tanczacy.z.myslami Gdy pracowały, też siedziały głodne? 09.02.10, 09:45 Cytat: "W najgorszej sytuacji są byli pracownicy ZNTK, którzy zarabiali bardzo mało i właściwie przez lata wegetowali. Nie mają żadnych oszczędności. (...) są znacznie ubożsi nawet od tych, którzy wcześniej żyli z zasiłków. Dla nich problemem okazuje się nie tylko brak pieniędzy na chleb. Nie mają w domach podstawowych rzeczy, jak lodówka czy łóżko dla dziecka." Rozumiem, że nie pracują więc biedują ale... gdy pracowali to też biedowali? To co to była za praca? Za czym tęsknią? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Mam zapyt do UE 09.02.10, 09:47 Jeśli łojono miliardy na banki tylko po to, aby prezie sobie wybulili milionowe apanaże, to ja się petam - gdzie jest kasa dla zwykłych ludzi?! Ja bulę uczciwie swój podatek i staram się wierzyć, że z niego wspomoże się biedaków. Procent z mojego podatku także przypisałem dla ludzi w potrzebie. Co więcej mogę zrobić? Nie jestem tak dobrze sytuowany, jak były lektor KC PZPR - pan Balcerowicz. Ile on łoi na biednych, których stworzył? Ja sądzę, że ZERO! On łyka naszą kasę jak gęś kluski! I jeszcze do tego uważa się za naszego dobroczyńcę! Ja mam stale nadzieję, że pan Balcerowicz ma już w piekle przygotowany kocioł ze smołą. W której będzie się smażył i kwiczał. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Mam zapyt do UE 09.02.10, 10:07 > gdzie jest kasa dla zwykłych ludzi?! cukrownia w Łapach płaciła średnio 85tyś zł odprawy Odpowiedz Link Zgłoś
bert76 Re: Mam zapyt do UE 09.02.10, 11:06 Prosiłem Cię zrób sobie kawę bo głupoty piszesz.Gdzie słyszałeś o miliardach dla banków w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Re: Mam zapyt do UE 09.02.10, 17:00 Uważaj ,abyś się z nim tam nie spotkał.Nienawiść to też grzech, a jeszcze bezpodstawna,dla takich dupków Balcerowicz to prawdziwe błogosławieństwo przynajmniej mają na kogo zwalić swą nieudolność , Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynska.ja Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:50 dziennikarze używali licentia poetica, używają i używać będą. Dziennikarze konfabulowali, konfabulują i konfabulować będą. Pozdrawiam-marko 16sekund.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ryzyoszust Eksterminacja narodu polskiego POstępuje 09.02.10, 09:56 za rządów Ryżego oszusta.Ponad 2miliony Polaków bez pracy,drastyczny wzrost cen żywności przekraczający 10%.PKB na mieszkańca Polski 57% średniej uninej co plasuje nas na25 miejscu,za nami tylko Rumunia i Bułgaria.Afery,przekręty i rozkradanie majątku narodowego na niespotykaną skalę.Wódz Maczu-Picu okazał się pospolitym oszustem,nierobem,nieudacznikiem i zwykłym łobuzem.A wszystko w myśl hasła "By żyło się lepiej"-kolesiom,złodziejom i oszustom.Od wojny ,pożaru i rządów ryżego oszusta uchroń nas panie. Odpowiedz Link Zgłoś
yaahooz Re: Eksterminacja narodu polskiego POstępuje 09.02.10, 10:01 Ta, tak, ale idź już trollować i przeklejać wytyczne z cenrali Jaka i Leszka na forum Onetu, tam lubią czytać takie agitki Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Eksterminacja narodu polskiego POstępuje 09.02.10, 10:09 > za rządów Ryżego oszusta.P szkoda, że nie wymyślił większego grilla cholera, wtedy mógłby konkurować z jarkiem, a tak... Zima, brak ocieplenia, kable zamarzają, mózgi niektórym pisiaczkom też! Odpowiedz Link Zgłoś
3-kuleczka Re: Eksterminacja narodu polskiego POstępuje 09.02.10, 10:34 bo od ryzegooszusta na forum nie obroniłes nas panie i ten idiota pod 5 nickami zasmieca forum, ignorant i kretyn, nie majacy pojecia o polityce, gospodarce i tak naprawde nadajacy sie do leczenia na kozetce Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Eksterminacja narodu polskiego POstępuje 09.02.10, 10:40 to rodzaj modlitwy, czy użalania się nad sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: nie karmic trolla! 09.02.10, 11:10 a ja cię nakarmię :) 5 zł wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
morlis Odpowiedź do "theradicant" 09.02.10, 10:08 Człowieku jakie bzdury piszesz. To Twoje wypociny są idiotyczne. To co autorka pisze jest świętą prawdą. Powiem więcej, takich biednych ludzi jak w Łapach jest w Polsce bardzo, bardzo dużo. Wiem z własnego doświadczenia i swoich sąsiadów, znajomych, rodziny. Np. w mojej rodzinie wszyscy młodzi męższczyźni /10 osób/ wyjechali "za pracą". Zostawili żony i dzieci. I to jest dobre, że dzieci wychowują się bez ojców? Bo według Ciebie trzeba pracy szukać wszędzie. A co z rodziną? Z kontaktem na co dzień z rodzicami? Jeszcze jedno np. ja jestem na przymusowej wcześniejszej emeryturze. Pracowałam solidnie, uczciwie 38 lat. Opłacałam cały czas składki na emeryturę. Teraz dostaję emeryturę od kochanej ojczyzny w wysokości 847 zł. Jestem sama, mam dużo różnych chorób /serce,ciśnienie, nerki, reumatyzm, zaćma itd/. Po opłaceniu wszystkich rachunków i wykupieniu leków zostaje mi 200 zł. na życie. A na te 200 zł. czekają jeszcze dzieci i wnuki. No można zaszaleć, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
rosi26 Re: Odpowiedź do "theradicant" 09.02.10, 10:14 Przepraszam bardzo, a co dzieci wnuki nie potrafia sie same ogarnac tylko od starego czlowieka na glodowej emeryturze musza ostatnie 200 zl. ciagnac? wow, no to niezle zostaly wychowane! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Odpowiedź do "theradicant" 09.02.10, 10:18 > I to jest dobre, że dzieci wychowują się bez ojców? wolisz chowanie dzieci z ojcem, ale bez kasy?! gdzie rozum! Kiedyś, podobno... mężczyźni polowali, możesz ich wyjazd uznać za postęp! :) > A na te 200 zł. czekają jeszcze dzieci i wnuki. no to im nie pomogasz zbytnio, może dlatego wyjechali?! Moxe wzięli swoje życie w swoje ręce, a nie czekać na pomoc? Ja wyjechałem z domu w wieku 19 lat ;) do szkoły, potem (po roku) zacząłem sam się utrzymywać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Odpowiedź do "cillian1" 09.02.10, 10:25 cillian1 napisał: > wolisz chowanie dzieci z ojcem, ale bez kasy?! I z ojcem i z kasą... Tak ma być gdy ktoś uczciwie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Odpowiedź do "cillian1" 09.02.10, 10:30 To ci co wyjechali już nie pracują uczciwie? O co ci chodzi, chcesz żeby w każdej wiosce stała fabryka!? Co z wami? Polakami? Ja od 14 roku życia zarabiałem na swoje wakacje, i nie dlatego że bida, ale rodzice i dziadkowie chcieli mnie nauczyć pracy i dbania o grosz! Na który się ciężko pracowało, a to na budowie, a to w cegielni! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek "...w każdej wiosce stała fabryka!?" 09.02.10, 10:39 Nie, ale założę się, że w Łapach jest jeszcze coś do zrobienia - jakieś drogi, chodniki, elewacje, remonty.... Tylko jak się pieniądze wyrzuca w błoto unijnych Agencji, druczków i formularzy, żeby pierdzistołki miały wypłatę, to nawet na zorganizowanie robót publicznych nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek PS - tam były dwie fabryki 09.02.10, 10:41 Które zostały rozp...olne przez kolejne rządy, więc jest jak najbardziej na miejscu, żeby teraz rząd zwrócił ludziom godność. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: PS - tam były dwie fabryki 09.02.10, 10:54 > Które zostały rozp...olne przez kolejne rządy, nikt fabryk nie rozwalał, sami się rozwalili, bez inwestycji, bez zmian wszystko upadnie, nawet twoje mieszkanie, jak nie będziesz o nie dbał ;) Takimi tekstami to możesz tylko złapać paru krzykaczy, którzy do upadku się pewnie przyczynili! Czy którykolwiek rząd zabierał im kasę, blokował szkolenia i inwestycje - nie sądzę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: PS - tam były dwie fabryki 09.02.10, 13:53 tw.zenek napisał: > Które zostały rozp...olne przez kolejne rządy, więc jest jak najbardziej na > miejscu, żeby teraz rząd zwrócił ludziom godność. Nie kolego, to jest dowód, że rząd nie jest od "prowadzenia fabryk" a poprzedników trzeba by za brak prywatyzacji do Trybunału pociągnąć. A. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: PS - tam były dwie fabryki 09.02.10, 18:15 padły 2 fabryki, bez pracy zostało około tysiąca ludzi. w miasteczku liczącym ponad 20 tysięcy to rzeczywiście problem, ale żeby od razu "całe łapy chodziły głodne"? każdy robotnik w cukrowni i warsztatach kolejowych utrzymywał ponad 20 osób?? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: PS - tam były dwie fabryki 09.02.10, 22:14 1000 osob pracowalo w tych zakladach, w miasteczku takim jak lapy mozna zalozyc, ze kazda z tych osob miala do wyzywienia malzonka/e i dzieci. smialo - ok. 25% mieszkancow miasteczka. reszta mudzi utrzymuje sie z panstwocych posad w urzedach i szkolach albo z wlasnych biznesow - kwiaciarnia, salon fryzjerski, szewc, spozywczaki itd. Te 1000 osob pracujacych w tych skladach dawalo prace innym, za chwile padna fryzjerzy bo kto bedzie chodzil jak nie ma co garnka wlozyc? Sklepy za chwile odnotuja duzo mniejszy obrot - zbiednieja wlasciciele tych sklepow, zamkna biznesy i tak padnie cale miasto. Zostanie garstka na panstwpwych posadkach i tyle, co bardziej obrotni ktorych bedzie stac na pierwszy bilet do stolicy pojada i sobie dorobia. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: PS - tam były dwie fabryki 10.02.10, 09:25 black_halo napisała: > 1000 osob pracowalo w tych zakladach, w miasteczku takim jak lapy > mozna zalozyc, ze kazda z tych osob miala do wyzywienia malzonka/e i > dzieci. smialo - ok. 25% mieszkancow miasteczka 25% z 20000 to 5000. wychodzi na to, że _średnio_ pracujący tam miał na utrzymaniu małżonka niepracującego i trójkę dzieci. rzeczywiście śmiało sobie wyssałaś z palca.. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: "...w każdej wiosce stała fabryka!?" 09.02.10, 10:46 > Tylko jak się pieniądze wyrzuca w błoto unijnych > Agencji, druczków i formularzy, a tu muszę się zgodzić w 100%, za dużo tych urzędników, którzy sami nie wiedzą za co odpowiadają i za co biorą pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkalem.w.lapach Re: "...w każdej wiosce stała fabryka!?" 26.02.10, 02:21 tw.zenek napisał: > Nie, ale założę się, że w Łapach jest jeszcze coś do zrobienia - jakieś drogi, > chodniki, elewacje, remonty.... Tylko jak się pieniądze wyrzuca w błoto unijnyc > h > Agencji, druczków i formularzy, żeby pierdzistołki miały wypłatę, to nawet na > zorganizowanie robót publicznych nie ma... Jako były mieszkaniec Łap podpowiem: wymiana chodników, doprowadzenie do normalnego wyglądy „przychodni”lekarskiej, remont okien w SP1, prace w parku w Łapach, generalny remont dworca i poczekalni PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
glorius Re: Odpowiedź do "theradicant" 09.02.10, 12:50 A to nie mogą rodzin ojcowie ściągnąć?? Nie jestesmy roślinkami i nie zapuszczamy korzeni - mamy możliwość przemieszczania się. Migrujemy tam gdzie jest praca .... więc o co kaman, że komus sie tyłka ruszyc nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
rosi26 poddal sie - siegnal po butelke 09.02.10, 10:12 to jest najlepszy text w tym artykule! czyli na jedzenie dla dzieci nie ma, ale na alk jest? no to faktycznie ludzie tam walcza o przezycie! I co to znaczy, ze warszawa ma pomogac?! ja sie tu przenioslam, bo zarabia sie duzo $, ale pracuje po 14 godzin na dobe - czy ktos z Lap tyle pracowal? nie! pracowali od 7 do 15! o 15 ja mam przed soba jeszcze caly dzien w pracy! W USA jak nie ma pracy w miasteczku to ludzie migruja, jada dalej tam gdzie jest! moze czas zastosowac to w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Faktycznie masz się czym chwalić..... 09.02.10, 10:22 rosi26 napisała: > pracuje po 14 godzin na dobe Tak ma wyglądać życie? A dzieci masz? Jak często matkę widzą? > pracowali od 7 do 15! Bo to jest normalne! > W USA jak nie ma pracy w miasteczku to ludzie migruja, Całe życie w przyczepie? A rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Faktycznie masz się czym chwalić..... 09.02.10, 10:33 > Tak ma wyglądać życie? A dzieci masz? Jak często matkę widzą? a jak sobie wyobrażasz, że od 7 do 15 i impreza?! Tak to za komuny było, a ludzie gooowno mieli! > Całe życie w przyczepie? A rodzina? możesz siedzieć z rodziną i jeść wyrzucone obierki, tego chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Ty naprawdę nie rozumiesz o co mi chodzi? 09.02.10, 10:47 Czy usiłujesz się tak tylko popisywać, bo w gruncie rzeczy czujesz że Cię system wyr.chał każąc pracować po 14h na dobę i co trzy lata się przeprowadzać? Normalna praca, normalne życie i normalny dom - to coś dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Ty naprawdę nie rozumiesz o co mi chodzi? 09.02.10, 10:57 > Normalna praca, normalne życie i normalny dom - to coś dziwnego? nic w tym dziwnego, ale.... na litość boska, nie wymagaj od kogoś, a zwłaszcza od cwaniaków z rządu! Oni za ciebie nie będą myśleć i za ciebie szukać pracy i rozwiązań, które mają ci zrobić dobrze. Tak na całyym świecie nie ma! Dobrobyt, to nie dobre rządy, tylko ludzie chcący pracować i coś dawać z siebie, a nie tylko brać! Patrz na Japończyków, czy nawet Chińczyków! Odpowiedz Link Zgłoś
domarilla Re: Ty naprawdę nie rozumiesz o co mi chodzi? 09.02.10, 12:07 Japończyków, to Ty lepiej nie dawaj za przykład jak ich nie widziałeś na oczy i nie wiesz, jak żyją. Pooglądaj sobie (celem edukacji) te ich nory, ciemne nisze, które nazywa się mieszkaniami i które kosztują majątek. Chyba nigdzie jeszcze cywilizacja nie upodliła ciężko pracujących ludzi tak, jak w Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Ty naprawdę nie rozumiesz o co mi chodzi? 09.02.10, 12:28 co nie zmienia faktu, że są wyżej od nas ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamula66 Re: poddal sie - siegnal po butelke 09.02.10, 15:36 "W USA jak nie ma pracy w miasteczku to ludzie migruja, jada dalej tam gdzie jest! moze czas zastosowac to w Polsce?" Owszem, ale nawet w USA trzeba miec pieniadze aby migrowac. Nie wszyscy maja. Jak sie spadnie ponizej pewnego poziomu, to sie wpada w 'spirale nedzy". Tym niemniej, nawet w krwiopijczym, kapitalistycznym USA Rzad pomaga ludziom w takiej sytuacji a nie zostawia ich samym sobie. Sami ludzie w Lapach nowej fabryki nie zbuduja i nie przyciagna inwestorow. A czym zajmuje sie polski Rzad? Ano, wystarczy poczytac prase: kto zrobil przeciek i przeciwko komu, kto maczal palce w kolejnych aferach i ile ukradl oraz kto bedzie kandydowal w najblizych wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Re: poddal sie - siegnal po butelke 09.02.10, 17:11 To nie rząd szuka afer od afer jest PiS, rząd zamiast rządzić i zajmować się gospodarką jest stale zmuszany do obalania tych bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdam53 Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:13 To jest niepojęte że,tak może być.Gdzie jest rząd gdzie posłowie oni umią tylko dbać o siebie a nie o biednych Polaków.Chciało by się tylko krzyczeć kochana komuno wróć. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:28 > Gdzie jest rząd gdzie posłowie oni > umią tylko dbać o siebie a nie o biednych Polaków. ot Polak pracowity, daj daj, rządzie, daj! Odpowiedz Link Zgłoś
fields1 I gdzie ten twój wzrost gospodarczy Tusku ? 09.02.10, 10:15 Tusk chełpi się, że na mapie Europy tylko Polska jest "zielona". No i cóż z tego skoro ten rachityczny wzrost nie jest zasługą rządu, który nie wywiązuje się ze swoich obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia4 Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:18 Ponoć rząd słodkoustego Tuska obiecał Unii, ze będzie nas tylko 16 milionów. Tyle niewolników wystarczy, żeby pracowali na fortuny polskich i zagranicznych złodziei, który rozkradają Polskę. Wyniszczanie polskiego narodu przez jelity widać na każdym kroku, chociażby to, co robi Narodowy Fundusz Zbrodniarzy /NFZ/ Rząd obiecał też Unii, że do końca tego roku wyrzuci wszystkich lokatorów z prywatnych kamienic - oczywiście na bruk. A sondaże Tuska rosną! Widać naród jest tak ogłupiony, że w własnej głupoty chce się unicestwić pod jego rządami i jego aferzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
bert76 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 11:13 Ja pie..olę.Z 36 mln na 16 mln tego to chyba sam Hitler nie dał byn rady Odpowiedz Link Zgłoś
abuelo w warszawie świat sie kończy na warszawie 09.02.10, 10:18 i tam się zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart WTF... 09.02.10, 18:07 Oczywiście komentarz był do posta o oczko wyżej... forum Wybiórczej głupieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:18 A wczoraj w państwowej telewizorni Radek Sikorski pierdzielił, że kiedy zostanie prezydentem chciałby pokazać światu Polskę sukcesu, Polskę młodych i dobrze wykształconych ludzi. Pierniczył, że chce się pochwalić naszym krajem, krajem dobrych perspektyw i wielkich sukcesów gospodarczych. Radku, panie przyszły prezydencie o nieznanej nikomu liczbie obcych paszportów, pokaż światu polskie głodne dzieci, polskich bezrobotnych i bezdomnych. Polskę bez autostrad i służby zdrowia. Polskę z krzyżem na ścianie beznadziejnej szkoły. To będzie prawdziwy a nie warszawski obraz Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
affera123 I to jest prawdziwa tragedia 09.02.10, 10:21 Może nasza "kochana" władza, zamiast organizować spontaniczne akcje pomocy Haiti, zajęłaby się problemami lokalnymi, łatwo jest bowiem obnosić się medialnie na aktualny temat, wysyłając paru ratowników i tonę puszek z brzoskwiniami dla biednych Murzynków gdzieś na koniec świata, zdecydowanie trudniej i mniej opłacalnie dla wizerunku polskiego rządu jest zająć się polską biedą, która od lat wyziera z różnych krańców naszego kraju i gdyby nie to, że szary człowiek lituje się nad szarym człowiekiem, jeszcze mocniej podeptanym przez los, to już dawno wybuchłyby niepokoje społeczne o takiej sile, że panowie na Wiejskiej ze strachu narobiliby w swoje eleganckie i markowe garniturowe gacie. Odpowiedz Link Zgłoś
sigma00 Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:22 Moja rodzina mieszka w Łapach. Zakłady kolejowe zwalniały ludzi już jakieś 10 lat temu. Zwolnili wtedy moją mamę. Brat stracił pracę pod koniec 2008. Na szczęście oboje znależli pracę w Białymstoku i nie jest źle. Ale jak się wyjdzie do miasta to widać, że jest biednie. Cieszę się że wyjechałam z Łap zaraz po maturze. Moja koleżanka, która skonczyła te same studia co ja zarabia połowę mniej za tą samą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
affera123 No to smacznego! 09.02.10, 10:23 Trzeba mieć tupet, żeby w sytuacji, kiedy inni klepią biedę i to masowo, rozpisywać się o niepoprawnej polszczyźnie i składni w rzeczonym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
dingdong Nie ma nadziei... 09.02.10, 10:28 Ci ludzie skazani sa na wegetacje, nawet jak pojawi sie jakis inwestor, to wykorzysta ich do maksymalnych granic, ale stopa zyciowa im sie poprawi, zamiast 6zl dziennie beda mieli 6.50 do wydania. Na swoja przedsiebiorczosc to wlasciwie tez nie maja co liczyc, bo Warszawa i tak ich udupi. Pamietam jak moj dobry kumpel opowiedzial mi podobna historie, tylko ze w tam, faceci wzieli sie do roboty inwestujac w trawke i jej suszenie, pierwszy rzut dobrze "prywatnie" sprzedali, tylko zeby byc ktoregos dnia obudzonym wczesnym switem przez panow z Warszawy uzbrojonych po zeby. Wszystko im zabrali i w dodatku ich wsadzili...o, tak sie zakonczyla ich przedsiebiorczosc. Nawet nie mieli okazji wyjechac do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Wzruszające. 09.02.10, 17:56 Jeśli rozkręcasz biznes, dorzuć do tego: - kradzież samochodów i prowadzenie dziupli - bimbrownictwo i produkcję amfetaminy - haracze i porwania - kłusownictwo i wyrąb lasu - kradzież "złomu" Odpowiedz Link Zgłoś
dingdong Re: Wzruszające. 09.02.10, 19:04 to nic w porownaniu z domowym zlodziejstwem. Idziesz do roboty, tyrasz jak wol, zostawiasz kase w domu, wracasz a kasy nie ma, bo niby dzieci, buty, obiadki...ale kobita wyglada jakos inaczej, nie poznajesz jej, jakies inne wlosy, cera jak gdyby lepsza, bluzka czysta...myslisz ze za duzo wypiles, idziesz do lozka a ona za toba mowiac: Kaziu, no co ty, nie poznajesz mnie? To ja, twoja Izka...a kasiore wcielo. Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:34 kiedys w Polityce był artykuł o pewnym prowincjonalnym miasteczku, z ponad 30% bezrobociem, w którym nie można było znaleźć rąk do pracy, bo ludziom robić się nie opłacało "za grosze".. Myślę, ze w Łapach sporo mieszkańców dorabia na czarno, oficjalnie są bezrobotni, dochód na głowę 100-200 pln (co za bzdura), a więc "nędza i głód". Nie wątpie, że są w Łapach ludzie potrzebujący pomocy ale nigdy nie uwierzę, że w 25 tys mieście siedzą sami nieudacznicy, którzy czekają tylko, aż ktoś im coś da. Myślę, że wielu spośród nich to nieźli cwaniacy, do tego roszczeniowo nastawieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Jak się czują włodarze RP. 09.02.10, 10:38 Nie istnieją żadne ekonomiczne przesłanki do generowania tak głębokich enklaw biedy w naszym kraju. Gołym okiem widać że reformy w polskiej gospodarce zrobiono byle jak i po najmniejszej linii oporu (z wyjątkiem oporu biednych i głodnych ale tych nikt nie słucha). Czy autorzy tego stanu rzeczy mogą spać spokojnie ? Czy nie plują na swoje odbicie rano przy goleniu ? Jeżeli nie, to Ci którym zrobiono taką krzywdę maja prawo to zrobić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mnis Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:40 Całe miasteczko siedzi głodne! Tak, na pewno wszyscy w Łapach przymierają głodem i chodzą do Caritasu po zupę. :/ Kto mądry napisał takie bzdury? Nie chce mi się jakoś w to wierzyć, bo jakoś nie widzę tam tych "trzecioświatowych" warunków bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Dopiero jak zaczną mieszkać pod tekturą 09.02.10, 10:48 to dostrzeżesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mnis Re: Dopiero jak zaczną mieszkać pod tekturą 10.02.10, 11:24 Tak, PO to fatalna partia... Problem polega na tym, że wszystkie inne są jeszcze gorsze. Fajne motto. Zatem może oddajmy się z powrotem jako naród pod władanie obcej nacji, skoro sami nie umiemy rządzić! Smędzisz człowieku. Polskie wrodzone malkontenctwo! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:42 Ja pier...ole, przeżyłem wstrząs. To nie są ludzie obiboki, to ludzie w strasznej sytuacji zachowujący godność. Nie wiem jak sobie poradzę z wrażeniem wywołanym przez artykuł. Spróbuję pomóc, na miarę swych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Denny reportaż 09.02.10, 10:42 Mam dość tych łzawych artykulików o "biednych ale uczciwych i godnych". Jak to wszyscy pomimo biedy się kochają, dobrze wychowują dzieci i są tak szlachetni, że rzygać się chce. To brzmi jak peerelowskie czytanki. Od reportera z krwi i kości chciałabym wiedzieć zupełnie co innego: czy ci wszyscy, co do niedawna "spacerkiem, z papierosem w zębach szli do pracy lub wracali z niej", rzucili palenie i nie wydają fortuny na papierosy. Kiedyś w Polsce byli reporterzy. Teraz są Orzeszkowe i Konopnickie od siedmiu boleści. Hanna Krall czy Ryszard Kapuściński nigdy by takiego tekścioru nie puścili. Odpowiedz Link Zgłoś
psychospy Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:50 Też mnie to strasznie denerwuje gdy czytam tu artykuły. Naprawdę irytująca sprawa. Jak nie amerykański patos, to polska ignorancja. Do tego "niebywałe" wręcz krasomówcze umiejętności redaktorów. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_jagger komuna sie skonczyla 09.02.10, 10:50 jakos niektorzy moga dojezdzac do pracy do Warszawy, ale wiekszosc woli siedziec i czekac na pomoc, ktora im sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
fields1 Pomyśl zanim napiszesz 09.02.10, 12:22 Jeśli twoją jedyną receptą na życie w tym kraju jest "dojeżdżanie do Warszawy" to mogę ci tylko współczuć intelektualnego zgnuśnienia. Swoją drogą w Polsce mentalność feudalna jest jeszcze głęboko zakorzeniona. Gdyby w Niemczech ktoś chciał zwalczać bezrobocie radząc ludziom by "dojeżdżali do Berlina" to byłby wyśmiany i intelektualnie spalony. U nas dziwnym trafem takie "złote rady" suflują bez zmrużenia oka nawet co poniektórzy "eksperci". Odpowiedz Link Zgłoś
clo Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 11:01 Premierku donku, ministerku boni esbeczku,jaki macie pomysł aby pomóc tym LUDZIOM. Podniesienie wieku emerytalnego, obniżenie zasiłku dla bezrobotnych. Co takich wielkich facetów może obchodzić mały człowiek? Grunt, że jest duzo bardzo taniej siły roboczej? Cel osiągnięty! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 11:10 > aki macie pomysł aby > pomóc tym LUDZIOM. wychodzisz ze złego założenia! Że to ktoś ma im pomagać! Niech uderzą do swoich władz, nie opuszczą podatki, dadzą ziemię pod fabrykę inwestorom ;) Niech urzędnik jeden z drugim wezmą się za robotę! Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 17:22 TO NIE PREMIER ANI TEŻ MINISTER BONI MAJĄ IM POMAGAĆ TO ONI SAMI POWINNI ZADBAĆ O SIEBIE I SWOJE RODZINY, POMOC MINISTRA I PREMIERA POWINNA BYĆ WŁAŚNIE TAKA OBNIŻYĆ JESZCZE ZASIŁKI BO JAK ZASIŁEK JEST NIEWIELE NIŻSZY OD ZAROBKÓW TO SIĘ NIE OPŁACA PRACOWAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
ostry1234 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 11:05 theradicant napisał: > Co za idiotyczny, a przede wszystkim niesprawiedliwy i niezgodny z prawdą > artykuł. Ale za chwilę wszystko stało się jasne. W końcu po kilku latach można > przyzwyczaić się do ignorancji, stylu rodem z "Faktu" ("A o kłopotach stara > się nie myśleć, bo to grzech.") i równie charakterystycznego szukania taniej > sensacji, a także wyjątkowo oryginalnego, kwiecistego wręcz języka (czy ktoś > mi wytłumaczy, co oznacza określenie "mówić zachłannie"!?)jakie serwuje > czytelnikom "Wyborczej" pani Ewa Sokólska. Także czytelnikom z Łap (6 zł > dziennie= 2,4 tej wspaniałej gazety). W tym osobom lepiej wykształconym i > zarabiającym znacznie więcej niż autorka. A jest ich całkiem sporo... ba, > śmiem twierdzić, że sam zaliczam się do takowych! Nie wspominałbym o tym gdyby > nie zdanie "w łapskich domach WSZYSCY udają, że jest OK". > Mieszkam w jednym z "łapskich domów" i nie udaję, że jest OK. Jest. Naprawdę. > I nie zmieni tego sfrustrowane dziennikarskie beztalencie pozbawione wyobraźni. moją uwagę zwróciła pańska zawziętość w negowaniu treści i formy artykułu, bardzo charakterystyczna dla kogoś kto potrafił się "urządzić", komu jest dobrze, ma w pogardzie tych którzy z różnych względów tego nie potrafili i uważa się za alfę i omegę w dziedzinach wszelkich, także dziennikarstawa. A właśnie pana wypowiedź jest manipulacją, analogiczną jak wypowiedź pewnego pana z Bangladeszu, jak panu niewątpliwie wiadomo tzw "bieguna biedy", który twierdzi, że mówienie o powszechnej nędzy panującej w tym kraju jest bezpodstawne bo jemu i jego znajomym żyje się luksusowo -12% populacji tego państewka To oczywiście porównanie, mimo że prawdziwe, wyolbrzymione, ale ciekaw jestem, w jakim % domów w Łapach jest OK, i ilu zarabia(tak jak pan),więcej od pani redaktor.A cała wypowiedź udowadnia, że jest pan napuszonym, sfrustrowanym i pozbawionym wyobraźni egoistą, który poza własnym nosem niczego nie widzi, a kiedy ktoś mu to pokazuje, "płonie świętym oburzeniem" (to kolokwializm, gdyby pan nie wiedział). A pana uwagi co do warsztatu dziennikarskiego... zastanawiam się tylko, czy są śmieszne, czy żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 11:14 > bardzo charakterystyczna dla kogoś kto potrafił się "urządzić", uważasz, że należy się tego wstydzić? Ukrywać? wręcz wszystko przepić, żeby poczuć się Polakiem? Tym biednym ale dobrym, bo cierpiącym?! Odpowiedz Link Zgłoś