Dodaj do ulubionych

Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma...

27.01.10, 23:11
Słońce Peru już śpieszy na pomoc!
Obserwuj wątek
    • rade-men Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 27.01.10, 23:11
      Pewnie nie jest to powód do żartów, ale... mają prawdziwy survival. To jest
      przygoda, będzie co opowiadać po powrocie.
      • trzymilionowy.post Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 27.01.10, 23:16
        I zdjęcia na nk wrzucić będzie można;)
      • tobrze Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 27.01.10, 23:16
        "1400 turystów uwięzionych". ludność miejscowa uwięziona nie jest... ale kto by
        się tam nimi interesował
        • pikkollo Czy mieli wykupione ubezpieczenie na takie wypadki 28.01.10, 08:57
          Podóżując na drugi koniec świata, trzeba przewidywać różne sytuacje
          i mieć jakiś plan awaryjny
    • efedra Pięciu? 27.01.10, 23:16
      "Pięciu polskich turystów". A cytowana jest "polska turystka Joanna
      Kica". To znaczy, że jest na pewno PIĘCIORO polskich turystów, a może
      nawet pięć polskich turystek.
    • wicur Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 27.01.10, 23:20
      Wspaniala przygoda. Zupelnie nieoczekiwane przezycia. Takie wrazenia na dlugo
      zostana w pamieci - zaluje, ze mnie tam nie ma.
      • tektek Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 27.01.10, 23:40
        > Takie wrazenia na dlugo zostana w pamieci

dla niektorych zostana we wiecznej pamieci.
      • poszum Tez mi przygoda, koczowanie w tlumie i czekanie 27.01.10, 23:51
        nie do konca wiadomo na co.
    • adam.de Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 27.01.10, 23:28
      Wśród ofiar 9 Peruwiańczyków i jedna argentyńska turystka. Czyżby ta, która tak narzekała??? :-)
    • brzezie76 Sytuacja wypisz,wymaluj identyczna jak w Polsce. 27.01.10, 23:34
      Czyżby ta też rządził wódz Maczu-Picu ,Słońce Peru mistrz bajeru.
    • konsta-nty12 Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 27.01.10, 23:42
      jak oglądali Cejrowskiego to dadzą sobie radę.
    • justek88 Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 27.01.10, 23:44
      nie rozumiem tej ironii w opiniach internautów... byłam tam 2 lata temu
      i mogę ze szczerością przyznać, ze to była przygoda życia (oprócz kradzieży w hotelu), ale ci ludzie, którzy tam utknęli na pewno potrzebują pomocy i nie traktują tego jako świetnej zabawy. ludzie,
      którzy to piszą pewnie nigdy nie byli za granicą, najlepiej jest ironizować ze wszystkiego siedząc na tyłku,dodatkowo narzekając. Oto
      Polska właśnie...
      • indywidualismus Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 09:50
        justek88 napisała:

> nie rozumiem tej ironii w opiniach internautów..
        Ależ nie podejrzewam cię, koleżanko o zdolność rozumienia innych ludzi!

> którzy to piszą pewnie nigdy nie byli za granicą,
        Ciekawe skąd to wiesz. A może byli, wiele razy, wiele miesięcy, może w pracy,
        może w interesach. A może nie wyobrażają sobie, jak np. ja, by dać się traktować
        jak osoby niepełnosprawne, na wózku, które ktoś, gdzieś zabierze, zawiezie, tam
        gdzie chcą albo i nie, zadba o nie lepiej albo gorzej albo wcale. A turysta jest
        jak taka roślinka, którą się podlewa dopóki daje kasę. Przestanie dawać, wyrwać
        ją z korzeniami!
    • polandfirst1 Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 28.01.10, 00:00
      Rzeczywiscie nie ma tym ludziom do smiechu i bardzo im wspolczuje. Kto
      nie byl w Peru nie zrozumie specyficznego klimatu tego kraju a takze
      tego ze tam doslownie wszystko sie trzyma "na agrafce". Budynki,
      transport etc, wszystko najmniejszym kosztem. Bylam tam rok temu i
      mimo ze warunki sa trudne to mam rade dla was-oszczedzajcie forse i
      jedzcie do Peru! Przepiekny kraj i niesamowici ludzie (oprocz
      oczywscie kombinatorow ale tacy sa w kazdym kraju).
      Wracam tam za kilka miesiecy.
      • jamesonwhiskey Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 00:32
        > mimo ze warunki sa trudne to mam rade dla was-oszczedzajcie forse i
        > jedzcie do Peru! Przepiekny kraj i niesamowici ludzie (oprocz

ci co tam sa jakos slabo przyoszczedzili, bo ich woda za 3,5 dolka powala
        w takich dziwych miejscach ten 1000-2000$ warto miec w skarpecie
        i miejsce w smiglowcu by sie moze znalazlo a tak dupa , akcja dworzec
        • kosmosiki Heh - uwięziony to Ty jesteś 28.01.10, 01:16
          Mentalnie. Chociaż sam bym się nie odaważył to znam ludzi, którzy bez większego
          grosza zwiedzili cały świat. Dla nich właśnie te 1000-2000 dolarów nie jest
          więzieniem mentalnym (w zasadzie czemu akurat takie kwoty - z Twojej praktyki?
          czemu nie 100-200 czy 10000-20000?).
          • jamesonwhiskey Re: Heh - uwięziony to Ty jesteś 28.01.10, 11:28
            > którzy bez większego
            > grosza zwiedzili cały świat.

taaaa, omijajac wszelkie platne "atrakcje" turystyczne z plecakiem wypchanym
            konserwami mielonki z biedronki,
            nie dzieki nie mam juz 20 lat kiedy cos w ten desen bylo nawet zabawne
    • sonqo Nie ma prądu, nie możemy ładować komórek, nie ma 28.01.10, 00:39
      internetu, ciepłej wody. Koszmar w dżungli :)))
      • scorpio93 Re: Nie ma prądu, nie możemy ładować komórek, nie 28.01.10, 03:11
        Dokladnie :)))) Bylem tam i widzialem te tlumy tlustych niemcow i amerykanow,
        miala by wycieczka kolejka, pstrykniecie fotek i kolacja z winem i swiecami w
        wypasionym hotelu za 300 baksow w Cuzco, a tu dupa...
        Ja z wlasnej nieprzymuszonej woli spedzilem 10 dni w boliwijskiej dzungli,
        lowilismy ryby, polowalismy na dziki i nie mielismy pradu i spalismy w
        prowizorycznych obozowiskach ;-)
        Ale rozumiem ze jeden z drugim grubasem jak sie 2 dni nie umyje to juz zacuchnie
        zbyt bardzo miedzy swoimi zwalami tluszczu...
        Nie raz bylo tak, ze autobusy odwolywane byly przed wyjazdem, albo wypkowane
        cargo tak ze sie wsiasc nie dalo. Nie potrzeba kleski zywiolowej na tamtym
        kontynencie, zeby rzeczy nie dzialaly ;-)
        Ameryka Poludniowa - nada es seguro, todo es posible - chcieli rezort to bylo
        trzeba walic na Bali.
    • inthenameoffaith Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 28.01.10, 00:39
      Niestety to sie zdarza w tej okolicy aczkolwiek zadko w srodku lata,
      natomias postawa polskiego konsulatu to zart, mieszkam w ameryce
      poludniowej od ladnych paru lat i omijam szerokim lukiem nasza
      placowke dyplomatyczna w Limie, "pomoc" to slowo ktore nie instnie w
      slownictwie osob zatrudnionych w tej placowce, wydaje sie to byc
      zreszta specyfika tego miejsca bo zatrudnieni tam peruwinczycy sa
      rownie nieuprzejmi (pomijajac fakt ze nie mowia ani po polsku ani
      angielsku) . Moja tesciowa starajaca sie o wize do Polski (wyjaz
      wakacyjny ze mna i zona) spodkala sie z zadanie lapowki od
      peruwianczykow zatrudnonych w ambasadzie, polski personel
      dyplomatyczny na informacje o zadaniu lapowki zaregowal wzruszeniem
      ramion i sugestia ze to specyfika kraju z zeby nikomu nie utrudniac
      zycia takimi bzdurami. W razie klopotow naprawde polecam udanie sie
      do kazdej innej placowki dyplomatycznej, naprawde wydzie sie na tym
      duzo lepiej.
      • scorpio93 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 03:14
        Widzisz, a mi znowu konsul w Kostaryce pomogl i okazal sie naprawde zajebistym
        czlowiekiem. Okradli nas w Nikaragui, gdzie nie ma polskiego konsulatu, do
        wylotu pare dni, konsul stanal na glowie i wydal recznie pisane niemal na
        kolanie (niezly jaja bylby pozniej na wszyskich lotniskach) paszporty i wyslal
        je DHL'em ;-)
        Takze zalezy gdzie trafisz...
        • scorpio93 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 03:16
          A tak z ciekawosci gdzie mieszkasz dokladnie? Nosze sie z zamiarem kupna ziemi
          za jakis czas, ale jeszcze dokladnie nie wiem gdzie...najbardziej mentalnie
          pasuje mi Argentyna, Boliwia za to jest tania jak barszcz ale bardzo niestabilna...
          • mascota5 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 07:28
            Ziemie na pochowek? Chyba lepiej w Argentynie. Widzialam te
            cmentarze.. he, he...
    • swawolny Zabronić Polakom zagranicznych wyjazdów... 28.01.10, 00:50
      ...stanowczo, ale to stanowczo, należy zabronić Polakom wyjazdów zagranicznych w niebezpieczne regiony świata. Osoby zamieszane w całą tę aferę z uwięzieniem, jeżeli oczywiście wrócą z Peru, należy odizolować i skierować na długotrwałą kwarantannę w miejscu odosobnienia w celu uniknięcia klęski epidemiologicznej w całej Polsce. Nie chcemy tutaj żadnych powodzi, ani zarazy. Mamy już dostateczne problemy z nieudolnym rządem i tą całą bandą darmozjadów z Tuskiem i jego kolesiami oraz Kaczorami na czele, którzy nie potrafią poradzić sobie z kilkunastostopniowym mrozem i śniegiem. Amen.
      • swiniopas6 Czy Ryze Slonce Peru aka Donald Tusk moze pomoc? 28.01.10, 00:57
        jw
    • j-50 Mieli pecha - trafili na El Nino 28.01.10, 04:49
      O nadciąganiu El Nino było jednak wiadomo dość sporo wcześniej.
      Można się było dodrapać tego w necie.
      El Nino ma kolosalny wpływ na pogodę na całym świecie, a zwłaszcza w
      obu Amerykach. Często powoduje katastrofalne opady w Ameryce S.
      Niektórzy meteorolodzy wskazują, że ciężka zima na półkuli N jest
      spowodowana przez El Nino. W tym sezonie klimat nie tyle się
      ocieplał, co ocipiał.
      • kitra1 Tanie egzotyczne podroze 28.01.10, 06:20

Biedni turysci jada tam gdzie tanio a wiec w egzotyke
        pory deszczowej. Pora deszczowa ma strony uboczne.
        Taplanie sie w blocie.
        • szto_tawariszczi szkoda... 28.01.10, 06:49
          szkoda że nasze rude Słonko
          \
          nie POjechało tam teraz...

byłby spokój jakby tam został :-)
    • muminos1975 Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 28.01.10, 06:11
      to straszne, jak im pomoc? moze jakis SMS ?
    • etykieta.zastepcza a wszystko przez PKP... 28.01.10, 08:18
      bo któż inny mógłby być winien temu nieszczęściu? :-P
    • 11111 uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma prądu... 28.01.10, 08:20
      w Polsce jest ciezka zima, prądu nie ma kilkadziesiat tys. ludzi i
      jakos nikt tu z tego nie robi tragedii.
    • indywidualismus TFU!ryści, cholera! Mają co, chcieli! 28.01.10, 08:32
      Zachciało im się Peru! mają Peru! To dziki kraj, trzeba być przygotowanym na
      wszystko.
    • extrafresh Koszmar w Andach! Brak ciepłej wody! 28.01.10, 08:40
      Mc Donald's też zamknięty!?

• skm7 Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 28.01.10, 08:52
      ludzie, ale piszecie głupoty... przykro aż czytać... nie wiecie co czują
      bliscy tych, którzy tam teraz są... tak się składa, że moja siostra jest jedną
      z tych turystek... to jest koszmar!!! rodzina tu ledwo żyje, a Wy takie rzeczy
      piszecie... koszmar... nie ma jak ludzi uwolnić, nie ma z nimi kontaktu...
      ambasada w Peru nic nie robi... ciekawe czy rząd Polski wreszcie coś uczyni???
      ludzie pomóżcie... trochę serca... jesteśmy mądrzy jak nas to nie dotyczy i
      wtedy łatwo się mądrzyć, ale żeby choć troszkę serca okazać i pomóc... to jest
      trudno!!! proszę jeśli ktoś może pomóc lub podpowiedzieć gdzie zapukać o pomoc
      niech napisze... z góry dziękuję za dobro i zrozumienie oraz za pomoc!!!
      • indywidualismus Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 10:03
        skm7 napisała:
        ... tak się składa, że moja siostra jest jedną
        > z tych turystek...
        Ktoś ją przymusem wepchnął do samolotu? Skuto ją kajdankami? Wywieziono kibitką?
        Współczucie to ja mam dla sierot na Haiti, które los okrutnie doświadczył. Twoja
        siostra sama zafundowała sobie (za ciężką kasę) te kłopoty i dostała, jak
        również my wszyscy za jej pośrednictwem solidną nauczkę. NIE PCHAJ SIĘ TAM, SKĄD
        NIE WYJDZIESZ SAM !
      • tojatojatoja Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 11:05
        skm7 napisała:

> ambasada w Peru nic nie robi... ciekawe czy rząd Polski wreszcie coś uczyni???

Chyba jednak robi. Cyt. "Polski konsul w Peru Dariusz Latoszek zapewnił, że ambasada robi wszystko, aby pomóc polskim obywatelom. Konsulat - także w porozumieniu z dyplomatami z innych krajów Unii - stara się naciskać na lokalne władze, by jak najszybciej zapewnić pomoc i ewakuować poszkodowanych."

Z tego, co się orientuję, to oprócz 5 Polaków jest tam ok. 200 obywateli innych krajów unijnych. Czy z ich obecności w tym miejscu również można wysuwać wniosek, że służby konsularne ich krajów nic nie robią? Może robią, tylko w panujących tam warunkach udzielenie natychmiastowej pomocy jest niemożliwe?
    • mko7 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 08:59
      Z Machu Picchu można wydostać się inną drogą:

www.wyprawa.net/aktualnosci.php?je=pl&miesiac=5&rok=2005#28
    • very_famous Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 28.01.10, 09:13
      Typowa polska mentalność przebija przez większość wypowiedzi. Hipokryzja,
      zawiść i zaściankowość. Tylko jak tacy ludzie sami pojadą za granicę i zamiast
      5 dań do wyboru w hotelu 3-gwiazdkowym, będą mieli najwyżej dwa to zrobią z
      siebie wielce poszkodowanych przez los. Więcej zrozumienia i współczucia
      panowie i panie dla innych, którzy mają prawdziwe kłopoty.
      • gojek75 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 10:10
        no ja Cie kuzwa pierdziele - tragedia dla tysiecy mieszkancow regionu, powodz a
        mi tutaj laska narzeka ze nie moze naladowac komorki i laptopa i o zgrozo wziac
        prysznicu w cieplej wodzie...kuzwa konsumizm w 100% wydaniu ... nastepnym razem
        polecam nie ruszac sie z domu (siedziec na pupie przed telewizorem, lapciem
        wlaczonym i komorka na kolankach bo niedaj boze jakas tragedia sie stanie... :)

no coz ja tam wolalem siedziec 2 tyg w dzungli w obozie dla uchodzcow (bez pradu
        i biezacej wody) i wtedy naprawde czulem ze ten caly syf cywilizacyjny wyszedl
        mi poorami (nie brakowalo mi ani komorki, ani kompa ani niczego innego) a czas
        speedxzalem na rzeczach konstruktywnych i niosacych ze soba jakas dodatkowa
        wartosc dla tych dzieci (oboz byla dla uchodzcow z Birmy)

dla tej Pani co tak cierpiala - nastepene wakacje zrob cos dla innych (polecam
        to co ja zrobilem) nagle zdasz sobie sprawe ze caly ten technologiczny syf nie
        jest Ci potrzebny na wakacjach a i pewnie zmieni Ci sie podejscie do zycia...
        • w1m Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 10:51
          gojek75 napisał:

> no ja Cie kuzwa pierdziele - tragedia dla tysiecy mieszkancow regionu, powodz a
          > mi tutaj laska narzeka ze nie moze naladowac komorki i laptopa i o zgrozo wziac
          > prysznicu w cieplej wodzie...

może pomyśl, że rodzina w Polsce nie wie co się z tobą dzieje i komórka jest
          właśnie po to żeby im dac znać, bo wiadomości niepełne, a nie żeby sobie pograć
          na niej.
          • skm7 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 10:57
            nikomu nie życzę tego co czują bliscy... każdy jest mądry tu, ale ciekawe co by
            czuł tam na miejscu... a ciekawe co by czuł będąc tu i czekając na znak życia
            ukochanej bliskiej osoby, która spełniła swoje marzenie i nagle taki dramat...
            trochę serca... dziękuję każdemu kto rozumie i pomaga choć dobrym słowem...
            • gojek75 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 11:03
              alez ja to akurat rozumiem - tylko ze z jej wypowiedzi nie wyniklo akurat to
              tylko ze wlasnie3 nie maja pradu (komorki nie dzialaja, laptopoa nie mozna
              podlaczyc no ii wlasnie cieplej wody nie ma) - szczegolnie ta woda mnie
              rozbila... co do kontaktu z domem to juz chyba raczej odpowiedzialnosc
              organizacji jak czerwony krzyz i/lub np konsulatu polskiego (chyba wlansie od
              tego sa te darmozjady...) ale laska ewidetnie przesadziala z ta woda ciepla, nie
              sadzisZ?
    • indywidualismus Nie mają kocy biedaki.. 28.01.10, 09:43
      A do tej pory pod czym spali?
    • janusz.de Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie ma... 28.01.10, 10:18
      Czy jest wśród uwięzionych nasze słońce Peru, może tam zdecyduje się kandydować.
      • skm7 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 10:49
        dziękuję tym którzy rozumieją dramat tych turystów uwięzionych w Peru, brak mi
        słów dla tych co piszą takie brednie... serc nie macie... :-(
        • bartoo Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 10:57
          - Nie ma prądu, nie możemy ładować komórek, nie ma internetu.

TRAGEDIA
          • skm7 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 11:01
            tu nie chodzi o prąd... tu chodzi o żywioł... o ludzi, którzy tam przeżywają
            tragedie... tam są nasi bliscy, tam są ludzie... zobaczcie jak u nas są powodzie
            i cierpienie i jacy jesteśmy bezradni czasem... ale jesteśmy tu w Polsce... a
            tak się składa, że tam w Peru jest piątka naszych rodaków... to są nasi bliscy i
            trzeba być podłym człowiekiem żeby tak pisać...
            • gojek75 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 11:14
              skm7 napisała:

> tu nie chodzi o prąd... tu chodzi o żywioł...

tutaj akurat sie z Toba zgodze, ale to chyba jest kolejny dowod na to zeby z
              calym szacunkiem podejsc do zywiolu (i szczegolnie nie miec pretencji o to ze
              nie ma cieplej wody), zywiol jak zywiol (na haiti bylo/jest chyba gorzej, a tak
              to jak na razie oni sa odcieci od swiarta ale zyja, wyslali info ze jest
              wszystko ok (ale tylko coby jeszcze ciepla woda byla to byloby wspaniale, a jak
              moglabym jeszcze sobie jakies pierdy wsadzic na lapcia to juz woogole byloby
              wspaniale - a tutaj niestety nie sa to priorytety - najpierw trzeba ludzi
              ratowac a pozneij martwic sie pradem itd...

moze zamiast narzekac na brak pradu to by zaapelowala o pomoc w dostarczeniu
              srodkow potrzebnych na przezycie (patrz jedzenie, koce czy tez jakies namioty
              dla tych ludzi co zostali bez dachu nad glowa a caly iich dobytek poplyna do
              oceanu - a nie mi tutaj mowic o braku cieplej wody i pradu... o to mi tylko
              chodzi - priorytety jej sie pomylily...
              • skm7 Re: Polscy turyści uwięzieni w Peru. "Chaos, nie 28.01.10, 12:54
                zgadzam się... tu jest potrzebna pomoc... a nie prąd czy inne... nam tu też nie
                chodzi o spory nad wodą czy prądem... ale chodzi o pomoc tym którzy tam są i
                walczą o powrót, o życie ludności Peru... a walka z żywiołem zawsze jest
                ciężka... w takich sytuacjach ludzie czasem nie myślą racjonalnie i mylą im się
                priorytety to fakt... ale najważniejsza jest pomoc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka