b6a6c6a 22.11.09, 12:49 Dziwnym mi się wydaje fakt, że większość trudnych słów w narodowej klasówce można znaleźć nie w słowniku języka polskiego, a w słowniku wyrazów obcych... imho troszeczkę bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misself Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:18 Trudniejsze niż w zeszłym roku mi się wydaje to dyktando. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia778 "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 13:25 jaki jest cel tego dyktanda? Nauka slow, ktore nie wystepuja juz od dawna w nowoczesnym jezyku polskim? Prosze autorow o wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:50 Też się właśnie zastanawiam. Gdzieś z kurzu zostały wyciągnięte archaizmy, które ostatni raz zostały użyte chyba ze 100 lat temu. No i te wtręty obcojęzyczne! To jest niedopuszczalne!!! Ja bym nawet nie wiedział jak to napisać, po usłyszeniu takiego wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 23.11.09, 11:54 O co wam chodzi? "huncwot" jest normalnym słowem, jak "urwis", "kibol", "blokers" czy "rzezimieszek". Nie raz można usłyszeć np od Policjanta - "chodźże tu, huncwocie! Przebiegamy na czerwonym świetle? mandacik będzie!". Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci tezaurusem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 13:38 A image to sie czasem po polsku ("imaz") nie pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:44 annajustyna napisała: > A image to sie czasem po polsku ("imaz") nie pisze? albo raczej "wizerunek". Panowie autorzy powinni odpowiadać za zaśmiecanie języka na podstawie ustawy o ochronie języka polskiego. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 13:41 purĘe z ratatui??? Tak to jest, jak się nie sprawdzi, co się użytkownikowi wyświetli :))) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:47 Ratatouille lubię, ale, na Boga, nie wiem, cóż to jest "purĘe". No chyba, że chodziło o "purée", lae cała frajda w ratatouille, że nie jest homogenna. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:48 miało być: "... ale cała ..." Odpowiedz Link Zgłoś
koczot Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 14:16 tak mialo być: purée Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova l(?)elum p(?)olelum 22.11.09, 13:42 chyba jednak z dużych liter?? Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda22 ..QRDE.. 22.11.09, 14:08 QRDE...I TO MA BYĆ "dyktando"?...PRZECIEŻ MÓJ SYNEK SIEDMIOLETNI NABAZGROLIŁ WSZYSTKO POPRAWNIE...CIEKAWE JAK bracia mniejsi BY WYPADLI W TYM "dyktandzie"...ZE swymi: poszłem, kopłem...włonczam.... Odpowiedz Link Zgłoś
koczot Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 14:18 b6a6c6a napisał: > Dziwnym mi się wydaje fakt, że większość trudnych słów w narodowej klasówce > można znaleźć nie w słowniku języka polskiego, a w słowniku wyrazów obcych... > > imho troszeczkę bez sensu Wszystkie słowa można znaleźć w słowniku języka polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
kristofoser Fondue,Mozarella,Gorgonzella piszemy z dużej liter 22.11.09, 15:01 No i panowie autorzy dyktanda ,znawcy gramatyki i ortografii,sami narobili błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
elanna51 "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 15:18 Poza tym,że za dużo wyrazów obcych, wymagających oryginalnej pisowni,to przy pisaniu tekstu przed telewizorem należało się bardzo w odczytujących wsłuchać...coś nie tak z emisją głosu, czy nagłośnienie niedoskonałe? Odpowiedz Link Zgłoś
katja "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 15:25 zgadzam sie z glosami ktorym nie podoba sie uzywanie jezyka archaicznego, nieuzywanego od 100 lat, po co i na co to komu? Dodam ,ze tez nie widze sensu w uzywaniu obcych zwrotow jesli mialo to byc dyktando z jezyka polskiego. Czy kazdy musi umiec wymawiac po chinsku fung ...czy jak to sie nazywa? Sama bym teog nie umiala napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 23.11.09, 11:55 > Czy kazdy musi umiec wymawiac po chinsku fung > ...czy jak to sie nazywa? Sama bym teog nie umiala napisac. akurat po chińsku pisze się to 风水, gwoli ścisłości... :) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 23.11.09, 12:30 Smiem twierdzic, ze dyktando bylo calkiem latwe dla tych, ktorzy sa jako - tako oczytani w literaturze klasycznej, co najmniej na poziomie lektury obowiazkowej w liceum. I otwartych na wspolczesny swiat - dla kontrastu. Odpowiedz Link Zgłoś
yvvone "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 18:31 I ja zgadzam się z Waszymi opiniami. Żyjemy w 21 wieku, nie rozumiem co połowa tych słów oznacza. Trzeba iść do przodu, a póki co Polska potrafi się tylko cofać. Podobnie jest z lekturami szkolnymi, jest tyle pięknych książek literatury nowoczesnej, a my dalej siedzimy w średniowieczu. Tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 20:53 Ja bym się na twoim miejscu nie przyznawała, że nie rozumiesz tych słów, bo to wstyd, tylko wzięła do nauki. ;) A mnie nie podobało się to, że panowie profesorowie za szybko dyktowali - nie miałam szansy w ogóle zastanowić się, czy nie popełniłam gdzieś błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
wieza_babel1 legginsy, lycra, beaujolais - a polszczyzna gdzie? 22.11.09, 20:52 kiepskie to coś merytorycznie Odpowiedz Link Zgłoś