sterlitz 19.01.10, 07:15 Pierwszeństwo miały samoloty z żołnierzami ??!!!?? A ja gupi myślałem, że oni tam polecieli nieść pomoc.... No i wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drobo Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 07:31 Może z pierwszeństwem transportu żołnierzy przesadzili, ale z drugiej strony przy totalnej destrukcji władzy i sił porządkowych Haiti zdesperowani ludzie mogą być nieobliczalni. Wydaje się, że jakaś ochrona policyjna/wojskowa zarówno środków pomocowych, jak i ludzi którzy je na miejscu rozdają, jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 07:40 Tu jest napisane dokladnie... dissidentvoice.org/2010/01/the-right-testicle-of-hell-history-of-a-haitian-holocaust/ Odpowiedz Link Zgłoś
grzelak.mariusz żeby pomoc się nie zmarnowała 19.01.10, 07:49 to tragedia i paradoks zarazem, jest tylko teraz szansa, że można teraz od podstaw odbudować najbiedniejsze z państw na świecie od zera (sąsiaduje z usa). Zadbać o sensowną odbudowę centrum Karaibów, gospodarkę i zarządzanie, bo do tej pory były tam jakieś dziwne dyktatury, ubóstwo, marazm i budownictwo z klocków betonowych. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: żeby pomoc się nie zmarnowała 19.01.10, 07:52 Nic sie nie zmieni jak masz tu lotra kawalek za morzem..... dissidentvoice.org/2010/01/why-the-us-owes-haiti-billions/ Odpowiedz Link Zgłoś
coldcat Re: żeby pomoc się nie zmarnowała 19.01.10, 08:32 Cholernie smutna prawda :( Odpowiedz Link Zgłoś
maz-46 Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 07:59 Przerażające jest nie to, że to trzęsienie pochłonęło tyle ofiar (jakoś oswoiliśmy się z tym przez ten tydzień), ale fakt, że ci co pozostali przy życiu mają całkowicie przej... Jakoś trudno mi sobie wyobrazić takie upodlenie, takie zezwierzęcenie. Jeśli chaos szybko nie zostanie opanowany, to rozpocznie się wojna o chleb. I wcale nie będzie to jakaś potyczka z chuliganami tylko krwawa jatka. Wcale nie zdziwię się, jeśli dojdzie do kanibalizmu i z całą mocą odrodzi się voo-doo. Nie ma wyjścia, tam trzeba wysłać całe oddziały żandarmów i jak najszybciej przywrócić porządek. Inaczej zdechnie jeszcze ze 100 tysięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
bratprezydenta Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 08:17 Tym sie różnia murzyni od innych nacji, w innych częściach świata społeczność lokalna, nawet b.biedna, pomaga sobie, stara sie zorganizować, np. w Kobe porządku pilnowała jakuza, nie było kradzieży. A tam bandy czarnych tylko myśli jak coś ukraść, splądrować. Odpowiedz Link Zgłoś
spam_box Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 09:14 Czarni z ostaniego zdania to desant marionetek benia16, czy lokalsi? Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 12:05 gdyby w Polsce zginęło 2 500 000 osób (bo tak to należałoby przeliczyć na ilość obywateli Polski), w ciągu trzęsienia ziemi, wtedy byś mógł coś powiedzieć na temat zachowań ludzi w czasie takiej tragedii. Widzę że rasa panów na forum wyłazi ze swych dziur. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 09:14 maz-46 napisał: > Przerażające jest nie to, że to trzęsienie pochłonęło tyle ofiar (jakoś oswoiliśmy się z tym przez ten tydzień), ale fakt, że ci co pozostali przy życiu mają całkowicie przej... Jakoś trudno mi sobie wyobrazić takie upodlenie, takie zezwierzęcenie. Jeśli chaos szybko nie zostanie opanowany, to rozpocznie się wojna o chleb. I wcale nie będzie to jakaś potyczka z chuliganami tylko krwawa jatka. Wcale nie zdziwię się, jeśli dojdzie do kanibalizmu i z całą mocą odrodzi się voo-doo. Nie ma wyjścia, tam trzeba wysłać całe oddziały żandarmów i jak najszybciej przywrócić porządek. Inaczej zdechnie jeszcze ze 100 tysięcy...< Zdechnie to Twój pies czy świnka morska, lub mój pies (czego nie życzę naszym zwierzakom). Zakończenie życia LUDZI ma mnóstwo określeń ale Twoje określenie nie zalicza się do nich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prawdeczka1 Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 09:49 ty maz cos, ale z ciebie podlec - skad w tobie tyle pogardy dla ludzi pewnego dnia i ty zdechniesz tez lobuzie Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 10:54 prawdeczka1 napisał: > ty maz cos, ale z ciebie podlec - skad w tobie tyle pogardy dla ludzi pewnego dnia i ty zdechniesz tez lobuzie< Prawdeczko, nie podpisuję się pod całym Twoim tekstem. Głupio, wstrętnie napisał o tych ludziach, to prawda ale lepiej, by zaczął właściwie myśleć, niż gdyby mu się coś złego miało przydarzyć. Życzę Tobie, jemu i sobie oczywiście :-) dużo zdrowia. Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
yolo.szwarc Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 08:30 Nie rozumiem dlaczego sie oburzasz. Rozumiem antyamerykanizm, ale przemysl to przez chwile. Tam panuje CHAOS. Zeby cokolwiek dystrybuowac trzeba przygotowac infrastrukture i zaprowadzic porzadek w punktach dystrybucji. To moga zrobic tylko zolnierze. Oczywiscie mozna wyslac w ciemno osamotniony transport zywnosci. Tylko ze wtedy o tym kto otrzyma racje zywnosciowe decyduje prawo silniejszego i prawo broni. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 09:22 I ja tak uważam. Wojsko JEST potrzebne. Tak jak żywność, woda, pomoc lekarska, psychologiczna (ech, to mrzonki), pomoc przy szukaniu poszkodowanych, jakieś schronienie (Boże, dla tylu osób...). Potem odbudowa... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Panie Obama - priorytet dla szpitali polowych! 19.01.10, 09:39 Wg ocen w Haiti jest kilkaset tysięcy rannych. Tych rannych może być nawet milion lub więcej. Wielu z nich umrze wskutek braku pomocy lekarskiej. Juz teraz donosi się o powszechności przypadków gangreny. Przy braku pomocy lekarskiej ilość zmarłych może być finalnie kilkakrotnie większa, niż jako bezpośredni skutek trzesienia ziemi. Ponadto konieczność amputacji zgangrenowanych kończyn spowoduje, że w Haiti będzie setki tysięcy inwalidów. Jak oni potem mają żyć w tym skrajnie biednym kraju? Dlaczego zatem USA nie wysyła tam swych okrętów szpitalnych? A przynajmniej nic o tym nie wiemy. Dlaczego tyle dni po kataklizmie wozi się wodę samolotami, zamiast statkami? Nawet przy okazji wizyty Clintona pisano o wodzie wiezionej samolotem. Wodę wozi się tam także z Europy. To jest najdroższa woda w historii! Przy braku wody najbardziej efektywnym działaniem nie jest jej transport (zwłaszcza samolotem), ale wykonywanie ujęć wody na miejscu i uzdatnianie wody. Tam już powinna być na miejscu cała dywizja corps of engineers wojsk amerykańskich. I niech nikt nie p.li o jakiejś okupacji Haiti przez USA! BO TYLKO USA TYM BIEDAKOM MOŻE POMÓC! Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 A w kraju....ponad 27 tys. osób wciąż bez prądu... 19.01.10, 10:01 Wielki "jankeski brat" powinien na Haiti pokazać społeczności międzynarodowej, że potrafi także działać w sferze pomocy humanitarnej. Logistycznie są do tego przygotowani jak żaden inny kraj na Świecie. Potrafili zbudować swoje militarne "kolonie" w Iraku i Afganistanie to tam poradzą sobie bez niczyjej pomocy. A u nas w kraju...jak w temacie.... Odpowiedz Link Zgłoś
puszczam_pawia Re: A w kraju....ponad 27 tys. osób wciąż bez prą 19.01.10, 10:46 ta... a przypomnij sobie, jaki mieli u siebie chaos po powodzi w nowym orleanie. nic nie potrafili opanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 10:11 Posłuchaj doorniu! Tylko armia może reagować natychmiast, ma środki oraz speców. Nawet Polska powinna wysłać tam wojskowe środki pomocowe, a nie jakąś marną drużynkę strażaków. Od momentu przyjazdu tej naszej drużynki do Haiti ilość zmarłych będzie rosła katastrofalnie. Tam już nie ma kogo ratować z zasypania - no chyba tylko medialnie. My się zatem zapewne dowiemy, że nasi dzielni strażacy uratują kilka osób. I okrzyknie się to jako cud. W tym czasie mrzeć będzie z gangreny grube tysiące rannych. Ale nasz szpital polowy jedzie w drugim rzucie - nie w pierwszym! Źle to wróży Polakom. Okazuje się bowiem, że nasze służby kryzysowe działają tylko pod publiczkę. I pewnie tak samo pod publiczkę będą działały w przypadku jakiejś katastrofy w Polsce. Nie miejcie zatem żadnej nadziei! Jak przyjdzie u nas katastrofa, to będą się zbierali politycy, prezydent pokłóci się z premierem, dwa tygodnie będą debatowali w kumisjach (za deputacik oczywizda), a potem się okaże, że w ch. wszystko! Najbardziej winnym zostanie wtedy piesek węszący i jego prowadziciel. Takie mamy państwo pomroczne - od czasu pewnego pomroczniaka, który pierwszy milion po prostu rąbnął! Odpowiedz Link Zgłoś
puszczam_pawia Re: Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 10:48 jasne. tylko armia. jesc na rozkaz. srac na rozkaz. i umierac na rozkaz. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Drodzy "redachtorzy"! 19.01.10, 10:49 Ja myślałem, że tylko w komunie jest taka niekumatość "redachtorska". Nie dostarczacie prawidłowych wiadomości medialnych. Nieprawidłowo informujecie społeczeństwo. Udajecie po prostu szympansów. Bo za "redachtora" robiło się kiedyś po solidnym wykształceniu. A teraz "redachtor" jest po prostu zwykłym "wykształciuchem". Dyplom ma z pchlego targu. Może za kuraka, a może za mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 > j-50 nic sensownego nie napisał : 19.01.10, 10:54 Twój móżdżek jest jak przepracowany procesor w starym Commodore ____ nic więcej ad vocem twoich wynurzeń....;) ------ ...."Żre mnie ta nikczemność polska. Martwi i żre, że tak wszyscy w ślepej nienawiści, w jednym worku(...) Czasami jest tak źle, że wszystko chce się rzucić do diabła i plunąć na to paskudztwo, które Bóg pod nazwą Polaków stworzył! Polska, to wielka rzecz, ale Polacy to arcywielka swołycz......" Władysław Pobóg-Malinowski Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Haiti: mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi 19.01.10, 11:42 Nie rozumie skoro magazyny zywnosci sa pelne to jaki problem porobic zrzuty z samolotow w calym rejonie Haiti, owszem moze czesc rozkradna "spekulanci" ale czesc trafi do wlasciwej grupy. Pozatym lepiej miec mozliwosc "zakupienia" zywnosci nawet u zlodzieje po paskarskich cenach niz nie miec jej wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Haiti 19.01.10, 11:55 Mam pytanie - ilu z dyskutantów, wypowiadających się tu mądrze lub głupio choć złotówkę na pomoc przeznaczyło? Moja rodzina to zrobiła... Jest to tragedia, która w dodatku dotknęła wyjątkowo biedny kraj, w dodatku taką półkolonię pewnego mocarstwa. Nawet gdy powódź zniszczyła jedno z kultowych miast USA władze sobie nie radziły. Faktycznie wojsko jest jedyną zorganizowaną siłą, mającą ludzi i sprzęt mogącą szybko udzielić pomocy. Jako stary pacyfista wolę by wojsko w takie akcje było angażowane, niż w bombardowania i ostrzeliwania wiosek. Cynicznie albo pragmatycznie mówiąc - pamiętam więcej ofiar powodzi w Bangladeszu, rzezie między Hutu a Tutsi, gdzie Mędzynarodowy Trybunał nawet na biskupów wydał wyroki, bo otwierali drzwi kościoła, by maczetami można było uciekinierów na mielonkę przerabiać. Na Bałkanach nie tajfun czy tsunami, lecz mieszkańcy jednego kiedyś państwa wzajemnie wyrzynający się. "Chemiczny Ali" skazany w Iraku na śmierć za zabicie kilku tysięcy Kurdów. A jaka jest statystyka "pomocy humanitarnej"? Kilkaset tysięcy zabitych tubylców i kilkuset "udzielających pomocy" za pomocą moździerzy i "inteligentnych bomb". Od lat za jednego Izraelczyka zabijana setka Palestyńczyków... Po drugiej wojnie światowej wymordowano już więcej ludzi, niż w czasie jej trwania !!! Haiti wymaga pomocy - ale stało się też atrakcyjnym tematem medialnym. Po upadku "komunizmu" i ZSRR miał powstać "Nowy wspaniały świat". Mam wrażenie iż jest do d... Odpowiedz Link Zgłoś
azamat_bagatov Re: Haiti 19.01.10, 12:14 wczoraj CNN pokazywał w pełni wyposażony izraelski szpital polowy na Haiti, który ratuje życie dziesiątkom ludzi. Potem reportera rozmawiała z amerykańskim lekarzem na miejcu pytając dlaczego USA nie przysłały dotąd swoich szpitali tego typu, skoro mógł to zrobić Izrael z drugiej strony świata. Lekarz odpowiedział: "to sprawia, że wstydzę się, że jestem Amerykaninem". Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Stany Zjednoczone już położyły łapę na Haiti 19.01.10, 12:03 SA przejęły kontrolę nad Haiti - "zostaniemy tu na całe lata". Waszyngton po wtorkowym trzęsieniu ziemi na Haiti, praktycznie przejął kontrolę nad tym państwem – informuje serwis WorldNetDaily. - Obecnie tylko my możemy coś tutaj zrobić – mówi informator, na którego powołuje się serwis WorldNetDaily. Nie jest to jednak nowa sytuacja. Na Haiti, USA od wielu dziesięcioleci "zarządza za pomocą kryzysu". Wiele razy za pomocą CIA zmieniano władze w Port-au-Prince, m.in. dwukrotnie obalając demokratycznie wybranego prezydenta Aristide. Obecnie rządzący prezydent Rene Preval został wyznaczony przez władze USA. Analizę kryzysu żywnościowego, który sztucznie wywołano na Haiti, opublikowaliśmy w artykule: Jak zamordowano haitański ryż (cia.bzzz.net/jak_zamordowano_haitanski_ryz). źródło: cia.bzzz.net/haiti_zarzadzanie_za_pomoca_kryzysu Odpowiedz Link Zgłoś
jasiekiera Re: Stany Zjednoczone już położyły łapę na Haiti 19.01.10, 13:16 Moze to najlepsze co moglo sie Haitanczykom przydarzyc w tej tragicznej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Stany Zjednoczone już położyły łapę na Haiti 19.01.10, 16:36 "Lapa" USA juz tam jest od dawna..... dissidentvoice.org/2010/01/the-right-testicle-of-hell-history-of-a-haitian-holocaust/ Odpowiedz Link Zgłoś
morskipes Upadły Anioł' (pamięci Haiti)... 19.01.10, 12:53 "Upadły Anioł" Weź moje usta Nie potrafią już mówić Weź moje uszy Nie potrafią już słyszeć Weź moje oczy Nie potrawią nic zobaczyć Weź moje skrzydła Nie potrafią już latać Wszystko we mnie umiera Tak bardzo mi wstyd przed nimi Uśmiecham się głupio by nie płakać Nie mogą uwierzyć, że to już koniec Nigdzie już nie polecę Nie mam dokąd się udać Chce zostać tu gdzie upadłem Chcę nic nie widzieć Chcę nic nie słyszeć Chcę nic nie mówić Chcę pobyć przez chwilę z nimi To wszystko co mogę zrobić Wszystko we mnie umiera Tak bardzo mi wstyd przed nimi Uśmiecham się głupio by nie płakać Nie mogą uwierzyć, że to już koniec Wciąż wpatrują się we mnie Jeszcze wierzą w moją moc Czekają aż wzbiję się w górę Ale to już nie jest możliwe Ktoś rzucił pierwszy kamień Potem drugi, trzeci i czwarty Pod kamieni znika świat Umarła wiara w anioły Wszystko we mnie umiera Tak bardzo mi wstyd przed nimi Uśmiecham się głupio by nie płakać Nie mogą uwierzyć, że to już koniec pamięci Haiti... (kulfon) Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Upadły Anioł' (pamięci Haiti)... 19.01.10, 16:32 Troche historii Haiti.... dissidentvoice.org/2010/01/global-capitalism-and-devastation-in-haiti/ Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Upadły Anioł' (pamięci Haiti)... 19.01.10, 16:45 A tu pomagierzy do tego upadku..... dissidentvoice.org/2010/01/global-capitalism-and-devastation-in-haiti/ Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Upadły Anioł' (pamięci Haiti)... 19.01.10, 16:55 A tu Arcyaniol z rogami...... dissidentvoice.org/2010/01/why-the-us-owes-haiti-billions/ Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Upadły Anioł' (pamięci Haiti)... 19.01.10, 20:56 Najłatwiej jest zawsze mieć pretensje do USA. Nie bardzo rozumiem dlaczego w tytule artykułu jest USA zamiast France. Ale czego można oczekiwać od lewactwa? Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Upadły Anioł' (pamięci Haiti)... 19.01.10, 19:01 "The earthquake in Haiti is a prime example of how unbridled capitalism kills. " Jakie bzdury. Nie , to co sie dzieje na Haiti jest przykladem tego jak brak kapitalizmu i praworzadnej ekonomi rynkowej potrafi zabijac. Hubert jezeli ty ciagle tesknisz za komuna to jeszcze jest kilka miejsc dla ciebie .... Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Upadły Anioł' (pamięci Haiti)... 19.01.10, 19:48 Ty umiesz baranie czytac po angielsku czy tylko potrafisz pierdzielic bzdury i czepiac sie mnie.Skomentuj te artykuly i udokumentuj swoja "prawde"...A jak nie to "wypusc" te smiedzace powietrze aby wiatr smrod rozwial. Odpowiedz Link Zgłoś