pontrikontri a ile zarabiają okuliści? dermatolodzy? 23.02.10, 09:39 mysle ze znacznie wiecej kolejki do zacmy sa straszliwe, jeden zabieg 4000 pln Odpowiedz Link Zgłoś
slon.w.skladzie.porcelany Re: a ile zarabiają okuliści? dermatolodzy? 23.02.10, 10:40 taaaak?? nie ma to jak tworzyć mity.. zaćma kosztuje około 3000tyś, wiem bo niedawno operowałem Babcię.. www.okolaser.com.pl/cennik.html (Warszawa) centrum-sw-jerzy.pl/ (Poznań) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_i_jego_worek Miliardy w zębach 23.02.10, 09:42 A właściwie to po co powstał ten artykuł? Nic nowego nie wnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_dentystka Re: Miliardy w zębach 23.02.10, 10:20 bolek_i_jego_worek napisała: > A właściwie to po co powstał ten artykuł? Nic nowego nie wnosi. jak to po co? Zeby całkiem wykończyć polską służbę zdrowia. I bardzo dobrze. Wyjadą w wszyscy normalni lekarze, a tutaj zostaną ci, którzy godzą sie na ten stan rzeczy, który jest obecnie. I będą robić korony za 350 zł i leczyć kanałowo bezpłatnie (!!!) Wszystko prowadzi do tego, żeby wykończyć małe gabinety, a pozostawić duże kliniki. Oczywiście z kasami fiskalnymi. Kogo będzie stać na leczenie w tych klinikach? Pacjentów zagranicznych, dla których ciągle u nas jest bardzo TANIO. Leczenie na fundusz to farsa. Wkłada się plomby takie, że wiadomo, że nawet miesiąca nie wytrzymają, bo innych NFZ nie refunduje. Protezy robi się z najtańszego akrylu ( Pani Technik może chyba coś o tym powiedzieć, jeśli ma umowę z NFZ). Umowę z NFZ podpisuje się WYŁĄCZNIE po to, żeby przyciągnąć pacjentów, w nadziei, że może połowa z nich i tak będzie leczyła się prywatnie ( bo leczenia kanałowego szóstki już NFZ nie refunduje). Narzekacie na ceny w polskich gabinetach? Proszę - tu cennik polskiej dentystki w Londynie www.dentist-nw4.co.uk/pl/?i=pricl zapytajcie znajomych w Stanach ile kosztuje leczenie kanałowe. Polscy lekarze są bardzo w cenie, ciągle jest na nich popyt w Europie. Znajdą pracę. Zamiast pisać takie artykuły, może by zająć się leczeniem dzieci w szkołach?? Wszyscy wiedzą, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Wszyscy, tylko nie w Polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
piegrza Re: Miliardy w zębach 23.02.10, 10:30 polska_dentystka, Polscy lekarze są w ceni? A le tylko Ci co znają bardzo dobrze język. Chyba że przywiozą ze sobą dobrego tłumacza. Inaczej praca sanitariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
o-kultysta Re: Miliardy w zębach 23.02.10, 10:45 ja pierdzielę, piegrza, weź na luz, poczytaj coś o świecie, albo wyjdź po prostu z domu, to się zorientujesz, że jednym z elementów egzaminu specjalizacyjnego jest egzamin ze znajomości języka obcego.. i że lektoraty z języków obcych są na wszystkich latach studiów medycznych Odpowiedz Link Zgłoś
polska_dentystka Re: Miliardy w zębach 23.02.10, 11:17 piegrza napisał: > polska_dentystka, Polscy lekarze są w ceni? A le tylko Ci co znają > bardzo dobrze język. Chyba że przywiozą ze sobą dobrego tłumacza. > Inaczej praca sanitariusza. Chyba nie bardzo orientujesz się w realiach polskich lekarzy. Każdy młody lekarz po zdaniu LEPU dostaje ofertę pracy w Europie. Są świetne firmy, które rekrutują polskich lekarzy. Oferują im półroczny intensywny kurs językowy dla całej rodziny ( bo to nie tylko GB, ale obecnie głównie Skandynawia rekrutuje Polaków), dalszy kurs na miejscu, pomoc przy przeprowadzce, no i pracę, często z możliwością otworzenia specjalizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
pontrikontri okulista zarabia więcej niż stomatolog 23.02.10, 09:42 wiem bo rozliczam implantologa i chirurga zaćmy, ten drugi pracuje tylko 2 razy w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo 2 godziny pracy, szczypta porcelany - 2000 zł 23.02.10, 09:47 porównajmy to do pracy jaką trzeba włożyć w skonstruowanie kompa z wszystkimi podzespołami. Ile pracy ludzi, materiałów i czasu trzeba na kompa. Odpowiedz Link Zgłoś
lutas_z_kasu głupie porównanie 23.02.10, 11:31 sonqo napisał: > porównajmy to do pracy jaką trzeba włożyć w skonstruowanie kompa z wszystkimi > podzespołami. Ile pracy ludzi, materiałów i czasu trzeba na kompa. Stomatolog jest użytkownikiem sprzętu i lekarstw, tak jak informatyk jest użytkownikiem komputera. Pomyśl sobie za to ile kosztuje opracowanie takiego fotela dentystycznego, albo wiertła, albo nowej plomby - to jest adekwatne porównanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo chyba nie zakumałeś porównania 23.02.10, 22:53 przed: nie ma zęba - po: jest ząb, przed: nie ma komputera - po:jest komputer. Jeżeli do czegoś można się tu przyczepić to co najwyżej do skali produkcji która wpływa na cenę. Tak naprawdę ząb mógłby być za 100zł, a i tak mogłoby się opłacać. Niestety mechanizm rynkowy działa tutaj bezlitośnie i przy tym popycie na zęby, dentyści mogą windować ceny w znacznym stopniu, bez obawy o zmniejszenie popytu. Odpowiedz Link Zgłoś
gelerth0 "Za darmo". 23.02.10, 09:58 Za darmo "wziąć, to można kopa w rzyć". Za wszystko trzeba płacić. Kiedy słyszę, że coś ma być "za darmo", to od razu zastanawiam się ile będzie mnie to kosztowało. Obowiązkowe ubezpieczenia są złodziejstwem w majestacie prawa. Dlaczego politycy zabierają nasze pieniądze i sądzą, że potrafią wydać je lepiej od nas? Może dlatego, że znaczna część tych pieniędzy trafia do ich kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Re: "Za darmo". 23.02.10, 10:39 Dokładnie dlatego. Profesor Williams zbadał w latach 90. skutki działania wdrożonego za prezydentury Lyndona Johnsona programu socjalnego "Wielkie społeczeństwo". Program prowadzono od 1965 roku, więc było 30 lat do analizowania. I co się okazało? Otóż, USA wydały na ten program kwotę, za którą możnaby kupić 500 najwięĸszych amerykańskich przedsiębiorstw oraz całą ziemie uprawną w USA. Jednocześnie do osób, dla których program był (teoretycznie) przeznaczony, czyli dla biednych, trafiło 28% wydatkowanej kwoty. Resztę, czyli 72% przejęła administracja zajmująca się tą "pomocą". Tak właśnie kończą się wszelkie socjalistyczne pomysły traktowania ludzi jak bezrozumne bydło, któremu trzeba zabrać pieniądze i decydować za nie, na co należy je wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Patologia do kwadratu 23.02.10, 10:00 1) Polacy leczą zęby prywatnie bo dostęp do leczenia z ubezpieczenia jest znikomy. 2) Pogarszanie standardów w publicznym lecznictwie jest na rękę prywatnym dentystom bo napędza im klientów. 3) Zrójnowanie publicznych praktyk nastapiło dzięki dentystom będącym na etacie i jednocześnie na własnej działalności, w ramach której konkurowali z miejscem pracy, 4)W razie powikłań prywatny dentysta odsyła do klininiki publicznej. 5)Wyprowadzenie dentystów ze szkół spowodowało, że polska młodzież ma najgorsze zęby w Europie. 6)Utworzono szarą strefę podatkową. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardrut Miliardy w zębach 23.02.10, 10:11 Skandal z leczeniem w ramach NFZ należy raz na zawsze rozwiązać, np. oddając 50% składki na specjelne konta osobiste, którymi mógłby dysonować na cele udokumentowanego leczenia każdy ubezpieczony bez udziału urzędasów z NFZ. Druga propozycja - płacę za leczenie prywatnie, a przy rozliczaniu PIT-u całą udokumentowaną kwotę do wysokości opłaconego podatku kompensuję i fiskus zwraca mi różnicę. Oczekiwanie miesiącami na wizytę np. u kardiologa jest niedopuszczalne, bo problem w tym czasie może się rozwiązać samoistnie. SKANDAL, że kolejne rządy okradają mnie, a ja płacę za leczenie z prywatnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
rothschild bo NFZ gwarantuje ołowiowe plomby? 23.02.10, 10:17 bo społeczeństwo nie ma wyboru? Płaci i płacze? Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante To najlepszy dowód upadku socjalistycznego mitu o 23.02.10, 10:25 "powszechnej bezpłatnej służbie zdrowia". Ubezpieczenia zdrowotne powinny być dobrowolne i prywatne. Obecnie państwo zabiera obywatelm pieniądze i nie świadczy usług, bo trudno nazwać świadczeniem usługi konieczność wielomiesięcznego oczekiwania na wizytę u lekarza. Z powodu takiej polityki ceny usług są sztucznie zawyżone, obywatele mają utrudniony dostęp do lekarza, a na całym systemie pasie się tylko banda urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Dentysta w panstwowej przychodni to zwykle 23.02.10, 10:33 kiepski dentysta. Wiem co mowie. Ci, ktorzy nie sa w stanie utrzymac sie z prywatnego gabinetu sa do niczego i nikt przy zdrowych zmyslach nie powinien do nich chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Polacy wydają miliardy na zęby 23.02.10, 11:23 Dentysta z NFZ jest dobry gdy chodzi o proste załatanie zęba. Są nawet duże szanse że założona plomba posiedzi pare lat. Niestety wszystko co zahacza o stomatologię estetyczną i leczenie spraw trudniejszych niż zwykłe wypełnienie, trzeba załatwiać w gabinetach/klinikach prywatnych. W przeciwnym wypadku jest to strata czasui pieniędzy. O bólu nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
pontrikontri medycyna i stomatologia sa piekielnie drogie 23.02.10, 12:07 1.na zachodzie idzie na skladki zdrowotne fura pieniedzy, glownie na profilaktyke, ktorej w Polsce nie ma, a ktora zapobiega kosztownemu leczeniu 2.zasada jest nastepujaca: kazdy placi 3.nieszczelnosc systemu panstwowego przekracza zdrowe granice, ludzie wychodza z pracy kiedy chca, przychodza kiedy chca, siedza na zwolnieniach ile chca, lekarze lecza na panstwowym sprzecie i nie tak jak kaza standardy tylko jak im sie podoba: zero kontroli nad tym wszytskim 4. brak forsy w systemie i jego wady tworza kolejki, bo choroba nie czeka, Bóg nie wybiera, nie znasz dnia ani godziny, czlowiek musi sie leczyc, a jak ma pieniadze to nie chce czekac. Mozna wtedy nie isc do kina, nie zjesc w pizzernim, nie jechac na wczasy, ale bólu i dyskomfortu niekt nie wytrzyma te powyzsze zasady powoduja fakt ze ludzie , ktorzy maja cokolwiek grosza ida prywatnie, bo zdrowie jest najwazniejsze, kto go nie ma jest najbiedniejszym czlowiekiem na ziemi polacy sa coraz lepiej uposazeni i dbaja o swoje dzieci, dlatego lekarze i dentysci chetnie im w tym pomagaja oczywiscie za pieniadze, no bo jesli ortopedzie NFZ mowi ze moze zrobic 200 zabigow w roku, to czemu nie moglby zrobic 2000 prywatnie? wine tak naprawde ponosi chory system i my, bo glosujac w demokratycznych wyborach do tego dopuscilismy zmierzch panstwowej sluzby zdrowia jest juz pewny i jesli ktos w to nie wierzy a ma 30 lat to radze kupic sobie magiczny amulet i dobre miejsce na cmentarzu Odpowiedz Link Zgłoś
wilkakora Polacy wydają miliardy na zęby 23.02.10, 12:45 Praktycznie prywatna opieka stomatologiczna i 95% pruchnicy aż strach pomyśleć co będzie jak i kardiolog będzie wyłącznie prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
pontrikontri próchnica a nie "pruchnica" 23.02.10, 14:05 wilkakora napisał: > Praktycznie prywatna opieka stomatologiczna i 95% pruchnicy aż > strach pomyśleć co będzie jak i kardiolog będzie wyłącznie prywatny. za "pruchnicę" powinnaś trafić do szkoły podstawowej na 10 lat i dziwisz się dlaczego ludzie wysoko wykształceni tacy jak lekarze zarabiają dużo a ty mało? podstawowe braki w edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
vdrapatz Odpowiedz dla pontrikontri 23.02.10, 13:55 Odpowiedź! pontrikontri To, co piszesz w Twoim poście, jeśli to dotyczy Niemiec, wtedy mylisz się kolosalnie! Obecna koalicja rządowa składająca się z Czarno-żółtych CDU/CSU i FDP, zapowiada zreformować dotychczasowy system finansowania publicznego leczenia, /KOPFPAUSCHAL, ten system nie przejdzie/ Dotychczas leczenie finansowane jest z tzw. państwowych Kas; /Öffentliche Krankenkasse/ i prywatnych Kas tzw. Privat Krankenkasse! Każdy płaci od zarobku brutto! Ci co dużo zarabiają ubezpieczają się prywatnie! Jak braknie pieniędzy Państwowym Kasom, Państwo dopłaca z budżetu! Tak najprościej mówiąc! Daj tego tematu nie będę rozwijał, bo dość skoplikowane! Panie Pontrikontri te stwierdzenia w pkt. 2; 3; 4; to jest po prostu wielka głupota! Muszę Tobie powiedzieć, że zachorowalność w pracy w realnej gospodarce w 2009 wynosiła zaledwie 3% w stosunku do 7,5% w 2008 roku. Ludzie boją się chorować z obawy by nie być zwolniony! Mam 78 lat i swoje zęby wydałem majątek! Pierwsze mostki i klamry kosztowały mnie w latach 90 tych 10.500,-DM Kassa Dopłacała 3000,- DM! Trzy lata temu cztery Implantaty i dwie protezy kosztowały mnie 10.800,- € Kassa dopłaciła 2.200,- € Niemcy jeżdżą do Polski lub Bułgarii robić sobie zęby! Pozdrawiam Walek Odpowiedz Link Zgłoś
vdrapatz Odpowiedz dla pontrikontri 23.02.10, 14:00 Odpowiedź! pontrikontri To, co piszesz w Twoim poście, jeśli to dotyczy Niemiec, wtedy mylisz się kolosalnie! Obecna koalicja rządowa składająca się z Czarno-żółtych CDU/CSU i FDP, zapowiada zreformować dotychczasowy system finansowania publicznego leczenia, /KOPFPAUSCHAL, ten system nie przejdzie/ Dotychczas leczenie finansowane jest z tzw. państwowych Kas; /Öffentliche Krankenkasse/ i prywatnych Kas tzw. Privat Krankenkasse! Każdy płaci od zarobku brutto! Ci co dużo zarabiają ubezpieczają się prywatnie! Jak braknie pieniędzy Państwowym Kasom, Państwo dopłaca z budżetu! Tak najprościej mówiąc! Daj tego tematu nie będę rozwijał, bo dość skoplikowane! Panie Pontrikontri te stwierdzenia w pkt. 2; 3; 4; to jest po prostu wielka głupota! Muszę Tobie powiedzieć, że zachorowalność w pracy w realnej gospodarce w 2009 wynosiła zaledwie 3% w stosunku do 7,5% w 2008 roku. Ludzie boją się chorować z obawy by nie być zwolniony! Mam 78 lat i swoje zęby wydałem majątek! Pierwsze mostki i klamry kosztowały mnie w latach 90 tych 10.500,-DM Kassa Dopłacała 3000,- DM! Trzy lata temu cztery Implantaty i dwie protezy kosztowały mnie 10.800,- € Kassa dopłaciła 2.200,- € Niemcy jeżdżą do Polski lub Bułgarii robić sobie zęby! Pozdrawiam Walek Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany 6 mld ał na 12 tys. gabinetów to średnio ... 23.02.10, 14:20 0,5 miliona na gabinet - coś autor chyba z 10-krotnie przesadził !!! Ile zębów trzeba wyrwać ( po niby 100 zł ) aby zarobić te 500 000 zł w roku ??? 5 000 czyli po około 500 miesięcznie ( m-c urlopu, długie weekendy, święta etz. ) czyli po 25 na dniówkę ( 20 dni pracy w m- cu !!! 25 w ciągu 6 godz. czyli ponad ... 4 na godz. !!! Czyli co 15 minut - z regularnością zegarka - 1 ząb !!! Kto w to uwierzy ??? Może ktoś sprawdzi moje wyliczenia !!! Czy którykolwiek gabinet ma takie obłożenie pacjentami ??? Nie wierzę !!! Autorka do POPRAWKI ( i to przed upływem roku ) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
keyra Re: 6 mld ał na 12 tys. gabinetów to średnio ... 06.03.10, 17:30 w USA dentyści wyciągają spokojnie 1 mln/rok..tak więc jeśli to jest dobry gabinet, albo nawet klinika, to takie zarobki mnie nie dziwią...policz sobie - ok. 6 pacjentów dziennie, po 100-200 zł - 3- 5 godzin pracy. Załóżmy że jest tak codziennie - to prawie 30 000 miesięcznie. x12 to ok. 400 000 rocznie. To prawie pół miliona Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Polacy wydają miliardy na zęby 23.02.10, 19:18 "NFZ to fikcja" taaak,, ale kasę łupi mi z dochodu prawdziwą. A ja MUSZĘ płacić za lekarza i dentystę = bo pracuję i nie mam czasu na wysiadywanie pod drzwiami! Czyli - JA funduje bezpłatne usługi - Komu? znajomkom lekarzy? pielęgniarek? Szlag mnie trafia. Wolałabym zamiast łupienia na "opiekę zdrowotną" kasę na indywidualne konto. I wiedziałabym co i na co wydaję. Rocznie drą ze mnie ponad 4000 zł!!!!( z PIT to widać) Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr A dlaczego wydajemy te miliardy i.... 23.02.10, 20:05 kto je wydaje? Bo w państwowej służbie zdrowia zgodnie z wytycznymi ratuje się życie ale na zdrowie musisz czekać. Mam pytanie, ile na endoprotezę stawu biodrowego czeka się w Czechach, Niemczech czy Austri? Czy w tych krajach również nie leczy się zębów? Następna kwestia to kto płaci dodatkowo: ano ten co ma z czego, a ten co nie ma chodzi z balkonikiem przez dwa lata albo ma przeciąg w jamie ustnej co widać na licznych migawkach wiadomości z Polski. I to się nie zmieni po wprowadzeniu dodatkowych ubezpieczeń poza tym że usługi podrożeją /bo między pacjenta a lekarza wchodzi pośrednik/. Odpowiedz Link Zgłoś
mm27_04 .........a co z ubezpieczeniem ? 24.02.10, 15:09 Problem nie tkwi w dentystach, czy pacjentach, ale w systemie finansowania sluzby zdrowia. Leczenie zebow ze srodkow NFZ praktycznie jest niemozliwe. Wybielanie i podobne zabiegi to kosmetyka, ale co z leczeniem ? Ja takze chodze od lat do prywatnej kliniki, jestem zadowolona bo widze roznice w poziomie wykonania i nie mam poczucia, ze wyrzucam pieniadze... Co jednak z ludzmi, ktorzy zarabiaja niewiele i utrzymuja kilkuosobowe rodziny ? Czy w ogole z uczciwym korzystaniem ze swiadczen, na ktore co miesiac przekazuje sie pieniadze ? Zeby to nie tylko sprawa estetyki ale przede wszystkim zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga90210 Polacy wydają miliardy na zęby 26.03.10, 21:39 Mam dużo ubytków i postanowiłam wyleczyc je państwowo- myslałam, ze na tyle plomb prywatnie mnie nie stać. Tymczasem "państwowo" płace za plombę 70 zł (Warszawa), znieczulenie przynajmniej jet bezpłatne. Dokładnie tyle samo, ile w prywatnym gabinecie w mniejszej miejscowości. Stac mnie na 2 plomby miesięcznie, a poniewaz czas oczekiwania na wizytę wynosi kilka tygodni, to akurat mi się rozloży.. Nie trzeba czatowac godzinami pod gabinetem, umawiam się na 8 rano, wchodzę o 8.20, wychodzę ok 9.15 i lecę do pracy. Oczywiście współczuję tym, którzy umówili się na 8.30 i 9, ale co ja na to poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś