Dodaj do ulubionych

Studenci: Zostawcie stypendia naukowe

08.02.10, 08:36
Kocham takie pomysły. Moi rodzice pracowali całe życie, i w małym stopniu
przekraczamy dochód na 1 członka rodziny, tymczasem dzieci osób pracujących za
granicą nie zarejestrowanych u nas rodziców pobierają socjal i zupełnie się
tego nie wstydzą. Stypendia naukowe są u mnie na politechnice, rzeczywistą
motywacją dla osób, które uczą się długie godziny, by zrozumieć i by kraj mógł
mieć inżynierów. Nie chce generalizować i obrażać osób biednych, bo one
korzystają ze stypendiów socjalnych z głową, ale wielu kombinatorów zwyczajnie
te pieniądze przepija.
Obserwuj wątek
    • paniam Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 08:38
      To stypendia socjalne są niemoralne. Czy się stoi czy się leży....
      Owszem na pierwszym roku studiów muszą być, ale od drugiego powinny
      zostać zastąpione stypendiami naukowymi- za osiągnięcia. O ileż
      większa motywacja do nauki! Inna sprawa, że pieniądze na stypendia
      naukowe obecnie są dzielone według widzimisię kilku osób, nie
      istnieje coś takiego jak spójne zasady ogólne. Na wydziałach
      matematyczno-przyrodniczych kryteria są śmieszne a kwoty pokaźne , na
      humanistycznych średnie wyśrubowane i kwoty rzędu 80 zł.I niech mi
      nikt nie próbuje wmówić, że studia na wydziale filologicznym czy
      historycznym są łatwiejsze niż na fizyce, każdy wybiera według swoich
      uzdolnień. Ręczę , że zdolny fizyk w 90 % przypadków nie poradziłby
      sobie na filologii
      • bigorais Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 09:17
        Hmm.. warto zauwazyć, że stypendium socjalne różni się wysokością także zaleznie
        od uczelni.
        Osobiście, bardzo motywuje mnei do nauki stypendium naukowe, nei chciałabym, aby
        je zlikwidowano. Jednak pomysł, aby brać wiecej kryteriów pod uwagę, podoba mi
        się. Studiuję 2 kierunki (pokrewne), działam aktywnie w kole naukowym i
        wolontariacie, wiec jestem na straconej pozycji wobec osób, które przed każdym
        egzaminem ryją tydzień i... nie robią nic poza tym. Na pierwszym roku miałam
        stypednium, gdyż wtedy jeszcze nie nie robiłam, a teraz nico z tego, niestety.
        Na socjalne także się nie załapię, więc czasem bywa cienko..
        • z.x.c.v.b Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 18:13
          > się. Studiuję 2 kierunki (pokrewne), działam aktywnie w kole naukowym i
          > wolontariacie, wiec jestem na straconej pozycji wobec osób, które przed każdym
          > egzaminem ryją tydzień i... nie robią nic poza tym. Na pierwszym roku miałam
          > stypednium, gdyż wtedy jeszcze nie nie robiłam, a teraz nico z tego, niestety.
          > Na socjalne także się nie załapię, więc czasem bywa cienko..

Bywa cienko? Więc w końcu zacznij COŚ robić, bo wbrew twojemu mniemaniu aktualnie robisz NIC. Rozumiem, że mogą cię interesować koła, wolontariat itp., ale może warto poszukać jakiejś pracy na weekendy albo popołudnia. Pojawią się pieniążki, a przy okazji będzie to lepiej wyglądało w CV niż to twoje działactwo.
          • la_peste Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 20:23
            > Bywa cienko? Więc w końcu zacznij COŚ robić, bo wbrew twojemu
            mniemaniu aktualn
            > ie robisz NIC. Rozumiem, że mogą cię interesować koła, wolontariat
            itp., ale mo
            > że warto poszukać jakiejś pracy na weekendy albo popołudnia.
            Pojawią się pienią
            > żki, a przy okazji będzie to lepiej wyglądało w CV niż to twoje
            działactwo.

żałosne to głosy informujące studenta, który z zaangażowaniem
            studiuje, że lepiej by wyglądało gdyby pracował; otóż można pracować
            w czasie studiów, ale się wtedy porządnie nie studiuje. Nie ma
            takich cudów. Owszem, można skończyć niektóre kierunki nie chodząc
            na zajęcia i się prześlizgiwać na trójach, tylko niech nikt nie
            mówi, że coś po takich studiach będzie umiał. Studiowanie bowiem to
            nie tylko uczestnictwo w zajęciach (na niektórych kierunkach siedzi
            się na uczelni całymi dniami, bo są laboratoria, na niektórych niby
            nie, ale za to w domu trzeba przeczytać tyle książek ile większość
            naszego społeczeństwa nigdy nie będzie miała w ręku). Czasem po
            prostu trzeba się do zajęć przygotować, czasem pobyć w bibliotekach,
            napisać jakieś prace... A w CV dobrze wygląda tylko doświadczenie
            związane z przyszłym zawodem, a takie można zdobywać jak już się coś
            umie, na ostatnich latach studiów, a nie kelnerowanie za murzyńskie
            stawki, typu 4 zł za godzinę. Jak komuś się nie chce dobrze uczyć -
            niech pracuje, ale jeśli ktoś pracuje na cały etat ucząc się -
            warto mu w tym chociaż trochę pomóc. Stypendium naukowe nie starcza
            nawet na zakup podręczników, ale jest chociaż na ksero lub bilet
            miesięczny. Dla studenta to często b. dużo.
            • z.x.c.v.b Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 09.02.10, 00:45
              > można pracować
              > w czasie studiów, ale się wtedy porządnie nie studiuje. Nie ma
              > takich cudów.

Generalnie masz rację, ale ja odpowiadam na konkretny post "bigorais". Chyba mi nie powiesz, że można porządnie studiować będąc na 2 kierunkach, w samorządach, kołach, wolontariatach...? Skoro ona jest w stanie funkcjonować na tylu frontach i narzeka na kwestie finansowe, to niech przeniesie nieco energii z uczelni na pracę w wolnym czasie.

Poza tym nie oszukujmy się, studia zazwyczaj nie uczą niczego praktycznego. Jeśli twierdzisz inaczej, to jesteś wyjątkiem albo nadal wierzysz w to, co wmawiają ci siwowłosi wykładowcy. Nie twierdzę, że każdy student dzienny musi pracować. Ale jeśli ma problemy materialne, to może bez większych skrupułów iść na ocenach oczko niższych, a poświęcić nieco czau pracy.

> A w CV dobrze wygląda tylko doświadczenie
              > związane z przyszłym zawodem

Czyli jeszcze żyjesz w świecie fantazji (czyt.: studiów). Praca nie w wymarzonym zawodzie też może sporo powiedzieć o człowieku (zaradność, znajomość języka itp.). Takie rzeczy są ważne, tyle że na początku kariery.

> kelnerowanie za murzyńskie
              > stawki, typu 4 zł za godzinę.
              A ty splamiłeś/aś kiedykolwiek swoje studenckie rączki pracą? Chyba nie, bo by cię to nauczyło trochę pokory. Heh, poza tym wiedziałabyś, że kelner tyle nie zarabia.
      • black_halo Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 10:45
        Kzdy zdolny fizyk poradzilby sobie na filologii, historii czy
        socjologii za to zaden pseudo-humaniasta nie pordzilby sobie na
        fizyce. Bo dzisiaj kazdy kto nie potrafi opanowac podstawowych
        dzialan matematycznych jest humaniasta ale warto zauwazyc, ze slowo
        humanista to czlowiek wszechstronnie wyksztalcony. Taki DaVinci nie
        tylko byl inzynierem, matematykiem, architektem i anatomem ale tez
        pisal i malowal. Kiedys czlowiek nazywa sie humanista z powodu tego
        co umial a dzisiaj na miano humanisto zasluguje ten, kto czegos nie
        umie.

Co do samych studiow - skonczylam politechnike i uwierz mi, ze kiedy
        ja zapierniczalam nad projektami - moje kolezanki humanistki
        balowaly. Kiedy ja na koniec semestru odkrywalam, ze mialam srednia
        3.98 i akurat zabraklo mi 0.02 do stypendium, wcale nie wysokiego, to
        moje kolezanki bez problemu pobieraly - wszystkie - najwyzsze
        stypendia za srednia od 4.5 do 5.
        • ludwikowiec Studia skończyłaś 08.02.10, 11:07
          ale nie nauczyło Cie to, że nie warto generalizować.
    • tenochtitlan3 Słusznie, więcej podatków 08.02.10, 09:17
      Jeżeli badania zleca minister to znaczy, że szuka oszczędności. Bo
      kto zagwarantuje przesunięcie wszystkich środków z puli naukowej na
      socjalną? Przecież nie minister, od którego nic nie zależy.
      Ogólnie dotarłem do potwierdzonych danych, z których wynika że
      firma Ernst&Yung za zlecone jej badania (czy prawidłowo funkcjonuje
      system stypendialny) dostanie 500 000 PLN. Ministerialni urzędnicy
      zaś wezmą premie od 3 do 9 tysięcy. Nie wiadomo za co ale skoro są
      pieniądze z podatków to trzeba je wykorzystać.
      A studenci mają gó... do gadania. Stypendia im i tak zabiorą jak
      będą cięcia i niech się nie burzą, bo psami poszczuje odpowiednia
      instytucja.
    • tarkiina.arawis Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 09:37
      Poziom naukowy polskiej humanistyki oscyluje wokół zera. Do stypendiów jako
      takich najczęściej nadają się ci, którzy obecnie mają prawo startować już po
      stypendia ministerialne. Ci, którzy obecnie mają naukowe powinni być normalnymi
      studentami bez gratyfikacji, a cała reszta nigdy nie powinna wpaść na pomysł
      studiowania czegokolwiek na uniwersytecie.

Nie wiem jak rzecz ma się z naukami ścisłymi to się nie wypowiadam na ten temat,
      ale studia humanistyczne w Polsce to obecnie przechowalnia dla młodzieży, której
      nie chce się iść do pracy.
      • jazzkam Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 09:56
        > Poziom naukowy polskiej humanistyki oscyluje wokół zera. Do stypendiów jako
        > takich najczęściej nadają się ci, którzy obecnie mają prawo startować już po
        > stypendia ministerialne. Ci, którzy obecnie mają naukowe powinni być normalnymi
        > studentami bez gratyfikacji, a cała reszta nigdy nie powinna wpaść na pomysł
        > studiowania czegokolwiek na uniwersytecie.
        >
        > Nie wiem jak rzecz ma się z naukami ścisłymi to się nie wypowiadam na ten temat
        > ,
        > ale studia humanistyczne w Polsce to obecnie przechowalnia dla młodzieży, które
        > j
        > nie chce się iść do pracy.

Popieram ten post. W artykule podkreśla się, że stypendia naukowe powinny mieć
        osoby działające w kole naukowym, chodzące na konferencje, publikujące,
        studiujące dwa kierunki. Otóż takie osoby, jeśli spełnią te warunki lub zastąpią
        jeden z nich innym np. certyfikatem językowym, dziś dostają stypendium ministra
        (wiem co mówię, bo sam je mam). Z drugiej strony, wysokie stypendium ministra
        1300 zł nagle jakoś maleje w oczach, kiedy moje koleżanki ukrywające dochody
        rodziców dostają ponad 1000 socjalnego i mają pieniądze na wybielanie zębów i
        drogie perfumy. Przesunięcie pieniędzy do socjalu nic nie pomoże, zgodzę się, że
        może powinno tak być na pierwszym roku a przedłużenie powinno być warunkowane
        średnią.

No bo zastanówmy się, człowiek dostający stypendium socjalne studiujący
        dziennie, rozumiem że dostaje je, bo po pierwsze jest biedny, po drugie chce
        studiować dziennie (pomijam fakt, że pracować na pół etatu da się nawet przy
        dwóch kierunkach jak się bardzo postarasz, przy jednym to jest banał, znowu wiem
        z doświadczenia; inna sprawa, że to też świadczy o wynaturzeniu studiów).
        Państwo mu to umożliwia, ale jaki jest sens trzymania takiego studenta któremu
        dopłaca się 1000 zł za to, że on w ogóle studiuje, nie mając nawet przyzwoitej
        średniej? Wybaczcie, ale na obecnych studiach humanistycznych jeśli jest się
        nawet skończonym idiotą, a pracowitym, to to wystarczy do utrzymania przyzwoitej
        średniej. I to jest moim zdaniem dobry pomys: dostajesz socjalne, ale musisz
        trzymać jakąś średnią.
        • ludwikowiec Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 10:34
          No tak, z tą średnią dla socjalnego zgadzam się w pełni, takie stypendium ma
          przecież pomagać w nauce, a skoro ktoś nie wykazuje nawet krzty zaangażowania
          przez ileś tam lat studiów, to takie pieniądze są po prostu stracone...

Ale co do poziomu studiów nie mogę się zgodzić, na pewno nie jest tak w
          przypadku każdego kierunku na każdym uniwerku. Miałem porównanie więc wiem:) Nie
          znaczy to jednak, że nie zdarzają się studia na których zimują ludzie biorący
          socjala, pracujący w dwóch miejscach na raz (oczywiście bez umów) i jakoś co
          semestr te tróje w indeksie zdobywają... Nie mogę mieć żalu do nich, to system
          jest zły. Ludzie zawsze wykorzystają szanse jakie im się da, często właśnie w
          taki sposób. Tylko nie wiem co taka osoba ze studiów wyniesie, oczywiście poza
          samym socjalem.
        • akpobor Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 16:29
          Zgadzam się z Twoim postem tyle tylko, że problemem nie jest tutaj wysokość
          stypendium socjalnego a nieuczciwość ludzi. Rzeczywiście próg średniej ocen,
          poniżej którego student traci prawo do stypendium socjalnego byłby słuszny i
          może niektórych naciągaczy by wyeliminował, a tych rzeczywiście potrzebujących
          zmobilizował. Jednak dla 1000 zł. chyba tylko kretynowi nie chciałoby się trochę
          pomęczyć. Co ważne kwota o której mówisz zdaję się być socjalnym maksimum
          powstałym z połączenia stypendium socjalnego, dodatku żywnościowego i
          mieszkaniowego. Zlikwidować tego nie można ze względu na ludzi, którym się to
          wszystko naprawdę należy. Bo bida u nich piszczy i za te 1000zł chyba nikt nie
          chciałby się z nimi zamienić miejscami. Ale patrząc na ludzi, którzy otrzymują
          takie kwoty niesłusznie uszczuplając tym samym cały fundusz stypendialny uczelni
          szlag człowieka może trafić. Złodzieje i tyle! Tylko nie wiem czy istnieje jakiś
          cudowny sposób na to by przyznający stypendia mogli ukrywane dochody wykryć i
          naciągaczy z uczelni wywalić.
      • anns Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 11:16
        Niezupełnie. Polskimi uczonymi znanymi na świecie są: Bauman (socjologia), Kołakowski (do śmierci profesor Oksfordu), a z dawniejszych najbardziej cytowanym na świecie polskim filozofem (logikiem) był Alfred Tarski. Trudno sobie wyobrazić dyskusję nt. prawdy czy znaczenia w języku bez przytoczenia nazwiska Tarskiego. Co więcej, niedawno był taki okres, kiedy Polska miała 3 żyjących noblistów: Miłosza, Szymborską i Wałęsę. Nigdy tak nie było. Pierwsza dwójka to artyści, ale i uczeni humaniści. A w naukach przyrodniczych - co? Jeden Wolszczan, który i tak siedzi w USA, i który nie wróci, bo i brak warunków do pracy (kasa na badania!), a poza tym będzie go szczypać IPN. Myśl o mizerii polskiej humanistyki i wspaniałych osiagnięciach przyrodoznawstwa to fałszywy mit
        • tarkiina.arawis Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 13:00
          Było, jest i będzie kilku czy kilkunastu naprawdę wybitnych w każdym okresie,
          tyle że te osiągnięcia są ich prywatnymi sukcesami, a nie sukcesami polskiego
          środowiska naukowego. To są ludzie, którzy wychodzą ponad "system", nie stanowią
          średniej.

Poza tym to ludzie kształceni do kilkudziesięciu nawet lat wstecz innymi
          metodami niż obecne, przez ludzi jeszcze z tzw. etosem. W poście powyżej chodzi
          mi przede wszystkim o dokonania nauki i dydaktyki współczesnej, nie neguję
          istnienia poważnych, polskich sukcesów badawczych w dziedzinach humanistycznych
          w ogóle.

Odnośnie przyznawania literackiej, a już szczególnie pokojowej nagrody Nobla,
          mam głębokie wątpliwości czy kryteria ich przyznawania mogą o czymkolwiek
          świadczyć w kwestiach nauki.
    • cin2424 to chyba kpina 08.02.10, 09:55
      czy ci wszyscy spece i madrale w ogole znaja realia jakie towarzysza
      stypendiom socjalnym?

u mnie w prywatnej szkole gdzie semestr nauki kosztowal 3,5tys zl bylo 100
      osob (na ok 500 wszystkich) ktorym to dziwnym jakims zrzadzeniem losu
      przyslugiwalo socjalne, ja sie pytam (jak i rektor tej uczelni na apelu) jak
      to jest mozliwe,, i jak tym osobom nie wstyd

i wiem, ze ie wstyd bo wsrod tych osob bylo kilka ktore znalem osobiscie i
      slyszalem na jakiej zasadzei przysluguje im socjlalne i ze fajnie bo maja na
      wiecej papierosow

byly to osoby delikatnie mowiac bogate, ktore do szkoly jezdily autami,
      designerskie ciuszki itp, ale wyciagnac lapy po pare groszy cyemu nie, a to
      ze przez to stypendia naukowe, o ktore nie bylo latwo, byly smiesznie niskie
      (wspolna pula) to juz ich walilo

socjalne jest przydzielane na podst danych z US i jak ktos ma jakies leewe
      renty biznesy poukrywane ppod jakimis podstawionymi osobami itp to uczelnia
      nic nie moze zrobic nawet jesli osoba skladajaca wniosek o socjal podjedzie
      pod dziekana maybachem i podpali cygaro plikiem bankotow
      • black_halo Re: to chyba kpina 08.02.10, 10:53
        To racja. Dodajmy jeszcze mase osob, ktore maja pracujacych za
        granica rodzicow, na czarno i leganie - w kazdym razie z US wynika,
        ze dochod rowny zero. Do dzis pamietam jak moja kolezanka w jeansach
        od Armaniego, w 3 klasie liceum przeparadowala przed cal klasa i
        wreczyla wychowaczyni oswiadczenie, ze nie posiada dochodu wiec nie
        oplaci komitetu rodzicielskiego. Na studiach jak posiadaczka trzech
        braci i zerowego dochodu rodzicow dostawala najwyzsze stypendium
        socjalne. Poszla na pedagogike le poniewaz utrzymyslismy jakies
        kontakty z ludzmi z liceum to pamietam, ze w dni kiedy nasza wspolna
        kolezanka urodzila dziecko - ona jako jedyna nie dolozyla ani grosza
        do prezentu.
    • julia.stegna Zlikwidujcie stypendia naukowe! 08.02.10, 10:07
      4 lata brałam stypenium naukowe na politechnice, ale w każdym momencie
      poparłabym jego likwidację, gdyby ktoś wtedy to zaproponował. Na moim roku
      wszyscy biorący stypendia, których znałam (a więc prawie wszyscy, nie wliczam
      siebie) brali je za ściąganie i cwaniactwo, a nie za uczciwie zdobyte wyniki.
      Żal mi zawsze było podatników, jak moi rodzice, z których się te pieniądze
      zdziera. Kto chce się uczyć, uczyłby się i bez stypendiów, które promują tylko
      cwaniactwo, wyścig szczurów i nie-dzielenie się wiedzą z innymi studentami.
    • ludwikowiec Tia... ale o tym, że spora część osób wymusza 08.02.10, 10:25
      socjalne, jakoś cichutko. Zasuwałem cały rok żeby dostać te 240zł na
      miesięczny i ksero a teraz czytam że nie powinienem tego dostać. Bardzo
      wyważone opinie, nie ma co.
    • abziubziu Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 10:40
      te 140 zl ma mnie motywowac do nauki ? nikt z premedytacja nie
      wspomnial, ile wynosza stypendia naukowe i nic dziwnego, bo to jakas
      kpina. moze i na chodniku te 140 zł nie lezy, ale suma ta wystarcza
      co najwyzej na konstruktywne uchlanie sie totez nikt od jej braku
      nadto nie ucierpi a wielu takim jak ja wrecz to na zdrowie
      wyjdzie ;)
    • dedekind Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 10:45
      moze tak: stypendia socjalne zamienic na: 1. darmowe akademiki
      2.darmowe obiady 3.darmowa komunikacje miejska 4.dlugopisy, ryza
      papieru
    • mandaryna.1 Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 10:49
      Stypendia socjalne dostają często bogaci studenci,których rodzice zajmują się
      "machlojami" i nie wykazują dochodów.Poza tym,który student "wyżyje" za
      stypendium socjalne? Naukowe owszem,powinny się zwiększać,bo i tak są
      smiesznie niskie.Poza tym dążyć do likwidacji prywatnych uczelni,bo wyciągają
      kasę z budżetu,nikt ich nie kontroluje,a z ich dyplomem nigdzie nie są
      przyjmowani do pracy.Wziąć się za szkoły katolickie,które "wycinają" w pień
      szkoły publiczne.Tylko uczelnie państwowe.Nie dotować uczelni katolickich,i
      tak z nich nie ma żadnego pożytku.Jest tyle sposobów,ale nie dla naszych
      rządzących.Np w Szwajcarii dyplomy i tytuły uczelni prywatnych NIE SA uznawane
      przez państwo.I u nas też tak być powinno,jest niż demograficzny,wyżej dotować
      uczelnie państwowe i zdolnych studentów też.
    • mandaryna.1 Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 10:51
      per_crucem napisał:

> Kocham takie pomysły. Moi rodzice pracowali całe życie, i w małym stopniu
      > przekraczamy dochód na 1 członka rodziny, tymczasem dzieci osób pracujących za
      > granicą nie zarejestrowanych u nas rodziców pobierają socjal i zupełnie się
      > tego nie wstydzą. Stypendia naukowe są u mnie na politechnice, rzeczywistą
      > motywacją dla osób, które uczą się długie godziny, by zrozumieć i by kraj mógł
      > mieć inżynierów. Nie chce generalizować i obrażać osób biednych, bo one
      > korzystają ze stypendiów socjalnych z głową, ale wielu kombinatorów zwyczajnie
      > te pieniądze przepija.

Nieważne co robi z tymi pieniędzmi.Niech przepija.Nigdzie w zadnym kraju nie
      sprawdza się na co wydają biedni zasiłki i zapomogi.
    • ligand17 Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 10:56
      Przytoczone przypadki to nie są dowodem na nieprawidłowości w systemie
      przyznawania stypendiów, tylko na brak kontroli nad tym systemem.
      Osobiście uważam, że system w obecnej sytuacji jest bardzo dobry - każda
      uczelnia/wydział ma swoją specyfikę i powinna sama określać warunki
      przyznawania stypendium, zgodnie z obecnymi warunkami/możliwościami/założonymi
      celami zatwierdzonymi przez radę wydziału.
      Proponowane zmiany są zupełnie bezsensowne: likwidacja stypendium naukowego na
      rzecz socjalnego? To co będzie motywować do bycia najlepszym? Ocena za
      działalność w kołach naukowych? Publikacje? Zadaniem studenta jest przede
      wszystkim zdobywać wiedzę. Ewentualnie można takie warunki wprowadzić dla
      studentów najwyższych lat, ew. studiujących tokiem indywidualnym (wybitnie
      uzdolnionych, etc.).
    • do100jnik odnoszę wrażenie że Ernst& Young to obca agentura 08.02.10, 11:12
      stypendia naukowe powinny pozostać, być dużo wyższe ale i wymagania należy
      zmienić, tak by dostawali jest tylko ci, którzy zasługują, przecież
      przeniesienie tych środków na socjal to tak jak zaproszenie do obniżenia i tak
      niewiele odstającego od gleby poziomu kształcenia, a może tak prawdziwie
      weryfikować możliwości uczelni pod względem czy te instytucje zasługują na
      takie miano, przecież mogą to być niezłe szkoły policealne ale niekoniecznie
      uczelnie, mam pytanie czy dzięki zwiększeniu socjala którakolwiek z polskich
      uczelni awansuje w rankingu powiedzmy do 3 setki (obecnie najlepszy UJ jest
      chyba na 475 miejscu), a na takim uznanym SGGW mamy obecnie informatykę i
      socjologię (jaki tam może być poziom), nie będę więcej biadolić, ale chyba nie
      tędy droga
      • ludwikowiec No właśnie! 08.02.10, 11:22
        Chcemy się piąć w rankingach, ale przy okazji ładując $$$ w socjal? Parodia!
      • anns Re: odnoszę wrażenie że Ernst& Young to obca agen 08.02.10, 11:24
        Rankingi to tez niezły numer. Istotnym czynnikiem jest liczba noblistów pracujących na uniwersytecie. Polska i tak miała ostatnio tylu noblistów, ilu nigdy w swej historii, ale na więcej nigdy nie będzie jej stać, ze względu na, po pierwsze - kasę na badania, po drugie - priorytet języka angielskiego. Nie dlatego, że polscy uczeni nie znają angielskiego, ale istnieje coś takiego jak krąg cytowań, do którego trudno się przedrzeć. A cytowania też są istotnym elementem w rankingach. I tak koło się zamyka. Spójrzcie na listę najlepszych uniwersytetów europejskich. Pierwsze cztery to brytyjskie. W pierwszej setce są tylko dwa z tej strony Europy - moskiewski i praski. Czy rzeczywiście inne sa aż tak kiepskie? Raczej nie wpasowuja się w rankingi.
      • zochazb Re: odnoszę wrażenie że Ernst& Young to obca agen 08.02.10, 12:57
        Patrzę na temat już z dystansu kilkunastu lat od dyplomu (politechnika/budownictwo)
        Ale zgadzam się z Tobą OBURĄCZ.
        Socjalne powinien pozostać ale TYLKO NA PIERWSZYM ROKU (albo wręcz na I semestrze), żeby student z biednej rodziny miał szansę zapracować na naukowe.
        A od II roku (II semestru) - TYLKO NAUKOWE. Ino przyznawane z głową bo nie da się porównać politechniki, akademii medycznej i uniwersytetu (ta sama średnia w każdej z tych uczelni oznacza coś innego, ba - nawet na tej samej uczelni trudno jest porównać dwa kierunki) i w znacznie wyższej kwocie (240 PLN to śmiech na sali).

Jak będziemy wspierać głąbów to pozostaniemy krajem kopalni i montowni. A "mózgi" będą pracować dla kogoś innego...
        Miłego dzionka
    • kwahoo_blogsilnika.blogspot Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 12:01
      - Stypendia naukowe mają tak niski próg wymagań, że nie bardzo motywują do nauki - mówił, prezentując strategię, ekonomista prof. Krzysztof Rybiński.

Polecam temu panu spróbować sił na jakimś stricte technicznym kierunku polibudy z przepisem o 10/15% stypendystów z kierunku/specjalności. Tam gdzie kończy w terminie 10%, a mimo tego średnia rzędu 4,7 potrafi być zbyt niska do uzyskania stypendium:)
      • zizu-1985l Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 18:09
        Całkowicie się z zgadzam się z przedmówcą. Chciałem tylko przypomnieć, że na
        uczelniach technicznych zazwyczaj najwyższa możliwa ocena to 5.
    • froggio Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 12:15
      " Kocham takie pomysły. Moi rodzice pracowali całe życie, i w małym stopniu
      przekraczamy dochód na 1 członka rodziny,"

hahahahhah BIEDACY, masz rodzicow nieudacznikow !
      • ludwikowiec Jesteś debilem. 08.02.10, 12:23
        Siebie pilnuj.
      • marinellla Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 12:26
        1. Mam na UJ naukowe, zresztą najniższe, z racji średniej ocen 4,61.
        ŚREDNIEJ WAŻONEJ - realnie najbardziej liczą się najbardziej
        wymagające egzaminy z całego roku. Moja śr. arytmetyczna wyniosłaby
        ok. 4,85. I tak mam szczęście, że mam to naukowe, bo nie jest tak
        łatwo załapać się w poczet 18% najlepszych.
        2. W/w stypendium jest oczywiście niższe od stypendiów, które dostają
        dzieci pseudorolników zarejestrowanych w KRUS tudzież innych oszustów
        naciągających państwo.
        3. MIMO tych oszustów, nie domagam się likwidacji socjalnych, ale do
        cholery,
        4. JAKOŚ trzeba pomagać ludziom po prostu zdolnym, którzy mają tego
        pecha, że ich uczciwi rodzice całe życie płacili niemałe podatki, i
        teraz jeszcze muszą ich porządnie dofinansowywać,
        5. albowiem, studiując z zaangażowaniem DWA kierunki na UJ, nie
        zarobisz na swoje utrzymanie. Sorry.
        • z.x.c.v.b Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 18:31
          > 1. Mam na UJ naukowe, zresztą najniższe, z racji średniej ocen 4,61.
          > ŚREDNIEJ WAŻONEJ - realnie najbardziej liczą się najbardziej
          > wymagające egzaminy z całego roku. Moja śr. arytmetyczna wyniosłaby
          > ok. 4,85. I tak mam szczęście, że mam to naukowe, bo nie jest tak
          > łatwo załapać się w poczet 18% najlepszych.

Ojeeej, naprawdę? DUŻYMI LITERAMI? Brawo dla UJ za wynalezienie średniej ważonej. Czym tu się chwalić? To chyba oczywiste?

> 5. albowiem, studiując z zaangażowaniem DWA kierunki na UJ, nie
          > zarobisz na swoje utrzymanie. Sorry.

No trudno, nie da się. Dlaczego koniecznie musisz studiować dwa kierunki? Skoro nie masz takich możliwości, to nie masz i koniec. Ja chiałbym pojechać w jedne wakacje w góry i nad morze. Stać mnie tylko na jeden wyjazd, poproszę dotację!
          Dlaczego ja mam płacić za twój drugi kierunek? Czy twoja praca przyniesie podatnikom dwa razy więcej pożytku (niekoniecznie materialnego, jakiegokolwiek)?
    • krece_majonez Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 12:28
      Zlikwidować stypendia! Wyścig szczurów na uczelniach i bez nich będzie dostatecznie duży!!!
    • kot789 Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 08.02.10, 13:16
      limity na stypendia socjalne sa tak niskie, ze za taka kwote nie da sie wyzyc.
      Obecnie na Politechnice Lodzkiej to 539 zl netto na osobe. Za tyle ledwo da
      sie wyzyc, a wiem, ze sa osoby deklarujace sporo nizsze dochody.

Stypendia socjalne dostaja osoby, ktore (albo ktorych rodzice) ukrywaja
      dochody przed US lub sa rolnikami i maja dziwne magiczne przeliczniki, dajace
      im niski dochod na papierze
      • maryshaa Re: Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 09.02.10, 16:04
        Skończyłam filologię rosyjską. Dla jednych obijanie się, dla mnie
        bardzo dużo pracy. Wszystko zalezy co chcesz wynieść ze studiów. Co
        roku udawało mi się dostawać najniższe stypendium naukowe. Czyli
        dostawałam duuuużo poniżej 100zł.
        Świetna motywacja!
        Na socjalne nie miałam szans, choć naprawdę było nam ciężko. Mama
        pracowała w oświacie... czyli zarobki żadne. W weekendy sprzątałam
        mieszkania, opiekowałam się dziećmi, w wakacje zawsze pracowałam,
        potem przed obroną pracowałam w Empiku, bo miałam
        trochę "wolnego"...
        Jakoś się udało...
        A osoby, które miały socjalne wyjeżdżały co wakacje za granicę,
        miały na nowe ubrania, na balowanie w akademiku...
        Nie mówię tego z zazdrością, bo miło wspominam studia... chcę tylko
        powiedzieć, że średniej rodzinie w Polsce, która ma dwójkę
        studiujących dzieci naprawdę jest cięzko... a na socjalne nijak się
        nie załapią Ci, których rodzice pracują uczciwie na etacie, nie mają
        kokosów ale zawyżają najniższą średnią krajową...
        U mnie łapały się osoby mające hektary na wsi lub rodziców za
        granicą, albo mających własne firmy ale zapisane na babcie tudzież
        inne ciotki.
        Dla sposób przyznawania socjalnego był w większości przypadków
        niesprawiedliwy...a stypendia naukowe były tak niskie, że pani w
        kasie co miesiąc nas prawie przepraszała, że nam te grosze daje...
        mi nie starczało nawet na bilet miesięczny ZTM wtedy....
    • riince Wiecie co mnie najbardziej rozbawiło? Wypowiedź 10.02.10, 07:12
      tego gościa 'studenci się na to nigdy nie zgodzą'. Pusty śmiech. Jakby was kto
      pytał o zdanie :) Taki duży a taki naiwny w kwestii własnych możliwości w tym
      państwie.
    • fraupilz Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 10.02.10, 15:57
      Stypendia naukowe na obu moich uczelniach to kpina.

Uczelnia państwowa - kierunek humanistyczny (nie wiem, czy dla takich
      niezdolnych, jak piszecie, według mnie tłumaczenie mimo wszystko wymaga trochę
      pomyślunku) stypa od średniej arytmetycznej 4,8, niewiele ponad 100 zł. Lepiej
      opłaca się dorabiać sobie w agencji tłumaczeniowej albo w szkole językowej po
      parę godzin w tygodniu, nawet kosztem stopni.

Na uczelni prywatnej - stypa ze średniej arytmetycznej od 5,0 (są szóstki).
      Ale tam łatwo zdobyć dobre stopnie. Mam stypendium drugiej kategorii - sumę
      trochę większą, ale co z tego, kiedy pokrywa tylko 1/4 czesnego.

Co by było, gdyby nie było tych stypendiów? Osobiście uczyłabym się bardziej
      dla siebie, a mniej dla ocen. To, co mnie nudzi, zaliczałabym na 3, żeby tylko
      zaliczyć (z całym szacunkiem dla wykładowców - nie mogę już patrzeć na
      kulturę, którą zaliczam trzeci raz w trzecim języku, bo nie chcą mi przepisać
      oceny ani z drugich studiów, ani z Erasmusa). Uczyłabym się tego, co uważam za
      przydatne. Myślę, że wolałabym nie mieć nawet możliwości ścigania się z
      innymi. Wtedy starałabym się prześcignąć sama siebie.
    • pinaacollada Studenci: Zostawcie stypendia naukowe 15.04.11, 23:17
      Dlaczego chcą likwidować stypendia naukowe? Jeśli ktoś się uczy dobrze to dlaczego nie powinien otrzymywać za to nagrody w formie pieniężnej?. Ja widzę inny problem- dotyczy on stypendiów socjalnych. Dlaczego Ci którzy mają gospodarstwa rolne nie wliczają w dochody dotacji jakie dostają z Unii Europejskiej?!!. Przecież to też dochód i czasem nawet bardzo duży. A taka córka czy syn dostaje jeszcze stypendium socjalne, mieszkaniowe i bardzo często żywieniowe, (które przyznawane jest przy bardzo małym dochodzie). Osobie zatrudnionej w jakimkolwiek zakładzie wliczają się w dochody wszystkie pieniądze, jakie zakład przeleje na konto pracownika... Natomiast dlaczego, rolników obowiązuje inne prawo??! Gdzie sprawiedliwość??????!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka