spin71 03.03.10, 19:36 Cenzura zdarza się także w Polsce. Pierwszy koncert Marilyn Manson w naszym kraju o mało co by sie nie odbył. Osobą, która nie chciała dopuścić do koncertu była pani Pitera, obecnie PO. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elsby "Nie bądź bezpieczny .Poeta pamięta. 03.03.10, 20:13 Możesz go zabić - narodzi się nowy......" /Miłosz/ Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu do moderatora 03.03.10, 23:04 witam Pania (Pana), jestem mocno zdziwiona artykulem - mydlo i powidlo : obok cenzury w krajach mocno nie demokratycznych figuruje ot tak wrzucona piosenka francuza ktorego nigdy przedtem nie slyszalam (i nie zaluje). Chodzi o cenzure w muzyce wiec w sztuce do ktorej i slowo pisane zaliczamy. Chodzi o wolnosc slowa. Ten francuski rap przypadkowo rozumiem. Mieszkam od dawna we Francji. Chcialabym poprosic o autoryzacje, pozwolenie, przetlumaczenia tegoz. Wezme na siebie, wyslucham do konca (bo nie moglam i przerwalam w jednej trzeciej) i przesle szanownemu panstwu tlumaczenie czegos, jakby to powiedziec ...nietuzinkowego ...? Czy moge liczyc na brak cenzury ? Zwlaszcza ze jest to TYLKO tlumaczenie zalaczonego "utworu" nie mojego autorstwa. Nie widze powodu aby polscy czytelnicy nie mogli skorzystac z czegos co ja rozumiem i co figuruje na "szpaltach" przyzwoitej gazety. Moze czytelnicy pomoga mi zrozumiec sens tego amalgamu ktory uderzyl mnie w artykule ??? zrozumiec dlaczego to wideo tu sie znalazlo a zostalo ocenzurowane we Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: do moderatora 05.03.10, 17:10 tchorzliwie jestem w sumie zadowolona z braku odpowiedzi bo sie porwalam na takie obrzydlistwo ze nie jestem pewna ze bylabym mogla to przetlumaczyc. Sa w tym spiewaniu i slowa i postawa. Postawa ta dotyczy kobiet i jest juz poza mizoginia i seksizmem. Jest nawolywaniem do gwaltu i wyszukanego bicia w rozmaitych formach. W skrocie : dziewczyna piosenkarza "ta k...wa" (taki tytul) wybrala innego i on opowiada co jej zrobi. Nie wiem czy jest jakis chirurg na swiecie ktory by ja potem poskladal... Nie wiem co czerpia z tego malolaty ktore to sluchaja. I jak oni robia zeby moc wysluchac ???? Co to ma wspolnego z wolnoscia slowa ???? Z "zakazanymi piosenkami" (znamy kontekst tego powiedzenia) ??? Mam mdlosci. A Dulska nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
synegigwy Głupie gadanie 05.03.10, 09:43 gdybym zaczął wyspiewywać piosenki sławiące np. faszyzm, też zakazaliby mi występów w Polsce... to nie piosenki są zakazane, tylko określone postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sqro Re: Zakazane piosenki 05.03.10, 10:42 tiaaaa a u nas to niby pustynia co? Czy sądowe boje Behemotha z nawiedzonymi, albo niegdysiejsze Kukiza nie łapią sie pod cenzure? Odpowiedz Link Zgłoś