mat.31 07.05.10, 08:05 PiS-owi to i tak będzie za mało. Najchętniej widzieliby Miedwiediewa w worku pokutnym idącego na kolanach na Jasną Górę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w12121 Nu Dimitrij! 07.05.10, 08:10 Po przyznaniu prawdy, ze NKWD zamordowalo 22 tys polskich oficerow, bedziesz musial dodac, ze z tego samego zbrodniczgo paragrafu rozstrzelano 700 tys rosyjskich (wtedy radzieckich) obywateli. I to z rozkazu "wielkiego" Stalina, w ktorego rosyjskie moherowe babcie wierza do dzis jak nasze w Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatagorska Re: Nu Dimitrij! 07.05.10, 12:08 Rydzyk być może juz niedługo zostanie rehabilitowany tak jak rehabilitowano Lecha Kaczyńskiego. Nagle się okaże, że to miły, jowialny mężczyzna, z dużymi zdolnościami organizacyjnymi, zdolny do poświęceń. Mam pretensje do hierarchii kościelnej, że nie broni Rydzyka. Bo teraz wyklucza sie Rydzyka i mohery, a jutro innych wierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy_melex Re: Nu Dimitrij! 07.05.10, 13:13 malgorzatagorska napisała: > Rydzyk być może juz niedługo zostanie rehabilitowany tak jak > rehabilitowano Lecha Kaczyńskiego. Nagle się okaże, że to miły, > jowialny mężczyzna, z dużymi zdolnościami organizacyjnymi, zdolny do > poświęceń. Mam pretensje do hierarchii kościelnej, że nie broni > Rydzyka. Bo teraz wyklucza sie Rydzyka i mohery, a jutro innych > wierzacych. Piszesz to na poważnie? Czy to zwykła, prymitywna agitacja zwolenniczki partii przez pomyłkę nazywanej prawo i sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: Nu Dimitrij! 07.05.10, 13:47 malgorzatagorska napisała: > Rydzyk być może juz niedługo zostanie rehabilitowany tak jak > rehabilitowano Lecha Kaczyńskiego. Nagle się okaże, że to miły, > jowialny mężczyzna, z dużymi zdolnościami organizacyjnymi, zdolny do > poświęceń. Mam pretensje do hierarchii kościelnej, że nie broni > Rydzyka. Bo teraz wyklucza sie Rydzyka i mohery, a jutro innych > wierzacych. Jestem wierzący, ale nie w OR i wstydzę się za moherów, którzy/które ośmieszają to w co wierzę. ("Szkoda że to Tusk nie był w tym samolocie. Jemu bym nawet świaczki nie zapaliła") Odpowiedz Link Zgłoś
squaree chca cos innego ukryć 07.05.10, 08:10 Dopuścili się fałszowania i się teraz przyznają, ponieważ pewnie mają teraz coś nowego do ukrycia, czyżby udział w katastrofie prezydenckiego samolotu? Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_troll Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 08:43 squaree napisał: > Dopuścili się fałszowania i się teraz przyznają, ponieważ pewnie mają teraz coś > nowego do ukrycia, czyżby udział w katastrofie prezydenckiego samolotu? ja wiem, co oni ukrywają: twój rozum! Odpowiedz Link Zgłoś
macszym Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 09:18 zwykly_troll napisał: > squaree napisał: > > Dopuścili się fałszowania i się teraz przyznają, ponieważ pewnie mają ter > az coś > > nowego do ukrycia, czyżby udział w katastrofie prezydenckiego samolotu? > > ja wiem, co oni ukrywają: twój rozum! Nie mozna ukrywać coś, czego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
farscapefan Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 11:00 Nie można ukrywać CZEGOŚ, czego nie ma... DWÓJA z gramatyki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 20:03 farscapefan napisała: > Nie można ukrywać CZEGOŚ, czego nie ma... DWÓJA z gramatyki!!! Chcesz sprobowac po angielsku prawiczko??? chetnie z toba poklikam. Skoro jestes polska prawiczka po co wcinasz angielskie teksty? Chesz pokazac IQ czy masz jakis kopleks? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 09:20 zwykly_troll napisał: > squaree napisał: > > Dopuścili się fałszowania i się teraz przyznają, ponieważ pewnie mają ter > az coś > > nowego do ukrycia, czyżby udział w katastrofie prezydenckiego samolotu? > > ja wiem, co oni ukrywają: twój rozum! Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 09:20 squaree napisał: > Dopuścili się fałszowania i się teraz przyznają, ponieważ pewnie mają teraz coś > nowego do ukrycia, czyżby udział w katastrofie prezydenckiego samolotu? #### squaree, jesteś miernotą umysłową do entej potęgi gdzie en dąży do nieskończoności, czyli można powiedzieć że jesteź wyzuty z rozumu! Odpowiedz Link Zgłoś
lob1 Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 09:26 jesteś ciężko chory ,odwiedż psychiatrę -nie zwlekaj! Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 09:32 squaree napisał: > Dopuścili się fałszowania i się teraz przyznają, ponieważ pewnie mają teraz coś > nowego do ukrycia, czyżby udział w katastrofie prezydenckiego samolotu Oj człowieku człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
juri1986 Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 10:14 squaree napisał: > Dopuścili się fałszowania i się teraz przyznają, ponieważ pewnie mają teraz coś > nowego do ukrycia, czyżby udział w katastrofie prezydenckiego samolotu? jako jeden z niewielu myślisz samodzielnie na tym forum olej komentarze stada baranów idących tam gdzie wyborcza ich popędzi Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_pankracy Re: chca cos innego ukryć 07.05.10, 10:15 Cóż, ten pan jeszcze nie rozpoczął fascynującej przygody z rozumem... Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 08:11 Z kolejnych przełomowych wypowiedzi strony rosyjskiej wynika coraz mocniej, że polski gaz ziemny z łupków to przyszłość raczej bliższa, niż dalsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:22 gh83 napisał: > Z kolejnych przełomowych wypowiedzi strony rosyjskiej wynika coraz mocniej, że > polski gaz ziemny z łupków to przyszłość raczej bliższa, niż dalsza. #### ???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:36 gh83 napisał: > Z kolejnych przełomowych wypowiedzi strony rosyjskiej wynika coraz mocniej, że > polski gaz ziemny z łupków to przyszłość raczej bliższa, niż dalsza. Z dupków.Każdy w dupę kołek wsadzi dużo gazu nagromadzi,potem pierdnie w butle raz,no i mamy własny gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
only.observer :)))))))) 07.05.10, 11:39 Dobre!!!! Malo nie spadlem z krzesla.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
anitasz30 Re: :)))))))) 07.05.10, 12:13 a ja spadlam :D i sie herbata oblalam :D ...powinien ten tekst opatentowac :D ......:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
only.observer Re: :)))))))) 07.05.10, 13:01 dybko2 napisał: > gh83 napisał: > > > Z kolejnych przełomowych wypowiedzi strony rosyjskiej wynika > coraz mocniej, że > > polski gaz ziemny z łupków to przyszłość raczej bliższa, niż > dalsza. Z dupków.Każdy w dupę kołek wsadzi dużo gazu nagromadzi,potem pierdnie w butle raz,no i mamy własny gaz. only.observer napisał: > Dobre!!!! Malo nie spadlem z krzesla.... :)))) anitasz30 napisała: > a ja spadlam :D i sie herbata oblalam :D ...powinien ten tekst opatentowac :D > ......:D:D:D Dokladnie. :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
proofreader Świetny respons. Choć zagraża zdrowiu 07.05.10, 18:33 bo zabrakło mi tchu ze śmiechu i musiałem być prawie reanimowany przez rodzinę. A kiedy już odzyskałem mowę, powiedziałem im w czym rzecz i... sam musiałem spieszyć z pierwszą pomocą; -) Tak to działa. Naprawdę znakomita replika. Gdybyż więcej takich na tym forum... > dybko2 napisał: > gh83 napisał: > > > Z kolejnych przełomowych wypowiedzi strony rosyjskiej wynika > coraz mocniej, że > > polski gaz ziemny z łupków to przyszłość raczej bliższa, niż > dalsza. > Z dupków.Każdy w dupę kołek wsadzi dużo gazu nagromadzi,potem > pierdnie w butle raz,no i mamy własny gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
igel1 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 10:05 Super trafne...pisalem juz juz o tym przed tygodniami. Polska bedzie rzeczywiscie niedlugo potega energetyczna w europie. Teraz trzeba bardzo rozwaznie prowadzic polityke naszego panstwa.Robic wszystko by znowu nie podzielono POLSKI. Takie zagrozenie jest widoczne wiec badzmy czuli ale i sotrozni by niedraznic sasiadow.Na zadnych ALIANTOW jak wiemy nie mozemy liczyc..tylko na siebie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
saper_vodiczka Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 10:51 gh83 napisał: > Z kolejnych przełomowych wypowiedzi strony rosyjskiej wynika coraz mocniej, że > polski gaz ziemny z łupków to przyszłość raczej bliższa, niż dalsza. Touche! Kolejny inteligentny rozumie, że w polityce istnieją tylko zimne kalkulacje i gry interesów a nie ma niestety nagłych impulsów i porywów serca - wbrew temu w co wierzą użyteczni idioci i do czego usilnie próbują przekonywać innych. Co przykrywa ten klimat "ocieplenia"? Co się tak naprawdę liczy dla Kremla? Katyń to przykład sprawy, która dla Rosji jest czwartorzędnej wagi a dla Polski jest wyjątkowo ważna - to tworzy wspaniałe pole, żeby nią grać. Można nagle odnaleźć "zaginiony" dokument, albo przypomnieć sobie o ściganiu zbrodniarzu po dwudziestu latach chronienia ich.Z Rosją trzeba ostrożnie. Dużo już było takich naiwnych głupków, którzy się rozpływali kiedy car się nagle uśmiechnął. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 11:27 Podpisuję się pod tym w 100%. Słowa słowami ,a czyny czynami ... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 13:39 Zgoda i niekoniecznie o gaz tu chodzi (aczkolwiek podobało mi się stwierdzenie że w przypadku potwierdzenia owego gazu powinniśmy zawrzeć zmowę cenową z Rosją i doić zachód ;) ), Polska trochę dokuczała Rosji w relacjach z UE i nic z tego nie miała żadna strona, może tam uznano że starczy, że to się ekonomicznie nie opłaca? Ale po co marudzić przy tym fakcie? Ocieplenie nie przeszkadza w robieniu normalnych biznesów, powiedziałbym ze nawet pomaga i im i nam. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelw Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 18:25 Polska dokuczała Rosji??????bo nie dala się szantażować i CHOĆ RAZ potraktowała ruskich tak jak oni nas ?????nie bierz tego ..bo mozg Ci padł....... Odpowiedz Link Zgłoś
funnyrabbit Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 08:11 Władcy Rosji doszli do wniosku, że jak będą nas przepraszać i palić znicze z nami to nie będziemy przeszkadzać w interesach. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:28 A możesz mi wytłumaczyć, jak my możemy im przeszkadzać w interesach? Bo mi to akurat się wydaje, że my im możemy co najwyżej "skoczyć tam, gdzie pan może pana majstra w d-pę pocałować" (c). Za ciency w uszach jesteśmy, czas to sobie uświadomić wszystkim megalomanom i bufonom, którym się wydaje, że ho-ho. Wszystko ci się poplątało - fikcja i marzeniami z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:44 mayenne napisała: > A możesz mi wytłumaczyć, jak my możemy im przeszkadzać w interesach? > Bo mi to akurat się wydaje, że my im możemy co najwyżej "skoczyć tam, gdzie pan > może pana majstra w d-pę pocałować" (c). > Za ciency w uszach jesteśmy, czas to sobie uświadomić wszystkim megalomanom i > bufonom, którym się wydaje, że ho-ho. > Wszystko ci się poplątało - fikcja i marzeniami z rzeczywistością. Wielu im się poplątało. Przykład dla poplontańców.Siedzisz z Pudzianem przy stole i pokazujesz mu faka.Dokładnie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:47 Z Pudzianem miałbyś większe szanse:))) Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 13:40 I należy się z tego cieszyć, acz bez popadania w euforię. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelw Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 18:28 Komorowski..cienki marszałek,niespełniony prezydent(którym jednak może nie zostać),lojalny dupowłaz Tuska..i WIELKI DUPEK!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy excuse my ignorance... 07.05.10, 08:12 niedzwiedz mowi o katyn 1 czy katyn 2??? Odpowiedz Link Zgłoś
funnyrabbit Re: excuse my ignorance... 07.05.10, 08:19 1 bo 2 to żydzi będą przepraszać. Przecież to Michnik zestrzelił Pana Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
male12 Re: excuse my ignorance... 07.05.10, 08:28 leczyć się Panowie, leczyć nie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: excuse my ignorance... 07.05.10, 09:25 male12 napisał: > leczyć się Panowie, leczyć nie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy to michnik zyd??? 07.05.10, 08:30 funnyrabbit napisała: > 1 bo 2 to żydzi będą przepraszać. Przecież to Michnik zestrzelił Pana Prezydent > a. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: excuse my ignorance... 07.05.10, 09:43 Michnik? Nie Tusk? Było jeszcze (oprócz Żydów) coś o winie masonów i o zemście gejów za odwołanie parady w Warszawie... Matko, toż wychodzi na to, że to normalnie ogólnoświatowy spisek był! O_o Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: excuse my ignorance... 07.05.10, 09:49 Jeszcze cykliści. Za brak ścieżek rowerowych:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: excuse my ignorance... 07.05.10, 10:18 amenominakanushi-pan-poczatku: Jeszcze cykliści. Za brak ścieżek rowerowych:))) No tak, święta racja. Zapomniałam o cyklistach. ;) Chociaż ci akurat to powinni docenić podgrzewane chodniki w okolicach Pałacu Prezydenckiego - mogą sobie zimą pojeździć. Czy nie mogą? :S Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: excuse my ignorance... 07.05.10, 09:24 rooboy napisał: > niedzwiedz mowi o katyn 1 czy katyn 2??? ### Co Ty pierdzielisz o Katyniu 2. Samolot rozbił się pod Soleńskiem, a nie w Katyniu nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy widzisz, ereta, ty nie rozumiesz... 07.05.10, 09:30 niedzwiedz by zrozumial... Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Rozgrywka na Kremlu? 07.05.10, 08:14 Wygląda na to, że Miedwiediew nie chce być już dłużej marionetką. Sprawa Katynia i Smoleńska może być dla niego użyteczna w rywalizacji z Putinem. Miedwiediew reprezentuje GRU, Putin związany jest ze środowiskiem KGB. Oczywiście, deklaracje Miedwiediewa są dla Polski korzystne i trzeba ten fakt wykorzystać, ale tylko pajac typu Wajda mógłby z tego powodu dostać orgazmu. Ludzie odpowiedzialni za polską politykę zagraniczną powinni podchodzić do zagadnienia na trzeźwo i spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm uspokój się, to tylko Rozrywka na Kremlu 07.05.10, 08:44 co niby mieliby rozgrywać przeciwko sobie ?, ogłupłeś, czy chcesz ogłupiać, czy tak zarabiasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
nietakt64 Re: Rozgrywka na Kremlu? 07.05.10, 09:07 Nareszcie jakiś przytomny, rzeczowy głos... nic dodać nic ująć, popieram ! Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 08:17 mat.31 napisał: > PiS-owi to i tak będzie za mało. Najchętniej widzieliby Miedwiediewa w worku > pokutnym idącego na kolanach na Jasną Górę... Niech Sz.P. nie pisze głupot i nie prowokuje :))))))))))))))) Już dawno strona rosyjska przyznała się. Tu chodzi o sprawę utajnionych dokumentów oraz sprawę wyroków i pism sądów Rosji w sprawie Katynia. Odpowiedz Link Zgłoś
dobredowcipy Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 08:28 Nic nowego nie powiedział, niech w końcu udostepnią wszystkie dokumenty dotyczące Katynia - to będzie coś konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:29 dobredowcipy napisał: > Nic nowego nie powiedział, niech w końcu udostepnią wszystkie dokumenty > dotyczące Katynia - to będzie coś konkretnego. ### A może przesyłka polecona z dokumentami do Ciebie jest już w drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:29 Może z Twojego punktu widzenia, w Rosji wojna ojczyźniana i Stalin to prawie świętość. Dla Ciebie nic nowego, wielu Rosjanom wywraca to ich sposób postrzegania pewnych faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 11:42 Żadna wojna ojczyźniana nie istnieje. To wymysł komunistycznych zbrodniarzy i fałszerzy historii. Radzę oczytać wystąpienie Wiktora Suworowa w polskim Sejmie :) Wyjaśnił w nim raz ,a dobrze" o co chodzi" z ojczyźnianą i jakim ta nazwa jest absurdem. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To jest tylko pseudohistoryczne... 07.05.10, 11:58 przedstawianie zdarzen zaistnialych w danym czasie, oderwane od rzeczywistosci wtedy istniejacej. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Sam jesteś oderwany :) 07.05.10, 13:27 historyk.republika.pl/arty/suworow3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Ja nie czuje sie oderwany... 07.05.10, 13:52 od sciany,a tym bardziej nie jestem oderwany od rzeczywistosci, w ktorej zyje.COS NIE TAK JEST Z TOBA, BO NIE UMIESZ WYPOWIADAC SIE ZA SIEBIE, A TYLKO POSLUGUJESZ SIE OBCYMI CYTATAMI, KTORYCH NIE ROZUMIESZ. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Ja nie czuje sie oderwany... 07.05.10, 14:45 Przeczytaj te przemówienie tyle razy ,aż zrozumiesz komuszku(chociaż i w to wątpię) :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 12:42 Ale ja nie piszę że istnieje ona w świetle historii, jest jak pisze Edek. To było budowanie w świadomości Rosjan w oderwaniu od faktów, to było mocno kultywowane i teraz się to wywraca. My nie mamy tego problemu na taką skalę, u nas istniała zawsze opozycja i drugi obieg literatury, nie wciśnięto nam jako narodowi czegoś podobnego, tam dla wielu może to być szokiem. I powtórzę, Katyń w porównaniu z tym przed czym może Rosja stanąć w swietle stalinizmu może być drobnym epizodem dla nich. Ale oby im się udało, raz sami jako naród dostali w tyłek a dwa to może otworzyć naprawdę normalne relacje z nami czy republikami postsowieckimi. Katyń to nieco ponad 20 tys oficerów, to dramat, w zasadzie ponad 20 tys dramatów ale jeśli będzie trzeba powiedzieć o milionach podobnych dramatów? O tym czym bym głód na Ukrainie? Zaskakujące jest nieco to że chyba wcześniej Rosja zrobi porządek ze Stalinem i tamtą epoką niż Ukraina z UPA. Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 08:30 Myślę, że wielu ludzi którzy nie doczekali tych słów, a którzy ucierpieli z powodu represji za posiadaną wiedzę na ten temat byłoby ustaysfakcjoowanych. Osobiście byłbym ostrożniejszy. Skoro Rosja przyznaje się do tego mordu to może mieć jakiś inny plan - albo interes... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:30 honkers napisał: > Myślę, że wielu ludzi którzy nie doczekali tych słów, a którzy > ucierpieli z powodu represji za posiadaną wiedzę na ten temat byłoby > ustaysfakcjoowanych. Osobiście byłbym ostrożniejszy. Skoro Rosja > przyznaje się do tego mordu to może mieć jakiś inny plan - albo > interes... ### honkers, a Ty może chętnie wszedłbyś w ten interes? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 08:35 Prezydent Miedwiediew jest szkodnikiem dla Polski. Tym bardziej perfidnym, że tak jak rydzykowate, robi to pod płaszczykiem "miłości". Załóżmy na chwilę, że będą już znane wszystkie tajemnice Katynia, a nawet Miedwiediew wraz z Putinem w worach pokutnych i na kolanach przyczołgają się na Jasną Górę, do Rydzyka i watykańskiego namiestnika Dziwisza, to co z tego będzie miała Polska? Zniknie motor działania całych pokoleń prawdziwych-Polaków-katolików, za granicą tylko wzruszą ramionami, bo oni mają w doopie polskie fobie, a cały szoł i tak przypadnie w udziale Ruskim. PS. Istnieją dziesiątki, jeśli nie setki przysłów i sentencji o tym, że światem rządzą pieniądze. Na dobre i na złe. Przypominam więc tym, którzy może nie pamiętają, że my co roku robimy w handlu z Rosją ca 4-5 miliardów $ deficytu, z innymi też nam raczej nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
modarz Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 08:42 nigdy nie bylem specjalnym zwolennikiem ruskich, ale podoba mi sie kierunek w jakim ida relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:21 Lubat: Tym bardziej perfidnym, że tak jak rydzykowate, robi to pod płaszczykiem "miłości". Pierwsze słyszę, żeby Rydzyk miłował kogokolwiek innego, poza sobą. :/ I nie pojmuję, dlaczego Miedwiediew z Putinem mieliby iść gdziekolwiek na kolanach, a już tym bardziej do Rydzyka. Co do reszty, zgadzam się. I oby Bóg w końcu wrócił nam rozum. Bo jak przeczytałam wczoraj przechwałki PiSiaków na temat ilości zebranych podpisów pod kandydaturą pana Jarosława, to się wystraszyłam nie na żarty. Mam nadzieję jednak, że nie tylko ja i że ta wiadomość zmotywuje niezdecydowany elektorat oraz tych, którzy zamierzają głosować na "ogony". Tu się nie ma co bawić w sentymenty, tu trzeba ratować kraj przed polityką destrukcji w wydaniu PiS! :S Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 13:15 mayenne napisała: > Lubat: Tym bardziej perfidnym, że tak jak rydzykowate, robi to pod > płaszczykiem "miłości". > > Pierwsze słyszę, żeby Rydzyk miłował kogokolwiek innego, poza sobą. :/ I nie > pojmuję, dlaczego Miedwiediew z Putinem mieliby iść gdziekolwiek na kolanach, a > już tym bardziej do Rydzyka. > Co do reszty, zgadzam się. mayenne, ja Cię nie poznaję! Rozumiem, że jakiś abhaodowaty cierpiący na snellvillizm mógł nie zrozumieć ironii, bo to nie dla takich tekst. Ale że i Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 14:50 Jeny, jak mnie dzisiaj głowa boli... :((( Oczywiście, znając Ciebie, przyszło mi do głowy, że to ironia. Ja tylko tak, na wszelki wypadek, z braku pewności... ;) No dobra, i jeszcze dlatego, że nie umiałam sobie odmówić "pod płaszczykiem miłości do Rydzyka". Pokusa była zbyt wielka. Jestem grzesznicą. :S Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:37 lubat; to wg Ciebie co? Najlepiej zerwać wszelkie kontakty gospodarcze z Rosją i wybudować namiastkę "Chińskiego Muru"? A może lepiej zmądrzeć i działać w interesie Państwa Polskiego, a nie prywaty. Dotyczy to polskich "władców" z łaski bożej. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:55 Nie odczytaliście ironii w poście lubat? Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:50 lubat napisał: > Prezydent Miedwiediew jest szkodnikiem dla Polski. Tym bardziej perfidnym, że > tak jak rydzykowate, robi to pod płaszczykiem "miłości". > Załóżmy na chwilę, że będą już znane wszystkie tajemnice Katynia, a nawet > Miedwiediew wraz z Putinem w worach pokutnych i na kolanach przyczołgają się > na Jasną Górę, do Rydzyka i watykańskiego namiestnika Dziwisza, to co z tego > będzie miała Polska? > Zniknie motor działania całych pokoleń prawdziwych-Polaków-katolików, za > granicą tylko wzruszą ramionami, bo oni mają w doopie polskie fobie, a cały > szoł i tak przypadnie w udziale Ruskim. > > PS. Istnieją dziesiątki, jeśli nie setki przysłów i sentencji o tym, że > światem rządzą pieniądze. Na dobre i na złe. Przypominam więc tym, którzy może > nie pamiętają, że my co roku robimy w handlu z Rosją ca 4-5 miliardów $ > deficytu, z innymi też nam raczej nie wychodzi. Pewnie duża cześć tym się kieruje,ale na szczęście nie wszyscy,polskie,żydowskie "fobie"na szczęście nie są zapominane winowajcom.Niemcy jakoś się ze swoich "fobii"wydźwignęły,a Rosjanie robili co mogli by się wymigać od swoich"fobii",co prawda ta ich"zmiana"to tylko wyrachowana gra i chyba nikt nie ma tu wątpliwości,ale dobre i to. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie zawracaj glowy! 07.05.10, 10:02 Wejdz do wora i sie pokluj, a pozniej zasuwaj na Jasna Gore. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Miedwiediew poszedł na całość 07.05.10, 10:58 lubat napisał: > Prezydent Miedwiediew jest szkodnikiem dla Polski. Tym bardziej perfidnym, że tak jak rydzykowate, robi to pod płaszczykiem "miłości". No właśnie. Może stwierdzenie, że wszystkich zbrodniarzy należy z nazwiska ujawnić i tych którzy żyją ukarać wysłał sygnał, by wreszcie temat zamknąć? I nie był to wcale sygnał do Rydzyka i spółki? Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 08:36 No i co Evo coś tam,coś tam?ty i twój Pimpek macie pozamiatane,pójdziecie do tiurmy ,jak nic,smutne czasy nastały dla was i waszych kolegów,no chyba ze was przerzuca na inny front łgarstw,możne Gruzja?ucz się gruzińskiego,jedyna szansa ratunku przed zsyłką. Odpowiedz Link Zgłoś
saturn5 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 10:41 To sa puste slowa o jakichkolwiek zbrodniarzach ktorzy powinni jakoby byc ukarani. Tych ludzi juz dawno nie ma i jemu latwo cos takiego sie powiedzialo. Rosja tak naprawde nie zrobila zadnego rozrachunku z okresu Stalina, jego pomniki, wizerunki ciagle sie tam widzi wiec niech tutaj na 'polski rynek' nie plecie glupst. Taka mowa jest tania. Odpowiedz Link Zgłoś
anitasz30 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 12:25 moze doczekamy chociaz publikacji nazwisk tych zbrodniarzy? Co do portretow Stalina - to wszedzie, w kazdym kraju znajda sie oszolomy - np bractwo rydzykowe w PL - i co im mozesz zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 12:10 propagacja napisał: > No i co Evo coś tam,coś tam?ty i twój Pimpek macie pozamiatane,pójdziecie do > tiurmy ,jak nic,smutne czasy nastały dla was i waszych kolegów,no chyba ze was > przerzuca na inny front łgarstw,możne Gruzja?ucz się gruzińskiego,jedyna > szansa ratunku przed zsyłką. Odpowiednie służby wyłapią forumowych neo-komuchów jak szczury ... Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw 1. C.K.Szojgu - minis 07.05.10, 08:38 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw 1. C.K.Szojgu - minister w rządzie Putina - "samolot zniknął z radarów o 8:50" 2. Reporter telewizji rosyjskiej - "wojskowy samolot transportowy odleciał na lotnisko zapasowe 10 minut przed katastrofą polskiego samolotu" (40 sekunda relacji) 3. A.Seremet na Komisji Sejmowej (29.04.10, czyli 19 dni po katastrofie) - samolot transportowy odleciał na lotnisko zapasowe kilkadziesiąt minut przed katastrofą - zdumiewa precyzja wypowiedzi Prokuratora Generalnego *Ustalenie czasu katastrofy 1. zerwanie linii energetycznej nastąpiło o 8:39 2. Rejsetrator w samolocie zatrzymał się o godzinie 8:41:03 Wnioski - Kłamstwo (1) - czas zniknięcia samolotu TU154 z radarów - kontrolerzy z wieży lotniska skłamali ministrowi czy kłamał C.K. Szojgu ? Kłamstwo (2) - czas odlotu samolotu IŁ76 - kłamał reporter 1.TV.RU w dniu 10.04.10 czy A.Seremet w dniu 29.04.10 ? (1) premier.gov.ru/events/news/10179/ (2) www.youtube.com/watch?v=c5wvnyFdbM4&NR=1 Praca Komisji Sejmowej została zdezorganizowana przyjętym wnioskiem PO o przerwaniu na trzy (3) tygodnie posiedzenia i zadawanie pytań przez posłów do Prokuratora Generalnego i ministra MON 4. 28.04.10 Obydwaj odpowiedzialni za zaniedbania w przygotowaniach wizyty Prezydenta i generalicji w Katyniu stanęli na czele komisji badających przyczyny katastrofy, czyli szefowie MSWiA i MON będą pilnować, żeby w raportach nie znalazły się kompromitujące ich materiały - brawo panie Tusk wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7826162,_Kancelaria_Prezydenta_dochowala_wszelkich_procedur.html 7.05.10 Do śledztwa włącza się trzeci (3) gracz odpowiedzialny za zaniedbania w przygotowaniach wizyty Prezydenta w Rosji, polski MSZ. Po ponad trzech (3) tygodniach, to jest po ponad dwudziestu czterech, dwudziestu pięciu (24-25) dniach przesłuchiwania rejestratora głosowego /magnetofonu/ śledczy wykryli wypowiedź kogoś nie będącego członkiem załogi - niesamowite - i kto uzna te rewelacje śledcze za wiarygodne ? /dziennikarze GWna, co dorabiają ucząc się w gimnazjum, reporterzy TVN napotkani w Lisa norze, gwiazdy tańczące na rurze ?/ Ujawniona pośrednio informacja o sposobie prowadzenia śledztwa rodzi pytanie o techniki śledcze - identyfikacją głosów zajmują się koleżanki i koledzy /to żart, czy to dzieje się naprawdę ?/ ?. wyborcza.pl/1,75248,7851954,Piaty_glos_w_kokpicie__dyrektor_Ka zana_.html Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_troll Re: 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw 1. C.K.Szojgu - 07.05.10, 08:53 awatar_sm napisał: >... ejjj ziąąą!!! zapodaj co ty tam palisz, też muszę spróbować tego gówna Odpowiedz Link Zgłoś
only.observer Re: 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw 1. C.K.Szojgu - 07.05.10, 13:31 zwykly_troll napisał: > awatar_sm napisał: > >... > > ejjj ziąąą!!! > > zapodaj co ty tam palisz, też muszę spróbować tego gówna Jol! Ja tyz chce tego sprobowac. Widac ze daje ostrego kopa! Moze po tym uda mi sie wreszcie pogadac z ufoludkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw 1. C.K.Szojgu - 07.05.10, 09:51 awatar_sm napisał: > 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw > 1. C.K.Szojgu - minister w rządzie Putina - "samolot zniknął z > radarów o 8:50" > > 2. Reporter telewizji rosyjskiej - "wojskowy samolot transportowy > odleciał na lotnisko zapasowe 10 minut przed katastrofą polskiego > samolotu" (40 sekunda relacji) > > 3. A.Seremet na Komisji Sejmowej (29.04.10, czyli 19 dni po > katastrofie) - samolot transportowy odleciał na lotnisko zapasowe > kilkadziesiąt minut przed katastrofą - zdumiewa precyzja wypowiedzi > Prokuratora Generalnego > > *Ustalenie czasu katastrofy > 1. zerwanie linii energetycznej nastąpiło o 8:39 > 2. Rejsetrator w samolocie zatrzymał się o godzinie 8:41:03 > > Wnioski - > Kłamstwo (1) - czas zniknięcia samolotu TU154 z radarów - kontrolerzy > z wieży lotniska skłamali ministrowi czy kłamał C.K. Szojgu ? > Kłamstwo (2) - czas odlotu samolotu IŁ76 - kłamał reporter 1.TV.RU w > dniu 10.04.10 czy A.Seremet w dniu 29.04.10 ? > ####awatar_sm : Z Ciebie Znafca wyborny. Co powiesz o dowodzie pokazywanym w polskiej telewizji: relacja rosyjskiego świadka, po usłyszeniu odłosu katastrowy spojrzałem na zegarek, była 8.38. Jaki to był zegarek. Sterowany sygnałem z satelity, czy może typu Ruhla bez kamieni, który nawet po wypadnięciu kółe zębatych i włożeniu ich dalej działał i pokazywał czas? To takie dowody są dla Ciebie ważne? Nie poczekasz na wyniki szczegółowych badań? To jednak musi potrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw 1. C.K.Szojgu - 07.05.10, 09:55 Alez ten spisek jest rozgaleziony ! Dzierzynski by na wszelki wypadek wszystkich w promieniu 10 km rozstrzelal. Setki osob, wszystkie sluzby, klamia zgodnie z wyuczonym scenariuszem. Nawet przewdzieli ladowanie w takiej mgle (zapomnialem, zrobili ja sami w ostatniej chwili). Musza tez miec sporo agentow po polskiej stronie, ci zaplanowali dokladnie a bardzo niebezpiecnie i w koncu sie udalo. Na szzescie mamy "Super awatara_sm", drzyj Superman-ie, twoj koniec nadchodzi, prawda jest blisko ! Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: 5. 28.04.10 Za dużo kłamstw 1. C.K.Szojgu - 07.05.10, 10:00 awatar, czy to twoje "sm" to od sclerosis multiplex? Człowieku zamiast pier...ić na forum lecz się. Medycyna czyni postępy. Może ci się udać. Odpowiedz Link Zgłoś
justas32 PIS to PZPR-bis 07.05.10, 08:44 Nie martwcie się Miedwiediew. Specjalistów od fałszowania historii nad wisłą też nie brakuje. Powiedziałbym że większość polskich historyków to prostytutki, dostarczające politykom argumentów pod gusta lub bieżące polityczne zapotrzebowanie. Może historia to właśnie taka nauka - we wszystkich krajach ? Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: PIS to PZPR-bis 07.05.10, 09:53 justas32 napisała: > Nie martwcie się Miedwiediew. Specjalistów od fałszowania historii nad wisłą > też nie brakuje. Powiedziałbym że większość polskich historyków to > prostytutki, dostarczające politykom argumentów pod gusta lub bieżące > polityczne zapotrzebowanie. Może historia to właśnie taka nauka - we > wszystkich krajach ? Ni pójdą "historyki"ruskie w tiurmy,ale będzie rzeż,tak oszukiwać ukochanego przywódce,ojca narodu tow.Putina? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Historia to tylko fakty... 07.05.10, 10:19 A TO, CO Z NICH WYNIKA, to interpretacje faktow , z ktorymi mozna sie zgodzic lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
justas32 Re: Historia to tylko fakty... 07.05.10, 10:28 Nie istnieje fakt bez jego interpretacji. Interpretacja jest immanentną cechą każdego "faktu". To z teorii znaku - może do szerokiej publiki jeszcze nie doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Fakt to obiektywne przedstawienie... 07.05.10, 10:39 ZDARZENIA HISTORYCZNEGO BEZ WYCIAGANIA WNIOSKOW.Prosze nie pieprzyc bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
justas32 Re: Fakt to obiektywne przedstawienie... 07.05.10, 11:55 Nie istnieje zdarzenie historyczne bez immanentnie w nie włączonej interpretacji. Jak się czegoś nie rozumie to lepiej nie zabierać głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Kazda rzecz i kazde zdarzenie ma ... 07.05.10, 12:14 okreslona nazwe, a interpretacje danej rzeczy czy zdarzenia moga byc rozne i zaprzeczajace sobie.Nie nudz , bo tylko dziury szukasz! Trzeba cos okreslic, nazwac, by o tym mowic. Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm Nie chcemy Platformy, nie chcemy i już 07.05.10, 08:46 Nie chcemy Platformy, nie chcemy i już, nie chcemy ni tuska ni kmiota, za spisek smoleński, afery, nasz głód, zapłaci tuskowa hołota, za spisek smoleński, afery, nasz głód, zapłaci brunatna hołota, od gdańska ten koszmar tuskowy już trwa i z każdym miesiącem narasta nie lękaj się siostro w szeregu dziś stań przed tobą tuskowa hałastra nie lękaj się bracie póki jeszcze czas przed tobą brunatna hałastra nie chcemy faszyzmu nie chcemy i już nie chcemy ni tuska ni kmiota za spisek smoleński, afery, nasz głód zapłaci tuskowa hołota za spisek smoleński, afery, nasz głód zapłaci brunatna hołota od gdańska ten koszmar tuskowy już trwa i z każdym tygodniem narasta nie lękaj się siostro w szeregu dziś stań przed tobą tuskowa hałastra nie lękaj się bracie póki jeszcze czas przed tobą brunatna hałastra 5.05.10 Odpowiedz Link Zgłoś
raind Re: Nie chcemy Platformy, nie chcemy i już 07.05.10, 10:17 Piękna poezja, piękna. Prawie jak Bogurodzica. Awatarze_sado-maso, to może lepiej kup coś do żarcia zamiast płacić za net, skoro jesteś taki głodny. Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm nawet nie wiesz z czego to przeróbka 07.05.10, 10:26 stary sbek by wiedział, komuch też, solidarnościowiec też, ty jesteś niedouk albo gimnazjalista, ? Odpowiedz Link Zgłoś
raind Re: nawet nie wiesz z czego to przeróbka 07.05.10, 11:22 Masz rację. Pomyliłem Rotę z Bogurodzicą. Faux pas. To jak, zrezygnujesz z netu na rzecz jedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm jak wytypujesz poprawnie, z czego przeróbka 07.05.10, 12:37 to coś zjem i coś wypije, czkam Odpowiedz Link Zgłoś
bgoralska1972 mocne słowa? 07.05.10, 08:53 Najpierw niech naprostuja swpje podreczniki do historii a potem moze znajdzie sie cos godnego do pisania -- Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: mocne słowa? 07.05.10, 09:33 Mentalność i sposób patrzenia na II wś był tam budowany kilkadziesiąt lat, tego nie zmieni się w kilka dni. Słowa mocne bo prezydent kraju (a ma tam nieporównywalnie mocniejszą pozycję niż u nas) mówi właśnie coś innego niż w podręczniku. My mamy czasem kłopot z rozliczeniem PRL (dla wielu był to dobry system a SB/UB pożyteczne urzędy) więc dajmy trochę czasu Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
anitasz30 Re: mocne słowa? 07.05.10, 12:45 calkowicie sie zgadzam z Twoja wypowiedzia. Przywodcom Rosji raczej nie przychodzi latwo wypowiedzenie takich slow a zwyklywm Rosjanom, ktorzy karmieni byli ideologiczna propaganda przez wiele lat troche czasu zajmie dojscie do wlasciwych wnioskow odnosnie minionych czasow. Inna sprawa, ze przywodcy Rosji powinni otworzyc archiwa przed swoimi wlasnymi obywatelami, nie tylko w sprawie Katynia przed Polakami. Mysle, ze wtedy sposob myslenia Rosjan na temat historii i Stalinizmu zaczalby sie naprawde zmieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: mocne słowa? 07.05.10, 13:01 To nie takie proste chyba. Raz wywracamy pojmowanie ostatniej historii a dwa masa oprawców nadal może żyć jako bohaterowie czy wpływowi obywatele. My się męczymy z "Wujkiem", Pyjasem, stanem wojennym i też idzie jak krew z nosa, tam chyba inna skala tego zjawiska jest. Ale droga chyba dobra, miałem kilka razy kontakt z Rosjanami, to fajny naród w moim odczuciu, miał tylko pecha do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
anitasz30 Re: mocne słowa? 07.05.10, 13:30 Ja tez mialam okazje pogadac z Rosjanami. I tez ich lubie, mimo, ze na poczatku sprawiaja wrazenie zamknietych i nieprzystepnych. Wystarczylo jednak troszke samemu sie otworzyc, pogadac i sytuacja diametralnie sie zmieniala:) Pracowalam na Krecie, gdzie przyjezdza sporo Rosjan, zwlaszcza z Moskwy. I naprawde zaskoczylo mnie jak pozytywnie wiekszosc reagowala na fakt, ze jestem z Polski. Ale jak mowie, do tego poptrzeba bylo samemu sie otworzyc i przelamac bariere wzajemnej nieufnosci.:)Dla Rosjan na pewno nie bedzie latwe zmierzenie sie z wlasna historia. Ale obserwujac ostatnie wydarzenia tez mysle, ze sa na dobrej drodze. Wkurza mnie to, ze Polacy chca widziec tylko wlasne cierpienie a nie potrafia zrozumiec, ze znacznie wiekszej krzywdy ze strony tego zbrodniczego systemu doznal wlasnie narod rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: mocne słowa? 07.05.10, 13:49 Oni nie bez powodów są zamknięci czy nieprzystępni. Kiedyś ojciec widział dwóch na bazarze z kartka, szukali pracy, zabrał do domu na prawie dwa tygodnie, rozumieli wszystkie polecenia, to o co się ich prosiło ale w rozmowie, takiej normalnej niczego nie mogli zrozumieć. Dwa dni przed ich wyjazdem puściło, jeden miał matkę Polkę, świetnie mówił po polsku, oni się boją, boją tego ze jak za dużo powiedzą to sporo zapłacą za to, to brzemię kilku pokoleń. Fantastyczni ludzie, to było kilkanaście lat temu ale do dzisiaj miło wspominam ich, natomiast to co przed samym wyjazdem mówili o życiu tam, realiach, o tym co przeszli oni, ich rodziny to zgrozę budziło. I jest jak piszesz, dostali mocniej po tyłku niż my, paradoksalnie też od naszego rodaka, niejakiego Dzierżyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: mocne słowa? 07.05.10, 14:42 > po tyłku niż my, paradoksalnie też od naszego rodaka, niejakiego Dzierżyńskiego Internacjonaliści nie maja narodowości :) Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: mocne słowa? 07.05.10, 11:45 Dokładnie o to chodzi. Słowa słowami ,a realne działania działaniami. Na gładką gadkę nabiorą się tylko idioci i forumowi naiwniacy . Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 08:55 A jest jakiś kraj, który nie dopuszcza się fałszerstw historii ?. Alianci nie ?. Ja po nauce historii Polski w szkole miałam wrażenie, że jesteśmy po prostu idealni. Zawsze tylko pokrzywdzeni. Nawet w naszych wewnętrznych sprawach przemilcza się wydarzenia komuś akurat niewygodne. O tym co złego robili Polacy innym, dowiadywałam się poza szkołą. Różnica jest tylko taka, że jedni przyznają się szybciej, inni dłużej zaprzeczają albo milczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:11 Dokładnie tak! Każdy kraj ma swoje ciemne karty w historii. Tak samo jak każdy człowiek. Nie ma ideałów. Polska też nie była biała i puszysta. Widzimy drzazgę w oku sąsiada, a we własnym kłody nie dostrzegamy. Szacun dla Niedźwiadka. :) I czas odesłać już PiSiaków do lamusa. Pora budować, zamiast dzielić, burzyć i siać złość. Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 21:01 mayenne napisała: > Dokładnie tak! Każdy kraj ma swoje ciemne karty w historii. Tak samo jak każdy > człowiek. Nie ma ideałów. > Polska też nie była biała i puszysta. Widzimy drzazgę w oku sąsiada, a we > własnym kłody nie dostrzegamy. > Szacun dla Niedźwiadka. :) > > I czas odesłać już PiSiaków do lamusa. Pora budować, zamiast dzielić, burzyć i > siać złość. -------------------------------------------------------- Poczytaj wyborczą i posłuchaj TVN u a będziesz taki sam jak naród rosyjski ogłupiony Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecrydzyk1 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 08:56 Na jaką Jasną Górę przecież to za mało PiS bewnie wysłał by go na klęczkach do krypty ( przedsionka krypty Piłsudskiego) gdzie pochowali obywatela LK. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Dlaczego jeszcze Lech Kaczynski... 07.05.10, 10:50 NIE ZOSTAL ogloszony BLOGOSLAWIONYM?...Tak sie nie postepuje,DRODZY RODACY. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dlaczego jeszcze Lech Kaczynski... 07.05.10, 12:53 Raz na Wawelu to akurat świętych w kryptach to ze świecą szukać ;) Dwa zgodę na taki pochówek wydała osoba która mogła to zrobić, trzy o zmarłych albo mówi się dobrze albo wcale (przynajmniej taki zwyczaj panuje u nas) więc może dajcie mu tam spokojnie leżeć, wygonić go nie wygonicie a bicie piany niewiele Wam da. A cztery to szkoda że jako naród każdy możliwy autorytet musimy w błoto wdeptać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Autorytety sa po to ... 07.05.10, 13:28 BY JE OBRZUCAC 'blotem'.Na prawdziwym autorytecie bloto przyschnie i samo odpadnie,nie czyniac mu zla. W wypadku kaczorka to jednak nie nastapi, trzeba trzymac go za szklem i zmyslac jego doczesne zaslugi, bo byl to byc moze DOBRY CZLOWIEK , KTORY ZNALAZL SIE W MIEJSCU, W KTORYM NIE POWINIEN byc, i to za zycia, jaki po smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamyszka Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 08:56 Panie Prezydencie Miedwiediew , Panie Premierze Putin . Dziekuję. Wielki szacunek za prawde i za odwage . A wszystkim ktorzy smia komentowac to ironicznie , prosze scichnijcie . Odpowiedz Link Zgłoś
pultorakh Szacunek dla pseudoprezydenta nie dla premiera 07.05.10, 09:40 Mi się wydaje, że Medwiedew albo zaczyna grać na swoje konto, chcąc się w jakiś sposób odróżnić od Putina, który od zawsze gloryfikował komunizm i ZSRR (kto przywrócił hymn chociażby?). Z drugiej strony widzę, że to jest zaplanowane. Rosjanie chcą pomału zmienić ten wizerunek jaki został im przylepiony - tęskniących za ZSRR, komunizmem, itd. Niestety brak znajomości polityki rosyjskiej skutkuje takimi komentarzami: Putin dziękujemy. To tak jakby dziękować Hitlerowi, że nie zabił wszystkich Żydów, bo nie zdążył. Miedwiedew musi się całkowicie uniezależnić od putinowców co jest wątpliwe. Dopiero jak to się stanie, będzie można komuś dziękować. Jest dużo rzeczy do zrobienia, niestety wszystko co zrobił Putin w ciągu ostatnich 10 lat trzeba cofnąć bo to nie przyniosło rezultatu - patrz Kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 10:03 tojamyszka napisała: > Panie Prezydencie Miedwiediew , Panie Premierze Putin . Dziekuję. > Wielki szacunek za prawde i za odwage . A wszystkim ktorzy smia > komentowac to ironicznie , prosze scichnijcie . Może na kolanach śmigniesz na Kreml?z Łubianki to niedaleko. Ze muszą się przyznać to jak dwa dodać dwa,padło na nich ile można w XXIw. kłamać,to nie czasy tow.Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
hontren Fałszowaniem historii... 07.05.10, 09:00 ...od czasów carskich dopuszczali się mieszkający i pracujący na KREMLU.Czy ostatnie wybory prezydenckie w Rosji były w pełni demokratyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
pultorakh A niby dlaczego? 07.05.10, 09:49 Znamy takie sztuczki. Jak w Ameryce Bush rządzi, to zło świata, zapewne wybory sfałszował, faszysta bo Irak zaatakował itd. Jak w Rosji Putin rządzi, wybory fałszuje, Gruzję zaatakował (no dobra, będę obiektywny zaplanował ją w 2006 roku, ale Saakszwili ją wywołał to super pięknie, twardy mąż stanu itd. Podobne żałosne teksty można słuchać codziennie od niemyślących samodzielnie ludzi. Mnie nie interesuje czy wybory w Rosji czy na Białorusi demokratyczne, ale niech ci co sami oszukują nie opluwają innych. Gorzkich słów pod kątem Polski, Gruzji, Ukrainy, Łotwy, Estonii, Stanów Zjednoczonych ze strony rosyjskich "świętoszków" poleciało. Jest takie powiedzenie: Widzisz coś złego u kogoś, spójrz wpierw na siebie. Te słowa Rosjanie powinni zawsze pamiętać, szczególnie krytykując Polskę czy Amerykę. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: A niby dlaczego? 07.05.10, 10:22 pultorakh: Widzisz coś złego u kogoś, spójrz wpierw na siebie. Te słowa Rosjanie powinni zawsze pamiętać, szczególnie krytykując Polskę czy Amerykę. I vice versa. A więc zacznij Polaku od siebie, zamiast krytykować Rosję. Czy uważasz, że nie masz sobie nic do zarzucenia? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Znaczy to,ze ty jestes tylko... 07.05.10, 11:16 GLUPKIEM...Koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: Fałszowaniem historii... 07.05.10, 09:36 A co cię obchodzi, jakie tam były wybory? Misjonarz demokracji??? Nie twoja rzecz, Rosjanie sami sobie poradzą bez twojej troski. Zajmij się własnym podwórkiem. Jak mnie wkurza ten mentorski ton "wzorów cnót wszelakich". :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ragnah Dobrze, że w Rosji się budzą. 07.05.10, 09:04 Rosja może być wielka tylko wtedy, gdy upora się z kłamstwem, którym przeniknięty jest cały kraj. Miło by było, gdybyśmy mieli potężnego ale zarazem przyjaznego i szczerego sąsiada... Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy ragnah, zadne odkrycie, ze sie budza... 07.05.10, 09:29 nie tylko rosyjskie niedzwiedzie budza sie na wiosne... a poz tym - dream on... Odpowiedz Link Zgłoś
pultorakh To raczej nierealne, Ukraina nigdy nie będzie 07.05.10, 09:42 potężnym sąsiadem. Chyba zapominasz że z Rosją nie graniczymy bezpośrednio, a jedynie z jednym zacofanym Obwodem Kalingradzkim. Czyżbyś spał w 1991 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: To raczej nierealne, Ukraina nigdy nie będzie 07.05.10, 10:10 "zacofanym Obwodem Kalingradzkim" Po pierwsze - Kaliningrad i obwód kaliningradzki. Po drugie - kiedy tam byłeś? Bo musiałeś tam być, skoro twierdzisz, że jest zacofany. Ja ostatni raz byłem 5 lat temu i wielkiej różnicy pomiędzy Kaliningradem, a naszymi byłymi miastami wojewódzkimi (tymi gierkowskimi) nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: Dobrze, że w Rosji się budzą. 07.05.10, 10:05 ragnah napisał: > Rosja może być wielka tylko wtedy, gdy upora się z kłamstwem, którym > przeniknięty jest cały kraj. Miło by było, gdybyśmy mieli potężnego > ale zarazem przyjaznego i szczerego sąsiada... Podpisuje się "rencami i nogami" o to,to. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 "mat31"Polak był,jest i zawsze będzie idiotą!! 07.05.10, 09:24 przerażenie ogarnia czytając posty polskich DEBILI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: "mat31"Polak był,jest i zawsze będzie idiotą! 07.05.10, 10:11 mark6 napisał: > przerażenie ogarnia czytając posty polskich DEBILI!!!! Ruskie ci się podobają?mi się wydaje że posty polskich "debili"i ruskich(a jest ich tu mnogo,czort wie dla czego upodobali sobie akurat to miejsce?)to jeden czort ,nie ma co ich dzielić ze względu na narodowość,no chyba że jesteś Rosjaninem? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie pisz o sobie, bo to jest zalosne. 07.05.10, 11:36 Kazdy debil mysli wlasnie tak jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:26 Zaraz po katastrofie pisałem że skutkiem tamtej tragedii może być nie tylko otwarcie Rosji na Katyń ale też i na własną przeszłość. To co Miedwiediew mówi trzeba docenić, to powinno pozwolić normalniej popatrzeć na wspólna przeszłość a wtedy łatwiej się o przyszłości rozmawia. "Naciąganie" historii to nie tylko domena Rosji więc tym bardziej jest to doniosłe. Historii sie nie zmieni, przekłamywać ją to drażnić innych, powiedzieć o tym co było i zadbać by nie było powtórki to chyba najlepsze co można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Obudz sie, czlowieku! 07.05.10, 11:47 Nikt nie uczy sie historii, a tylko interpretacji faktow historycznych, a ze to nazywa sie 'historia',TO JEST TYLKO ZWYCZAJNYM PRSEKLAMANIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Obudz sie, czlowieku! 07.05.10, 13:08 Pozwolę sie nie zgodzić z Tobą (lekceważący Twój ton pominę). Rozstrzelanie polskich oficerów w Katyniu to fakt czy interpretacja jakaś? Dalej, jeśli napiszę że zrobili to Niemcy to kłamię na temat faktu czy interpretuję coś? A to co dopiszemy do tego, jaką ideologię czy uwarunkowania to dalsza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie wiem, o co tobie choodzi, ale ... 07.05.10, 14:25 odpowiem na twoje pytania.Polskich OFICEROW w Katyniu ZAMORDOWALI SOWIECI z rozkazu Stalina.Niemcy tego nie zrobili, jesli napiszesz , ze to oni ZROBILI, TO SKRZYWDZISZ HITLEROWCOW.Klamstwo nigdy nie BEDZIE INTERPRETACJA FAKTOW HISTORYCZNYCH!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Nie wiem, o co tobie choodzi, ale ... 07.05.10, 14:42 Ja nie pytam kto i co zrobił (to akurat wiem), ja pytam o interpretację stwierdzeń - co faktem, co kłamstwem a co interpretacją historii. Bo mam dziwne wrażenie że poruszasz się w jakimś świecie pojęć które tylko Tobie są znane - chodzi mi właśnie o zdefiniowanie "interpretacji historycznej" i "faktu historycznego" Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Interpretacja historyczna... 07.05.10, 15:32 TO SUBIEKTYWNE,czesto jednostronne PRZEDSTAWIANIE DANYCH WYDARZEN HISTORYCZNYCH.FAKT HISTORYCZNY jest obiektywnym przedstawieniem zdarzenia historycznego, bez wnikania w zaleznosci spoleczne,polityczne czy narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Interpretacja historyczna... 07.05.10, 15:40 to teraz z postów wyżej, wpierw Twój cytat Nikt nie uczy sie historii .... Mnie uczono w domu że w Katyniu rozstrzelano polskich oficerów - To jednak uczono mnie historii czy interpretacji? Rosjan uczono że zrobili to Niemcy - też pytałem co to jest, fakt, interpretacja czy jeszcze coś innego. Teraz Miedwiediew mówi że Polaków rozstrzelali Rosjanie/NKWD - fak, interpretacja czy znów ani to ani to. Zapętlasz się w jakichś pojęciach i jedziesz jadem po tych co myślą inaczej, dla mnie koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Trudno mi odpowiedziec... 07.05.10, 16:13 na fragment zdania wyrwanego z kontekstu.Nie uczono Ciebie historii,a tylko podano tobie fakt historyczny, a jak go interpretowano tego nie podales .Rosjan oklamywano.Miedwiediew mowi teraz prawde,A JAD MA ZMIJA.To nie byla dyskusja, bo ty dyskutowac zwyczajnie nie umiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kravcov Re: Trudno mi odpowiedziec... 07.05.10, 20:28 Edek ma racje, a zadna sztuka oratorska (manipulowanie slowem na 3 strony) nie zatuszuje prawdy... jaka by nie bya... Odpowiedz Link Zgłoś
jagbia Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fałs... 07.05.10, 09:27 awsze znajdzie się ktoś niezadowolony. Ja czuję satysfakcję i myslę, ze to samo czułby ś.p. Prezydent Lech Kaczyński.To jest przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 09:43 Tego akurat nie wiem, bo niektórzy ludzie muszą mieć wrogów. Lubią tych swoich wrogów hodować. Kiedy znika jeden problem, zaraz znajdą następny, bo bez wroga nie potrafią funkcjonować. Premierostwo J. Kaczyńskiego polegało właśnie na szukaniu kolejnych wrogów, nawet w swoim otoczeniu. Mam wrażenie, że obaj panowie Kaczyńscy czuli się osaczeni przez wrogów, przez układy. J. Kaczyński nadal, bo choć nic nie mówi, to nie sprzeciwia się choćby spiskowi smoleńskiemu, który powstaje wśród jego otoczenia i elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 10:18 Można tylko gdybać, faktem jest że jest typ ludzi któremu lepiej działa się jak ma jasno określonego wroga ale faktem jest też że jeszcze przed katastrofą LK zauważał i doceniał kroki Rosjan a były one sporo ostrożniejsze niż to co teraz. Myślę że byłby usatysfakcjonowany tym co się dzieje w Rosji bo to myślę że solidna podstawa do partnerstwa i rozmów. Smoleńsk powinien być do wyjaśniony i tak by nie było za dużo niedomówień, opinia publiczna powinna być szeroko poinformowana co i jak się stało, inaczej długo czkawką będzie się odbijał, nieważne kogo i jak mocno to zaboli. Ja np mam wrażenie że światem żądzą korporacje o sporych wpływach na rządy, mające polityków w kieszeni - też paranoikiem jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 10:50 Jasne. Wszystko i do końca powinno być wyjaśnione, ale gdzie na świecie przyczyny katastrofy lotniczej podano w parę godzin czy dni, po zdarzeniu ?. Sądzę, że tylko optymista wierzy, że jak wszystko i dokładnie będziemy wiedzieć, to ucichną teorie spiskowe. Nie, bo one powstają jednak w głowach specyficznych ludzi, których racjonalne dowody się nie imają. Wrogiem wtedy może stać się każdy specjalista, który oczywiście będzie kłamcą, na usługach Rosji i PO. Tak jak z tymi rzeczami znajdowanymi przez polskie wycieczki. Polka mieszkająca w Smoleńsku mówiła, że była na tym terenie po opuszczeniu go przez służby i nic nie znalazła. Wycieczki przyjechały po deszczu, który wypłukał spod ziemi te rzeczy i znalazły je. Mówiła, że ziemia jeszcze jakiś czas będzie oddawać, bo to teren zalewowy. Zewsząd jednak słychać tylko krzyki o złej pracy Rosjan, o braku szacunku itd.. Argumenty, tłumaczenia dlaczego tak się dzieje, do nich nie trafiają. Wiedzą swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 11:17 To teren podmokły ponoć i sporo mogło wejść głębiej w ziemię (i będzie wyłaziło z czasem), trudno wtedy wszystko przesiać, niemniej ja mam mały niesmak że pozwolono tam tak swobodnie chodzić. Jest takie fajne forum i podjęta próba wyjaśnienia tego co się stało lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/15-wypadki_i_incydenty_lotnicze/24626-2010_04_10_tu_154_samolot_prezydenta_rp_rozbil_sie_pod_smolenskiem.html Sporo pilotów i ludzi mających związek z lotnictwem a więc i sporo wiedzy - też nie potrafią wysnuć teorii która odpowiadałaby na pytania, też czekają na to co w czarnych skrzynkach. Potwierdzają że takie śledztwa trwają często ponad rok ale skala tragedii, skład personalny ofiar sprawia ze chyba normalnym jest, iż ludzie chcą mieć pewność że nic ukrywane nie jest i chcieliby być informowani o postępach. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 11:24 Z jednej strony trzeba mieć zaufanie do władzy i specjalistów, z drugie to wcale nie takie proste - 70 lat kłamania n/t Katynia i trzeba nagle uwierzyć że będzie inaczej, niedawno Politkowska i teraz trzeba uwierzyć że będzie "cacy". Tu chyba nie dziwne że ludzie chcą patrzeć na ręce. A nasi? - czy to PO czy PiS czy inna partia - wszyscy mają speców od PR i pewnie wszyscy chętnie nakarmili by bezkarnie wygodną dla nas półprawdą byleby tylko coś z tego mieć - paranoja czy rzeczywistość? ps Ale i tak mam spore uznanie dla Miedwiediewa - tam to stwierdzenie wywraca 70 lat nauki/historii. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 13:01 Tylko, że między patrzeniem na ręce, a snuciem teorii rodem ze szpitala psychiatrycznego, jak choćby ta o wywożeniu Polaków do Moskwy i zabiajaniu ich tam, jest pewna różnica. Żeby człowiek nie dał się nakarmić papką sporządzoną przez jakąś partię, rząd czy kościół musi umieć krytycznie myśleć, kojarzyć i odrożniać skutek od przyczyny, a z tym nie jest u nas najlepiej, a chyba wcale niedobrze, kiedy posłucha się, co mówią ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anitasz30 Re: Prezydent Rosji: Katyń? Dopuszczaliśmy się fa 07.05.10, 15:17 odnosnie teorii spiskowych: mimo, ze katastrofa i tragedia, i czlowiek powinien zachowac powage, to nie moglam sie powstrzymac od smiechu gdy na jakims forum wyczytalam, ze na filmiku ktory krazyl najpierw po necie slychac strzaly...i strzaly te swiadcza o tym, ze milicja rosyjska chodzila miedzy szczatkami i dobijala rannych :D i bylo to stwierdzone bardzo powaznie, i czy znajdzie sie ktos odwazny zeby zaczac o tym mowic glosno...ech...czasami ludzka glupota jest bardziej porazajaca niz najwieksze katastrofy... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Taki typek jak kaczorek... 07.05.10, 12:52 musi miec WROGOW , BO BEZ NICH TAKI 'LATAJACY' GAD NIE MOZE ISTNIEC. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Taki typek jak kaczorek... 07.05.10, 13:11 jesteś w czymś lepszy? zobacz o ile Twoja forumowa twórczość byłaby uboższa gdyby kaczorka nie było. Musiałbyś innego "kaczorka" znaleźć by mieć an co psioczyć, ot taka Twoja widać natura. A w zasadzie może i nie, są jeszcze pisiory i wszelkiej maści katolicy an których też można sobie zdrowo poużywać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 O czym Ty piszesz?... 07.05.10, 14:52 Ja o tym kaczorku zawsze zle pisalem , bo to chory i zly czlowieczek, przypuszczalnie nigdy sie nie zmieni. Pisiorki ,to nie to samo , co katolicy,chociaz WIEKSZOSC Z NICH PEWNIE JEST KATOLIKAMI,ale wyznaja takze pisioryzm,A TO NIE MA ZBYT WIELE WSPOLNEGO Z KATOLICYZMEM.WYSTARCZY TO TOBIE?... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: O czym Ty piszesz?... 07.05.10, 15:34 Czy mi wystarczy? Ani mnie to grzeje ani ziębi. Trochę tylko śmiesznie wygląda jak czepiasz się kogoś sam nie będąc nic lepszym. Jakoś z Twoich postów nie wynika byś był zdrowszym i lepszym człowieczkiem niż kaczorek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Wazne jest jednak to,... 07.05.10, 16:36 Paradoksalnie tekst pisany do mnie i o mnie więcej mówi o Tobie niż o mnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
fajnybanqier Raczej dopuszczamy 07.05.10, 09:29 Użycie czasu przeszłego jest nieuprawnione! Odpowiedz Link Zgłoś