no_faith PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeździć... 07.01.10, 23:03 a co prawo mówi o kobietach z wózkami dla dzieci? czy rowerzyści mogą je wyprzedzać? Czy one mogą wyprzedzać rowerzystów? Jeśli tak to z której strony? Czy mają ostrzegać dzwonkiem czy wystarczy że wrzucą kierunkowskaz? jak zwykle śmiech na sali, ale przecież to jest LIBERALIZACJA Odpowiedz Link Zgłoś
no_faith Re: PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeźdz 07.01.10, 23:06 bo prościej wymyślić głupi przepis niż wybudować ścieżki Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24kr Dziwne bo ja od zawsze jeżdże chodnikiem 07.01.10, 23:21 tak samo jak inni rowerzyści. W Polsce było inaczej niż w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz876 POjebało ich. 07.01.10, 23:36 Czy w tym kraju nie ma ważniejszych spraw do załatwienia niż zimowe opony do rowerów , czy jazda rowerem po chodniku podczas deszczu ? Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: POjebało ich. 07.01.10, 23:52 A widziałeś kiedyś synek zimowe opony do roweru? www.centrumrowerowe.pl/Pages/DetaleProduktu.aspx?id=08710075012&AspxAutoDetectCookieSupport=1 Odpowiedz Link Zgłoś
xyz876 Córciu. 08.01.10, 00:03 A ilu widziałaś rowerzystów jeżdżących przez śniegi i lody swoimi jednośladami ? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: POjebało ich. 08.01.10, 00:14 abrahadabra napisał: > A widziałeś kiedyś synek zimowe opony do roweru? ja pierdziu... ale drogie Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: POjebało ich. 08.01.10, 00:24 Ale za to jak się na nich jeździ zimą... Uwierz mi, warto tyle zapłacić. ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: POjebało ich. 08.01.10, 00:37 abrahadabra napisał: > Ale za to jak się na nich jeździ zimą... > Uwierz mi, warto tyle zapłacić. > ]:) > wierzę :) a dzisiaj w radiu jakiś starszy gość mówił, że kiedyś smarowało się opony klejem i obtaczało w piachu :) Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: POjebało ich. 07.01.10, 23:58 xyz876 napisał: > Czy w tym kraju nie ma ważniejszych spraw do załatwienia niż zimowe opony do rowerów , czy jazda rowerem po chodniku podczas deszczu ? nie, nie ma :) no... jeszcze wymiana prezydenta :D Odpowiedz Link Zgłoś
xyz876 Re: POjebało ich. 08.01.10, 00:06 Ewentualnie wykształcenie posłanki Kempy. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: POjebało ich. 08.01.10, 00:13 xyz876 napisał: > Ewentualnie wykształcenie posłanki Kempy. nie, nie... nie można jej za bardzo wykształcać bo zostanie wykształceniuchem :D Odpowiedz Link Zgłoś
jatamans Re: POjebało ich. 08.01.10, 01:20 widać ze tylko pierdzisz w fotel przed komputerem jak jazda na rowerze jest dla ciecie obca Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy six of one half a dozen of the other... 07.01.10, 23:52 bedzie ginac mniej rowerzystow w wypadkach drogowych... i wiecej pieszych w wypadkach chodnikowych... bilans koncowy pewnie kolo zera... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: six of one half a dozen of the other... 08.01.10, 00:02 rooboy napisał: > bedzie ginac mniej rowerzystow w wypadkach drogowych... i wiecej > pieszych w wypadkach chodnikowych... bilans koncowy pewnie kolo > zera... rowerzyści nie zabijają tylko są zabijani Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy zaczekaj az zaczna prawnie jezdzic chodnikami... 08.01.10, 00:18 jamnnik napisał: > rooboy napisał: > > > bedzie ginac mniej rowerzystow w wypadkach drogowych... i wiecej > > pieszych w wypadkach chodnikowych... bilans koncowy pewnie kolo > > zera... > > rowerzyści nie zabijają tylko są zabijani Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: zaczekaj az zaczna prawnie jezdzic chodnikami 08.01.10, 00:39 wiem co mówię, wylazłem kiedyś rowerzyście na przejściu dla pieszych... poturbował się biedak ja tylko z siniakiem zostałem Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy byles lucky... 08.01.10, 00:44 jamnnik napisał: > wiem co mówię, wylazłem kiedyś rowerzyście na przejściu dla pieszych... > poturbował się biedak ja tylko z siniakiem zostałem w moim miescie w ostatnim czasie zginelo 3 pieszych rozjechanych przez rowerzystow... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: byles lucky... 08.01.10, 00:58 rooboy napisał: > w moim miescie w ostatnim czasie zginelo 3 pieszych rozjechanych > przez rowerzystow... no to miałem szczęście :) Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy too right mate! 08.01.10, 01:05 jamnnik napisał: > rooboy napisał: > > > w moim miescie w ostatnim czasie zginelo 3 pieszych rozjechanych > > przez rowerzystow... > > no to miałem szczęście :) Odpowiedz Link Zgłoś
joachim PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeździć... 08.01.10, 00:34 > jednoznacznie zapisać w ustawie, że rower jadący > na wprost po jezdni, pasie rowerowym lub drodze rowerowej ma > pierwszeństwo przed pojazdem zmieniającym kierunek jazdy. Jakby ktoś nie wiedział: już ma pierszeństwo, na mocy artykułu 16 ust. 2 Konwencji wiedzeńskiej o ruchu drogowejz 1968, ratyfikowanej przez nas w 1988 (i nadrzędnej nad ustawą prawo o ruchu drogowym). "Podczas wykonywania manewru zmiany kierunku ruchu kierujący - nie naruszając postanowień artykułu 21 niniejszej konwencji dotyczących pieszych - jest obowiązany przepuścić pojazdy jadące z przeciwnego kierunku na jezdni, którą zamierza opuścić, oraz rowery i motorowery jadące po drogach dla rowerów, przecinających jezdnię, na którą zamierza wjechać. " Odpowiedz Link Zgłoś
bolo-liberal Re: PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeźdz 08.01.10, 01:03 > Jakby ktoś nie wiedział: już ma pierszeństwo, na mocy artykułu 16 ust. 2 > Konwencji wiedzeńskiej o ruchu drogowejz 1968, ratyfikowanej przez nas w 1988 > (i nadrzędnej nad ustawą prawo o ruchu drogowym). Nie ma - przejazd rowerowy nie jest drogą dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
maupawczerwonym bzdura 08.01.10, 01:21 Przejazd nie musi być drogą dla rowerów. Może być latającym dywanem albo cienkim bolkiem. Konwencja Wiedeńska nie zna czegoś takiego jak "przejazd dla rowerów". Opisuje ZASADĘ która musi być przestrzegana w krajach - stronach. Magiczne zaklęcia w rodzaju nazwania części drogi rowerowej "przejazdem rowerowym" niczego tu nie zmieniają - jest tak, jak każe Konwencja Wiedeńska, bez względu na nazwę. Można albo wypowiedzieć Konwencję, albo zrobić tak, jak proponuje Platforma - zmienić zapis ustawy, żeby go do Konwencji (obowiązującej) DOSTOSOWAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo-liberal Re: bzdura 08.01.10, 02:05 > Magiczne zaklęcia w > rodzaju nazwania części drogi rowerowej "przejazdem rowerowym" niczego tu nie > zmieniają - jest tak, jak każe Konwencja Wiedeńska, bez względu na nazwę. To nie jest zaklęcie czy nazwa. To jest obowiązująca w Polsce prawna definicja. Jeśli KW nie wprowadza innej, własnej, to jest ona obowiązująca. > Można albo wypowiedzieć Konwencję, albo zrobić tak, jak proponuje Platforma - > zmienić zapis ustawy, żeby go do Konwencji (obowiązującej) DOSTOSOWAĆ. To jest kpina a nie dostosowanie. Skoro KW nie zna pojęcia "przejazdu rowerowego" to należy je też usunąć z polskiego prawa (ze wszystkimi tego konsekwencjami dot. pierwszeństwa), a nie tylko zmieniać proporcje, komu więcej wolno na owych przejazdach. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Zamiast nowych praw przestrzegajmy istniejących! 08.01.10, 00:34 Może by tak zacząć karać rowerzystów za jeżdżenie po chodniku, zamiast tworzyć kolejne martwe prawo? Rowerzyści jeżdżą po chodnikach niezależnie od pogody, a policja i straż miejska mają to w ... W takim Krakowie ciężko chodzić po ulicach bez obawy, że zostanie się przez rowerzystę potrąconym. A o ustępowaniu pieszym pierwszeństwa to już w ogóle nie ma mowy, większość rowerzystów to chamy, które korzystają z prawa silniejszego. Jak się im zwraca uwagę, to ci grzeczniejsi udają, że są głusi, mniej grzeczni wyzywają od najgorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Zamiast nowych praw przestrzegajmy istniejący 08.01.10, 00:43 bliżej zachodniej granicy dużo lepiej to wygląda :) Odpowiedz Link Zgłoś
oryona Re: PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeźdz 08.01.10, 00:44 N I K T NIE ŚCIĄGA ROWERZYSTÓW Z CHODNIKÓW Odpowiedz Link Zgłoś
bolo-liberal Nowelizacja jest niebezpieczna - będą trupy!! 08.01.10, 01:01 Obecnie rowerzysta ma pierwszeństwo na przejeździe, ale nie wolno mu wtargnąć bezpośrednio przed zbliżający się pojazd i nie wolno zwalniać bez powodu na przejeździe. Po nowelizacji rower ma mieć prawo wjechać choćby "na pałę" pędem mimo totalnego braku widoczności, ma mieć prawo zwalniać, zatrzymywać się. De facto każdy przejazd rowerowy przez jezdnię ma stać się takim skrzyżowaniem, gdzie jezdnia podporządkowana jest ścieżce! Ile osób w porę się zorientuje, że nie tylko znak "ustąp pierwszeństwa" i "stop", ale też "przejazd dla rowerów" ma oznaczać "ustąp pierwszeństwa"? Ile jest przejazdów bez widoczności? Druga sprawa - wyprzedzanie z prawej. Obecnie w Polsce na wielu drogach wolno wyprzedzać prawą stroną, ale nie wolno wyprzedzać w ten sposób pojazdu sygnalizującego skręt w prawo. Ma być dodany nowy przepis, że rowerem wolno! Bezwarunkowo! Nietrudno przewidzieć, co będzie. Jazda między samochodami, przepychanie się tuż przy krawężniku. Ilu skręcających w prawo będzie wypatrywać w prawym lusterku roweru, który jadąc slalomem może wyskoczyć znikąd, zza innego samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
maupawczerwonym Cienki bolku - trupy są teraz a będzie mniej. 08.01.10, 01:18 Wczoraj w Gazecie był tekst, że Polska obecnie ma NAJWYŻSZĄ śmiertelność rowerzystów w Europie, czterokrotnie większą niż średnia UE. Mimo obowiązujących "cudownych" przepisów (które w istocie są jednym wielkim bałaganem). Poza tym napisałeś same bzdury. Rower nie może nigdzie wjechać "na pałę" bo są znaki drogowe i INNE przepisy, które w nowelizacji pozostają. Albo nie czytałeś projektu, albo nie znasz obowiązujących przepisów. Nigdzie w Polsce nie wolno wyprzedzać z prawej strony, chyba że w terenie zabudowanym na jezdniach wielopasmowych. Proponowane przepisy to wprowadzenie w Polsce cywilizacji zachodniej. Wszystko, co w nich jest to kopie przepisów obowiązujących w innych krajach Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo-liberal trupy są teraz a będzie jeszcze więcej 08.01.10, 01:59 > Rower nie może nigdzie wjechać "na pałę" bo są znaki drogowe i INNE przepisy, > które w nowelizacji pozostają Teraz nie może, bo ma zakaz wjeżdżania bezpośrednio przed zbliżający się pojazd. Ten zakaz ma być zniesiony! > Nigdzie w Polsce nie wolno wyprzedzać z prawej strony, chyba że w terenie > zabudowanym na jezdniach wielopasmowych. Czyli na znacznej części ulic, na których jest to w ogóle potrzebne rowerzystom. > Proponowane przepisy to wprowadzenie w Polsce cywilizacji zachodniej. Bzdura, to jest wprowadzanie dodatkowego zamieszania (przynajmniej tymi 2 zmianami, o których piszę). Odpowiedz Link Zgłoś
yav-anna Troszkę bzdura 08.01.10, 02:54 Rowerzystom się w dalszym ciągu u Nas utrudnia życie. A niezbędna odpowiednia jest infrastruktura drogowa i dostosowane prawo, które będzie egzekwowane. O ciekawych rozwiązaniach można poczytać na www.ChronmyKlimat.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ruch040404 BRAWOpremierCyklista 08.01.10, 06:06 yav-anna napisała: > Rowerzystom się w dalszym ciągu u Nas utrudnia życie. A niezbędna odpowiednia jest infrastruktura drogowa i dostosowane prawo, które będzie egzekwowane. > O ciekawych rozwiązaniach można poczytać na www.ChronmyKlimat.pl BRAWO , brawo, brawo PAN PREMIER z PO. PO promocji świąt WIGILIJNYCH w GALI dziękuję PiaRowcom EKIPY, że się przesiadła na ROWERY-bajery. MINISTER Z MON= Janusz Adam Onyszkiewicz (ur. 18 grudnia 1937 we Lwowie) – polski polityk, matematyk, alpinista i speleolog, dwukrotny minister obrony narodowej w latach, poseł na Sejm X, I, II i III kadencji, od 2004 do 2009 poseł do Parlamentu Europejskiego (do 2007 wiceprzewodniczący PE, a od 2007 wiceprzewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych PE). też się mocno ucieszy, że sobie lepiej PO-roweruje. AD MERITUM::: SZANOWNY PANIE PREMIERZE POLSKI i dziadku nie świętego MIKOŁAJA, w 2003r. złożyłem rewelacyjny projekt ROWEROWY i gdzieś on ZALEGA w PAŁACU KULTURY i NAUKI , na XVIII PIĘTRZE -bodajże w siedzibie ZWIĄZKU POWIATÓW POLSKICH. Bo projekt rowerowy dotyczył konkursu pn. "LIGA inicjatyw powiatowych". Byłbym wdzięczny PREMIEROWI POLSKI, żeby sypnął NIECO kasiorki, to zrobilibyśmy na EURO 2012 "drugą" HOLANDIĘ , nawet TRZECIĄ. PO-nieważ wysłałem ofertę do znakomitych PRZEZYDENTÓW WROCŁAWIA też- to może cykliści z PLACU SOLNEGO- nie wykluczając CYKLISTEK , zechcieliby na łamach puścić, ten TEGO- "bąka" tak zwanego. MOŻE SIĘ UDA. A ESTIME mgr inż. mechaNIC TADEUSZ PIECZONKA "60+"-ZIELONY 11/12-cie years SANStravail/JOBless , non sans TRAVAIL WHISTLEblower ul. SZMARAGDOWA 31 59 900 ZGORZELEC / 075 649 30 44 / WWW.ROPOIWZK.COM / ruch040404@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Skandal!!! 08.01.10, 18:09 cezar85 napisał: > a co z czekajacymi na organy? dostaną fortepiany Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard34-dwa PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeździć... 08.01.10, 11:45 Dziwne propozycje Platfor MISIÓW czy nie mają zajmować się poważniejszymi problemami a nie deszczem? A co będzie jak deszcze przestaną padać bo idzie zmiana klimatu ?.Ludzie z PO nie dłubcie w nosach. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-18 PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeździć... 08.01.10, 15:32 A ja proponuję, aby w bardzo trudnych warunkach drogowych, czyli przy standardowym stanie nawierzchni polskiej drogi, samochody też mogły jeździć po chodniku z zachowaniem podanych zasad. Poza tym proponuję, aby wprowadzić do Konstytucji nowelizację, nakazującą robienia zmian w Kodeksie Drogowym co miesiąc, bo dotychczas zmiany robi się średnio tylko 2 do 3 razy w roku. Gmerając ciągle przy przepisach nie należy się dziwić rosnącej liczbie wypadków, bo część ludzi gubi się już w tych zmianach i nie wie czy jeździ po "aktualnemu", czy już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeqn1 Re: PO proponuje: rowerzyści w deszczu mogą jeźdz 13.01.10, 11:02 Ogólnie popieram projekt. Chociaż promowana idea jazdy po chodnikach średnio mi się podoba. Najważniejsze, że ktoś się zainteresował pierwszeństwem przejazdu. Zgodzę się, ze rowerzysta powinien mieć bezwzględne pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów, gdy ścieżka biegnie wzdłuż drogi z pierwszeństwem. Znacznie to poprawi bezpieczeństwo rowerzystów i może zachęci część do korzystania ze ścieżek. Dotychczasowa sytuacja mocno zniechęca, kiedy przy każdej drodze podporządkowanej trzeba się zatrzymywać albo conajmniej zwalniać, lepiej jechać alternatywną drogą bez ścieżki - bezpieczniej i szybciej. Oczywiście ważna jest również zmiana mentalności kierowców by respektowali ten przepis, myślę że z czasem i to się uda. Odpowiedz Link Zgłoś