sselrats Mentalnosc polska nie zmienila sie od PRL-u 02.04.10, 18:53 Wtedy za wszystko winilo sie Gomolke, teraz Tuska. Premier zawsze winny a my jestesmy ofiarami. Doslownie. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Ukredytowany 02.04.10, 18:54 Mowa jest środkiem nieporozumień. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_gm Ukredytowany 02.04.10, 19:06 Gościu jest kretynem do kwadratu, żeby brać kredyt wiedząc, że ma się długi i kupować sobie Chryslera to trzeba być porządnie jeb.niętym w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Ukredytowany 02.04.10, 19:13 :))) tego nie przetłumaczysz agentom SKOKów :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Jasne, kolejny powód do ubezwłasnowolnienia ludzi 02.04.10, 19:23 Znowu socjalistyczne biadolenie o biednych, co to zostali zmuszeni do brania kasy. I już mamy kolejny powód, by politycy, oczywiście dla naszego dobra, wprowadzali kolejne zakazy, nakazy, ograniczenia, by odbierali nam wolność. Jak ktoś chce dobrowolnie podpisać z kimś drugim umowę - to jego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Ukredytowany 02.04.10, 19:43 Trzeba byc naiwnym idiota zeby brac jakikolwiek kredyt po to zeby go splacac, "rozsadny" czlowiek bierze kredyt zeby miec pieniadze. No ale niewiedza kosztuje i banki na niewiedzy ludzi zeruja. Bank o ile nie wezmie "pod zastaw" hipoteki jest bezsilny i nie ma zadnej mozliwosci odzyskania kredytu. Jezeli jestesmy zadluzeni a nasze "nieruchomosci" nie sa obciazaone hipoteka poprostu ich sie pozbywamy np. przepisujac na dzieci lub na zone i robiac z zona rozdzielnosc majatkowa. Jezeli pracujemy i zarabiamy dosc duzo to zona, matka, dzieci (oczywiscie w porozumieniu z nami) wystepuja o alimenty my sie na nie zgadzamy ustalamy alimenty na np.70% dochodow i komornik z banku moze nas cmoknac gdyz alimenty maja priorytet i najpierw placimy alimenty a potem jak cos zostanie to moze egzekwowac komornik ale komornik tez nie moze nam zabrac calosci musi nam zostawic nie chce mi sie sprawdzac dokladnie ale cos okolo 600-700 zyla na tzw. zycie ....... a nam np po zaplaceniu alimentow zostaje 500 :)))) a po 10 latach tytul egzekucyjny ulega przedawnieniu. Pozatym banki same nie windykuja dlugow z reguly sprzedaja je firmom windykacyjnym a te niechetnie oddaja sprawe do sadu bo pewnosci zwrotu nie maja a maja za to dodatkowe koszty wiec glownie poprzestaja na wysylaniu listow ktore bez czytania wrzucamy do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
23walet Ukredytowany 02.04.10, 19:53 Dlaczedgo Panstwo nie pisza o 3 drogi w prawie spadkowym przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwestarza, czyli spadek przyjety bedzie ale do wysokosci aktywow, jesli dlugi przrosna aktywa nic spadkobiercy nie nabywaja. Spadkobiercy musza uzyskac spis i przeprwadzic cos takiego jak ustalenie w inwetarzu stanu czynnego spadku. To nic tylko okreslic ile wynosza aktywa, wiec dlaczego redaktor kompletnie nie sprawdzila innych mozliwosci ? p.s. dobry zwyczaj nie pozyczaj a jak pozyczasz to z glowa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz20 Ukredytowany 02.04.10, 19:59 Najlepszym wyjściem dla nas wszystkich jest nie trzymanie pieniędzy w bankach i nie branie,żadnych kredytów.Narzekamy,że banki zarabiają co raz większe pieniądze dając w zamian co raz mniej.Nie liczą się z klijentami i stawiają własne trudne warunki kredytów.Prezesi banków i bankierzy otrzymują ogromne pensje i żyją w luksusie ale to wszystko dzięki osobom które trzymają pieniądze w bankach i nie wyobrażają sobie życia bez banku.Bank nic nie produkuje tylko zarabia na naszej ciężkiej sytuacji.Wszystkiemu winne niskie pensje.Chcemy coś kupić bierzemy kredyt.Są dwa wyjścia albo walczyć solidarnie o wyższe dochody i pracę lub zaciągać kredyty,zaciskać pasa i karmić tę hydrę nienasyconą! Mam nadzieje,że Polska obudzi się wreszcie bo w naszej konstytucji nie jest napisane,że fryzjer,piekarz,policjant czy sprzedawca ma zarabiać mniej od bankiera,maklera czy posła.A zapominamy,że każdy zawód jest nam potrzebny.Ktoś to musi robić.Sami musi walczyć o wolność i równość finansową,żeby w tym kraju nie było lepszych i gorszych.Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Ukredytowany 02.04.10, 20:06 Przez 50 lat życia pożyczyłem dwa razy po 5 tys. i jeszcze przed denominacją dwa razy podobne kwoty na działalność gospodarczą. Niewiele. W życiu prywatnym, odwrotnie niż przy inwestycjach przedsiębiorstwa, nie ma czegoś takiego jak dźwignia finansowa. Pożyczanie to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto. Płacimy więcej za to samo tylko dlatego, że dostajemy dobra wcześniej, wtedy gdy nas na nie nie stać. Bez sensu - czysty konsumpcjonizm. A przy inwestycjach trzeba obliczyć dźwignię finansową i ustalić zakres ryzyka. Ja przyjmowałem 20%. Szkoda faceta. Szkoda ale z tekstu wynika, ze postępował jak przygłup. I rodziny szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Ukredytowany 02.04.10, 20:21 ilość samobójstw w polsce spowodowanych względami finansowymi rośnie w zastraszającym tempie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
meet_amor_foza Ukredytowany 02.04.10, 20:25 Bardzo przykra historia, ale niestety to jest przykład ekstremalnej wypadkowej: bankowego nastawienia na zarobek i tego pana braku przezorności. Ja też chciała bym kupić sobie mieszkanie za 12 milionów i pewnie jak bym pochodziła po dostatecznie dużej ilości banków, to może bym i uzbierała takie pieniądze, ale wiem że nie miała bym szans spłacić takich zobowiązań. Może ten pan to hazardzista? Bardzo mi żal takiej rodziny, ale niestety, trzeba w życiu kierować się rozsądkiem :| Odpowiedz Link Zgłoś
areq1971 Takich zakredytowanych są tysiące,jeśli nie 02.04.10, 20:34 setki tysięcy... Wina leży w słabej psychice i dążeniu do tzw. szpanu. Wcale mi tych ludzi nie żal.Jak kto ma słaby łeb to niech kurom dupska podciera a nie bierze się za kredyty na wszystko u wszystkich. Niektórzy się przejmują,żeby dziecku do gara coś włożyć a taki jeden z drugim palanty biorą gdzie ino wleziena zasadzie jak dają to biorę a martwić się będe później.Potem wrzuta na nk z wycieczki na safari ,jakieś zdjątko przy audi a6,ale że słoma z papci wystaje i kredytów po 10tys m-c już nie umieści na portalu...:) Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy A ja? Zrobie to inaczej ..... 02.04.10, 20:46 "Zażyję 70 tabletek luminalum 100 mg i 20 relanium - z internetu wiem, że wzmacniają jego działanie. Relanium i luminal całkowicie legalnie uzyskałem wczoraj. Na wszelki wypadek wpuszczę spaliny do samochodu. Potrzebny zestaw rurek kupiłem za pomocą karty Cetelem Banku. " ......a ja pojde do adwokata na mojej ulicy, ktory na tabliczce ma napisane, ze sie specjalizuje w bankructwach. Zlozy w mym imieniu sprawe o chapter 11 i po miesiacu bede juz wolny od dlugow. Gdy zapuka do mnie pan z collection agency, to sciagne spodnie i rozchyle policzki, zeby mnie pocalowal w dupe. Za 7 lat zaczne wszystko od nowa, wolny, be z grosza dlugow. Dlatego to ja mieszkam w USA a nie Polsce :) PS oczywiscie ja nie mam dlugow :)bo nie musze :) Odpowiedz Link Zgłoś
lentila20 Re: A ja? Zrobie to inaczej ..... 02.04.10, 21:01 Boze mi grozi to samo, jak w artykule. Jestem duzo mlodsza i juz nie moge sobie poradzic, tylko niestety dlugi mam za granica. Kazdego dnia boje sie ze ktos mnie najdzie, gdy dzwoni telefon czy dzwonek podskakuje. Ci ktorzy nigdy nie byli w takiej sytuacji nawet nie moga sobie wyobrazic jak to jest! Odpowiedz Link Zgłoś
jedrol73 Re: A ja? Zrobie to inaczej ..... 03.04.10, 00:16 No coz, sama sie w to wpakowalas... Moja rada: jak masz wazny paszport to pakuj manele, nic nikomu nie mowiac przenies sie do innego kraju i zacznij zycie na nowo. Krotko rzecz ujmujac, olej banki - szkoda sobie przez te gnidy zycie marnowac. Oczywiscie od jakichkolwiek kredytow trzymaj sie z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Sluszna rada ! 03.04.10, 01:12 Zycie nie jest arte zadnej kasy. jesli Twe dlugi nie sa zaciagniete u ukrainskich mafioso to wlasnie tak zrob.....dodatkowe info moge podac na e-maila, bo wiem ze niektorzy naiwni sie czaja, e tea wszystko globalna wiocha , te same banki i karty sa na calm swiecie etc. Spoko :) Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Zwroccie uwage na reklamy w tym artykule: 02.04.10, 20:57 Hehe :) REKLAMY GOOGLE pozyczki dla zadłużonych 2,99% Oprocentowanie Roczne Szybka Spłata Zadłużenia Oblicz. www.dobrapozyczka.com.pl/Pozyczka 50 000 Limitu Kredytowego Na Darmowym Koncie Złóż Bezpłatny Wniosek w 90sek. LimitKredytowy.Like.pl Kredyt Bez Zaświadczeń Kredyt gotówkowy bez formalności. Wypełnij formularz. Oddzwonimy! www.dbKredyt.pl Więcej... wyborcza.pl/1,87648,7728162,Ukredytowany.html? as=5&startsz=x#ixzz0jyL8QiNN Odpowiedz Link Zgłoś
momoneymoproblems Ukredytowany 02.04.10, 21:25 pieniądze należy szanować - potrafią dać wolność ale równie łatwo mogą zniewolić. Panu z artykułu tylko pogratulować przedsiębiorczości. Smutno skończyła się jego historia. Dzięki gospodarności i oszczędności moich rodziców zostałam wychowana na osobę świadomą zagrożeń płynących z nieodpowiedzialnego zadłużania się. I do tego namawiam wszystkich rodziców. Nawet jeśli macie pieniądze i możecie dać dziecku wszystko czego zapragnie - nie róbcie tego. Nauczcie dzieci szacunku do pieniądza, oszczędności. To bezcenny skarb, który być może kiedyś uchroni ich przed taką historią jak ta. W czasach PRL-u było to łatwiejsze bo wtedy nie było tyle pokus. W dzisiejszych czasach niestety pęd do nieograniczonej konsumpcji jest niestety wśród dzieci zaraźliwy bo jak jedno coś ma to drugie nie może być gorsze. Ale chyba lepiej poświęcić dwie czy trzy godziny czasu na wytłumaczenie dziecku dlaczego nie kupisz mu czegoś, niż "załatwienie" sprawy na szybko i kupowanie czego zechce na odczep się. Nigdy nie wiadomo jak dziecko będzie sobie radziło w życiu finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
michal0307 Polska kraj cwaniaczków ,złodziej bani, złodziej.. 02.04.10, 21:25 Polska kraj cwaniaczków ,złodziej bank, złodziej deweloper, złodziej diler aut itp itd. Wszędzie Cie okradną wycyckają do zera . Odpowiedz Link Zgłoś
emcza Ukredytowany 02.04.10, 21:42 tak, tak. zwabiony tytułem na pierwszej stronie kupiłem dzisiejszą wyborczą. czytam artykuł "Ukredytowany" jak to banki wabią potencjalnych klientów i jaki efekt to może czasami spowodować. tylko kilka stron wstecz w tej samej wyborczej jest reklama jakiegoś banku z ofertą kredytową właśnie. zdziwiony??? czym??? przecież to tylko reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_gienia brwao pani asieńko 02.04.10, 21:57 cytując fragmenty bloga bohaterki, upubliczniła pani jej nazwisko - czy naprawdę pabi katarzyna sobie tego życzyła? wątpię... a wstarczyło zmienić słowa, pomyśleć trochę, pochylić się nad tragedią tej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
cleomenes Re: brwao pani asieńko 02.04.10, 23:42 dołączam się do oklasków...dla "dziennikarki"... i gratuluję spostrzegawczości... Odpowiedz Link Zgłoś
curious Ukredytowany - przypadek Darwina 02.04.10, 22:53 Gości u sie nadaje do przypadków Darwina. Za glupote trzeba placic. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowofeclipse Re: Ukredytowany - przypadek Darwina 02.04.10, 22:57 Ale nie życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
artur.wiktor Ukredytowany 03.04.10, 01:46 Witam, współczuję bardzo bohaterce artykułu - żonie tego Pana, niestety już nieżyjącego; nie dlatego, że została sama z długami itd. dlatego, że została sama bez męża przede wszystkim; pozdrawiam wszystkich czytelników artykułu, oraz wszystkich wypowiadających się na forum; nie jest istotne, czy wypowiadacie się pozytywnie czy negatywnie w tej kwestii; jestem hazardzistą, mam potężne długi - ponad 200 tys. pożyczałem z banków duże kwoty i mniejsze od znajomych i rodziny; jest szansa na wyprostowanie sytuacji, chociaż na razie marnie się układa; chciałem w swej mądrości i głupocie podzielić się z Wami doświadczeniem: wszyscy jesteśmy ludźmi, czy jesteśmy lepsi czy gorsi; czy pracujemy w bankach czy gdzie indziej, czy jesteśmy kredytobiorcami czy komornikami, czy bierzemy kredyt czy ich udzielamy; wszyscy żyjemy tym samym życiem; wszyscy jesteśmy biedni i bogaci; wszyscy mamy problemy takie czy inne; po co więc najeżdżamy na siebie i urągamy? po co bronimy i atakujemy? bo jesteśmy ludźmi; wszystkie te rzeczy są w naszym charakterze, w charakterze ludzkim, bo tak jesteśmy skonstruowani; i cokolwiek innego poza akceptacją chyba nam nie pozostaje; walka jakakolwiek to walka z wiatrakami; a chyba lepiejtrzymać się razem; poza tym wszystkim życzę wolności od nałogu każdemu choremu; wszystkiego dobrego, Artur bigbang@interia.pl PS. Podaję maila, ponieważ jestem otwarty na każde słowo; zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewwwa.j Ukredytowany 03.04.10, 05:58 Jestem w trochę podobnej sytuacji. Z jednym kredytem. Wzięłam go ok. 10 lat temu, kiedy miałam dobrą pracę. Firma padła nagle i niespodziewanie. Zostałam na lodzie w wieku 50+. O inną pracę było bardzo trudno, przyplątały się problemy zdrowotne, jedna operacja, druga, wreszcie renta. W międzyczasie odsetki ponad trzykrotnie przerosły dług. Teraz mam do zapłacenia około 70000 zł, odsetki to prawie 30 zł. dziennie, plus oczywiście koszty sądowe, komornicze itp. Bank nigdy nie chciał ze mną rozmawiać, w dziale windykacji jedyne co usłyszałam to: trzeba płacić. Wiem, że trzeba, ale chciałam uzyskać jakąś przerwę w spłacie, zatrzymanie morderczych odsetek. Na list wystosowany do prezesa banku w ogóle nie otrzymałam odpowiedzi. Nie wiem, co bank skorzystał na takim duszeniu mnie. Do końca dni moich będę płacić "odsetki od odsetek". Nie ma szans na to, żebym kiedyś spłaciła to zadłużenie - miesięczna kwota odsetek przekracza moje dochody. Pogodziłam się z tym, że do końca życia będę żyła za to, co mi zostanie po potrąceniach komorniczych. Na szczęście nie mam spadkobierców, którzy zostaliby obciążeni tymi spłatami. Ja jakoś do tego końca dociągnę, nie mam już daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
gruss_aus_machu_picchu Re: Ukredytowany 03.04.10, 17:31 >Nie wiem, co bank skorzystał na takim duszeniu mnie a skąd bank wie, że nie jesteś pan symulantem? każdy może chorego udawać.... Odpowiedz Link Zgłoś
wsnhid Re: Ukredytowany 03.04.10, 11:50 Tak stronniczego artykulu dawno nie czytalem na portalu gazety. Rozgrzeszanie doroslego czlowieka ktory nie dosc ze wpedzil siebie i rodzine w powazne tarapaty- nie widzial w tym swojej winy, zabil się- zostawiajac zone i córkę i jescze mial czelnosc pisac "zyczenia" dla zespolow windykacji? Ludzie, gdzie my zyjemy. Czy naprawde nie widzicie kto tu zrobil zle i nie potrafil wyjsc z sytuacji. Do jasnej... kto ci kazal brac 350 tys kredytow skoro interes nei szedl. Zycie ponad stan i "udawanie" bogatego- to tylko i wylacznie wybor jednostki. A samobojstwo i pozostawienie rodziny na pastwe losu- to skrajne tchuzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
eng21 Pieniądze rzecz święta. 03.04.10, 13:02 Witajcie w średniowieczu! Czy nie jest przerażający brak rzetelnej dyskusji w Polsce na temat upadłości konsumenckiej? W innych społeczeństwach nie trzeba popełniać samobójstwa - wystarczy się poddać i ogłosić upadłość. Czy jest sprawiedliwe że gdy korporacja (np. bank) sie "pomyli", to zostaje zwolniona z długu (albo dostaje kasę od rządu, bo to przecież gospodarkę trzeba ratować!) a gdy pomyli sie szary obywatel, to jedyne wyjście jest sie otruć spalinami? Obywatela można gnębić do obłędu, ale jaśnie wielmożnego prezesa już nie. On daje prace, możne najmarniej płatną w Europie, ale na chleb wystarcza. A praca to rzecz święta... No i honor i odpowiedzialność. I tak stajemy sie narodem roboli, posłusznych i ogłupiałych. Co z tą historią komornika który chciał zabrać facetowi starego Poloneza? Ile kosztowała podatników ta egzekucja zanim się zamieniła w jeszcze większą tragedię? To jakaś groteska. Takich sytuacji jest na pewno setki dziennie w Polsce. W czym tkwi problem? Powiem wam: w tym że Polski obywatel jest traktowany z góry jak przestępca przez własne państwo. Owszem, światowy kryzys finansowy był nakręcony przez kredyty, ale do błędu przyznały sie banki. Nie była to wina szarych amerykańskich obywateli. Nie była to tylko kwesta "życia ponad miarę". W Stanach w dalszym ciągu można ogłosić upadłość konsumencką. Dlaczego? To proste. Bo rząd amerykański nie traktuje swoich obywateli jak kryminalistów. Tam jesteś niewinny dopóki nie udowodnią ci inaczej. W Polsce jesteś z góry winny i musisz udowodnić że tak nie jest. Skoro nasz rząd tak bardzo chce korzystać z doświadczeń amerykańskich, powinni zacząć od pojęcia sprawiedliwości społecznej. Pozdrawiam wszystkich roboli z okazji Świąt Wielkanocnych, tych co chodzą w brudnych koszulach, i tych co chodzą w śnieżnobiałych. Popatrzcie na swoje pociechy i zapytajcie siebie jaki chcecie dla nich zostawić świat? Musimy się wreszcie pozbyć tej mentalności roboli. Żyjemy w Europie XXI wieku, a nie na folwarku jaśnie wielmożnego Pana Prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Bluźniercze skojarzenie GW w Wielki Piątek 03.04.10, 17:26 Zero zdziwienia, wszak GW od dawna walczy z krzyżem i wartościami chrześcijańskimi. "Może reporterka „Wyborczej” też uznała, że można z Ukrzyżowanego robić sobie kalamburki na każdą okazję, jakby to był − jak się mówiło w mojej szkole − napis na dropsach? Ale to chyba nie reporterka podjęła decyzję, żeby taki kalamburek walnąć jako okładkowy tekst akurat w Wielki Piątek? Czy kolegium redakcyjne pozazdrościło Urbanowi i jego młodym uczniom, czy też ma zamiast mózgów cement i tłuczone szkło? A, prawda, już o to pytałem." c.d. www.rp.pl/artykul/9157,456428.html Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Gazeciane bzdury. 03.04.10, 23:34 O przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza redaktor nie słyszał? Poza tym przy kredycie rzędu 300 tys. zł zabezpieczonym dobrą hipoteką, miesięczne raty (suma spłat odsetek i kapitału na 20-25 lat) oscylują wokół 1,8 tys. zł. Oczywiście jeśli ktoś bierze pożyczki w ciężar karty kredytowej nie interesując się RRSO, to bedzie moczył, i wtedy Darwin się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś