie korzystac.

Jesli nie,jesli argumenty jakie podala, sa sciema na potrzeby
      negocjacji z dostawca leku, to wyjatkowo kiepska sciema.

Boo dadza spotegowany nacisk na rzad, a dobry negocjator ze strony
      oferenta szczepionek wyczuje zalosnosc takiej taktyki.Wyczuje ze
      p.Kopacz pod sciana.

W kontekscie jej wypowiedzi zastanawiam sie nad niedawnymi
      informacjami na temat (lubelskiej)akcji ulotkowej przeciw
      szczepieniu sie przeciw grypie.Czy to aby nie byla
      czesc "negocjacji" ministerstwa z dostawca szczepionki,a nie akcja
      jakichs oszolomow?

m@B
      • loppe Re: Nieudolnosc 04.11.09, 10:53
        dokładnie o to mi chodzi - jesli szczepionka niebezpieczena to
        dlaczego dopuszczona do obrotu?
        • full_color Ach tak? zadarcie z kartelami farmaceutycznymi 04.11.09, 11:20
          to nie zabawa, a zakaz bylby wypowiedzeniem im "wojny". Za pare miesiecy Europa
          zachodnia bedzie (oby nie) zdziesiatkowana chorobami bedacymi wynikiem obecnych
          szczepien ale farma-kartele i tak zwala to na powiklania i mutacje wirusa.
          Sprawa nie do przejscia. Kopacz robi co moze, najwazniejszym skutkiem jej
          oficjalnych watpliwosci jest zwwrocenie uwagi spoleczenstwa na problem. Bo
          problem istnieje i problemem tym niekoniecznie jest swinska grypa. jeszcze sie
          nie zdazylo zeby media tak mocno cisnely w kierunku szczepien, wiec cala ta
          sprawa smierdzi. Do tego afera z Baxterem z przed paru miesiecy - sprytnie
          wyciszona i kryminalna dzialalnosc f-my Novartis w Polsce (testy na bezdomnych -
          oficjalne dane to ok. 30 wypadkow smiertelnych na ponad 200 szczepien, nie
          pamietam dokladnie).
          • loppe Re: Ach tak? zadarcie z kartelami farmaceutycznym 04.11.09, 11:35
            Tak. No jak dla mnie efekt tego całego halasu jest między innymi
            taki że za cholerę się nie zaszczepię. Ale jednak przydałoby się
            więcej konsekwencji w stanowisku rządu nt. szczepionki
        • jkredman czytać ze zrozumieniem 04.11.09, 11:58
      • jkredman a twój wpis nie jest częścią negocjacji 04.11.09, 11:54
        ze strony producentów
        • neospasmin ja-kanapowy negocjator 04.11.09, 12:20
          Moj komentarz nie jest czescia negocjacji,jest zaledwie pretensja ze
          dziennikarz ktory rozmawial z p.Kopacz o to nie zapytal.
          Jest pretensja ze ci co informowali o rozdawaniu ulotek przeciw
          szczepieniom antygrypowych nie dotarli do zrodla-do tych ktorzy je
          redaguja.

Tylko tyle.

Prosze zwrocic uwage ze na zadne z zadanych przez siebie pytan nie
          odpowiadam- pokazuje tylko jak niewiarygodna jest argumentacja
          p.Kopacz.

m@B
      • 1stanczyk Nasz kraj nie jest na Ksiezycu:poczytaj reakcje 04.11.09, 13:06
        na propagandowa kampanie na rzecz szczepien w bogatych krajach w ktorych
        szczepionka jest dostepna i w czesci refundowana.

Juz sam fakt, ze prowadzi sie medialna kampanie na rzecz powszechnych szczepien
        majacych nas chronic przed malo agresywna w swoim przebiegu choroba jest podejrzany.

Sciema sa przede wszyskim "eksperci", ktorzy pracujac dla laboratoriow
        produkujacych szczepionki nie maja najmniejszych obiekcji przkonywac publicznie
        o koniecznosci szczepien.

Przeprowadzone "badanie" prze "Que choisir" z ostanich tygodni sprawdzajace tego
        typu wypowiedzi ujawnily, ze zdecydowana wiekszosc optujaca za szczepionka jest
        w taki czy inny sposob zwiazana z laboratoriami produkujacymi szczepionke.

Przyponiano wiec "ekspertom" istniejace ale nieegzekwowane prawo nakazujace w
        takich przypadkach informowac sluchaczy o zwiazkach i zaleznosciach jakie wiaza
        ich z producentami lekow czy szczepionek zanim zaczna wypowiadac swoje oceny i rady.
        • michalcolo Re: Nasz kraj nie jest na Ksiezycu:poczytaj reakc 04.11.09, 14:06
          > Juz sam fakt, ze prowadzi sie medialna kampanie na rzecz powszechnych szczepien
          > majacych nas chronic przed malo agresywna w swoim przebiegu choroba jest podejr
          > zany.
          Nie dla wszystkich malo agresywna co mozna przeczytac w wiadomosciach.W
          szczepieniach chodzi rowniez o to zeby zapobiec ewentualnej mutacji wirusa na
          groznieszy.
    • p.o.premier A co JA z tego będę miał? 04.11.09, 10:57
      Do mnie się zgłosili? A co , tylko Kopacz lubi lody?
    • ronin-teraz-zarejestrowany Już to kiedyś słyszałem... 04.11.09, 11:03
      Jak wprowadzali szczepionki przeciw zwykłej grypie sezonowej mój lekarz z przychodni tak samo mi odradzał... A ja od 13 lat się szczepie i w tym czasie ani razu nie zachorowałem. Wcześniej 2 lata z rzędu miałem grypę... może przypadek może nie, ale nie chce żeby ktoś decydował za mnie. Ci co chcą niech się szczepią.
      • tomalamas Re: Już to kiedyś słyszałem... 04.11.09, 11:26
        Jasne... A ja się nie szczepię i ostatnią grypę przechodziłem jakieś 15 lat temu.
        Na dodatek panikę wywołuje pogląd, że grypa jest popularna. Jak kogoś się pytasz na co chorował to na grypę, bo kaszel, gorączka, itd...
        A ilu naprawdę choruje na grypę? Nawet tą zwykłą? I czy ktoś robi badania wirusologiczne chorych czy też do worka grypa wrzucane są przypadki z gorączką powyżej 38,5???

Wszyscy się zasłaniają faktem, że w USA i Europie szczepionka jest szeroko stosowana. Ja uważam jednak, że gdyby WHO stwierdziła, że jedynym ratunkiem przed grypą jest gów.o to w stanach kibelki stałyby puste.
        • michalcolo Re: Już to kiedyś słyszałem... 04.11.09, 11:40
          > Jasne... A ja się nie szczepię i ostatnią grypę przechodziłem jakieś 15 lat tem

To miales wyjatkowe szczescie bo miliony ludzi ktorzy choruja co roku tego juz
          nie moze powiedziec tak samo milion ludzi ktora umiera co roku przez powiklania
          grypowe.Znam osobe z widzenia (znajomy znajomej) ktora po grypie jest w wuzku .
          • jkredman przeziębienie, zapalenie oskrzeli, angina, grypa 04.11.09, 11:56
            jak często mylone
          • maniek_koniuszko Re: Już to kiedyś słyszałem... 04.11.09, 12:57
            miliony gonałna drogach mimo to szczepionki antykoncepcyjnejnie
            kupujemy tylko gluptaki sieja nasieniem i przekazuja tempote z
            pokolenia na pokolenie
        • ronin-teraz-zarejestrowany No to się nie szczep! nikt cię nie zmusza... 04.11.09, 11:52
          Ja nie napisałem że nie choruje dzięki szczepionce bo tego nie wiem. Może też miałem farta i poprostu od 13 lat nie złapałem tego g..na. Owszem miałem katar, przeziębienie czy nawet raz anginę ale grypy ani razu! Napisałem że tak samo jak Kopacz szczepienie odradzał mi mój konował argumentując to że nie wiadomo czy jest skuteczna, jakie są długotrwałe skutki uboczne itd. Z tego co wiem do dziś odradza to ludziom, a grypę leczy zawsze tymi samymi lekami jednej z firm farmaceutycznych. Skoro szczepionka jest dopuszczona do obrotu w UE to czemu w Polsce ludzie mają być pozbawieni możliwości zaszczepienia się! Może być ono płatne przecież.
          • maniek_koniuszko Re: No to się nie szczep! nikt cię nie zmusza... 04.11.09, 12:58
            konował dobrze ci radzil
            przekonasz sie jak splodzisz mutanta
      • jkredman a może miałeś zwykłe przeziębienia 04.11.09, 11:52
        teraz zaszczepiony nie reagujesz na jakieś symptomy przeziębieniowe - jesteś po
        prostu mniej wrażliwy na sygnały organizmu
      • imw Niebezpieczne szczepionki na świńską grypę 04.11.09, 12:40
        Niebezpieczne szczepionki na świńską grypę

Szczepionka na świńską grypę może powodować groźną chorobę układu nerwowego - tak wynika ze ściśle tajnego listu brytyjskiego resortu zdrowia rozesłanego do autorytetów z neurologii.

Jak podaje dziennik 'Polska', z listu wynika, że rząd obawia się, że szczepionka może powodować uszkodzenie mózgu zwane zespołem Guillain-Barre'a.

Choroba ta atakuje układ nerwowy organizmu, prowadząc stopniowo do całkowitego paraliżu, a ostatecznie do problemów z oddychaniem, co może zakończyć się zgonem.

List został rozesłany 29 lipca do ponad sześciuset neurologów. Brytyjscy eksperci powołują się w nim na podobną szczepionkę przeciwko świńskiej grypie, którą zastosowano w 1976 roku w USA.

Po podaniu jej, więcej osób zmarło na skutek przyjęcia preparatu niż w konsekwencji zarażenia się świńską grypą. Wykryto wtedy wśród zaszczepionych częste przypadki zachorowań na zespół Guillain-Barre'a. Amerykański rząd ostatecznie został zmuszony do wypłacenia wielomiliardowych odszkodowań.

Według wielu specjalistów obawy o szkodliwości szczepionki przeciwko wirusowi A/H1N1 nie są bezpodstawne. Głównym zarzutem jest fakt, że preparat ten został wyprodukowany w pośpiechu i nie przeszedł wystarczającej liczby badań.

Szczepienia przeciwko świńskiej grypie mają ruszyć na Wyspach w październiku.
        • roastron Re: Niebezpieczne szczepionki na świńską grypę 04.11.09, 12:53
          Tajny list wymyslony przez Jane Burgermeister znana wariatke !!!
          • imw to też wymyslili? 04.11.09, 13:05
            Czechy: Testy szczepionek zanieczyszczonych wirusem ptasiej grypy

Czeskie ministerstwo przemysłu i handlu potwierdziło sensacyjną informację dziennika Mlada Fronta Dnes, który ujawnił, że w czeskim laboratorium testowano niebezpieczne szczepionki zanieczyszczone wirusem ptasiej grypy H5N1. Szczepionki zostały przywiezione z Austrii za zgodą ministerstwa.

Czeska spółka BioTest testowała na fretkach w swoim laboratorium Konarivicach austriacką szczepionkę przeciw grypie. Biologów zaniepokoił jednak fakt, masowego umierania zwierząt. Główny higienik kraju Michael Vit stwierdził, że przyczyną był śmiertelny wirus ptasiej grypy, o którym nie wiedzieli pracownicy BioTestu. Laboratorium zostało odkażone, a 13 pracownikom podano preparat Tamiflu, stosowany w leczeniu grypy.

Czescy higienicy nie pamiętają podobnego przypadku. Szczepionkę przesłała do Czech, w celu przetestowania, na podstawie umowy z czeskim ministerstwem przemysłu i handlu austriacka firma farmaceutyczna Baxter. Jej przedstawiciele nie wiedzą, jak mogło dojść do zanieczyszczenia szczepionki.
            • imw i to? 04.11.09, 13:06
              „Le Point”: Skutki uboczne zostały utajnione

Według tygodnika „Le Point” w kontrakcie podpisanym z brytyjskim koncernem GSK,
              u którego francuski rząd zamówił 50 milionów szczepionek istnieje klauzula o
              utajnieniu skutków ubocznych tych specyfików – nie będą ich znali ani pacjenci,
              ani lekarze. Ludzie będą więc szczepieni „w ciemno”. Zdaniem stacji telewizyjnej
              France 24 producent dodał do tych specyfików rtęć. Znany epidemiolog Marc Girard
              twierdzi, że szczepionki przeciwko świńskiej grypie zabiją we Francji 60 tysięcy
              osób. Z góry wiadomo, że ludzie będą chorować z powodu tych szczepionek, bo
              producenci dodali do nich więcej substancji wzmacniających niż zwykle - twierdzi
              adwokat Jean Pierre Joseph, który wniósł skargę do sądu przeciwko francuskim
              władzom w imieniu grupy mieszkańców Grenoble.
              • roastron Re: i to? 04.11.09, 13:57
                franek powiedział zenkowi ,zenek zdzisce, a ta frankowi !!!i to jest
                fakt? widziałes te wszystkie artykułu i gazety, jestes pewny ze
                dziennikarze o tym piszacy sa wiarygodni, jestes pewny ze nie jest
                to "sensacja" do podniesienia nakładu?
                a poza tym znasz pojecie fakty prasowe ???, jest grupa i lekarzy i
                nawet profesorów którzy biora udział w ruchach antyszczepionkowych,
                ale wiesz co to gruzlica, albo choroba Heinego-Medina i jak sie maja
                szczepienia do tego ??? jestes przeciwko obowiazkowym szczepieniom
                malych dzieci?
                • imw Re: i to? 04.11.09, 16:44
                  sugerujesz, że lobby pro-szczepionkowe ma rację? na jakiej podstawie tak
                  twierdzisz?
    • three-gun-max Wyborcza dziwnie nakręca na kupno szczepionek 04.11.09, 11:03
      Potocznie nazywa się to "lobbingiem" i z reguły nie jest to przypadkiem :-)
    • p.o.premier Jak oddacie szpitale, damy szczepionki 04.11.09, 11:04
      Nie ma nic na krzywy ryj ( a propos, czy już skończył się okres
      polowań na dzikie świnie?)
    • wioocha Widać powszechną nagonkę lobby farmaceutycznego 04.11.09, 11:04
      Wczorajsze ujadanie Jacka Sochy W Trójce to był agresywny występ lobbysty.
      Inaczej nie można tego nazwać. Socha, ten 'przedsiębiorczy' ex-minister
      zdrowia, znany jest np. z niespotykanie energicznych działań robiących dobrze
      koncernowi Servier, a domniemywać należy że i samemu sobie wraz z kolegami po
      gabinetowym "fachu":
      news.money.pl/artykul/piecha;broni;listy;lekow,112,0,292720.html
      Socha w Trójce zażarcie atakował pozycję rządu stosując jakieś pseudo
      argumenty z sufitu i co rusz przerywając innym i zakrzykując, gdy tylko
      wypowiedź zbaczała na niekorzystne dla dobrodziejów Piechy tory. Przy czym
      oczywiście kreował się na nieomylnego znawcę tematu. Ba! On nawet powiedział
      tam, że "nie pamięta nazw producentów szczepionek" To farsa.

Co do kwestii odpowiedzialności producentów za niepożądane skutki działania
      "szczepionek", to większość rządów wyłączyła tę odpowiedzialność, co jest
      wielkim skandalem.
      W polskim 'planie pandemicznym' jest sugestia, że ta kwestia pozostaje do
      rozwiązania.
      • q-ku porządnie sobie zapracował na dolę 04.11.09, 13:11
        tez słuchałem tego i mam identyczne odczucia
    • ulanzalasem Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. Kopacz: Częś... 04.11.09, 11:13
      W jakim celu GW i TokFM sieją panikę? Koncerny farmaceutyczne wykupiły reklamy?
      • roastron Re: Koncerny maja problem z wyprodukowaniem 04.11.09, 11:17
        szczepionek "dla wszystkich" to nie witamina C, i ich produkcja musi
        trwac okreslona ilosc czasu, firmy maja kopacz w nosie bo sprzedadza
        i tak kazda ilość ktora wyprodukuja, gdzie indziej !!!!
      • indeed4 Re: Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. Kopacz: Cz 04.11.09, 11:17
        Informacja o skutkach ubocznych szczepionki raczej nie jest tego
        specyfiku reklamą :-D
      • loppe Re: Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. Kopacz: Cz 04.11.09, 11:40
        nie rozumiem, a co to za reklama SKUTKI UBOCZNE?
      • michalcolo Skutki uboczne zadne lub minimalne w Szwecji 04.11.09, 12:47
        Tak pokazalo masowe szczepienie w Szwecji.Oprocz 15 przypadkow ciezkiego szkoku
        alergicznego to mmniejsze uboczne jak np. bole glowy,goraczka,zaczerwienienie w
        miejcu szczepienia.
        5 przypadkow zgonu nie sa udowodnione ze maja powiazanie ze szczepieniem.Byly to
        przewaznie osoby chronicznie chore i starsze.Dziennie umiera naturalna smiercia
        200-250 osob w Szwecjo przewaznie starsze osoby a takie tez byly glownie
        szczepione wiec te 5 przypadkow tylko dlatego powiazano ze nastapily w ciagu
        paru dni od szczepienia co o niczym nie swiadczy.
        • roastron Re: Skutki uboczne zadne lub minimalne w Szwecji 04.11.09, 12:55
          Ale co kogo obchodza fakty ??? lepiej opowiadac pierdoły i sluchac
          jakis bajek w rodzaju Jane Burgermeister !!!! albo kopacz
        • unkn_0wn Re: Skutki uboczne zadne lub minimalne w Szwecji 04.11.09, 17:14
          Szczepionkę przeciw świńskiej grypie zastosowano w 1976r. w USA. I
          szybko z masowych szczepień zrezygnowano, właśnie ze względu na
          efekty uboczne (paraliż).
      • q-ku "product placement" to jest 04.11.09, 13:13
        robisz niby debatę ale teza jest zamówiona

coś jak jeżdzenie aktorki w filmie konkretnymi markami samochodów
    • luckylook A ja mam inne pytanie do forumowiczów 04.11.09, 11:13
      Gdzie się podziały wirusy H5N1, czyli ptasia grypa?, w zeszłym roku była tez epidemia i prawie pandemia i panika i medialna spirala strachu. Czyzby wszystkie wirusy H5N1 umarły z powikłań na H1N1?

Szczepienia na sezonówkę są pewnie ok, wiele osób sie szczepi, jakichś mega powikłan nie ma, zdarzają się pojedyncze, jak ze wszystkim. Ale pełne poparcie dla p. Kopacz, nie można ulegać presji środowiska wywołanych prawdopodobnie zalewem pomocy finnasowych od firm farmaceutycznych. Tak jak firmy farmaceutyczne wola leczyć niz zapobiegać tak czasem wykorzystując efekt paniki i owczego pędu wrzucają nowe leki bez odpowiednich badań, aby zarobić.

Niekoniecznie te leki musza byc szkodliwe, mogą stanowic tylko efekt placebo, jak maseczki, ale kosztują swoje i to pfizery, glaxo, plivy, polpharmy, polfy, astryzeneci, bayery, roche chcą zarabiać.

(firmy dobrane losowo, nie wiem, czy którakolwiek z nich produkuje szczeiponę lub lek antyswińskogrypowy)
      • tereferex Prawda o szczepionce: 04.11.09, 11:37

theflucase.com/
        www.youtube.com/watch?v=nxXKuRAD6W4
        • roastron Re: Prawda o szczepionce: 04.11.09, 12:48
          i o czym to mówi??? szczególnie ta panienka której pomieszalo sie w
          glowinie, chyba od operacji plastycznych??? pewnie jej narkoza mózg
          uszkodziła !!! Według tej wariatki WHO chce wymordować USA, a w
          polsce zmarło 21 bezdomnych po podaniu szczepionki, owszem na
          bezdomnych testowano bez ich zgody, ale nic im nie było, tym
          bardziej ze dostawali ja kilka razy dla kasy, i nic im nie jest do
          dziś !!! HAHAHAHAHAHAHAHA ! gratuluje idiotom którzy w to wierzą !!!!
          • tereferex Re: Prawda o szczepionce: 04.11.09, 13:04
            Przestrzegam kolegę że sceptycyzm jest cnotą, która ewolucyjnie udowodniła swą
            skuteczność w przedłużeniu ciągłości gatunków.
            Żydzi też by dłużej żyli gdyby zastanowili się dokąd wiozą ich te pociąg, że nie
            do pracy, tylko do komina...
            Lepiej być żywym "idiotą" niż chorym czy martwym "entuzjastą".
            • roastron Re: Prawda o szczepionce: 04.11.09, 14:00
              Tiaa masz racje, szczepienia zabijają, a grypa to choroba lżejsza
              niz katar !!! tylko dlaczego moja ŚP mama nabawiała sie jako
              powikłanie pogrypowe ciężkiej niewydolnosci serca ??? Jakie masz na
              to dowody??? Bo moje doswiadczenie życiowe swiadczy o czyms zupełnie
              innym !!! a szczepienia na gruźlice, a choroba Heinego-Medina ??? to
              wszystko jest pewnie nic ???
          • operacjeplastyczne Re: Prawda o szczepionce: 04.11.09, 20:43
            Jestem już po wielu operacjach plastycznych i uważam, że każda kobieta ma prawo robić wszystko co jest w stanie aby poprawić swój wygląd i tym samym samoocenę i pewność siebie.

Operacje plastyczne to moje życie.

---------------

Operacje Plastyczne
      • titta Re: A ja mam inne pytanie do forumowiczów 04.11.09, 11:48
        Ej, ale na ptasia grype to zapadaly ptaki, u ludzi zadnej epidemi
        nie bylo, tylko sporadyczne zachorowania.

Niemniej jednak zapowiadanie co jakis czas swiatowej pandemi grypy
        (i szacowania ile to milionow umze) jest wysoce podejzane.
        • roastron Re: A ja mam inne pytanie do forumowiczów 04.11.09, 12:51
          Bo w ptasiej nie było problemu że ludzie chorują, tylko że
          moze "połączy" się z grypą sezonowa i dac smiertelna mutację !!!
          A "naczyniem" do zmieszania byłby wlasnie człowiek !!! i tego sie
          obawiano stosujac te wszystkie srodki prewencji !!!
        • losiu4 Re: A ja mam inne pytanie do forumowiczów 04.11.09, 13:20
          titta napisała:

> Ej, ale na ptasia grype to zapadaly ptaki, u ludzi zadnej epidemi
          > nie bylo, tylko sporadyczne zachorowania.

była była. Przynajmniej w mediach (też w GW) i u "ekspertów", pewnie
          tych samych co teraz widzą "epidemię" swińskiej grypy.

Pozdrawiam

Losiu
          • roastron Re: A ja mam inne pytanie do forumowiczów 04.11.09, 14:03
            I po co pisac jak i tak nie zrozumie !!! jak miliony nie zachorowały
            to znaczy ze nic nie było, TAK ?
            • losiu4 Re: A ja mam inne pytanie do forumowiczów 06.11.09, 23:21
              roastron napisał:

> I po co pisac jak i tak nie zrozumie !!! jak miliony nie zachorowały
              > to znaczy ze nic nie było, TAK ?

coś tam było. A miała to byc superepidemia i miliony ofiar. I co?

Pozdrawiam

Losiu
      • aurita Re: A ja mam inne pytanie do forumowiczów 05.11.09, 07:29
        Sluze informacja: H5N1 u ludzi pojawil sie w liczbie kilkudziesieciu przypadkow
        w Egipcie.
        Ptasia grypa wywolywana jest PTASIM wirusem ktory sporadycznie atakuje czlowieka
        (czasami udaje mu sie tak zmutowac ze przekracza bariere gatunkowa).
        Natomiast aktualny wirus H1N1 jest wirusem LUDZKIM ktory latwo zakaza czlowieka

Nalezy sie obawiac spotkania H5N1 i H1N1
    • boguslawa.baczek A jeśli spełni się najbardziej czarna wizja? 04.11.09, 11:29
      A co będzie jeśli spełni się najbardziej czarny scenariusz? Czy w takim momencie, chcielibyście mieć wybór - skutki uboczne czy...?
      Chyba powinna być możliwość wyboru. I od kąd to Pani Ewa tak troszczy się o szarego człowieka:) Coś mi się zdaje, że jak nie wiadomo o co chodzi, to jak zwykle chodzi o pieniądze, a raczej o ich BRAK!
      • indeed4 I tu jest chyba pies pogrzebany :-D 04.11.09, 11:36
        Jeśli natomiast rząd uważa sezonową grypę za większe zagrożenie od
        świńskiej, niech zakupi zwykłe szczepionki przeciwgrypowe z
        przeznaczeniem dla osób z grup ryzyka, na przykład dla chorych
        przewlekle czy pracowników ochrony zdrowia.

A jeśli brakuje mu na to pieniędzy?

- To nie są wielkie koszty [koszt jednej szczepionki jest szacowany
        na około 5 euro], zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak wysokie mogą być
        koszty masowych zakażeń w razie pandemii.

Jeśli ministerstwo kupi 4 mln szczepionek na sezonową grypę, wyda
        co najmniej 50-60 mln zł. To wcale nie jest mało.

https://wyborcza.pl/1,75478,7218233,O_co_chodzi_z_niekupowaniem_szczep
        ionki_na_A_H1N1.html
      • jkredman a jak skutki uboczne mogą być niebezpieczniejsze 04.11.09, 11:46
        niż choroba,

świadomy wybór - to jest to czego oczekuję, tylko muszę znać jakie te skutki mogą być, a firmy utajniają nawet to jaki jest skład zastosowanego adiuwantu
      • imw Szczepionki na świńską grypę bardziej 04.11.09, 12:38
        niebezpieczne niż sam wirus

Naukowcy z Institute of Science in Society informują, że szczepionki są o wiele bardziej zabójcze, niż sam wirus świńskiej grypy, a ich zastosowanie na szeroką skalę może wywołać prawdziwą katastrofę.

W raporcie wysłanym do Sir Liam Donaldson, ministra zdrowia UK oraz do amerykańskiego departamentu FDA (Food and Drugs Administration), dwaj naukowcy, dr Mae-Wan Ho i prof. Joe Cummins donoszą, że szczepionki są o wiele bardziej zabójcze, niż sam wirus świńskiej grypy, a ich zastosowanie na szeroką skalę może wywołać katastrofę.

Masowe szczepienia zostały zalecone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Na początku lipca grupa ekspertów zajmujących się szczepionkami doszła do wniosku, że pandemia jest nieunikniona. Marie-Paul Kieny, szefowa departamentu szczepień WHO ogłosiła, że wszystkie państwa będą potrzebowały szczepionek, które mają być gotowe już na początku września.

Krytycy takiego rozwiązania wskazują na fakt, iż “eksperci”, którzy wydali powyższe opinie, nie są bezstronni. Za ich decyzjami kryje się bardzo silne i wpływowe lobby koncernów farmaceutycznych, dla których masowe szczepienia przyniosłyby miliardowe zyski.

Najistotniejszy jest fakt, że szczepionki same w sobie nie są zbyt skuteczne, a te produkowane obecnie na świńską grypę, celowo skażone toksycznymi substancjami, mogą okazać się wręcz zabójcze dla człowieka.
      • imw Świńska grypa 1976 - sprawdzona propaganda 04.11.09, 12:39
        Świńska grypa 1976 - sprawdzona propaganda
      • maniek_koniuszko Re: A jeśli spełni się najbardziej czarna wizja? 04.11.09, 13:02
        jak nie grypa wykonczy cie cpo innego
        nie ma siecop tak kurczowo gowniane..zycia tzrymac
        na kazdego przyjdzie pora
        lepiesj skupcie sie na zdrowym trybie zycia
        dobrym wartosciowym jedzeniu
        niepaleniu
        oddajcie sie ruchowi
        to jest sposob na zarazy XX wieku anie farmaceutyki dla swiadomych
        inaczej
        • mppmpp maniek_koniuszko masz rację! 04.11.09, 13:38
    • roastron Re: a dla 10% co chca sie zaszczepic nie ma kasy 04.11.09, 11:30
      pacyffico napisał:

> dlaczego mamy placic za ich samobojstwo? Niech sobie kupia z UK
      te
      > szczepionki. swinska grypa nie istnieje, to udowodnione.
      Też udowodnione że są ludzie bez mózgu !!!
    • jkredman szczepionki firmy Sanofi 04.11.09, 11:31
      przeciw grypie A/California/07/2009 /H1N1/

Panenza - szczepionka bez dodatku adiuwantu, zawiera 15 µg hemaglutyniny /HA/ wariantu wirusa grypy typu A/California/07/2009 /H1N1/

Humenza - zawiera 3,8 µg hemaglutyniny /HA/ wariantu wirusa grypy i adiuwant AF03 /substancja zastrzeżona przez firmę Sanofi Pasteur, której zadaniem jest stymulacja układu immunologicznego, aby nasilić reakcję z jego strony/

z czego wytworzono adiuwant AF03 - co to za tajna substancja, jak może oddziaływać na organizm człowieka dzisiaj i przyszłości, czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania, czy i ile zawiera pochodnych rtęci
    • full_color Argumenty o rzekomym braku srodkow finansowych sa 04.11.09, 11:32
      po prostu smiesznie nieudolna proba odwrocenia kota ogonem. Kopacz wie co
      mowi. Z drugiej strony majac szczepionke odplatnie w aptekach, kto pozalowalby
      nawet parudziesieciu zlotych jesli chodziloby o zycie. Kazdy z was by
      zaplacil, czyz nie? Innym tez by sie pomoglo bo kasa na to zawsze sie
      znajdzie, nie zyjemy w Afryce. Problem w tym, ze spora czesc z nas uwaza
      szczepionke za trucizne - mamy wolny wybor ....... jeszcze ...... obserwujecie
      co sie dzieje w USA ..........i co sie bedzie dzialo. Swietlisty Obama ok.
      poltora tygodnia temu wprowadzil tam cos w rodzaju stanu wyjatkowego.....
      patrzcie uwaznie bo prawda wylania sie pomiedzy wierszami.
      • indeed4 Oh, really ? 04.11.09, 11:42
        Jaki zatem jest koszt zakupu szczepionek przeciwko A1NH1 ?
        • full_color Kosz jednej ok. 5 Euro, problem w tym ze sa pakowa 04.11.09, 11:46
          ne po 10, a wiec trzeba znalezc 9-innych Kamikadze
          • indeed4 Skąd te dane ? 04.11.09, 11:47
            N/t
    • wsysto Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 11:34
      Ogolnie za Panią minister nie przepadam ale w tym wypadku muszę przyznać jej
      racje. Szczepionka została przygotowana w bardzo szybkim tempie i prawdopodbnie
      jest baardzo niedoskonała. Moim zdaniem jest ona robiona głownie dla kasy a nie
      po to by pomoc. Do tego to całe nagłasnianie wirusa jest aż smieszne i ma
      napędzac kupowanie szczepionek. Prawda jest taka ze wirus bedzie niebezpieczny
      dla osob bardzo mlodych albo w podeszlym wieku. Do tego osoby w średnim wieku
      które bedą przechodzily ten typ grypy i wczesniej sie zaszczepily mogą
      przechodzić grype ciezej i z powikłaniami. Normalnie mnie grypa lapie 2 razy w
      roku ale kilka lat temu postanowilem sie zaszczepic z rodzina, zrobilismy to
      odpowiednio wczesnie bo 4 miesiace przed szczytem zachorowań. Niestety nie dość
      ze nie pomogło, to jeszcze wszyscy chorowaliśmy częsciej w tym roku, jakie to
      dziwne...
    • tenare Rząd się sam zaszczepi... 04.11.09, 11:34
    • superobserwator Cytowany ekspert bredzi, zanim lek wejdzie do 04.11.09, 11:40
      sprzedaży, to mija przynajmniej parę lat, więc jak tu mówić o dwóch
      tygodniach. Chyba, że koncerny wprowadzają leki w ogóle bez badań,
      no to w takim przypadku 2 tygodnie, to faktycznie za mało.
    • kvg_forum Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. 04.11.09, 11:57
      Wczoraj sie zaszczepilem.
      Normalnie nie szczepie sie przeciwko grypie bo:
      - powiklania po szczepionce sa porownywalne do powiklan po przebyciu choroby
      i rownie czeste.
      - nornalna grype przechodze lagodnie i lapie co dwa trzy lata. Zona podobnie.
      W tym roku urodzilo sie nam dziecko i zdecydowalismy sie na szczepienie
      (noworodkow nie szczepia wlasnie z powodu powiklan!).
      Teraz czuje sie fatalnie:
      - reka i glowa boli
      - czuje sie otempialy
      - w gardle sucho.
      W sumie samopoczucie jak w trakcie grypy tylko troche mniej intensywne i bez
      goraczki, za to na wlasne zyczenie.
      Jesli to sa te rzadkie i lagodne wczesne skutki uboczne to dziekuje. Boje sie
      myslec co bedzie dalej.
      KVG

PS.
      Chcialismy rowniez zaszczepic syna (3 latka)ale pediatra odradzil.
      PPS.
      Zona czuje sie rownie fatalnie.
      • roastron Re: Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. 04.11.09, 13:00
        zaszczepiłem swoja roczna córkę, bez zadnych objawow ubocznych !!!
        czasem zalezy to poprostu od organizmu albo od dnia, niestety dla
        malych dzieci grypa to powazna choroba i moze pozostawić kosekwencje
        do końca życia, radze poczytac o powikłaniach pogrypowych u małych
        dzieci i zapoznac sie z opiną eksperta prof Lidii Brydak która
        zajmuje sie ta tematyką od chyba 40 lat .... a napewno wczesniej niz
        pojawiły sie u nas koncerny !!!
      • michalcolo Re: Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. 04.11.09, 13:59
        to jest normalne!!z tego co wiem organizm zwalcza nieszkodliwego wirusa i przez
        to te objawy.Natomiast gdyby to byl normalny "zdrowy" wirus (nie ze szczepionki)
        mogo by sie skonczyc znacznie gorzej np.zapaleniem miesnia sercowego lub pluc.
    • full_color to akurat pochodzi z niemieckich medoiw, w USA chy 04.11.09, 11:57
      ba szacuje sie pojedyncza dawke na ok. 7 dolcow. Szezcepionki sa rozne wiec
      Pandemrix bedzie penie mial inna cene niz Celvapan czy jak mu tam. W opak. po
      10 jest chyba Pandemrix.... ale takie sa z grupsza koszty
      • indeed4 Ok. 04.11.09, 12:04
        Ile takich szczepionek powinno zakupić Ministerstwo Zdrowia dla
        zabezpieczenia Polaków przed pandemią - jaki jest koszt ogólny ?
        • ola Re: Ok. 04.11.09, 12:12
          Jestem w ciązy (czyli, podobno, w grupie ryzyka) i w zyciu nie dam
          się zaszczepić tym nieprzebadanym g*wnem.
          Kto potem weźmie odpowiedzialnośc za ewentualne wady i choroby
          dziecka?
          Nie wolno mi brać Aspiryny, Rutinoscorbiunu, nawet witaminy A. A do
          szczepienia chcą mnie zmusić?
          Szczepionka jest nowa, nie urodziło się jeszcze żadne dziecko,
          którego matka byłaby szczepiona. Nie mam ochoty eksporymentować na
          sobie i dziecku.
          • indeed4 Brawo :-) 04.11.09, 12:25
            Jestem pewien, że rząd jest twoją propatriotyczną postawą
            zachwycony, ponieważ dzięki temu zachowa w budżecie 60 milionów
            złotych - w głębokiej trosce o zdrowie Twoje i Twojego przyszłego
            potomka oczywiście :-)

Brawo i nie zapominaj nigdy, że rząd się o zdrowie obywateli
            ogromnie troszczy :-D
            • ola Re: Brawo :-) 04.11.09, 12:36
              Sęk w tym, że ja nie chce, żeby się rząd o moje zdrowie troszczył.
              Dlatego popieram panią minister która nie chce rządu i nas wpuścić w
              masową i przymusową histerię pod tytułem "Szczepmy się!"

indeed4 napisał:

> Jestem pewien, że rząd jest twoją propatriotyczną postawą
              > zachwycony, ponieważ dzięki temu zachowa w budżecie 60 milionów
              > złotych - w głębokiej trosce o zdrowie Twoje i Twojego przyszłego
              > potomka oczywiście :-)
              >
              > Brawo i nie zapominaj nigdy, że rząd się o zdrowie obywateli
              > ogromnie troszczy :-D

• indeed4 Aha. 04.11.09, 12:50
                To dlaczego w takim razie Minister Zdrowia Kopacz nie powie wprost,
                że szczepionki są Polakom zbędne ponieważ nie ma zagrożenia :-D, ...
                tylko snuje dywagacje na temat ich jakości i ewentualnych
                straszliwie groźnych skutków ich zaaplikowania, co ?
                • full_color Liczba kontrowersji wokol szczepionki przekroczyla 04.11.09, 13:01
                  mase krytyczna (w skali swiatowej) i dlatego ja jej na pewno nie wezme..... Czy
                  ktos tu jest naprawde szczerze przekonany, ze sprawa rozbija sie o pieniadze.
                  Myslicie, ze niemcy i francuzi stoja w kolejkach do szczepienia bo ich rzad za
                  to zaplacil?
                  • indeed4 Re: Liczba kontrowersji wokol szczepionki przekro 04.11.09, 13:14
                    " Rząd powinien otwarcie mówić, że szczepionkę tą otrzyma zaledwie
                    parę procent społeczeństwa, z tzw. grup największego ryzyka, czyli
                    m.in. służba zdrowia i farmaceuci. I że nie kupimy jej w aptece."

http://www.money.pl/archiwum/mikrofon/artykul/balicki;szczepionki;na;
                    a;h1n1;nie;kupimy;w;aptece,142,0,553358.html

Hmmmm... to rząd w ogóle chce za jakieś szczepionki dla tzw.
                    przeciętnego Kowalskiego zapłacić ? :-D
              • indeed4 No i co ........ 04.11.09, 13:16
                Wiesz już, gdzie nasz wspaniały rząd i Minister Zdrowia mają zdrowie
                Twoje i Twojego przyszłego potomka ?
          • roastron Re: Ok. 04.11.09, 13:27
            a kto chce Cie zmusić ???? No kto ??? To twoje ryzyko wierzyć
            pseudoznawcom, którzy nie maja pojecia co mówią nawet kopacz
            przyznała ze nie zna sie natym bo nie jest epidemiologiem !!! czy
            prawdziwym autorytetom np. prof Lidia Brydak ??? moze warto naprawde
            poczytać cos fachowego a nie tylko wypociny na forach roznych
            oszołomów !!!???
          • aurita Re: Ok. 05.11.09, 08:07
            ale dzieci urodzonych po przebyciu wewnatrzmacicznym juz sie kilkoro urodzilo:
            zakazenie wewnatrzmaciczne grypa zwieksza ryzyko schizofrenii
            Oczywiscie za to bierzesz odpowiedzialnosc?
    • mrufus Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. Kopacz: Częś... 04.11.09, 12:09
      Dla mnie najistotniejszą informacją było to że firmy farmaceutyczne nie chcą brać odpowiedzialności za ewentualne skutki uboczne w przyszłości, a nie to że brak jest danych o takich skutkach.
      • roastron Re: Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. Kopacz: Cz 04.11.09, 14:16
        Jestes pewny ze to prawda, ciekawe ze firmy sie nie wypowiadaja, a
        szczepionke spokojnie sprzedadza gdzie indziej !!!!
    • losiu4 Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. Kopacz: Częś... 04.11.09, 12:13
      no popatrz pan. Po raz któryś miłe zaskoczenie ze strony rządu
      Donka. Szkoda że tylko w sprawie świńskiej grypy i tego, że czasem
      nieudolność może być pożyteczna

Pozdrawiam

Losiu
    • butcher777 Dobrze Gada 04.11.09, 12:16
      dac jej vodki, niech zachodni swiat sam sie truje swoimi specyfikami
      z koncernow
    • roastron Re: brawo kopacz! skur...farmaceutyczne wywolaly 04.11.09, 12:18
      szkoda ze nie ma leku na poprawienie yntelygencji bo by wam sie
      przydał !!!
    • prylski2000 Skutki uboczne szczepionki A/H1N1. Kopacz: Częś... 04.11.09, 12:18
      TAMIFLU to nie jest jakies nowe lekarstwo na swinska grype, to
      lekarstwo na grype sezonowa, ktore np w Japonii stosuje sie
      regularnie od lat 90 tych. Do tej pory w Polsce nikt nie wiedzial, ze
      grypa to powazna choroba wirusowa i ja leczyli jak zwykle
      przeziebienie. Wielu z nas w dziecinstwie chorowalo na grype, ktora
      nie zostala wyleczona i nawet o tym nie wiem. Stad po wielu latach
      umieramy na rozne guzy i nowotwory. Wirus grypy potrafi uszkadzac
      nasze DNA wszczepiajac do komorki swoje RNA by sie reprodukowac.
      Wyleczyc skutecznie mozna sie tylko dzieki TAMIFLU lub RIRENZIE, sa
      tylko 2 leki na to. Niech pani Kopacz sie nie ociaga tylko zamawia
      jak najwiecej, bo inaczej koniec z nami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka