calcinus 22.01.10, 19:13 Ładna nazwa, "ditlenek copernicum" :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
12.12a1 Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 19:13 Lepiej byloby Rydzykolum,tez z Torunia i radni powinni to brac pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9000 Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 19:35 W niemieckich książkach i na niemieckiej wikipedii Kopernik jest Niemcem. To nie żaden ukłon w stronę Torunia tylko niemieccy naukowcy popierają niemieckiego uczonego :) Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 19:47 Dlatego powinni byli zaproponowac dwuczlonowa nazwe tego pierwiastka - copernicusgermanicus.Piekna europejska nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.de Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 19:57 Co ciekawe, w podręczniku astronomii z NRD Kopernik jest nazwany polskim astronomem (książka z 1972 roku). Wydany w 1974 w Mannheim (RFN) Meyers Lexikon nazywa Kopernika niemieckim astronomem. Leksykon z 1985 roku z Lipska (NRD) nie podaje narodowości, tylko że działał w Polsce. Z pochodzenia był Niemcem, ale czuł się poddanym króla polskiego. Zresztą, czy to ważne? Wówczas było zupełnie inne pojęcie narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 20:06 Zgadza sie, masz racje. Tylko to z tym DDR, to chyba jasne i nie dziwne. Oni nawet z Polakami Breslau Wroclawiem nazywali. Absurdalne. To tak jakby dzieci polskich wsch.kresowiakow musialy nazywac Lwów Lvivem albo Lembergiem. Chore, NRD w ogole bylo chore. Odpowiedz Link Zgłoś
crichton1 Naród 22.01.10, 20:27 Otóż to. Pojęcie narodu i państwa zmieniało się na przestrzeni wieków (i nadal się zmienia!). W czasach Kopernika pojęcie Niemiec i Polak znaczyło co innego niż w XIX w i XX w. Warto o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 19:47 12.12a1 napisał: > Lepiej byloby Rydzykolum,tez z Torunia i radni powinni to brac pod uwage. Jesteś przekonany, że samo napisanie słów "Rydzyk, "Kaczuchy", albo "PiS - robi post inteligentnym, a więc i Ciebie? Pamiętaj, że to Ludzie bliscy PO i lewicy stosują określenie "chorzy z nienawiści". A jak ta choroba, wędrując po neuronach, dotrze do pnia mózgu - to kaput! Odpowiedz Link Zgłoś
adam.de Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 20:00 A dlaczego uważasz, że to był wyraz nienawiści? Ja myślę, że to żart. Może nie jest najwyższych lotów, ale uśmiechnąłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 19:53 BRAVISSIMO ! Niech zyje wielki SLAZAK !! VIVAT !!! ------------------------------------- A tak pozatym: Autonomia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
groma_00 Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 19:58 Pamietajcie ze Niemcy uwazaja (w jakiejs tam czesci) Kopernika za Niemca nie Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 20:10 No bo oczywiscie byl. Zreszta, Veit Stoß (Wit Stwosz), Wierzynek (Wirsing) i Hartmann/Durus ("Pan Twardowski") tez. A np. taki arcypolski malarz Matejko byl....Czechem. Po Krakowie spacerowal i jeszcze przez cale lata ze swoim ojcem do do jego smierci po czesku rozmawial (bo seniorowi nie udalo/oplacalo7chcialo sie nauczyc polskiego). Jest wiele rzeczy, ktore sa inne, niz sie "wydaja byc". :) Odpowiedz Link Zgłoś
donek.kon Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 22:32 Kopernik nie był Niemcem, to tylko chore wymysły was, Niemców. To tak samo jak Niemcy uważają za swoich 4 laureatów nagrody Nobla z Górnego Śląska - tymczasem dwóch było Żydami, zostali wyrzuceni przez niemieckie państwo, a druga była amerykanką tylko pochodzenie niemieckiego, miała w nosie Niemców. Jest wiele rzeczy, ktore sa inne, niż sie "wydaja byc". :) Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 23.01.10, 07:43 musial byc Niemcem bo sie po niemiecku nazywal i mial matke Niemke.Urodzil sie w niemieckim miescie.Na studiach w Bolonii wsapil do zwiazku mlodziezy niemieckiej.Czy ty jako Polak wstapilbys do organizacji niemieckiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: A Bandera to ukrainski pierwiastek ! BnD 22.01.10, 20:43 44 to Twoj IQ ? Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Idiotyzm i strata pieniędzy 22.01.10, 20:15 Kompletnym idiotyzmem i bezczelnym złodziejstwem jest bawienie się za pieniądze podatnika w tworzenie czegoś w ilości kilku atomów i co przetrwa ułamek sekundy Odpowiedz Link Zgłoś
cezary_futerko Re: Idiotyzm i strata pieniędzy 22.01.10, 20:50 idiotyzmem i bezczelnym złodziejstwem mojego czasu jest to co piszesz. marudzisz jakby to twoje podatki byly, a gdyby cie nie wylali z podstawowki to bys wiedzial po co to robia. pogooglaj sobie za "wyspa stabilnosci" Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Re: Idiotyzm i strata pieniędzy 22.01.10, 22:30 > idiotyzmem i bezczelnym złodziejstwem mojego czasu jest to co piszesz. marudzis pod pistoletem cię nie zmuszam byś czytał moje posty, sam poświęcił Pan swój czas, poza tym nie przypominam sobie, byśmy przechodzili na "ty" > jakby to twoje podatki byly, "łunijne" więc i moje - polskojęzyczna delegatura brukselskich władz okupacyjnych zwana Rządem RP płaci kontrybucję centrali w Brukseli >a gdyby cie nie wylali z podstawowki tu mam popis kompletnego braku podstaw wychowania z Pana strony, poza tym fizyka jądrowa o ile mi wiadomo nie wchodzi w zakres programu nauczania szkoły podstawowej >to bys wiedzial po co to robia. >pogooglaj sobie za "wyspa stabilnosci" z tego co wyczytałem chodzi o otrzymanie superciężkich stabilnych pierwiastków, tylko po co? Jako sztuka dla sztuki? Niech i tak będzie, ale dlaczego za podatkowe pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_z_kobry Re: Idiotyzm i strata pieniędzy 23.01.10, 02:45 Spadaj trollu. Jest coś takiego jak wyszukiwarka na tym forum, z której można się przekonać, że twoim głównym zajęciem jest prowokowanie przez wypisywanie debilnych postów. A do swoich rozmówców zawsze zwracasz się na "ty". Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: Idiotyzm i strata pieniędzy 22.01.10, 22:31 po co ma googlac, i tak nic z tego nie zozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
donar44 Zadamy slowianskiego dobrobytu i pierwiastka ! 22.01.10, 20:21 Bardzo sluszny po(Stulat)! Zadajmy slowianskiej Uni z Bialorusia, Ukraina, Polska, Serbia,Czechami Rosja na czele z Przewodniczacym Kaczynskim na czele !! Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Kopernik był księdzem katolickim 22.01.10, 20:22 PRZYPOMNĘ, ŻE KOPERNIK BYŁ KSIĘDZEM KATOLICKIM. PODOBNIE JAK GRZEGORZ MENDEL, OJCIEC GENETYKI Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Kopernik był księdzem katolickim 22.01.10, 20:34 i lubil schabowego , jak krzycho walendziakow Odpowiedz Link Zgłoś
kamilu27pl Re: Kopernik był księdzem katolickim 27.01.10, 13:32 Nawet zepsuty zegarek 2 razy na dobę wskazuje dobrą godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 20:23 Kopernik był dowódcą (skutecznym!) obrony Olsztyna przed Krzyżakami i jak by sprawy kazuistycznie nie wykręcać - to COŚ mówi o Nim w kwestii jego relacji do "żywiołów" - niemieckiego i polskiego (bo o "patriotyzmie" to byłoby za wcześnie mówić!) Pobudowali u nas pomniczek Astronoma - taki jakich tysiące - siedzący, do poklepania po nosie przez przechodniów. Były w lokalnej prasie "konsultacje spoleczne" w tej kwestii. Jak się okazało - jeszcze przed "konsultacjami" Pan Artysta już miał projekt w gipsie. "Konsultacje" - :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) A ja bezskutecznie pisałem, że wyłącznie w Olsztynie można by było wykuć pomnik Kopernika z przypasanym MIECZEM! No nie żeby nim machał - z całą pewnością tego nie potrafił. Ale tak "dla pucu" mógł go przypasać jako Dowódca, w końcu militarnej, obrony! NAJWAŻNIEJSZE by było: - do Czyjego gardła przeznaczone było ostrze tego miecza? Tylko, tylko w Olsztynie taki posąg miałby uzasadniony historycznie sens! Przegapienie takiej okazji mogło być nieodwracalne. No i jest! Cholerna europejska "poprawność polityczna" A Niemcy sobie nią głowy nie zawracają i robią swoje. Och My poprawne, lizusowskie, pokorne Polaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Idiotyzm. Chwyt propagandowy Niemców? 22.01.10, 20:31 Nazwisko Kopernika samo w sobie pochodzi od miedzi - Cu łac. 'cuprum', ang. 'cupper'. Nadanie nowemu pierwiastkowi podobnej nazwy to porąbany pomysł. Kopernikowi sławy to nie doda, a może powodować nieporozumienia i utrudnić komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Idiotyzm. Chwyt propagandowy Niemców? 22.01.10, 20:35 a nie od koperku ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Idiotyzm. Chwyt propagandowy Niemców? 22.01.10, 20:41 Kopernik byl Polakiem co po polsku nie potrafil;) Odpowiedz Link Zgłoś
