buda1956 tu jest pies pogrzebany 27.04.10, 20:49 Najbardziej niesamowitą rzeczą, jakiej dowiedziałem się z artykułu, a właściwie z postów internautów jest fakt, że żona z dzieckiem mogła sobie ot tak zniknąć, po tym jak zgłosiła zaginięcie męża, który natychmiast stał się najbardziej poszukiwaną przez nasze, pożal się boże służby, osobą w Polsce. To świadczy najlepiej o jakości naszego kontrwywiadu po patriotycznej, a jakże, akcji Antosia M. Odpowiedz Link Zgłoś
harc-mistrz Re: to z pewnością Wy... 27.04.10, 21:03 ... piszący w tym wątku (w znakomitej większości) jesteście banalni i beznadziejni - walącymi głupio i "co popadnie" w klawiaturę. Ważne, że sprawa zniknięcia szyfranta Zielonki, zmierza do sensownego wyjaśnienia. (HKP) ... CZUWAĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwp No to jak pisałem wcześniej 27.04.10, 20:55 i to nie raz nawet na forum portalu "Gazety". Pisałem, że chr. Zielonka nie zdradził, pisałem też, żeby lepiej szukano zwłok. W końcu znaleźli... przypadkowi przechodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 21:00 No to teraz nareszcie można ukarać dezertera. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaq Uwaga!!! w teczce komorowskiego już dawno to pisał 27.04.10, 21:12 Uwaga, KTOŚ JUŻ OPISAŁ ŻE ZIELONKA ZOSTAŁ ZAMORDOWANY, OPISAŁ PRZEZ KOGO i DLACZEGO! ŚMIALI SIĘ Z TYCH INFORMACJI, DZIŚ WIEMY, ŻE TO BYŁ PRAWDA! Teczka Komorowskiego, strona 10! teczki.obserwowani.pl/8561.html Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia dopisaliście nową treść do tytułu,co zmieniło sens 27.04.10, 21:13 mojego pierwszego postu...pisze się o nieżywym ciele - zwłoki - i wszystko jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
kuma1 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 21:14 To świadczy że tą utopię IVRP i tych ludzi partaczy politycznych należy ustawicznie i przy każdej okazji usuwać w niebyt dla naszego dobra.Co to za służby jak pod ich nosem zniknął ważny żołnierz i to gdzie.Skandal.Maciarewicz powinien odpowiadać za zniszczenie służb.Drugiego nie ma,sam wymierzył sobie sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
stach_79 Pewnie ruscy go zabili EMP albo mgłę wytworzyli... 27.04.10, 21:15 i się zgubił! Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 21:19 Czy to nie dziwne, ze tak szybko po ogłoszeniu, ze przeszedł na strone Chin, znaleziono jego ciało? Przez rok jak w czarnej dziurze a w kilka dni jest i ciało i plecak. normalny człowiek nie nosi przy sobie wyciagów z kont bankowych.....Tak swoja drogą, jesli były w wodzie to jako papierowe szybko uległyby zniszczeniu.........Szyte grubymi nićmi. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 27.04.10, 21:21 joanka-r napisała: > Czy to nie dziwne, ze tak szybko po ogłoszeniu, ze przeszedł na strone Chin, zn > aleziono jego ciało? Czy to nie dziwne, że nie znasz - jak widać - sprawy, ale się popisujesz na forum? Hipoteza chińska została ogłoszona zaraz po zaginięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 28.04.10, 07:23 No to jestem nienormalny... A jakby zidentyfikowali wstępnie kolesia po zębach to byś napisała że kto normalny ma zęby ?? Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Czy to jakas sciema ?? 27.04.10, 21:20 po roku w wodzie zanleziono papierowe wyciagi bankowe ??? Odpowiedz Link Zgłoś
vobo7 Re: Czy to jakas sciema ?? 27.04.10, 21:43 matrioszka25 napisała: > po roku w wodzie zanleziono papierowe wyciagi bankowe ??? Ależ on tam nie leżał od roku, ale od dłuższego czasu. Myślę też, że data realizacji wyciągu, która zwykle jest na wyciągu, może się okazać kluczowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szesnasty_sympatyk_po Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 21:25 Usmiac sie mozna, po co ktos chodzi z rachunkami, wyciagami z kont itd ? Odpowiedz Link Zgłoś
josif47 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 21:28 a moich skarpet przy nim nie znaleziono.?oczywiscie zartoje..to wszystko szyte bardzo grubymi nicmi...nieudolnosc...a moze celowe dzialanie..inni sie bawia a ty plac szaraku za wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
punter Honorowe wyjście z nieprzyjemnej sytuacji. 27.04.10, 21:45 Ciekawe jak po "wstępnej" identyfikacji udało się WSI rozpoznać ciało człowieka, który teoretycznie w wodzie powinien leżeć od prawie dwóch lat (no chyba, że spacerował sobie do wczoraj po tym Wawrze, a służby go nie mogły znaleźć) :)) No ale teraz WSI odtrąbi, że zwłoki to Zielonka i wszyscy są happy. WSI może akta sprawy zamknąć mówiąc, że sierżant "się utopił na spacerze" więc nie miał szansy nic z tajemnic NATO zdradzić. Chińczycy też są szczęśliwi bo przynajmniej "formalnie" są czyści i nikt już "zmarłego" Zielonki nie będzie tropił. Odpowiedz Link Zgłoś
bary159 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 21:41 "Stan ciała wskazuje, że leżało od dłuższego czasu w wodzie."Przez rok sobie pływał i nikt nie zauważył?A na poważnie:Macierewicz z Jarusiem powinni iść przed TS za to, co zrobili ze specsłużbami.Trzeci winowajca, jak wiemy, miał "twarde lądowanie" pod Smoleńskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 27.04.10, 21:51 nie przez rok pływał,chyba,że w lodzie,tylko 1-2 m-ce może został porwany,w pewnym momencie,a potem utopiony ? Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Ochrona wizerunku? 27.04.10, 21:59 Kilka dni temu Gazeta, odtrąbiwszy wersję chińską, pokazała zdjęcie p. Zielonki bez paska na oczach, a dzisiaj znowu z paskiem. To jakiś głupi żart? Jeszcze nie ma żadnych ustaleń, a Gazeta uważa, że już ochrona wizerunku nie działa? Pomijając fakt specjalnej ochrony osób związanych z tajemnicą wojskową/wywiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Ochrona wizerunku? 27.04.10, 22:00 A przepraszam, mój błąd - to cień na zdjęciu, nie pasek. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Re: Ochrona wizerunku? 27.04.10, 22:58 No nieźle, od "dłuższego" czasu w wodzie, ale papiery które miał, można odczytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Teraz gamonie przeproscie Maciarewicza i inn 27.04.10, 22:43 Macierewicz niech się wytłumaczy dlaczego zabił 96 osób. To przez jego czystki wywalono doświadczonych pilotów, bo szkolili się w ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelw Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 27.04.10, 21:53 największe bandziory ciągle przy wladzy..zabili prezydenta...i nic Odpowiedz Link Zgłoś
mirage72 dobrze 27.04.10, 22:03 Dobrze ze go nie bylo w samolocie w Smolensku, bo by byly jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan a jego profil nadal istnieje w "naszej klasie" 27.04.10, 22:12 a jego profil nadal istnieje w "naszej klasie" nasza-klasa.pl/profile/15173192 Odpowiedz Link Zgłoś
alhanroel Re: a jego profil nadal istnieje w "naszej klasi 28.04.10, 07:24 to zaprosc go do znajomych!!!! pomysl, a jak ma go usunac skoro nie zyje??? Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 22:13 Jasne... Znalazl sie w Wisle dopiero po roku i akurat przypadkiem mial przy sobie plecak z wyciagami bankowymi? A moze nie przypadkiem, tylko po to, zeby mozna bylo od razu powiedziec, ze to na pewno on? Bo moze wcale nie on, tylko jakis podstawione zwloki - podstawione po to, zeby "zaginionemu" szyfrantowi dac spokój i przestac o nim ciagle pisac, zeby spokojnie mógl szyfrowac dla nowego pracodawcy, ktokolwiek nim jest? Jakos zbyt proste i piekne to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
magdahex austriacka dziennikarka o smoleńsku 27.04.10, 22:16 newworldorder.com.pl/film.php?id=519 Odpowiedz Link Zgłoś
chu-go Komorowski jest za miękki by wygrać 27.04.10, 22:18 Z prezydenckiego Tu-154 zostały szczątki (fot. AFP / NATALIA KOLESNIKOVA ) Prezydencki Tu-154 nie mógł ulec tak poważnym zniszczeniom, jeśli jego ostatnie chwile wyglądały tak, jak to przedstawiają Rosjanie - mówi "Gazecie Polskiej" znawca dynamiki lotu i mechaniki płatowców. - Powinien, "ślizgając się" po zagajniku, uderzyć kadłubem o podłoże. Nie zdążyłby się przewrócić. Niemożliwe, by roztrzaskał się na drobne kawałki - dodaje. Jeśli to prawda, co spowodowało rozbicie Tu-154? Niemal wszystko wokół tej katastrofy jest niejasne, a w całej sprawie więcej jest pytań niż odpowiedzi. Jednak z relacji świadków i informacji ze śledztwa, w tym dotyczących odczytu czarnych skrzynek oraz z opinii specjalistów, wyłaniają się najbardziej prawdopodobne hipotezy. Śledczy badający przyczynę katastrofy samolotu prezydenckiego będą brali pod uwagę m.in. jako jedną z wersji ewentualny zamach - przyznał to w końcu na konferencji prasowej prokurator generalny Andrzej Seremet. Niewytłumaczalna skala zniszczeń Doświadczeni piloci nie kryją oburzenia: - Podchodzenie do lądowania nie w osi pasa, wysokość samolotu kilka metrów nad ziemią na kilometr przed pasem Co tam się działo, na Boga? - dziwi się emerytowany pilot tupolewów i antonowów. Naoczni świadkowie, pracownicy bazy i mieszkańcy potwierdzają, że samolot skręcał na bardzo niskiej wysokości, zahaczając niemalże o samochody jadące lokalną drogą. Kierowcy i przechodnie widzieli upadek oraz wybuch i pożar. Niektórzy, według doniesień, twierdzą, że wybuch nastąpił, zanim maszyna rozbiła się o ziemię. Tupolew 154 jest masywnej konstrukcji. Znane są przypadki awaryjnych lądowań "tutka" na polach. Nie brak opinii, że miał wystarczające zabezpieczenia, aby wylądować awaryjnie nawet na małym lesie (bardzo mocna konstrukcja kadłubowa i wielokołowe podwozie). Skąd więc taka skala zniszczeń samolotu? W relacjach filmowych widać kilka poszczególnych części samolotu, 10-15 proc. kadłuba. Gdzie się podziała reszta szczątków tej potężnej maszyny? Jest to 80-tonowy samolot, zabierający ponad 100 pasażerów. Skoro maszyna rozbiła się na ziemi, dlaczego części zostały rozrzucone na obszarze 700-800 m? Niewykluczone, że Tu-154 rozleciał się już w powietrzu, a na ziemię spadały pojedyncze szczątki. Przypomnijmy, że prezydencki tupolew zahaczał o drzewa, po ścięciu gałęzi na wysokości najwyżej 5-6 m wzbił się na chwilę w górę, a pilot stracił kontrolę prawdopodobnie dopiero po zetknięciu z większym drzewem, najwyżej 6-8 m nad ziemią. Impet uderzenia pochodził więc głównie od ruchu w poziomie, przy minimalnej prędkości. Rzadki zagajnik - jak widać na zdjęciach, w którym leżą szczątki - nie powinien, według niektórych specjalistów, spowodować tak strasznych skutków przy lądowaniu. Najbardziej zagadkową sprawą jest właśnie stan samolotu. Trudno wyobrazić sobie, by 80-tonowa maszyna lecąca z minimalną prędkością (ok. 280 km/h) na wysokości kilku metrów nad ziemią roztrzaskała się na drobne kawałki. - Raczej powinien osiąść, ślizgając się po małym zagajniku, jaki tam rośnie. Samolot od razu przechodzi w takiej sytuacji, jak mówią piloci, na obniżanie - więc po prostu powinien uderzyć kadłubem o podłoże. Nawet nie zdążyłby się przewrócić. Naturalne wydaje się właśnie takie zachowanie masywnego tupolewa. Nie jest według mnie możliwe, żeby roztrzaskał się na drobne kawałki, które widać na zdjęciach. Rozmiar zniszczeń wydaje się nieproporcjonalny do sytuacji - mówi nam fachowiec od mechaniki i dynamiki lotu, zarazem zawodowy pilot, który wielokrotnie siedział za sterami Tu-154 (nazwisko i imię do wiadomości redakcji). - To oczywiście muszą potwierdzić badania aerodynamiczne. Nie są one skomplikowane. To, jak prezydencki Tu-154 powinien zachować się przed rozbiciem o ziemię, można obliczyć, wykorzystując odpowiednie wzory i zasady mechaniki i dynamiki lotów, tj. w jakim miejscu samolot o takiej masie i konkretnej w tamtej chwili prędkości, po ścięciu drzew o znanej średnicy, mógł uderzyć w ziemię i w jaki sposób (skrzydłem, podwoziem etc.), jakie było w chwili wypadku przeciążenie i jak powinien zachować się kadłub o konkretnej wytrzymałości po takim uderzeniu. To można obliczyć po uwzględnieniu wszystkich danych - dodaje. Jak po upadku z kilkuset metrów "Gazeta Polska" przeanalizowała zdjęcia i artykuły na temat innych, wcześniejszych katastrof z udziałem Tu-154. Wniosek jest jeden: wygląd wraku prezydenckiego samolotu przypomina szczątki tupolewów, które ulegały zniszczeniu, opadając z wysokości kilkuset metrów. 15 grudnia 1997 r. w Zjednoczonych Emiratach Arabskich - 13 km od lotniska - rozbił się Tu-154 należący do linii lotniczych z Tadżykistanu. Piloci tej maszyny, podobnie jak załoga polskiego samolotu, zbyt późno zorientowali się, że są za nisko, tyle że panowanie nad tupolewem stracili całkowicie w wyniku turbulencji, aż 210 m nad ziemią. Po uderzeniu w ziemię samolot rozpadł się - podobnie jak Tu-154 z Lechem Kaczyńskim - na kawałki (fotografia po prawej), ale jedna z 87 osób znajdujących się na pokładzie przeżyła. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_english Re: Komorowski jest za miękki by wygrać 28.04.10, 01:17 chu-jo - jak jesteś taki ekspert, to zgłoś się z tymi rewelacjami do Komisji Badań Wypadków Lotniczych... Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Jeszcze tydzien temu mieszkal w Chinach 27.04.10, 22:22 Dobry z niego plywak Odpowiedz Link Zgłoś
chu-go Powstajemy 27.04.10, 22:59 Przysięga młodego Polaka "POLSKO, Ojczyzno moja, starodawna i droga ziemio, na której urodził się ojciec mój i urodziła się matka moja, a zaś oboje w Tobie pogrzebani będą: ziemio, na której ja sam żyć i umrzeć się spodziewam, a dzieci moje też urosną i poumierają. POLSKO piękna, wielka i od wieków sławna. Ty, któraś tyle promieni światła geniuszów rzuciła na świat cały, za którą tylu mężnych ginęło na polu bitew, a tylu bohaterów w kaźniach i na szubienicy. Matko trzystu grodów i trzymilionowego potomstwa - oto ja, dziecko Twoje, które Cię znam w całej piękności Twojej i w całej potędze, kocham Cię z całej duszy mojej i dumny jestem, żem się z Ciebie narodził i że się Twoim synem zowię! Kocham Twoje wspaniałe morze, kocham góry Twoje wyniosłe, kocham pomniki chwały Twojej i pamiątki Twoje nieśmiertelne, kocham Twą sławę i piękność, kocham Cię i czczę całą tak, jak tę cząstkę Twoją, gdziem po raz pierwszy imię Twe posłyszał! Kocham was jednako - wdzięcznie i gorąco, Lwowie dzielny, Warszawo wspaniała, uczony Krakowie i pracowity Poznaniu! Kocham was jednakim uczuciem synowskim, urocze Wilno i Gdynio czarująca! Kocham Cię, Ojczyzno święta! Ślubuję Ci, że synowie Twoi Braćmi moimi będą. Że wielcy Twoi, żywi i umarli, uczczeni będą zawsze w sercu moim. Ślubuję Ci, będę prawym i użytecznym obywatelem, dążącym ciągle do uszlachetniania się, by godnym być Ciebie! I to Ci ślubuję, że, ile sił starczy, pracować będę nad tym, żeby zetrzeć z powierzchni Twojej nędzę, ciemnotę, krzywdę i występek, żebyś mogła żyć i rozwijać się spokojnie w powadze praw Twoich, w potędze sił Twoich. Ślubuję służyć Ci, jakąkolwiek wyznaczysz mi służbę: umysłem, ręką, sercem, pokornie a gorąco. A jeśli przyjdzie taki dzień, że krwi i życia zażądasz ode mnie, oddam Ci życie i umrę z okrzykiem drogiego imienia Twojego, ostatnie spojrzenie, ostatni pocałunek przesyłając świętemu sztandarowi Twemu! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_english Re: Powstajemy 28.04.10, 01:20 chu-jo - znowu nie wziąłeś lekarstw... Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Dlaczego facet ma skośne oczy. 27.04.10, 22:28 Może jeszcze wystające kości policzkowe. Na pewno przedawkował opium. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz114 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 23:00 I znowu PO zabiło Zielonkę.....Ewentualnie Putin. Pospieszalski to potwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
krakower Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 23:01 Ha, ha, ha... "Wstępna identyfikacja" i nowa wersja dla frajerów. Odkąd robotę WSI przejęli harcerze mamy niezły ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gresiek no a zone i dziecko tez znalezli? 27.04.10, 23:01 no a zone i dziecko tez znalezli? to jakis cyrk na kolkach... Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: no a zone i dziecko tez znalezli? 28.04.10, 00:33 ..ale gdzie sa te pamiatki rodzinne,które zabrał ze sobą? Pokwitowania bankowe nie rozpłynęły sie w wodzie,a ciało w całkowitym rozkładzie.Ciekawostka przyrodnicza! Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 A oto coś, o czym media nie wspominają... 27.04.10, 23:22 "Według przesłanych do Instytutu Prawdy Obywatelskiej materiałów wywiadowczych, Stefan Zielonka "zaginął" gdyż odkrył nieprawidłowości przy zakupie sprzętu kryptograficznego oraz dopuszczeniu do użytku urządzeń, które nie przeszłyby stosownej certyfikacji. Najprawdopodobniej został zamordowany." [...] "Prawdopodobnie szyfrant odkrył podwójne dno afery kryptograficznej w WSI. Nie tylko odkrył poważne nieprawidłowości przy zakupie sprzętu kryptograficznego wykazane w raporcie ale także odkrył drugie - znacznie poważniejsze dno tej sprawy. Kupowany sprzęt kryptograficzny mógł być dostarczany przez obcy wywiad, być może, jak wynika z nieprawidłowości przy przetargach, współpracujący przy inwigilacji polaków z WSI. Odkrył, że dostarczany sprzęt zawierał podatne na złamanie 'S-bloki'. W takim przypadku możliwe byłoby, niemal w czasie rzeczywistym, inwigilowanie między innymi kancelarii Prezydenta RP, Szefów BBN, Ministra Obrony Narodowej, Szefa Sekretariatu MON, Sekretarza Stanu i Zastępcę MON, Szefa Sztabu Generalnego WP, Szefa WSI i Komendanta Głównego ŻW." Więcej o S-blokach: pomoc.obserwowani.pl/?q=gost Więcej o sprawie szyfranta Zielonki (tekst opublikowany jeszcze przed znalezieniem zwłok): teczki.obserwowani.pl/8561.html Odpowiedz Link Zgłoś
smileordie Re: A oto coś, o czym media nie wspominają... 28.04.10, 00:39 Kazde zamowienie na system szyfrowania sklada sie z zamowienia na szyfrowanie i deszyfrowanie bez uzycia hasla. Takie sa standardy. Ja osobiscie uzywam systemu szyfrowania (miedzy innymi), ktore jest specjalnie oslabione przez wywiad izraelski i nie jest to zadna tajemnica. Szyfrowanie bitlocker w windowsie takze moze byc zdekodowane bez hasla od reki. To, ze system byl oslabiony - norma. To, ze dostarczony przez obcy wywiad, rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś