funny5 30.01.10, 16:52 Jesli piss-prezydent objal patronatem to pomnik nie powstanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuba2 21 tys.875 figur... 30.01.10, 16:56 ... a po wybudowaniu proponuję, by je zasypać tak jak to zrobili w swoim czasie Chińczycy! To jakiś chory pomysł! Kto tam będzie sprzątał po pijaczkach, którzy w cieniu rzeźb znajdą doskonałe ukrycie przed niepowołanymi oczami!? Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 17:07 Oczywiście, znalazł się malkontent już w drugim poście. Oto Polska właśnie! Sprzątać będzie obsługa tego pomnika, na takiej zasadzie jak sprząta się np. parki. Dodatkowo monitoring i ochrona obiektu może sprawić, że pomnik stanie się najmniej pożądanym miejscem do spożywania alkoholu przez pijaczków. Oczywiście, wiem napiszesz skąd pieniądze? Dla gminy Chęciny taki pomnik to będzie żyła złota, będą go odwiedzały tysiące turystów, wydając w zapomnianych już trochę Chęcinach miliony złotych, powstaną nowe miejsca pracy w knajpach i sklepach. Myślę, że chętnie wydadzą te pieniądze na ochronę i sprzątanie. Jak się chce to wszytko można, ale najprościej jest se siąść przed komputerem i wszystko skrytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego Od Polski to ty sie odp. mow o swoim kraju 30.01.10, 17:12 mejlmi napisał: > Oczywiście, znalazł się malkontent już w drugim poście. Oto Polska właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
expert_spod_mostu_kierbedzia z całem szacunkiem, ale czy nie lepiej wybudować 30.01.10, 17:24 jakiś uniwersytet ( choćby w niedalekim zapomnianym Ossolinie ) albo jakąś elektrownię atomową ... żeby nie stać w miejscu ale iść do przodu .. tym którzy zginęli w Katyniu winniśmy konkretne czyny gwarantujące że Polska jest/będzie silna i że ich ofiara nie poszła na marne ... Odpowiedz Link Zgłoś
marqr Re: ...Skoro lotnisko im nie wyszło... 30.01.10, 18:41 Proponuję po zakończeniu każdej kadencji zabetonować wszystkich posłów i senatorów i ustawić pod Chęcinami. Po 39-ciu kadencjach pomnik będzie kompletny. To tylko 160 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Przedwojenni zdrajcy z KPP im pomogli ! 30.01.10, 19:00 Przedstawili gotowe listy obywateli do zamordowania . Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: z całem szacunkiem, ale czy nie lepiej wybudo 30.01.10, 18:34 Jaka znowu "ich ofiara"??? To po prostu byli bezbronni ludzie, zamordowani przez zbrodniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 17:23 Po pierwsze jest to nierealizowalne. Po drugie, ciężko mi sobie wyobrazić osobę, która ma ochotę taki pomnik odwiedzić. I nie widzę zbyt wiele osób, które byłyby chętne wykupić te figury (pewnie będą drogie, czy na plecach będą imiona sponsorów, przecież to upokarzające). Po trzecie, w czasie w II wojny światowej zginęło 17% polskich obywateli, może wszystkim postawimy taki pomnik a nie wybranym 20 tys (przy pełnym rozumieniu wyjątkowości stalinowskiego bestialstwa). Tą drogą można dojść do jakiegoś szaleństwa. Po czwarte, co innego muzeum (nawet droższe), które by edukowało, prowadziło jakieś badania, publikowało, a co innego monstrualny pomnik, którego nikt nie będzie odwiedzał. Po piąte, porównanie z terakotową armią jest trafione. Tamto to była fanaberia kolesia który uważał się za półboga. Ofiary mordu katyńskiego nie zasłużyły sobie na takie megalomańskie szastanie ich pamięcią. Po szóste, pomnik zapowiada się wyjątkowo obrzydliwie. Głaz poświęcony Katyniowi na cmentarzu bródnowskim w wawie jest sto razy bardziej poruszający i odpowiedni. mejlmi napisał: > Oczywiście, znalazł się malkontent już w drugim poście. Oto Polska właśnie! > Sprzątać będzie obsługa tego pomnika, na takiej zasadzie jak sprząta się np. > parki. Dodatkowo monitoring i ochrona obiektu może sprawić, że pomnik stanie si > ę > najmniej pożądanym miejscem do spożywania alkoholu przez pijaczków. > Oczywiście, wiem napiszesz skąd pieniądze? > Dla gminy Chęciny taki pomnik to będzie żyła złota, będą go odwiedzały tysiące > turystów, wydając w zapomnianych już trochę Chęcinach miliony złotych, powstaną > nowe miejsca pracy w knajpach i sklepach. Myślę, że chętnie wydadzą te pieniądz > e > na ochronę i sprzątanie. Jak się chce to wszytko można, ale najprościej jest se > siąść przed komputerem i wszystko skrytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 18:35 A po siódme, kadencja Lecha Kaczyńskiego ma się ku końcowi. Po ósme, może wyjść taki obciach, jak z peronem we Włoszczowie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 19:34 Na ogół jestem wściekły na polskie malkontenctwo, ale w tym wypadku zgadzam się z prawie wszystkimi powyższymi argumentami przeciwko temu pomysłowi. A post, pod którym bezpośrednio piszę jest najlepszym bodaj zbiorem merytorycznych kontrargumentów. I za to dzięki - podpisuję się obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: 21 tys.875 figur... 31.01.10, 08:47 W tym szaleństwie jest metoda... Praca na parę pokoleń - rzeźbiarza i architekta, fucha dla nich, dzieci, wnuków, prawnuków... Powiedzmy - dziesięć tysięcy za figurę x 21.875 sztuk. Atrakcja turystyczna? Maciek Zembaty kiedyś śpiewał, że "w prosektorium najweselej jest nad ranem". To coś w tym guście. Ja wolę gdzieś popłynąć kajakiem czy jachtem, wspinać się na Czerwone Wierchy w Tatrach. Jeden szczyt kiedyś był zwany "imienia Gomułki", dziś - Lecha Kaczyńskiego. Nazywa się CIEMNIAK... Od 21.875 rzeźb jednak wolę z PRL "tysiąc szkół na tysiąclecie". Choć - jak widać - wielu artystom i politykom nie chciało się uczyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 17:54 > Dla gminy Chęciny taki pomnik to będzie żyła złota, będą go odwiedzały tysiące > turystów, wydając w zapomnianych już trochę Chęcinach miliony złotych, troche glupio na tragedii zarabiac, nie sadzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
ojcieckierownik Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 17:56 "Najwieksze interesy robi sie na wielkich,slomianych inwestycjach." St. Bareja "Miś" Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 18:36 Ja również mam skojarzenia ze słynnym peronem. Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik mejlmie, a ile i kto zapłaci za taką złotą kurę 30.01.10, 18:10 bo jeżeli Chęciny mają tylko mieć dochód, ale koszty to już dla wszystkich pozostałych, to przepraszam ale ja nie wchodzę tym bardziej że z pisspreziem, z tym ostatnim mogę wejść tylko w jedno - jego i jego brata rezygnację z wszelkiego uczestnictwa w życiu publicznym, na takie pożegnanie chętnie przyjdę i to z kwiatami Odpowiedz Link Zgłoś
mikwa Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 18:26 To świetny pomysł zarabiać miliony na zbrodni katyńskiej. Będą obok pomnika knajpki, sklepy (a w nich na przykład plastikowe czaszki z dziurą w potylicy), można będzie urządzać pikniki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
klassa Szajba 30.01.10, 18:37 mejlmi napisał: powstaną > nowe miejsca pracy w knajpach i sklepach. Myślę, że chętnie wydadzą te pieniądze ---------------------- Słusznie,słusznie.Jak się zobaczy cóś takiego,to tylko się wódy napić. Czy to aby nie pomysł Pana Wajdy? Chciał on już raz uszczęśliwić Gdynię pomnikiem słońca (symbolika,symbolika!) o 20 metrowej średnicy wynurzającym się codziennie z morza przy dżwiękach hymnu.Też by pewnie wzrosły obroty w knajpach i przychodniach. Szajba! No,to se siadłem i skrytykowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
klassa Re: Szajba 30.01.10, 18:52 klassa napisał: > mejlmi napisał: > powstaną > > nowe miejsca pracy w knajpach i sklepach. Myślę, że chętnie wydadzą te pi > eniądze > ---------------------- > Słusznie,słusznie.Jak się zobaczy cóś takiego,to tylko się wódy napić. Czy to > aby nie pomysł Pana Wajdy? Chciał on już raz uszczęśliwić Gdynię pomnikiem > słońca (symbolika,symbolika!) o 20 metrowej średnicy wynurzającym się codzienni > e > z morza przy dżwiękach hymnu.Też by pewnie wzrosły obroty w knajpach i > przychodniach. Szajba! > No,to se siadłem i skrytykowałem. Pomyłka! O kurcze! Nie słońce - tylko orzeł to miał być! Jeszcze lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiuu1 Swieta sprawa ...koszmarna idea witamty w PL 30.01.10, 20:45 Swieta sprawa koszmarna idea Nikt nie odwiedza takich pomnikow ...bo i poco? wystarczy swieczka zapalona w kosciele Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Jak się chce to wszytko można" 30.01.10, 22:23 Aby Twoje zyczeniowe chciejstwo sie ziscilo, trzeba jeszcze by nasze tanie narodowe pyskowanie przekladalo sie na cos wiecej niz tylko oparte na wscieklej rusofobi wspolne wyszczekanie. Skad ta pewnosc, ze na okolicznosc tego pomnika zjezdzac sie beda do Checin miliony turystow ? Kto bedzie oplacal pomnik gdy chciejstwo, jak czesto w naszym kraju, zawiedzie ? Bo przeciez raz zbudowany bedzie "narodowo" nietykalny. Czy przypadkiem architekci pomnika i rozni inni liczni cwaniacy nie chca, podobnie jak nasi politycy, zerujac na naszej histori, na naszej rusofobi, zbijac wlasnego interesu zwiazanego z pracami nad powstaniem pomnika ? Czy ci co decyduja o powstaniu zadeklaruja conajmniej 25-letnia opieke nad pomnikiem tak by jego stan nie uragal ofiarom Katynia? Czy tez po uroczystym otwarciu zostawia problem miejscowym wladzom dumnie umywajac rece (bo przeciez my do wyzszych rzeczy jestesmy stworzeni) Re: 21 tys.875 figur... Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Sakiewicz - i wszystko jasne 01.02.10, 04:17 www.pomnikofiarkatynia.pl/wladze.html Ale co tam robią ludzie uchodzący dotąd za raczej poważnych (Długosz, Pawluśkiewicz)? Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Będą mieć zabezpieczenie na emerytury, no i (wątpl 01.02.10, 11:18 iwa) chwała. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 23:05 Dla gminy Chęciny taki pomnik to będzie żyła złota, będą go odwiedzały tysiące turystów, wydając w zapomnianych już trochę Chęcinach miliony złotych, powstaną nowe miejsca pracy w knajpach i sklepach. Myślę, że chętnie wydadzą te pieniądze na ochronę i sprzątanie. No to co to ma w koncu byc? Pomnik ku pamieci ofiar czy merkantylna zyla zlota dla Checin? Zbijanie kapitalu na pomordowanych jest rownie ohydne jak nazwanie quasi esbeckiej struktury sluzacej partyjnym interesom najglupszej na swiecie prawicy Instytutem Pamieci Narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba dziadek mojej żony... 05.12.11, 03:52 ...przedwojenny kapitan KOP-u, też miał nieprzyjemność znaleźć się w złym miejscu koło Smoleńska. Teściowa na początku lat 90-tych wstąpiła do stowarzyszenia Rodzin Katyńskich, ale jak zobaczyła, że ta firma zajmuje się głównie handlem (np. miniaturowymi cmentarzykami), to im powiedziała, żeby dalej bawili się sami, bo jej to nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
flc99 Re: 21 tys.875 figur... 31.01.10, 17:50 A niby z jakiż to powodów miałbym oglądac takiego gniota? revelstein.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mitko32 Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 17:07 Pijaczkowie jak pijaczkowie, ale kto będzie strzegł tego pomnika przed złodziejami/handlarzami złomem? Wygląda na to, że trzeba będzie postawić silną ochronę (24 h/dobę) wokół pomnika.. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 17:12 Zlomem? a co tam zlomowac? Figury beda pewnie z betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 19:01 A może z terakoty? jednorazowy3 napisała: > Zlomem? a co tam zlomowac? > Figury beda pewnie z betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
felek_zdankiewicz Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 19:20 wystarczy wynająć "oświęcimską" firmę Art Security i po roku śladu po pomniku nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
aryan14 Re: 21 tys.875 figur... 30.01.10, 18:14 Jeżeli lewacko liberalna lumperia nie będzie się tam pojawiać to zapewniam ze służby porządkowe nie będą potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
bubunia1953 Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:00 nie meczcie juz narodu tym katyniem nie ma innych spraw tylko KROPIDLA Odpowiedz Link Zgłoś
devries Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 17:18 Bardzo znajoma estetyke ma ten pomnik www.youtube.com/watch?v=g82hnn8eB_k&feature=related jak widac w tym fragmencie filmu leni riefensthal, te szeregi, monument, plonace znicze i pochodnie, to wszystko juz bylo. Moze to jakas artystyczna prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
draftart Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:02 taki pomnik OK, ale w centrum Moskwy, jak (betonowy las) pomnik ofiar holokaustu w Berlinie, ale Chęciny?!, komuś się blachy w mózgu wygięły Odpowiedz Link Zgłoś
last.man.standing Popieram całym sercem 30.01.10, 17:02 Wreszcie ciekawy pomysł polskiego artysty. Aż przecieram oczy ze zdumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lescigales Re: Popieram całym sercem 30.01.10, 17:58 last.man.standing napisał: > Wreszcie ciekawy pomysł polskiego artysty. Aż przecieram oczy ze zdumienia. Żywcem zerżnięty od Chińczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
300zl Re: świat bedzie podziwiał dzieło kretynizmu 31.01.10, 09:55 moze nawet z kosmosu bedzie widać, buhehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:02 chcą budować, proszę bardzo, tylko niech nie wyciągają łapy po pieniądze. Lepiej by tam kilka drzewek posadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
rst Re: Szaleństwo. 30.01.10, 17:11 Mnie się wydaje, że jakiś "strem" głupote palnął i nic poza tym. Nie miał biedak o czym napisać. 30 hektarów zastawione figurkami? Nie sądzę, żeby aż tacy idioci byli wśród polskich decydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_spasiony Re: Szaleństwo. 30.01.10, 23:12 Nie są aż tacy idioci wśród polskich decydentów. Niestety są większymi idiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
24bitblaster Re: Polska po 1989 roku 30.01.10, 17:17 Ty sam jestes oszolomem... albo bylym aparatczykiem PZPR... Ja osobiscie przekaze kwote $1000.00 dolarow na ten pomnik... A w szkolach film "Katyn" powinien byc obowiazkowy dla calej polskiej mlodziezy. Ten kto czuje sie Polakiem nie moze byc obojetnym wobec mordu NKWD w Katyniu na polskich oficerach. Czesc ich pamieci... Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Re: Polska po 1989 roku 30.01.10, 17:23 A obok powinien stanąć pomnik Rydza Śmigłego, który ich tam wysłał. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelw Re: Polska po 1989 roku 30.01.10, 18:26 powiedz...jesteś takim debilem czy tylko debila udajesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Jasne, bedziesz uczył młodzież, że trzeba sie podd 31.01.10, 00:08 awać na wojnie swemu wrogowi. Za to będą im stawiać pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
phoven Re: Polska po 1989 roku 30.01.10, 17:17 Tajest, tawarisz! Naród z Partią i Partia z Narodem. Sam pomysł może wydawać się przesadzony - ale na świecie były już podobne ilościowo pomniki - dzieki nim doskonale widać ogrom ofiar Katynia. Odpowiedz Link Zgłoś
roll Re: Polska po 1989 roku 30.01.10, 18:04 Za to do 1989 kraj SB takich jak ty komuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego Banderowcy rzadza w Polsce i o Wolyniu mamy 30.01.10, 17:11 zapomniec. 200 000 bestialsko pomordowanch Polakow przez przyjaciol dzisiejszych elyt z rodowodem S, KOR i SLD. Polacy przeprosil za Akcje Wisla. Bo z chat, gdzie zamiast podlogi byla ubita glina i sloma na dachu przeprowadzono ludzi na Ziemie Odzyskane do murowanych budynkow. Pryszczaty przyjaciel tych elyt odwdzieczyl sie honorujac patrona tych rzezi, Bandere. Podobnie bylo za komuny, Kliszki, Jaszczuki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jami8 Czy pomysłodawcy sa pewni, że ofiary Katynia 30.01.10, 17:12 chciałyby tego? A może marzyli o wolnej Polsce, pełnej uśmiechniętych, patrzących ze spokojem w przyszłość ludzi? Może nie myśleli o medalach i pomnikach dla siebie - ale o szczęściu przyszłych pokoleń? I może... aż wstydzę się tej myśli... może pomysłodawcy chcą postawić ten pomnik ku swojej chwale? Jan Mieszczanek Odpowiedz Link Zgłoś
rst Re: Czy pomysłodawcy sa pewni, że ofiary Katynia 30.01.10, 17:16 a może firma, która uzyska wyłaczność na robienie takich figurek ma zpewniony byt na kilkanaście lat, a może na kilkadziesiąt? Ale jednak nie wierzę w powagę tego newsa. Ściema. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf456 Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:13 No no! sam Führer by się nie powstydził! A kto to wszystko ulepi? Czyżby znowu Czesław Dź.? Myślicie, że zdąży przed zejściem do piekieł?... Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:13 A na wiezy niech stoi Saruman pozdrawiajacy Uruk-hai! :D Odpowiedz Link Zgłoś
mr.man Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:13 Ma byc widoczny z kosmosu. Bo jak nie, to drzyjcie przy nastepnych wyborach! Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Za twoje pieniadze! 30.01.10, 17:14 Z twoje pieniądze, paru durniów będzie się miało gdzie lansować. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:14 A gdzie w Ankiecie odpwiedź: "Kpina?" Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Abakanowicz ma taki projekt już zrealizowany 30.01.10, 17:16 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Abakany_Cytadela_Poznan.jpg Dorobić parę figur z łbami i gites. Mamy ofiary Katynia. Odlewnia żeliwa w Śremie przynajmniej zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:16 Dlaczego tylko ofiar Katynia? A co z innymi ofiarami WW II? Zeby bylo sprawiedliwie to niech zrobia taki pomnik skladajacy sie z 5,6 mln lub 5,8 mln figur. Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 17:25 Niedawno byłem na wycieczce Korei Poludniowej i az mnie serce zabolalo widzac ile tam maja wspanialych pomnikow dotyczacych swojej historii. A u nas? Jesli nie wybudowano 20 lat temu to tylko tablice pamitkowe, bo zjada sie malkontenci. Za kogo pieniadz, po co, dlaczeogo? Najlepiej nie pamietac. Aha celowo przywolalem przyklad tego kraju, gdyz poziom startowy napewno mial gorszy od nas (i to o wiele), a jak tam pojedziesz, to jak bys trafil do innego swiata (nie tylko ze wzgledu na kulture). Teraz co do pomyslu Dobrze, ze chca zrobic cos orginalnego, bo przynajmniej turysci beda mieli co ogladac. Szkoda, ze nie w jakims wiekszym miescie, ale brawa za pomysl. Szkoda tez, ze nasi quasi liberalowie juz sa przeciw. o to Polska wlasnie (lubie tych naszych kolegow, co to do Londynu jeszcze nie trafili,a juz sa Johnami i pluja na swoj kraj. Co do porblemu zuli i zlomiarzy, oni istnieja takze w innych krajach). Pytanie czemu Polacy maja przekonanie, ze sa narodem gorszym od innych? kiedys byl mesjanizm, teraz za bardzo rzekrecilo sie w druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 18:05 Wybudowanie tego pomnika świadczyłoby o tym, że jesteśmy narodem gorszym od innych i to jeszcze zakompleksionym. Jeżeli w korei południowej głównie zwracałeś uwagę na pomniki (których zresztą jest zapewnie mniej niż w Wawie) to gratuluję. Dodam, że lekko na północ od Korei Południowej pomików jest jeszcze więcej i ich rozmiary też są odpowiednio większe. Oni to dopiero daleko zaszli, nie? irneriusz napisał: > Niedawno byłem na wycieczce Korei Poludniowej i az mnie serce zabolalo widzac > ile tam maja wspanialych pomnikow dotyczacych swojej historii. A u nas? Jesli > nie wybudowano 20 lat temu to tylko tablice pamitkowe, bo zjada sie malkontenci > . > Za kogo pieniadz, po co, dlaczeogo? Najlepiej nie pamietac. Aha celowo > przywolalem przyklad tego kraju, gdyz poziom startowy napewno mial gorszy od na > s > (i to o wiele), a jak tam pojedziesz, to jak bys trafil do innego swiata (nie > tylko ze wzgledu na kulture). > > Teraz co do pomyslu > > Dobrze, ze chca zrobic cos orginalnego, bo przynajmniej turysci beda mieli co > ogladac. Szkoda, ze nie w jakims wiekszym miescie, ale brawa za pomysl. Szkoda > tez, ze nasi quasi liberalowie juz sa przeciw. o to Polska wlasnie (lubie tych > naszych kolegow, co to do Londynu jeszcze nie trafili,a juz sa Johnami i pluja > na swoj kraj. Co do porblemu zuli i zlomiarzy, oni istnieja takze w innych kraj > ach). > > Pytanie czemu Polacy maja przekonanie, ze sa narodem gorszym od innych? kiedys > byl mesjanizm, teraz za bardzo rzekrecilo sie w druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelw Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 18:31 czy to ze pamięta się o pomordowanych jest oznaka zacofania?????? to w takim razie Niemcy Amerykanie Anglicy..oni wszyscy są zacofani??? no tak ale kretyny którzy wszystko maja w dupie są cool.... ŻENADA Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 31.01.10, 01:32 Kolejny który nie rozumie różnicy między upamiętnianiem i autentyczną pamięcią a monumentalnym badziewiem aurelw napisał: > czy to ze pamięta się o pomordowanych jest oznaka zacofania?????? > to w takim razie Niemcy Amerykanie Anglicy..oni wszyscy są zacofani??? no tak > ale kretyny którzy wszystko maja w dupie są cool.... ŻENADA Odpowiedz Link Zgłoś
ale_dno Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 01.02.10, 13:52 szabo napisał: > monumentalnym badziewiem tego badziewia najwięcej jeszcze na opolszczyźnie, pora skończyć z czerwonymi gwiazdami Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 18:34 "Niedawno byłem na wycieczce Korei Poludniowej i az mnie serce zabolalo widzac ile tam maja wspanialych pomnikow dotyczacych swojej historii." A w Korei Północnej są jescze piękniejsze pomniki. A na poważnie - jaki z ciebie Polak, jeśli kaleczysz mowę ojczystą? Moja rodzina od pokoleń dawała Polsce to co najcenniejsze - życie i nie będzie mnie jakiś "tutejszy" szantażował swoimi bohomazami. Dzisiejszy patriotyzm musi polegać na pracy , a nie stawiani monstrualnych knotów. Jeśli nie stworzymy wielkiej Polski, silnej gospodarczo, to i tak nikt do tego skansenu nie przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
felek_zdankiewicz Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 19:09 irneriusz napisał: > Niedawno byłem na wycieczce Korei Poludniowej i az mnie serce zabolalo widzac > ile tam maja wspanialych pomnikow dotyczacych swojej historii. Eee tam. W Północnej mają jeszcze więcej... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
czaromir Ale po co? Przecież są już pomniki. I jest pamięć. 30.01.10, 17:18 Czy naprawdę musimy wydawać ciężkie pieniądze na ten pomnik? Czy za te pieniądze nie można pomóc żyjącym? Są przecież pomniki ofiar Katynia. Nikt nie kwestionuje męczeństwa tragicznie poległych. Ale po co stawiać kolejną mega-kolubrynę, która w makro skali będzie rozdrapywała polskie rany. Niech one się w końcu zabliźnią. Odpowiedz Link Zgłoś
bak_on Re: Ale po co? Przecież są już pomniki. I jest pa 30.01.10, 17:59 Wyglada na potrzebe przelicytowania innych. Pomyslodawcy nie tyle chca upamietnic ofiary Katynia, co wlasne nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
porucznik.kodak skoro PO 30.01.10, 17:18 nie macza w tym dziele swoich brudnych paluchów to popieram Odpowiedz Link Zgłoś
jonwol A co mają Chęciny do ofiar Katynia? 30.01.10, 17:19 Niech Szkieletczyzna wystawi pomnik Moczarowi i jego towarzyszom walki. Dekle im od mrozu się powypaczały. Odpowiedz Link Zgłoś
kutzowesz [...] 30.01.10, 17:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
justusz Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:21 O BOZE...widzisz ludzka głupote i nie grzmisz? Pewnie zaraz rzuce sie na mnie hordy po szargam swietosc...nieprawda swietosc wymaga skupienia pamieci zadumy i szacunku ze skłpnem głowy a nie spektakularnych doraznych akcji podyktowanych głupota tak wielka ze az z niej zakpic nie wypada....tylko klaskac wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofaz Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 17:27 Kto da na ten pomnik pieniądze? Bo z pewnością nie powinny na to pójść nasze bidne finanse publiczne. Dość tej polskiej obłędnej nartyrologii !! Dość ! W Polsce jest kilkaset tysęcy młodych ludzi zagrożonych wylkuczeniem społecznym. Czy takim hiper patriotycznym Polakom nie przyjdzie do głowy, że jak kto chce zrobicć coś dobrego to lepiej zagrożonym pomóc ? Co do złoej żyły. Ten Pan, który tak myśli, musi w swoje bogatej w myśli głowie, że nagle pół, a może i cała Europa padnie na kolana przed wiekopomnym dziełem, a kolejki zaczną ustawiać się , a cenne euro zostawiać. Czy ten Pan jest przekonany, że zdrowo myśli sądząc , że ktoś pojedzie do prowicjonalnegoj miejscowości tylko w tym celu? Mój Boże... Czy nie można w tym kraju w końcu skończyć z upamietnianiem klęsk narodowych. Czy nikt nie wie tego, że Polska to jedyny kraj na świecie radujący się ze swoich klęk. Wymieniona wcześniej propozycja posadzenie kilkudziesięciu tysięcy drzewek jest milion razy słuszniejsza i zdrowsza psychicznie, a co najważniejsza ekologiczna! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.man Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 17:32 podatek oglosic od glosowania na pewna partie ludzi malych cialem, ale wielkich sercem, a poborca i glownym wykonawca oglosic rydzyka. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 17:47 Cialbym uslyszec o upamietnienu klesk, bo nie mam przykladow. pozatym katyn trudno nazwac kleska, bo to nawet walka nie byla tylko bestialstwo. Prosze rowniez powiedziec zydom by przestali gadac o swoim holokauscie, bo to juz nudene to pamietanie klesk (jeden napis ukradli,a juz tam komentarze, ze to wypowiedzenie wojny Izraelowi). Przerobilem pana posta, by byl w podobnym tonie i dotyczyl innego kraju. Nadal uwaza pan, ze ma racje. CO do naszego upamietniania cierpienia (chodzi o katyn i powstanie warszawskie) to przybralo ono na sile, gdyz zrzucilismy dominacje rosji i mozemy pamietac. Na koniec ciekawstko jeden z szefow wielkiego polskiego banku (prywatnego) studiowal prawo, ekonomie i historie w wywiadzie powiedzial, ze w zyciu przydaje sie najbardziej to ostatnie. Taka niespodzianka dla quasi liberalow Odpowiedz Link Zgłoś
wwl545a Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 18:06 Ja też nie przepadam za masa bez sensownych pomników, ale ten pomnik uznaję że ma sens. Niestety takie liczby ludzi jak 20-30 tys. są traktowane według słów Stalina: "śmierć jednostki to tragedia, śmierć milionów to statystyka". Taki pomnik pozwoliłby ludziom uzmysłowić (nawet mi osobiście) co to znaczy zabito 28 tys. osób, jaki to ogrom ludności. taki pomnik pozwolił by sobie wyobrazić co to znaczy 15 tys, i co to znaczy 300 tys. zabitych osób. Taki pomnik stworzyłby skale porównawcza dla ludzkiej wyobraźni. Może faktycznie dobrze by było zastanowić się nad lokalizację, ale z drugiej strony taki pomnik pośród pól i lasów mógłby pozwolić na chwilę zadumy - ale temu to cale centrum już tak nie będzie prawdopodobnie służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.man Re: Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami p 30.01.10, 20:43 proponuje spacer nad rzeke, albo do lasu z kajetem i dlugopisem. w kajecie dlugopisem proponuje narysowac 30 tys. kropek, a potem sie zadumac. wyjdzie podobny efekt, a w dodatku ludzie, ktorzy takich potrzeb nie maja nie beda musieli sie zrzucac. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia-pollpressagency Cywilizacje pozostawiaja po sobie symbole 30.01.10, 17:21 Cywilizacje pozostawiaja po sobie symbole materialne i dlatego istnieja wiecznie. Przykladem jest Grecja, Rzym, Egipt z piramidami, Chiny z murem... Dlatego mysl Patriotyczna i Tradycji zakleta w postaci wielkiego POMNIKA KATYNSKIEGI zlozonego z sylwetek wszystkich ofiar jest najwspanialszym symbolem martyrologii Narodu Polskiego i nie tylko tamtych czasow. Dobrze sie stalo, ze honorowy patronat nad Monumentem objal Prezydent RP Profesor Lech Kaczynski. BONAWENTURA. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Cywilizacje pozostawiaja po sobie symbole 30.01.10, 17:33 Grecja, ta przedaleksandryjska przynajmniej, jest doskonałym przykładem, bo nie pozostawiła po sobie żadnych monumentalnych fanaberii typu piramidy i takie tam. Rzymianie znani są raczej z budowy budynków użytkowych, dróg, akweduktów, nawet koloseum miało ważne zastosowanie. Proponuję narodowi polskiemu pozostawienie po sobie takich pamiątek i wspomnień. Chiński mur do czegoś był potrzebny i przez sto lat nawet był użyteczny, zresztą okazał się w końcu inwestycją nie trafioną, jak przyszło co do czego. Generalnie wolę cywilizacje troszczące się bardziej o dobrobyt swoich obywateli i spóściznę intelektualną niż o pomniki i monumentalne, nikomu nie potrzebne konstrukcje. opinia-pollpressagency napisała: > Cywilizacje pozostawiaja po sobie symbole materialne i dlatego > istnieja wiecznie. Przykladem jest Grecja, Rzym, Egipt z piramidami, > Chiny z murem... Dlatego mysl Patriotyczna i Tradycji zakleta w > postaci wielkiego POMNIKA KATYNSKIEGI zlozonego z sylwetek > wszystkich ofiar jest najwspanialszym symbolem martyrologii Narodu > Polskiego i nie tylko tamtych czasow. Dobrze sie stalo, ze honorowy > patronat nad Monumentem objal Prezydent RP Profesor Lech Kaczynski. > BONAWENTURA. Odpowiedz Link Zgłoś
newyorker77 Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami pow... 30.01.10, 17:23 w moim przekonaniu dziury w glowach, na czele z autorem projektu, maja ci wszyscy, ktorzy optuja za uświęceniem pamięci pomordowanych w taki sposob.Polska gigantomania, tromtradacja i zadece sa - niczym idee pewnego bolszewika - wiecznie zywe. Jestem ciekaw, na czyje barki spadnie splacanie czyjegos chciejstwa? Odpowiedz Link Zgłoś