pani_gienia Re: Idiotyzm. Chwyt propagandowy Niemców? 22.01.10, 20:48 nieważne czy potrafił. ważne, że onczuł się polakiem i walczył ze szwabami. a ze strony niemiaszków to miły gest, nazwać pierwiastek od nazwiska polskiego astronoma:) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Idiotyzm. Chwyt propagandowy Niemców? 22.01.10, 21:33 pani_gienia napisała: > nieważne czy potrafił. ważne, że onczuł się polakiem i walczył ze > szwabami. a ze strony niemiaszków to miły gest, nazwać pierwiastek od nazwiska > polskiego astronoma:) Himalaje naiwności Pani Gieniu! Żaden gest. Dla Niemców Kopernik jest w tak oczywisty sposób Niemcem, jak dla nas Skłodowska Polką. Francuzi nazywają ją Madame Curie, chowają w Panteonie i uważają za francuską uczoną. Bo działała we Francji, w otoczeniu francuskiej atmosfery naukowej, etc. W tym sensie ona jest bardziej francuską uczoną niż Kopernik polskim uczonym. Bo ona sie francuskiego nauczyła, a on polskiego nie. A co do walki z Krzyżakami, to sprawa trywialna. Niemcy na Pomorzu uznali, że im będzie znacznie korzystniej wejść w skład Państwa Polsko - Litewskiego z licznymi przywilejami, niskimi podatkami, niż być dyscyplinowanymi przez dosyć ascetycznych Krzyżaków. Gdybym był Niemcem, uważał bym Pomorzan za zdrajców, którzy udali się do sąsiedniego króla by ich łaskawie wziął do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Idiotyzm. Chwyt propagandowy Niemców? 22.01.10, 21:38 Już po wysłaniu poprzedniego postu nasunęła mi się analogia iż Pruski Związek Jaszczurczy to taka niemiecka Targowica!!!! Z Polską w roli Rosji w Targowicy późniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
ba3nski Re: Kopernik urodził się Niemcem ale.. 22.01.10, 22:14 ..chciał być poddanym polskim, czyli Polakiem. Odwrotnie, M. Skłodowska polskości nigdy się nie wyrzekła. Czyli Kopernik chciał i został Polakiem. Ja nie rozumiem Kaszubskiego, ale Tusk to Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania ang. 'cupper' 24.01.10, 01:50 Moja nie rozumiec dopsze po polski ale tego kafalka to juz zupelnie!!! Co ma wspolnego nalewnie herbaty z Kopernikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kocurxtr Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 22.01.10, 20:55 niech Toruń wykopie rydzyka to będzie miał zasługi w dziedzinie postępu... póki co - hańba... Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa szkoda 22.01.10, 21:15 Szkoda, że nie tusk... Nazwa "tusk" - szczera, jednoznaczna, oczywista, łatwa, przyjemna, uniwersalna, ponadczasowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb nowo odkrytemu czy zsyntetyzowanemu? 22.01.10, 21:39 "nadanie nowo odkrytemu pierwiastkowi atomowemu" z tego, co wiem nie występuje on na ziemi [już?], a jest sztucznie sytnetyzowany, więc nie można go odkryć. To nie drobny błąd, a idiotyzm na poziomie "wynalezienia penicyliny". -- LMB Motto Polaków: "Marudzę, więc jestem". Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: nowo odkrytemu czy zsyntetyzowanemu? 22.01.10, 22:34 nie "juz" tylko nigdy nie wstepowal, bo jego czas rozpadu jest rzedu mikrosekund - i to wnika z tresci artykulu, nie mowiac o tym ze to podstawowa wiedza fizyczna - tak wiec nie udawaj tutaj madrego Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb gdzieś dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele 23.01.10, 08:55 calcinus napisał: > nie "juz" tylko nigdy nie wstepowal, Nie "nigdy", a mógł istnieć na początku wszechświata. > bo jego czas rozpadu jest rzedu mikrosekund Nie "rozpadu", a półrozpadu. Po czasie tau jest go połowa, po 2×tau ćwierć, itp. Czyli tak naprawdę czas całkowitego rozpadu może być bardzo długi. > - i to wnika z tresci artykulu, nie mowiac o tym ze to podstawowa > wiedza fizyczna - tak wiec nie udawaj tutaj madrego Trzeba do tego dorzucić zrozumienie tego, co gdzieś wyczytałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.knox Nauka laczy narody:))) 22.01.10, 22:40 Nauka laczy narody, jak twierdzi radna z Torunia, tylko z pewnoscia nie wie, jakiej narodowosci byl Kopernik, ktory nie mowil nawet po Polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
ganzerr Niemcy chcą pierwiastka Copernicum. Toruń za 27.01.10, 14:41 Najświeższe informacje Wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś