dungeon.master Re: Nowelizacja ustawy hazardowa wprowadzi inwigi 14.12.09, 16:59 Widze, że "liberałowie" z PO wzorują się na chińskich towarzyszach. Okazuje się, że teraz nie będę już mógł odwiedzać kasyn internetowych. Co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Nowelizacja ustawy hazardowa wprowadzi inwigi 14.12.09, 18:27 dungeon.master napisał: > Widze, że "liberałowie" z PO wzorują się na chińskich towarzyszach. Mylisz się. W Chinach to aż tak daleko nie zaszło. > Okazuje się, > że teraz nie będę już mógł odwiedzać kasyn internetowych. Co dalej? Dlaczego uważasz że tylko kasyn? To że ustawa nazywa się hazardowa to nie znaczy że przepisy zabronią tylko kasyn. Wg projektu ustawy nie ma żadnych kryteriów wg których strona ma trafić "na indeks". Listę stron zakazanych mają tworzyć urzędnicy wg. takich kryteriów jakie będą akurat potrzebne. Równie dobrze mogą zakazać stron o akwarystyce albo takich w na których źle się pisze o rządzie. Przepisy nie będą ograniczać ich decyzji np. tylko do kasyn. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Lumpen faszyści ? 14.12.09, 19:02 To ,niespodziewana mutacja ,przeistoczyć sie z lumpen liberałów,zaskakujące;) Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 "Liberałowie gdańscy" 14.12.09, 20:10 Są dla ogółu mili, w sporach z przeciwnikami zakrzykują go... okazuje się, że chcą też uciszyć szerszy zakres ludzi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: "Liberałowie gdańscy" 14.12.09, 20:13 jesteśmy błaznami pozwalającymi się kontrolować jak małe dzieci. Pozwalamy na ograniczanie swej wolności i swych obywatelskich praw a zatem nie zasługujemy na wolność Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: "Liberałowie gdańscy" 14.12.09, 20:36 Wolnej (uczciwej) prasy już prawie nie ma. Teraz trzeba opanować internet. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Oni są liberałami a ja chińskim mandarynem... 14.12.09, 22:07 Ty nie rozumiesz, że ONI się podkładają, bo SLD ma zgodnie z ustaleniami okrągłego stołu wygrać najbliższe wybory?? Wszystko leci zgodnie z planem. Hazard jest pretekstem, to gra pozorów - ONI CHCĄ INWIGILACJI. To jest państwo agentów i złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
exces Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 17:28 Nie, nie, nie! To tylko dowodzi, ze Polska staje się powoli bardziej państwem policyjnym niż była PRL. Czy Tusk całkiem zgłupiał? Czy takiego kandydata na Prezydenta nam potrzeba? A może On, tak jak Gierek nie wie co się dzieje, bo jest mamiony przez swoje otoczenie? Przykład Komisji Hazardowej może być tego dowodem? Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Inwigilacja nas wszystkich... 14.12.09, 17:45 Gen.Jaruzelski ochronil nas wszyskich przed powszechna inwigilacja. Odpowiedz Link Zgłoś
cvii Tuskomuchy w roli guwernantki z bejzbolem 14.12.09, 17:51 W uzasadnieniu do tego czerwonego potworka stoi, że to wszystko w celu ochrony społeczeństwa przed skutkami niektórych negatywnych zjawisk. Na "ochronę" przed pozostałymi przyjdzie pewnie pora, POlszewia się dopiero rozkręca. Tyle z tego pociechy, że(chyba?!) nie znajdzie się już kretyn utrzymujący, że ta co rusz wtryniająca się w prywatne życie innych ciemnota i dulszczyzna ma coś wspólnego z liberalizmem czy obywatelskością :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Niech boją się ci, którzy mają nieczyste sumienie 14.12.09, 18:01 Po pierwsze - to już dawno było i jest. Na żądanie służb specjalnych operator MUSI im udostępnić dane o zarejestrowanym ruchu w sieci oraz dane osobowe osoby, która zawarła umowę na dostawę internetu. Osobiście nie mam nic przeciwko temu i nie widzę w takim musie absolutnie żadnego zagrożenia dla nikogo, kto nie jest terrorystą, gangsterem, zboczeńcem itp. Po drugie, funkcjonariusz dowie się więc, jak się nazywam, gdzie mieszkam, jaki mam pesel itp., ale wciąż nie będzie miał pojęcia, kto posługiwał się moim komputerem. Ludzi łamiących prawo lub choćby obrażających innych ludzi - nie pozdrawiam wcale, natomiast ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem :-) Stanisław Remuszko www.remuszko.pl [oldnick5 korzysta w tej chwili z IP 83.6.111.57, ale jutro będzie korzystał z innego, przydzielonego losowo na następne 24 godziny. To tak na marginesie] Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Niech boją się ci, którzy mają nieczyste sumi 14.12.09, 18:09 To może niech wróci cenzura i czytanie listów? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Niech boją się ci, którzy mają nieczyste sumi 14.12.09, 18:37 sharn1 napisał: > To może niech wróci cenzura i czytanie listów? Ale dlaczego "może"? Nie jedna ustawa hazardowa czeka na wprowadzenie. Proszę bardzo: bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_telekomunikacja/proj_rozp_wykaz_danych Tu masz już podwaliny pod cenzurę i czytanie listów. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Niech boją się ci, którzy mają nieczyste sumi 14.12.09, 18:33 oldnick5 napisał: > Po pierwsze - to już dawno było i jest. Na żądanie służb specjalnych > operator MUSI im udostępnić dane o zarejestrowanym ruchu w sieci > oraz dane osobowe osoby, która zawarła umowę na dostawę internetu. Nie na żądanie służb specjalnych tylko na żądanie sądu. Do tej pory przekazanie tych danych bez nakazu było w świetle prawa naruszeniem tajemnicy telekomunikacyjnej, czyli poważnym przestępstwem. Było dobrze, zgodnie z założeniami - rozdział władzy sądowniczej od wykonawczej. Nadanie służbom uprawnień władzy sądowniczej zawsze prowadzi do nadużyć, dlatego do tej pory mieliśmy rozdział. To się jak widać zmienia. > Osobiście nie mam nic przeciwko temu i nie widzę w takim musie > absolutnie żadnego zagrożenia dla nikogo, kto nie jest terrorystą, gangsterem, zboczeńcem itp. Jeśli zadowala cię rzeczywistość w której ktoś odgórnie decyduje z jakimi treściami możesz się zapoznawać to pewnie ci nie przeszkadza. Ale mnóstwo ludzi nie lubi być traktowane jak bydło w zagrodzie. I tym ludziom to przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Myli się Pan(i) 14.12.09, 22:33 1. Nieprawda. Dopiero czytanie treści korespondencji było (i jest) przestępstwem, jeśli nie ma sądowego nakazu. Lecz nie śledzenie ruchu w sieci. Operator te dane MUSI przekazać specsłużbom na żądanie - i przekazuje. Wiem to "od środka". 2. Mnóstwo przestępców nie chce "być traktowane jak bydło w zagrodzie". Nie chce, aby policja mogła ich śledzić. Im to PRZESZKADZA. Chcą mieć wolną rękę. Ale, na szczęście, w tych sprawach nie decydują przestępcy, lecz demokratyczna większość społeczeństwa :-) Stanisław Remuszko Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Myli się Pan(i) 15.12.09, 12:02 oldnick5 napisał: > 1. Nieprawda. > Dopiero czytanie treści korespondencji było (i jest) przestępstwem, > jeśli nie ma sądowego nakazu. Lecz nie śledzenie ruchu w sieci. > Operator te dane MUSI przekazać specsłużbom na żądanie - i > przekazuje. Wiem to "od środka". Chciałem się podeprzeć przepisem i widzę że przegapiłem tegoroczną nowelizację prawa telekomunikacyjnego. Dotychczas było na rządanie sądu lub prokuratury i "danych połączeniowych". Obecnie jest "treści transmisji" i na rządanie sądu, prokuratury i uprawnionych podmiotów. W rozdziale o tajemnicy komunikacyjnej przy zakazie utrwalania tresci dodano podpunkt "chyba ze będzie to konieczne z innych powodów przewidzianych ustawą". No tak, a ustawa przewiduje np prośbę skarbówki jako taki powód :) Doszedł też punkt o obowiązku blokady transmisji na wniosek służb i umożliwieniu im samodzielnego zakładania takich blokad. Ale w takim razie o czym my tu właściwie dyskutujemy? Z tego wynika że cenzurę i inwiglację już mamy usankcjonowaną prawnie, więc ustawa hazardowa niewiele zmieni. > 2. Mnóstwo przestępców nie chce "być traktowane jak bydło w > zagrodzie". Nie chce, aby policja mogła ich śledzić. Im to > PRZESZKADZA. Ale zawsze mogła. Tylko że to dotyczyło przestępców (i podejrzanych) a teraz dotyczy wszystkich. Dawniej można było inwiglować człowieka jeśli toczyło się przeciwko niemu postępowanie. Wg obecnego prawa możńa każdego, niezależnie od tego czy jest podejrzany czy nie. No i zwiększyła się liczba uprawnionych do tego. Dawniej można było policjanta odesłać do prokuratora po kwitek ze zgodą a z tego co teraz wyczytałem już nie trzeba. Zachce mu się to może. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Niech boją się ci, którzy mają nieczyste sumi 14.12.09, 19:56 Obecnie muszą mieć podejrzenie i chociaż cień dowodu na to, żeby cię inwigilować. Po nowelizacji bedą monitorowali strony na jakie wchodzisz chociażby dlatego, że zalazłeś za skórę jakiemuś lokalnemu kacykowi. Nikt natomiast nie będzie się zajmował ustalaniem kto korzystał z twojego komputera. Prokurator powie sądowi, że ty a sąd weźmie to za pewnik bo sam nie ma pojęcia jak się włącza komputer :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 PO buduje nam państwo faszystowskie 14.12.09, 18:07 Przy ich zagraniach wyczyny Ziobry to pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
kancelaria_p_prezydenta Re: PO buduje nam państwo faszystowskie 14.12.09, 18:18 sharn1 napisał: > Przy ich zagraniach wyczyny Ziobry to pikuś. Front Ludowy: SLD, PSL, Pan Prezyzydent zablokuja faszystowska ustawę. Odpowiedz Link Zgłoś
komisyja Dla postsolidaruchów najlepiej by było 14.12.09, 18:12 gdyby internet zniknął, została tylko jedna gazeta i telewizja publiczna, można by naród trzymać za mordę. Solidarność- jest to bolszewizm tyle ze inne ryje przy korycie. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Tusk już ma skośne oczy ? 14.12.09, 18:25 Tusk już ma skośne oczy? Wiwat chińskie metody. Ale najpierw przegra wszystko - i rząd i prezydenturę. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Tusk już ma skośne oczy ? 14.12.09, 18:35 incipit napisał: > Tusk już ma skośne oczy? > Wiwat chińskie metody. Ale najpierw przegra wszystko - i rząd i > prezydenturę. Wcale nie chińskie! W chinach prawo jest łagodniejsze niż u nas będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas7771 Brawo 14.12.09, 18:35 czego się spodziewać jeśli ustawę przygotowali tajny współpracownik boni i obłudnik kapica :)) Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 18:30 i chemiczną kastrację i chemiczną kastrację (do gazu (?)) Odpowiedz Link Zgłoś
zayed Na kazdy problem Faszyzm jest odpowiedzia! 14.12.09, 18:35 To co jedyne potrafia ( albo chca ) zafundowac nam neo-arystokraci ( polityczna kasta ). bez roznicy na to czy to europa wschodnia skandynawia usa czy uk, oraz czy to po czy pis. Zawsze Faszyzm! zawsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: Na kazdy problem Faszyzm jest odpowiedzia! 14.12.09, 19:17 Tak oto soliadruchowaty reżim Tuska tworzy państwo policyjne !!!!!! Każdy "nieprawomyślny" internauta znajdzie sie w kartotekach solidaruchowatej bezpieki - ABW wraz ze swoimi poglądami politycznymi. A te dane kiedyś się przydadzą funkcjonariuszom reżimu z PO czy z PIS- uaru jak trzeba będzie kogoś udupić. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Zawinil Rychu , Grzechu-zaplaca internauci........ 14.12.09, 18:46 Bo mafia cmentarna nie jest winna.Winni sa internauci lub PiS.Nigdy PO. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Nie bądź naiwny... 14.12.09, 22:01 To gra pozorów, to tylko pretekst, aby wprowadzić faszyzm - ABY TOTALNIE INWIGILOWAĆ. To jest państwo agentów i złodziei. To są totalniacy! Powiedz im to już przy jakichkolwiek najbliższych wyborach, nie wytępisz tajniaków i złodziei - ale możesz ICH ograniczyć. ONI wszyscy teraz celowo się podkładają, żeby publiczność zagłosowała na SLD - bo taka była kolejność ustalona przy okrągłym stole... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1968 Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 18:52 Uchwalanie takiej ustawy to POdcinanie gałęzi na której siedzi p.Tusk.Szkoda ,że nikt z ludzi w PO nie sprawdzi jaki % ludzi gra i zawiera zakłady w internecie.Jest to duża grupa potencjalnych wyborców. Powodzenia w wyborach:)) Odpowiedz Link Zgłoś
adam1762 Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 18:52 No to teraz będzie jeszcze gorzej, bo podejrzewam że nie trzeba będzie nawet wchodzić na kasyna internetowe czy obejrzeć sobie w necie jakąś fajna laskę, wystarczy że ktoś (jakiś urzędas) będzie miał kaprys, to może sobie pobierać dane na dużą skalę kogo popadnie. No cóż chyba trzeba będzie zacząć używać TOR-a Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
demolca Brawo Tusk! 14.12.09, 19:08 Więcej inwigilacji bo naród się wymyka spod kontroli. Może komuniści albo jakiś były TW coś doradzi? Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz wyrwij murom zęby krat, zerwij kajdany, połam bat! 14.12.09, 19:14 On natchniony i młody był, ich nie policzyłby nikt On im dodawał pieśnią sił, śpiewał że blisko już świt. Świec tysiące palili mu, znad głów podnosił się dym, Śpiewał, że czas by runął mur... Oni śpiewali wraz z nim: Wyrwij murom zęby krat! Zerwij kajdany, połam bat! A mury runą, runą, runą I pogrzebią stary świat! Wkrótce na pamięć znali pieśń i sama melodia bez słów Niosła ze sobą starą treść, dreszcze na wskroś serc i głów. Śpiewali więc, klaskali w rytm, jak wystrzał poklask ich brzmiał, I ciążył łańcuch, zwlekał świt... On wciąż śpiewał i grał: Wyrwij murom zęby krat! Zerwij kajdany, połam bat! A mury runą, runą, runą I pogrzebią stary świat! Aż zobaczyli ilu ich, poczuli siłę i czas, I z pieśnią, że już blisko świt szli ulicami miast; Zwalali pomniki i rwali bruk - Ten z nami! Ten przeciw nam! Kto sam ten nasz najgorszy wróg! A śpiewak także był sam. Patrzył na równy tłumów marsz, Milczał wsłuchany w kroków huk, A mury rosły, rosły, rosły Łańcuch kołysał się u nóg... Patrzy na równy tłumów marsz, Milczy wsłuchany w kroków huk, A mury rosną, rosną, rosną Łańcuch kołysze się u nóg... Jacek Kaczmarski 1978 Odpowiedz Link Zgłoś
patman Państwo policyjne 14.12.09, 19:15 Powinniśmy się cieszyć, że jeszcze nie mamy wszczepionych czipów meldujących władzy o każdy naszym kroku. Wszystko w imię "bezpieczeństwa" i "praworządności". Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Niech nam zainstalują kamery pod pierzynami ! 14.12.09, 22:36 I mikrofony też. Będą patrzeć słuchać jak pozbywamy się metanu. Polska to państwo agentów i złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 19:15 Tak oto soliadruchowaty reżim Tuska tworzy państwo policyjne !!!!!! Każdy "nieprawomyślny" internauta znajdzie sie w kartotekach solidaruchowatej bezpieki - ABW wraz ze swoimi poglądami politycznymi. A te dane kiedyś się przydadzą funkcjonariuszom reżimu z PO czy z PIS- uaru jak trzeba będzie kogoś udupić. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Tora Tora Tora 14.12.09, 19:18 Czas na Tora! pl.wikipedia.org/wiki/Tor_(sie%C4%87_anonimowa) Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszywprawo Tor też będzie zabroniony 14.12.09, 19:35 bo pedofile go używają: olgierd.bblog.pl/wpis,do;wiezienia;za;korzystanie;z;sieci;tor,38541.html Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 19:18 Zawszę pisałem że w PRL bylismy wolni jak ptaszęta ,teraz też tylko jak na farmie kurzej. Odpowiedz Link Zgłoś
oservattoreromano Berlusconi nie zasłużył... 14.12.09, 19:21 Berlusconi nie zasłużył, a nasi ustawodawcy w pełni zasłużyli na cios w mordę spiżową repliką świątyni... Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 19:22 im bardziej chore państwo, tym więcej w nim praw (tacyt) Odpowiedz Link Zgłoś
klimaciq PiS inwigilował konkurencje polityczną, a PO chce 14.12.09, 19:33 inwigilować całe społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: PiS inwigilował konkurencje polityczną, a PO 14.12.09, 19:37 a niech inwigilują, więcej młodych wyjedzie, wtedy będą się bawić z moherami i sukienkowymi, kto na kogo więcej nagrań będzie miał! Mnie to wali, nie wchodzę na strony hazardowe, nie wiem, jeszcze, jak mogą mnie inwigilować w necie! Odpowiedz Link Zgłoś
yorik Re: PiS inwigilował konkurencje polityczną, a PO 14.12.09, 20:38 cillian1 napisał > a niech inwigilują, więcej młodych wyjedzie, wtedy będą się bawić z moherami i > sukienkowymi, kto na kogo więcej nagrań będzie miał! Nie masz racji. To jest mój kraj (Pana, Pani...) i tu chcę mieszkać. To oni (kaczki i inne tuski) niech wyp... y Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: PiS inwigilował konkurencje polityczną, a PO 14.12.09, 21:07 > Nie masz racji. To jest mój kraj (Pana, Pani...) ja wiem, że tak jest, ale weź im to wytłumacz, jak oni sądzą, że robią dobrze, a generalnie kopią sobie coraz głębszy grób, takimi pomysłami ;) Nie wiem, jakim trzeba być ciemniakiem, żeby tego nie rozumieć, że Polaka teraz ciężko będzie uwiązać! Oj, słabo widzę ruchy Tuska w przyszłości! Słabiutko! jeszcze nie daj boze, wygra pis, i będziemy w dooopie - znowu na kilkanaście lat! Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Naiwny jesteś... 14.12.09, 22:04 ONI ustalili przy okrągłym stole, że my w najbliższych wyborach zagłosujemy na SLD. Bo teraz kolej na SLD. Dlatego się podkładają. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Naiwny jesteś... 14.12.09, 22:10 Klapki z oczu już Ci opadły?:) znaczy pisiarnia się podłożyła, bo była kolej PO, teraz SLD?: )))) Zabawne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Tak przyjacielu, ONI są z jednej stajni.. 14.12.09, 22:12 Gdybyś znał się na boksie, to wiedziałbyś, że bokserzy z jednej stajni nigdy nie walczą a tylko wspólnie występując robią wielką kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tak przyjacielu, ONI są z jednej stajni.. 14.12.09, 22:15 Od boksu wolę szachy! Ale jakoś nie przekonuje mnie to co piszesz. Bo jaki sens jest odchodzić od koryta na kilkanaście lat. Nie masz pewności, że wrócą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 A powinno Cię przekonać, bo spójrz... 14.12.09, 22:23 Ciągle te same mordy przy stole... Kto by nie wygrał, to i tak ci sami rządzą. Zobacz na Sejm i Senat. Obsada taka sama od ponad ćwierć wieku. Ktoś umiera, ktoś dochodzi, ale sam widzisz, że generalnie reguła działa. TV nie oglądam od ponad 20 lat, ale tam jak słyszę nazwiska, to od razu wiem, że to 3 i 4 pokolenie stalinowców-bierutowców. Dosłownie. Szachy są lepsze od boksu, to jasne. Wolisz "playchess", czy "kurnik"? Bo w związku z aferą hazardową będzie inwigilacja i gra w "playchess", jako gra hazardowa na płatnym portalu będzie karana dożywociem. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: A powinno Cię przekonać, bo spójrz... 14.12.09, 22:38 Tak wiem,ale tonie jest ich wina, to nasza wina! To że łajzy są przy korycie, to tylko i wyłącznie nasza wina. Dlaczego młodzi nie dają rady się przebić, bo jest tak samo jak w całej Polsce. Plecy najważniejsze! A jak jakiś młody zabłyśnie, to natychmiast jest udoopiony - zupełnie jak ten antyterrorysta. Układ, to chyba złe słowo, bo kojarzy się z pisiarnią! Ale tak już jest! A Polacy dalej się cieszą, że mogą oddać głos na palanta, który jest w polityce od 20 lat i nic nie zrobił! JOW - to może być lekarstwo, ale czy Polacy potrafią doprowadzić leczenie do końca? :( nie sądzę! Odpowiedz Link Zgłoś
brzezie76 Reżim ryżego oszusta pokazuje 14.12.09, 19:36 swoje prawdziwe oblicze.Jeden wódz,jedna partia,jeden naród i jedna wyrocznia tj.GW. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Reżim ryżego oszusta pokazuje 14.12.09, 19:40 na pewno zakładasz, że prezydent mały (ten od Mieszka) zrobi to, co lubi najbardziej?! WETO Myślę, że im (PO), też o to chodzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
wariantc Nowelizacja ustawy hazardowej wprowadzi inwigil... 14.12.09, 19:38 Pewnie Tusk w ostatniej chwili wypowie się na ten pomysł negatywnie i w ten 'spektakularny' sposób zapunktuję. Jeżeli nie to wepchnie mnie i wielu innych w objęcia SLD. Będzie totalny rozpizzdziel anyway.. Odpowiedz Link Zgłoś