opinia-pollpressagency 25.03.10, 08:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani_bozia Matka Polka pijąca 25.03.10, 08:59 Może to kwestia nałogu, którego ciężarne i karmiące nie potrafią się pozbyć? - A może kwestia egoizmu? Około 2 proc. ciężarnych jest uzależnionych, ale pije aż co siódma. Pytam, czy to jest aż tak wielkie wyrzeczenie zrezygnować dla swojego kochanego przecież dziecka z kieliszka wina czy szklanki piwa? Skoro świadomość, że szkodzi się dziecku, nie pozwala zerwać z nałogiem, to co w ogóle może w tym pomóc? wywiad z prymitywem i idiotką jeśli ciążą jest chciana i planowana, to kobieta rzuca picie i palenie już na etapie planowania ciąży a jeśli ciąża jest niechciana i nieplanowana, wpadkowa, kobieta pije, pali, przyjmuje leki bo nawet nie wie że w tej ciąży jest, a później nie ma żadnej motywacji by rzucić bo niechciany płód to żadne kochane dziecko, kiedy już wie, że w ciaży jest, to robi wszystko, żeby się jej pozbyć, mało to w necie na forach "porad" "wypij duszkiem "półlitra" to poronisz"? takie są skutki odebrania kobietom prawa do aborcji i świadomego planowania swojego macierzyństwa, margines (i osoby w trudnej sytuacji finansowej lub nieporadne życiowo) nie ma środków finansowych by usunąć ciążę, nic dziwnego że piją, chocby po to, by jakoś przetwac traumę bycia w niechcianej ciąży polska to państwo reprodukcyjnego niewolnictwa zero edukacji seksualnej i poradnictwa seksualnego, zero edukacji prozdrowotnej, odebranie kobietom prawa do aborcji, traktowanie kobiet przez służbę zdrowia jak worka kartofli, mojej koleżance wykonano pewną procedurę medyczną szkodzacą płodowi, a po fakcie zapytano: "ale nie jest pani przypadkiem w ciąży"? jeszcze trochę i w tym kraju będą się rodziły głównie kaleki i tylko u kompletnych ofiar losu Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 10:01 No właśnie, nie bardzo wiem, po co ta rozmowa o "egoistycznych matkach"? Poplujmy jeszcze na te kobiety, na pewno pomoże im to podjąć dezycję o rzuceniu palenia i zaprzestaniu picia. Nie pomoże? Jakie to dziwne...Ale przynajmniej pani doktór i te dzielne kobiety, które w planowanej, upragnionej ciąży nie piły i nie paliły, mają się od kogo poczuć lepsze. Okazywaniem pogardy, niesmaku i oburzenia jeszcze się nikogo na lepsze nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 10:35 kolejny raz kobiety w ciąży i matki pojawiają się jako potwory szkodzące własnemu dziecku. te ciężarne nie mieszkają przecież same, tylko z partnerami, mają kontakt z rodziną i przyjaciółmi. ci ludzie nie zwracają im uwagi, a często sami zachęcają - lampka wina ci dobrze zrobi. świadome macierzyństwo jest nadal przywilejem wielkomiejskiej, wykształconej i zamożnej częsci społeczeństwa. tych stać na dobrego lekarza, do którego kobieta ma zaufanie i który jej wytłumaczy, że środki nasenne, a nawet zwykły apap jest szkodliwy dla jej dziecka. bo o papierosach i alkoholu ona wie już niejako "z domu". gdyby w mniejszych miejscowościach dostep do lekarza, położnej, szkoły rodzenia był łatwy i opierał się na zaufaniu ( także na takim, że po kolejnej ciąży kobieta, która nie chce lub nie może mieć więcej dzieci, może liczyć na skuteczną antykoncepcję, łącznie z podwiązaniem jajowodów ) z pewnością spadłaby liczba tych "egoistycznych" szklanek piwa czy lampek wina. pani konsultantka krajowa pewnie by się przeraziła ile mitów odnośnie ciąży i opieki nad noworodkiem panuje w polskim społeczeństwie. to także efekt braku edukacji seksualnej! Odpowiedz Link Zgłoś
robinia2 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 19:38 tych stać na dobrego > lekarza, do którego kobieta ma zaufanie i który jej wytłumaczy, że > środki nasenne, a nawet zwykły apap jest szkodliwy dla jej dziecka. Akurat zle trafilas. Apap jest uwazany za bezpieczny w ciazy. Na pewno bezpieczniejszy niz wysoka goraczka i lepszy dla dziecka niz matka zwijajaca sie z bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Skoro państwo sprzedaje legalnie narkotyki 25.03.10, 21:29 i uważa, że narkotyki są dla ludzi to czemu piętnuje ich zażywanie. Wódka i papierosy są legalne. Na jakiej podstawie te silnie uzależniające i toksyczne narkotyki zostały uznane za bezpieczne, dobre, legalne. No więc są dla ludzi czy nie? Dopiero dziś się obudziliśmy? A co z pietruszką, dlaczego jest nielegalna? Skoro narkotyk pietruszka jest zdrowy to czemu jest nielegalny? Natomiast narkotyk wódka i narkotyk nikotyna są legalne a wręcz uznawane za zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
analogowy --> ciążowo = bezalkoholowo 25.03.10, 20:42 Jesli ciążowo to zawsze bezalkoholowo !! ... choc momentami również horyzontalnie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Matka Polka pijąca 25.03.10, 10:33 "Judyta Watoła: Statystyczna matka Polka nie jest dobra dla swojego dziecka? Prof. Anna Dobrzańska, krajowy konsultant w dziedzinie pediatrii: Nie jest. Nie mogę pojąć, gdzie się podział ten wzór, dlaczego aż tyle kobiet czyni tak wiele niedobrych rzeczy swoim dzieciom." ************************** Wzór? A jaki on w ogóle jest? Może jednak warto przedstawić dla porównania wyniki ankiet z poprzednich lat? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 10:58 z poprzednich lat? pewnie nie istnieje (ewentualnie statystyki są gorsze niz obecnie) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 12:10 pani_bozia napisała: > z poprzednich lat? > pewnie nie istnieje (ewentualnie statystyki są gorsze niz obecnie) ************************* Zapewne są gorsze, ale skoro fakty nie zgadzają z tezą artykułu - to tym gorzej dla faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 20:13 Kiedyś porody przedwczesne hamowano podawaniem etanolu ciężarnym... Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia [...] 25.03.10, 11:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom to nie tylko ich sprawa 25.03.10, 11:37 problem polega wlasnie na tym, ze to nie tylko ich sprawa. Gdy kobieta w ciazy duzo pije, pali, bierze narkotyki jej dziecko moze miec problemy zdrowotne i nizsze IQ. Kazdy dorosly czlowiek ma prawo szkodzic sobie samemu, ale tu krzywda spotyka inna osobe, w momencie gdy sie ona urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: to nie tylko ich sprawa 25.03.10, 12:14 Hm, co siódma pije - czyli 15%. Znaczy 85% nie pije. co dziewiąta pali, czyli jakieś 12%. Znaczy 88% nie pali. To o jakim wzorze mówimy? Co to znaczy, że 'statystyczna matka nie jest dobra?' przecież właśnie wychodzi, że 'statystyczna matka' jest super. Zwłaszcza, że prawdopodobnie ta grupa osób, które piją / palą w jakiejś mierze się pokrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: to nie tylko ich sprawa 25.03.10, 18:33 Właśnie! To samo chciałam napisać. Typowa, wybiórza manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia_70 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 15:27 > Ale chamka, nałóg to poważna choroba, wiem bo 10 lat paliłam 1,5 paczki dzienni > e. > Żeby rzucić trzeba mieć motywację, te kobiety w ciąży, które piją i palą i > które chcą skonczyć z nałogiem powinny być wspierane i jeśli mają chęć, > powinny mieć możliwość korzystania z leczenia a nie wyzywane od egoistek. Nie zgadzam się z tobą. Mam taki przypadek w pracy: koleżanka paląca nałogowo zapragnęła zajść w ciążę i urodzić dziecko, w ciążę planowaną zaszła i donosiła ją - nie przestając również palić przez cały okres ciąży, a i teraz nadal pali, choć dziecko od kilku miesięcy karmi piersią. Dziecko ma dolegliwości typu atopia, problemy z przewodem pokarmowym itp. i dodatkowo wyraźny głód nikotynowy. To, że ona cały czas paliła i pali to było celowe i świadome działanie, a dziecko upragnione i wyczekiwane. Dziewczyna ma wyższe wykształcenie techniczne, żadna tam patologia. Uwierz lub nie, ale są takie kobiety. Wg mnie najlepszą motywacją do rzucenia palenia jest właśnie ciąża - nie ma chyba większej (może poza bezpośrednim zagrożeniem utraty życia)! Ja sama tak zrobiłam - rzuciłam palenie (paliłam 16 lat paczkę dziennie), bo zaplanowałam ciążę, w którą zaszłam pól roku od rzucenia nałogu. Czyli jednak można. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 21:33 nie można w czasie ciąży rzucać palenia. Szok organizmu wywołany odstawieniem substancji uzależniajcej jest bardzo groźny dla ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia_70 Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 10:03 Jaaaaasne. Zapewne mniej szkodliwe jest nałogowe palenie w czasie całej ciąży i potem w trakcie karmienia piersią. Nie można w czasie ciąży rzucać palenia? To dlaczego znam takie przypadki (odstawienie palenia na początku ciąży), a dzieci urodziły się całe i zdrowe? Twoja teoria jest naciągana. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Matka Polka pijąca 29.03.10, 18:52 Tak na dzień dzisiejszy mówią lekarze. Nie wiem w jakim stopniu były uzależnione te "przypadki" o których piszesz. Widać nie byłaś uzależniona bo nie masz bladego pojęcia o czym mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka29 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 22:50 Pewnie pani_bozia zaraz nazwie mnie "po imieniu" ale czy jej się podoba czy nie to pijąca czy paląca albo ćpająca matka jest egoistką bo ŚWIADOMIE SZKODZI SWOJEMU DZIECKU. Nie każda z tych matek jest w przypadkowej ciąży jak chciałaby bozia i nie każda z nich mieszka w jakimś Pcimiu czy Wólce w których edukację seksualną prowadzi się z ambony. Znam kilka przypadków z najbliższego otoczenia gdy chciana ciąża przez egoizm i głupotę matki palaczki skończyła się tragicznie. Te dziewczyny wiedziały czym grozi palenie w ciąży i były wspierane przez otoczenie ale wybrały nałóg i nie doczekały się swoich maleństw. Nazywanie kogoś idiotką czy chamką tylko dlatego ,że nazywa pewne rzeczy wprost, nie świadczy o celności argumentów ale o braku kultury... Jeszcze tylko 4 miesiące-czekamy na Ciebie synku Odpowiedz Link Zgłoś
sebas.4 Matka Polka pijąca 25.03.10, 12:34 Oczywiście, palenie i picie alkoholu w ciąży szkodzi dziecku. I dobrze że się o tym mówi. Jednak nie sposób oprzeć się wrażeniu takiego (za przeproszeniem) wsiowego mentorstwa. Najpierw kobietę w ciąży zostawia sie samą, bez pomocy, piętnuje się ją w miejscu pracy, że nie dyspozycyjna, potem każe się martwić samej o siebie w szukaniu żłobka i przedszkola dla dziecka, słowem daje się jej do zrozumienia że nikt jej nie pomoże. Mało tego, nawet często de facto karze się ją za bycie w ciąży czy posiadanie dziecka. Równoczeście zaś prawi się jej kazania, że tego nie możesz, tego nie powinnaś tamto musisz itd. Nie macie wrażenia wyraźnej dychotomii? Odpowiedz Link Zgłoś
tirupati Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 13:30 A jak to jest z tym alkoholem, bo czytałem jakis czas temu na BBC, że wyniki najnowszych badań wskazują, że umiarkowane picie alkoholu w ciąży nie szkodzi dziecku, nie mówią o wódce, ale np lampce wina. A teraz słysze że absolutnie nie i w żadnej postaci. Podobnie rzecz ma się z lataniem w czasie ciąży. Na amerykańskich serwisach latanie samolotem w ciązy to rzecz najzupełniej normalna,w Polsce nie powinno się. Mamy jakieś inne samoloty? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 14:10 Tak naprawdę nikt ci nie zagwarantuje,że po tych paru lampkach wina twoje dziecko nie będzie miało FAS. Po co ryzykować? Gra chyba nie warta świeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
tirupati Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 15:34 Po prostu denerwuje mnie ta postawa chuchania i dmuchania na kobietę w ciąży i podejście na zasadzie nic nie wolno. Jak słyszę niektórych to najlepiej się położyć w łóżku i leżeć przez pół roku i patrzeć w sufit, czekając na poród, żeby przypadkiem nic się nie stało... Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 16:20 No bo to jest chore! Tak samo ajk upierdliwe zmuszanie wieloletnich wegetarianek do jedzenie mięsa w ciazy, co kończy sie tym, ze rzygaja dalej niz widzą . Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 16:19 Po paru lampkach wina przez 9 m-cy FAS? FAS to maja dzieciaki nałogowych alkoholiczek, kobiet, które nie są w stanie przerewać dnia bez trzech piw ! Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 18:12 nieprawda!!! nie ma okreslonej minimalnej dawki ktora by powodowała FAS takze moze sie okazac ze w twoim przypadku nawet lyk wina spowoduje ze twoje dziecko bedzie mialo FAS. Naprawde nie warto ryzykowac znam kilka przykladow dzieci z FAS i kazdy powinien to zobaczyc i porozmawic z rodzicami takich dzieci co oni teraz przezywaja i to by byla najlepsza terapia antyalkoholowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 18:34 >nie ma okreslonej minimalnej dawki ktora by powodowała FAS takze > moze sie okazac ze w twoim przypadku nawet lyk wina Tak, a moze nawet pomyslenie o łyku wina to spowoduje, albo powachanie wina. Lecz się na głowę , bo masz problem z emocjami. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 18:54 Jasne. jaki procent dzieci ma FAS? Promil czy jeszcze mniej? A polowa kobiet wpada - czyli nie wiedza o ciazy i prawdopodobnie spozywaja alkohol na poczatku ciazy, czyli wtedy kiedy ten alkohol ma byc najbardziej niebezpieczny. I co? Rodza zdrowe dzieci. Jesli, tak jak mowiono w wywiadzie, 2% kobiet jest uzaleznionych, to przynajmniej ich dzieci powinny miec ten zespol. A niekoniecznie maja. natomiast przypisywanie wszystkich mozliwych problemow wystepujacych pozniej alkoholowi jest naduzyciem. Na rozwoj plodu wplywaja takze inne czynniki, np. depresja (na ktora cierpi 1/4 spoleczenstwa - nie ciagle, ale w pewnych momentach zycia, ciaza i polog to akurat ryzykowny okres), odzywianie dziecka, stymulacja, zabawy, uczeszczanie lub nie do przedszkola, wyksztalcenie i zarobki rodzicow (bo to ma wplyw na poziom stresu), oraz zanieczyszczenie srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 20:16 > nieprawda!!! nie ma okreslonej minimalnej dawki ktora by powodowała FAS takze > moze sie okazac ze w twoim przypadku nawet lyk wina spowoduje ze twoje dziecko > bedzie mialo FAS. Jakieś dane naukowe na ten temat? Konkretnie: ile zanotowano na świecie przypadków FAS, z wywiadem obciążonym wypiciem jednego łyku wina przez całą ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 01:22 memphis90 napisała: > Jakieś dane naukowe na ten temat? Konkretnie: ile zanotowano na świecie > przypadków FAS, z wywiadem obciążonym wypiciem jednego łyku wina przez całą cią > żę? ************************** No jak to: baba babie w maglu mówiła. Rzecz pewna i sprawdzona. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 08:25 Wypicie kieliszka - kieliszka, a nie butelki (!) czerwonego wina jest polecane przez lekarzy, kiedy ciezarna ma twardy, bolesny brzuch, bo alkohol to najlepszy srodek rozkurczowy i tak tez dziala na macice. I zdecydowanie to lepsze niz pakowanie w cięzarną nospy 3 razy dziennie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kontodopisanianaforum W Polsce kobieta nie ma prawa 25.03.10, 17:26 Ma tylko obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Matka Polka pijąca 25.03.10, 13:27 Mówi się kobietom, że mogą być takie jak mężczyźni... no limits. O tym jakie to są limity i czego dotyczą, to już każda sobie sama dopowiada. A potem Matka Natura po seksistowsku daje nauczkę następnemu pokoleniu... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 18:56 alkohol wplywa na jakosc nasienia, w zwiazku z tym dzieci alkoholika moga byc uposledzone itd. - wiec nie jest tak, ze zly tryb zycia mezczyzny nie daje konsekwencji; coraz wiecej jest nieplodnych mezczyzn, wlasnie z powodu niewlasciwego trybu zycia: alkohol, papierosy, narkotyki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 20:43 Akurat pijąca patologia ma po 4,5,6 i więcej dzieci, a mężczyźni z tego środowiska do grzecznych nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 21:37 Alkohol i papierosy to narkotyki a więc, narkotyki, narkotyki, narkotyki. Już lepiej żreć truciznę z Biedronki albo mięso i jajka z masowych hodowli :) Smacznego kartofle. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 01:19 rikol napisała: > alkohol wplywa na jakosc nasienia, w zwiazku z tym dzieci alkoholika moga byc > uposledzone itd. ************************* Skąd ta pewność, skoro sama nauka nie ma pewności: czy alkoholizm jest efektem predyspozycji genetycznej czy też alkoholikiem zostaje każdy, kto pije nieco więcej? Ostatnie badania wskazują na predyspozycje genetyczne. Być może genetyczni alkoholicy częściej płodzą dzieci upośledzone, bo taki jest ich garnitur genetyczny. Statystyka może nawet wskazywać na mocną korelację alkoholizmu i upośledzeń potomstwa. Korelacja jest jednak tylko przesłanką, a nie dowodem na istnienie związku przyczynowo-skutkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.anubis i co na to polskie feministki? 25.03.10, 17:58 Co na to Środa, Kazia i inne? Odpowiedz Link Zgłoś
brightwitch Re: i co na to polskie feministki? 26.03.10, 11:23 pan.anubis napisał: > Co na to Środa, Kazia i inne? Wyciągają pół litra, bo trzeba uczcić taką rewelacyjną wiadomość! Puknij się w głowę i zacznij samodzielnie myśleć. Trudno, takie życie, ciężarna też człowiek i swoje prawa ma. Nie można wymagać, żeby kobiety w ciąży nic nie robiły, bo jakakolwiek czynność może zaszkodzić "fasolce". Odpowiedz Link Zgłoś
magdazad Matka Polka pijąca 25.03.10, 18:02 to wszystko jest takie niesprawiedliwe, jest tyle małżeństw które starają się o dziecko i nie mogą go mieć, wiadomo że dali by temu dziecku wszystko co najlepsze i nic a taka jedna z drugą niewdzięczna "matka" nie szanuje tego co dał jej Bóg!!! powinni za to karać i to srogo !!! --zdruzgotana Odpowiedz Link Zgłoś
allerune truć dorosłych i dzieci, czy to nie to samo? 25.03.10, 18:13 Tak samo jak ludzie mają prawo truć innych w knajpach, tak samo te kobiety mają prawo truć swoje dzieci, A CO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
erba A co w innych krajach? 25.03.10, 18:41 Rozmawiałam ostatnio ze znajomą Włoszką nt. alkoholu w ciąży. Jako że niedługo sama zostanę mamą, zastanawiałam się jak radzi sobie naród przyzwyczajony do codziennego picia wina i kawy. Koleżanka powiedziała, że kobiety normalnie tam piją w ciąży wino do obiadu czy kolacji i serwują sobie espresso. Nie słyszałam o żadnych danych mówiących o tym, że wśród Włochów jakoś statystycznie więcej rodzi się dzieci z FAS. Żeby dziecko miało ten syndrom, to trzeba często wódę pić, a nie lampkę słabego wina raz na jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx Re: A co w innych krajach? 25.03.10, 19:04 bo ta kampania "jeden lyk wina moze pwodowac FAS" jest rozpowszechniona wylacznie w Polsce, gdzie obraz Matki polki musi pozstac nieskalony. Mysle,ze to kobiety kobietom robia taka wjenke podjazdowa. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka29 Re: A co w innych krajach? 25.03.10, 23:02 Nie rozumiem czemu większość z Was reaguje takim oburzeniem na kwestie alkoholu w ciąży. Wg Was picie w małych ilościach nie szkodzi dziecku. A mi się wydaje ,że organizm ciężarnej sam wie co dla niego dobre. Ja przez całą ciążę nawet nie mogę "powąchać" tego waszego nieszkodliwego winka bo od razu mnie odrzuca nie mówiąc o lampce czy małym piwku. Skoro ja i nie tylko ja bo pewnie większość kobiet tak reaguje to alkohol chyba szkodzi w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: A co w innych krajach? 26.03.10, 08:33 >Skoro ja i nie tylko ja bo pewnie większość > kobiet Kazda kobieta jest inna. Jedna wpierdziela ogorki, drugą odrzuca na mysl o ogorku. Moze warto przyjąć do wiadomosci, ze ja nie znaczy WSZZYSCY. Psychoza antyalkoholowa pokazuje tylko, z ePolacy maja problem z piciem i cos takiego jak "kieliszek wina" dla nich nei istnieje to musi byc 0,70 wina , a najlepeij nalewka a'la wino;/ Bo innego wyjasnienia po prostu nie ma. I zamaist w kołko pierdzielic o tym, jak to straszliwie zaszkodzi 150 ml wina (dobry dowcip) , lepiej pomyslec jak non stop szkodzi palenie w miejscach publicznych - w końcu kobieta w ciązy ODDYCHA, choc sama nie pali. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany Matka Polka zawsze ... dziewica !!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.03.10, 19:00 Oczywiście regularnie chodzi do kościoła !!! Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Matka Polka pijąca 25.03.10, 19:15 Teraz wiadomo skąd w Polsce tyle debili :) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 01:23 0ffka napisała: > Teraz wiadomo skąd w Polsce tyle debili :) ************************ I tak wierzysz we wszytko, co Ci mówią? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Matka Polka pijąca 25.03.10, 20:13 Statystyka: "co ósma kobieta pijąca alkohol w trakcie ciąży ma kłopoty z jej utrzymaniem; www.czytelniamedyczna.pl/nowa_medycyna-111 "Pomimo znacznych postępów w opiece perinatalnej, częstość występowania porodu przedwczesnego w krajach wysoko rozwiniętych nie zmienia się od 40 lat i kształtuje się w granicach 6-10%" czyli- wśród pijących odsetek zagrożenia porodem przedwczesnym jest taka sama, jak dla całej populacji >11 proc. pijących alkohol rodzi dziecko przed terminem; Natomiast średnia liczba porodów przedwczesnych dla populacji wynosi ok. 10%. www.czytelniamedyczna.pl/postepy_nauk_medycznych-210 Czego więc mają dowodzić przytoczone daje statystyczne? Pomijając fakt, że istnieją aktualne publikacje, które negują szkodliwość alkoholu w niewielkiej ilości zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia (publikowane też w polskojęzycznych magazynach pediatrycznych). Ok, ja wiem, że istnieje FAS, ale do wystąpienia tego syndromu trzeba czegoś więcej niż czekoladki z likierem czy pojedynczego kieliszka wina... Odpowiedz Link Zgłoś
gaja268 Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 20:32 W Polsce co roku rodzi sie około tysiąca dzieci z FAS, zapewne wiele więcej z FAE... Łatwiej pić żeby się o tym przekonać niż z tej lampki wina zrezygnować? Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Matka Polka pijąca 25.03.10, 22:28 memphis90 napisała: Ok, ja wiem, że istnieje FAS, ale do wystąpienia tego syndromu trzeba czegoś więcej niż czekoladki z likierem czy pojedynczego kieliszka wina... I tu sie mylisz! Bardzo! Czesto wlasnie ten jeden kieliszek wystarczy zeby zniszczyc zespol komorek odpowiedzialnych za cos tam. Widzialam wywiad z kobieta, ktora podczas ciazy wypila tylko jeden kieliszek wina. Konsekwencje bedzie ponosila do konca zycia. Dziecko tez. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 01:06 marguyu napisała: > I tu sie mylisz! Bardzo! Czesto wlasnie ten jeden kieliszek > wystarczy zeby zniszczyc zespol komorek odpowiedzialnych za cos tam. > Widzialam wywiad z kobieta, ktora podczas ciazy wypila tylko jeden > kieliszek wina. Konsekwencje bedzie ponosila do konca zycia. Dziecko > tez. ***************************** A ja widziałem wywiad z człowiekiem, który twierdził, że kosmici wydeptali mu wzorki na polu pszenicy. Wzorki były. Czy to dowodzi istnienia kosmitów? Innymi słowy: opisz dokładnie związek przyczynowo-skutkowy. Pamiętaj jednak, że człowiek ma mechanizmy, które całkiem nieźle sobie radzą z substancjami silniejszymi, niż alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 08:36 >Czesto wlasnie ten jeden kieliszek > wystarczy zeby zniszczyc zespol komorek odpowiedzialnych za cos tam. Nie ma to jak naukowe podstawy własnej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
feema-to-ja Matka Polka pijąca 25.03.10, 20:27 Kobieta, ktora dla dobra dziecka nie jest w stanie zrezygnowac z przyjemnosci palenia fajek to suka a nie matka! i nie ma na to usprawiedliwienia w stylu: palilam cala ciaze i moje dzieci sa zdrowe. Bo nie sa zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hoga3tka Matka Polka pijąca 25.03.10, 21:31 ohoo matki polki nie śpią jeszcze :) przeczytajcie sobie może co to jest FAS - w mojej podstawówce objawy miało 80% klasy; bo te objwawy fizyczne pojawiają się niezwykle rzadko! jeśli by wziąć pod uwagę tylko: nieumiejętność rozwiązywania problemów; trudność w uczeniu się na błędach; słaba ocena sytuacji; niedojrzałe zachowanie - czy to się nie kojarzy z ex?!? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Matka Polka pijąca 26.03.10, 05:10 W komentarzach brakuje mi tylko apelu aby odbierać dzieci matkom, które w ciąży wypiły choć łyk wina, lub zaciągnęły się jakimkolwiek dymem. Poza tym - piętnowanie takich kobiet przy jednoczesnym popieraniu prawa do aborcji tchnie lekką schizofrenią. Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Matka Polka pijąca 26.03.10, 08:40 "- A może kwestia egoizmu? Około 2 proc. ciężarnych jest uzależnionych, ale pije aż co siódma. Pytam, czy to jest aż tak wielkie wyrzeczenie zrezygnować dla swojego kochanego przecież dziecka z kieliszka wina czy szklanki piwa?" Zaraz egoizm. Przecież jak ktoś pali, to nie można do niego stosować zwykłej miary rozsądku. Jest nałogowcem i nie może tak po prostu pstryk! zrezygnować z dnia na dzień z 'dymka'. Czemu kobieta w ciąży miałaby być inna? Skoro to jest takie łatwe, jak się zdaje się sugerować mądralińska pani Profesor, to czemu te tysiące i miliony ludzi mają problemy z rzucaniem palenia? Dodam, że nie palę, nie piję, nie mam dzieci. Ale denerwują mnie przemądrzałe stwierdzenia jakichś fachowców, którym się wydaje, że kobieta w ciąży NA ZŁOŚĆ dziecku pali. Jakoś im nie przychodzi do głowy, że ona po prostu NIE MOŻE inaczej. Wie, że szkodzi, ale nie ma siły, żeby się powstrzymać przed papierosem. Nie usprawiedliwiam takich zachowań, ale u licha! nie mówmy, że słabość to egoizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kerkoo Matka Polka pijąca 26.03.10, 09:08 Nie do konca sie zgadzam. Co do alkoholu to udowodniono ze male ilosci w tygodniu (okolo kieliszek wina itd) wcale dziecku nie szkodza. Badania nawet wykazaly ze dzieci kobiet pijacych w ciazy "nieznaczne" ilosci alkoholu wykazuja sie wieksza inteligencja niz kobiet wogole nie pijacych. Byl taki fajny artykol w agorze chyba w 2009. Dla zainteresowanych. Fakt ten chyba nie jest za bardzo rozpowszechniany poniewaz co niektorzy za "nieznaczne" ilosci uwazaja "znaczace" i rodzi sie problem. Przypuszczam ze co niektorzy w trakcie picia alkoholu usprawiedliwiali by sie tym, ze przeciez gdzies czytali ze mozna. No i moze niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
inez3211 Matka Polka pijąca 26.03.10, 12:42 Pijące matki porażają, czemu nie porażają tak bardzo pijący ojcowie? Czasy mamy teraz takie że następuje już całkowity moralny upadek społeczeństwa niestety, nie wiele już osób może świecić przykładem. Nikt nikomu już nie broni dostępu do alkoholu, zaczynamy od tzw. małego, próbuje młodzież i tak się zaczyna. A warto by zauważyć jak mało jest edukacji w tym kierunku by natrętnie jak reklamy pokazywać skutki alkoholizmu, czy zwykłego popijania. Zresztą, tak sobie też myślę, co to da, trzeba samemu wiedzieć czy chce się być zdrową matką i czy się chce mieć zdrowe dzieci czy nie. Wciąż widać w 21 wieku brakuje świadomości. Po alkohol jedni dla zabawy inni z głupoty, bezmyślności a jeszcze inni z wmawianej sobie rozpaczy sięgają. Tylko po co, skoro alkohol nikomu nigdy jeszcze problemu nie rozwiązał tylko go pogłębił. Dlaczego ciężarne piją?, bo są głupie, bo im zwyczajnie nie zależy, piją najczęściej takie które przez głupotę i alkohol wpadły a potem to jakoś będzie, może PAŃSTWO pomoże a jeżeli nie to co to za kraj :) Kobiety, nim zaczniecie jakiekolwiek pożycie przerwijcie spożycie !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia Re: Matka Polka pijąca 26.03.10, 13:27 ty wysyłaj te swoje mundrości od razu na gorzej_mi@tworki.pl Odpowiedz Link Zgłoś