eruduma Transformacja sukcesem?. 14.03.10, 19:03 Polska transformacja sukcesem? Jasne, jeżeli jej celem było przejęcie przez obce państwa polskiej włsności. Tusk szykuje jeszcze większy sukces - niedługo sprzedawczyki na mocy ustawy bedą mogły sprzeadwać złoża surowcowe.Jak to w kolonii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 polak transformacja jest jak najbardziej sukcesem 14.03.10, 19:30 oczywiście dla tych, którzy ponad 20 lat temu mieli dostęp do taniego salcesonu w kantynie dla slużb mundurowych, a teraz cierpią odcięci od koryta, to zawsze bedzie klęska... a porównując Polske z Ukraina, wystarczy przekroczyć granicę aby zobaczyć rożnicę.. Odpowiedz Link Zgłoś
1-4-all Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 14.03.10, 20:18 1. W PRLu byla dla mnie praca w naukowych instytutach. Dzis, aby taka sama prace wykonywac, musialem wyjechac z Polski na Zachod. Tyle tego balcerowiczowsko-walesowsko-michnikowsko-tuskowsko-kaczego sukcesu Polski... 2. To, ze na Ukrainie jest gorzej niz w Polsce, nie znaczy, ze w Polsce jest dobrze, tylko to, ze na Ukrainie rozwalenie tzw. komuny skonczylo sie jeszcze wieksza klapa niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 14.03.10, 21:10 Aha, to Ty z takich dla których Róża Luksemburg jest autorytetem, którzy plują na swój kraj, na ciepłej posadce za granicą. Do tego z nostalgią wspominają PRL. No proszę, negatywnie zweryfikowana po 89? :D Pani już podziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 15.03.10, 12:41 Ja nie pluje na Polske, ja pluje na zdrajcow, ktorzy dzis rozkradaja Polske, bedac u wladzy w Warszawie. "Dziekuje" wiec Walesie, Mazowoweckiemu, Bieleckiemu, Balcerowiczowi, Modzelewskiemu, Michnikowi i im podobnym zdrajcom za to, ze przez nich musialem wyjechac z Polski, aby miec owa 'ciepła posadke' za granicą... Odpowiedz Link Zgłoś
ale.sobie.konto.wymyslilem Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 15.03.10, 09:57 > 1. W PRLu byla dla mnie praca w naukowych instytutach. Dzis, aby taka sama > prace wykonywac, musialem wyjechac z Polski na Zachod. Tyle tego > balcerowiczowsko-walesowsko-michnikowsko-tuskowsko-kaczego sukcesu Polski... A Jan Kowalski przeżył swój pierwszy raz z dziewczyną w 1943. Tyle tego narzekania jak to Polacy cierpieli podczas II wojny... Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: polska transformacja jest porazka 15.03.10, 12:12 Znow nie na temat... Odpowiedz Link Zgłoś
ale.sobie.konto.wymyslilem Re: polska transformacja jest porazka 15.03.10, 14:11 Dlaczego? Kol. Kagan stwierdził że okres po 1989 jest be bo on nie mógł znaleść sobie w Polsce satysfakcjonującej go pracy. Gdyby napisał o emigrantach w UK czy Irlandii to co innego, ale podawanie tylko siebie jako przykładu brzmi trochę dziwnie. Ja NAPRAWDĘ znam osobę której II WS otworzyła perspektywy jakich nigdy by nie znalazła w Polsce. Ale czy to powód żeby twierdzić że II WS była dobrym okresem dla Polski? Kagan robi to samo, tylko w drugą stronę 'jest źle bo mi jest źle'. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: polska transformacja jest porazka 15.03.10, 14:19 Dalem moj przyklad, bowiem pokazuje on dobitnie, do czego doprowadzila balcerowiczowska transformacja w Polsce - do drenazu mnozgow, a wiec do uczynienia z Polski kraju III swiata (latynoamerykanizacja Polski). Przeciez mi na zachodzie Europy nie placa tego ponad cwierc miliona zlotych na rok za piekne oczy. Gdyby nie wyciagli ze mnie przy okazji conajmniej drugie tyle, to by mi ani pracy ani tze placy nie zaoferowali... II WS byla zlem, choc z drugiej strony "dzieki" niej mamy dzis komputery, internet, samoloty odrtezutowe, teçewizje kolorowa, antybiotyki itd. Transformacja, jaka sie dokonala w Polsce po roku 1989 byla tez zlem, choc niektorzy, np. taki Kulczyk czy Michnik, zrobili na niej olbrzymie kariery i wielkie fortuny... Odpowiedz Link Zgłoś
teaforme Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 15.03.10, 13:04 Jeszcze wieksza biede zobaczysz jak przekroczysz granice z moskovia! Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 15.03.10, 13:21 Zalosny jestes z ta obsesja antyrosyjska. W Moskwe kiedys byles? Odpowiedz Link Zgłoś
teaforme Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 15.03.10, 13:48 cipuchna napisała: > Zalosny jestes z ta obsesja antyrosyjska. W Moskwe kiedys byles? Tak bylem wiele razy i nie tylko w Moskwie, ale i innych miejscach moskovi. Dlatego wlasnie sie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: polak transformacja jest jak najbardziej sukc 15.03.10, 14:03 Nie sadze, abys znal Moskwe... Odpowiedz Link Zgłoś
1-4-all Re: Transformacja sukcesem?. 14.03.10, 19:35 PO-razka! Wielomilionowe bezrobocie, miliony Polakow zmuszone do emigracji, brak dobrych drog, koleje w rozsypce, uczelnie wyzsze na poziomie Albanii, a wszystko, co ma jeszcze jakas wartosc, zostalo przejete przez zagraniczny kapital. Polska stala sie de facto kolonia Niemiec... :( Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 kagan, duperel nie wróci 14.03.10, 19:58 jaka kolonia Niemiec? to, że tobie się nie udało, nie oznacz, że innym jest tak kiepsko jak tobie... Odpowiedz Link Zgłoś
1-4-all Re: kagan, duperel nie wróci? 14.03.10, 20:15 1. A wlasnie, ze PRL wroci, tyle, ze jako jego parodia. Dawno temu Karl Marx napisal, ze historia sie powtarza, ale jak parodia samej siebie (dal on przyklad Napoleona III jako parodii Napoleona I). 2. Mnie sie udalo, tyle, ze nie w Polsce, w ktorej wciaz nie uznaja zachodnich doktoratow. Mnie sie udalo, ale na zachodzie Europy, w tzw. starej Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 nie kagan, nie udało ci się 14.03.10, 20:58 doktorat z muchologii stoswanej, dziury na tyłku ci nie załata... zostaje ci tylko n-ty nick na forum gdzie plujesz swoimi frustracjami... Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: nie kagan, nie udało ci się 15.03.10, 12:46 Znow tylko chamski atak ad personam? Zrob taki doktorat i zarabiaj na Zachodzie, tak ja ja, cwierc miliona zl na rok... Odpowiedz Link Zgłoś
teaforme Re: nie kagan, nie udało ci się 15.03.10, 13:24 cipuchna napisała: > Znow tylko chamski atak ad personam? Zrob taki doktorat i zarabiaj na > Zachodzie, tak ja ja, cwierc miliona zl na rok... Cipus i ten tam sobie 1-2-3 start...ukonczenie waszej podstawowki w PRL trodno nazwac doktoratem. Wiedze ktora przedstawiacie(lub przedstawiasz;( mam podejrzenie, ze jestes ta sama osoba)dorownuje glupotami wiedze wspolczesnego mniej rozgarnietego 5,6 klasisty szkoly podstawowej. Nie osmieszaj forummowiczow swoimi nonsensami bardzo prosze. I prosze rowniez nie proboj licytowac mnie atakami w stylu... a ty jestes...jak 1- klasista, maluch czy zlobkowicz. Kagan to moskalski anty-semita(prawdopodobnie mongolskiego lub arabskiego pochodzenia) i typowy forumowy village idiot...czasami brakuje nam jego groteskowo-idiotycznych komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: nie kagan, nie udało ci się 15.03.10, 13:31 Znow tylko ad personam i nic wiecej. W ten sposob nic noqwego do dyskusji nie wnosisz, a tylko dowodzisz tego, ze brak ci elementarnej kultury, w tym wiec i kultury dyskusji... :( Odpowiedz Link Zgłoś
fred_filozof Wytłumaczenie jest bardzo proste... 14.03.10, 21:26 1) W polskę pompuje kasę UE i od kiedy zaczęła to robić od wtedy zaczął być odczuwany względny "dobrobyt" 2) Polacy byli zniewoleni znacznie krócej, a duch narodu cały czas był "duchem walczącym". Ma to implikacje takie, że statystycznie rzecz biorąc więcej w naszym kraju ludzi wierzących w to, że działanie może przynosić pozytywne rezultaty. 3) Ukraina ze względu na umocowanie geopolitycznohistoryczne nie prędko (nigdy?) nie będzie rozważana jako potencjalny członek UE/NATO. Wiedzą o tym wszyscy: ukraińcy, polacy, UE i rosja;-))) Koło się zamyka. Są skazani na ruskich, którzy ich wchłoną wcześniej czy później. Co skądinąd nie jest dla polski dobrą wiadomością. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: Wytłumaczenie jest bardzo proste... 15.03.10, 12:37 Mysle, ze wchloniecie Ukrainy przez Rosje byloby dobre dla Polski, bowiem skonczyly by sie wtedy na Ukrainie rzady bandytow z UPA i innych banderowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Ceny jak w Polsce, dochód cztery razy niższy. C... 14.03.10, 21:27 "Oba stanęły w latach 1989-90 przed podobna szansą, choć w przypadku Ukrainy była to szansa podwójna - po tysiącleciu kraj ten odzyskiwał niepodległość." Taaak. Ekonomista i jeszcze świetny historyk. I jeszcze Orliński, spec od wszystkiego. Otóż panowie Ukraina była niepodległa w latach 1917-1920. Ukraińska Republika Ludowa, Zachodnioukraińska Republika Ludowa oraz Państwo Ukraińskie (hetmanat Skoropadskiego). A wcześniej księstwa ruskie powstałe po rozpadzie Rusi Kijowskiej były niezależne aż do XIV wieku (halickie i włodzimierskie). Tak więc owe 1000 lat to zwykła bujda. Obydwa spece od historii Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: Ceny jak w Polsce, dochód cztery razy niższy. 15.03.10, 12:36 Co to byla za "niepodleglosc" Ukrainy w latach 1917-20? Fikcja polityczna i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Ceny jak w Polsce, dochód cztery razy niższy. C... 14.03.10, 22:00 Duzo tekstu, a (glowne) wyjasnienie jest krótkie: bo Polsce pomógl zachod, a Ukrainie nie, wrecz przeciwnie: ukrainska gospodarka w szponach Ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: Ceny jak w Polsce, dochód cztery razy niższy. 15.03.10, 12:33 Problemem Ukrainy jest to, ze bedac organiczna czescia Rosji, chcieli wybic sie na niepodleglosc. To tak, jakby Walia chciala sie ekonomicznie odgrodzic od Anglii... Odpowiedz Link Zgłoś
anx78 całkowicie wypaczony system premiowania.. 14.03.10, 22:01 nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
kusiaty Orlowski o czym ty gadasz!!!!!!!! 14.03.10, 23:35 Orlowski- o jakiej walucie mowisz, od miesiecy hrywna idzie w gore do zlotego. jest na tym samym poziomie co zloy poltora roku temu. caly artykul to stek bzdur!!!!!!!!!! co za baran z tego Profesora!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: Orlowski o czym ty gadasz!!!!!!!! 15.03.10, 12:14 I co z tego, ze hrywna idzie w gore? W roku 1939 zlotowka tez byla mocna. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Ceny jak w Polsce, dochód cztery razy niższy. 15.03.10, 07:07 kazdy kto choc troche zna ten kraj wie ze sa to wlaciwie dwa kraje - zachodnia i wschodnia ukraina - i dopoki sie nie podziela tak bedzie - niestety tego 1 tysiaca lat nie da sie schowac Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Re: Ceny jak w Polsce, dochód cztery razy niższy. 15.03.10, 12:13 Nie ma zadnej Ukrainy, jest tylko Zachodnia Rosja ze stolica w Kijowie i Wschodnia Galicja ze stolica we Lwowie. Odpowiedz Link Zgłoś
cipuchna Wielki sukces Polski 15.03.10, 14:01 slomski.us/2010/03/15/bezrobocie-4/ [b]Gospodarka szwajcarska znana jest z produkcji zegarków, włoska z produkcji butów, a polska z bezrobocia[/b]. Od 20 lat Polska znajduje się wysoko w rankingu krajów o najwyższym bezrobociu. Wyżej są tylko dzikie kraje afrykańskie lub południowoamerykańskie. Można by zebrać dane statystyczne z różnych krajów i przedstawić je na wykresie, z tym że jest to bezcelowe. Każde państwo stosuje własne metodologie i własne autorskie rozwiązania w jaki sposób zafałszować wysokie wskaźniki. Po prostu trzeba się umówić – jak na w miarę cywilizowany kraj bezrobocie w Polsce jest trwale wysokie. Poziom bezrobocia obniżył się chwilowo w latach 2004/6, co związane było z boomem budowlanym i masową emigracją. Przez pozostałe lata poziom bezrobocia oscylował w zakresach znanych w Stanach z czasów Wielkiej Depresji. Właściwie można powiedzieć, że z punktu widzenia dochodów ludności i trudności ze znalezieniem pracy Polska permanentnie znajduje się w stanie ekonomicznej depresji. Okresy wzrostu gospodarczego również przypominają Wielką Depresję, tam też zdarzały się lepsze lata, które ówczesna prasa nazywała ‘momentem powrotu koniunktury’ i ‘nadchodzącym ożywieniem gospodarczym’. Ciekawa jest analiza tego stanu rzeczy ponieważ trudno wskazać jeden jedyny czynnik powodujący taką sytuację. Wynagrodzenia wraz z podatkami są nadal niższe niż na Zachodzie, a regulacje są nieco mniejsze, wobec czego powinniśmy być świadkami ogromnego przepływu miejsc w pracy z Niemiec i Francji do Polski. Trudno powiedzieć, żeby takie zjawisko miało miejsce na szersza skalę. Wydaje się, że jednym z powodów może być niska siła nabywcza społeczeństwa. Większość rodaków żyje w nędzy i kupuje tylko te produkty, które warunkują przeżycie. Takie okoliczności nie pozwalają na rozwój kolejnych działów gospodarki, wprowadzanie nowych usług. Liczę, że w komentarzach czytelnicy będą potrafili lepiej określić przyczyny opisanej patologii. Odpowiedz Link Zgłoś