benny_nihill 30.04.10, 14:11 Kompesują sobie nikczemną róznicę między rozmiarem prezerwatyw na rynek wewnetrzny i tych na eksport do jurop i juesej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jjk.jjk Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 14:22 58 mld $ to jakieś 1/3 deficytu grecji na najbliże 2 lata, więc to drobna kwota Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 14:48 czym Chiny chcą zadziwić świat ;piramida Cheopsa,swoim murem,czy ludzmi którzy niemal za głodowe pobory pracują w fabrykach pobudowanych przez amerykańców,niemców,francuzów czy polaków.Wykorzystanie systemu niewolniczego,lkarą śmierci,nieposzanowaniem mniejszości narodowej.czy dążeniami imperialnymi,popdobnymi jakimi żądzi się sąsiad z północy.To jest współczesny dorobek Chin.Korupcjha,łapownictwo to też . Odpowiedz Link Zgłoś
synegigwy Re: Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 15:34 My za to możemy im zaimponować niebotycznymi pensjami naszych robotników :) A w polskim pawilonie błysnąć oscypkiem i bigosem. Weź lepiej zamilknij. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 My im pokazujemy pawilon kurpiowskich wycinanek... 30.04.10, 21:39 synegigwy napisał: > My za to możemy im zaimponować niebotycznymi pensjami naszych > robotników :) A w polskim pawilonie błysnąć oscypkiem i bigosem. Weź > lepiej zamilknij. ...a oni nam statki, które do wczoraj budowaliśmy. Teraz oni je budują, a my wycinamy ozdóbki do lampionów. Bo na komunizm kręciliśmy nosem... Odpowiedz Link Zgłoś
kownopalka Re: Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 18:35 Wszystko to prawda. Chiny maja niejedno oblicze. Ludzie pracuja jak woły. Niedawno widziałem film, gdzie pracownice nocowały na swoich miejscach pracy, złożywszy głowy na pulpicie. Zanieczyszczenia ogromne.Tereny wiejskie bardzo zacofane. Wszędzie brud. Ale fasada błyszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ohayoo Re: Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 14:48 za jakiś czas będziesz dla nich pracował i już tylko będziesz mógł sobie myśleć o takich śmiesznostkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Chiny chcą przyćmić 30.04.10, 15:26 U nas co parę lat dyskusja czy zburzyć Pałac Kultury - a te "azjatyckie dzikusy" takie cuda budują. W ramach pomocy dla ubogich chcieli nam nawet zbudować stadiony i autostrady... Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Chiny chcą przyćmić 30.04.10, 18:52 sekwana2005 napisał: > W ramach pomocy dla ubogich chcieli nam nawet zbudować stadiony i > autostrady... ---------- I trzeba bylo sie zgodzic. Juz bysmy je mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
synegigwy Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 15:29 Chiny mają tyle dolarów, że spokojnie mogę tę odrobinę wydać na przyjemności Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Super. Mają z czego być dumni ! ale,ale.... 30.04.10, 15:38 Naprawdę zrobili ogromny skok cywilizacyjny. Widziałem to tempo bo 2 razy tam byłem. Są porażająco skuteczni. Gdyby cały ten blichtr był powiązany z rozlużnieniem kagańców dla więzniów politycznych i zwrotem Tybetu - Ooo wtedy to by mieli szacunek wielki na całym świecie. Niestety mojemu podziwowi zawsze towarzyszy niesmak, kac po tym co zrobili i co po cichu robią stale. I te ich paskudne działania psują cały ich wizerunek. Nie mogą zdobyć się na uznanie, że byli i są małymi, cwanymi sukinsynami. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 niech się Pan tak nie podnieca? 30.04.10, 19:08 Dlaczego mieliby zwrócić Tybet? Czyżby był Pan zwolennikiem teokracji i feudalizmu? Chiny zadziwiają świat, gdyż jak Pan trafnie pisze, są skuteczni. A jest to cywilizacja mająca pięć tysięcy lat i na tyle wielka, że Chiny nie muszą się oglądać na Zachód żeby szukać wzorców, jak mają się rządzić. Dla chińskiego smoka, amerykańskie aroganckie imperium to nic innego jak bzykająca mucha-plujka, która i tak na jesieni zdechnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Polakowi objaśniasz? Lepiej się powiesić! 30.04.10, 21:51 herr7 napisał: > Dlaczego mieliby zwrócić Tybet? Czyżby był Pan zwolennikiem teokracji i feudali > zmu? Chiny zadziwiają świat, gdyż jak Pan trafnie pisze, są skuteczni. A jest t > o cywilizacja mająca pięć tysięcy lat i na tyle wielka, że Chiny nie muszą się > oglądać na Zachód żeby szukać wzorców, jak mają się rządzić. Dla chińskiego smo > ka, amerykańskie aroganckie imperium to nic innego jak bzykająca mucha-plujka, > która i tak na jesieni zdechnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Skok cywilizacyjny czeka ciebie. Za 4000 lat. 30.04.10, 21:49 maciejkozlowski napisał: > Naprawdę zrobili ogromny skok cywilizacyjny. Widziałem to tempo bo 2 razy tam > byłem. Są porażająco skuteczni. Gdyby cały ten blichtr był powiązany z > rozlużnieniem kagańców dla więzniów politycznych i zwrotem Tybetu - Ooo wtedy > to by mieli szacunek wielki na całym świecie. Niestety mojemu podziwowi zawsze > towarzyszy niesmak, kac po tym co zrobili i co po cichu robią stale. I te ich > paskudne działania psują cały ich wizerunek. Nie mogą zdobyć się na uznanie, > że byli i są małymi, cwanymi sukinsynami. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek20062 A czym byla ta nasza "zaloba" jak nie 30.04.10, 15:38 ocenzurowanym spektaklem. Fora an GW byly zamkniete aby nie bylo opinii sprzecznych. Publikowano listy kto przyjedzie na pogrzeb jakby to byl jakis jarmark albo polskie Expo. Pochowali zawistnego, konfliktowego i bardzo slabego prezydenta w miejscu ktore jest symbolem polskosci bo to sluzylo propagandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 15:38 "Chiny powstały z kolan." ..i upadły na głowę? Super.. wyburzanie zabytków ma nam tak zaimponować niby? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Taka młoda, a już zabytek... wzburzony... 30.04.10, 21:53 teyoo napisała: > "Chiny powstały z kolan." > > ..i upadły na głowę? > Super.. wyburzanie zabytków ma nam tak zaimponować niby? Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Imponujace i godne szacunku! 30.04.10, 15:39 Powinna to byc takze lekcja ambicji dla Europy - w dzisiejszym swiecie dominujaca potega sa USA, za 30 lat swiat bedzie wspolzarzadzany przez Waszyngton i Pekin - a Europie, jesli sie nie obudzi, nie zreformuje swoich kulejacych gospodarek i nie zacznie miec chociaz troche ambicji, przypadnie rola burdelu dla bogatych Chinczykow i Amerykanow! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania lekcja ambicji dla Europy 30.04.10, 16:11 Zaloze sie o wszystko co mam i kiedykolwiek bede miec, ze w jakims niemieckim biurze jakiegos urzedu siedzi sobie ktos, kto juz planuje, na ile minut przed koncem III wojny swiatowej, oczywiscie rozgrywajacej sie w Azji pomiedzy Chinami i USA, zdecydowac sie ktora strone poprzec. Bylby to najlepszy sprawdzian tego, czego i czy w ogole czegokolwiek Europa nauczyla sie od swojej bylej kolonii w sztuce prowadzenia polityki na skale globalna. Ach, jak to fajnie pomarzyc o Europie wyczekujacej na linii bocznej tak samo jak USA w czasie I wojny swiatowej, robiacej interesy i kolekcjonujacej zaplate za pomoc od obu walczacych stron w postaci nowych wysp i baz wojskowych. Albo tak pomagajacej ktorejs ze stron, (najprawdopodobniej USA na ktoryms z frontow, z powodow sentymentalno-historycznych) aby przeciagnac w nieskonczonosc jakakolwiek realna pomoc az po koncowy rok wojny, tak jak USA zrobilo z Europa w II wojnie swiatowej. Wysylac konserwy, ciezarowki i skrzynki z amunicja i przygladac sie jak miliony Amerykanow i Chinczykow ginie na frontach. A we wlasciwym momencie - laps! I wszystko jest nasze na nastepne pol wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Monachium to milionowa wies 30.04.10, 23:03 inne miasta buduja skylines dla prestizu a Monachijczycy w glosowaniu ustalili wysokosc nowych wysokosciow na 100 metrow. www.spiegel.de/panorama/0,1518,329036,00.html gdzie tam Monachium do Szanghaju ..he,he... www.investauckland.com/files/Quality%20of%20Life2009_1.JPG Chibskiego miasta tam nie widze.... Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Za 6 lat CHINY dogonią USA 30.04.10, 16:22 Aktualny PKB nominalny Chin to 5364 miliardów USD, dane z MFW, z niedowartościowana waluta ok 40-80 procent, PKB w pierwszym kwartale ok 15 procent, oficjalnie trochę mniej bo fałszują dane tzn zmniejszają na papierze wzrost Teraz Policz 12 procent co rok / dodaj umocnienie waluty 40 procent, realnie jest o wiele więcej Policzmy dodając co rok ich 12 procentowy wzrost PKB czyli 2011 - 6007 2012 - 6728 2013 - 7536 2014 - 8440 2015 - 9453 2016 10587 Teraz umacniamy juana o te 40 procent PKB, wtedy PKB NOMINALNE Chin w 2016 roku to 14822 A PKB USA aktualnie to 14256 _________________________ CHINY BĘDĄ PIERWSZĄ GOSPODARKĄ JUŻ ZA 6 lat Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 I właśnie dlatego USA już do nich nie podskoczy... 30.04.10, 21:58 alien999 napisał: > Aktualny PKB nominalny Chin to 5364 miliardów USD, dane z MFW, z > niedowartościowana waluta ok 40-80 procent, PKB w pierwszym kwartale ok 15 > procent, oficjalnie trochę mniej bo fałszują dane tzn zmniejszają na papierze w > zrost > > Teraz Policz 12 procent co rok / dodaj umocnienie waluty 40 procent, realnie > jest o wiele więcej > > Policzmy dodając co rok ich 12 procentowy wzrost PKB czyli 2011 - 6007 2012 - > 6728 2013 - 7536 2014 - 8440 2015 - 9453 2016 10587 Teraz umacniamy juana o te > 40 procent PKB, wtedy PKB NOMINALNE Chin w 2016 roku to 14822 > > A PKB USA aktualnie to 14256 > _________________________ > > CHINY BĘDĄ PIERWSZĄ GOSPODARKĄ JUŻ ZA 6 lat Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Za 6 lat CHINY dogonią USA 02.05.10, 18:00 alien999 napisał: > Aktualny PKB nominalny Chin to 5364 miliardów USD, dane z MFW, z > niedowartościowana waluta ok 40-80 procent, PKB w pierwszym kwartale ok 15 > procent, oficjalnie trochę mniej bo fałszują dane tzn zmniejszają na papierze w > zrost > > Teraz Policz 12 procent co rok / dodaj umocnienie waluty 40 procent, realnie > jest o wiele więcej > > Policzmy dodając co rok ich 12 procentowy wzrost PKB czyli 2011 - 6007 2012 - > 6728 2013 - 7536 2014 - 8440 2015 - 9453 2016 10587 Teraz umacniamy juana o te > 40 procent PKB, wtedy PKB NOMINALNE Chin w 2016 roku to 14822 > > A PKB USA aktualnie to 14256 > _________________________ > > CHINY BĘDĄ PIERWSZĄ GOSPODARKĄ JUŻ ZA 6 lat Widze to bardzo podobnie. Do tego zdaja sobie sprawe z faktu, ze obecny model rozwoju na dluzsza mete jest nieefektywny i niedawno skokowo zwiekszyli fundusze na badania naukowe. Rzadza nimi inzynierowie, a nie prawnicy, socjologowie i adepci nauk politycznych jak na Zachodzie. Wiec ten kraj ma wieksza szanse na rozwoj wytworczosci, zamiast tzw uslug, glownie bankowych. Stara tradycja Chin jest tez merytokracja, czyli awansowanie ludzi po serii wyczerpujacych egzaminow. Stad fanatyczna wiara w wartosc wyksztalcenia. Sa oczywiscie i minusy tej cywilizacji. W koncu w XIX wieku poniesli kleske, ale coz to znaczy wobec 5 tysiecy lat? Waclaw Timoszyk Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Ona to była, jest i będzie. Chińczycy od lat... 30.04.10, 21:56 darthmaciek napisał: > Powinna to byc takze lekcja ambicji dla Europy - w dzisiejszym swiecie > dominujaca potega sa USA, za 30 lat swiat bedzie wspolzarzadzany przez > Waszyngton i Pekin - a Europie, jesli sie nie obudzi, nie zreformuje swoich > kulejacych gospodarek i nie zacznie miec chociaz troche ambicji, przypadnie > rola burdelu dla bogatych Chinczykow i Amerykanow! ...rżną w Mediolanie na całego! Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Żałosny benny_nihill został ze swoim... 30.04.10, 21:42 ...niżej podpisanym w zębach... benny_nihill napisał: > Kompesują sobie nikczemną róznicę między rozmiarem prezerwatyw na rynek wewnet > rzny i tych na eksport do jurop i juesej. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Chiny już przyćmiły świat, a u was zaćmienie... 30.04.10, 21:46 ...wystarczy poczytać polskie, prymitywne dowcipy i "opinie" które "wespół w zespół" tutaj wypisujecie. Ani UE was z tego dołu nie wyciągnie, ani wy jej nie uratujecie. "Piszi kući propalo" jak powiadają Serbi... Odpowiedz Link Zgłoś
nektarist Chiny chcą przyćmić świat 30.04.10, 23:59 Ha, ha, Chiny to nic innego jak chory moloch.Mnie Chiny kojarzą się z tandetą, z towarem niskiej jakości, z podrabianymi lekami, z mlekiem zawierajacym truciznę, z produkcja za wszelkącene kosztem środowiska naturalnego itp. Chiny nie maja dobrej marki na świecie i jeszcze długo jej nie będą miały. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Popijaj ćpunko swój nektarek i odwal się od GW 01.05.10, 11:14 nektarist napisała: > Ha, ha, Chiny to nic innego jak chory moloch.Mnie Chiny kojarzą się z tandetą, > z towarem niskiej jakości, z podrabianymi lekami, z mlekiem zawierajacym truciz > nę, z produkcja za wszelkącene kosztem środowiska naturalnego itp. Chiny nie ma > ja dobrej marki na świecie i jeszcze długo jej nie będą miały. Odpowiedz Link Zgłoś
maga164 Chiny chcą przyćmić świat 01.05.10, 21:44 Niesamowite te pawilony... Szkoda, że mnie tam nie będzie :( Mam nadzieję że przynajmniej jakaś relacja w telewizji będzie, nz Discovery czy czy innej stacji. Czytałam już trochę o niektórych pawilonach które będą wystawione i ogólnie bardzo lubię architekturę i trochę żal mi tyłek ściska (ale przelałam to na to forum i już mi lepiej :D) Odpowiedz Link Zgłoś
maga164 Chiny chcą przyćmić świat 01.05.10, 23:52 Piszą o nas na oficjalnej stronie: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Zamknęliśmy stocznie i wróciliśmy do... wycinanek 02.05.10, 11:51 Chińscy komuniści stocznie otwierają jedną za drugą... en.expo2010.cn/a/20100501/000005.htm Odpowiedz Link Zgłoś