turbo-liberal Pie...ni czerwoni socjaliści !!! 24.11.09, 09:28 Na jaką cholerę tyle ludzi potrzeba w kraju? Już teraz jest nas za dużo - zwyczajnie nie ma pracy dla tylu ludzi. Rozdając forsę osiągniemy wzrost liczby menelstwa, które będzie produkować następne menelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
azariasz-w Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 09:28 to już całkiem chory pomysł mający chyba na celu wspieranie rozwoju patologii. zamiast stworzyć system pozwalający na godne dorastanie i kształtowanie nowych obywateli państwo chce jednorazowo wypłacać kasę "za urodzenie". czy to ma być świadoma polityka pro-rodzinna? to może też zakazać sprzedaży prezerwatyw i innych środków antykoncepcyjnych też będziemy mieli wzrost urodzeń. LUDZIE!!! dzieciom trzeba zapewnić warunki do rozwoju i wychowania, a potem do godnego życia, a nie skupiać się na ich produkcji. DZIECI to nie towar za który można płacić. chyba już całkiem odjęło rozum naszym rządzącym, wracamy do czasów PISu i ciemnoty, to przykre Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 09:29 i znów nagradzany jest margines społeczeństwa. nikt normalny nie będzie produkował dzieci żeby dostać wysokie becikowe za 6. tylko patologiczne, z reguły pijące rodziny będą tym się sugerować. ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 09:35 Planeta jest przeludniona, a oni każą się rozmnażać. Odpowiedz Link Zgłoś
capriz Coś mi to przypomina 24.11.09, 09:36 Czytałam niedawno noblistkę Herte Mulerr Głód i jedwab. To co zamyśla nasz rząd to czysta rumuńska historia z czasów dyktatury słońca Karpat. Zmodyfikowana co nieco bo tam kobieta MUSIAŁA urodzić 5 dzieci potem mogła już się wyskrobać ale 5 to norma. Teraz Rumuni są biedni a ci z 5 dzieci w wieku szkolnym to już kanał. Czy nasi przy wódce też chcą sprawić taki prezencik? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Coś mi to przypomina 24.11.09, 12:31 capriz napisała: > Teraz Rumuni są biedni a ci z 5 dzieci w wieku szkolnym to już > kanał. Trochę po bandzie pojechałaś! Caucescu został zamordowany 20 lat temu. Kto za jego czasów urodził 5 te dziecko, jest rodzicem co najmniej 20-latka. A pozostała czwórka to całkiem dorośli ludzie. Więc o czym Ty piszesz????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_es Dobrze, że problem dostrzeżono. 24.11.09, 09:52 Dobrze, że problem dostrzeżono. Przyrost naturalny w Polsce jest mniejszy niż na zachodzie... bo wielu muzułmanów rodzi wielu muzułmanów i cała Europa to będzie wielu muzułmanów. Popatrzcie! video.google.pl/videosearch?hl=pl&source=hp&q=muslim&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wv Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny hoho Platfusy 24.11.09, 09:55 zabieraja się za 'reformy', w perspektywie polityka prokreacyjna jako remedium na przyszłe emerytury, dzieki czemu dziś można je przejeść 'by żyło się lepiej' a dzieciakom zostawić długi do spłacenia i siebie na utrzymaniu. A o mundurowych, KRUSie hush hush, bo ludowcy, prezydent, pis i ah1n1.. Odpowiedz Link Zgłoś
wingtsun Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:04 co za IDIOTA SKOŃCZONY napisał ten artykuł wychwalając takie debilizmy. aż qrwa ręce się załamują jak się czyta te brednie i postkomunistyczne propagandy, żenada i żal że człowiek mieszka w tym kraju. za mordę wszystkich i od koryt, ale pewnie się nie da bo się przyspawali do taboretów, żeby się nachapać, napchać kieszenie swoje i swoim kolesiom, rodzinom, won z tego kraju sprzedawczyki i złodzieje!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilk 24.11.09, 10:37 wingtsun napisał: > co za IDIOTA SKOŃCZONY napisał ten artykuł wychwalając takie debilizmy. aż > qrwa ręce się załamują jak się czyta te brednie i postkomunistyczne > propagandy, żenada i żal że człowiek mieszka w tym kraju. za mordę wszystkich > i od koryt, ale pewnie się nie da bo się przyspawali do taboretów, żeby się > nachapać, napchać kieszenie swoje i swoim kolesiom, rodzinom, won z tego kraju > sprzedawczyki i złodzieje!!!!!!!!!!!!!!!! ============================= Postkomunistyczne?????????? To chyba tobie nieźle napaskudzili propagandowych hasełek. Zapytaj Dziadków, jak to było za tego "zbrodniczego" systemu, a dopiero potem przemyśl i pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin.finansjery PO chce zepsuc wszystko 24.11.09, 10:14 Qrva, bo inaczej nie mozna, to przestaje byc smieszne. Dlaczego ci POidioci sa takimi debilami, ze chca wszytsko popsuc, akurat te pomysly PiS ktore im sie udaly. Mundurkow juz sie czepili, a akurat mundurki to byl maly krok do cywilizowanej Europy. Teraz becikowe. Czy nie moga wymyslec czegos swojego, tylko zmienia i psuc to co sie PiSuarom udalo? Ta swolocz z PO zaczyna mnie po prostu wqrwiac pomalu, robia z Polski Azje Zachodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj GUS kłamie. Nie ma 38 mln Polaków w Polsce. 24.11.09, 10:17 ======================== Po masowej emigracji z tego "płynącego mlekiem i miodem" dobrobytu po 1989 roku zostało może 35 milionów, i to będą to dane optymistyczne. W dodatku uciekli za chlebem ludzie najbardziej produktywni, a więc także bardzo znacząca grupa rozrodcza i dostarczająca (ale obcym krajom) bardzo liczące się dla budżetu podatki. Becikowe jest żebraczym datkiem, poniżającym przypartych nędzą bezradnych obywateli. To nie tędy droga!!! [ b]Ludziom potrzeba należycie wynagradzanej pracy, macierzyńskich przywilejów, sprawnie działającej opieki medycznej, żłobków, przedszkoli i szkół w pobliżu miejsc zamieszkania.[/b] Wtedy każdy położy lachę na becikowe, jako zachętę do posiadania potomstwa. Owszem, nie należy odrzucać tzw "wyprawek niemowlęcych", ale to zupełnie coś innego. --------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
nieudonek Re: GUS kłamie. Nie ma 38 mln Polaków w Polsce. 24.11.09, 10:53 GUS POliczył również tych którzy przeczekują w "ciepłych krajach" Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Re: GUS kłamie. Nie ma 38 mln Polaków w Polsce. 25.11.09, 11:01 darkraj napisał: > ======================== Po masowej emigracji z tego "płynącego mlekiem i > miodem" dobrobytu po 1989 roku zostało może 35 milionów, i to będą to dane > optymistyczne. > W dodatku uciekli za chlebem ludzie najbardziej produktywni, a więc także > bardzo znacząca grupa rozrodcza i dostarczająca (ale obcym krajom) bardzo > liczące się dla budżetu podatki. > > Becikowe jest żebraczym datkiem, poniżającym przypartych nędzą bezradnych > obywateli. Oj, a już myślałam że to będzie jakiś kolejny tekst o Żydach i masonach :P Że Polaków w Polsce jest mniej niż 38 mln bo Żydy i masony się dobrze trzymają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witmo2 Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:17 Czy rząd to naprawdę tacy debile? Czy oni myślą logicznie? Wielkie mi becikowe... jakie by nie było nie przyniesie zamierzonego efektu... co najwyżej ucieszą się niektórzy. Kto robi dzieci dla becikowego? Dziecko to inwestycja na całe życie. Dajcie pracę za godne pieniądze wszystkim którzy chcą pracować, a poprawi się przyrost naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
gauge Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:18 A może by tak zamiast głupich pomysłów pod publiczkę pomyśleć o zachętach systemowych? Więcej żłobków, przedszkoli i godziny otwarcia dopasowane do godzin pracy rodziców? We Francji, gdzie rodzi się najwięcej dzieci, przedszkole otwarte do 19.00 to nie problem, a u nas ok 16.30 to panie przedszkolanki z ubranym dzieckiem już siedza w szatni i niecierpliwie czekają na rodzica. Przy obecnym systemie pracy i zatłoczonych miastach, jak się korzysta z przedszkola to i tak trzeba mieć kogoś (babcia, opiekunka), kto dziecko odbierze. Dla polityków jednak od czasów PRL nic się nie zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Idiotyzm! 24.11.09, 10:18 Promować należy posiadanie dziecka pierwszego, drugiego, a nie piątego. I zdecydowanie nie należy promować rozrodu osób, które płodzą się dla kilku tysięcy złotych! Żłobki, przedszkola i tańsze mieszkania - to może Polaków zachęcić do rozrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
borabora3 Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:22 Co za durna koncepcja! Zgadzam się z przedmówcami, którzy słownie zlinczowali minister pracy! Ale politykom chyba o to chodzi, by najwięcej było Polaków głupich, niewykształconych i z patologicznych wielodzietnych rodzin, takimi łatwiej się steruje, wmówić można wszystko zwłaszcza odwołując się do religii. Sama jestem młodą matką na bezpłatnym wychowawczym i mąż namawia mnie na posiadanie drugiego dziecka, ale nie chcę, bo: - brakuje mi pracy, wyjścia z domu, niestety dziecko trafiło mi się nadpobudliwe i bardzo chorowite (często szpital), a moi rodzice wcześnie zmarli, więc nie mogę liczyć na pomoc babci czy dziadka w wychowaniu/opiece w czasie choroby czy choćby odebraniu ze żłobka czy przedszkola(kuriozalne godziny otwarcia), z kolei gdy koszt zatrudnienia niani= moja pensja, to wolę jednak sama być z dzieckiem - kolejny wychowawczy to już razem 6 lat wyjętych z zawodowego życiorysu, czyli bez dochodów i składek emerytalnych - w Czechach kuzynka dostaje 1000zł miesięcznie na drugim wychowawczym (mimo wysokich dochodów męża)i łatwiej jej było podjąć taką decyzję, na starość dostanie lepszą emeryturę niż ja prognozowane 300zł Dlatego jeśli ministerstwo myśli o zachęcaniu do rodzenia niech najpierw stworzy większe możliwości zatrudnienia w niepełnym wymiarze godzin (może dopłaty za zatrudnienie rodzica mającego dziecko do 6 roku życia na niepełny etat) albo pomyśli o płatnym wychowawczym połączonym z odprowadzaniem składek? A dla kobiet, które decydują się tylko na macierzyński - ułatwienia w dostępie do żłobków i przedszkoli (większa ich ilość, bardziej elastyczne godziny otwarcia).Może warto przyjrzeć się skutecznym rozwiązaniom stosowanym w innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej? Odpowiedz Link Zgłoś
abccbaabccba Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:23 Propozycja jest niekonstytucyjna: choć "becikowe" płaci się rodzicom, to jest to świadczenie dla obywatela który właśnie się urodził - zróżnicowanie tego świadczenia, dawanie więcej jeżeli jest się n-tym dzieckiem - prowadzi do nierówności względem prawa z powodu urodzenia. Jak ktoś jeszcze nie zrozumiał, to prościej wyjaśnię. Ania, Basia, Czesio, Darek, Elżbietka to dzieci które urodziła Zenobia. Cóż się okazuje? Elżbietka warta jest 5000 zł - a Ania 200 zł. Czy Ania jest w czymś gorsza niż Elżbietka? A co będzie jak te dzieciaczki to pięcioraczki będą?! I nie mówcie mi, że rodzice będą kochać te dzieci jednakowo... Oczywiście że będą. Rodzice będą - ale Państwo już nie. Nie wolno tak ludzi traktować - każdy jest równy z urodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kebir Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:29 Proponuję przywrócić ośmiogodzinny dzień pracy i bezpieczeństwo zatrudnienia, a dzietność szybko wróci do poziomu z PRL. Nie zaszkodzi też likwidacja hucpy pod nazwą "deweloperzy na swoim", tak aby ceny mieszkań osiągnęły poziom korzystny dla ludzi, nie bandytów. No i oczywiście powszechnie dostępne żłobki i przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Rząd udaje bandę idiotów, stale coś zmieniając 24.11.09, 10:30 ============================= ale zawsze tylko półśrodki, i zawsze tylko na gorsze. Becikowe, bez względu na ich "rewolucyjność zmian", pozostanie ochłapem z pańskiego stołu. Polacy z natury lubią mieć dzieci, ale panicznie boją się nietrudnego do przewidzenia dla nich braku perspektyw i nędzy. Dowodem są emigranci, którzy w obcych dla nich krajach mają potomstwo i z niego się cieszą. I to bez względu na status społeczny. Zarabiają, płacą podatki (tyle, że obcym rządom), spędzają radosne wakacje i święta, kształcą pociechy. A w Polsce? Eeeeh... Szkoda gadać. ---------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
astrolog-2 Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:33 Wzrośnie produkcja dzieci w rodzinach patologicznych, produkcja złodziejaszków, meneli i innego patologicznego ścierwa, któremu społeczeństwo fundować będzie resocjalizację, opiekę i darmowe utrzymanie w zakładach karnych. Do jasnej chole.y w jakim kierunku TEN rząd zmierza ????? To są działania populistyczne, przedwyborcze, adresowane do ciemnej masy. A spijać piwo będzie zwykły, przyzwoity obywatel. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro65 Zamiast rozdawnictwa pieniędzy 24.11.09, 10:34 powinny przysługiwać ulgi podatkowe. Uniknęłoby się wtedy finansowania rodzin patologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
scorro Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:35 Ja bym raczej widział ulgę w postaci o 2% mniejszy podatek dochodowy na 1 dziecko. W ten sposób bogatym opłacałoby się mieć więcej dzieci, swoich bądź adoptowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszpir2 Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilka ... 24.11.09, 10:36 Nam ponad 2 lata temu urodziły się bliźniaki ( dwie córeczki). Dostaliśmy 2 tysiące becikowe które niemalże zostało wydane na potrzebne cele. Po urodzeniu maluchów i po skończeniu urlopu macierzyńskiego była jeszcze pół roku w domu na urlopie wychowawczym (bezpłatnym). Cały obowiązek utrzymania rodziny 4 osobowej spadł na mnie. Żadnej pomocy od Państwa oczywiście nie było a z mojej skromnej pensji ciężko było ... Żona wróciła do pracy a nam udało się wysłać maluchy do żłobka ... Po powrocie do pracy moja żona była "stratna". Minęła ją podwyżka , minęła ją premia , była traktowana jak "nowy pracownik" ... Nie miała nawet pełnego wymiaru urlopu ... Straciła na tym mocno finansowo i traci cały czas bo ma niższa pensję niż inne koleżanki ... A wydatki ? Naprawdę nie są małe ... Dzieci chcieliśmy. Nie wyobrażaliśmy sobie nie mieć dzieci. Jest to spore wyrzeczenie ale sądzę że warto ... Ja jestem przeciwnikiem becikowego. Te pieniądze to nic. Dla menela to kupa kasy , ale potem i ta dzieciaki będą utrzymywane z pieniędzy podatników lub wylądują w domu dziecka a cała kasa pójdzie na wódkę lub na inne zachcianki "rodziców" ... Dać możliwośc odliczeń od podatków. Czym więcej dzieci - tym więcej kasy. Dac możliwość odliczenia leczenia dzieci , budować więcej żłobków , przedszkoli , zieść VAT na artykuły dla dzieci (pieluchy,ubranka,jedzonka i itd ) Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: Rewolucja w becikowym. Za szóste dziecko kilk 24.11.09, 10:58 >>Dac możliwość odliczenia leczenia dzieci << Kiedyś(10lat temu?)była tak możliwość w PIT, oczywiście limitowana(czyli do jakiejś wysokosci)i dotyczyła wszystkich "dochodowych", ale oczywiście jak zwykle w PL większość oszukiwała i nawet jeśli nie poniosła wydatków na leczenie to i talk wpisała sobie maksymalną sumę. Poza tym leczenie to równiez wydatki na leki, także te juz refundowane.W praktyce możliwość odpisów z tytułu wydatków na leczenie sprowadziłaby się do kompletowania kwitów i faktur z gabinetów lekarsko=pielegniarskich.Jak myslisz, uda się to przeprowadzić w naszym uczciwym inaczej społeczenstwie? Poza tym myśle,ze pomysł pani Fedak to tylko kolejny medialny fajerwerk, zeby wygladalo,ze jadnak coś robi i coś się dzieje. W tym rządzie prócz pomysłów nie da się nic zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kzb37 Wyłaczyć światło lub wprowadzić stan wojenny 24.11.09, 10:37 Żeby zwiększyć przyrost naturalny są bardzo proste sposoby: 1. wyłączyć wieczorem światło yz. dostawę prądu elektryucznego. sprawdzone na licznych przypadkach awarii systemów energetycznych, np. w USA. niech socjologowie zbiorą dane z awarii tegorocznej w Szczecinie! 2. bardziej radykalny: wprowadzić stan wojenny i puszczać w tv tylko marsze wojskowe. Ostatni wyż zawdzięcza swoją obecność na tym padole Jaruzelskiemu! Odpowiedz Link Zgłoś
witkowski.architekt I będzie tak jak w Izraelu: Rewolucja w becikowym 24.11.09, 10:39 W Izraelu kilkanaście procent ludzi przestało pracować i zajęło się produkcją dzieci - dosłownie! I stało się to bardzo dużym problemem społecznym. Generalnie objęło to raczej mało bystrą część społeczeństwa, która dodatkowo była autonapędzana przez religijny amok. Dzisiaj Ci ludzie nie pracują i nie mają takiego zamiaru - zarabiają produkując kolejne mało bystre dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Nie ma to jak mnożyć się bez opamiętania. Pasterze 24.11.09, 10:39 będą zacierać tłuste łapki i strzyc a nawet obdzierać ze skóry swoje owieczki, tyle tylko że większości owieczek pozostaną do konsumpcji już tylko korzonki. Powierzchnia Ziemi i ilość pożywienia jaką można wytworzyć jest ograniczona, ale to do religijnych ideologów, różnych zresztą religii, nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś