Dodaj do ulubionych

Rozjechał matkę i córkę: "Uciekłem bo byłem w s...

31.03.10, 12:20
Ale glupio sie tlumaczy
Obserwuj wątek
    • fortis22 Nie wiem jak niektórzy wchodza pod auto na pasach 31.03.10, 12:36
      co z tego że wina kierowcy jak tracisz życie.
      • manhu Re: Nie wiem jak niektórzy wchodza pod auto na pa 31.03.10, 13:46
        Tak trzeba! Inaczej ja bym stał na pasach od rana do wieczora, bo kierownicze bydło ani myśli się zatrzymać. Doskonale wiem, że 95% to wariaci i ograniczone zaufanie powoduje, że nie powinienem wchodzić tam przez np.rok.

W tej sprawie jest jasne, bydlak uciekł bo myślał że mu się uda, za to mordestwo grozi mu niewiele, gdyby nie uciekł groziłoby odrobinkę mniej.
        • samson.miodek Re: Nie wiem jak niektórzy wchodza pod auto na pa 31.03.10, 14:10
          Trzeba byc troche malo rozgarnietym zeby sie pchac na jezdnie w taki
          sposob jak ty tu promujesz bo kierowcy sie nie zatrzymaja i to pod
          takiego TIR'a.Trzeba nie miec wyopbrazni zeby nie wiedziec ze ten
          koles ma male szanse zatrzymania sie jak jest nieobciazony, a jak jest
          pod obciazeniem to tych szans nie ma wogole na krotkim odcinku
          drogi.Gratuluje podejscia manhu.
          • kmrp Sugerujesz, że kierowcy tirów powinni... 31.03.10, 14:57
            ...mieć w Prawie O Ruchu Drogowym klauzulę niezatrzymywania się w
            razie niebezpieczeństwa, z powodu dużej masy pojazdu? Może dla
            Polski powinny być produkowane bezzałogowe tiry, skoro kierowca
            takiego kolosa ma prawo nie myśleć i nie być ostrożnym?
            To samo przejazdy kolejowe dla tirów. Osłabiają mnie teksty
            typu "jest tyle nieczynnych linii kolejowych, że TO ZNIECZULA".
            Czyli kierowcy to jakieś cyborgi, co sobie wyłączają ostrożność, a
            skoro 5 ostatnich przejazdów było nieczynnych, to i 6 na pewno też
            będzie i można gnać na złamanie karku.
            • zigzaur Re: Sugerujesz, że kierowcy tirów powinni... 31.03.10, 15:49
              Dochodzenie jeszcze trwa. Jeśli ktoś sugeruje, że nie mógł zatrzymać się, to
              prawdopodobnie:
              - samochód był przeładowany
              - samochód miał niesprawne hamulce
              - samochód jechał z niebezpieczną lub niedozwoloną prędkością.

Poczekajmy na wyniki dochodzenia.

Z drugiej jednakże strony, na fotografiach nie widać emblematu "TIR". Zatem był
              to po prostu duży samochód ciężarowy w postaci ciągnika siodłowego z naczepą.
    • moritani W szoku bo rozjechał psa???? 31.03.10, 12:36
      To sie kupy nie trzyma????
    • han_pasado to mordercze ścierwo powinno wisieć!!! 31.03.10, 12:39
      jw
    • elza78 Re: Rozjechał matkę i córkę: "Uciekłem bo byłem w 31.03.10, 12:43
      mysle ze potrzeba nam wiecej psycholi tirowcow, to co oni wyczyniaja na drogach
      to jakas abstrakcja, stanowia ewidentne zagrozenie w ruchu. ostatnio artykul o
      zatrzymaniu pijanego w sztok tirowca pod gorzowem - policja przerzucala buraka
      jak wor kartofli w takim byl stanie!!!
      A ten w szoku byl... nie komentuje to nie wymaga komentarza. byl w szoku ze
      obciazana ciezarowa zapierdzielal ile fabryka dala w terenie zabudowanym, a moze
      byl nawalony i bezpieczniej bylo uciec i otrzezwiec :/ Mam nadzieje ze posiedzi
      dlugo
    • kmrp Biedaczek, teraz przez to... 31.03.10, 13:08
      ...że będzie siedział, zawali się cała nasza gospodarka. Przecież te
      świeże bułeczki dowożone przez TIR-y są takie niezbędne. A TIR-a tak
      ciężko zatrzymać... A tu wypowiada się tylu ludzi, co nie siedziało
      za kierownicą TIR-a...
      No, gdzie są ci co opowiadają te łzawe historyjki?
    • the_ukrainian Piesze też nie były bez winy 31.03.10, 13:27
      Trzeba uważać. Załadowana ciężarówka na pewno nie wyjechała 160 na godzinę zza
      zakrętu. Powinny widzieć ją wcześniej i nie włazić na przejście tylko poczekać
      aż przejedzie. Ludzie sami się proszą o śmierć pod kołami samochodu. Łażą jak
      krowy po pastwisku, zwłaszcza kobiety i dziewczynki. Parę dni temu zakapturzona
      10-11 latka wbiegła na przejście z dzikim wrzaskiem "Paulinaaaaa!!!
      Paulaaaaaa!!!!!!!!" no bo tam na horyzoncie zobaczyła psiapsiółę i już nic
      innego nie widziała. Nawet nadjeżdżającego i trąbiącego pociągu by pewnie nie
      zauważyła i nie usłyszała bo Paula na horyzoncie. Miała szczęście że ponieważ
      jest dziewczynką, przewidziałem jej bezmyślność, tępotę i ociężałość umysłową i
      zwolniłem żeby zdążyła przebiec przede mną. I to nie był pierwszy taki przypadek
      w okolicach szkoły. Ludzie włażą tuż przed maskę i jeszcze potrafią coś pyskować.
      • 1410_tenrok zabił czy nie zabił? 31.03.10, 13:52
        wiec przestan truc!

Twoim psim obowiązkiem jest zachowanie szczególnego ostrożnosci na przejsciu dla
        pieszych! tirowiec-bandyta winien jechać taką predkosścią, aby móc bezpiecznei
        sie zatrzymać.
        I tyle!
        • the_ukrainian Re: zabił czy nie zabił? 31.03.10, 15:16
          > Twoim psim obowiązkiem jest zachowanie szczególnego ostrożnosci na
          > przejsciu dla

Psi obowiązek możesz mieć TY. Ja mam ludzki obowiązek co najwyżej.
      • sportif Re: Piesze też nie były bez winy 31.03.10, 14:25
        oj piesi potrafią pyskować i czasem porysować maskę własnym ciałem
      • kmrp Uważasz, że kierowca tira... 31.03.10, 15:04
        ...nie musi się zatrzymywać, bo mu to sprawia kłopot lub dyskomfort
        pracy? Zgodnie z prawem, pieszemu nie wolno WTARGNĄĆ na przejście
        tuż przed pojazdem. Natomiast generalnie MA PIERWSZEŃSTWO przed
        pojazdem! Kierujący, który nie jest w stanie się zatrzymać gdy
        wymaga tego prawo i sytuacja na drodze, JEST ZAGROŻENIEM dla
        bezpieczeńtwa ruchu i powinien być z tego ruchu WYŁĄCZONY.
        • the_ukrainian Re: Uważasz, że kierowca tira... 31.03.10, 15:14
          Kierowca jest winny i co z tego? Czy to przywróci życie tej kobiecie albo
          uzdrowi jej córkę? Pieszy powinien mieć jakiś instynkt samozachowawczy a nie
          polegać tylko na tym co kierowca ma obowiązek zrobić. Kierowca może przysnąć,
          może nie zauważyć, może być wariatem drogowym i liczyć na to że piesi uciekną
          przed nim. Wina kierowcy, ale kierowca po kilku latach wyjdzie na wolność cały i
          zdrowy a co z pieszym będzie to trudno powiedzieć.
          • turbo_wesz Re: Uważasz, że kierowca tira... 31.03.10, 15:28
            to może nie wychodź lepiej z domu, bo mogę się okazać psychopatą ze skłonnościami do znęcania się nad takimi kretynami jak ty.

moim zdaniem równie słuszna argumentacja
          • zigzaur Re: Uważasz, że kierowca tira... 31.03.10, 15:54
            Kierowca ZAWODOWY nie może być wariatem.
            Widocznie trzeba co pół roku robić kontrolne badania lekarskie, także przez
            psychiatrę.
            Jeśli to nie pomoże, to co trzy miesiące.
      • zigzaur Poszkodowane kobiety były na przejściu. 31.03.10, 15:52
        To na kierowcy spoczywa ciężar dowodu, że weszły bezpośrednio przed
        nadjeżdżającym pojazdem.
        Poczekajmy na ustalenia na temat:
        - sprawności pojazdu (hamulce, ogumienie itd.)
        - prędkości jazdy
        - faktycznego ciężaru pojazdu (przeładowanie jest bardzo częstym zjawiskiem).
    • w.i.l Faktem jest jednak, że wielu pieszych 31.03.10, 13:39
      wchodzi na jezdnię na pasy nawet przez chwilę nie spojrzawszy co się
      dzieje na szosie.
      To nakazywałby zwykły rozsądek i zasada ograniczonego zaufania ale
      jest dla nich niedostępny.
      • manhu Re: Faktem jest jednak, że wielu pieszych 31.03.10, 13:44
        > To nakazywałby zwykły rozsądek i zasada ograniczonego zaufania
        *** tak trzeba! Inaczej ja bym stał na pasach od rana do wieczora, bo kierownicze bydło ani myśli się zatrzymać. Doskonale wiem, że 95% to wariaci i ograniczone zaufanie powoduje, że nie powinienem wchodzić tam przez np.rok.
        • jan_nowak_43 Re: Faktem jest jednak, że wielu pieszych 31.03.10, 14:09
          manhu: wolisz ryzykować życie niż poczekać (a nawet i całą dobę, chociaż wiem że na pewno ktoś by się wcześniej sam zatrzmał).

Z doświadczenia wiem, że baardzo często piesi wymuszają zatrzymanie się auta (nie tylko na pasach) / szczególni ci którzy nie mają prawa jazdy i nie są w stanie sobie wyobrazić co widzi i jak może zareagować kierowca.

Oczywiście, możesz wymuszać zatrzymanie ale rób to do cholery z głową / wchodzi trochę na ulicę i czekasz czy kierowca cię widzi czy nie, czy zwalnia czy nie, oceniasz czy zdąży zahamować / jeżeli nawet wymuszam sam w ten sposób zatrzymanie auta to NIGDY nie wchodzę przed maskę samochodu dopóki ten się nie zatrzyma i tyle.

Skąd wiesz jak załadowany jest samochód, jak szybko może wyhamować, czy kierowca jest idiotą czy jest zmęczony czy ma sprawne hamulce?
          Nie wchodzisz na pasy dopóki nie jesteś w 100% pewny że zdążysz przejść / NIGDY nie możesz liczyć że auto wyhamuje w trakcie jak ty przechodzisz.

Zgaduję, że panie się zagapiły, źle oceniły prędkość ciężarówki. Niestety tragedia / nie wiadomo dla kogo większa, bo teraz ten kierowca musi z tym żyć... Jego wina, bo było przejście / ale nawet jeżeli będziesz wlókł się 20km/h to ktoś ci może wleźć pod koła.

Na youtube gdzieś jest film z dzieciakiem który wbiega wprost na samochód// szczęście że uderzył w bok a nie wpadł przed maskę.
          • kmrp No i co z tego? 31.03.10, 15:09
            Jaki sens ma "wymuszanie pierwszeństwa", skoro i tak się to
            pierwszeństwo ma? Bo ja nie widzę tego sensu. Równie dobrze można
            powiedzieć, że pojazdy jadące drogą główną "wymuszają pierwszeństwo"
            na pojazdach nadjeżdżających z podporządkowanej. Głupie prawda?
            Pieszemu NIE WOLNO WTARGNĄĆ na jezdnię, a poza tym pierwszeństwo MA.
            • w.i.l Wiele razy widzę kobiety idace jak lunatyczki 31.03.10, 15:24
              przed siebie, nawet z wózkiem z dzieckiem, prosto przez pasy przez
              jezdnie.
              Nie ma mowy o zatrzymaniu się lub spojrzeniu w lewo czy prawo.
              Czy to nie szaleństwo?
              Gdyby się obejrzała to wymuszajacy pierwszeństwo TIR tylko złamałby
              przepisy.
              A tak łamie im kości.
              Nawet pies się czasem obejrzy gdy usłyszy szum nadjeżdżajacego
              pojazdu.
              • turbo_wesz Re: Wiele razy widzę kobiety idace jak lunatyczki 31.03.10, 15:37
                rozumiem, że często macie sytuację że mało co kogoś nie przejeżdżacie i chcecie uspokoić sumienie - otóż to nie takie proste. kiedy poruszasz się pojazdem, którym możesz zabić a przy tym tobie nic nie będzie, to na tobie spoczywa odpowiedzialność za bezpieczna jazdę.

po prostu nie dorośliście do jazdy czymś innym niż hulajnoga

PS. zasadniczo nie przestrzegam ograniczeń prędkości, ale jeszcze mi się nie zdarzyło żebym nie zdążył wyhamować przed pieszym/zwierzęciem wbiegającym na jezdnię. wystarczy dostosować prędkość do widoczności
                • blu_tomek Re: Wiele razy widzę kobiety idace jak lunatyczki 31.03.10, 15:51
                  kiedy poruszasz się pojazdem, kt
                  > órym możesz zabić a przy tym tobie nic nie będzie, to na tobie spoczywa
                  odpowiedzialność za bezpieczna jazdę.

Otóż to. Na kierowcach spoczywa odpowiedzialność za zdrowie i życie
                  NIECHRONIONYCH uczestników ruchu. I tyle e temacie.
              • the_ukrainian To prawda 31.03.10, 15:59
                Płeć żeńska ma chyba jakąś dysfunkcję mózgu uniemożliwiającą im orientację w
                przestrzeni innej niż wąski korytarz. Mam w domu dziewięcioletni egzemplarz
                którego nie jestem w stanie nauczyć prostej zasady czyli nie widzisz - nie
                leziesz. Niosłem z kumplem ciężki segment. Młoda mogła iść przed nami, za nami,
                obok nas ale nie. To byłoby zbyt proste. Ona musiała z lewej na prawą, do tyłu,
                do przodu i plątać się pod nogami. Aż w końcu kolega boleśnie wlazł jej na duży
                palec i był płacz bo kolega jest trochę gabarytowy więc jak stanie na nogę to
                mocno zaboli. Pretensje miała oczywiście do kolegi że to jego wina. Coś takiego
                jak ostrożność to dla niej totalna abstrakcja. Jak dorośnie to pewnie tak samo
                będzie łazić. Kierowcy uważają na te jełopy ale czasem się zdarzy inaczej i
                dochodzi do tragedii.
                • niedzwiedziczka Re: To prawda 01.04.10, 01:02
                  Jeśli ten "dziewięcioletni egzemplarz" to twoja córka, to żal mi dziecka, że
                  musi cierpieć za takiego ojca.
                  • the_ukrainian Re: To prawda 01.04.10, 10:38
                    To nie jest córka tylko kuzynka która z powodu choroby mamy i wdupiemania ojca
                    jest pod moją opieką. Cierpi nie przeze mnie tylko na przykład przez Zarząd Dróg
                    Miejskich który stawia znak zakazu skrętu w lewo na jej drodze. Cierpi przez
                    inżynierów budujących ulice bo umiejscowili latarnie akurat na jej drodze.
                    Cierpi też przez Pocztę Polską bo wieszają te skrzynki na klatkach specjalnie
                    żeby niunia miała w co przywalić z dyńki. Winne jej cierpienia jest drzewo bo
                    zamiast zapuścić korzenie głęboko to wystawia je na drogę specjalnie żeby się
                    miała o co potknąć. Ostatnio też Kompania Piwowarska przyczyniła się do jej
                    cierpienia no bo produkują te piwa gazowane, jak się z nimi biegnie to się burzą
                    i zalewają niuni czyste ciuchy przy otwieraniu. Zanim pojawią się głosy
                    oburzenia to wyjaśniam że ona piwo tylko przyniosła z samochodu i postanowiła
                    być miła i je otworzyć. Prosto sobie na koszulkę i spodnie. Ja tu nie czuję się
                    winny. Ja tylko piszę i mówię wprost co myślę o jej bystrości, zwinności,
                    koordynacji ruchowej i zdolności przewidywania najbardziej oczywistych rzeczy
                    choćby takich że między ulicą a wystawą sklepową zazwyczaj znajduje się szyba i
                    trzeba mieć to na uwadze żeby sobie nie nabić guza.
          • zigzaur "...skąd wiesz, czy ma sprawne hamulce..." 31.03.10, 17:32
            Z niesprawnymi hamulcami samochód nie ma prawa znajdować się na szosie.
            Chyba że unieruchomiony, z włączonymi światłami awaryjnymi i z trójkątem
            ostrzegawczym.

Kropka.

Samochody ciężarowe podlegają obowiązkowym przeglądom co 6 miesięcy.
            Widocznie za rzadko.
            Wprowadzić obowiązkowe przeglądy co 3 miesiące.

• pafni Trudno uwierzyć,że był w szoku ! 31.03.10, 14:02
      To kierowca zawodowy, który przechodzi badania psychologiczne i inne, jeśli faktycznie zdarzył mu się ten irracjonalny szok to lekarza który go badał również należy przesłuchać bo dopuścił potencjalnego morderce na drogę i to nie osobówką tylko lokomotywą na kołach.
      Nie wyobrażam sobie, że można tak postąpić.
      • poziom1908 Re: Trudno uwierzyć,że był w szoku ! 31.03.10, 14:17
        ale pier..lisz..aż żal czytać. A co-przejście badań psychologicznych daje cokolwiek??? Podczas badań może symulują zabicie człowieka??weź dziecko się ogarnij.
        A czy winny czy nie-to się okaże po śledztwie pewnie...
        • pafni Re: Trudno uwierzyć,że był w szoku ! 31.03.10, 15:49
          Przejście badań psychologicznych na kierowcę zawodowego eliminuje jednostki które właśnie w takich sytuacjach nie dają rady...dziecko
    • pafni Apel o rozsądek 31.03.10, 14:23
      A tutaj link dla tych którzy nie rozumieją,że samochód nie jest zabawką
      www.liveleak.com/view?i=e70_1269960841
    • stachu44 Badania psychitryczne kazdego roku dla kierowcow, 31.03.10, 14:23
      zawodowych. Nie od dzis wiadomo jaki element trafia za kolko, ale
      nie generalizuje, bo znam zacnych ludzi za kierownica.
    • krzysztof.wolowicz Re: Rozjechał matkę i córkę: "Uciekłem bo byłem w 31.03.10, 14:28
      W szoku to ja jestem. Kierowca na pasach przejechał 2 kobiety a
      odpowie za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym i jak
      informowali wczoraj w TV dostanie maksynmalnie 12 lat a
      prawdopodobnie mniej. Przecież to morderca i powinien dostać minimum
      25 lat wtedy może ilość debili na drogach się zmniejszy bo
      przynajmniej część będzie siedziała w więzieniach.
      • sportif Re: Rozjechał matkę i córkę: "Uciekłem bo byłem w 31.03.10, 14:32
        normalnie groziło by mu do 8 lat, ale za ucieczkę z miejsca wypadku jest do 12 lat.
      • blonnik Re: Rozjechał matkę i córkę: "Uciekłem bo byłem w 31.03.10, 14:37
        Ciekawe jak to byś był TY zamiast tego kierowcy? Każdy może być w szoku, ludzie
        wtedy nie wiedzą co robią.
        • w.i.l Można się załamać. Człowiek nie wierzy w to co 31.03.10, 15:35
          zrobił. Psychicznie chce od tego uciec.
          A przecież nieumyślnie, tylko przez swój brak przewidywania, przez
          głupotę.
          A o 5.30 rano to było pewno po nocnej trasie.
          • kylax1 Trzeba byc slepym, zeby na przejsciu nie widziec T 31.03.10, 15:53
            IR-a.
            • zigzaur Re: Trzeba byc slepym, zeby na przejsciu nie widz 31.03.10, 16:00
              Bo ten samochód, jak pokazują zdjęcia, nie miał emblematu "TIR".

Ale to nie ma wpływu na postępowanie karne.
      • zigzaur do krzysztowa wołowicza: 31.03.10, 15:58
        1. Nie da się udowodnić, że to było rozmyślne morderstwo. Musiałby znać ofiary,
        wiedzieć, że akurat tam będą, mieć pewność, że skutecznie je zabije no i mieć
        jakiś motyw (rabunek, gwałt, zatarcie śladów innego przestępstwa itd.).

2. W polskim prawie karnym nie ma kary "25 lat co najmniej". Kara pozbawienia
        wolności może wynosić od 3 miesięcy do 15 lat, 25 lat albo dożywocie. Maksymalny
        wymiar kary za śmiertelny wypadek drogowy wynosi 12 lat. Dodatkowa kara
        pozbawienia uprawnień do kierowania rozpoczyna bieg po odsiedzeniu kary zasadniczej.
    • super-optymista Rozjechał matkę i córkę: "Uciekłem, bo byłem w ... 31.03.10, 15:19
      5:30, zaspał, a może one jeszcze się nie obudziły, kto wie. Teraz zacznie się
      postępowanie, był w szoku?, a może myślał, że mu się uda?
    • megi1973 Re: Rozjechał matkę i córkę: "Uciekłem bo byłem w 31.03.10, 15:31
      sąd zrobi pokazówkę skoro to takie medialne wydarzenie było!!! a
      firma Walter już może zacząć pakować manatki. A tak na marginesie-
      czy tego pana obciążą kosztami akcji poszukiwawczej z użyciem
      śmigłowca włącznie??? czy znowu zapłacą podatnicy
    • kruczygcw zakładając że jechał 90km/h, w którym momencie ONE 01.04.10, 13:15
      weszły na jezdnię, że zostały potrącone? ile czasu trwa przechodzenie przez
      jezdnię? 5 sekund? oczywiście nie bronię kierowcy, ale wydaje mi się, że
      ŚWIĘTE KROWY same są sobie winne skoro widziały a na pewno słyszały szybko
      jadący ciągnik siodłowy, a mimo to zdecydowały się podjąć ryzyko (nie żaden
      TIR, dla tępaków: Transports Internationaux Routiers - Międzynarodowy Tranzyt
      Drogowy, to tak jak by o gościu, który wpadł pod pociąg mówić że wpadł pod
      transport kolejowy)
      • patczar1 Re: zakładając że jechał 90km/h, w którym momenci 01.04.10, 21:57
        Przechodzenie tej jezdni (bez biegu) ok. 15 sek. Ponieważ samochody jeżdżą z obu
        stron i żeby znaleźć moment dogodny do przejścia trzeba poczekać nawet kilka
        minut, a nie jest to moment pustej drogi aż po horyzont, tylko luki między
        samochodami, można popełnic taki błąd, że zacznie się przechodzić i samochód
        jadacy dalszym pasem ruchu, początkowo oddalony, okaże sie jednak zbyt bliski.
        Szczególnie, gdy kierowca, wbrew oczekiwaniom pieszego:
        - nie jedzie przepisowych 50, nawet nie 70, ale 90 a może więcj (nie wiem jak tu
        było, ale taka prędkość nie nalezy do rzadkości w tym miejscu, przyznaję
        osobówką jeżdżę 60-70 i jestem wyprzedzany)
        - gdy zobaczy pieszych z odległości 200m wcale nie zwolni (być może ten zaspał
        po nocce i zauważył gdy było za późno).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka