Dodaj do ulubionych

"Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato...

22.11.09, 12:49
Dziwnym mi się wydaje fakt, że większość trudnych słów w narodowej klasówce
można znaleźć nie w słowniku języka polskiego, a w słowniku wyrazów obcych...

imho troszeczkę bez sensu
Obserwuj wątek
    • misself Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:18
      Trudniejsze niż w zeszłym roku mi się wydaje to dyktando.
    • gosia778 "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 13:25
      jaki jest cel tego dyktanda? Nauka slow, ktore nie wystepuja juz od dawna w
      nowoczesnym jezyku polskim? Prosze autorow o wyjasnienie.
      • turbo-liberal Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:50
        Też się właśnie zastanawiam. Gdzieś z kurzu zostały wyciągnięte archaizmy, które ostatni raz zostały użyte chyba ze 100 lat temu.
        No i te wtręty obcojęzyczne!
        To jest niedopuszczalne!!! Ja bym nawet nie wiedział jak to napisać, po usłyszeniu takiego wyrazu.
        • p.s.j Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 23.11.09, 11:54
          O co wam chodzi? "huncwot" jest normalnym słowem, jak "urwis", "kibol", "blokers" czy "rzezimieszek". Nie raz można usłyszeć np od Policjanta - "chodźże tu, huncwocie! Przebiegamy na czerwonym świetle? mandacik będzie!". Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci tezaurusem.
    • annajustyna "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 13:38
      A image to sie czasem po polsku ("imaz") nie pisze?
      • babcia.klozetova Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:44
        annajustyna napisała:

> A image to sie czasem po polsku ("imaz") nie pisze?

albo raczej "wizerunek". Panowie autorzy powinni odpowiadać za zaśmiecanie
        języka na podstawie ustawy o ochronie języka polskiego. :-P
    • kissmygrass "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 13:41
      purĘe z ratatui???

Tak to jest, jak się nie sprawdzi, co się użytkownikowi wyświetli :)))
      • babcia.klozetova Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:47
        Ratatouille lubię, ale, na Boga, nie wiem, cóż to jest "purĘe". No chyba, że
        chodziło o "purée", lae cała frajda w ratatouille, że nie jest homogenna. :-P
        • babcia.klozetova Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 13:48
          miało być: "... ale cała ..."
        • koczot Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 14:16
          tak mialo być:

purée
    • babcia.klozetova l(?)elum p(?)olelum 22.11.09, 13:42
      chyba jednak z dużych liter??
    • anakonda22 ..QRDE.. 22.11.09, 14:08
      QRDE...I TO MA BYĆ "dyktando"?...PRZECIEŻ MÓJ SYNEK SIEDMIOLETNI NABAZGROLIŁ
      WSZYSTKO POPRAWNIE...CIEKAWE JAK bracia mniejsi BY WYPADLI W TYM
      "dyktandzie"...ZE swymi: poszłem, kopłem...włonczam....
    • koczot Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 14:18
      b6a6c6a napisał:

> Dziwnym mi się wydaje fakt, że większość trudnych słów w narodowej klasówce
      > można znaleźć nie w słowniku języka polskiego, a w słowniku wyrazów obcych...
      >
      > imho troszeczkę bez sensu

Wszystkie słowa można znaleźć w słowniku języka polskiego
    • kristofoser Fondue,Mozarella,Gorgonzella piszemy z dużej liter 22.11.09, 15:01
      No i panowie autorzy dyktanda ,znawcy gramatyki i ortografii,sami narobili błędów.
    • elanna51 "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 15:18
      Poza tym,że za dużo wyrazów obcych, wymagających oryginalnej pisowni,to przy
      pisaniu tekstu przed telewizorem należało się bardzo w odczytujących
      wsłuchać...coś nie tak z emisją głosu, czy nagłośnienie niedoskonałe?
    • katja "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 15:25
      zgadzam sie z glosami ktorym nie podoba sie uzywanie jezyka archaicznego,
      nieuzywanego od 100 lat, po co i na co to komu?
      Dodam ,ze tez nie widze sensu w uzywaniu obcych zwrotow jesli mialo to byc
      dyktando z jezyka polskiego. Czy kazdy musi umiec wymawiac po chinsku fung
      ...czy jak to sie nazywa? Sama bym teog nie umiala napisac.
      • p.s.j Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 23.11.09, 11:55
        > Czy kazdy musi umiec wymawiac po chinsku fung
        > ...czy jak to sie nazywa? Sama bym teog nie umiala napisac.

akurat po chińsku pisze się to 风水, gwoli ścisłości... :)
        • felinecaline Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 23.11.09, 12:30
          Smiem twierdzic, ze dyktando bylo calkiem latwe dla tych, ktorzy sa jako - tako
          oczytani w literaturze klasycznej, co najmniej na poziomie lektury obowiazkowej
          w liceum.
          I otwartych na wspolczesny swiat - dla kontrastu.
    • yvvone "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Kato... 22.11.09, 18:31
      I ja zgadzam się z Waszymi opiniami. Żyjemy w 21 wieku, nie rozumiem co połowa tych słów oznacza. Trzeba iść do przodu, a póki co Polska potrafi się tylko cofać. Podobnie jest z lekturami szkolnymi, jest tyle pięknych książek literatury nowoczesnej, a my dalej siedzimy w średniowieczu. Tragedia.
      • deszcz.ryb Re: "Ejżeż ty, zażywny huncwocie" - dyktando w Ka 22.11.09, 20:53
        Ja bym się na twoim miejscu nie przyznawała, że nie rozumiesz tych słów, bo to wstyd, tylko wzięła do nauki. ;)

A mnie nie podobało się to, że panowie profesorowie za szybko dyktowali - nie miałam szansy w ogóle zastanowić się, czy nie popełniłam gdzieś błędu.
    • wieza_babel1 legginsy, lycra, beaujolais - a polszczyzna gdzie? 22.11.09, 20:52
      kiepskie to coś merytorycznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka