framberg Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 15:38 Puki co kler to święte krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel949 znów lewica wpier....cza się w moje sprawy! 30.11.09, 15:41 Jak pani Senyszyn będzie sobie sama budować pływalnie, to będzie sobie zapraszała kogo chce. Ale dopóki większość płacących podaki na szkoły, pływalnie czy urzędy będzie chciała tam krzyży i księdza z kropidłem, to tak będzie. Skończył się PRL i czasy gdzie mniejszość narzucona przez Sowietów rządziła Polakami. I miejmy nadzieję, że to już nie wróci, mimo starań pani Senyszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta007 Re: znów lewica wpier....cza się w moje sprawy! 30.11.09, 16:30 >większość płacących podaki na szkoły, pływalnie czy urzędy będzie > chciała tam krzyży i księdza z kropidłem, to tak będzie. Jest tylko kwestia, czy rzeczywiście ktoś tych "płacących podatki" pyta, czy chcą krzyży. Jestem pewna, że to "chciejstwo", jest chciejstwem urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
cc.c Re: znów lewica wpier....cza się w moje sprawy! 30.11.09, 18:42 Ale dopóki większość płacących podaki na szkoły, > pływalnie czy urzędy będzie chciała tam krzyży i księdza z kropidłem, to tak > będzie. A co , robiłeś prywatny sondaż ? Może podasz jakieś konkretne dane ? Bo ja nie przypominam sobie , aby mnie ktos kiedyś pytał o zdanie na ten temat. A pomysł jest ciekawy.Chociaż mam watpliwości , czy uda się SLD osiągnąć wybrany cel. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: znów lewica wpier....cza się w moje sprawy! 30.11.09, 19:54 wiekszosc czyli kto? Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 15:44 A moze by ten caly kosciol wtloczyc z powrotem do... katakumb? W koncu sam sie bezczelnie co i rusz powoluje na Chrystusa, to moze by i gloszone przez niego ubostwo wprowadzil w zycie?!? (to samo oczywiscie z tym calym sejmem i calym innym "swietym bydlem") ___________________________________________ 1326 r. Niezgodnosc przesadnie bogatej organizacji Kosciola z gloszonymi przez nia ideami Jezusa Chrystusa ,doprowadzila do ogloszenia bulli papieskiej "inter nonnullos", w ktorej uwazano za herezje twierdzenia, jakoby Jezus i Jego apostolowie nie posiadali zadnej wlasnosci w postaci dobr materialnych. [url=http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,30459745,83251045,3808716,0,fo rum.htmlwiadomosci.onet.pl/1,15,11,30459745,83251045,3808716,0 ,forum.html[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
oservattoreromano Re: Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:08 wieprzowinapozydowsku napisał: > A moze by ten caly kosciol wtloczyc z powrotem do... katakumb? > W koncu sam sie bezczelnie co i rusz powoluje na Chrystusa, to moze > by i gloszone przez niego ubostwo wprowadzil w zycie?!? > > (to samo oczywiscie z tym calym sejmem i calym innym "swietym > bydlem") > > ___________________________________________ > > 1326 r. Niezgodnosc przesadnie bogatej organizacji Kosciola z > gloszonymi > przez nia ideami Jezusa Chrystusa ,doprowadzila do ogloszenia bulli > papieskiej "inter nonnullos", w ktorej uwazano za herezje > twierdzenia, jakoby Jezus i Jego apostolowie nie posiadali zadnej > wlasnosci w postaci dobr materialnych. > > [url=http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,30459745,83251045,3808716,0,fo > rum.htmlwiadomosci.onet.pl/1,15,11,30459745,83251045,3808716,0 > ,forum.html[/url] Marzy Ci się. klechta musi dobrze zjeść i, jak w Irlandii, pomolestować. Dobrze by jeszcze było gdyby władze tuszowały, jak w Irlandii, ekscesy tych krzewicieli dobra. Władze może nie tuszują, ale majątek chętnie im dają za wsparcie polityczne, ,a czarna mafia każdego poprze- SLD, PiS, PSL, SD: każdego kto da im kolejne "latyfundia" Odpowiedz Link Zgłoś
nanabun Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 15:45 Pani Joasiu, ta nienawiść Panią wykończy. Ja bym był za ograniczeniem przywilejów parlamentarzystów, urzędników, prawników, lekarzy. Podatek "od wiary" to nie najgorsze rozwiązanie, ale ma minus - nie praktykuję w swojej parafii (bo jest radiomaryjowa), a w sąsiedniej (normalnej) więc z mojego podatku pieniądze nie szły by tam gdzie praktykuję. A tak, daję na tacę tam gdzie mi odpowiada - dobrowolnie sporo więcej niż to płacą ludzie w podatku na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Podatek jest sprzeczny z zasadą rozdziału Kościoła 30.11.09, 15:46 ...od państwa. Tylko czysta nienawiść do kleru nie pozwala "antyteistom" tego dostrzec. W USA, na przykład, podobne pomysły rozbiłyby się o I Poprawkę, wprowadzoną właśnie dla zapewnienia takiego rozdziału. (antyteista to taki, co w piątek zje schabowego tylko po to, żeby dopiec Panu Bogu, w którego istnienie nie wierzy). Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Zwolnienia podatkowe też są niezgodne z Konst RP 30.11.09, 16:01 tego waćpan nie dostrzegasz? Dlaczego finanse korporacji watykańskiej nie mogą być jawne? Dlaczego parafianin nie może iść zapytać na co i dlaczego wydawane są pieniążki? Och, zapytać może... Powiesz Rady Parafialne... Odpowiem Ci Rady Parafialne to przydupasy proboszcza. Dotacje dla korporacji watykańskiej możliwe, ale tylko celowe i pod ścisłą kontrolą wydatkowania środków. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Są. Niektóre. 30.11.09, 16:26 Jeśli jakiś kościół prowadzi działalność nastawioną na zysk, to powinna być ona opodatkowana. Zrzutka wiernych na tacę nie, bo to byłoby opodatkowanie podwójne. Co zaś do parafian i wydawania pieniędzy, to WYŁĄCZNIE ICH sprawa. To dotyka dość ważnego dla dyskusji tematu: ja w kościele nie byłem od wielu lat. Ale też istnienie tych kościołów mi nie przeszkadza, nie widzę więc powodów do uprawiania intelektualnej ekwilibrystyki nastawionej wyłącznie na to, żeby "czarnym" dokopać. Jest to różnica postaw dokładnie taka, jak między konstytucją USA a konstytucją sowiecką w odniesieniu do spraw religijnych. Amerykańska (tworzona w duchu Oświecenia) mówi, że państwo nie będzie ustanawiało ani praw zmierzających do narzucania religii, ani ograniczających swobodę jej wyznawania. Czyli, rozdział w czystej i bezstronnej postaci. Sowiecka zaś explicite stanowiła, że państwo zapewnia wolność wyznawania religii, a także "swobodę propagandy antyreligijnej". Niuanse (i to, w jaką tradycję wpisuje się p. Senyszynowa wraz z towarzyszami) dostrzega? Ja to skomentować mogę tak, że można komucha wyciągnąć z kompartii, ale kompartię z jego głupiego łba to już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Tylko, że u nas to nie USA i nie USSR ale Watykan 30.11.09, 17:47 Naprawdę tego nie widzisz? Dlaczego kler tak się broni przed jawnością finansów? Przed ścisłym rozdziałem państwa od kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro W tym problem, że Senyszynowej się marzy ZSRR 30.11.09, 19:31 Chcecie ścisłego rozdziału? Proszę bardzo, a wzorem takiego rozdziału jest amerykańska Pierwsza Poprawka. Szczekanie towarzyszki Senyszynowej ma z duchem tej Poprawki niewiele wspólnego, jej chodzi wyłącznie o poszarpanie zębami księżowskiej sutanny. Istnienie postaw (i wynikających z nich tendencji politycznych) Senyszynowego typu to rzeczywisty, według mnie, powód wspomnianej przez Ciebie "obrony kleru". Akcja rodzi reakcję - jak widzę kręcącego się w okolicy wściekłego psa, to ładuję karabin, i tego ładowania nie należy rozpatrywać w oderwaniu od sprawy psa. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra OK. Przyjmijmy rozwiązania USA w kwestii kościołów 30.11.09, 19:34 jestem za. A teraz idź zapytaj panów z episkopatu, czy też tak myślą... ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Re: OK. Przyjmijmy rozwiązania USA w kwestii kośc 30.11.09, 19:51 > A teraz idź zapytaj panów z episkopatu, czy też tak myślą... Nemo iudex in causa sua. W takiej sprawie decyduje suzeren (czyli w tym przypadku Naród). Do zdania Panów z Episkopatu, tudzież Pań z kompartii, większej wagi przykładać się nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Ta Pani została demokratycznie wybrana. 30.11.09, 20:01 A jaki ustrój ma Watykan? Monarchia teokratyczna? Totalitarny ustrój... Jaki urządzony jest kościół katolicki? aby demokratycznie? Tak więc Pani słuchamy, a panów z episkopatu? Też. Bo warto słuchać. ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Re: Zwolnienia podatkowe też są niezgodne z Konst 30.11.09, 17:02 Każde zwolnienia? Dotyczące wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Zwolnienia podatkowe też są niezgodne z Konst 30.11.09, 17:07 abrahadabra napisał: > tego waćpan nie dostrzegasz? > Dlaczego finanse korporacji watykańskiej nie mogą być jawne? > Dlaczego parafianin nie może iść zapytać na co i dlaczego wydawane są pieniążki > ? > Och, zapytać może... > Powiesz Rady Parafialne... Odpowiem Ci Rady Parafialne to przydupasy proboszcza > . > > Dotacje dla korporacji watykańskiej możliwe, ale tylko celowe i pod ścisłą > kontrolą wydatkowania środków. ---------------------------------------------------------------------- Widzę że komuchy podnoszą swe łby po utrąceniu przez naród. Widzę też, że komuchy chciały by zająć Watykan i wszelkie dobra Watykanu. Już wam komuchy nie wystarcza że przez tyle lat okradaliście naród polski ze składek zusowskich? Mało wam jeszcze? Oddajcie te pieniądze do ZUSU złodzieje. Czas najwyższy odebrać wam miliardy, które wzięliście z kasy ZUSOWSKIEJ. Panie prezydencie czas nawyższy zlikwidować tych odradzających się komunistów i ich kolesi z PO. Pani Joanno Senyszyn Odczep się od krzyży bo nadejdzie dzień, że nie jeden komunista zwalczający krzyże na nich zawiśnie. A co do germanów to widzę że pani jet taka sama. Chyba pani nie wie że germanie to najgorsza nacja wikingów wypędzona na zbity pysk z terenów skandynawskich. To nacja morderców i krwiopijców. Widzę że całe PEŁO to ta nacja. Doprowadziliście pełowcy że Polska – rekordzista w europie– przekracza tę średnią podwójnie – wg Europejskiego Instytutu ds. Rodziny liczba dzieci w Polsce, dotkniętych niedożywieniem wynosi 38%. I co PAni szanowna germanka Joanna Senyszyn na ten temat powie ze swymi kamratami z Peło? Oddajcie 50 milionów które daliście misiaczkowi i oddajcie kasę z innych przekrętów, czas najwyższy byście oddali to co ukradli i zniknęli z tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Ciesz się że personalia są jawne... 30.11.09, 18:28 bo w strukturach masońskich i tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra W Opus Dei nie są... 30.11.09, 18:38 Dlaczego się boicie zrównania w prawach i obowiązkach z resztą obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Wolne żarty. 30.11.09, 18:51 Bo nie jesteście równi. I tyle. Na szczęście jest Was znakomita mniejszość, choć krzykliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Żartujesz z równości wobec prawa. Lęk twój wielki. 30.11.09, 19:09 Brak mi słów na takie lekceważenie podstawowych zasad praworządności. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Zaś by tam Ci brakowało... 30.11.09, 19:28 Sięgnij do łaciny, albo zajrzyj do rynsztoka. Możesz też w razie co rzucić mięsem. Nie krępuj się, szło Ci dotąd całkiem nieźle... Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra merytorycznie bydlo, merytorycznie proszę 30.11.09, 19:36 to jak? równość wobec prawa to jedna z podstaw praworządności? Tak czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
irena.tobolska Podatek 30.11.09, 15:48 Dziękuję za poruszenie tematu. Jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Podatek 30.11.09, 17:13 irena.tobolska napisała: > Dziękuję za poruszenie tematu. Jestem za! A ja jestem za odebraniem przywilejów posłom i rządowcom. To święte krowy polskie które mogą robić co chcą a tylko dbają o swoje du py Odpowiedz Link Zgłoś
judzinka Re: Podatek 12.01.14, 12:01 Polecam szkolenia podatkowe - w dzisiejszych czasach aktualna wiedza jest niezbędna. Dobrze jest czasami skorzystać z pomocy profesjonalnych trenerów Odpowiedz Link Zgłoś
dazawisluk Re: Podatek 25.09.15, 11:38 Do ogarnięcia tego przyda się program fakturymanager.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Podatek koscielny to swietny pomysł 30.11.09, 15:49 Zeby wprowadzić podatek bez wielkich konfliktów należałoby natychmiast po zaprzestaniu dotowania kosciołów przez państwo ustanowić odpis od podatku w odpowiadającej wysokosci (zarówno wierzącym jak i nie wierzącym), by państwo nie "bogaciło się" na koscielnej "biedzie". Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Podatek koscielny to swietny pomysł 30.11.09, 22:12 i wtedy okaże się fikcją 99% Polaków katolików Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 15:51 Ciekawe, że większość "wierzących" tak strasznie boi się podatku kościelnego; czyżby obawiali się, że będą wreszcie musieli sami płacić za swoje obrzędy i odprawiających je kacyków? Czy może tego, że nagle to wydumane "99%" katolików zmaleje do 40 czy 50% - czyli tylu, ile uczestniczy w nabożeństwach? Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 17:21 ar.co napisała: > Ciekawe, że większość "wierzących" tak strasznie boi się podatku > kościelnego; czyżby obawiali się, że będą wreszcie musieli sami > płacić za swoje obrzędy i odprawiających je kacyków? Czy może tego, > że nagle to wydumane "99%" katolików zmaleje do 40 czy 50% - czyli > tylu, ile uczestniczy w nabożeństwach? ----------------------------------------------------------- Co ty pleciesz? Przecież za wszystkie obrzędy katolicy płacą z własnej kieszeni, np za ślub za pogrzeb itd. Widzę, że ktoś tu zaczyna siać ferment. Przecież państwo nie płaci dla księdza ani grosza obrządki kościelne. Cała kasa to z datków wiernych i innych ofiar. Czemu komuniści nie wspomną, że kościół płaci podatki za grunty za powierzchnie zabudowy tak samo jak inni? Takie pie przenie jak komunistki Joanny Senyszyn to brednie i próba skłócenia narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 15:53 Kościoła? Z tego co wiem, to wszystkie wyznania mają takie same przywileje.:) Odpowiedz Link Zgłoś
skallesny do sikorki 68 30.11.09, 21:21 polskę przytłacza KK anie kościuł zielonoświątkowy , babtystów czy jakiś islam . przywileje tamtych kościołów nas kosztują 1% wydatków na KK . Dla porządku je też należy zlikwidować . Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Od sikorki 68:) 30.11.09, 23:47 Jakby tak policzyć wyznawców z różnych kościołów, to ateistów jest naprawdę niewiele. Odkąd to mniejszość likwiduje większość:) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.only Re: Od sikorki 68:) 01.12.09, 10:46 sikorka68 napisała: > Jakby tak policzyć wyznawców z różnych kościołów, to ateistów jest naprawdę > niewiele. Odkąd to mniejszość likwiduje większość:) Sikoreczko,i tu sie mylisz:P Jakby wprowadzono podatek od wyznania,to by sie dopiero narobilo ateistow,tak ok,99,9% podejrzewam;) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Nic z tego-pobożne życzenia 30.11.09, 15:54 Tylko!!!Te obietnice już były i to ze strony SLD.Nic z nich nie wyszło,szybko zwąchali się z klechami.Odebrano to jako zasadnicza zmiana,skutek klęska wyborcza za zdradę elektoratu który wybierał i go oszukano.Ta sama zresztą ścieżka co u Tuska/tez zdradził wlasny elektorat miejski na rzecz wiejskiego KRUS/skutki będą podobne.A czarnej mafii od koryta nie odepchnie.W pełni zetatyzowani,obrośli w sadło i majątki.Ciężka sprawa.Drugi raz do tej samej rzeki nie wejdzie a uwierzyć trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Jak ten Blaszczak taki madry to niech mi przyzna 30.11.09, 15:55 te same przywileje co ma on i Kosciol. Odbedzie sie bez odbierania. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 POLSKA nie była, nie jest i nie będzie laicka.... 30.11.09, 16:03 Nawet za czasów "głębokiego" PRL-u....... Działacze partyjni w szczególności a i szeregowi członkowie PZPR-u ____ chrzcili swoje dzieci.____zawierali kościelne śluby oraz co jest chyba ewenementem w krajach "post"____ chodzili___ CO TYDZIEŃ DO KOŚCIOŁA_____!!!!!!.. I to ma być Państwo laickie...???? na modłę Senyszyn...???? Pani Senyszyn niech siedzi cicho ...bo tak jak prezes Kaczyński, swoimi wypowiedziami robi wielkie ZŁO dla PiSu....tak samo Ona, kopie dół pod SLD.... _______________ ....Kiedy myślimy, że już osiągnęliśmy dno____cały czas ktoś puka od spodu tnij.org/cyps Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra mowa jest o finansach nie o religii 30.11.09, 16:17 Nikt nie kwestionuje wolności religijnej. Ale przywileje kościoła SĄ za nadto rozbuchane. Czas załomotać do bram biskupich pałaców. Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: mowa jest o finansach nie o religii 30.11.09, 17:29 abrahadabra napisał: > Nikt nie kwestionuje wolności religijnej. > Ale przywileje kościoła SĄ za nadto rozbuchane. > > Czas załomotać do bram biskupich pałaców. > > A może najpierw byś załomotał do pałaców PO i SLD? Powiedz jakim cudem zrobił się deficyt na prawie 100 miliardów zł w kasie państw w tym roku? Odp. ta kasa poszła do kieszeni PO i kolesi. Miliardy dotacji dla firm niemieckich. A teraz sądy tuska wyrzucają polaków na bruk z mieszkań bo niemcy najpierw sie zrzekli wszelkich dóbr dostali od polskiego rządu odszkodowania a teraz dzięki tuskowi dostają z powrotem. Ten rząd jest hańbą tego narodu to następcy targowicy. Sprzedają w biały dzień nasz kraj i nasz naród oddają w niewolę. Odpowiedz Link Zgłoś
lares87 Re: POLSKA nie była, nie jest i nie będzie laicka 30.11.09, 23:54 niestety PRL był za miękki dla kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Kikedy zakaz dla bandytów i morderców z PZPR? 30.11.09, 16:05 Kiedy wreszcie bedzie zakaz pojawiania sie na uroczystosciach panstwowych bandytów i morderców z PZPR? Kazdy kto kiedykolwiek mial legitymacje tej partii, powinien miec taki zakaz dozywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Kikedy zakaz dla bandytów i morderców z PZPR? 30.11.09, 16:41 A KK to niewinna dziewica, nic nie ma na sumieniu, ni jednego ludzkiego niewinnego życia ?. Już jak wstawiasz taki postulat, to powinien dotyczyć każdego, kto ma cokolwiek wspólnego z jakąkolwiek organizacją , która w przeszłości zabijała ludzi, w tym członków KK. Odpowiedz Link Zgłoś
rty99 Olać tą prowokacje! 30.11.09, 16:08 Szmaciarze chca rozhustac nastroje i wyskrobac dodatkowe pare procent, olac to talatajstwo i nie podejmowac dyskusji na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Leję zatem na Ciebie zgodnie z Twym życzeniem... 30.11.09, 16:12 Coby nie mówić, korporacja watykańczyków łupi nasz kraj. Ma za wielkie przywileje, to są fakty. Czas załomotać do bram biskupich pałaców... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Jasne plebanie, po co ktos miałby zaglądać w twoją 30.11.09, 16:34 kasę. Zawszeć dla ciebie lepiej kraść duże pieniądze niz legalnie otrzymywać grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:11 Pic na wode. SLD zalezy tylko by dostac sie do rzadzacej koalicji. Jak juz zdobeda te swoje 30% i beda w rzadzie to pozostale procenty pociagna od tej drugiej strony czyli znowu zaczna sie przymilac do biskupow. To jest jak pisanie biznesplanu - moga miec maksymalnie 25-30% glosow bo tyle zbiora od antyklerykalow. SLD zdobedzie wiecej jak odetna sie aferzystow i zdrajcow z SLD takich jak Kwasniewski, Miller czy Szmajdzinski. Poza tym co z ekologia i ocieplaniem klimatu? Co z prawami konsumentow i problemami zdrowej zywnosci? Co rozwojem kultury wsrod najubozszych; swietlice i domy kultury? To sa wszystko domeny partii lewicowych ale chyba nie u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
arimgdynia Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:11 PRZECIEŻ TO SUCHOCKA ZMIEJSZYŁA KWOTĘ BAZOWĄ EMERYTOM A DAŁA NA KONKORDAT ! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 I to jest sluszna koncepcja. Owieczki, ktore chcą 30.11.09, 16:28 otrzymywać swoich pasterzy, niech płacą, ale od publicznych pieniędzy na każdym szczeblu władzy, watykańskich okupantów trzeba jak najszybciej odseparować. No i jeszcze jedno. Czy Ministerstwo Finansów wydaje zgodę na coroczne transfery dużych pieniędzy do Watykanu określanych jako świętopietrze? Każda inna organizacja transferująca pieniądze zagranicę taka zgodę musi uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:30 Propozycje uważam za słuszne. Komisja Majątkowa jest tworem pozakonstytucyjnym i w myśl pierwotnych założeń powinna zaprzestać działalności już dawno. Fundusz Kościelny był peerelowską rekompensatą za utracone dobra i po ich zwrocie nie ma racji bytu. Wierni powinni dobrowolnie opodatkowywać się na rzecz związków wyznaniowych, a duchowieństwo winno się z uzyskanych środków rozliczać. Budżet może wspierać wyznania, ale tylko w bardzo ograniczonym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
tessah Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:33 NARESZCIE !!! A co do podatku od wiary.... kościół ma już dość majątku, niech go używa, a może zasmakuje trochę ubóstwa? doświadczy jak to jest, gdy nie starcza na chleb do 1-go? a może pomyśli o życiu duchowym i przestanie być jak ten ewangeliczny ślepiec co prowadzi ślepego? i może pozwoli ludziom wejść do królestwa bożego mimo, że sam nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Klamliwa propagadna 30.11.09, 16:39 W przeciwienstwie do poslow SLD i p. Senyszyn, ksieza nie sa sowicie oplacani z budzetu panstwa lub podatku VAT (UE). Czyzby pani Senyszyn zapomniala, ze zarabia z kieszeni nic nie swiadomego podatnika az naddto ok. 10 tys euro z razem dietami + zwrot kosztown np. bilety lotnicze w klasie first, lub 0,5 euro za kazdy przejechany swoim samochodem kilometr, nie liczac paliwa. Jesli czesc z ksiezy uczy w szkole to dostaja za to jakies pieniadze, ale to sa dodatkowe zajecia - tak jak np. dla p. posel wyklady na uczelni. Nie zapominajmy, ze za wszystkie lata "komuny" Panstwo polskie jest winne Kosciolowi Katolickiemu niewyobrazalna sume pieniedzy. Chodzi nie chodzi tu o odszkodowanie za przesladowania, ale za cyniczne pozbawienie ok. 50 tys osob duchownych (ksiezy, zakonnikow i zakonnic) i to przez okres 45 lat prawa do ubezpieczen zdrowotnych i emerytalnych, przy jednoczesnym gorliwym pobieraniu od nich podatkow od liczby mieskancow ich Parafii (takze niewierzacych). Ciekawe czy dzis juz ktos policzyl jaka to bylaby suma? I oczywiscie nie chodzi tu o pieniadze, ale o moralne prawo Kosciola do niepoczuwania sie ze jest sie zebrakiem wobec tegoz Panstwa. Oczywiscie nie jest tutaj mowa o zwrocie zagarnietych majatkow, bo to zupelnie inna sprawa. Przypominam Mlodym lewicowcom, ze tworcami tej doskonalej laickosci Panstwa byly: PPR/PZPR i UB/SB, a szczytowym jej osiagnieciem byli Panowie Pietruszka, Piotrowski, Pekala i Chmielewski. A le dzis Pan Piotrowski to przeciez kolega redakcyjny Pani Senyszyn z Faktow i Mitow. To widac, slychac i czuc... Wreszcie, skoro wiec ta pani nie daje nic na Kosciol to jakim prawem sie w finase kosciola miesza? Oto czerwona klamliwa propaganda, amnejza, buta i hipokryzja! Odpowiedz Link Zgłoś
jagger2009 Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:41 "UMARL KROL, NIECH ZYJE KROL" BRAWO BRAWO BRAWO NARESZCIE BEDZIE JAKIS PORZADEK I KLER NIE BEDZIE SIE PANOSZYL NA WSZYSTKICH ZAKRETACH POWODZENIA I OBT JAK NAJSZYBCIEJ ODCIAC TA PEPOWINE Odpowiedz Link Zgłoś
phantomasa1 Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:42 Kurczę wierzący jestem ,szlag mnie trafia gdy czytam że co czwarte dziecko chodzi głodne,mnie nic złego się nie dzieje,ta Pani Joasia ma rację,to będzie sprawiedliwe,żadnych przywilejów bo za co?!Państwo powinno dbać o rodziny wielodzietne,duchownym kasa jest niepotrzebna,winni mieć pensje jak nauczyciele i koniec ,gdy tak będzie zobaczycie sutanny zrzucone naprędce nawet na ulicach!:)Zostaną tylko ci z powołania,ilu więc? dwóch ,trzech może tylko jeden?!:) Odpowiedz Link Zgłoś
fp58 Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:44 Trafna propozycja.Opodatkować koniecznie.Chociaż oszuści zawsze wychodzą na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Re: Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:47 czas najwyższy, długo by o tym pisać... obawiam się jednak, że sytuacja jest beznadziejna, kościół przez setki lat nieźle się urządził i łatwo nie odpuszczą :-/ a nie lepiej od razu zlikwidować? w Irlandii można im zarzucić działalność przestępczą i ukrywanie przestępców, mały powód, żeby zrównać to z ziemią? jakoś nikt na to chyba nie wpadł :-( Odpowiedz Link Zgłoś
anna-888 Podatek od wiary, czyli świecka rewolucja SLD 30.11.09, 16:47 Ciekawe wypowiedzi !! Odpowiedz Link Zgłoś