nomina Re: "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać 11.03.10, 14:48 Jasne. Sól, potrzebną zdrowiu, zlikwidują, ale toksyczne dla organizmu glutaminiany, barwniki azowe, maltodekstryny i inne substancje - zostawią? Aspartamy, tłuszcze nasycone i inne świństwa powodujące cukrzycę i miażdżycę też? Jak kogoś Pan Bóg chce ukarać, to mu najpierw rozum odbiera... Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:01 Bez cukru można chyba żyć, ale sól jest organizmowi potrzebna, z tego, co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:04 soli jest aż nadto w warzywach. ale zakaz głupi, zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Kardiolodzy podcinają gałąź na której siedzą:-)))) 11.03.10, 15:17 Odpowiedz Link Zgłoś
klej.do.tapet Re: Kardiolodzy podcinają gałąź na której siedzą: 11.03.10, 16:05 Nie wiem już w końcu czy biała śmierć to sól czy cukier. Jedno jest pewne: pieprz to czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:24 to niech każdy ma prawo dosolić sobie - sam jak dostaję przesoloną potrawę to co mam z tym zrobić? schabowego pod prysznic? z przesolonym jedzeniem już nic się nie da zrobić jestem za wprowadzeniem podobnego przepisu u nas - co skorzystam z jakiejś restauracji - to zawsze lub niemal zawsze otrzymuję przesolone jadło lub nadmiernie przyprawione - nie wracam do takich jadłodajni ale w kolejnych jest to samo - sporo podróżuję służbowo i bardzo rzadko mam możliwość jeść w domu. Restauratorzy! jak się wam coś zepsuje - to wyrzućcie to a nie przyprawiacie to solą lub przyprawami aby zakryć smak zepsutego. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:30 hugow napisał: > jestem za wprowadzeniem podobnego przepisu u nas - co skorzystam z jakiejś > restauracji - to zawsze lub niemal zawsze otrzymuję przesolone jadło ****************************** Niedosolone bywa równie ohydne i też się nie da tego za bardzo zmienić. Na tym polega sztuka gotowania, że odpowiednie składniki dodajemy w odpowiednim momencie, a nie kiedy nam się podoba. Spróbuj gotować samodzielnie, a nie szwendaj się po jadłodajniach, to będziesz wiedział, o co w tym chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:38 zgadzam się. jest jedno ale - prawie wszędzie podają przesolone jedzenie. niezależnie od standardu lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:44 Żeby piwo lepiej szło. To samo w kinie z popcornem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:45 Żeby zwiększyć pragnienie czyli apetyt na napój np. piwo. Przecież na napojach jest największe przebicie. Logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Zawsze myślałerm, że "biała śmierć" to cukier 11.03.10, 15:45 agatazieba napisała: > jest jedno ale - prawie wszędzie podają przesolone jedzenie. > niezależnie od standardu lokalu. ------------------- Z bardzo prostego powodu - klienci zamówią więcej picia. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Komuna w ataku 11.03.10, 14:48 Elyty zawsze wiedza lepiej i musza pouczac nas, "tepe masy". Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Mam nadzieję że Komisja Europejska nie podchwyci 11.03.10, 14:50 tego kopniętego pomysłu. A swoją drogą dietetycy z nowojorskiego Departamentu Zdrowia, to zapewne poza publiczną podstawówką innych szkół nie ukończyli:) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Mam nadzieję że Komisja Europejska nie podchw 11.03.10, 15:01 Podchwyci, podchwyci. A na forum gazety będą się mądrzy wypowiadać, że jak chcesz żreć sól to lecz się za swoje pieniądze, bo oni nie chcą ze swoich podatków na Ciebie płacić :) Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Mam nadzieję że Komisja Europejska nie podchw 11.03.10, 15:46 A solożercy będą kontrargumentować, że przecież w cenie soli płacą akcyzę (sic!), więc już finansują swoje leczenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
realdanger Bycie Amerykaninem 11.03.10, 14:54 grozi życiem wśród idiotów w dziwnym i zacofanym mentalnie kraju. Z pewności grozi to zdrowiu. Więc tego też zakażą? Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Bycie Amerykaninem 11.03.10, 15:10 No nie wiem - jak czytam takie wypowiedzi to wolal bym zyc wsrod Amerykanow niz wsrod zawistnych prostackich krajowych "realdangerow" made in Kozia Wolka. A wracajac do tematu - kobieta moze decydowac o swoim ciele zabijajac zycie ludzkie - patrz aborcja, a ja nie bede mogl sobie posolic frytek ?! Gdzie tu logika ? Juz widze jak rynek solniczek schodzi do podziemia, a mafijne syndykaty przejmoja dystrybucje soli... Ech to lewackie myslenie. Ciekawe - jak wejde do tej restauracji i solniczke przyniose ze soba - to co wtedy ? Kto placi mandat ? Mam nadzieje, ze projekt przyjmie sie w Europie i doprowadzi do rewolucji pod haslem: - Chleba i soli ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Bycie Amerykaninem 11.03.10, 15:50 > A wracajac do tematu - kobieta moze decydowac o swoim ciele > zabijajac zycie ludzkie - patrz aborcja, a ja nie bede mogl sobie > posolic frytek ?! Gdzie tu logika ? Przykład jest nielogiczny. Aborcja nie powoduje chorób serca i nadciśnienia, a sól tak. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Bardzo mało solę 11.03.10, 14:58 ale nieosolone ziemniaki to nawet Janowi Sobieskiemu nie smakowały :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Bardzo mało solę 11.03.10, 15:52 Niesolone ziemniaki sa pyszne, bo tylko wtedy czuć ich smak. No a z cząbrem to już rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Trzeba przychodzić z własną solniczką 11.03.10, 15:01 "Zwolennikiem nowojorskiego pomysłu jest Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Jego członkowie starają się przekonać Amerykanów do stopniowej rezygnacji z solenia potraw." ************************ Owszem, da się poważnie ograniczyć stosowanie soli - szczególnie w potrawach, które zgodnie z wyobrażeniami przeciętnych konsumentów solenia wymagają - np. mięs. Sęk w tym, że zazwyczaj wzrasta wtedy zapotrzebowanie na substytuty smakowe - i więcej spożywamy dodatków w rodzaju glutaminian sodu. Co jednak zrobić z potrawami, do których dodaje się sól, by zapewnić równowagę smakową: naleśników, ciast, sałatek i surówek? Nie należy też zapominać o soli jako naturalnym konserwancie. I tę funkcję trzeba będzie czymś zastąpić. Poza tym sól pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Niedobór soli dla pewnej części populacji może się okazać równie szkodliwy, co jej nadmiar. Po takich komunikatach człowiek zaczyna wątpić nie tylko w powagę zawodu lekarza, ale również w poczytalność członków towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać u... 11.03.10, 15:01 Najgorzej, gdy ludziom mózg zamienia się w budyń czekoladowy. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 15:05 Ten nowy przepis ma zabraniac dosypywania ludziom soli, a ludzie sami oczywiście dalej mogą sobie solić z solniczki. Czyli całkiem rozsądne. Niestety jak czesto ppoprzekręcano Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 15:07 to tochę smutne a trochę żałosne że tyle się dyskutuje o poprzekręcanych relacjach z kraju i świata:) Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 15:09 "Z restauracyjnych stolików mają także zniknąć solniczki" Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 15:13 to jest własnie moment w którym zdeformowano całość:) Autorzy ustawy twierdzą, że właśnie ich pomysł da klientom rzeczywisty wybór. Każdy z nich będzie mógł według uznania doprawić swoje jedzenie solą. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 15:14 A zatem bardzo rozsądne i prowolnościowe rozwiązanie całkowicie zgodne z duchem Ameryki - kto nie chce soli nie będzie jej miał w daniu, kto chce będzie. Obecnie każdy ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 15:16 Prawde mówiąc trzeba nie rozumieć świata żeby bezkrytycznie przyjąc news o zakazie soli w Nowym Jorku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe i jeszcze raz - funny nie czytająca całości 11.03.10, 15:18 i nie zadająca sobie trudu zrozumienia nie powinna nadawać tonu dyskusjom... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok loppusiu 11.03.10, 16:03 amarykanscy kardiolodzy, którzy chcą wprowadzić ducha wolności do restauracji są debilami! Kucharz, który gotouj potrawę, używa przypraw, aby uzyskać konkretny efekt smakowy. Skoro lekarz wpinkala sie do kreacji smaku, to może kucharze dla równowagi zaczną leczyć ludzi? Pomysł ze wszech miar kretynski, typowy dla ludzi, co wszystko wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: loppusiu 11.03.10, 16:06 On the positive note - choćby po tym że protestuja tylko kucharze, nie klienci restauracji, rozponałeś że historyjka jest bzdurna:)) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe i owszem - dla mistrzów kuchni to jest coś obrazob 11.03.10, 16:09 że nie mieliby już mozliwości komponowania smaku swoich potraw - co przyznajmy wystawia ich na potencjalna niezasłużoną krytykę konsumentów Odpowiedz Link Zgłoś
loppe więc - znając dobrze Amerykę Pn. - 11.03.10, 16:15 wyglądałoby to tak: zmienia się punkt wyjścia - kucharz nie może już walić soli do potrawy jak dotychczas, teraz klient przychodzący do swojej ulubionej restauracji powie kelnerowi "salt as usual" z uśmiechem i kelner przekaże kucharzowi:) Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 16:05 loppe napisał: > A zatem bardzo rozsądne i prowolnościowe rozwiązanie całkowicie > zgodne z duchem Ameryki ----------------- Ustawa zakazująca zgodna z duchem Ameryki :-)))))))))))))))) A co z wolnym wyborem klientów, którzy zadecydują "nogami". Za słone jedzenie - nie kupują. Tak proste i zarazem trudne. Takie zakazy zgodne są z duchem komunizmu i Związku Socjalistycznym Republik Europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 16:11 wiesz - zakaz benzyny ołowiowej itd., pomysl trochę co?:) nie che mi się rozpisywac, pomysl:) Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 16:15 Biopaliwa - ceny żywności itd. Pomyśl w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 16:17 mnie już cieszy sam fakt -szkoda tylko że nie potwierdziłes, to takie nieeleganckie - że historyjka jest bzdurna bo to był główny pkt mojego zainteresowania, wolisz poboczne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
weishaupt Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 16:48 Ustawa niczego nie zakazuje. To wymysł pismaka, który niedokładnie doczytał oryginał albo w ogóle nie zapoznał się z informacjami Departamentu Zdrowia. Ograniczenie soli (a ściślej - sodu) dotyczy wyłacznie norm produkcyjnych (pamiętajcie, że "restaurant food" to także np.: hamburgery z McDonald's, nie tylko dania pieczołowicie przygotowywane przez kucharzy). W artykule nie ma ani słowa o tym, że zdaniem Departamentu Zdrowia, jedynie 18% sodu pochodzi z doprawiania przez konsumentów, 82% przyswajanej soli dodaje się w procesie produkcji. Stąd propozycja nie zmusza konsumentów, a wręcz przeciwnie - uwalnia ich od dyktatu producentów. Usuwanie zolniczek autor chyba sam wymyślił. P.S. Ciekawe, czy w USA, podobnie jak na wyspach Brytyjskich czy w Irlandii trzeba się nieźle naszukać, żeby kupić niesolone masło (np.: do ciasta). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pozwólcie że objaśnię 11.03.10, 15:25 loppe napisał: > > Ten nowy przepis ma zabraniac dosypywania ludziom soli, a ludzie > sami oczywiście dalej mogą sobie solić z solniczki. Czyli całkiem > rozsądne. ********************** Każdy kucharz, który cokolwiek kojarzy na temat diety, wie że to najlepszy sposób, by spożycie soli wzrosło. Kardiologiczne tumaństwo najpewniej nigdy w życiu nie przygotowało sobie nawet kanapki. Solenie ziemniaków z wierzchu - to dosypanie soli do praktycznie każdego kęsa. W efekcie spożyjesz jej znacznie więcej, niż dodając na odpowiednim etapie obróbki cieplnej. Gdzie tu rozsądek? Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać u... 11.03.10, 15:11 "Autorzy ustawy twierdzą, że właśnie ich pomysł da klientom rzeczywisty wybór. Każdy z nich będzie mógł według uznania doprawić swoje jedzenie solą." Tą samą drogą idzie jeden z komentujących: loppe napisał: > > Ten nowy przepis ma zabraniac dosypywania ludziom soli, a ludzie > sami oczywiście dalej mogą sobie solić z solniczki. (...) Ale to nieprawda, bo w tekście czytamy: "Z restauracyjnych stolików mają także zniknąć solniczki." Bardzo mi przykro, ale np. makaron gotowany w nieosolonej wodzie jest po prostu niejadalny. I w takim przypadku nawet solniczka na stole nic nie pomoże. K_R_E_T_Y_N_I_Z_M. Kompletny. Co innego promować zdrowe odżywianie, tłumaczyć ludziom że nadmiar soli szkodzi etc. A co innego zakazać soli. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać 11.03.10, 15:44 > Bardzo mi przykro, ale np. makaron gotowany w nieosolonej wodzie <jest po prostu niejadalny. I w takim przypadku nawet solniczka na <stole nic nie pomoże. Nie zupelnie tak. Smak czlowieka szybko przyzwyczaja sie do soli. Nie ma wiec okreslonej granicy, ktora czuje sie jako "wystarczajaco slone", "przesolone". Jesli soli nie uzywa sie niemal w ogole, reaguje sie na jej minimalne ilosci. Ja makaronu nie sole (wystarcza sol z sosu/zupy) albo sole minimalnie (szczypte na 2-3 litry wody). I jest ok. Moi rodzice sola "normalnie", ale ja tego nie jestem w stanie jesc. Za slone. Z innymi potrawami podobnie. Nie sole jajecznicy. Orzeszki slone...myje ;) Dodam, ze odzwyczailam sie solic calkiem niechcacy, bez zadnej specjalnej ideologi. I tak juz zostalo, i dobrze, skoro lepiej dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać 12.03.10, 06:13 Ja też nie solę jajek, pomidorów, ogórków często sałatek ale nie bardzo smakują mi nieposolone ziemniaki czy chleb. Mięso to już inna bajka. Najgorsze są gotowe produkty jak wędliny czy orzeszki, których w wersji nieposolonej raczej nie kupisz. Generalnie sól kiedyś służyła do konserwacji, więc w dzisiejszych czasach to dobry pomysł by w restauracjach mniej solić skoro i tak potrawy przygotowuje sie ze świeżych produktów. To tak jak z kawą inką - pierwszy kubek smakuje dziwnie, kolejny już normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać 11.03.10, 15:54 puuchatek napisał: > Bardzo mi przykro, ale np. makaron gotowany w nieosolonej wodzie jest po prostu > niejadalny. Pyszny. Tylko wtedy czuć naprawdę jego smak. Nie solę makaronu od 10 lat. Nie wyobrażam sobie solonego , brrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
alojsp Jeszcze groźniejsze jest jedzenie chleba, 11.03.10, 15:11 bo w nim za dużo mąki i z dupy się kurzy, co grozi pylicą. Odpowiedz Link Zgłoś
cudaktusk Jeszcze groźniejsze jest jedzenie mytych octem węd 11.03.10, 15:15 wędlin. alojsp napisał: > bo w nim za dużo mąki i z dupy się kurzy, co grozi pylicą. Odpowiedz Link Zgłoś
cudaktusk A sprzedawane wędliny mogą być myte octem??? 11.03.10, 15:12 i odświeżane różymi specyfikami? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Amerykanom przyda się nowy Hoover 11.03.10, 15:13 Żeby wykryć i unieszkodliwić socjalistyczną zarazę Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać u... 11.03.10, 15:16 Wiedziałem, że zaraz po papierosach wezmą się za sól. Nie wierzyliście? To uwierzycie. A w UE, starym zwyczajem, obłożą sól akcyzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać 11.03.10, 15:49 Polska obłożyła lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
synegigwy przecież na pierwszy rzut oka widać 11.03.10, 15:16 że to przedwczesny żart primaaprilisowy... nawet Amerykanie nie mogą być tacy głupi Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley E tam widać 27.03.10, 16:39 synegigwy napisał: > nawet Amerykanie nie mogą być tacy głupi A kto im zabroni? Im, eurofederastom, egal. Zjawisko głupoty daje pojęcie o nieskończoności. Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać u... 11.03.10, 15:20 Zakazac soli,wina,wodki,papierosow,seksu,wprowadzic podatek od oddychania.A krotko,ten globalizm pada na leb,i to sie w koncu zle skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać u... 11.03.10, 15:22 jestem za wprowadzeniem podobnego przepisu u nas - co skorzystam z jakiejś restauracji - to zawsze lub niemal zawsze otrzymuję przesolone jadło lub nadmiernie przyprawione - nie wracam do takich jadłodajni ale w kolejnych jest to samo - sporo podróżuję służbowo i bardzo rzadko mam możliwość jeść w domu. Restauratorzy! jak się wam coś zepsuje - to wyrzućcie to a nie przyprawiacie to solą lub przyprawami aby zakryć smak zepsutego. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać 11.03.10, 15:50 Po to, abyś zamówił piwo. Chyba logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm Nie solić i nie pieprzyć, dbają o zdrowie ? 11.03.10, 15:30 Niedobrze będzie jak ta informacja dotrze do Min. Zdrowia. W ramach rozwiązywania problemów budżetowych w domach opieki i barach dla rencistów i emerytów będą solić i pieprzyć w nadmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
titta "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać u... 11.03.10, 15:33 Z jednej strony absurdalny pomysl. Szczegolnie w przedstawionej tu formie: jak klijeci maja sami sobie doprawiac potrawy, jesli "znikna solniczki"? Z drugiej strony w z kilku skad innad wysmienitych restauracji musialam zrezygnowac, ze wzgledu na ilosc soli w potrawach. Dla kucharza, jest to "dla smaku" dla mnie bylo niezlosnie slone. Lepiej jak sie ma samemu wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: "Biała śmierć" zniknie z potraw? Chcą zakazać 11.03.10, 15:36 utalentowany dziennikarza "doprawił" relację tym zniknięciem solniczek z których każdy sobie posoli:)) Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Hahaha... Monsanto przygotowała już substytut? 11.03.10, 15:37 ...więc trzeba "załatwić" popyt. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Pieprzą: nie solić. 11.03.10, 15:44 Dosyć osozłomów na każdym kroku dbajacych o nas aż do śmierci z zapieszczczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
areopag "Biała śmierć" to syntetyki i pazerna farmacja 11.03.10, 15:47 "Zwolennikiem nowojorskiego pomysłu jest Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne". Niech zakażą produkcji przez farmację i dystrybucji syntetycznych witamin i leków w aptekach i przez skorumpowanych lekarzy. Niech obciążą firmy farmaceutyczne za setki tysięcy zgonów spowodowanych skutkami ubocznymi zażywanych "leków". niech sprawią aby lekarze ponosili odpowiedzialność cywilną i karną za złe diagnozy Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos w tej kwestii najwięcej do powiedzenia 11.03.10, 15:47 powinien mieć ten kto płaci za ewentualne leczenie, czyli firmy ubezpieczeniowe Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: w tej kwestii najwięcej do powiedzenia 11.03.10, 15:56 Za ciebie to pewnie firma ubezpieczeniowa decyduje gdzie mieszkasz, gdzie pracujesz, co jesz, kiedy idziesz spać itd. itd. itd. ... hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś