coolbabe Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 11:52 Ciekawe czy ta Trawa płaciła podatek od nieruchomości i podatek wieczysty przez te 39lat.Znam ludzi którzy w latach 1986 uciekli do Niemiec tu sprzedali swoją chałupę ale wcześniej zainkasowali pieniądze z Kopalni za szkody górnicze.W Niemczech dostali spore pieniądze za pozostawiony majątek.A po latach wynajmu chałupy jakiejś firmie jeszcze raz sprzedali tą chałupę. A teraz w rajchu się śmieją z polskiego prawa.Wydając taki wyrok trzeba było szczegółowo sprawdzić czy ta Trawa nie dostała rekompensaty w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
karol63 Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:39 Tak naprawdę od zawsze miałem poczucie winy z jej naprawą oczywiście wobec Narodu Niemieckiego za krzywdy jakie my Polacy im wyrządziliśmy a ten wyrok "Polskiego" sądu utwierdził mnie w przekonaniu że jest spradiwdliwość na tym Bożym świecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 11:55 Zastanawiam się kto płacił podatek od nieruchomości.Jeśli chodzi o sąd to jeżeli państwo Polskie osiedliło tam tych ludzi to teraz powinno im dać nowe mieszkania socjalne.Myślę że pani Trawny nie podpisywała zrzeczenia się majątku przed wyemigrowaniem do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
syn_wojtyly Agnes Trawny jest Polką!! media milczą.. 19.11.09, 11:57 wina jest tych ktorzy mieszkaja tyle lat i nie nalezy do nich dom..trzeba byc kretynem zeby robic remont i mieszkac w domu ktory nie nalezy do nas...prosci ludzie...nie wiedza co to ksiega wieczysta...szkoda mi ich Odpowiedz Link Zgłoś
konigin Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 11:57 Ty bohaterze ze styropianu. Gdybys mial mozliwosc wyjechac, pierwszy bys to zrobil i nawet nie ogladnal na te swoja ojczyzne. A ta "niemra" miala i ma obywatelstwo polskie, wiec nie dziel, petaku Polakow na lepszych (bo pochodza od polskiego chlopa malorolnego) i gorszych (bo maja korzenie niemieckie). Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 13:37 a przypadkiem nie zrzekła sie obywatelstwa polskiego przed wyjazdem? Odpowiedz Link Zgłoś
umo Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 13:41 wyborcza.pl/1,87648,6623785,Agnes_Trawny___corka_Mazura.html Pani się czuje Polką czy Niemką? - I tam, i tutaj czuję się tak samo u siebie. Ludzie w Szczytnie mnie znają, pozdrawiają, w moich rodzinnych Nartach niektórzy też. Szczególnie starsi, co pamiętają mych rodziców. Tu są takie strony, że nikt się nie dziwi: "o... do Reich wyjechali, to jakieś zdrajcy". Stąd się zawsze wyjeżdżało. Odpowiedz Link Zgłoś
jonnek Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 13:52 Nie musiała sie zrzekać. Wystarczyło, że zgłosiła chęć wyjazdu na stałe. Dostawało się wtedy taki pseudo-paszport w jedną stronę, który oznaczał, ze ci zabierali obywatelstwo (oczywiscie nie było to wszystko takie proste). Trybunał konstytucyjny już sie do tego odniósł - nawet w świetle ówczesnego prawa było to nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A gdyby to była Polka? 19.11.09, 12:03 Wyobraźmy sobie przez chwilę, że Agnes Trawny to Polka. Np. Polka prześladowana w stanie wojennym, która wyemigrowała do Londynu i tam działała w społeczności polskiej, a dodatkowo pomagała sierotom. Czy wówczas również bylibyśmy tak wrogo nastawienie do jej roszczeń? A co to zmienia? Ktoś pisał o ludziach, którzy muszą się wyprowadzać na starość. To część prawdy. Kolejna jej część to dzieci i wnukowie tych ludzi - oni też tam mieszkają. A zamieszkali tam w mieszkaniach SŁUŻBOWYCH. Po 30 latach uznali że im się należą bezterminowo - czyli że de facto są ich własnością. No, ale to są Polacy. Czyści rasowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 Re: A gdyby to była Polka? 19.11.09, 12:07 No i katolicy - to rzecz najwazniejsza! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Po co? Ona jest, a przynajmniej była Polką. 19.11.09, 12:11 Tylko miesznanina komunizmu z klerykalizmem i "zabużano centryzmem" zrobiła z tej rodziny "Niemców". Odpowiedz Link Zgłoś
g.szponder Re: Po co? Ona jest, a przynajmniej była Polką. 19.11.09, 12:15 Jaki cudem ma ona niemieckie obywatelstwo, 1970 - to nie wysiedlenia tylko dobrowolny wyjazd - lub nielegalna ucieczka z kraju. Teraz wielkie roszczenia za to co jaj ojczulek dobrowolnie opuścił - paszoł won! Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A to nie wolno opuszczać kraju? 19.11.09, 12:56 Wiesz, nie interesuje mnie czy Agnes Trawny ma niemieckie obywatelstwo. Wiem tylko, że jako obywatelka POLSKA miała prawo opuszczać nasz kraj i to nawet na kilka lat. Nawet za komuny nie było to zabronione. Ja też bywam za granicą - czy po powrocie mogę się spodziewać obcych ludzi w moim domu? > Teraz wielkie roszczenia za to co jaj ojczulek dobrowolnie > opuścił - paszoł won! Dwa kłamstwa i jedno chamstwo. 1. Roszczenia nie są wielkie - obejmują dokładnie te nieruchomości, które do nie j należą. Bez np. dodatkowych kwot za ich użytkowanie. 2. Dobrowolnie - to taki eufemizm, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: To JEST Polka 19.11.09, 13:16 ale nie ma tu żadnego znaczenia bo liczy sie prawo i tyle winna jest gmina tej sytuacji i to gmina powinna naprawic szkodę tym rodzinom tam mieszkającym Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszjedrzejewski Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:04 "Kiedy dostaliśmy dom, nikt nie mógł się spodziewać bałaganu w księgach wieczystych " Jak to dostaliśmy???? Ja też tak chcę Odpowiedz Link Zgłoś
anty-tvn Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:07 wystarczylo pomyslec przed wyjazdem do tych lepszych niemiec a teraz co tam w dupe kopneli to sie zorientowala ze moze wracac tak ? zaraz ja prosze skasowac za grunty i nieruchomosci a do szwabolandi dac cynk ze majatek dostala i moze zwracac to co ci lepsi jej zrekompensowali zaraz pojedzie w pizdu do tych lepszych .... zero szacunku dla takich biedoli Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:07 Komuniści nie pilnowali porządku w księgach wieczystym ich prawo własności państwowej chronili sędziwie z legitymacjami partyjnymi oraz sekretarze partyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor104 Politycy wolą zajmować sie bzdurami i sobą niż tym 19.11.09, 12:09 Politycy wola zajmować się bzdurami i swoimi sprawami niż tym co jest dla Polaków ważne i mamy tego skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
insmy Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:10 Jestem przekonany, że pani Agnes Trawny skasowała w Niemczech z rąk niemieckiego "Latenausgleichsbank" ciężkie pieniądze za pozostawiony w Polsce majątek. To powinny rodziny, gmina czy też sąd sprawdzić w Niemczech. Jeśli by tak było, wtedy pani Trawny miała by potężne problemy w Niemczech! Odpowiedz Link Zgłoś
d-34 Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:11 Bardzo współczuję tym rodzinom. A co do pseudo Polaków,Ci co powyjeżdżali w latach 70 do Niemiec to pozrzekali się obywatelstwa polskiego na rzecz niemieckiego, a poza tym dostawali odszkodowanie za mienie pozostawione w Polsce. A ta Pani Trawny n iech wraca tam skąd przybyła. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:24 Prawo własności jest święte . Inna sprawa ,ze w latach 70 i 80 można było mieć wilczura niemieckiego żeby dostać obywatelstwo RFN Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 14:05 A co cię to obchodzi, jak ktos sobie układa życie. Człowiek ma prawo poszukiwac dla siebie najlepszego miejsca. Obywatelstwo to tylko urzedowy świstek. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 14:32 > Bardzo współczuję tym rodzinom. To jedyne, co do czego sie zgadzamy. > A co do pseudo Polaków,Ci co powyjeżdżali w latach 70 do Niemiec to > pozrzekali się obywatelstwa polskiego na rzecz niemieckiego, a poza Nie wszyscy sie zrzekali, niektorych "zrzeczono". To duza roznica. Slyszales pewnie o tzw. wilczych biletach. > tym dostawali odszkodowanie za mienie pozostawione w Polsce. W Niemczech AFAIK byla to zapomoga. Zapomoga to nie jest odszkodowanie. BTW czasy w Niemczech wtedy byly takie, ze dostawalo sie 100DM bedac obcokrajowcem za zameldowanie sie - tzw. "powitalne". > A ta Pani Trawny n iech wraca tam skąd przybyła. Byc moze wlasnie zaczela - od zwrotu wlasnej chalupy, T. Odpowiedz Link Zgłoś
oslabiony Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:13 Skoro 30 lat temu Skarb Państwa przejął gospodarstwo a Lasy Państwowe osadziły tam swych pracowników, to czy istnieje moralne prawo do zapewnienia eksmitowanym rodzinom lokali zastępczych? Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland panstwo i moralnosc nie maja nic wspolnego ze soba 19.11.09, 13:51 Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Prawidłowo 19.11.09, 12:14 Cwaniaczki wprowadziły się do czyjegoś domu a tu nagle krzyk, że ich wyrzucają. Odpowiedz Link Zgłoś
dibadzio Re: Prawidłowo 19.11.09, 12:23 Nie znasz w ogóle sprawy a zabierasz głos.A może jesteś po prostu folksdojczem i cieszysz sie , że Niemra zrobi w Polsce geszeft? Przecież ona nie ma zamiaru tam zamieszkać chociaż tak walczy o "ojcowiznę"- jej chodzi wyłącznie o pieniądze. Sąd polski(na pewno polski?) karze Polaków za zaniedbania urzędasów. Tak nie może być .Za zaniedbania urzędasów Państwo Polskie powinno wziąć odpowiedzialność.Gonić folksdojczów z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Prawidłowo 19.11.09, 12:40 A co cie to obchodzi co ona zamierza z tym zrobić? To jej majątek więc może te budy nawet porąbać i sprzedać na opał. Odpowiedz Link Zgłoś
dibadzio Re: Prawidłowo 19.11.09, 15:04 obchodzi mnie , bo nie jestem folksdojczem. Chodzi mi o to by polska ziemia przynosiła dochody Polakom a nie wzbogacała folksdojczów, którzy jak prostytuta lecą tam , gdzie więcej dostana. Skoro jestes folksdojczem , to polska cie nie obchodzi. To jasne jak słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Prawidłowo 20.11.09, 08:06 Na szczęście wymyślono coś takiego jak właśność prywatna i twoje urojenia nikogo nie obchodzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
dibadzio Sąd ślepy i głuchy 19.11.09, 12:18 Czy to są jeszcze polskie sądy? Sąd nie dostrzega oczywistej oczywistości, że Niemka robi to dla geszeftu? Jeżeli sąd polski nie uznaje zasiedzenia przez Polaków porzuconego mienia, bo Niemka zorientowała sie teraz że może zrobić geszeft, to jest to skandal.gdzie jest PiS , gdzie jest Polskie Powiernictwo? Dlaczego siedzą cicho? Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Sąd ślepy i głuchy 19.11.09, 12:26 Niemce się nie należy. Ale lokatorzy nie lepsi, za psie pieniądze mieszkali w czynszówce uważając że im się należy i już. Administracja (i Państwo) też do bani, zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
misfire01 Re: Sąd ślepy i głuchy 19.11.09, 12:39 Jedną z przesłanek umożliwiających uznanie zasiedzenia jest traktowanie nieruchomości tak, jak robiłby to właściciel. Patrząc na zdjęcie domu choćby w tym artykule, ta przesłanka upada na obie łopatki. Poza tym, czy rodziny wystąpiły do sądu z "kontr-pozwem" o uznanie zasiedzenia? Sprawa ciągnie się 3 lata, miały czas. Jeśli nie, widocznie im nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
dibadzio Re: Sąd ślepy i głuchy 19.11.09, 15:12 Ależ pieprzysz. Rozejrzy się wokoło. Mieszkam na terenach poniemieckich i widzę dużo gorsze poniemieckie chałupy a ich własciciele sobie mieszkaja.To czy ktos dba i jak dba o mienie nie jest zadnym kryterium do uznania praw do zasiedzenia. A owa Niemra, która wyjechała 32 lata temu z Polski w poszukiwaniu lepszych warunków ekonomicznych chociaż palcem kiwnęła, żeby dbac o nieruchomość. Przeciez je porzuciła a dziś dostrzegła okazje na zrobienie dobrego geszeftu bez oglądania sie na kogokolwiek. nagle zapałala miłościa do ojcowizny? Chyba do judaszowych srebrnników. Odpowiedz Link Zgłoś
slaw1948 Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:21 Natomiast o składzie sędziowskim można swoje pomyśleć..Nic na tym świecie,nie dzieje się za darmo..! Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 to psami ich przegonić bo prawo łamią bezczelni. 19.11.09, 12:29 mieszkanie zamknę i wyjadę do Anglii np.To inni mi się wprowadzą i powiedzą ze sie tym opiekują i nie będą się chcieli wyprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Powiem Ci to delikatnie... 19.11.09, 12:34 Twoja tępota jest porażająca. Odpowiedz Link Zgłoś
umo Re: Powiem Ci to delikatnie... 19.11.09, 13:50 bydlo_prof_wb napisał: > Twoja tępota jest porażająca. dokladnie tak samo jak twoja i twoje zapatrzenie w PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
lajosz3 Pyrrusowe zwycięstwo 19.11.09, 12:31 No i co z tego że wygrała sprawę. Toż to przecież pyrrusowe zwycięstwo. Sama na pewno tam nie zamieszka (podejrzewam, ze nawet nie zamierza), a i durnia trzeba żeby to kupił. Jak już nawet się taki znajdzie, to psychikę musi mieć mocną bo mieszkać w domu który ma podwyższona skłonność do samozapłonu, to trzeba rzeczywiście samozaparcia. Oczywiście rozumiem, ze prawo własności itd., ale ciekawy jestem, czy niemiecki sąd w Niemczech byłby równie "sprawiedliwy" , nawet jeśli Polak przyniósłby 3 akty własności zdjęcia z rodziną w środku i co tam jeszcze trzeba. Jestem pewny, że helmuty zrobiłyby wszystko, żeby Polak nie otrzymał (swojej przecież) własności bo to byłby groźny precedens. Poza tym, to nie ta rodzina która mieszkała w tym domu jest winna, a tradycyjnie już, ta banda urzędników która doprowadziła do takiej sytuacji. Nie chcę być złym prorokiem, ale jeśli takie sytuacje będą się powtarzać, to powoli (po niemiecku) sukcesywnie, Niemcy będą brali co będą chcieli, a wszystko to w świetle i z poszanowaniem prawa. Z resztą już teraz w Opolskim obok nazw miejscowości po Polsku, są nazwy miejscowości po Niemiecku. Nawet przez dni kilka było o tym w TV. I co ? i nic. O ile wiem, to Opole (jeszcze) jest w Polsce. Państwo Polskie powinno natychmiast zakazać takich praktyk. Dodatkowo , nie wiedzieć czemu, w parlamencie mamy przedstawiciela tzw. mniejszości niemieckiej, który nie jest w ogóle wybierany. Po prostu to miejsce mu się należy bo jest w mniejszości niemieckiej. A co w takim razie z innymi mniejszościami ? Białoruską, Łemkowską, Ukraińską, Cygańską, czy nawet Żydowską ?. Należy skończyć z jakimikolwiek przywilejami, dla jakiejkolwiek mniejszości w Polsce. Mniejszości te (jak sama nazwa wskazuje) powinny dostosować się do większości, a nie odwrotnie. Oczywiście pomijam tu sprawy kultur, religii i obyczajów danego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Jadwiga Moskalik: Kiedy dostaliśmy dom... 19.11.09, 12:32 Przodkom Agnes Trawny nikt domu nie dał. Oni się go dorobili pracą kilku pokoleń. Ci loktorzy "dostali" i im się "nleży". I się dobrowolnie nie wyprowadzą. Sowiecka mentalność. Dobrze, że są w Polsce sądy, które sądzą wg prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
krakower Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:33 Trzeba było nie łaszczyć się na cudzy dom tylko budować własny. Odpowiedz Link Zgłoś
ylli Prawo vs Moralność... 19.11.09, 12:36 Z punktu widzenia prawa sprawa jest czysta... Tym punktem widzenia posługują się tutaj niemalże wszyscy i nie sposób im nie przyznać racji. Ale z drugiej strony mam taki posmak nie moralnego zachowania Pani Trawny. Czytałem z nią wywiad (w GW) i ona generalnie przyznaje, że zapomniała o tej nieruchomości i ułożyła sobie życie w Niemczech. Na pytanie dziennikarki czy ma zamiar wrócić do Polski i zamieszkać w owym domu bez zastanowienia odpowiada: Nie, chcę odzyskać co prawnie do mnie należy, potem zastanowi sie nad sprzedażą. Czy nie jest tak że Panią Trawny stymuluje jedynie chęć zarobku. Mój wewnętrzny sposób oceniania ludzi każe mi się skrzywić na widok tej Pani, mimo iż jestem świadomy że wyłączając ten mechanizm i posługując się tylko kodeksami widzę że ten dom się jej należy. Zastanawiam się tylko czy prawo jest wartością wyższej kategorii niż moralność. Może dlatego że dużo łatwiej rozpatrywać każdą sprawę względem pewnych wytartych i zesztywniałych już algorytmów aniżeli własnym rozsądkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ylli Re: czy niemoralnym ludziom można zabierać majątk 19.11.09, 13:07 Nie powiedziałem tego, nie oceniam tego w żadną stronę. Chciałem tylko wskazać że to taka tragiczna sytuacja. Czlowiek działając zgodnie z prawem równocześnie zwraca sie przeciwko moralności. I odwrotnie... Nie ma jednej perspektywy... Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Prawo vs Moralność... 19.11.09, 13:11 ylli rozumiem, ze ty jako wzor cnot i dobroci wcielonej, otrzymujac w spadku mieszkanie po wujku, ktorego na oczy nie widziales, natychmiast bys sie do niego wprowadzil, chocby bylo na drugim koncu kraju, albo odwrocil sie i splunal z obrzydzeniem, bo przeciez nie powodowalaby toba chec zysku. zgadlem? Odpowiedz Link Zgłoś
doktor104 Najzabawniejsze: Statut "Wypędzonych" uzyskali ci 19.11.09, 12:39 Najzabawniejszym jest to, że statut "Wypędzonych" uzyskali ci co sami, często w tajemnicy nawet przed najbliższymi, uciekli do Niemiec. Pochodzę ze Śląska i paru moich kolegów szkolnych "przy kieliszku" przyznało się do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Najzabawniejsze: Statut "Wypędzonych" uzyskal 19.11.09, 13:06 doktor104 napisał: > Najzabawniejszym jest to, że statut "Wypędzonych" uzyskali ci co sami, często > w tajemnicy nawet przed najbliższymi, uciekli do Niemiec. Pochodzę ze Śląska i > paru moich kolegów szkolnych "przy kieliszku" przyznało się do tego. A to juz sprawa wladz niemieckich. Tak, czy owak, wypedzeni czy nie, wlasnosc jest wlasnosc - chyba, ze nadal tkwicie w komuszym mysleniu? Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 dziwię się Sędzinie, która na własne Państwo kręci 19.11.09, 12:42 bat. Prawo nie dział wstecz. To nie Polski wina, że w 39 roku na jej ziemie napadły Niemcy z ZSRR, a później oddano Nas pod wpływy wielkiego brata ze wschodu. I wydawano prawo takie jakie wydawano ... Co maja zrobić teraz mieszkańcy tego domu? A co ma zrobić Skarb Państwa? Budżet Państwa to nie studnia bez dna, że można ją doić dowoli ... Do do nich powinny być skierowane roszczenia o zwroty wszystkich majątków, niezależnie kto je złoży czy Niemiec czy Polak.... Kiedyś mądry prawnik orkeślił wojnę jako pewne zdarzenie histroryczne które powinno niwelować wszelkie stosunku na linii państwo-jego obywatel Odpowiedz Link Zgłoś
imw doucz się... 19.11.09, 12:44 tu nie chodzi o wypędzonych z czasów wojny ale o emigrantów z lat 70-tych - to są dwie różne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
lajosz3 Re: doucz się... 19.11.09, 12:56 Ci "emigranci" w rodzaju Pani Trawny, nie wyjechali za chlebem, bo jaka komuna wówczas nie była, to jednak nikt głodem nie przymierał. Oni wyjechali, bo przypomniało im się, że nie są Polakami, a Niemcami, a że na tej podstawie łatwiej było opuścić Polskę w owych czasach, to i skorzystali. Przy czym tych "Polaków" "nowych Niemców" nie tyle interesował status Niemca, ile po prostu chęć polepszenia sobie statusu materialnego, a sprawa "niemieckości" była tyko wytrychem do jego osiągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: doucz się... 19.11.09, 13:15 rozumiem, ze powiedziala ci to na krotko przed wyjazdem? czy moze sie po prostu domysliles? Odpowiedz Link Zgłoś
lajosz3 Re: doucz się... 19.11.09, 13:28 Ani jedno, ani drugie, chociaż to drugie.... Mieszkam na Dolnym Sląsku. Osobiście znam osobę (też panią) która ma identyczny "dylemat" oraz status obywatelski jak Pani Trawny, a że jej sytuację znam bardzo dobrze, bo sam opowiada o tym jak to było, jak i też o Pani Trawny się wypowiada. Otóż pani ta, również ma nieruchomość, którą pozostawiła "emigrując". Do głowy jej nie przychodzi żeby ją odzyskać, tym bardziej, że nieruchomość ta (dom) od momentu jej wyjazdu stoi pusta i jest już prawie ruiną. Co więcej, sama mówi, że na pewno chciałaby to odzyskać, gdyby nie fakt ze to ruina. Mówi też, że nie ma ona wątpliwości, że Panią Trawny kierowały takie same powody, czyli po prostu zysk, a nie posiadanie na powrót domu. Jednocześnie (w rozmowie ze mną) zdaje sobie ona sprawę z tego, że nie jest to w żaden sposób moralne, ale (jak sama mówi) ma to w dupie. Nie chcę przez to powiedzieć, że Pani Trawny myśli tak samo, ale analogia nasuwa się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
umo Re: doucz się... 19.11.09, 13:53 sam jestem Mazurem z dziada pradziada i co mam sie czuc Niemcem bo kiedys te ziemie byly Pruskie ,za przeproszeniem mozesz mnie cmoknac bo sie czuje Polakiem i nic tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 jeśli ta Pani czuje się bardziej Niemką niż Polką 19.11.09, 14:06 bo chyba z tego powodu wyjechała to niech się zwróci do jej obecnego rządu o odszkodowanie. jakby komuna naprawdę była wrdena to ta Pani po pierwsze faktycznie zaczęłaby głodem przymierać a po drugie by tak łatwo nie wyjechała z PRLu. To jest tak jak w przypadku nieruchomości które Państwo Polskie ma na utrzymaniu, część z nich utrzymuje, remontuje, odbudowywuje etc. W takich domach mieszkają ludzie, działaja różne instytucje, a później na gotowe zgłasza się taki "obywatel" i żąda wydania nieruchomości. A tacy własnie sędziowie jak w w/w sprawie wydają później decyzję takie jak ta ... Tak było w przypadku budynku w którym mieściło się kiedyś moje przedszkole. Państwo ładowało kupe kasy w utrzymanie tego budynku, a później przyszła "wolna" Polska i zwróciła budynek przedwojennym właścicielom za bezcen. Dno, kompletne dno. Przypominam Pani Sędzi, że składając ślubowanie w momencie przyjmowania nominacji sędziowskiej mówiła: Ślubuję uroczyście jako sędzia sądu powszechnego służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, stać na straży prawa, obowiązki sędziego wypełniać sumiennie, sprawiedliwość wymierzać zgodnie z przepisami prawa, bezstronnie według mego sumienia, dochować tajemnicy państwowej i służbowej, a w postępowaniu kierować się zasadami godności i uczciwości.. Inne kraje by tak łatwo swoim majątkiem nie szastały .... Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: jeśli ta Pani czuje się bardziej Niemką niż P 19.11.09, 14:19 To jest tak jak w przypadku nieruchomości które Państwo Polskie ma > na utrzymaniu, część z nich utrzymuje, remontuje, odbudowywuje etc. > W takich domach mieszkają ludzie, działaja różne instytucje, a > później na gotowe zgłasza się taki "obywatel" i żąda wydania > nieruchomości. A tacy własnie sędziowie jak w w/w sprawie wydają > później decyzję takie jak ta ... Nie jest tak, tam gdzIe jest stan nieuregulowany, samorząd nie ma prawa inwestować ani złotówki, przez co większośc takich budynków po 20 latach nieiwestowania nadają sie do rozbiórki Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Sąd ma być sprawiedliwy a nie stronniczy. 19.11.09, 17:49 Skarb Państwa może być jedną ze stron postępowania. W tej akurat sprawie nie był nawet stroną. Co do spraw własności ma obywatelstwo lub przynależność etniczna lub religijna? Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 dodajmy, że p. Trwany dostała odszkodowanie 19.11.09, 14:15 od swojej niemieckiej ojczyzny odszkodowanie za mienie pozostawione w Polsce .... dlaczego tego Sędzia nie uwzgęldnia??? Odpowiedz Link Zgłoś
imw jakie to ma znaczenia do sprawy własności? 19.11.09, 15:31 do sprawa między państwem niemieckim a imigrantami do Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 ano ma .... 20.11.09, 12:28 bo przyjmując odszkodowanie za mienie porzucone praktycznie rezygnuje się z roszczeń w stosunku do niego .... Odpowiedz Link Zgłoś
ceoll Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 12:48 Prawowitych właścicieli ziemskich po II wojny światowej powyrzucano w Ich domów, zabierano Im cały życiowy dorobek - dosłownie WSZYSTKO. Przez 20 lat tej niby sprawiedliwej i wolnej Polski nie doczekali się grosza odszkodowania. Polska oddaje tysiące hektarów, tysiace budynków klerowi, wypłaca odszkodowania zabużanom, teraz Niemcom, którzy wyrzekli się Polski. Taka jest sprawiedliwośc... Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 antenę tylko zabudowali satelitarną a tak ruina 19.11.09, 13:00 jeszcze teraz prawo łamią. Odpowiedz Link Zgłoś
psychiatranarodowy Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 13:01 tylko w bardzo chorym kraju gdzie mieszkają bardzo głupi politycy coś takiego jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Agnes Trawny wywalczyła eksmisję rodzin 19.11.09, 13:13 za to w normalnym kraju (wg ciebie) politycy nadaja i odbieraja prawa wlasnosci wraz z wpisem do KW wedlug wlasnego uznania, tak? to spakuj mandzur i tam wyjedz. bede oplacal emeryture jednemu baranowi mniej. Odpowiedz Link Zgłoś