kperkowski69 25.04.10, 00:03 Siemion miał typowo polski image - "image" to już w Polsce o artyście oddanym całą duszą kulturze polskiej nie można pisać bez używania anglojęzycznych "wstawek"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
op_par Re: nadaktywny członek PZPR... 25.04.10, 00:31 Nie wiem kto ale napewno nmie katolik takie wpisy serwuje! Prawdziwy pamiéta o " de mortuis nil nisi bene". Czy to to TY który uwazasz sié za super recenzenta, czy miernota którea nigdy Wojciechowi Siemionowi nie byla w stanie dorównac! Wyrazy wspólczucia Rodzinie Wybitnego Aktora! Ten który Go kochal choc nigdy z Nim nie rozmawial! Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek Re: nadaktywny członek PZPR... 25.04.10, 00:49 Może i był w PZPR ale był przede wszystkim w teatrze.Miał fantastyczny,charakterystyczny,spokojny głos.Ostatni taki aktor.Zresztą teraz nie ma już aktorów -są celebryci serialowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kufa-62 Re: nadaktywny członek PZPR... 25.04.10, 01:13 GŁOWNIE,BYŁ ŚWIETNYM AKTOREM.A,TY JESTEŚ NAD AKTYWNA,KATOLOĆWIKŁA! Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 "Wszystko zamieniał w teatr" - wspominają Wojci... 25.04.10, 03:39 A jakie to ma znaczenie,że był w PZPR?Tadeusz Łomnicki był nawet członkiem KC PZPR co nie zmienia faktu,że przede wszystkim był wybitnym aktorem,który jak nikt inny wiele wniósł do kultury polskiej. Kiedyś do PZPR należało kilka milionów ludzi,a teraz partia władzy czyli PO liczy sobie około 40 000 członków.To pokazuje moim zdaniem realne społeczne poparcie.Ja sam nigdy do PZPR nie należałem ale do "Solidarności" również nie. Żal,że wielcy aktorzy,którzy towarzyszyli mi przez całe życie odchodzą na wieczną scenę.Następcy jeżli wogóle występują,to w śladowych ilościach.Żal mi Wojciecha Siemiona.Cześć jego pamięci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
japolak "Wszystko zamieniał w teatr" 25.04.10, 06:58 Rzadko używam tego słowa, ale miałem ZASZCZYT znać osobiście Wojciecha Siemiona, choć zbyt często się nie spotykaliśmy. Zanim w serwisach pojawiła się informacja że zmarł, koś mi napisał na GG o tym. Odruchowo zacząłem dzwonić na jego komórkę i telefon stacjonarny, by zapytać, że to chyba pomyłka. Numery odłączone, więc zrozumiałem. Mogą być jacyś gówniarze,twierdzący iż nie był godny bycia Polakiem, bo kiedyś należał do PZPR a umarł jako radny mazowiecki PSL. Recenzuję ich spuszczając wodę. Nie wiem co wybrał - pewnie lokalny kościółek, bo za skromny był by o Wawel czy Skałkę się targować. Jesli jednak będą to Powązki - przyjdę. Moja prośba - zachować Petrykozy, jako miejsce jego pamięci, zarazem skansen który stworzył. Kiedyś mi tłumaczył, że nie zadzwonił bo pieniądze mu się skończyły. Znowu kupił jakiś zabytkowy wiatrak czy inną stodołę. Ja innych nie krytykuję - są aktorze świetnie czujący się w roli medialnego zwierzęcia, genialnie reagujący na polecenia reżysera "siad, szczekaj". Artystki dumne z wycinków prasowych, że gdzieś się bez majtek pojawiły. To lata świetlne od Siemiona, inteligetnego i kulturalnego. Obaj kochaliśmy poezję. I Polskę. Do zobaczenia, Wojciechu. Odpowiedz Link Zgłoś
drdr2 Re: "Wszystko zamieniał w teatr" 25.04.10, 14:31 nikt tu nie powiedział że nie był godny być Polakiem, czy powiedzieć że był w PZPR, a nawet że był pupilem ówczesnej władzy to naruszenie zasady nie mówienia źle o zmarłym? Taki był jego wybór i związane z tym wszelkie profity i nieprzyjemności. Tak jak się szanuje Szmajdzińskiego który był czołową postacią w ZSMP, tak można szanować Siemiona który był sztandarowym aktorem reżimu. A nie mówienie o tym to fałszowanie historii. Co innego obelgi,które są łamaniem żałoby, ale jak na razie to nie zauważyłem ich tutaj na forum Odpowiedz Link Zgłoś
salt1 Siemion 26.04.10, 14:36 Wojciech Siemion był wielkim aktorem, wielkim artystą, skromnym Polakiem. Żegnam Cię Wojtku Odpowiedz Link Zgłoś
trouble_maker Kazimierz Wierzyński - Siemiony 30.04.10, 02:33 Siemiony z piasku z pszenicy Z Lublina Jeśli Polska ma skórę to waszą Jeśli włosy to wasze Jeśli oczy to wasze Jeśli wasze to moje Siemiony Lubelskie kujawskie I nadwiślańskie Jeśli Polska jest młoda to dla was Jeśli czeka to na was Jeśli cierpi to za was Jeśli wy to i ja Jeśli rankiem to obłok Jeśli nocą to usta Jeśli pachnie to siano Jeśli szczęście to szczęście Jeśli rozpacz to coś o tym wiem Siemiony siemienne Siemiony nasienne Ziemie nieziemskie I nieanielskie Pszenice i włosy Oczy i słowa Usta na piasku Polskie lubelskie To ja. Odpowiedz Link Zgłoś